Встреча президента Молдовы Майи Санду и украинского лидера Владимира Зеленского

Ucraina și Moldova pot bloca Transnistria expert

721
(reînnoit 12:26 13.01.2021)
Vizita președintelui Republicii Moldova în Ucraina reprezintă primul fapt de interacțiune dintre cele două țări la cel mai înalt nivel din ultimii ani. Iar pentru Maia Sandu, această călătorie a devenit o premieră de politică externă în calitate de șef de stat.

CHIȘINĂU, 13 ian – Sputnik, Dmitrii Terehov. Toate declarațiile făcute ieri de președinții Moldovei și a Ucrainei au fost exprimate, într-un fel sau altul, și mai înainte. Mai mult, în ceea ce privește relațiile internaționale, retorica ministrului afacerilor de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, care a vizitat Moldova în urmă cu o lună, părea mult mai pătrunzătoare.

Este demn de remarcat faptul că unii experți din Ucraina au avut aceeași impresie. Ruslan Bortnik, politolog și directorul Institutului ucrainean de analiză politică și management, a comentat întâlnirea dintre Sandu și Zelensky – special pentru Sputnik Moldova.

"În general, nu s-a spus nimic nou. Putem constata existența unui nivel bun de interacțiune personală între președinți. Cu toate acestea, inițiativele care au fost exprimate în legătură cu proiectul ”Inițiativa celor Trei Mări” (ITM), cu privire la implementarea unei asociații cu UE, erau așteptate și previzibile", spune Bortnik.

În opinia sa, reuniunea președinților Republicii Moldova și a Ucrainei a înglobat în sine și o anumită componentă politică internă pentru ambele părți.

”Atât Sandu, cât și Zelensky trebuie să demonstreze acum un oarecare progres, să avanseze în contextul crizei economice din ambele țări și să ofere ceva răspunsuri societății. Acum 10 ani, reuniunea președinților Moldovei și a Ucrainei nu ar fi stârnit niciun interes deosebit, dar astăzi, când, în condițiile pandemiei, activitatea de politică externă practic s-a oprit, a devenit un bun PR pentru șefii celor două state”, consideră politologul ucrainean.

Deși Sandu și Zelensky au spus cuvintele potrivite depre ”respectul reciproc al suveranității și a integrității teritoriale”, despre disponibilitatea lor de a face față împreună ”provocărilor geopolitice” cu aluzia tradițională la un ”agresor” comun, în timpul întâlnirii așa și nu s-a discutat, de exemplu, despre platforma deschisă anti-rusească a Crimeii, la care Republica Moldova a fost invitată, în mod insistent, de către ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Bortnik amintește că atât Sandu, cât și Zelensky sunt orientați spre aceleași cercuri din Occident. Ambii își propun să își integreze țările în structurile euro-atlantice (în care, totuși, nici Moldova, nici Ucraina nu sunt așteptate) și, în consecință, are loc o scădere a influenței rusești în spațiul post-sovietic. Dar acum, când situația politică din Statele Unite dă semne de instabilitate, nu este le este convenabil să facă declarații negândite și directe.

Potrivit lui Bortnik, problema Crimeei și a ”Platformei Crimeii” a fost evitată în mod deliberat de ambii președinți în partea publică a reuniunii. Astfel de manevre necesită o consultare cu noua administrație americană. Expertul presupune că cel mai probabil Sandu și Zelensky consideră că este prematur să facă declarații cu privire la acest subiect.

Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа
© Sputnik / Павел Паламарчук

"Acest lucru va deveni posibil atunci când administrația americană se va stabiliza și va deveni clar dacă partenerii occidentali ai Moldovei și ai Ucrainei sunt gata să le susțină jocul", spune directorul Institutului ucrainean de politică.

Cu toate acestea, el este convins că aceste subiecte au fost discutate de Zelensky și Sandu în privat, la fel ca și subiectul posibilității unei presiuni comune asupra Rusiei în legătură cu problemele din Transnistria și Donbas.

”În teorie, având în vedere geografia, Ucraina și Moldova sunt capabile să blocheze Transnistria, să întrerupă legăturile de transport și fluxurile economice. Pentru a avea un argument în negocierea cu Rusia – pentru Ucraina, în parte, cu privire la poziția Federației Ruse în problema din Donbas, pentru Moldova cu privire la soluționarea problemei transnistrene”, consideră Ruslan Bortnik.

Pe parcursul întrevederii dintre președinții Sandu și Zelensky, doar două inițiative au ieșit cu adevărat din cercul stabilit al problemelor moldo-ucrainene – despre crearea unui anumit coridor de transport între Kiev și Chișinău și despre organizarea unui Consiliu prezidențial a celor două țări.

Expertul ucrainean tinde să fie sceptic cu privire la prima inițiativă. Proiectul trebuie să aibă o puternică justificare economică pentru a fi cel puțin un pic atractiv pentru potențialii investitori, dar având în vedere starea actuală a interacțiunii economice dintre Ucraina și Moldova, precum și România, o astfel de justificare este foarte dificil de găsit.

"Consiliul prezidențial este o inițiativă mai realistă. Deși ideea în sine nu este nouă, declarația despre acesta este un semn că părțile au convenit să urmeze împreună o anumită politică, chiar dacă încă nu este clar exact în ce va consta", consideră expertul.

Probabil că statutul diferit al funcției de șef de stat în Moldova și Ucraina poate deveni un anumit obstacol în calea interacțiunii pe deplin egale. O republică parlamentară (în care președintele depinde în mare măsură de o majoritate loială în organul legislativ) oferă mult mai puțină autoritate Maiei Sandu în comparație cu poziția actuală a lui Vladimir Zelensky cu mono-majoritatea sa în Radă și în controlatul guvern.

”Deși Ucraina și Moldova sunt acum aproximativ similare în ceea ce privește nivelul de trai, dar din punct de vedere al resurselor, al oportunităților potențiale, acestea sunt, desigur, țări de niveluri diferite. Eu consider că această întâlnire este un fel de avans pentru Zelensky pentru Sandu, o încercare de a o sprijini în ajunul unor posibile alegeri anticipate în parlamentul moldovenesc”, afirmă Bortnik.

Reacția publicului din cele două țări la reuniunea președinților poate fi considerată destul de indicativă – discuția aprinsă despre aceasta în segmentul moldovenesc al rețelelor sociale și declarațiile neutre, deși destul de prietenoase, ale comentatorilor ucraineni.

721
Tagurile:
Transnistria, Ucraina, Moldova
Tematic
Moldova poate deveni atractivă pentru Transnistria - expert
VIDEO: Lavrov, reacție la îndemnul lui Sandu de retragere a trupelor din Transnistria
Putin i-a răspuns lui Sandu privind retragerea contingentului militar din Transnistria
Florin Cîțu și Klaus Iohannis

Fost demnitar acuză România va fi vândută pe bucăți

542
Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, scrie, pe pagina sa de Facebook, faptul că actualul Guvern pregătește vânzarea unor obiective strategice ale României, ”pe nimic”. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, trage un puternic semnal de alarmă și acuză că actualul Guvern are intenții dintre cele mai nefavorabile pentru România.

”Gaşca lui Cîţu, cu ”oamenii noi” gata să apese pe butoane, pregăteşte vânzarea pe nimic a unor obiective strategice ale statului român. Pe nimic pentru stat! În condiţiile în care transportul aerian a început să îşi revină după perioada extrem de grea a pandemiei, Ministerul Transporturilor trimite în şomaj tehnic 50% din personalul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti SA”, scrie Cuc.

Acesta se întreabă de ce sunt trimiși acum oameni în șomaj tehnic, în condițiile în care zborurile se reiau, iar Aeroportul ”Henri Coandă” are câteva intervale orare în care este sub presiune, se aglomerează, iar indicatorii economici sunt în creştere.

Tot Cuc are răspunsul. În opinia sa, când ceva merge prost, se vinde mai ieftin.

Iar situația de la Transporturi nu este singulară. Fostul ministru al Transporturilor avertizează că Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență prin care va creşte alocarea de fonduri din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate către operatorii privaţi din Sănătate.

Adică, spune Cuc, nu va mai evacua nimeni Spitalul Foişor, pentru că Guvernul va da bani spitalelor private.

În opinia sa, în loc sp pună pe picioare rețeaua de sănătate plătită de toți românii, ”Guvernul-foarfecă se pregăteşte să livreze 250 de milioane de euro către privaţii la care au acces numai cei care îşi pot permite”.

Cuc subliniază, însă, că este nevoie și de servicii private în Sănătate.

”Dar nu acoperite din banii tuturor! Şi nu în detrimentul sănătăţii publice”, a precizat Cuc.

Acesta a adăugat că miniştrii USR PLUS au introdus în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă crearea unei agenţii care să controleze toate investiţiile din Sănătate.

”Dar ca tacâmul să fie complet, dacă nu vând obiective care nu le aparțin, hoarda cinică din Piața Victoriei taie tot ce se poate din drepturile românilor. Mai țineți minte promisiunile lui Cîțu, Orban și ale lui Klaus Iohannis legate de creșterea alocațiilor? Nu mai sunt valabile”, a punctat Răzvan Cuc.

Acesta a precizat că, din cele cinci tranșe de majorare, cu câte 20 de puncte, copiii vor beneficia doar de trei: cele acordate deja în august 2020 și ianuarie 2021 și cea care, potrivit proiectului de ordonanță, ar urma să fie acordată de la 1 ianuarie 2022. Tranșele de la 1 iulie 2021 și de la 1 iulie 2022 sunt anulate.

”Pentru toate acestea, și pentru încă multe altele, acest guvern al trădării naționale trebuie să plece!”, a adăugat Cuc.
542
Tematic
Ce nu au voie să facă femeile în Miercurea Mare, ziua în care Iisus a fost vândut
Combinat construit de Ceaușescu în Ucraina, vândut de USR
România, datoare vândută: cifrele dezastrului, plătim mai mult ca europenii

Загрузка...

Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden

326
(reînnoit 15:48 18.06.2021)
Experții sunt de părere că după întâlnirea dintre Putin și Biden Europei îi va fi mai ușor să prietenească cu Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik, Nikita Cikunov. Întâlnirea dintre președinții Rusiei și Statelor Unite a avut loc ieri, la Geneva. Ambii lideri au rămas mulțumiți de rezultate. Dar au devenit oare negocierile un pas spre apropierea statelor și relaxarea sancțiunilor? Cum va afecta conversația dintre cei doi lideri relațiile Federației Ruse cu Europa? Despre asta – în materialul Sputnik.

Rezultate pentru viitor

Conversația dintre Vladimir Putin și Joe Biden de la Geneva, care a avut loc pe 16 iunie, nu a dus la schimbări revoluționare în relațiile dintre cele două țări, dar poate fi începutul unui dialog cu drepturi depline. Acest punct de vedere este împărtășit de experții care au participat la discuția cu privire la rezultatele summitului pe site-ul centrului internațional de presă multimedia ʺRossiya Segodnyaʺ.

Un rezultat important al întâlnirii dintre cei doi președinți a devenit semnarea unei declarații comune care confirmă angajamentul Rusiei și a Statelor Unite de a controla armele strategice, consideră Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului Rus pentru Afaceri Internaționale.

ʺDeși tratatul New START a fost prelungit pentru cinci ani, nu a rămas prea mult timp. Mi-aș dori foarte mult ca părțile să cadă de acord asupra unui nou model de control al armelorʺ, spune el.

Acordul Statelor Unite de a include problema securității cibernetice în cadrul consultațiilor reciproce este, de asemenea, important. Anterior, partea americană a reacționat negativ la o astfel de idee, preferând să acuze nefondat Moscova de atacurile cibernetice, adaugă expertul.

Decizia privind întoarcerea reciprocă a ambasadorilor la Moscova și la Washington inspiră un anumit optimism, continuă Andrei Kortunov. În același timp, el observă că acest lucru nu este suficient pentru a restabili pe deplin relațiile diplomatice.

ʺAmbasadorii sunt ʺgeneraliʺ, dar fiecare general are nevoie de o ʺarmatăʺ. Asta înseamnă că este, totuși, necesar să se restabilească activitatea ambasadelor în întregime, să revină diplomații și serviciile consulare", subliniază specialistul.

În relațiile ruso-americane s-au acumulat multe probleme, care nu vor dispărea după prima întâlnire, constată Valerii Garbuzov, directorul Institutului SUA și Canada al Academiei Ruse de Științe.

ʺSummitul ar trebui să dea startul consultațiilor, negocierilor. Dacă se vor forma grupuri de lucru, dacă se vor începe întâlnirile, iar toate acestea vor fi completate de negocierile telefonice sau întâlnirile în prezență ale șefilor de stat, atunci dialogul va fi reluat. Vom vedea rezultatul în următoarele săptămâniʺ, prezice el.

Să nu să repete calea lui Trump

Summitul de la Geneva este comparat involuntar cu întâlnirea dintre Vladimir Putin și Donald Trump, care a avut loc la Helsinki în iulie 2018 – în urmă cu aproape trei ani, notează Valerii Garbuzov.

ʺȘi de la negocierile cu Trump toată lumea a avut multe așteptări. Unii chiar numeau această întâlnire una istorică. Conversația a fost plăcută, toată lumea zâmbea. În cele din urmă, totul ʺs-a dus de râpăʺ. Nu aș vrea să vorbim despre summitul de la Geneva în același mod în viitorʺ, spune expertul.

Dar întâlnirea destul de rapid organizată cu Vladimir Putin vorbește în favoarea lui Biden, atrage atenția Andrei Kortunov. Ex-președintele american – Trump – ar fi avut nevoie de un an și jumătate pentru a desfășura primele și ultimele negocieri separate cu liderul rus.

O altă diferență semnificativă constă în percepția relațiilor ruso-americane de către administrațiile Biden și Trump, adaugă Valerii Garbuzov.

ʺActuala conducere a Casei Albe vorbește despre așa-numita ʺnouaʺ atitudine față de Rusia – cooperarea electorală. Acesta este un indiciu foarte bun. Controlul armelor și problemele de securitate strategică pot deveni nucleul cooperării viitoare. Pe viitor, agenda trebuie extinsă. Declarația celor două părți în urma întâlnirii este un început promițătorʺ, consideră el.

Europa, sancțiunile și Ucraina

Chiar și o mică ʺîncălzireʺ în relațiile dintre SUA și Rusia va slăbi în mod inevitabil retorica antirusească a aliaților europeni ai Washingtonului. Prin urmare, rezultatul pozitiv al summitului este benefic pentru Moscova în ceea ce privește aspectul geopolitic, este sigur Valerii Garbuzov.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

ʺAcum, susținătorilor cooperării cu Rusia de la Bruxelles le va fi mult mai ușor, fiindcă UE se uită mereu, într-un fel sau altul, la Washington. Ei iau în considerare poziția americană față de Rusia. Eu cred că colegilor noștri din Germania, Italia și Franța le va fi mai ușor să înainteze noi inițiative, să propună noi formate de interacțiune cu Moscova decât înainte de întâlnirea de la Genevaʺ, cade de acord Andrei Kortunov.

Expertul nu exclude faptul că negocierile dintre Biden și Putin vor contribui la restabilirea activității Consiliului Rusia – NATO, care a fost suspendată în aprilie 2014. Reînnoirea contactelor ar crea oportunități suplimentare pentru consolidarea securității europene.

În ceea ce privește sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, nu vor exista modificări, presupune Ivan Timofeev, director de program al RIAC, profesor asociat la MGIMO.

ʺÎn viitorul apropiat, sancțiunile americane nu vor fi anulate. Nu există condiții prealabile pentru acest lucru. O serie de sancțiuni sunt înregistrate în legislația SUA. Biden le poate doar suspenda, așa cum s-a întâmplat în cazul proiectului ʺNord Stream – 2ʺ, dar nu le poate anula. Nu cred că va exista nici măcar o relaxare a sancțiunilor. Dar nici nu trebuie să ne așteptăm la noi măsuri draconiceʺ, notează el.

Cu toate acestea, liderii celor două țări nu au reușit totuși să ajungă la o înțelegere reciprocă cu privire la unele probleme importante, constată Andrei Kortunov. El atribuie Ucraina la astfel de subiecte problematice. Opiniile părților diferă foarte mult aici – nu este deocamdată posibil să mizăm pe unitatea pozițiilor.

ʺAmbii președinți au atins acest subiect, dar nu au căzut de acord în nicio privință. Există o înțelegere comună că acordurile de la Minsk trebuie respectate. Problema este că respectarea lor este interpretată în moduri complet diferite de Rusia și de Statele Unite. Formula s-a repetat, dar fiecare a rămas pe poziția lui. S-a ridicat subiectul Ucrainei, dar nu s-au făcut progrese în această privințăʺ, conchide Ivan Timofeev.

326
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...

Efectele vremii în România: oameni și animale evacuate

0
Departamentul pentru Situații de Urgență informează că ploile și vijeliile din ultimele 24 de ore au produs pagube însemnate la nivel național, iar oamenii și-au văzut agoniseala de-o viață afectată de ape. Meteorologii spun căă încă nu scăpăm de vremea rea.

BUCUREȘTI, 20 iun – Spuntik. Ploile și vijeliile care au afectat România în ultimele 24 de ore au făcut pagube însemnate la nivelul României.

Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență spun că, de ieri, 19 iunie 2021, ora 7.00 și până astăzi, la aceeași oră, s-au înregistrat efecte ale vremii nefavorabile în 36 de localități din 16 județe. Este vorba despre Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, precum și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 16 case, 85 curți, 9 anexe, 6 subsoluri/beciuri, de pe 6 străzi, precum și pentru degajarea a 17 copaci căzuți pe carosabil/autoturisme, fiind afectate 19 autoturisme.

Oameni evacuați sau luați de ape

Totodată, în localitatea Mănăstirea Cașin din județul Bacău s-a intervenit pentru căutarea unui bărbat de aproximativ 65 ani care a fost luat de apă vineri, 18 iunie 2021, după ce podețul pe care se afla s-a rupt.

Căutările au fost suspendate și vor fi reluate astăzi, 20 iunie 2021, iar alte 7 persoane din aceeași localitate sunt în continuare evacuate preventiv din 6 case aflate în pericol de inundație.

În localitatea Nereju din județul Vrancea s-a intervenit pentru salvarea a 12 muncitori care efectuau lucrări în zonă și au fost surprinși de creșterea râului din localitate. Aceștia s-au refugiat într-un vagon remorcă. Echipajele de intervenție au reușit extragerea celor 12 persoane - 9 bărbați și 3 femei - care nu au necesitat îngrijiri medicale.

În localitatea Poiana Sărată din județul Bacău, un autoturism care participa la un concurs de off-road a fost surprins de o viitură pe râul Oituz. În autoturism se aflau 2 persoane, o persoană a reușit să se autosalveze, iar cealaltă a decedat.

În localitatea Piatra Șoimului din județul Neamț, un pod a fost avariat de apă, iar 4 familii, în total 10 persoane sunt izolate rutier și pietonal. Persoanele izolate nu necesită îngrijiri medicale.

Traficul rutier este blocat pe DJ 119/BC datorita unei alunecări de teren, carosabilul fiind surpat pe o lungime de aproximativ 50m, informează Departamentul pentru Situații de Urgență.

Avertizări cod roșu la nivel național

A intrat în vigoare o avertizare meteorologică cod roșu de averse torențiale care vor depăși 35-40 l/mp. Avertizarea este valabilă în data de 20 iunie 2021, în intervalul orar 9.30 – 10.30. Sunt vizate localitățile Vădeni, Siliștea din județul Brăila și localitățile Braniștea, Șendreni din județul Galați.

Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență sfătuiesc populația să descarce aplicația DSU și să se informeze în timp real cu privire la avertizările trimise de Administrația Națională de Meteorologie.

0
Тема:
Prognoza meteo

Загрузка...