Денежные купюры США, архивное фото

Efect opus: SUA s-au speriat pentru dolar din cauza propriilor sancțiuni

437
(reînnoit 17:47 08.02.2021)
Lumea își reduce în mod activ dependența de dolar. Trecerea la decontări în unități monetare alternative va afecta negativ economia americană.

CHIȘINĂU, 8 feb – Sputnik, Natalia Dembinskaya. Washingtonul s-a lăsat dus de valul sancțiunilor atât de mult, încât riscă să submineze poziția dominantă a propriei monede. Acest lucru a fost observat de Congres. Lumea își reduce în mod activ dependența de dolar. Trecerea la decontări în unități monetare alternative va afecta negativ economia americană.

Tiran global

Statele Unite au învăluit planeta cu sancțiuni – acum sunt în vigoare aproximativ opt mii de restricții economice împotriva altor țări, iar lista este în continuă creștere. Washingtonul poate dicta termeni oricui, întrucât dolarul este moneda principală a economiei mondiale.

Mai mult de 70% din tranzacții sunt efectuate în moneda americană. Dolarul este vândut liber și convertit – guvernul nu reglementează acest lucru în niciun fel, iar economia Statelor Unite este considerată în continuare stabilă, deschisă și cea mai mare din lume.

Acest lucru permite Casei Albe să interzică persoanelor fizice și companiilor americane să conducă afaceri direct cu cei care nu sunt plăcuți Washingtonului și să amenințe alți participanți pe piață cu sancțiuni extrateritoriale.

Reacția de răspuns

Cu toate acestea, acest lucru nu poate continua așa pentru totdeauna. Lumea dispune de toate instrumentele necesare pentru a-și slăbi dependența de dolar, a constatat Serviciul de cercetare al Congresului SUA într-un sondaj publicat recent.

Documentul subliniază că sancțiunile se transformă în costuri economice pentru înseși Statele Unite, întrucât limitează tranzacțiile comerciale, la care ar putea participa persoane fizice și juridice americane. În plus, nu este exclus să existe un răspuns din partea statelor care au fost discriminate. Drept exemplu este adusă interzicerea Rusiei de a importa produse agricole.

După cum notează autorii sondajului, moneda americană a fost utilizată pe scară largă în tranzacțiile economice internaționale de zeci de ani. Și acest lucru este convenabil pentru Statele Unite. Mai mult, Casa Albă se bazează din ce în ce mai mult pe dolar pentru a atinge obiectivele politicii externe. În special, pentru a face dificil accesul Rusiei, Iranului și Venezuelei la piețele financiare.

Varianta chineză

Tranziția acestor țări către decontări în valute alternative, ca rezultat, va afecta negativ economia americană și va submina statutul dolarului, se constatată în sondaj. De fapt, acest lucru se întâmplă deja.

În ultimii ani, poziția dolarului a fost zguduită sistematic de yuan. Din 2016, moneda chineză este moneda de rezervă a Fondul Monetar Internațional (FMI). Este pentru prima dată când o țară în curs de dezvoltare primește o astfel de onoare. Apoi, Beijingul a lansat la Bursa de Valori din Shanghai tranzacționarea cu contractele futures a petrolului în yuani – ca parte programului de integrare pe scară largă "One Belt – One Road".

Cu toate acestea, ponderea yuanului în tranzacțiile globale este încă mică. Obstacolele în calea expansiunii sunt evidente – nu există conversie liberă, instabilitate, un sistem financiar opac atât în ​​datoria publică, cât și în cea privată.

Dar a apărut yuanul digital. Majoritatea economiștilor sunt de acord că criptomoneda de stat este destul de capabilă să concureze cu dolarul, întrucât permite efectuarea tranzacțiilor mai rapid decât sistemele de plată învechite SWIFT și CHIPS (anume prin intermediul lor americanii controlează tranzacțiile internaționale). Cripto-yuanul va fi util și în cadrul proiectului "One Belt – One Road". Decontările reciproce în moneda digitală vor proteja împotriva sancțiunilor de la Washington.

Evitarea dolarului

În ceea ce privește Rusia, în 2019, tranzacțiile în dolari cu țările BRICS au scăzut de la 73% la 49%. În primul rând, datorită monedei euro (23%). Ponderea rublei a crescut de asemenea: de la opt la 14%. Mai mult, cu India – al doilea partener comercial al Moscovei în BRICS după China – această cifră a depășit 50%.

Cu China, decontările în unități monetare naționale – 25%, pe parcursul a ultimilor șapte ani – o creștere de zece ori. Acest lucru face parte dintr-o strategie de dedolarizare a economiei interne și consolidare a rezistenței la sancțiuni.

Moscova și Beijing exclud în mod sistematic dolarul din comerțul bilateral. Încă în 2014, părțile au semnat un acord de tip swap pe trei ani pentru 150 de miliarde de yuani (24,5 miliarde de dolari), care a deschis accesul reciproc la monedele naționale fără a fi nevoie să le cumpere pe piața liberă. În 2015, aproape toate tranzacțiile erau în dolari. Iar în 2019 – doar jumătate.

O situație similară este și în zona euro: în 2019, euro a depășit dolarul pentru prima dată (42% față de 38%). Aceasta este o tendință globală și meritul Uniunii Europene, care se opune sancțiunilor extrateritoriale ale SUA.

Sistemul se transformă

În 2019, Franța, Germania și Marea Britanie au creat instrumentul INSTEX, un mecanism special menit să "simplifice tranzacțiile comerciale legale între actorii economici europeni și Iran". Mai târziu, s-au alăturat proiectului Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Finlanda și Suedia.

Mecanismul le permite țărilor europene să facă comerț cu Teheranul, ocolind sistemul financiar al SUA și evitând astfel un răspuns din partea Washingtonului. Pentru a evita circulația banilor reali între Iran și Europa (pretext pe care Washington l-ar putea folosi pentru justificarea sancțiunilor), INSTEX folosește puncte de credit.

Pentru a reduce dependența de dolar, Comisia Europeană a pregătit un plan preliminar. Se presupune că va încheia în euro contractele pentru furnizarea diverselor bunuri, precum și va revizui și, dacă va fi necesar, va modifica normele asociate principalelor repere financiare. În plus, autoritățile de reglementare vor avea dreptul să blocheze preluarea companiilor europene de către firme străine.

A doua cea mai populară monedă, euro, continuă să incomodeze dolarul. Conform previziunilor Băncii Mondiale, ulterior, unitatea monetară americană își va pierde statutul special în sistemul financiar mondial. Aceasta va fi înlocuită de un sistem format din euro, dolar și, cel mai probabil, yuan.

437
Tematic
Senator rus: În SUA are loc o revoluție totalitară
Franța respinge intenția Washingtonului de a crea o alianță SUA-UE împotriva Chinei
Biden va creşte masiv numărul refugiaţilor admişi în SUA, de la 15.000 la 125.000
O persoană purtând un drapel al SUA

Vor învăța democrația. SUA au decis metodele de intervenție

308
(reînnoit 17:31 05.03.2021)
Americanii nu vor mai lupta pentru democrație. Lumea s-a schimbat și, în noile condiții, Washingtonul își va schimba atenția de la amenințarea terorismului la lupta împotriva superputerilor rivale.

MOSCOVA, 5 mar – Sputnik, Sofia Melniciuk. Americanii nu vor mai lupta pentru democrație. Timpul a arătat că intervențiile și răsturnarea liderilor autoritari sunt ineficiente. Washingtonul a învățat din acest lucru și intenționează să schimbe lumea, începând de la sine. Cum intenționează acum Statele Unite să acționeze – în materialul Sputnik.

Noi timpuri – noi metode

Primul discurs oficial al secretarului de stat, Anthony Blinken, în Departamentul de Stat, deși a avut loc într-o sală goală, a provocat agitație. În decurs de o jumătate de oră, șeful diplomației americane a enumerat principalele direcții ale politicii externe, care vor fi incluse în curând în strategia de securitate națională.

Aproape tot ce a spus Blinken nu este nou: atât el, cât și președintele Joe Biden au spus aceste lucruri de mai multe ori în ultimele luni. Cu toate acestea, ceva a atras atenția.

"Abordarea noastră se va schimba", a declarat secretarul de stat. "Noi nu vom promova democrația cu ajutorul intervenților militare costisitoare sau încercărilor de a răsturna cu forța regimurile autoritare". El a recunoscut că astfel de metode, deși aplicate cu cele mai bune intenții, nu au dus la nimic bun. Mai mult, cuvintele "promovarea democrației" au căpătat o conotație negativă și nici chiar americanii înșiși nu mai cred în ele.

Lumea s-a schimbat și, în noile condiții, Washingtonul își va schimba atenția de la amenințarea terorismului la lupta împotriva superputerilor rivale. Promovarea democrației – rămâne a fi un imperativ al politicii externe a SUA – trebuie să se facă prin exemplu propriu. "În caz contrar, jucăm conform dorințelor concurenților, precum Chinei și Rusiei, care profită de orice ocazie pentru a semăna îndoieli cu privire la loialitatea noastră față de idealuri. Nu este nevoie să le facilităm sarcina", a conclus diplomatul.

Un astfel de exemplu

Anul trecut a adus provocări țării. Pandemia de coronavirus, care a ucis mai mulți americani decât Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial și Războiul din Vietnam luate împreună, a evidențiat inegalitățile în domeniul sănătății. Revoltele rasiale datorate brutalității poliției și uciderea persoanelor de rasă negroidă au evidențiat încă o dată problema rasismului sistemic din societate.

Alegerile prezidențiale, în general, au devenit cele mai scandaloase din ultimele decenii. Donald Trump susține până în prezent că rezultatele au fost falsificate. Acest lucru a dus la o adevărată incursiune în valorile fundamentale: pe 6 ianuarie, o mulțime a pătruns în clădirea Capitoliului în timpul confirmării rezultatelor alegerilor.

Noul președinte, Joe Biden, se confruntă cu o nevoie urgentă de a restabili unitatea în interiorul țării, de a demonstra, în primul rând, americanilor înșiși că Statele Unite sunt încă farul democrației.

"Cu exemplul personal există mari probleme în Statele Unite acum", a declarat Pavel Koșkin, cercetător senior la Institutul pentru SUA și Canada, într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti. "Au nevoie de un instrument retoric pentru mobilizarea electoratului. Este important să arate că sunt capabili să reguleze situația din țară".

Într-o anumită măsură, declarațiile lui Blinken pot fi considerate ca fiind direcționate spre interior, crede Koșkin. "Punerea în ordine a lucrurilor în alte state este un fel de stimulent: trebuie să înceapă de la sine", explică el.

Dezvoltare versus democrație

Administrația lui Biden subliniază în mod constant că principalul rival strategic este China și modelul său de dezvoltare. Washingtonul intenționează să obțină tocmai schimbarea sa.

Dar Beijingul însuși nu intenționează să exporte sistemul politic nicăieri, așa cum a spus președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping. "Vom promova oportunități pentru lume prin dezvoltare", a explicat el.

În unele țări, există, într-adevăr, o cerere pentru importul de elemente individuale ale guvernului chinez, spune consultantul Centrului Carnegie din Moscova, sinologul Temur Umarov. De exemplu, statele din Asia Centrală, unde influența Statelor Unite scade în fiecare an.

"Toate autocrațiile din regiune vor să repete succesul Chinei: să devină o economie dezvoltată fără reforme democratice", a menționat Umarov. În același timp, orice autocrație din lumea de astăzi trebuie să pară o democrație. Fără aceasta, este imposibil să existe în mod normal într-o lume globală.

Prin urmare, la nivelul retoricii, toată lumea din Asia Centrală vorbește despre reforme și drepturile omului, dar de fapt nu vede Occidentul drept un model demn de urmat. Dacă în trecut cel puțin o țară – Kârgâzstanul, așa-numita oază a democrației din Asia Centrală – era mai pro-americană, acum chiar și ea și-a schimbat părerea și urmează o cale diferită.

Temur Umarov

sinolog, consultantul Centrului Carnegie din Moscova

Statele Unite și-ar putea consolida poziția în regiune dacă s-ar implica mai activ în Asia Centrală din punct de vedere economic, așa cum face Beijingul. Fără de acest lucru, crede Umarov, nu vor putea să dobândească o mare influență ideologică.

Vechiul neuitat

Abordarea adoptată de noua administrație este o continuare a ceea ce a început încă Barack Obama. Așa-numita Doctrină Obama a implicat și o reducere a prezenței militare americane în străinătate. Chiar și atunci, democrații au ajuns la concluzia că metodele militare nu sunt atât de eficiente și că democrația ar trebui răspândită nu prin intervenții, ocupații și construirea statului, ci prin intermediul puterii blânzi.

Cu toate acestea, cel de-al 44-lea președinte nu prea a reușit: în 2011, Statele Unite au efectuat atacuri aeriene asupra forțelor guvernamentale libiene. Obama a recunoscut ulterior că decizia, desigur, a fost corectă, dar Washingtonul nu s-a pregătit pentru consecințe. Libia s-a cufundat în haos – Obama a numit-o cea mai gravă greșeală a președinției sale.

Actuala administrație va continua încercările lui Obama și va folosi toate metodele, cu excepția intervenției militare directe, crede Dmitrii Suslov, director adjunct al Centrului pentru Studii Internaționale Europene și Internaționale a Școlii Superioare de Economie. "Accentul va fi pus pe politica de ajutor extern și ONG-uri, vor susține mult mai activ "revoluțiile portocalii", spune el, reamintind că în Siria, Statele Unite nu au luptat direct cu regimul lui Bashar al-Assad, ci au ajutat forțele de opoziție. "Acesta râmâne a fi un instrument acceptabil".

Acum, Washingtonul apără reprezentanții opoziției din Rusia, Belarus, Venezuela. Anterior, Statele Unite au impus sancțiuni unor oficiali ruși din cauza lui Alexei Navalnîi. Svetlana Tihanovskaya a discutat cu ambasadorul american despre măsurile restrictive împotriva președintelui bielorus Aleksandr Lukașenko. Cu o zi înainte, Blinken l-a sunat pe Juan Gaido, liderul opoziției din Venezuela. În China și Iran, SUA ajută ONG-urile și disidenții pro-occidentali.

Acțiunile concrete depind de țară, notează Suslov. Undeva se manifestă prin sprijinul uneia dintre părți într-un război civil, undeva – prin provocarea unei crize politice.

Politică informațională, propagandă, diplomație publică. Sancțiunile sunt, de asemenea, un instrument important pentru răspândirea democrației: ele lovesc acele elite de care vor să scape. Dar noi Irak-uri și Libii – astfel de operațiuni nu vor mai exista.

Dmitrii Suslov

director adjunct al Centrului pentru Studii Internaționale Europene și Internaționale a Școlii Superioare de Economie

Istoria arată că este problematic să planteze democrația doar prin exemplul personal – este mult mai dificil decât să aloce bani pentru proiecte străine. Așadar, sprijinul financiar al forțelor prietenoase, aparent, va deveni instrumentul principal al Departamentului de Stat.

308
Tagurile:
Democrație, SUA
Tematic
Noi declarații șocante venite din SUA – România, total colonie!
UE și SUA au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei
SUA au decis să-i pedepsească pe saudiți. Vor beneficia Rusia și Iranul de acest lucru?

Загрузка...
Diana Șoșoacă

Diana Șoșoacă și Dan Chitic aruncă NUCLEARA: opozanții, internați la psihiatrie!

14260
Diana Șoșoacă îl ia la întrebări pe ministrul Justiției pe tema unei practici de- dreptul șocante: internarea forțată de la psihiatrie – care s-ar putea aplica și activiștilor civici care se opun măsurilor din „starea de alertă”

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Avocatul Dan Chitic reacționează după ce senatoarea Diana Șoșoacă a transmis oficial, de la tribuna Parlamentului, o întrebare ministrului Justiției, Stelian Ion, și vicepremierilor Hunor Kelemen și Dan Barna.

”Prietena Diana Iovanovici-Șoșoacă a adresat o întrebare Ministrului # al Justiției prin care încearcă sa elucideze o problema pe care am semnalat-o de ceva vreme: înmulțirea cazurilor de internare în spitale de psihiatrie ca “alternativa” la arestul preventiv... “alternativa” în acele dosare în care orice solicitare de arestare preventivă ar fi respinsă de pe scaun ca absolut nefondată”, scrie Dan Chitic.

Da, ați citit bine – ”internare în spitale de psihiatrie ca “alternativa” la arestul preventiv” acolo unde măsura nu s-ar justifica prin fapte și context!

Și, atenție, pentru că nu e vorba doar de un abuz al magistraților – ci poate avea un caracter politic!

”Aceste măsuri sunt îndeobște luate împotriva persoanelor care formulează plângeri împotriva autorităților sau, mai nou, împotriva celor care se opun categoric măsurilor de “siguranța sanitara””, scrie Dan Chitic.

Șocant, nu? Iată însă că senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă duce această situație la nivel oficial, printr-o Întrebare (parlamentară) adresată, așa cum precizam mai sus, ministrului Justiției și vicepremierilor.

Obiectul întrebării este – ”Măsura de siguranţă provizorie a internării medicale în spitalele de psihiatrie luată de instanțele de judecată în starea de alertă”.

Senatoarea spune clar: ”Asistăm de câteva luni la măsuri adoptate de instanțele de judecată cu privire la înlocuirea închisorii, arestului, cu internarea în spitalele de psihiatrie”.

Și, pe bună dreptate, senatoarea arată că ”este una dintre cele mai mari amenințări la libertatea cetățenilor, raportat la starea de alertă în care ne aflăm, stare care induce ideea de ”noua normalitate””.

Atenție acum:

”S-a ajuns ca aceasta măsură să fie adoptată în cazurile persoanelor care depun în exces plângeri la instituțiile statului,  exercitându-şi, în fapt, un drept constituțional”, spune senatoarea, completând – ”De aici şi până la a interna toți activiştii civici vocali nu mai este decât un pas”.

Sincer, mă întreb cum de această intervenție, dar mai situația sesizată NU a fost preluată de presă? Mai ales că precedentul ar putea să afecteze ulterior orice orientare civico-politică!

Prin demersul oficial, Diana Șoșoacă solicită miniștrilor să răspundă la următoarele șase întrebări, pe care le redăm integral, fără modificări:

1. Măsura provizorie a internării medicale provizorii nevoluntară este noua armă a ”statului de drept” român, împotriva opozanțiilor de orice fel?

2. Cum se poate explica internarea nevoluntară pe termen nelimitat a persoanelor aflate inclusiv în faza de urmărire penală?

3. Care este poziția oficială cu privire la aceste internări nevoluntare pe termen nelimitat folosite de instanțele de judecată de câteva luni?

4. Care sunt criteriile de aplicare a art. 247 și 248 C. Pr. Pen. pe baza cărora cetățeni fără probleme de sănătate sunt internaţi în spitalele de psihiatric pe termen nelimitat?

5. Care sunt criteriile de apreciere a stării psihiatrice de către un judecător, în condiţiile în care nu are studii medicale, astfel încât să distrugă viaţa unui om normal. printr-o internare nevoluntară pe termen nelimitat?

6. Cum se exercită controlul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale acestor persoane internate nevoluntar pe termen nelimitat astfel încât să existe siguranţa că un om sănătos nu poate fi integrat eronat la categoria de persoană cu probleme psihice?

14260
Tagurile:
Dan Chitic, Diana Șoșoacă

Загрузка...

Prototipul navei SpaceX Mars a explodat după prima aterizare cu succes

0
(reînnoit 17:15 06.03.2021)
O nouă rachetă SpaceX Mars a explodat la puțin timp după ce aterizase cu bine în urma unui zbor test.

Un nou prototip al rachetei SpaceX Mars a explodat pe platforma de lansare, la puțin timp după ce racheta reușise să aterizeze la punct fix pe verticală în urma unui zbor test. Explozia s-a produs la doar câteva minute după ce misiunea fusese declarată un succes. Aceasta este a treia explozie a unei rachete pe care Elon Musk, proprietarul SpaceX, a conceput-o pentru a transporta un echipaj uman pe planeta Marte.

Racheta a efectuat un zbor test fără probleme până la o înălțime de 10 kilometri deasupra Texasului. Racheta a coborât apoi pe orizontală și reușit în final să aterizeze pe verticală la punct fix, pe platforma de lansare.

Totul părea în regulă, ceea ce l-a făcut pe comentatorul programului SpaceX să declare: „A treia oară e cu noroc, așa cum se spune”.

La puțin timp, însă, totul a sărit în aer. Forța exploziei a propulsat prototipul SpaceX la câțiva metri înălțime. Racheta a făcut o tumbă în aer și a căzut pe sol într-o mare de flăcări.

0
Tagurile:
SpaceX

Загрузка...