"Drumurile Rusiei le ucid": Americanii sunt dezamăgiți de tancurile lor

1121
(reînnoit 08:43 05.02.2021)
Pentagonul trage un semnal de alarmă: celebrele tancuri Abrams, principala forță de atac a armatei americane, nu sunt pregătite pentru un conflict armat cu Rusia.

CHIȘINĂU, 5 feb – Sputnik, Andrei Koț. S-a dovedit că ultima modificare a tancului Abrams nu este potrivită pentru operațiunile militare în Europa de Est. Ce problemă are acest vehicul – în materialul Sputnik.

Prea grele

M1 Abrams se află în serviciul Armatei SUA de peste 40 de ani. Din 1980, au fost produse peste zece mii de tancuri, iar aproximativ șase mii sunt încă în funcțiune. Tancurile "Abrams" au luptat în Irak, Afganistan, Yemen și și-au demonstrat eficacitatea în luptă – blindajul a fost suficient pentru a rezista focului mijloacelor anti-tanc ale inamicului, iar puterea armei a fost suficientă pentru a distruge cu încredere orice țintă.

Tancul Armata
© Sputnik / Владимир Астапкович

Tancurile "Abrams" au fost modernizate de mai multe ori. Blindajul a fost întărit treptat, au fost introduse noi soluții și echipamentul de la bord a fost îmbunătățit. Cu toate acestea, tancul devenea vizibil mai greoi. Greutatea ultimei modificări M1A2 SEP V3, care este livrată armatei începând cu vara trecută, se apropie de 68 de tone, ceea ce este comparabil cu tancul greu german "Tiger-II" din cel de-al Doilea Război Mondial. Potrivit experților Pentagonului, acest lucru face exploatarea lui mai dificilă.

"Programul de modernizare a tancurilor Abrams M1A2 SEP V3 este discutabil", se spune într-un raport recent al Departamentului american de testare operațională și evaluare (Operational test and evaluation). "Creșterea semnificativă a greutății vehiculului reduce mobilitatea lui. Tancurile M1A2 SEP V3 nu rezistă podurilor tactice, nu pot fi transportate de vehiculele militare de reparație și evacuare și nici de vehiculele de transport grele ale armatei".

Problema gabaritelor

Toate acestea, potrivit analiștilor americani, limitează capacitățile tancurilor "Abrams" în Europa, în special pe flancul estic. Experții subliniază că podurile și drumurile locale nu sunt proiectate pentru astfel de vehicule grele. În cazul unui război pe scară largă cu Rusia, grupurile de luptă ale brigăzilor de tancuri vor trebui să parcurgă rapid spații vaste. Și anume logistica vehiculelor blindate poate deveni principalul obstacol pentru strategii Pentagonului.

Tancurile "Abrams" au acum o greutate inferioară doar față de tancul german Leopard 2A7 (68,5 tone). Astfel, este puțin probabil ca cele mai puternice două state ale Alianței Atlanticului de Nord din punct de vedere militar să poată desfășura acțiuni ofensive active în cazul unui război cu Rusia.

Planurile de consolidare a infrastructurii de transport în țările est-europene ale NATO au fost anunțate încă în 2017. Secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, a declarat că cerințele pentru drumuri și poduri trebuie revizuite.

Anterior, mass-media occidentală a raportat despre problemele apărute în urma desfășurării forțelor suplimentare. Deci, în timpul transferului vehiculelor blindate grele americane în Polonia, unele vehicule de luptă pur și simplu nu se încadrau în gări datorită gabaritelor. În orașul polonez Kowalewo Pomorskie, în apropiere spre platformă, mai multe tancuri au fost aproape distruse, după ce au fost prinse în suporturile structurii din beton armat.

În plus, ar putea exista dificultăți în timpul transferului tancurilor "Abrams" din Statele Unite. Cel mai capabil avion american de transport militar, C-5, poate lua la bord doar un singur tanc modernizat. Notăm că cerințele pentru greutatea vehiculelelor rusești sunt mult mai mari: cel mai nou T-90M cântărește doar 48 de tone, iar promițătorul T-14 "Armata" – în jur de 55 de tone.

A treia modificare

M1A2 SEP V3 a devenit mai greu datorită mai multor îmbunătățiri și corectări. Sistemul auxiliar de propulsie este acum acoperit de blindaje și se află în pupă – acest lucru a fost făcut pentru a crește protecția vehiculului împotriva focului mitralierelor de calibru mare la distanță scurtă, precum și a tunurilor automate de calibru mic.

Un bun pas simbolic: Rusia și SUA au convenit totuși să extindă Tratatul New START
© Video : Ruptly / Sputnik / Минобороны России

Modificările tancului M1A2 SEP V3 au apărut după războiul din Irak. Ostilitățile au arătat că vehiculele blindate în zonele urbane sunt extrem de vulnerabile la bombardamentele de la etajele superioare ale clădirilor. Sunt foarte periculoase dispozitivele explozive improvizate instalate pe marginea drumului.

Prin urmare, a fost crescută semnificativ grosimea blindajului frontal, iar rezistența vehiculului la explozia minelor a fost îmbunătățită. Complexul israelian de protecție activă Trophy este capabil să doboare orice muniție subsonică care se apropie de vehicul. Dar greutatea tancului a crescut considerabil.

Versiunile anterioare nu erau dotate cu muniții HESH. Se considera că acestea vor fi înlocuite de obuzele cu patroane sau multi-țintă, dar practica nu a confirmat acest lucru. Ca rezultat, V3 a primit o nouă muniție M1147, echipată cu un detonabil programabil și folosită ca șrapnel, cu un proiectil perforant sau exploziv.

Experiența istorică

În decembrie, Ministerul Apărării al SUA a anunțat un contract de 4,62 miliarde de dolari cu concernul General Dynamics Land Systems pentru modernizarea tancurilor Abrams până la nivelul M1A2 SEP V3. Lucrările trebuie să fie finalizate până în 2028. Aparent, generalii nu sunt stânjeniți de avertismentele analiștilor de la Washington. Sau intenționează să rezolve problema excesului de greutate prin crearea unor vehicule speciale.

După cum se știe, drumurile rusești au încurcat nu o singură dată invadatorilor străini. În toamna anului 1941, noroiul și particularitățile infrastructurii rutiere sovietice au încetinit serios mișcarea tancurilor forțelor Wehrmacht către Moscova. Ulterior, comandanții lui Hitler au atribuit înfrângerile drumurilor impracticabile.

"Dimineața mergeam destul de repede, apoi începea din nou chinul rutier", își amintea chirurgul militar german Hans Killian în cartea sa "În umbra victoriilor". "Drumurile erau complet blocate și pline de noroi, încă și artileria a bombardat ruta ofensivă. Pâlniile obuzelor explodate, a căror adâncime nu era cunoscută nimănui, erau umplute până la refuz cu noroi murdar. Trebuia să mergi încet și să fii mereu în alertă pentru a nu zbura într-una".

Comandanții Pentagonului ar trebui să-și amintească despre experiența nereușită a războaielor agresive a cuceritorilor anteriori. Deși Uniunea Sovietică nu mai există, Rusia este în continuare cea mai mare țară din lume cu un climat imprevizibil.

1121
Tagurile:
Tancuri, Rusia
Tematic
Noi declarații ridicole despre prezența militară SUA în România
SUA: o bătălie masivă cu zăpadă în Washington Square din New York
Turcia acuză SUA pentru lovitura de stat
China, pregătită să „răspundă oricând la toate amenințările și provocările” din partea SUA
Georgiana Arsene

Mikhail Davydov: ”Cu certitudine, România m-a fermecat”

99
(reînnoit 18:58 25.02.2021)
Directorul Centrului Rus de Știință și Cultură de la București spune că România înseamnă o descoperire emoţionantă a culturii și civilizaţiei. De asemenea, acesta a subliniat că în Rusia există mult interes pentru tradițiile, cultura și civilizația românească.

BUCUREȘTI, 25 feb – Sputnik. Mikhail Davydov, directorul Centrului Rus de Știință și Cultură de la București, a acordat un interviu exclusiv Agenției de Presă Sputnik. Cu acest prilej, Mikhail Davydov a vorbit despre proiectele instituției pe care o conduce, subliniind că, în România, cultura rusă este cunoscută.

În luna august a anului trecut ați devenit directorul Centrului Rus de Știință și Cultură de la București. Anterior, ați ocupat aceeași funcție, de director al Centrului de la Chișinău. Ce știați despre români în august 2020 și ce știți acum? Cum a fost adaptarea?

Am fost de mai multe ori în România. În Rusia există mult interes pentru tradițiile, cultura și civilizația românească. În copilărie urmăream cu plăcere filmele realizate în colaborare cu România, sau despre România. Cunoaștem tradițiile comune istorice ale țărilor noastre și toate acestea mă ajută astăzi să cunosc mai bine realitățile acestei țări, cu istoria ei veche și cultura sa atât de bogată.

Centrul Rus de Știință și Cultură de la București realizează constant acțiuni foarte interesante, care aduc cultura rusă mai aproape de români. Recentul festival de film, în care au fost prezentate ecranizări după capadopere ale literaturii ruse, a arătat că publicul din România nu doar că este interesat de cultura rusă, ci că o și cunoaște. Ce alte acțiuni are programate instituția în perioada următoare?

Cultura rusă este foarte cunoscută aici, în România, și suntem bucuroși să vedem foarte multă lume venind la sediul Centrului Rus cu ocazia manifestărilor culturale organizate de noi: expoziții, concerte, proiecții de film, activități legate de teatru, de artă. În anul curent, nu vom abandona nici una dintre formele de activitate deja îndrăgite de către publicul care ne vizitează. Singura limitare o reprezintă pandemia pe care o traversăm cu toţii; vă asigurăm pe această cale că luăm de fiecare dată toate măsurile sanitare de protecţie, necesare în desfășurarea activităților noastre. Vom marca cei 60 de ani de la primul zbor în Cosmos, eveniment ce va coincide cu aniversarea a 40 de ani de la primul zbor sovieto-român în spațiu. De asemenea, vom organiza un program de manifestări dedicate aniversării a 200 de ani de la nașterea lui Dostoievski. În Rusia, vom serba anul acesta 800 de ani de la nașterea marelui cneaz Aleksandr Nevski care este, totodată, și canonizat de către Biserica Ortodoxă Rusă, cu care ocazie Centrul Rus va organiza de asemenea, manifestări legate de eveniment. Pe parcursul anului, ne vom strădui să oferim publicului românesc proiecţii de filme documentare și scurt-metraje, în premieră.

În luna ianuarie a acestui an, Centrul Rus de Știință și Cultură de la București anunța începerea concursului pentru obținerea unei burse în Federația Rusă. Vorbim despre studii superioare gratuite, cazare în cămin și o bursă lunară. Ați primit multe solicitări? Care sunt principalele domenii în care vor să se perfecționeze studenții români?

Remarcăm o creștere a interesului pentru programele de învăţământ oferite de insituţiile de învăţământ superior din Federaţia Rusă. Bursele acordate acoperă activitatea de predare, asigură facilități de cazare, facilități de transport pe teritoriul Federaţiei Ruse, accesul prioritar la muzee, teatre și alte instituții de cultură. Anual, selectăm circa 50 de candidaţi. Majoritatea dintre aceștia se orientează către școlile de vară. Numai circa 30% doresc să studieze un ciclu întreg în Federația Rusă. În principal aceștia se orientează spre studiul limbii ruse, respectiv – circa 20% dintre candidaţi.

Ați organizat diverse activități – expoziții, seri de film, concerte. Cu care dintre acestea au rezonat mai bine românii și de ce credeți asta?

Pentru moment, nu am o imagine foarte completă. Am sosit aici relativ recent, în plină perioadă de pandemie. Expozițiile, concertele, proiecțiile de film pe care le-am organizat până acum s-au bucurat de un mare succes și de o prezență numeroasă. Dacă vorbim de proiecțiile de filme, publicul cinefil este deja format și participă în mod sistematic, adeseori doritorii fiind cu mult mai mulți decât capacitățile sălilor noastre. Avem un public constant pentru proiecții de filme. Nu s-a întâmplat niciodată să nu avem public sau să avem prea puţini spectatori. Întotdeauna publicul a fost foarte numeros. În prezent, în condiţii de pandemie, oferta culturală în București nu este la fel de variată ca într-o perioadă normală. Pot să vă spun că toate manifestările culturale organizate de Centrul Rus atrag în mod constant publicul românesc.

Înțeleg, atât din ceea ce mi-ați spus până acum, legat de proiectele Centrului, cât din modul cum ați prezentat lucrurile, că sunteți un director implicat și profesionist. Dincolo de aceasta, însă, se află omul Mikhail Davydov. Ce îmi puteți spune despre Dumneavoastră?

Grea întrebare! Cu certitudine, vă pot spune că România m-a fermecat. Pentru mine, România înseamnă o descoperire emoţionantă a culturii și civilizaţiei românești. Şi fiecare zi îmi rezervă plăcerea de a-mi îmbogăţi experienţa culturală în această ţară.

Aveți un scriitor român preferat? Dar un compozitor? Dar un cântăreț?

Desigur, cunosc nume de mari compozitori, artiști și scriitori, însă nu pot pretinde că le cunosc suficient de bine creaţiile. Circulând prin București, nu poți să nu remarci pietatea cu care românii își cinstesc personalitățile culturii lor. Nutresc un sentiment de admiraţie pentru poezia lui Eminescu, comparat, adeseori, cu Pușkin pentru rolul fundamental în definirea identităţii culturale.

99
Tagurile:
România, Mikhail Davydov
Тема:
Relațiile româno-ruse

Загрузка...
Florin Cîțu

Premierul Cîțu numește ”TÂMPENIE socialistă” legea care proteja proprietatea statului!

1860
Chiar înaintea discuțiilor la legea Bugetului, premierul Cîțu provoacă din nou Opoziția și opinia publică insultând legea care proteja proprietatea statului – și lăudându-se cu desființarea acesteia.

BUCUREȘTI, 25 feb – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Controversatul premier Florin Cîțu a participat la evenimentul ”Performerii anului 2020” organizat de Bursa de Valori București, unde s-a lăudat că a îndeplinit o promisiune de campanie – abrogarea legii care oprea, pentru 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar.

”În Guvern am aprobat proiectul de lege, care s-a dus în Parlament, pentru a elimina acea TÂMPENIE populistă adoptată anul trecut în campania electorală de parlamentatul socialist prin care companiile de stat din România nu puteau să mai acceseze piața de capital, nu mai aveau acces la investitori”, a spus Cîțu.

Premierul subliniază că ”Asta încerca să facă” legea respectivă. ”Am eliminat-o pentru că avem nevoie de a reforma companiile de stat, avem nevoie de investitori străini, avem nevoie de investiții”.

”Nu putem să susținem de la Buget acest efort de reformă - și avem nevoie de tehnologie și know-how-ul investitorilor străini”, spune Cîțu, repetând că ”acel proiect de lege va fi abrogat în curând și vom atrage investitori străini pentru ca împreună să reformăm economia”.

În stilul său, controversatul personaj s-a lăudat că va face ce nu s-a făcut în 30 de ani: ”Sunt 30 de ani pe care i-am pierdut dar eu cred că putem să recuperăm foarte rapid”.

***

În Legea 173/2020, inițiată de fostul lider al senatorilor PSD Șerban Nicolae, se preciza: ”Se suspendă pentru o perioadă de doi ani orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi”.

În lege se arăta că ”Dispoziţiile nu se aplică operaţiunilor post-privatizare şi operaţiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participaţiilor deţinute de stat s-a realizat”.

De asemenea, se arăta că statul român ”poate dobândi, în oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, participaţii la societăţile care desfăşoară activităţi economice” în mai multe domenii.

PNL a atacat legea la CCR, dar Curtea le-a respins acțiunea.

În ianuarie, Florin Cîțu a declarat prioritară abrogarea acestei legi. ”Vom abroga acea lege - se vor putea vinde şi acţiuni şi active. Nu este vorba de a înstrăina acţiunile, ci de a atrage capital în România, de a capitaliza aceste companii”.

1860
Tagurile:
Florin Cîţu

Загрузка...
В России сегодня презентовали международный проект Бессмертная память

“Memoria nemuritoare”: În Rusia a fost prezentat un nou proiect

43
(reînnoit 19:50 25.02.2021)
În centrul de presă al grupului media „Rossiya Segodnya” de la Moscova s-a desfășurat o masă rotundă în format de videoconferință, dedicată prezentării unui nou proiect.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Conferința video “Genocidul nazist: noi documente și materiale” a reunit participanți din Rusia, Letonia, Kazahstan și Tadjikistan, raportori ai Adunării popoarelor din Eurasia și experți ai proiectului multimedia al agenției RIA Novosti “Nürnberg. Începutul păcii”.

Subiectul central al discuțiilor a constituit prezentarea proiectului internațional al adunării – “Memoria nemuritoare”, sarcina căreia este identificarea și digitalizarea unei cantități mari de date din arhivele străine, care arată proporțiile crimelor naziștilor împotriva cetățenilor sovietici. De asemenea, proiectul va include și materialele făcute publice după încheierea Tribunalului de la Nürnberg, primul din istorie care a recunoscut agresiunea drept cea mai gravă crimă și a prezentat opiniei publice crimele naziștilor împotriva păcii și umanității, transmite RIA Novosti.

Andrei Beliyaninov, secretarul general al Adunării popoarelor Eurasiei: “Societatea civilă din Rusia și restul lumii se alătură tot mai activ păstrării memoriei istorice. Activitatea Comitetului organizatoric internațional a proiectului “Memoria nemuritoare” de păstrare a patrimoniului istoric al Marelui Război pentru Apărarea Patriei și al Celui De-Al Doilea Război Mondial răspunde în același timp intereselor Rusiei și tuturor statelor – învingătoare și aliate. Existența unei cereri pentru o astfel de structură civică devine tot mai evidentă, dacă luăm în considerație campania propagandistică antirusă fără precedent, declanșată în ultimii ani. În toată lumea devine tot mai dificilă să organizăm și să desfășurăm evenimente legate de comemorarea chiar și a unor evenimente care sunt lipsite de orice ambiguitate în conținutul lor ideologic, cum ar fi înfrângerea fascismului de către Uniunea Sovietică și țările din coaliția antihitleristă. O sarcină importantă a comitetului internațional organizator al proiectului “Memoria nemuritoare” este crearea unei bănci digitale comune a documentelor cu privire la crimele naziste, precum și crearea unor dosare ale naziștilor și complicilor lor, care au comis crime împotriva păcii și umanității. Această sarcină științifică și organizatorică onorabilă cade pe umerii generației actuale. Îndeplinirea ei va contribui la restabilirea dreptății istorice și va deveni o barieră sigură în fața celor care încearcă să rescrie istoria, să reabiliteze nazismul și să ponegrească marea victorie a poporului sovietic și a tuturor țărilor și popoarelor, a învingătorilor nazismului”.

De asemenea, în cadrul mesei rotunde au fost prezentat și proiectul transmedia istoric al RIA Novosti – “Nürnberg. Începutul păcii”, lansat în anul aniversării a 75-a de la principalul proces de judecată al secolului XX. În cadrul acestui proiect, pe portalul nuremberg.media și în rețele de socializare sunt publicate materiale dedicate Tribunalului de la Nürnberg, în limba rusă, germană, franceză și engleză.

Proiectul oferă cititorilor mărturii de arhivă și muzeistice unice, fotografii, desene, cronici video, care oferă un prilej de a simți acest proiect zi de zi. La baza proiectului se află mărturiile de la persoana întâi, obținute de autori din arhivele rusești și străine. Acestea vor fi suplimentate e expoziții, podcasturi, discuții publice, spectacole. O parte indispensabilă a proiectului va deveni și o reconstrucție VR unică a istoriilor principalilor inculpați ai tribunalului.

“Problema documentelor care dezvăluie crimele nazismului este una centrală în cadrul proiectului. Petrecem mult timp în arhive, lucrăm cu materialele publicate – foto, video, sunet, manuscrise dactilografiate. În centrul materialelor noastre se află întotdeauna un document. Sunt niște mărturii atât de puternice, încât uneori chiar și cei mai căliți colegi simt niște dificultăți emoționale în timp ce lucrează cu tema dată. Iată de ce acordăm o mare atenție acestei activități importante de căutare și digitalizare a documentelor, legate de crimele împotriva populației civile a URSS, - abia urmează să studiem acest strat al memoriei istorice”, a menționat coordonatorul proiectului, jurnalistul și scriitorul Natalia Osipova.

Participanții la masa rotunda au convenit asupra publicării unei selecții de material a proiectului “Memoria nemuritoare” despre crimele naziștilor împotriva cetățenilor sovietici pe portalul nuremberg.media.

Adunarea popoarelor Eurasiai este o organizație neguvernamentală internațională, ai cărui scop este formarea unui model civic integrationist în numele consolidării păcii și armoniei prin dezvoltarea cooperării multilaterale și a diplomației civice (populare) în spațiul eurasiatic. În prezent, aceasta cuprinde reprezentanți ai peste 43 de state. Adunarea a încheiat 107 de acorduri de parteneriat în domeniul culturii, antreprenoriatului, dezvoltării relațiilor integraționiste între popoarelor Eurasiei și a diplomației populare.

Proiectul “Nürnberg. Începutul păcii” se desfășoară cu sprijinul partenerilor generali media: posturile de televiziune Rossiya 24 și Moskva 24, portalul de știri Vesti.ru, postul de radio Vesti FM, site-ul Komsomolskaia Pravda. Parteneri media a proiectului sunt postul de radio Mayak, postul de radio Radio Rossiya, cinematograful online tvzavr, Muzeul de Stat de Istorie, Muzeul Evreiesc și centrul de toleranță.

43
Tagurile:
Rossiya Segodnya

Загрузка...