Предприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе

Mișcare ascendentă: cât timp vor crește prețurile petrolului

139
(reînnoit 17:23 10.02.2021)
Industria petrolieră a fost grav afectată de pandemie. Lucrul întreprinderilor industriale a fost suspendat, transportul a fost redus, la fel ca și traficul aerian. Cererea de combustibil, principalul produs petrolier, s-a prăbușit.

CHIȘINĂU, 10 feb – Sputnik, Irina Badmaeva. Pe piața petrolului – optimism. Cotațiile au depășit 61 de dolari pe baril. Industria își revine după un an de criză. Analiștii prezic o creștere ușoară pe fundalul creșterii cererii – în primul rând, datorită țărilor asiatice, unde nu se grăbesc să treacă la energia verde. Cu toate acestea, UE și Japonia ar putea schimba situația. Despre cum se vor dezvolta evenimentele – în materialul Sputnik.

Pandemia a doborât prețul aurului negru

Industria petrolieră a fost grav afectată de pandemie. Lucrul întreprinderilor industriale a fost suspendat, transportul a fost redus, la fel ca și traficul aerian. Cererea de combustibil, principalul produs petrolier, s-a prăbușit.

Prin urmare, țările OPEC+ au fost nevoite să reducă brusc producția. De exemplu, Rusia – cu 8,5 la sută, după cum a raportat în decembrie vicepremierul Aleksandr Novak, în cadrul unei întâlniri cu Vladimir Putin. În schimb, prețurile au crescut de la 20 de dolari pe baril la sfârșitul lunii aprilie până la 40 de dolari până la jumătatea lunii iunie. Pe lângă OPEC+, Iranul și-a redus producția – de la 2,8 milioane de barili pe zi la 0,3 milioane – din cauza sancțiunilor americane.

În decembrie, plăteau deja 52 de dolari pe baril. Apoi a existat o retragere pe fondul știrilor despre o nouă tulpină de coronavirus și a noilor restricții.

Acum cererea se restabilește. Piața este încurajată de vaccinările pe scară largă, care promit o scădere a ratei de îmbolnăvire și anularea lockdown-ului într-o serie de țări. În februarie, cotațiile cresc stabil. Brent a atins valoarea de 61 de dolari. Ultima dată un astfel de preț a fost pe 7 ianuarie 2020.

OPEC – capul tuturor

În același timp, OPEC revizuiește cotele lunar, reacționând la echilibrul dintre cerere și ofertă. "Această abordare are un efect calmant asupra participanților pe piață. Ei mizează pe sprijinul cartelului în caz de ineficiență a vaccinurilor și de revenirea lentă a economiei la nivelul pre-covid", a remarcat Mihail Kogan, șeful departamentului de cercetări analitice la Școala Superioară de Management Financiar.

Sediul OPEC
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Țările OPEC+ au refuzat oferta de a crește producția cu două milioane de barili pe zi din ianuarie. Cu toate acestea, Rusiei și Kazahstanului li s-a permis să crească ușor producția. Celelalte țări vor scoate voluntar de pe piață 1,425 milioane de barili pe zi în perioada februarie-martie. Mai mult, un milion cade asupra Arabiei Saudite. Pe fundalul acestor promisiuni, prețurile petrolului continuă să crească.

Analiștii, însă, nu se așteaptă la o creștere rapidă. Mai mulți factori vor influența simultan. În primul rând, există încă o mulțime de rezerve – peste un miliard de barili s-au acumulat în depozitele din întreaga lume.

Între timp, Libia își crește rezervele. Nu este exclus ca materiile prime din Iran să acapareze repede și neașteptat piața. "Petrolul libian este capabil să absoarbă cererea în creștere, iar petrolul iranian va forța OPEC+ să-și ajusteze politica. Dar acest lucru se va întâmpla, dacă Washingtonul și Teheranul își vor soluționa neînțelegerile", a spus Kogan.

El crede că în lunile următoare, petrolul va fi tranzacționat în intervalul 52-65 dolari.

Asiaticii vor sprijini piața petrolului

Piața va fi sprijinită de țările asiatice, unde economia se restabilește într-un ritm mai rapid. Agenția Internațională pentru Energie prezice că, în 2021, cererea în China va crește cu 745 de mii de barili pe zi, în India – cu 380 de mii.

Mai mult, rafinăriile chineze și indiene ar putea avea nevoie de mai mult combustibil decât se așteaptă. Aceste țări nu se grăbesc să treacă la energia verde.

"Atâta timp cât avioanele și navele nu utilizează surse alternative de energie, nu se poate pune problema înlocuirii petrolului. Prin urmare, prognoza Ministerului Energiei al SUA privind creșterea prețului materiilor prime până la 173 dolari până în 2050 este una destul de realistă. Acest preț este mai mare decât maximul istoric din 2008 (147). Este adevărat că scenariul de bază presupune 95 de dolari, iar cel negativ – 48. Dar răspândirea energiei verzi, în orice caz, va reduce treptat cererea de hidrocarburi", spune Daniil Bolotskih, analist-șef la compania de investiții "Fondovîi Capital".

Astfel, Germania intenționează să dubleze ponderea surselor regenerabile în sectorul energetic până în 2030. Japonia se pregătește să renunțe la motoarele cu ardere internă în favoarea celor electrice până în 2025.

Oricum ar fi, Rusia nu ar trebui să se bazeze pe creșterea prețurilor petrolului. Chiar dacă cotațiile se vor ridică la 173 de dolari, sancțiunile vor rămâne. Prin urmare, diversificarea economiei, discutată de zeci de ani, este încă relevantă.

139
Tagurile:
Petrol
Tematic
OPEC + relaxează restricțiile privind producția de petrol
Rusia, al doilea cel mai mare producător de petrol din lume
SUA au cumpărat cantități imense de petrol din Rusia
Dan Chitic

Dan Chitic anunță NUCLEARA: ”Trădător infect al neamului tău, dispari urât și dureros!”

320
Cunoscutul avocat anunță că, în culisele Justiției, se pregătește marea lovitură care îl vizează pe însuși creatorul ”Statului paralel”

BUCUREȘTI, 3 mart - Spuntik. Mai mult la subiect decât ironic, avocatul Dan Chitic consideră că ”lecția” zilei de ieri se poate înscrie în paradigma ”Karma is a bitch!”.

”Sau mai românește, așa: Fie roata mare, mică / ea se’nvârte de te pică!”, scrie Dan Chitic, referindu-se, desigur, la condamnarea fiicei și a celei mai apropiate colaboratoare a lui Traian Băsescu.

O primă concluzie: ”Cert e ca in viață chiar există un principiu al acțiunii și reacțiunii: rău faci, rău găsești!”.

Și, spune avocatul, ”la fel de cert e ca mai toți plătim încă de aici, din timpul acestei vieți... oricât de mari sau de mici am fi la un moment dat!”.

”Nu, nu mă bucur! Doar constat!”, punctează avocatul, enumerând etapele strângerii lațului: ”După ce i-au condamnat fratele și arestat ginerele, acum i-au condamnat la ani grei de închisoare nu doar “colaboratoarea apropiată”, ci chiar și fiica”.

Ironic, Dan Chitic face o apropiere istorică: ”E cumva pe “modelul Brâncoveanu”. Doar că acum tehnica e aplicată pe un diavol, nu pe un sfânt”.

Acum vine bomba – Dan Chitic are informații că va fi luat și Băsescu!

”Exista și o parte “secretă” disjunsă din dosarul Udrea... se pare ca este DOSARUL BĂSESCU! Tic. Tac.”, scrie Dan Chitic, reluând cunoscutul avertisment al Elenei Udrea.

De fapt, e în logica evenimentelor – ”La sfârșit îl vor lua și pe el, pe băsferatu’ însuși! Vorba aia, îl ia “statul de drept” pe Sarkozy... credeți ca nu-l vor lua pe Băsescu?”

”Doar că până atunci va trebui să vadă cum, rând pe rând, îi vor fi luați toți apropiații!”, scrie Dan Chitic, subliniind – ”La sfârșit... va veni și rândul lui!”.

Și, subliniază Dan Chitic, ”el, Petrov, știe asta...”.

Apropo de acea ”lecție a zilei”, ea nu de se referă, de fapt, la justiția din România, scrie Dan Chitic, ”nu de ea voiam să vă vorbesc! Ba nici măcar despre Justiția Divină!”.

”Mesajul asta e adresat otrepelor din fruntea statului de azi și de mâine: oricât de sclav ești fata de stăpânii zilei și oricât de trădător infect ești cu neamul tău, în momentul în care nu mai ești util... dispari! Și dispari urât și dureros!”

Altfel spus, ”vine o vreme când nu vei mai fi util!”.

”Știu ca nu îți vine sa crezi, politrucule, dar vine și vremea ta... oricum te-ai chema!”, închei Dan Chitic, întrebând dacă… ”Se aude?”.
320
Tagurile:
statul paralel, Justitie, Dan Chitic

Загрузка...
Lenuța Burghilă

Lenuța Burghilă, artist: ”Mi-e dragă România”

69
(reînnoit 19:27 02.03.2021)
Artista Poporului din Republica Moldova este cunoscută și în România, unde are multe colaborări cu artiști autohtoni. Cum a ajuns să lucreze cu ei și ce crede despre România aflați din interviul acordat în exclusivitate Sputnik.

BUCUREȘTI, 2 mart – Sputnik. Lenuța Burghilă este o frumoasă și talentată artistă din Republica Moldova, cunoscută și în România. Ea are și colaborări cu artiști români cunoscuți, cum ar fi, spre exemplu, Gheorghe Gheorghiu. Recent, artista poporului, așa cum este ea numită dincolo de Prut, a vizitat România.

Despre toate aceste lucruri, precum și despre planurile sale, Lenuța Burghilă a vorbit într-un interviu acordat corespondentului Sputnik la București.

Sunteți un artist cunoscut și foarte apreciat nu doar în Republica Moldova, ci și în România, unde aveți colaborări cu interpreți celebri. Cum au debutat aceste colaborări?

Întotdeauna am urmărit cu plăcere de aici, de la Chișinău, pe canalele de televiziune mai mulți artiști valoroși. Urmăream diferite festivaluri și întotdeauna aveam o speranță să ajung la București să îi cunosc mai aproape pe acești artiști. În 1998 m-am întâlnit regretatul maestru Ion Dolănescu care m-a apreciat și cu care am rămas într-o legătură prietenească. Mai târziu, l-am cunoscut pe Gheorghe Gheorghiu care era în SUA. Așa a vrut soarta. Am avut un concert în Las Vegas, după care au urmat altele. S-a legat o prietenie, după care dumnealui mi-a deschis calea să ajung și la mare, în 2016, ca să cunosc mai mulți artiști – Mirabela Dauer, Maria Dragomiroiu și alți artiști.

Domnul Gheorghiu mi-a oferit niște piese pe care le-am înregistrat. Aveam de gând să facem și niște turnee, dar ne-a dat peste cap această pandemie.

Mereu tind spre o colaborare și o prietenie cu artiștii valoroși din România pe care îi respect foarte mult.

Într-un interviu, ați spus despre artistul Gheorghe Gheorghiu că îl îndrăgiți foarte mult. Ce alți artiști români sunt mai apropiați sufletului dumneavoastră?  

Este Fuego. El este un artist iubit la noi în Basarabia, foarte apreciat. Sper la o colaborare, de ce nu? Am și eu repertoriul meu mai multe cântece de Vieru pe care mi le-a oferit și avem ceva în comun. Cred eu că ar putea să se lege pe viitor o colaborare.

În 2018, am avut un turneu prin toată România, în orașele mari. S-a numit ”România în sărbătoare” și a fost dedicat Centenarului. Acolo am cunoscut-o pe Elena Merișoreanu, o doamnă deosebită a folclorului românesc, am mai întâlnit și din generația mai tânără, dar mai mult contactez artiști cu care sunt pe aceeași lungime de undă.

Am rămas încântată.

La Bârlad, erau vreo 15.000 de oameni. Fiecare cântec a fost apreciat și aplaudat.

Cum ați simțit publicul din România?

Este un public minunat. Spun ceea ce am simțit personal. Românii au fost foarte receptivi peste tot, nu am avut nici o problemă. Publicul – deschis, pentru frumos, pentru a asimila la prima vedere ceva nou. Am foarte mulți admiratori, îmi scriu pe rețelele de socializare. Sunt foarte fericită.

Am dorit foarte mult să ajung și la niște televiziuni din România la care nu am ajuns, din păcate. Nu știu de ce. Spre exemplu, TVR 2, ”Drag de România mea”… Poate-mi vine și mie rândul cândva. Sau la posturi de televiziune private care au o acoperire mai mare pe teritoriul României.

Mi-e dragă România, am prieteni, vin cu inima deschisă.

Pentru 2022 pregătesc în România un spectacol de autor, fiindcă voi avea un jubileu, 35 de ani de activitate și 55 de viață. Am purtat niște discuții la Bârlad, ca să-mi formez de pe acum un turneu de care să mă bucur și eu, și spectatorii.

Avem nevoie de oameni care să se implice. În Moldova e mai ușor să organizezi. Când treci peste Prut ai nevoie de susținere, atât organizatoric, cât și financiar.

Cânt atât muzică ușoară, dar și etno, populară și latino. Am un repertoriu vast. Am cucerit publicul din România prin cele 3 stiluri introduse în program. Publicul iubește diversitatea. Finalizam de fiecare dată cu muzică populară.

În partea a doua a interviului, Lenuța Burghilă a răspuns la câteva întrebări neconvenționale. Care este ultimul proiect în care s-a implicat și ce speră să realizeze veți afla în curând.

69
Tagurile:
Lenuța Burghilă

Загрузка...
Codrin Ștefănescu

Codrin, fulminant: ”Atâta trădare și fățărnicie ca în Noul PSD Ciolacu nu am văzut!”

0
Codrin Ștefănescu lansează un atac fulminant care vizează conducerea PSD, prin prisma faptului că, în spatele fațadei de opoziție, se fac ”trădări” și înțelegeri cu ”noii stăpâni”

BUCUREȘTI, 3 mart – Sputnik. Fără doar și poate, dacă noii lideri ai PSD au un critic radical în partidul pe care l-au ”cumințit”, atunci acela este Codrin Ștefănescu.

Rămas, practic, singura voce puternică din interiorul PSD care pleznește, fără cruțare, atitudinea controversată a liderilor actuali, Codrin a lansat un nou atac fulminant, făcând referire la TRĂDARE!

Un cuvânt care pe Codrin îl oripilează, deoarece ”Chiar și adversarii mei știu că nu am trădat niciodată!” – și, adaugă revoluționarul, ”Probabil că, în sinea lor, respectă asta!”.

”Nu l-am trădat pe Adrian Năstase când partidul i-a întors spatele! Chiar și cei care-i datorau carierele și funcțiile publice. Adică tot”, scrie Codrin. ”Nu l-am trădat pe Dragnea când partidul s-a delimitat public de el! Inclusiv cei care-i datorau carierele și funcțiile publice! Adică tot!”.

Iar această atitudine îl face să fie liniștit sufletește și să rabde atacurile împotriva sa. ”Nu am trădat și mă privesc liniștit dimineața în oglindă când mă bărbieresc! Nu-mi pasă de înjurăturile marxiștilor rezist, am rămas același om curajos de la baricada de la Inter din Decembrie 89!”.

Dar… există și o mare durere – trădarea din PSD-ul actual, pe toate planurile! ”Vă spun sincer: atâta trădare și fățărnicie ca în Noul PSD condus de Ciolacu și Stănescu, nu am văzut!”.

”Noul PSD mimează că face opoziție, dar în secret se gudură penibil la picioarele noilor stăpâni!”, acuză Codrin, care pune punctul pe ”i” – nu spune povești, ci chestiuni din interior!

„Vă spune asta cel care a fost 4 ani secretar al partidului în timpul lui Năstase, secretar general adjunct și secretar general al PSD în ultimii 9 ani!”, scrie Codrin, conchizând – ”Și eu știu și îmi asum ceea ce zic!”.

Din informațiile noastre, vor urma dezvăluiri foarte grave despre înțelegeri secrete – adevărate trădări pornite de la vârful PSD.

0
Tagurile:
Marcel Ciolacu, PSD
Tematic
Codrin se revoltă după întâlnirea cu Dragnea: ”Parcă s-a prăpădit! Nu țipă, nu există!”
Codrin, declarație fulminantă despre Diana Șoșoacă, pune pe jar liderii PSD!
Dragnea și Codrin, mesaj dur după întâlnire: ”Am învățat din TRĂDAREA apropiaților!”
Codrin, palmă pentru Diaspora: Ați urlat, ne-ați înjurat, meritați să-și bată joc de voi!

Загрузка...