Contele Pavel Dmitrievici Kiseliov

Pensiile au fost introduse pe teritoriul românesc… de ruși!

851
Deși astăzi nu se spune, primul sistem de pensii pentru români a fost introdus de ruși, în secolul XIX – inclusiv pentru militari!

BUCUREȘTI, 17 feb – Sputnik. Pensiile românilor, tema zilei, au o origine despre care nu se vorbește: Rusia. Mai bine zis, Imperiul țarist.

În timpul Guvernării generalului Pavel Kiseleff, în 1831, s-au emis ”Regulamentele Organice” – care introduceau un sistem legislativ modern în cele două principate române, Moldova și Valahia (Țara Românească).

Pe lângă modernizarea principatelor, acest sistem de legi comun a fost primul pas important către unire.

Ei bine, în Regulamentul Organic apare prima formă de pensie recompensă din partea statului, cuantificată după  anii de serviciu efectuați, dar și după alte criterii, cum ar fi eventuale ”infirmități” dobândite în acest timp.

Istoricul militar dr. Veronica Bondar arată că, la Articolele 7 și 8 din anexa literei B, a „Regulamentului Organic din Moldova” se menționează că ”pensiile variau după anii de serviciu și după infirmităţile care făceau funcţionarii improprii serviciilor” și că ”drepturile urmașilor nu erau recunoscute decât cu excepţia văduvelor și copiilor membrilor corpului didactic”.

De asemenea, în articolele 29 și 30, din capitolul III, secţia II din „Regulamentul Organic al Valahiei” se arată că ”pensia constituia o recompensă pentru cei ce deveneau infirmi, iar dacă mureau, pensia se transmitea întreagă văduvei și copiilor”.

Prin Regulamentul Organic, pensia de vechime de serviciu era calculată foarte clar:

- pentru 8 ani de serviciu – o treime din ultima leafă;

- pentru 16 ani de serviciu – jumătate din ultima leafă;

- pentru 24 ani de serviciu efectiv – leafa întreagă.

Interesant este că ”funcţionarii care slujeau în slujbele particulare ale Domnului nu primeau pensie și nu era admis nici cumulul pensiei cu a unei lefi”, notează istoricul.

Regulamentul Organic al Țării Românești, 1832
© Screenshot / Regulamentul Organic 1832
Regulamentul Organic al Țării Românești, 1832

În privința pensiilor militare, ele apar formal pe vremea domnitorului Alexandru Ioan I Cuza, în 1862, dar armatele celor două principate sunt organizate de același general conte Pavel Kiseleff.

Astfel, în Muntenia, principatul mai puternic militar, prima organizare se face în 1831, iar primul comandant de trupă a fost chiar generalul Kiseleff. Militarii pământeni erau organizați în ”miliții”.

Ion Ghica scria: ”Doar sosirea moscoviților în 1828 a pus capăt stilului de viață ușuratic al tinerilor copii de boieri, ei devenind de multe ori comisionari (mehmendari) în serviciul generalilor ruși, pentru a asigura aprovizionarea trupelor. În 1831 majoritatea lor s-au înrolat în milițiile naționale”.

Cu această ocazie, s-au acordat și primele pensii militarilor – care erau însă calculate la fel ca la restul funcționarilor (militarii erau organizați în miliții), nu prin lege specială, așa cum a început să fie de pe vremea lui Cuza.

De menționat că organizarea militară din principate a fost făcută tot pe model rusesc, primul comandant care a reformat armata din Muntenia a fost colonelul Ion, tatăl lui Alexandru Odobescu.

Ion Odobescu, comandant de panduri, a luptat în armata Imperiului rus în războiul din 1812m dar și în campaniile din 1828-1829. Revenit la București, întră în miliţia pământeană şi este numit adjutant al domnitorului Alexandru Ghica.

Iată deci încă o contribuție a Rusiei la dezvoltarea statelor române – despre care, evident, nu se vorbește azi.

***

De menționat că, înainte de Kiseleff, la finele secolului XVIII, domnitorul grec (nu fanariot!) al Valahiei, Nicolae Mavrogheni, fost pirat din insula Paros, reface pentru prima dată după sute de ani, o armată munteană, cu care obține câteva succese notabile împotriva trupelor habsburgice, pe care le respinge la trecătorile Carpaților. Din păcate, acest domnitor original, care a încercat o primă modernizare a Valahiei și a Bucureștilor, a fost trădat și ucis de boierime.

851
Tagurile:
Pensii, Rusia
Тема:
Relațiile româno-ruse (264)
Tematic
Ambasadorul rus Kuzmin: ”Din păcate, în relația cu România nu există o dinamică pozitivă”
În timp ce România refuză vaccinul rusesc, Germania ia în calcul folosirea Sputnik V
”România și Rusia împărtășesc un background religios, cultural și filosofic similar”
Avocatul Gheorghe Piperea

Piperea: ”Europa se rupe, odată cu extincția UE dispar tehnocrații și vătafii politici”

304
”Nebunia pandemică” a dus la divergențe majore în UE -  iar odată cu extincția UE, ”or să dispară și tehnocrații, birocrații revolving door și vătafii politici”

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. Cunoscutul avocat Gheorghe Piperea pleacă de la o realitate – situația și divergențele create de ”nebunia pandemică”, care a ”anihilat deja rațiunea, spiritul de auto-conservare și simțul etic” al liderilor UE, pe care îi numește ”vătafii europeni ai Big Tech, Pharma și Finance”.

Contextul este cel în care ”pașaportul” de vaccinare sau ”de înțepare”, cum îl numește avocatul, va deveni obligatoriu din vară, ”chit că nu se știe dacă vor fi de acord să se înțepe până atunci cel puțin 70% din populația de 450 de milioane de europeni” – dintre care, în acest moment, ”după 3 luni de la debutul experimentului Pfizer/BionTech-Moderna- AstraZeneca, s-au înțepat doar 10%”.

Și, mai ales, rațiunea liderilor pare anihilată pentru că ”nu se știe dacă înțeparea asigură oprirea transmiterii infecției” și nici dacă ”înțeparea este eficientă contra multiplelor tulpini sau mutații care au apărut” – iar ”pe piață sunt cca 400 de milioane de doze false de ser magic, care era la doi pași de a fi cumpărate de Comisia Europeană”, după cum anunță o mare agenție de presă americană.

”Se pare că “liderii” europeni beau, de mai mult de un an, vin conservat în vase cu plumb și s-au procopsit cu saturnism”, scrie Piperea, punctând „Nero a dat foc Romei tot din saturnism. A dat vina, ulterior, pe creștini, ne-înțepații acelei vremi”.

Piperea constată că, în lipsa unui acord pentru un pașaport european, ”câteva țări care fac bani din turism (Austria, Grecia, Bulgaria, Spania, Ungaria) își vor face propriile pașapoarte, valabile eventual în țările conclavului”.

Asta înseamnă, ”pur și simplu, fracturarea Europei”, atrage atenția profesorul Piperea. ”Acordul Schengen și rule of law, precum și ipocritul MCV sau fantomaticul Parchet European, se duc în bălării”.

”Sunt fan, pe bune, sunt sătul de astfel de ipocrizii!”, mărturisește Piperea. ”Pe de altă parte, mă amuz - cred că trebuie să fii prost sau iresponsabil ca să poți crede că îți poți revigora turismul cu acea fracțiune de europeni care vor fi de acord să se înțepe, restul fiind ținuți legați de glie sau în țarc”.

Dar, cel mai important, avocatul consideră că, dacă se va introduce peste tot ”minunatul pașaport”, atunci ”Europa se va rupe în două și se va înscrie pe panta fatală a extincției ca proiect, căci restricțiile de mișcare și libertate aplicate celor care vor refuza statutul de fachir al seringilor vor crea un fel gheto al populației “altfel”, paria, marginalizați sau excluși din minunata lume nouă a înțepaților, liberi ca pasărea coliviilor”.

”Și, odată cu extincția UE, or să dispară și tehnocrații, birocrații revolving door și vătafii politici”, conchide Piperea, repetând – ”Sunt fan, pe bune!”.
304
Tagurile:
UE, Europa, Gheorghe Piperea

Загрузка...
Nicușor Dan și Ludovic Orban

Capitala, blocată de combinațiile dezvoltatorilor imobiliari Orban, implicat

168
(reînnoit 13:37 26.02.2021)
Se decide împărțeala la Capitală, teritoriul celor mai mari lupte de interese – dezvoltatori imobiliari internaționali și clanuri interlope se impun prin intermediul unor politicieni

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. La această oră, Consiliul General al Municipiului Bucureşti se întrunește în (ora 11,00), pe ordinea de zi figurând și proiectul privind suspendarea unor PUZ-uri coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6.

De asemenea se va discuta realizarea unui audit la nivelul aparatului de specialitate şi al entităţilor din subordinea primarului general.

Problema lui Nicușor Dan este că liberalii, principalii să-i susținători, s-au ”sucit” la 180 de grade în cazul suspendării PUZ-urilor. Mai mult, în privința multor proiecte PNL și USR se află pe poziții divergente.

Concret, consilierii generali PNL nu îl mai susțin pe Nicușor Dan și suspendarea PUZ-urilor pentru doi ani de zile, ci vor suspendarea… pentru doar 3 luni!

De asta? Răspunsul e simplu – interesele marilor dezvoltatori imobiliari, dar și al unor grupuri de presiune, dintre unele care au finanțat campania lui Nicușor Dan.

O spune clar însuși Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier al președintelui Traian Băsescu. Adică al celui care știe TOATE combinațiile pe bani greu de la Capitală!

Sebastian Lăzăroiu o spune… pe bucăți:  ”Nicușor a ținut tot timpul (direct sau prin interpuși) să sublinieze contribuția financiară a liberalilor în campanie, în contrast cu zgârcenia și dezinteresul useriștilor (care, pe cifre, au adus mai multe voturi). Well, here comes the bill...”.

Ulterior, Lăzăroiu vine cu moneda grea – Ludovic Orban!

”O știre grea pentru ziua de ieri: Orban și-a scăpat ochelarii pe jos și i-a ridicat un dezvoltator imobiliar”, scrie Lăzăroiu.

Ceea ce nu ar fi o noutate! Să nu uităm că Orban, ca ministru, a intrat în combinații cu unul dintre cei mai controversați constructori, Nelu Iordache, fapt care i-a adus pe cap o mare anchetă penală, finalizată suspect de curat.

Interesant este și că omul lui Traian Băsescu îl scoate în evidență pe Ludovic Orban, fost viceprimar al Capitalei.

Interesele imobiliare de la Capitală sunt uriașe, reprezintă una dintre marile mize ale bătăliei pentru primărie – și în ea sunt implicate de la multinaționale, la clanuri interlope și chiar rețele mafiote internaționale. Imobiliarele au fost, dintotdeauna, locul de investit – alias ”spălat bani” – al marilor grupări infracționale.

168
Tagurile:
Ludovic Orban, București

Загрузка...
Șerban Nicolae

Șerban Nicolae despre Cîțu: „Mânca-i-ar neamul nemernicia!”

0
(reînnoit 13:46 26.02.2021)
Fostul lider al senatorilor PSD îl face praf pe ministrul Sănătății și politica lui Florin Cîțu de a da proprietatea statului către străini

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. Inițiator al legii pentru interzicerea vânzării proprietății statului timp de doi ani, Șerban Nicolae reacționează după ce premierul Cîțu s-a lăudat cu abrogarea acestui salutar act normativ.

Cîțu s-a lăudat recent că a îndeplinit o promisiune de campanie – abrogarea legii care oprea, pentru 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar.

În plus, Șerban Nicolae se referă la afirmația făcută de Cîțu cu aceeași ocazie: ”Avem nevoie de investitori străini, nu putem să susținem de la buget reforma companiilor de stat”.

Șerban Nicolae îi dă o replică… din Eminescu! De fapt, o adevărată poruncă lăsată de Eminescu acestui neam, pe care l-a simțit slab și gata să cedeze în fața străinătății!

”EMINESCU ÎN VREMEA LEPRELOR”, este titlul sub care Șerban Nicolae publică versurile din  ”Doina” geniului culturii române:

Cine-au îndrăgit străinii,
Mâncă-i-ar inima câinii,
Mânca-i-ar casa pustia,
Şi neamul nemernicia!

(...)

Îndrăgi-i-ar ciorile
Şi spânzurătorile!

Un mesaj clar, extrem de potrivit în momentul în care tot ce a mai rămas în țară este pregătit pentru a fi înstrăinat. Inclusiv în domeniul Sănătății, unde Șerban Nicolae îl face praf pe Vlad Voiculescu.

”Imberbul ăsta, care trăsnește de infatuare și impostură, are, din câte se vede, foarte multe „obligații de rezolvat””, scrie Șerban Nicolae, arătând că ministrul căuta, de fapt, ”unul care să fi terminat o facultate „pe bune” și care să aibă și o diplomă de licență „cât de cât originală”. Abia al 21-lea avea...”

Ministrul ”Ministerului pentru PROBLEMELE CONSILIERILOR” este ”epuizat dar fericit, după ce i-a angajat pe toți, și-a delegat atribuțiile publice”, scrie Șerban Nicolae, subliniind ironic că ministrul ”chiar e hotărât să-și termine studiile”.

”Probabil că între consilieri e și una „magică”, mare specialistă în „logopedie politică”...”, scrie reputatul avocat și om politic.

Șerban Nicolae punctează însă și un aspect interesant – legătura între oamenii de încredere ai lui Voiculescu și ”Big Pharma”.

Tamaș Alexandra Ioana - Director de cabinet – ”timp de 4 ani și 7 luni a fost Regional Therapeutic Area Public Affairs la Pfizer și timp de 3 ani și 6 luni a fost External Affairs Specialist la GSK”, citează Șerban Nicolae informații apărute în mass media – și conchide: ”Deci, Pfizer și GlaxoSmithKline! Mda, clar...”.

0
Tagurile:
Șerban Nicolae
Tematic
Șerban Nicolae: ”Pe "Ad labam" Gheorghiță" cum l-au găsit?”
Șerban Nicolae denunță ”Planurile de jaf ale actualei Puteri”
Șerban Nicolae, mesajul serii: ”Profitori deghizați în colegi, jaf și iluzii, ipocrizie”
Șerban Nicolae, demascare fulminantă a IMPOSTORILOR
Șerban Nicolae: ”Pentru toți aceștia există stăpâni din umbră”

Загрузка...