Sistemul american Patriot

De ce sistemul american Patriot «nu a observat» rachetele deasupra Arabiei Saudite

306
(reînnoit 19:18 28.01.2021)
Criza tehnologică și conceptuală a sistemului american de apărare antiaeriană este confirmată de fapte noi, atrage atenția observatorul militar Aleksandr Hrolenko.

Arabia Saudită a fost atacată de două ori în trei zile cu rachete balistice de Yemen și, din nou, zonele de apărare antiaeriană dotate cu sistemele antirachetă Patriot (fabricate de Statele Unite) nu au reacționat la atacurile cu rachete a rebelilor houthi.

Pe 23 și 26 ianuarie, rebelii yemeniți au răspuns din nou la atacurile saudiților cu rachete balistice de producție iraniană sau proprie. Toate cele patru rachete cu rază medie de acțiune au parcurs cu succes aproximativ 1000 km, șase zone în care au fost desfășurate sistemele Patriot (două la granița cu Yemen și patru în centrul Arabiei Saudite) și, aproape în ultimul moment, au fost interceptate de către sistemele THAAD deasupra periferiei Riadului. Pe 26 ianuarie, mass-media a raportat despre lichidarea uneia dintre rachetele balistice direct deasupra capitalei și despre o explozie în cartierul diplomatic. Astfel, recenta «compactare» a zonelor de apărare antiaeriană cu sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot nu a dat rezultatele așteptate.

Pe 23 noiembrie 2020, houthi au lansat rachete Quds-2 la stația de distribuție a companiei de stat de petrol și gaze Saudi Aramco din orașul saudit Jeddah. În decembrie 2019, un atac cu rachete din Yemen a distrus o tabără militară în provincia Najran. În septembrie 2019, rebelii au atacat o serie de facilități din Saudi Aramco cu rachete de croazieră și drone, privând temporar Arabia Saudită de aproape 60% din producția de petrol. Aeroportul militar al Jizanului a fost atacat de houthi cu rachete balistice în august 2019. În toate aceste cazuri, sistemul de apărare antiaerian, format în baza sistemului de apărare antiaeriană Patriot, nu a protejat facilitățile Arabiei Saudite de atacurile aeriene.

Prețuri ridicate și tehnologii

Sistemul multifuncțional (universal) de apărare antiaeriană Patriot este conceput pentru apărarea antirachetă a zonelor de apărare, pentru detectarea și distrugerea țintelor aerodinamice – la o distanță de până la 100 km, a țintelor balistice – până la 20 km. Probabilitatea de a distruge o țintă în condiții de luptă este de aproximativ 50% (sunt necesare cel puțin două rachete pentru fiecare țintă). Focosul fragmentat al sistemului de rachete «Patriot», modificările PAC-1 și PAC-2, chiar și atunci când este lovit, nu este capabil să distrugă rachetele balistice depășite tehnologic de tipul R-17 sau «Scud». O baterie a sistemului Patriot costă aproximativ 600 de milioane de dolari.

© Photo : Министерство обороны РФ

În conflictele militare din ultimii ani, complexul Patriot pierde aproape în totalitate, chiar și atunci când specialiștii americani lucrează cu el. Potrivit Pentagonului, în ianuarie 2020, peste 100 de soldați americani din Irak au murit din cauza atacurilor iraniene cu rachete. Este greu de imaginat că o bază militară americană de peste hotare nu are un sistem de apărare antiaeriană. Observăm o degradare tehnologică. Posibilitățile de modernizare a sistemului de apărare antiaeriană Patriot s-au epuizat, designul fiind conceptual învechit.

Ex-directorul Organizației israeliene de apărare antirachetă, Uzi Rubin, a explicat fiascoul sistemului american de apărare antiaeriană din Arabia Saudită prin faptul că Patriot detectează ținte doar deasupra orizontului și «nu le vede» pe cele ce zboară la o altitudine joasă. Rubin a recomandat o alternativă demnă – sistemul rus de rachete antiaeriene «Panțir С-1», capabil să distrugă orice țintă ce zboară la o altitudine joasă și chiar ținte la sol. Riadul l-a ascultat și, în ciuda interdicțiilor SUA, discută în mod activ despre achiziționarea sistemelor de misile rusești de apărare antiaeriană testate în Siria. Pe liniile de apărare de până la 150 km, «Panțir» nu are concurenți (cu excepția sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-350 «Vityaz»).

Departamentul de Stat al SUA a aprobat anterior livrarea către Arabia Saudită a sistemelor THAAD (44 de instalații, 360 de rachete și șapte radare), în valoare de 15 miliarde de dolari. Un singur complex include un radar, șase lansatoare și 48 de rachete. Achiziția nu garantează siguranța.

Cel mai modern sistem american antirachetă THAAD implementează conceptul de «interceptare cinetică», adică energia cinetică a unității hardware este utilizată pentru a distruge ținta. Nu există un focos tradițional, o singură rachetă fiind în stare să distrugă o singură țintă, a cărei traiectorie este cunoscută cu o precizie predeterminată. Raza de acțiune a THAAD este de până la 200 km, dar sistemul THAAD «îngust specializat» este ineficient în combaterea țintelor aerodinamice – drone și rachete de croazieră. Obiectiv, acest lucru restrânge posibilitățile sistemului american de apărare antiaeriană – antirachetă. Potrivit experților, sistemul THAAD nu va opri un atac masiv cu rachete ale rebelilor houthi (complexul este capabil să distrugă până la trei rachete balistice cu rază medie de acțiune).

Particularități regionale

În Yemen, începând cu anul 2014, este în curs de desfășurare un război civil între forțele guvernamentale și rebelii houthi din mișcarea șiită «Ansar Allah». Din martie 2015, forțele guvernamentale au fost sprijinite de coaliția militară a țărilor arabe condusă de Arabia Saudită (fără sancțiuni ONU). Pe rebelii houthi îi ajută Iranul șiit.

Consiliul politic suprem al mișcării șiite «Ansar Allah» controlează aproximativ 20% din teritoriul Yemenului, dar acolo locuiește mai mult de 70% din populația țării. Rebelii houthi nu au suficiente baze militare pentru desfășurare permanentă, respectiv ei pot fi omorâți de aeronavele coaliției arabe. Echipele rebele se mișcă constant, folosind drept acoperire peșteri montane retrase și rețele de tuneluri subterane. Sistemele de rachete costiere «improvizate» ale houthi forțează navele inamice să păstreze o distanță respectuoasă.

Arabia Saudită posedă arme moderne, fabricate în vest. Rebelii yemeniți folosesc rachete fabricate de Iran, precum și propriile modificări ale sistemului de rachete S-75 (din livrările înainte de război către Coreea de Nord) – rachetele balistice Qaher M-1 și Qaher M-2.

S-ar părea că resursele financiare uriașe și tehnologiile moderne ale armelor sunt de partea Arabiei Saudite, iar rebelii houthi sunt condamnați. În realitate, sistemul modern mobil THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), ca să nu mai vorbim de complexul Patriot, nu asigură siguranța Riadului în fața atacurilor regulate și bine țintite ale rebelilor yemeniți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

306
Tagurile:
Arabia Saudită, Patriot
Tematic
Locul Moldovei în planurile SUA și NATO
De ce sancțiunile UE nu împiedică NATO să repare avioanele militare în Belarus
Expert: Dronele americane de atac reprezintă o amenințare pentru Moldova și România
De ce NATO provoacă, dar Rusia previne incidentele militare
De ce SUA au amânat din nou producția în serie a modelului F-35
Sistemele S-400 “cuceresc” a patra țară: Ce urmează?
Răspunsul Rusiei la politica agresivă – ce se știe despre noul submarin
Nava americană «Donald Cook» a fost distrusă convențional în Marea Neagră
Proteste în Piața Victoriei din București. Drapelele SUA, UE

Noi declarații șocante venite din SUA România, total colonie!

48
O consilieră trimisă special din SUA spune clar ce trebuie făcut și ce trebuie șters din memorie în materie de Justiție – un tupeu inimaginabil al americanilor

BUCUREȘTI, 3 mart – Sputnik. Apărută acum un an în peisajul românesc, Jessica Kim, rezidentul regional al SUA pentru combaterea corupției în România și Bulgaria, a ieșit la iveală puțin în perioada Trump, dar o face acum cu mult tupeu.

După ce acum două săptămâni a fost la ministrul Justiției, declarând că sprijină total desființarea SIIJ – deci încălcând nu numai voința magistraților CSM, ci însuși statul diplomatului – Jessica Kim dă acum un interviu în care face declarații șocante.

Este un interviu exclusiv acordat SpotMedia.ro, cunoscutei jurnaliste Ioana Ene Dogioiu.

După ce vorbește de cele ”peste zece programe de instruire” oferite de SUA procurorilor, anchetatorilor și judecătorilor români, ”în diferite domenii, inclusiv pentru analiza datelor financiare, investigații privind spălarea de bani și activelor offshore, tehnici speciale de anchetă în cazuri de crimă organizată și gestionarea cazurilor complexe”, Jessica Kim face mai multe afirmații sfidătoare!

Este vorba de afirmații care neagă reforma cerută de asociațiile de magistrați împotriva practicilor abuzive ale sistemului Kovesi – Coldea, susține din nou desființarea SIIJ – și, desigur, nu spune nimic de abuzurile și ilegalitățile comise de DNA, de cazurile șocante de la DNA Ploiești și din alte zone, de ”protocoalele secrete”, de dosarele făcute magistraților și de multe alte aspecte reclamate de presă sau chiar de magistrați și de organizațiile acestora!

Iată câteva dintre aceste declarații, întregul interviu îl puteți citi pe Spot Media.

”În ciuda istoricului solid în lupta anticorupție al României, încercările la care a fost supus sistemul judiciar în perioada 2017-2019 au fost dăunătoare”, spune consiliera Ambasadei, dând ca exemplu, ”măsuri controversate, precum crearea Secţiei Speciale, au avut un impact negativ asupra independenței Justiției”.

De asemenea, Kim spune că ”Atacurile constante asupra instituțiilor precum DNA, în ciuda succeselor sale, au afectat credibilitatea și moralul”.

Și, atenție – intră și Curtea Constituțională în colimator: ”Noile condiții pentru intrare în profesie, mai ales pentru parchetele specializate, au încetinit lupta împotriva corupției”.

Totuși, spune Kim, ”în recenta mea vizită, am constatat o puternică voință in favoarea statului de drept în România și pentru revenirea pe calea reformei judiciare după pașii înapoi din perioada 2017-2019”.

Evident, consiliera americană reia ideea ”rolului important al societății civile în apărarea statului de drept în România” – susținând deci acest factor perturbator care a exercitat presiuni asupra justiției și a presei, uneori cu manifestări violente și agresiuni!

Și, atenție culmea tupeului: se încearcă justificarea nivelului foarte mic a investițiilor americane în România prin… corupția încă existentă!

”Corupția, ca în multe alte țări, afectează investițiile străine directe”, spune Kim, subliniind că ”Rapoarte internaționale au arătat că, în opinia investitorilor și companiilor străine, corupția este larg răspândită în Romania, mai ales în domeniul afacerilor”.

Sigur, rămâi crucit când o asemenea afirmație vine din SUA, unde a fost ales un președinte acuzat de corupție – și care a intervenit personal în acoperirea unor fapte de corupție!

”Legi arbitrare și persistente, mai ales cele privind practicile comerciale, îngreunează succesul economic al oricărei țări”, spune Kim căinându-i pe investitorii străini care ”vor siguranță și încrederea că vor fi tratați corect și predictibil în fața legii. Statul de drept puternic este important într-o țară pentru principiul că toți oamenii și toate instituțiile sunt supuse și responsabile în fața unor legi corect aplicate”.

Obrăznicie colosală din partea reprezentantului unui stat care a cerut eliminarea ”strategică” a concurenței (China) și a pus mâna pe tot ce înseamnă furnizare militară și energetic!

Finalul este apoteotic, pentru că arată clar și cum se va face mai departe: se vor selecta lideri cu o anumită ”mentalitate”!

”Nu trebuie subestimată importanța încurajării viitoarei generații de lideri ai României să promoveze principiile statului de drept, în așa fel încât acestea să intre în mentalitatea lor și să devină sistematice în afaceri și acțiunea guvernamentală”, a declarat Jessica Kim, rezidentul regional al SUA pentru combaterea corupției în România și Bulgaria.

Așa cum comentam inițial, sunt declarații de un tupeu uluitor – pur și simplu se transmite ce trebuie făcut, dar și ce trebuie uitat! Tot ce s-a scos la iveală despre Justiție, toate abuzurile și fărădelegile pur și simplu NU există și trebuie uitate! Asta reiese din declarațiile consilierei Kim!

Se pune o singură întrebare: va lua poziție vreun partid politic din România împotriva unei asemenea atitudini? Desigur, nu mă refer la poziția de drepți!

Probabil că nu, pentru că definirea României ca o colonie este din ce în ce mai demonstrată. Atitudinea consilierei Kim este o probă în acest sens. Ironic, nu, colonia România să aibă un nou ”vătaf” sau ”instructor” pe nume… Kim! Un Kim pentru democratizarea coloniei României.

48
Tagurile:
Colonie, România, SUA, Declarații

Загрузка...
Dan Chitic

Dan Chitic anunță NUCLEARA: ”Trădător infect al neamului tău, dispari urât și dureros!”

510
Cunoscutul avocat anunță că, în culisele Justiției, se pregătește marea lovitură care îl vizează pe însuși creatorul ”Statului paralel”

BUCUREȘTI, 3 mart - Spuntik. Mai mult la subiect decât ironic, avocatul Dan Chitic consideră că ”lecția” zilei de ieri se poate înscrie în paradigma ”Karma is a bitch!”.

”Sau mai românește, așa: Fie roata mare, mică / ea se’nvârte de te pică!”, scrie Dan Chitic, referindu-se, desigur, la condamnarea fiicei și a celei mai apropiate colaboratoare a lui Traian Băsescu.

O primă concluzie: ”Cert e ca in viață chiar există un principiu al acțiunii și reacțiunii: rău faci, rău găsești!”.

Și, spune avocatul, ”la fel de cert e ca mai toți plătim încă de aici, din timpul acestei vieți... oricât de mari sau de mici am fi la un moment dat!”.

”Nu, nu mă bucur! Doar constat!”, punctează avocatul, enumerând etapele strângerii lațului: ”După ce i-au condamnat fratele și arestat ginerele, acum i-au condamnat la ani grei de închisoare nu doar “colaboratoarea apropiată”, ci chiar și fiica”.

Ironic, Dan Chitic face o apropiere istorică: ”E cumva pe “modelul Brâncoveanu”. Doar că acum tehnica e aplicată pe un diavol, nu pe un sfânt”.

Acum vine bomba – Dan Chitic are informații că va fi luat și Băsescu!

”Exista și o parte “secretă” disjunsă din dosarul Udrea... se pare ca este DOSARUL BĂSESCU! Tic. Tac.”, scrie Dan Chitic, reluând cunoscutul avertisment al Elenei Udrea.

De fapt, e în logica evenimentelor – ”La sfârșit îl vor lua și pe el, pe băsferatu’ însuși! Vorba aia, îl ia “statul de drept” pe Sarkozy... credeți ca nu-l vor lua pe Băsescu?”

”Doar că până atunci va trebui să vadă cum, rând pe rând, îi vor fi luați toți apropiații!”, scrie Dan Chitic, subliniind – ”La sfârșit... va veni și rândul lui!”.

Și, subliniază Dan Chitic, ”el, Petrov, știe asta...”.

Apropo de acea ”lecție a zilei”, ea nu de se referă, de fapt, la justiția din România, scrie Dan Chitic, ”nu de ea voiam să vă vorbesc! Ba nici măcar despre Justiția Divină!”.

”Mesajul asta e adresat otrepelor din fruntea statului de azi și de mâine: oricât de sclav ești fata de stăpânii zilei și oricât de trădător infect ești cu neamul tău, în momentul în care nu mai ești util... dispari! Și dispari urât și dureros!”

Altfel spus, ”vine o vreme când nu vei mai fi util!”.

”Știu ca nu îți vine sa crezi, politrucule, dar vine și vremea ta... oricum te-ai chema!”, închei Dan Chitic, întrebând dacă… ”Se aude?”.
510
Tagurile:
statul paralel, Justitie, Dan Chitic

Загрузка...