USAF MQ-9

Posibile semnificații ale trimiterii unor noi drone americane în România

461
De mai mult de două luni atenția întregii lumi este ațintită asupra Statelor Unite ale Americii deoarece în funcție de administrația care se va stabili la Casa Albă după data de 20 ianuarie 2021, vor urma consecințe diferite la nivel mondial.

BUCUREȘTI, 5 ian – Sputnik. Dincolo de curentul principal al mass-media occidentale, care îl anunță fără dubii pe Joe Biden ca fiind viitorul președinte, există semnale concludente că jocurile încă nu au fost făcute. Se pare că tensiunile din interiorul SUA sunt în creștere, dar acestea pot avea implicații și la nivel internațional, inclusiv pe plan militar. În acest context complicat, trimiterea de către Pentagon a unui set de drone cu mare potențial operațional în România nu poate decât să ridice nivelul de îngrijorare.

USA Air Force a trimis în data de 4 ianuarie 2021 mai multe drone MQ-9 Reaper și aproximativ 90 de militari la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii. Așa cum era de așteptat, comunicatul de ieri al Forțelor Aeriene americane a fost foarte laconic cu privire la scopul operațiunii. S-a afirmat în esență că dronele sunt menite „să desfășoare misiuni de culegere de informații, supraveghere și recunoaștere în sprijinul operațiunilor NATO” și că operațiunea este menită „să arate adversarilor că SUA pot răspunde rapid la orice amenințare emergentă”.

La prima vedere, misiunea ar putea fi încadrată în ceea ce pare să fi devenit o rutină în cadrul NATO întrucât pe teritoriul României acesta este cea de-a treia de acest gen din ultimii doi ani (precedentele au fost în iulie 2019 și ianuarie 2020). Și totuși, având în vedere un context mai larg, ce ține seama de situația actuală foarte specială din Statele Unite, putem construi și scenarii mai atipice.

Să avem în vedere că cei doi candidați la președinție – Donald Trump și Joe Biden – au viziuni complet diferite în ceea ce privește politica externă a SUA. Trump nu a mai angrenat America în niciun război pe tot parcursul mandatului său și a căutat să retragă armata americană din principalele teatre de operațiuni ale lumii. Pe de altă parte, în anticiparea principalelor sale obiective în politica internațională, Biden a menționat, de exemplu, că urmărește reluarea presiunilor asupra Siriei până la răsturnarea de la putere a lui Bashar al-Assad. El a confirmat astfel că intenționează să reia linia expansionismului și intruziunii americane către alte state, la fel cum au făcut-o și președinții dinaintea lui Trump. De asemnea, să observăm că în timp ce Trump caută să „îndiguiască” China, pe care o acuză printre altele de o veritabilă infiltrare în treburile interne ale Statelor Unite, Biden pare să fie în relații suspect de apropiate, pe mai multe linii, cu liderii chinezi.

Societatea din SUA este extrem de polarizată în acest moment. Există două tabere situate într-un antagonism funcțional cronic. Tabăra lui Trump acuză că alegerile din 3 noiembrie au fost masiv fraudate și că fără demascarea ilegalităților nu se mai poate vorbi de libertate în America. Tabăra lui Biden, care beneficiază de sprijinul majoritar al Congresului și al mijloacelor mediatice, susține că Trump nu vrea să accepte că a pierdut și de aceea ar aduce acuzații ridicole. Potrivit mai multor analiști americani, indiferent care dintre cei doi va fi desemnat până la urmă președinte, reacția celeilalte tabere poate escalada până la cote apropiate de un război civil.

Miza preluării conducerii Casei Albe fiind de o uriașă importanță și pe plan internațional, administrația de la Washington a luat în considerare scenariile implicării unor forțe externe pe acest fundal de instabilitate în SUA. Din acest punct de vedere nu este surprinzător că Pentagonul a ordonat în ultima lună ample deplasări de trupe în special la nivel maritim. A fost fortificată prezența flotelor americane în Atlantic, în Marea Chinei de Sud, iar în urmă cu două zile revenirea portavionului Nimitz din proximitatea strâmtorii Urmuz a fost contramandată.

Se pare că principalele calcule strategice se fac în legătură cu China și cu posibilele mișcări și alianțe ale sale. Să avem în vedere că potrivit unor documente publicate de presa canadiană în decembrie 2020, interesul Chinei pentru situația din America ar fi implicat chiar pârghiile militare prin aducerea unor trupe în Canada. Pentagonul ia probabil în calcul și o posibilă alianță a Chinei cu Iranul și cu Rusia. 

În acest context capătă mai multe valențe trimiterea dronelor americane în România, la baza din Câmpia Turzii. Este util să știm că această bază este destinată de strategii americani să devină unul dintre centrele operaționale cele mai importante din Europa de Est, în special pentru controlul spațiului aerian aferent Mării Negre. Principalul adversar vizat de alianța euro-atlantică în această zonă este, așa cum bine știm, Federația Rusă. Aceasta este, desigur, retorica NATO indusă opiniei publice de cel puțin șase ani, prin care Rusia a fost constant și sistematic descrisă ca reprezentând o „amenințare” pentru stabilitatea și pacea Europei și a lumii întregi. Nu voi mai insista asupra acestei narațiuni lipsite de sens în condițiile în care la orice examinare lucidă Rusia apare mai degrabă ca fiind asediată de un lanț de baze NATO care o încercuiesc și nicidecum ca „agresoare”.

Ceea ce are însă o relevanță mai mare în acest moment este că strategia de a ataca Rusia este mai degrabă apanajul administrației paralele (numită de unii ”Deep State”) care îl sprijină pe Biden. Așadar o politică agresivă față de Rusia lansată din România ar fi foarte puțin probabil să fie dictată de o eventuală administrație Trump, ci de una la a cărei conducere ar fi Joe Biden.

Dincolo de toate aceste scenarii, realitatea însăși ne va clarifica foarte curând semnificația mișcărilor la care asistăm pe scena politico-militară. Un moment cheie în acest sens va avea loc mâine, 6 ianuarie, când la Washington va avea loc numărarea oficială a voturilor marilor electori și, în același timp, sute de mii de americani se vor aduna în jurul clădirii Congresului, în sprijinul lui Donald Trump.

461
Tagurile:
drone
Tematic
VIDEO: „Distrugătorul de portavioane” Lun - filmat de dronă
O dronă americană, doborâtă de un “Panțir” rusesc
Miturile despre eficiența dronelor turcești în Karabah
Drona rusească Poseidon - „tsunami radioactiv”? Îngrijorările SUA
China: Cuiburi de viespi periculoase - distruse cu drona - Video
Dislocarea dronelor SUA la o bază din România a fost comentată de Duma de Stat
Expert: Dronele americane de atac reprezintă o amenințare pentru Moldova și România
NATO

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": ce s-a gândit facă NATO

279
(reînnoit 15:25 22.01.2021)
Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik, Andrei Koț. Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021, o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci și de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, an de an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu nedirecționarea manevrelor împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nici măcar nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine încă și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Siria
© Sputnik / Михаил Воскресенский

"Cred că, în 2021, NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. Și, în special, mulțumită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărăre – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată deja ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua cele mai puternice armate din lume.

279
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
De ce NATO provoacă, dar Rusia previne incidentele militare
Locul Moldovei în planurile SUA și NATO
Mai mulți militari NATO s-au îmbolnăvit de Covid în Letonia

Загрузка...
Liviu Pleșoianu

Liviu Pleșoianu intervine în scandalul Dăncilă Ciolacu: PACT și Trădare

1590
Marcel Ciolacu și ceilalți lideri social democrați încearcă să evite să răspundă la dezvăluirile Vioricăi Dăncilă - despre culisele căderii ultimului guvern PSD, dar și despre trădările din partid

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. Trădare și lașitate? Cam așa ar putea înțelege multă lume care urmărește scandalul provocat de apariția cărții în Viorica Dăncilă își povestește, în cadrul unui interviu acordat Margăi Nițu, aventura politică.

Viorica Dăncilă a reluat temele în interviuri televizate realizate în ultimele zile – dar, surpriză, nicio replică serioasă din partea lideri PSD acuzați –inclusiv de trădare. Lașitate, ar putea spune cei care văd ce se petrece. Alții vor spune că ignorarea e singura strategie, mai ales că românii uită repede.

O reacție a venit din partea lui Liviu Pleșoianu, cel care a fost văzut, mult timp, ca viitorul, ca generația de mâine a liderilor PSD. Un politician ale cărui defecte par să fi fost… curajul, onestitatea și implicarea pe care le demonstrează și acum.

”Urmăresc cu detașare și compasiune cum vă acuzați unii pe alții de trădare”, scrie Pleșoianu. ”Și, așa cum am făcut-o în toți anii în care am fost în politică, v-o spun verde în față: ați TRĂDAT!”.

Adică, Pleșoianu îi acuză pe amândoi, Dăncilă și Ciolacu, că au trădat! ”Separat și împreună, în funcție de context și interesul de moment, i-ați TRĂDAT pe toți cei care au votat acest partid pentru deja uitata "dreptate până la capăt"!”.

”Ați PACTIZAT și ați TRĂDAT votul oamenilor!”, acuză Pleșoianu. ”Și tu, Ciolacu, dar și tu, Dăncilă! Ăsta e adevărul.”

Și, pune punct Pleșoianu, ”ăsta și e motivul pentru care acuzele pe care vi le aduceți reciproc vă fac RIDICOLI! Pe amândoi!”.

Un punct de vedere care readuce în prim plan un aspect de care pesediștii au uitat – părăsirea luptei cu ”statul paralel” și împotriva statului de colonie. După căderea lui Dragnea, Viorica Dăncilă. înconjurată de persoane cu intenții deloc bune, cum se vede și în carte, a trebuit să se abată din drum – iar apoi Ciolacu a scos definitiv PSD de pe calea la care se referă Pleșoianu când folosește cuvântul trădare.

Cartea, totuși, explică multe. Și, să nu uităm că vorbim de femeie, cu o constituție intelectuală și emoțională înclinată către construcție, nu către sforării politice, lovită încă de la început de o campanie puternică de denigrare, la care au achiesat și unii lideri PSD.

1590
Tagurile:
Liviu Pleșoianu, PSD, Marcel Ciolacu, Viorica Dăncilă

Загрузка...

Moscova pune la punct administrația Biden

0
Kremlinul comentează anunțul făcut de Casa Albă în legătură cu acordul ”New Start”, dar și alegațiilor și aroganței cu care Washingtonul s-a adresat pe această temă esențială.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. Unul dintre primele anunțuri al noii administrații Biden pe teme internaționale s-a referit la prelungirea acordului „New START”, privind armamentul nuclear.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a transmis dorința președintelui Biden de a prelungi cu 5 ani acest acord, dar a îmbrăcat-o în tot felul de pretenții și alegații  defăimătoare la adresa Rusiei. O atitudine plină de tupeu și aroganță, care a primit imediat replica firească de la Moscova.

Kremlinul a salutat voința politică a Washingtonului de a prelungi acordul New START, dar consideră că totul depinde de ”detaliile propunerii care sunt încă neclare”, a declarat azi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

”Desigur, Rusia este în favoarea păstrării Noului START și extinderea acestuia, deoarece acest lucru ar oferi timp pentru negocieri relevante, contacte relevante”, a spus Peskov. ”În al doilea rând, cu siguranță nu putem decât să salutăm voința politică de a extinde documentul, dar totul depinde detalii despre ofertă - cu privire la care nu sunt pregătit să ofer niciun comentariu, întrucât va trebui mai întâi să le studiem”.

Peskov a subliniat că Moscova și Washingtonul ar trebui să „ia în considerare preocupările reciproce” cu privire la Noul START.

Despre aspectele nefirești din mesajul Casei Albe, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a pus la punct lucrurile:

”Obișnuiau să propună anumite condiții pentru prelungire, unele dintre aceste condiții fiind absolut inacceptabile pentru noi, așa că hai să vedem ce oferă americanii acum, înainte de a face orice comentariu”, a declarat Peskov, transmite Sputnik International

De fapt, deocamdată nu se poate vorbi de o propunere americană concretă, pentru că SUA nu a venit cu ceva concret, cu vreo propunere scrisă.

Întrebat asupra acestui aspect, Dmitry Peskov a spus că… nu știa ca Washingtonul să fi depus vreo propunere legată de ”New START” prin intermediul ambasadei ruse.

Reamintim că acordul „New START” expiră pe 5 februarie 2021.

0
Tagurile:
Joe Biden, Moscova
Tematic
Europa Liberă amenință cu retragerea din Rusia
Ungaria a semnat un acord cu Rusia pentru livrarea de vaccin Sputnik V
H.D. Hartmann: ”Rusia rămâne singura putere din lume care poate să creeze probleme SUA”

Загрузка...