Arest

Premieră în România: condamnare pentru ”propaganda teroristă”

507
În România s-a dat, pentru prima dată, o sentință cel puțin ciudată, care necesită explicații: o tânăra româncă a fost condamnată la închisoare pentru… propagandă teroristă!

BUCUREȘTI, 7 ian – Sputnik. Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat-o pe tânăra Livia Maria Băilă la un an, cinci luni şi 10 zile închisoare cu executare.

Informația este transmisă de mass media și se afirmă că a fost găsită vinovată de comiterea a două infracțiuni din legea de prevenire și combatere a terorismului, pe scurt că ar fi vinovată de ”propagandă teroristă”.

Ciudat este că, din informațiile apărute până acum în spațiul public, nu rezultă exact acest aspect – propaganda! Unde și cum făcea ”propagandă”, cui se adresa, luase vreun grup de persoane ca țintă a ”propagandei” sale?...

Femeia a fost ridicată în mai 2020 de DIICOT și BCCO Timișoara din locuința sa din Nădlac, pentru că ”devenise adeptă a Statului Islamic și s-a autoradicalizat”, dar monitorizarea ei începuse în urmă cu un an, atunci când SRI a semnalat că femeia accesa site-uri extremiste islamiste și ”le transmitea mesaje de încurajare luptătorilor din Daesh”, scrie presa.

Tânăra s-ar fi ”radicalizat”, iar acțiunile sale ”au devenit tot mai hotărâte”. Repet, toate informațiile sunt din mass media, poate vom avea mai multe date după ce se va publica motivarea sentinței. Dacă se va publica, având în vedere caracterul „special” al cazului.

Deocamdată, să revedem ce transmitea DIICOT în mai, când o reținea pe tânăra din Nădlac.

Acuzațiile DIICOT la reținere

La jumătatea lui mai, procurorii Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de politie judiciară din BCCO au efectuat 2 percheziții domiciliare pe raza județului ”la locuințele unei femei suspectată de săvârșirea infracțiunilor de accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă”.

DIICOT preciza că ”accesarea” s-a făcut prin intermediul ”sistemelor informatice” sau ”altor mijloace de comunicații electronice”. Adică prin laptop și telefon!

Femeia, în vârstă de 33 de ani, din localitatea Nădlac, e acuzată și de deținerea de astfel de materiale, ”în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare și promovarea unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism”.

Altfel spus, femeia a accesat site-uri dubioase sau a intrat în contact online cu diverși ciudați și s-a trezit mascații peste ea!

Dar DIICOT vine cu alte detalii – că începând cu 2019, femeia ”a cunoscut un proces treptat de radicalizare, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiți susținători ai unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu”.

Întrebări logice care apar când citești datele DIICOT

O primă întrebare - care sunt acele organizații teroriste? Vorbim de 2019, când ISIS și alte organizații fuseseră terminate sau puse cu botul pe labe! 

”În acest context, suspecta a accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare şi a promovat în mediul virtual, în mod repetat şi cu frecvență ridicată, mesaje de propagandă a ideilor şi conceptelor radical islamiste, specifice organizațiilor teroriste musulmane, folosind în acest scop diferite aplicaţii de mesagerie şi, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice şi a mijloacelor de comunicare electronică proprii”, scrie DIICOT.

Să recitim ultima parte: ”folosind în acest scop diferite aplicaţii de mesagerie şi, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice şi a mijloacelor de comunicare electronică proprii”. Cum adică ”mijloace de comunicare electronică proprii”?

”Astfel, prin intermediul unei reţele de socializare, utilizând diferite profile, suspecta a dezvoltat relaţii cu diferiţi cetăţeni străini, proveniţi din areale cu problematică teroristă active, unii dintre ei suspecţi de apartenenţă la organizația teroristă din Orientul Mijlociu”, explică DIICOT.

Procurorii spuneau atunci că aceşti cetăţeni străini ”au rolul de a recruta diferite persoane, în scopul însuşirii ideilor şi credinţelor fundamentaliste, scop în care postează constant mesaje şi simbolului specifice organizației teroriste din Orientul Mijlociu, filme şi fotografii cu arme sau luptători înarmaţi, scene de luptă, execuţii de prizonieri, pregătirea atentatorilor sinucigaşi, predici ale unor clerici radicali”.

Deci, atenție la cuvântul ”postează”! Cum naiba, rețele de socializare care blochează orice permit asemenea ”mesaje de radicalizare” teroriste?!

Să fie o situație similară cu a mesajelor de incitare la violență din perioada manifestațiilor din România 2017-2019, inclusiv poze cu arme și planuri de acțiune contra unor instituții ale statului – Guvernul, de exemplu – ce te miră că se permite unor ciudați din Orient să pună asemenea nebunii?

Planuri teroriste și pregătire contrainformativă?!

Să citim mai departe: ”În mediul virtual, suspecta şi-a exprimat în mod explicit susţinerea faţă de organizaţia teroristă din Orientul Mijlociu şi a manifestat constant opinii radical anti-occidentale, aceasta arătându-și disponibilitatea de a lupta de partea fundamentaliștilor islamici”, scrie DIICOT.

Și, atenție la pasajul următor: ”Pe parcursul procesului de radicalizare, suspecta a făcut obiectul unor sesiuni de pregătire contrainformativă din partea cetățenilor străini cu care a dezvoltat relaţii de colaborare, menite să-i asigure o cât mai bună conspirativitate a activităţilor derulate şi să îngreuneze capacitățile de monitorizare din partea organelor statului”.

Ce înseamnă această ”pregătire contrainformativă”? Aflăm tot de la DIICOT: femeia a început ”să utilizeze simultan mai multe conturi de email” - până la 21 de adrese în acelaşi timp!!! - precum şi ”multiple posturi telefonice şi cartele reîncărcabile, pe care era învăţată să le schimbe la intervale regulate de timp” și, la indicaţiile ”colaboratorilor străini”.

Și, mai grav, arădeanca a ”recepţionat şi a început să folosească şi o serie de aplicaţii de tip VPN, al căror scop este criptarea comunicaţiilor dintre părţi”.

Cred că sunt zeci de mii de români care au o mulțime de adrese de e-mail și folosesc canale de comunicare criptate și cartele pentru ”a nu fi interceptați”, pentru că atât îi duce mintea!

Dar, BOMBA: în ciuda acestor informații – ”multiple posturi telefonice şi cartele reîncărcabile” – DIICOT spunea că ”în urma perchezițiilor, au fost ridicate un telefon mobil și o cartelă telefonică”! Deci, unde sunt celelalte?

Pregătea venirea teroriștilor în România?...

Dar atenție că partea cea mai tare vine la final: ”Suspecta şi-a arătat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetățenii străini cu care se află în legătură şi există suspiciunea că a început să recepționeze diferite sume de bani de la colaboratorii săi”.

Deci, 2 întrebări firești: dacă tot au reușit să intre în corespondența electronică și să afle că folosea cartele (poate să le și intercepteze) – cum de nu știu SIGUR dacă primea sau nu bani? Poate vom afla din motivarea instanței.

În al doilea rând, ce de ce nu au lăsat-o să faciliteze venirea ”cetățenilor străini” și să-i ia pe toți ca din oală?!

Ar fi fost o acțiune cu răsunet internațional! DIICOT precizează că suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI – dar mă îndoiesc că SRI a fost ”creierul” acestei ciudate operațiuni.

Epilog - o condamnare ridicolă, fără recurs în maxim de viteză!

Să punem în balanță datele inițiale: conform DIICOT, femeia avea o adevărată activitate conspirativă, care includea legătura – plătită! - cu o organizație teroristă  propagandă, radicalizare, dar și posibilitatea aducerii de teroriști în România!

Iar de partea cealaltă… condamnare de 1 an jumătate! Ca pentru un furt de cârnați din galantar! Ciudat… sau ce?

Îmi aduce aminte de condamnarea la… 1 an cu suspendare pentru ”terorism” a liderului disponibilizaților de la ARO Câmpulung, Ion Cotescu, care fusese acuzat că a trimis mail-uri anonime șefilor județului Argeș în care erau amenințați că vor fi otrăviți cu… ANTRAX!

Cazul femeii din Nădlac este o ciudățenie – și trebuie clar explicat.

Pentru că, la primă vedere, e ceva ciudat – și ridică probleme grave: sunt zeci sau sute de mii de români care nu au ce face și intră pe diverse site-uri, sunt supărați pe sistem și pe ”Occident”, dau mesaje dure și intră în dialoguri prostești – iar pentru asta ar putea fi ridicați și acuzați?

Femeia asta amărâtă din Nădlac nici măcar nu a făcut apel – și nici procurorii, așa că sentința dată în noiembrie a rămas definitivă. Din nou ciudat… Plus ”celeritatea” cu care s-a făcut ”justiție”: în 14 mai e ridicată, iar peste 7 luni, în noiembrie e condamnată, iar în decembrie sentința rămâne definitivă!

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu cea a redacție Sputnik.

507
Tagurile:
Propaganda, condamnare
NATO

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": ce s-a gândit facă NATO

500
(reînnoit 15:25 22.01.2021)
Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik, Andrei Koț. Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021, o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci și de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, an de an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu nedirecționarea manevrelor împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nici măcar nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine încă și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Siria
© Sputnik / Михаил Воскресенский

"Cred că, în 2021, NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. Și, în special, mulțumită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărăre – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată deja ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua cele mai puternice armate din lume.

500
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
De ce NATO provoacă, dar Rusia previne incidentele militare
Locul Moldovei în planurile SUA și NATO
Mai mulți militari NATO s-au îmbolnăvit de Covid în Letonia

Загрузка...
Liviu Pleșoianu

Liviu Pleșoianu intervine în scandalul Dăncilă Ciolacu: PACT și Trădare

1787
Marcel Ciolacu și ceilalți lideri social democrați încearcă să evite să răspundă la dezvăluirile Vioricăi Dăncilă - despre culisele căderii ultimului guvern PSD, dar și despre trădările din partid

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. Trădare și lașitate? Cam așa ar putea înțelege multă lume care urmărește scandalul provocat de apariția cărții în Viorica Dăncilă își povestește, în cadrul unui interviu acordat Margăi Nițu, aventura politică.

Viorica Dăncilă a reluat temele în interviuri televizate realizate în ultimele zile – dar, surpriză, nicio replică serioasă din partea lideri PSD acuzați –inclusiv de trădare. Lașitate, ar putea spune cei care văd ce se petrece. Alții vor spune că ignorarea e singura strategie, mai ales că românii uită repede.

O reacție a venit din partea lui Liviu Pleșoianu, cel care a fost văzut, mult timp, ca viitorul, ca generația de mâine a liderilor PSD. Un politician ale cărui defecte par să fi fost… curajul, onestitatea și implicarea pe care le demonstrează și acum.

”Urmăresc cu detașare și compasiune cum vă acuzați unii pe alții de trădare”, scrie Pleșoianu. ”Și, așa cum am făcut-o în toți anii în care am fost în politică, v-o spun verde în față: ați TRĂDAT!”.

Adică, Pleșoianu îi acuză pe amândoi, Dăncilă și Ciolacu, că au trădat! ”Separat și împreună, în funcție de context și interesul de moment, i-ați TRĂDAT pe toți cei care au votat acest partid pentru deja uitata "dreptate până la capăt"!”.

”Ați PACTIZAT și ați TRĂDAT votul oamenilor!”, acuză Pleșoianu. ”Și tu, Ciolacu, dar și tu, Dăncilă! Ăsta e adevărul.”

Și, pune punct Pleșoianu, ”ăsta și e motivul pentru care acuzele pe care vi le aduceți reciproc vă fac RIDICOLI! Pe amândoi!”.

Un punct de vedere care readuce în prim plan un aspect de care pesediștii au uitat – părăsirea luptei cu ”statul paralel” și împotriva statului de colonie. După căderea lui Dragnea, Viorica Dăncilă. înconjurată de persoane cu intenții deloc bune, cum se vede și în carte, a trebuit să se abată din drum – iar apoi Ciolacu a scos definitiv PSD de pe calea la care se referă Pleșoianu când folosește cuvântul trădare.

Cartea, totuși, explică multe. Și, să nu uităm că vorbim de femeie, cu o constituție intelectuală și emoțională înclinată către construcție, nu către sforării politice, lovită încă de la început de o campanie puternică de denigrare, la care au achiesat și unii lideri PSD.

1787
Tagurile:
Liviu Pleșoianu, PSD, Marcel Ciolacu, Viorica Dăncilă

Загрузка...
Polițist. Poliția română

Polițistul care coordonează activitatea anti-Covid, prins la chef în Centrul Capitalei

22
Ofițerul care coordonează activitățile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei la nivelul Poliției Capitalei a ajuns cercetat de Poliție după ce a fost prins la o petrece în Centrul Vechi.

BUCUREȘTI, 23 ian - Sputnik. Un comunicatul IGPR de astăzi anunță că polițiștii din cadrul Poliției Capitalei au depistat ieri seară, la un restaurant din Centrul Vechi, în interior, 27 de persoane, printre care și un ofițer de poliție cu funcție de conducere din cadrul Direcției Generale de Poliției a Municipiului București.

„Urmare a datelor avute la dispoziție, s-a dispus declanșarea cercetării prealabile față de ofițerul respectiv, pentru a se stabili existența sau inexistența unei abateri disciplinare și a vinovăției, sub aspectul încălcării îndatoririlor care revin profesiei de polițist, prevăzute de Legea nr. 360/2002, având în vedere că acesta este și desemnat, la nivelul Poliției Capitalei, să coordoneze activitățile specifice de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19”, se precizează în comunicat.

Mai mult, una dintre persoanele depistate la petrecere figura carantinată în județul Călărași, din data de 16 ianuarie, astfel că polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Oamenii legii au amendat 25 de clienți cu 17.500 de lei și au aplicat o sancțiune 5.000 de lei operatorului economic în incinta căruia au fost depistate persoanele.

Dincolo de tonul sec al comunicatului, faptele sunt mai grave. Astfel, polițiștii Sectorului 3 au descins aseară la Hanul lui Manuc surprinzând o petrecere în interior, interzisă în această perioadă, la care participau șefi din Poliția Capitalei și procurori.

Oamenii legii au numărat 27 de persoane care consumau alcool în interior, iar printre aceștia se aflau comisar-șef Radu Gavriș, director general adjunct al Poliției Capitalei, împreună cu Ioan Costel, Alexandru Solatan și procurorii Florin Baran Florin și Codruț Popoiu de la Parchetul Tribunalului București.

22
Tagurile:
COVID-19, polițist
Tematic
Covid 19 a ucis mai mulți americani decât al doilea război mondial
Putin și șeful Consiliului UE au discutat despre lupta comună împotriva COVID-19
UE cere evitarea călătoriilor între țările membre din cauza noilor mutații ale Covid 19

Загрузка...