Care sunt șansele impeachmentului împotriva lui Trump

164
(reînnoit 17:26 14.01.2021)
Camera Reprezentanților a Congresului SUA a votat pentru impeachment împotriva lui Trump. Care sunt șansele finalizării acestei proceduri și ce ar putea păți liderul de la Casa Albă.

MOSCOVA, 14 ian – Sputnik, Sofia Melniciuk. Până la inaugurarea noului președinte al SUA a rămas o săptămână și democrații vor să predea fostului lider o lecție – să-l lipsească de putere pentru totdeauna. Camera Reprezentanților a Congresului SUA l-a pus sub acuzare pe Donald Trump cu un număr maxim de vot din toată istoria țării. Pentru – au votat 232 de congresmani, dintre care zece sunt colegi de partid ai președintelui. De ce nu este lăsat să plece liniștit din funcție, aflați din materialul RIA Novosti.

Blocare totală

Donald Trump a fost blocat în Twitter, unde comunica activ cu alegătorii săi. Acum acesta urmează să fie blocat la Casa Albă. Camera Reprezentanților Congresului SUA a adoptat o rezoluție cu o propunere înaintată către vicepreședintele Mike Pence, de retragere din funcție a șefului lui.

Democrații din camera reprezentanților consideră că Trump și-a îndemnat susținătorii la insurecție, motiv pentru care pe 6 ianuarie a avut loc asaltul asupra Capitoliului – primul caz din ultimii 200 de ani. Incitarea la astfel de acțiuni reprezintă o crimă gravă împotriva țării, susțin ei și cer alungarea imediată a liderului din funcția  pe care o deține. Aceste acuzații sunt expuse pe larg în articolul impeachmentului.

Pence a condamnat aceste acțiuni și potrivit anumitor informații, o anumită perioadă nu a vorbit cu Trump din cauza că răsculații ar fi intenționat să-l atace pe vicepreședintele în Capitoliu – acesta a participat la certificarea voturilor electorilor. Cu toate acestea, el nu a susținut ideea impeachmentului. Aplicarea amendamentului 25 al Constituției, conform căreia Trump poate fi retras din funcție “din cauza incapacității de-ași exercita funcțiile va crea un precedent periculos”, consideră Pence.

Călcând pe inimă

Democrații se pot descurca și fără adjunctul șefului statului. Au nevoie doar de o majoritate în Camera Reprezentanților. În plus, procesul a fost sprijinit și de unii republicani. Printre aceștia se află și al treilea în ierarhie reprezentant al partidului în camera - Liz Cheney, fiica vicepreședintelui în mandatul lui George Bush, Dick Cheney. “Niciodată un lider al SUA nu și-a trădat în așa mod propria administrație și Constituție”, a declarat ea în ședința camerei. “Voi vota pentru impeachment lui Trump”. Cu încălcarea jurământului de către Trump sunt de acord și alți patru republicani. “Ajunge. Congresul trebuie să-l tragă la răspundere pe Trump și să arate că țara nu va tolera tentativele de a împiedica transferul pașnic al puterii”, a declarat Fred Upton din statul Michigan.

Președintele camerei inferioare a Congresului, Nancy Pelosi a numit în ajunul votului nouă acuzatori în Senat în cazul retragerii din funcție a lui Trump. Pentru a obține succes e nevoie de două treimi de voturi “pentru”. Dacă vom presupunem că toți democrații din camera inferioară vor susține decizia colegilor, atunci pentru aprobare va fi nevoie de 17 voturi ale senatorilor republicani.

Potrivit ziarului The New York Times, 20 de republicani sunt gata să-l trădeze pe Trump. Însă nu se știe cum vor proceda aceștia în momentul votului. Dacă toți, așa cum declară, vor vota pentru retragerea lui Trump din funcție, atribuțiile de șef al statului le va exercita Mike Pence.

Cu toate acesta și oponenți ai impeachmentului în Senat. În special, fostul susținător al lui Trump, senatorul Lindsey Graham s-a pronunțat împotriva alungării liderului de la Casa Albă, însă a adăugat: “În cazul în care se va întâmpla ceva, orice e posibil”. Mitt Romney, singurul republican din Senat, care a susținut impeachmentul precedent împotriva lui Trump, a declarat că nu mai există timp pentru acest proces.

În regim de urgență

Senatul se află în vacanță până pe 19 ianuarie și e puțin probabil să reușească să se întrunească până la inaugurarea lui Biden. Liderul majorității republican, Mitch McConnell, a exclus adoptarea deciziei de impeachment până pe 20 ianuarie. De  asemenea, el a reamintit că procesul este unul de durată: procedura precedent a durat 83 de zile, 37 de zile și 21 de zile. În afară de această, niciun lider nu a fost scos din funcție prin decizia Senatului.

Acum experții discută dacă ar putea camera superioară a Congresului să pronunțe un verdict lui Trump după ce acesta va pleca din funcție. Constituția SUA și alte legi nu specifică expres modul în care senatorii trebuie să desfășoare această procedură. Cu toate acestea, deputații nu vor putea să dea înapoi, a declarat agenției RIA Novosti americanistul Iuri Rogulev, directorul Fundației pentru Studierea SUA “Franklin Delano Roosevelt” din cadrul Universității de Stat din Moscova.

“Fiecare tentativă anterioară a impeachmentului era examinată diferit, în Constituție procedura este desrisă în linii generale”, precizează el. “În ceea ce privește impeachment, fiecare din cele două camera are funcții diferite, iată de ce în cazul în care camera inferioară aprobă procedura, atunci camera superioară trebuie să încheie cumva acest proces”.

Acest lucru poate fi făcut și după inaugurarea lui Joe Biden, cu ajutorul noii componențe a Senatului. Odată cu venirea noului lider, majoritatea în camera superioară o vor forma democrații, iar votul decisiv îi va aparține noului vicepreședinte Kamala Harris.

„Odată cu trecerea la democrați a controlului asupra Senatului, probabil, procesul va fi încheiat după expirarea mandatului lui Trump”, presupune profesorul de politologie al Universității din Minnesota, David Schultz. „Chiar dacă acesta nu va fi pus sub acuzare, e o metodă a democraților de a pune presiune pe republicani, pentru a-i determina să se dezică de el”.

Un alt al punct de vedere îl are James Gardner, profesorul de politologie la Școala de Drept a Universității Buffalo. “Cu cât va trece mai mult timp, cu atât este mai puțin probabil Congresul să reușească să facă ceva. Când Biden va intra în funcție, congresul va fi ocupat de agenda Partidului Democrat. Pur și simplu, nu-și vor mai dori să piardă timpul și energia pentru fostul lider”.

Indiferent dacă Senatul va reuși sau nu să adopte această decizie, Trump va rămâne singurul președinte în istoria SUA care a fost supus de două ori impeachmentului în Camera Reprezentanților.

Vor să ajungă până la capăt

Cu toate acestea, democrații sunt interesați de finalizarea procedurii, consideră Iuri Rogulev. Dacă democrații vor reuși să preseze procedura impeachmentului, atunci vor ucide doi iepuri dintr-un foc, consideră el. “Biden este președintele unui singur mandat. Dar și acesta a fost înaintat cu greu în calitate de candidat. În 2024 va începe o nouă campanie electorală și va apăra o nouă problemă a candidatului. Nu se știe cum se va prezenta Harris, nimeni nu știe, însă aceasta nu se bucura de o mare susținere în alegerile primare din 2020”. La rândul lor, republicanii vor trebui și ei să înainteze pe cineva. Va fi o luptă acerbă și în apele tulburi ar putea răsări din nou Trump. Deocamdată, este singurul politician care se bucură de o susținere enormă”, explică expertul.

A doua țintă este lovitura asupra Partidului Republican. Acum membrii acestuia se află în fața unei alegeri dificile: să susțină impeachmentul, respingând electoratul lui Trump, pentru că susținătorii lui ar putea să întoarcă spatele întregului partid.

Procesul împotriva lui Trump va însemna nu doar blocarea oricărei reveniri la Casa Albă. Există și alte efecte secundare – privarea de pensie pe viață, de dreptul de a călători odată pe an din contul statului și dreptul la mijloace din buget pentru întreținerea oficiului de fost președinte. E adevărat că miliardarul nu s-a folosit nici măcar de salariul de președinte, pe care o transfera în scopuri caritabile. Există niște urmări mult mai grave – băncile refuză să-i deservească conturile, iar Asociația profesionistă de golf refuză să mai organizeze turnee în clubului lui de golf.

În același timp, odată cu lipsirea de imunitate după 20 ianuarie, acesta riscă să fie tras la răspundere pentru evaziune fiscal și șantaj politic, motive invocate în timpul impeachmentului anterior. De asemenea, ar putea apăra acuzații de viol și hărțuire sexuală.

În ultimele luni, observatorii au discutat aprins despre posibilitatea unei grațieri preventive a propriei persoane și a susținătorilor lui. Deocamdată, Trump nu a recurs la un astfel de pas, fiind convins că nu există motive de a-l trage la răspundere. “De ce aș face-o dacă nu am comis nimic?”, se întreba liderul fiind întrebat despre o eventuală auto grațiere. Cu toate acestea, luând în considerație modul în care evoluează lucrurile, ar trebuie să se gândească la o astfel de opțiune.

164
Tagurile:
Trump
Tematic
Raport: nu există dovezi despre o „conspirație” între WikiLeaks, Trump și Rusia
Știrea nopții: Trump, pus sub acuzare oficial!
Trump, primul mesaj după punerea sub acuzare
Sisteme S-400 Triumf

Sistemele S-400 “cuceresc” a patra țară: Ce urmează?

332
Expansiunea pașnică a sistemelor de rachetă antiaeriene S-400, de producție rusească, cuprinde noi state ale Eurasiei. După China, Turcia, India, se pregătesc că se reînarmează cu “Triumf” Forțele Aeriene ale Republicii Belarus, scrie analistul militar.

În proces de achiziție a sistemelor S-400 sunt de asemenea Irak, Qatar și Maroc (Nord-Vestul continentului african). Temeiul unei promovări de succes a sistemelor de apărare antiaeriană pe planetă este lipsa unor modele similare, caracteristicile de luptă unice.

Comandantul Forțelor Aeriene și trupelor de apărare antiaeriană ale armatei Republicii Belarus, general maiorul Igor Golub, a anunțat pe 14 ianuarie despre o reînarmare a forțelor antiaeriene cu noi sisteme S-400 „Triumf”, construite cu luarea în calcul a capacităților de luptă ale avioanelor de generația a cincea F-22 și F-35 ale Forțelor Aeriene ale SUA (NATO planifică să desfășoare sute de F-35 în Europa).

Totodată, în cadrul trupelor are loc o activitate de precontract de studiere a modului de funcționare a sistemului de misile „Panțir-S”.

Зенитный комплекс Панцирь-С1, архивное фото
© Photo : пресс-служба Западного военного округа Минобороны РФ
Panțir-S

Au fost încheiate contracte pentru livrarea elicopterelor multirol de asalt Mi-35 și celei de-a doua partide a avioanelor de luptă SU-30SM de producție rusească. În anul 2021, trupele belaruse vor primi în dotare noi radare Protivnik-G și Vostok.

Anterior, în serviciul de protecție a spațiului aerian al țării (în districtul Baranovici) a intrat complexul radar cu trei coordonate în banda S “Sopka-2”, produs în Rusia. Sancțiunile occidentului și dificultățile economice fac din Rusia un furnizor de arme fără de alternativă pentru armata belarusă.

Cerul Republicii Belarus devine un scut de nepătruns pentru orice agresor.

Trupele forțelor aeriene și antiaeriene învață să soluționeze sarcini de luptă în condiții dificile, luând în considerare experiența din Siria, Libia și Karabah de utilizarea de către inamic a rachetelor și dronelor.

Evoluție optimistă

Cooperarea tehnico-militară activă cu Rusia consolidează securitatea și suveranitatea a cincizeci de state ale lumii, inclusiv șapte state din CSI. Specialiștii străini consideră avioanele și sistemele de apărare antiaeriană de producție rusească cele mai eficiente instrumente de consolidare a capacității de apărare.

China a devenit prima țară care a achiziționat sistemele de rachetă S-400 „Triumf”.

Informațiile despre contractul ruso-chinez de livrare a două seturi de regiment ale sistemelor S-400 au apărut în noiembrie 2014. Din componența unui set fac parte: un punct de comandă mobil, două divizii de sisteme de lansare, radare și peste 120 de rachete ghidate, de două tipuri. Primele lansări de succes din „Triumf” au fost efectuate de specialiștii chinezi în decembrie 2018 și, de la o distanță de 250 de kilometri, au lovit o țintă balistică care zbura cu o viteză de 3000 de metri pe secundă. Al doilea set de sisteme S-400 a ajuns în China în decembrie 2019.

De ce SUA se tem de sistemul S-400 cumpărat de Turcia?
© Ruptly / Минобороны России / dvids

În China printre principalele avantaje ale sistemelor rusești „Triumf” sunt considerate raza lungă de acțiune de până la 400 de kilometri (fapt cu care nu se poate lăuda niciun sistem de rachetă de tip “sol-aer”), capacitatea de a distruge avioanele de cercetare ale inamicului - pentru împiedicarea orientării la țintă în timpul acțiunilor militare și a spionajului de la mari distanțe. Sistemele S-400 permit un control sigur a zonelor periferice și disputate din jurul Chinei.

Rusia și Turcia au convenit asupra livrărilor sistemelor S-400 „Triumf” în anul 2017, valoarea contractului a constituit 2,5 miliarde de dolari. Acest lucru a provocat o criză serioasă în relațiile americano-turce. Amenințând cu sancțiuni, precum și cu excluderea Turciei din programul de producție a avioanelor americane de luptă F-35, Washingtonul le-a cerut turcilor să renunțe la afacere și să se opteze exclus pentru sistemele americane Patriot. Ankara nu a cedat cerințelor ultimative ale SUA și, în vara anului 2019, a primit patru divizii a sistemelor de rachetă S-400 (primul set).

Turcia intenționează să procure cel de-al doilea set pentru a-și forma cel mai sigur și modern sistem de apărare antiaeriană pentru protejarea unor obiective importante din țară. Desfășurată în apropiere de Ankara, sistemul S-400 a reușit în cadrul testărilor să detecteze avionul de luptă F-16 Fighting Falcon la limita razei de acțiune a radarelor – peste 600 de kilometri.

Adică, în regimul serviciului de luptă, când detectarea și distrugerea țintelor aeriene se efectuează în regim automat, avioanele F-16 Fighting Falcon pot fi distruse de “Triumf” la o depărtare de 400 de kilometri de Ankara. Acordul de principiu pentru livrarea  în Turcia a setului doi a sistemelor S-400 a fost încheiat în iunie 2020.

India a încheiat un contract în valoare de 5,43 de miliarde de dolari pentru livrarea a cinci seturi de regiment a sistemului S-400 în octombrie 2018. Delhi se arată hotărât, în pofida presiunilor fără de precedent ale SUA. Potrivit publicației The Times of India, „Triumf-urile” rusești vor fi dislocate în regiunile de Vest, Nord și Est ale Indiei (luând în considerare un spectru de amenințări din partea Chinei și Pakistanului) și vor realiza o adevărată revoluție în sistemul de apărare antiaeriană al țării. Pentru instruirea în procesul de exploatare și utilizare în luptă a sistemului S-400, primul grup, format din 100 de specialiști indieni, va sosi în Rusia până la sfârșitul lui ianuarie 2021. Primul set al „Triumfurilor” urmează să intre în dotarea armatei Indiei la sfârșitul anului 2021. Toate cinci seturi ale S-400 urmează să fie livrate de Rusia până în 2025.

Perspective triumfale

Negocieri pentru achiziționarea sistemelor „Triumf” sunt purtate cu Maroc, Qatar, Irak. Anterior, de procurarea sistemului S-400 s-au arătate interesate Algeria, Egiptul, Vietnam, Arabia Saudită, în total – peste 12 state.

Cererea externă depășește oferta exportatorului (prioritară rămâne reînarmarea Forțelor Aerospațiale ale Rusiei). Însă, conform legii cu privire la contracararea inamicilor SUA prin intermediul sancțiunilor (semnată de președintele Donald Trump în august 2017) împotriva acestor state pot fi impuse sancțiuni. Însă nimic nu le va putea opri în calea spre obținerea celui mai bun sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune S-400.

Sistemul “Triumf” schimbă lumea. Dacă sistemele S-400 vor fi procurate, spre exemplu, de Iran, portavioanele SUA din zona Golfului Persic vor deveni niște jucării inutile. Washingtonul va fi nevoit să-și schimbe viziunea asupra lumii, să-și “reconceptualizeze stilul” și dialogul cu Iranul. Şi acest lucru deja se întâmplă în Irak.

Ambasada și bazele aeriene ale SUA în Irak sunt supuse periodic unor atacuri cu rachete. Sistemele americane de rachetă nu au făcut față respingerilor atacurilor. Obuzele lansatoarelor multiple de rachete explodează în “zona verde” a Bagdadului, fapt care a determinat SUA să-și evacueze o bună parte a personalului diplomatică și să arendeze de la irakieni sistemul de misile Panțir-S, procurat din Rusia.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф
© Sputnik / Сергей Мальгавко

Să revenim însă la S-400. Avantajele importante ale „Triumfului” sunt – vederea panoramică a radarului și flexibilitatea aplicării a patru tipuri de rachete (formarea unui sistem antiaerian cu mai multe niveluri). Utilizarea mai multor tipuri de rachete permite lovirea eficientă a țintelor hipersonice, a aviației militare, dronelor, rachetelor de croazieră, tactice și balistice în tot spectrul de altitudini – de la 5 metri, până la 30 de kilometri, la o distanță de la 400 de kilometri, până la 2 kilometri. O singură baterie a Triumfului poate avea până la 72 de rachete orientate și să tragă simultan cu ele în 36 de ținte, care zboară cu o viteză de 4800 de metri pe secundă. Sistemul S-400 poate fi integrată cu sisteme antiaeriene de mai multe tipuri (S-300, Panțir-S1, Tor-M1) și să dirijeze o rețea de mijloace antiaeriene cu diverse raze de acțiune, în orice condiții ale reacției radioelectronice.

Totodată, în anul 2021, trupele rusești vor obține sistemul revoluționar S-500, care este gata de război la altitudini de până la 200 de kilometri. Este timpul ca partenerii Rusiei în cooperarea tehnico-militară să-și ocupe iarăşi locul la coadă.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

332
Tagurile:
S-400
Тема:
Industria militară rusă

Загрузка...
Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România

Zuckerman, pus într-o postură penibilă de un ministru!

865
A plecat cu coada între picioare!... Dezvăluire: ambasadorul Statelor Unite în România a fost pus într-o situație jenantă de un ministru al Guvernului Cîțu, dar l-a tratat cu totală lipsă de considerație

BUCUREȘTI, 15 ian – Sputnik. Obișnuit să vină când vrea el și să dea indicații fostului ministru al Justiției Cătălin Predoiu, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a fost pus într-o situație jenantă de noul ministru, Stelian Ion.

Conform DC News, miercuri la ora 11, ambasadorul s-a dus în vizită de rămas bun la Ministerul Justiției dar… ministrul Stelian Ion ”nu a fost disponibil, reprezentantul SUA fiind primit doar de șeful său de cabinet”.

”Stelian Ion nu și-a găsit timp să-l primească pe ambasadorul Adrian Zuckerman, pentru ambasadorul Americii nu a fost disponibil decât un oarecare Dima, din cabinetul ministrului”, scrie DC News.

Mai mult, agenția lui Bogdan Chirieac consideră că ”gestul poate fi considerat un afront la adresa aliatului strategic al țării noastre, fiind fără precedent ca unei vizite la acest nivel diplomatic să îi răspundă doar un tânăr funcționar din cabinetul demnitarului”.

”Este probabil ca ministrul Renew Europe să fi gândit gestul ca pe un afront la adresa președintelui Trump, cel care l-a numit pe Adrian Zuckerman”, comentează DC News.

Dacă analizăm site-ul Ministerului Justiției, vedem o altă ciudățenie: este plin de știri și imagini cu Zuckerman și Predoiu – întâlniri, proiecte comune, idei, indicații, angajamente etc. – dar NICI O referire măcar la o întâlnire Zuckerman - Stelian Ion!

Oare să se fi ”topit” proiectele ambasadorului pentru Justiția română? Și la fel să se topească și propunerile referitoare la privatizări, căi ferate, autostrăzi?... Nu ar fi de mirare, pentru că mai toate promisiunile de proiecte și investiții SUA la noi s-au dovedit… gazoase! Mai puțin cele în care România a dat bani din greu!

Cert este că situația în care ministrul Stelian Ion l-a pus pe Zuckerman este penibilă – mai ales că acesta de abia fusese primit și firitisit de Aurescu, dar și decorat de Iohannis!

865
Tagurile:
Florin Cîţu, Adrian Zuckerman

Загрузка...
Meditație

Savanții au aflat ce obicei îți poate prelungi viața

0
(reînnoit 02:28 17.01.2021)
Specialiștii au studiat care dintre ocupațiile preferate ale oamenilor pot contribui la prelungirea vieții și au ajuns la concluzii curioase.

CHIȘINĂU, 16 ian – Sputnik. Meditația zilnică ar putea influența considerabil și benefic durata vieții omului. Despre aceste concluzii comunică Express, cu referire la savanții americani, scrie RIA Novosti.

Россия вводит запрет на турецкие продукты. Fructe, mere, export, magazin
© Sputnik / Алексей Мальгавко

Pentru studii, cercetătorii au selectat 200 de voluntari cu vârsta de la 66 până la 81 de ani. Jumătate dintre aceștia au trebuit să se instaleze zilnic într-o poziție comodă și să se concentreze asupra gândurilor și respirației lor timp de 15-20 de minute.

După o lună, participanții care au practicat meditația au anunțat despre o scădere considerabilă a indicatorilor medii ai tensiunii arteriale. În celălalt grup nu a fost atestat un efect similar.

În afară de aceasta, în cazul participanților din primul grup, a fost stabilită în perioada studiului o probabilitate mai redusă a decesului din cauza bolilor cardiovasculare.

Savanții consideră că meditația zilnică poate reduce în realitate starea de stres și sentimentul de neliniște, oferind astfel oamenilor longevitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tematic
Cele zece alimente care întăresc imunitatea
Masa de Revelion: ce aliment nu se consumă în noaptea dintre ani
Șase alimente pentru o imunitate mai puternică

Загрузка...