MQ-9

Prezență militară care schimbă România: din defensivă, în potențial ofensivă

536
(reînnoit 21:31 05.01.2021)
Prin prezența permanentă a unor arme precum MQ 9, care nu fac parte din doctrina defensivă – ci din cea a ”războiului preventiv”, am asista la schimbarea paradigmei militare a României și a parteneriatului româno-american.

Interviu cu dr. Radu Toma, expert în politică externă, istoric, jurnalist, scriitor

SUA au dislocat în România aparate de zbor fără pilot de recunoaștere, cu funcție de atac, MQ-9 Reaper, pentru a efectua colectarea de informații, supravegherea și recunoașterea în sprijinul operațiunilor NATO, anunță surse oficiale militare, preluate de Sputnik.

Avioanele – drone au ajuns la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, iar prezența lor repetată în România în ultimii ani, dar mai ales investiția de 130 milioane dolari pe care SUA o vor face în amenajarea bazei din Câmpia Turzii ridică o întrebare: se va permanentiza prezența acestor avioane-dronă americane în România?

Și dacă este așa, va fi formalizată printr-un nou tratat? Pentru că, așa cum spune dr. Radu Toma, se schimbă radical paradigma cooperării româno-americane, ca și raportarea la forțele americane de pe teritoriul României.

Iată un scurt interviu acordat Sputnik de dr. Radu Toma, expert în politică externă, istoric, jurnalist și scriitor. Unul dintre puținii experți în materie de SUA, ca trăitor acolo, dar și în privința Rusiei și a relației dintre cele două mari superputeri. 

Dragoș Dumitriu: Încep direct cu ipoteza care suscită multe discuții: cum comentați permanentizarea prezenței dronelor MQ9 Reaper în România?

Dr. Radu Toma: Desigur, nu este prima dată când aceste drone sunt aici. Dar, să facem o precizare esențială: MQ9 Reaper sunt niște arme letale!  – sunt mai mult decât niște drone, seamănă mai mult cu avioanele multirol, de supraveghere și de atac. Asta este diferența între aceste avioane de atac și armele defensive de la Deveselu și din nordul Constanței.

Dragoș Dumitriu: Interesantă subliniere – deci permanentizarea lor ar avea o altă semnificație!

Dr. Radu Toma: Da, subliniez pentru că asta schimbă esențial prezența armelor de top americane în România! În timp ce armele de la Deveselu sunt puse pe seama unui atac nuclear al Iranului, al Coreei de nord, această dronă nu e făcută pentru apărare - e făcută pentru acțiuni de tip Soleimani, de atac și execuție!

Dragoș Dumitriu: Altfel spus, avem de-a face cu o prezență americană ofensivă pe teritoriul României.

Dr. Radu Toma: Eu de 12 ani aud despre un parteneriat româno-american defensiv! Cu insistență se spune că sunt rachete defensive la Deveselu, cu insistență se spune că ne păzim de Phenian, de Teheran. Ori, aceste drone nu sunt defensive – sunt arme pur ofensive! O permanentizare ar fi o etapă nouă în sistemul militar.

Dragoș Dumitriu: Deci, vedeți posibilă o permanentizare?

Dr. Radu Toma: Permanentizare... vom vedea! Deocamdată nu e o permanentizare, pentru că nu e vorba de prezență statuată printr-un acord bilateral politic sau comercial de genul Deveselu sau Patriot. Dar, ce știm cu siguranță este că sunt pregătiți 130 milioane de dolari din Bugetul SUA pentru baza de la Câmpia Turzii și aici ar putea apărea și facilități pentru aceste drone. Care apoi pot fi mutate cu ușurință la Constanța, de exemplu.

Dragoș Dumitriu: Chiar doream să vă cunosc opinia despre evoluția parteneriatului militar cu SUA.

Dr. Radu Toma: Mă interesează această relație România - SUA în măsura în care strategiile militare occidentale s-a mers pe o linie defensive – un fel de linie Maginot imaginară. Dar, așa cum am spus, spre deosebire de acele armamente pe care ambele părți le-au prezentat ca defensivă, acestea sunt ofensive. Iar după ele pot veni și altele – poate și nucleare.

Dragoș Dumitriu: Care ar putea tensiona mai mult relația cu Moscova…

Dr. Radu Toma: Când mă uit la aceste avioane-drone ce văd: un plafon de zbor de 15.000 metri, 14 rachete Hellfire, văd că zboară în aer 14 ore, are viteza de croazieră de aproape 400 de kilometri pe oră, o rază de acțiune de 1850 de kilometri… și văd că distanța până în Crimeea, văd că distanța Constanța – Moscova 1500 kilometri, e mai scurtă decât raza dronei… Deci, da, dacă aceste drone rămân aici se schimbă radical raportarea la forțe!

Dragoș Dumitriu: Deci ar putea fi date lovituri de pe teritoriul României pe teritoriul Rusiei!...

Dr. Radu Toma: Aducem aici aceste avioane-drone tip „hunter-killer” și, sigur, ne putem trezi că într-o zi un avion dronă să atace o persoană… sau o lovitură în Orient de pe teritoriul României. Dar, trecând peste aceste posibile deloc imposibile, după cum s-a văzut recent - mi se pare altceva important: prin permanentizarea prezenței aici a acestor arme de top ofensive americane s-au creat premisele întoarcerii la aberanta doctrină a războiului preventiv a lui Bush Jr. Doctrină aberantă lansată în 2002 de George W. Bush, care a adus nenorocire în Orient și, mai departe, în alte zone ale lumii.

Dragoș Dumitriu: Concluzia care rezultă din acest interviu este, de fapt, un semnal de alarmă: atenție la schimbarea paradigmei militare a României prin prezența permanentă a unor asemenea arme care, așa cum spuneți, nu fac parte din doctrina defensivă – ci dintr-o formulă ofensivă, cu totul diferită de ceea ce s-a declarat până acum.

536
Tagurile:
România
Tematic
SUA vor să negocieze prelungirea tratatului New Start cu Moscova
Assange a câștigat războiul cu SUA: nu va fi extrădat
Serghei Lavrov: Nu va fi simplu să redresăm situația cu SUA
Долар

În noua componență: Trezoreria SUA este gata devalorizeze dolarul

107
(reînnoit 20:56 25.01.2021)
Dolarul american s-a prăbușit la un nivel minim înregistrat pe parcursul a ultimilor doi ani – mai mulți factori au exercitat presiune asupra acesteia simultan.

CHIȘINĂU, 25 IAN – Sputnik, Natalia Dembinskaya. Moneda americană s-a prăbușit la un nivel minim înregistrat pe parcursul a ultimilor doi ani – mai mulți factori au exercitat presiune asupra acesteia simultan. Finanțatorii cred că dolarul va pierde în cele din urmă jumătate din valoarea sa. Acest lucru se datorează în mare parte Trezoreriei SUA, care urmează să fie condusă de fostul șef al Rezervei Federale – Janet Yellen. Cât de serioasă poate fi căderea – în materialul Sputnik.

Rentabilitate redusă

La sfârșitul lunii decembrie, indicele dolarului a scăzut cu 5,5%. Investitorii sunt alarmați de infuzia masivă de dolari proaspăt tipăriți și nesiguri în economia SUA.

Din iunie, rata de creștere a masei monetare nu s-a coborât niciodată sub 22% pe an – cel mai ridicat indicator economic din istorie.

Dolarii proaspăt tipăriți vor încuraja inevitabil inflația, dar Sistemul Federal de Rezerve al SUA a schimbat deja valoarea țintă: "o medie de două procente" (în loc de anterioarele "două procente"). Acest lucru a fost făcut pentru a nu crește rata cheie, dacă inflația va depăși așteptările. Adică, autoritatea de reglementare intenționează să mențină ratele dobânzilor la un nivel aproape de zero. Acest lucru va sprijini economia, dar va afecta negativ dolarul.

După ce au pierdut randamentul investițiilor în activele de dolari, investitorii caută alte opțiuni, chiar și mai riscante, a arătat un sondaj realizat de compania Reuters.

"Dolarul este încă supraevaluat în mod semnificativ pentru aproape fiecare metrică, dar politica monetară a Sistemul Federal de Rezerve al SUA va remedia acest lucru", a declarat Kit Juckes, șeful strategiei monetare la compania Societe Generale.

Încă în noiembrie, experții au avertizat că sub noul președinte, Joe Biden, moneda americană va cădea inevitabil. Democrații planifică stimulente fiscale suplimentare și un nou pachet de ajutor – aproape trei trilioane de dolari. Acest lucru va slăbi dolarul pe termen lung, deoarece va duce la o creștere a deficitului bugetar și la o creștere a împrumuturilor externe necesare pentru acoperirea acestuia.

Și răspândirea vaccinului se răsfrânge negativ asupra monedei SUA, întrucât promite o creștere pe scară largă a activității economice și subminează argumentele în favoarea "celui mai fiabil refugiu pentru investitori". La sfârșitul anului 2020, la știrile imunizării, dolarul a înregistrat cea mai mare scădere anuală din 2017.

Cu cincizeci la sută

Previziunile economiștilor sunt dezamăgitoare. Banca Citigroup estimează că venirea la putere a democraților va "crește serios" probabilitatea slăbirii dolarului cu 20% în 2021. Un scenariu similar a fost exprimat și de ex-președintele consiliului de administrație al companiei Morgan Stanley Asia, Stephen Roach, care a scos în evidență creșterea deficitului bugetar al SUA și politica Sistemul Federal de Rezerve al SUA de rate aproape zero.

Renumitul finanțator Jim Rickards pictează un tablou și mai sumbru. El remarcă faptul că SUA va trebui în cele din urmă să abordeze problema datoriilor, iar rezolvarea ei va necesita o devalorizare a dolarului cu 50%.

În același timp, aurul va crește până la 15 000 de dolari pe uncie, iar argintul – până la 100 de dolari, prezice economistul. El explică acest lucru prin faptul că Statele Unite au fost supuse unor presiuni din partea mai multor state care au contestat dominanța americană în sistemul financiar internațional. În primul rând, merge vorba despre Rusia și China. Moscova și Beijing cumpără mult aur, constrângând dolarul să fie scos din rezerve.

"În ultimii ani, Rusia și-a mărit semnificativ rezervele de aur. În plus, Moscova are o datorie externă extrem de mică. Pariul rușilor pe metalul prețios nu este de mult un secret, rubla fiind cea mai asigurată valută din lume grație aurului", explică analistul.

Cu propriile mâini

Echipa lui Biden începe să lucreze. Toți miniștrii sunt înlocuiți. Iar postul de conducere al Trezoreriei SUA va fi încredințat ex-șefului Sistemului Federal de Rezerve al SUA, Janet Yellen, care, amintește Bloomberg, a "reclamat în repetate rânduri avantajele unui dolar slab pentru exporturile americane".

Acest lucru alarmează economiștii. "Ar fi neînțelept să arăți ca un devalorizant activ, indiferent față de soarta dolarului", a declarat Larry Summers, ministrul finanțelor sub președintele Clinton și șef al Consiliului Economic Național al administrației Barack Obama. Potrivit lui Summers, "dominația dolarului în sistemul financiar global face Trezoreria responsabilă pentru îndeplinirea cu scrupulozitate a responsabilităților sale".

Și Hank Paulson, ex-ministru al finanțelor al SUA și ex-CEO al companiei Goldman Sachs i-a dat un sfat lui Yellen. "Ratele dobânzilor sunt la valori minime istorice, iar datoria federală este mai mare ca oricând (se analizează perioada după cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent – n.ed.)", a subliniat economistul. "Este extrem de importantă oprirea creșterii subite a datoriei naționale. În caz contrar, dolarul se va deprecia mai devreme sau mai târziu. Washingtonul nu își va putea îndeplini obligațiile".

"Statele Unite nu aspiră la o monedă mai slabă pentru a obține un avantaj competitiv și noi trebuie să ne opunem încercărilor altor țări de a face acest lucru", a asigurat candidatul la funcția de șef al Trezoreriei SUA în cadrul audierilor Comitetului financiar al Senatului.

Cu toate acestea, viitorul ministru al finanțelor a făcut deja o declarație importantă, care nu prezice nimic bun monedei americane: a solicitat o injecție pe scară largă de lichiditate în economie. Pentru investitori, acest lucru indică o tendință descendentă pe termen lung a dolarului, crede Bloomberg.

În orice caz, Statele Unite vor trebui să "scadă" dolarul: acest lucru este important pentru reducerea deficitului comercial. Și aceasta ar putea fi singura modalitate pentru Biden de a restabili economia.

107
Tagurile:
SUA, dolar american
Tematic
Fondatorul Amazon, mai bogat om din istorie: câștigă 4000 de dolari pe secundă!
Teroristul din centrul Kievului a fost reținut: ceruse 1440 de dolari
Primii 12 miliardari americani au o avere cumulată de peste un trilion de dolari

Загрузка...
Militari NATO

"Totul megea înspre asta": de ce marinarii americani debarchează la Nord

322
(reînnoit 14:09 25.01.2021)
Statele Unite au deja o poziție întărită la Nord. Iar Norvegia joacă un rol aproape principal în acest sens.

CHIȘINĂU, 25 IAN – Sputnik, Nicolai Protopopov. Armata SUA se consolidează în Norvegia, în imediata vecinătate a granițelor rusești. În ianuarie, aproximativ o mie de pușcași marini au debarcat aici. În același timp, politicienii și generalii americani declară din ce în ce mai frecvent despre creșterea tensiunii în Arctica, pe care, potrivit experților, o creează ei înșiși. Pentru ce Pentagonul pregătește Norvegia – în materialul Sputnik.

În ospeție la vikingi

Pușcașii marini s-au mutat în Norvegia din Carolina de Nord ca parte a așa-numitei rotații. Americanii recurg la acest truc de câțiva ani – unele unități sunt înlocuite cu altele și contingentul militar american este prezent practic permanent în țară.

Sarcina pușcașilor marini – să învețe, sub îndrumarea instructorilor norvegieni, cum să desfășoare operațiuni de luptă în condițiile dure ale Arcticii și să lucreze în strânsă cooperare cu colegii din NATO.

În februarie, americanii, norvegienii, precum și olandezii și britanicii – aproximativ zece mii de luptători – vor participa la manevrele de scară largă Joint Viking 2021. Membrii NATO vor lucra la mișcarea rapidă a trupelor pe distanțe mari, vor însuși metodele de schimb de informații la toate nivelurile și vor desfășura mai multe operațiuni comune.

Exercițiile JointViking sunt organizate anual. Trupele – vehiculele blindate, artileria, aeronavele, navele și submarinele – simulează operațiuni de luptă de mare intensitate pe o suprafață de câteva sute de kilometri pătrați, în principal pe teren forestier și montan.

Expertul militar Alexandr Jîlin a remarcat într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti că, conform doctrinei militare a SUA, armata lor învață să lupte în principal în străinătate.

"Prin urmare, politica statului este structurată în așa fel încât armata americană să apară permanent în alte țări pentru a practica operațiuni militare, operațiuni de spionaj, survoluri deasupra aerodromurilor, ocolind rutele maritime", explică el. "O atenție deosebită este acordată operațiunilor comune, deoarece Statele Unite luptă întotdeauna prin cineva".

Potrivit expertului, Pentagonul agravează în mod artificial situația, deoarece SUA și NATO refuză cu încăpățânare să renunțe la pretențiile lor asupra Arcticii.

"Exercițiile pușcașilor marini vor fi ofensive, nu defensive", este sigur Jîlin. "Vor lucra și asupra acțiunilor împotriva Rusiei. Dacă analizăm, în ansamblu, manevrele NATO în Europa, este clar că vor fi organizate astfel încât să creează zone de tensiune pentru Moscova. Armata noastră nu poate să nu reacționeze, în special, la ceea ce se întâmplă în Norvegia. Nu există panică, dar forțele și mijloacele sunt deviate – trebuie să controlăm complet situația ca să prevenim provocările".

Zona de debarcare nordică

Artem Kureev, expert la clubul analitic "Valdai", subliniază că americanii au propria infrastructură dezvoltată în Alaska pentru antrenamentul tacticilor de luptă în Arctica, dar preferă totuși să se antreneze în Norvegia.

"Ei au nevoie de asta ca lideri NATO", subliniază Kureev. "Norvegia este cel mai vechi membru al Alianței. Oslo vede Rusia drept un potențial adversar. Încă de pe timpul Războiului Rece, norvegienii au creat și au întreținut infrastructura de contracarare a URSS-ului din Arctica. Acest lucru continuă până în prezent. Într-o situație reală de agravare militară, Norvegia de Nord se va transforma imediat în principala zonă de debarcare a NATO în drumul către Murmanskul rusesc".

Dorința Washingtonului de a-și întări poziția în Arctica, constrângând alte țări să plece de acolo, este dovedită și de noua strategie arctică a Marinei SUA și a Corpului de Marină al SUA. În special, acolo se spune că "fără prezența navalo-militară americană în regiunea arctică, Rusia și China vor amenința din ce în ce mai mult pacea și prosperitatea lumii”.

După cum a menționat ministrul Marinei americane, Kenneth Braithwaite, Pentagonul intenționează să păstreze în mod constant nave de război și submarine în Arctica, pentru a patrula acvatoriul din apropierea coastei rusești și pentru a preveni "ofensiva Moscovei în Nordul îndepărtat". Mai mult, și forțe terestre puternice vor fi concentrate în Arctica.

La rândul său, ministrul norvegian al apărării, Frank Bakke-Jensen, a declarat că direcțiile cheie din politica de securitate a țării sunt Arctica și activitățile Rusiei în regiune, iar legăturile transatlantice, în acest context, sunt "piatra de temelie". El a subliniat că Norvegia salută consolidarea prezenței în Nordul îndepărtat a aliaților cheie ai NATO.

"Împreună cu Marina SUA, infanteria marină, forțele speciale, forțele aeriene și forțele spațiale americane, dezvoltăm o cooperare strategică cu oameni ce gândesc la fel ca noi în Arctica", a spus ministrul. "Acest lucru implică exerciții regulate ale forțelor navalo-militare și aeriene aliate în Nordul îndepărtat. Norvegia intenționează să participe la aceste activități și să-și sporească interoperabilitatea cu aliații".

Pe toate fronturile
Drapelele SUA și NATO
© AFP 2020 / Petras Malukas

Trebuie de spus că Statele Unite au deja o poziție întărită la Nord. Iar Norvegia joacă un rol aproape principal în acest sens. Deci, în septembrie, s-a raportat că un submarin nuclear din clasa Seawolf a fost mutat în portul norvegian Tromsø, a cărui misiune principală este urmărirea rutelor submarinelor rusești.

Mai devreme, Statele Unite "pentru a stăvili Rusia la Nord” au restabilit a Doua flotă, care este responsabilă pentru Ocaenul Atlantic, o parte din Oceanul Pacific și pentru Oceanul Arctic. Flota s-a desființat în 2011 pentru a economisi fondurile bugetare.

Un alt ecou al Războiului Rece – baza navalo-militară subterană norvegiană Olavsvern, situată la doar 350 de kilometri de granița rusă. Într-un imens buncăr, construit în anii 1960 și protejat de un strat de piatră de 300 de metri, erau adăpostite submarinele și navele NATO, funcționau docuri de reparații și erau depozitate muniții. În orice moment, flota coaliției occidentale putea bloca accesul Marinei sovietice la Marea Norvegiei și la Atlanticul de Nord. La sfârșitul anilor 2000, baza a fost închisă ca fiind inutilă, dar acum intenționează să o readucă la viață.

Pentagonul s-a apucat serios și de consolidarea forțelor aeriene în Arctica. Deci, anul trecut, au avut loc exerciții la scară largă ale Forțelor aeriene americane și norvegiene. Șase bombardiere strategice B-52 Stratofortress au zburat, în același timp, deasupra Polului Nord și au efectuat zboruri de antrenament cu avioanele de vânătoare ale Forțelor Aeriene Norvegiene. Iar recent s-a aflat că, în februarie, Pentagonul va transfera din Texas la baza aeriană norvegiană Erland patru "strategii" supersonici B-1Blancer.

322
Tagurile:
Americani, Norvegia
Tematic
Temperarea SUA și NATO: Exerciții ale forțelor nucleare strategice rusești
Arde din cauza Crimeii: NATO visează să interzică armata rusă
National Interest: Ce poate provoca un conflict între NATO și Rusia

Загрузка...

Organismul îşi poate aminti coronavirusurile cum poate lupta împotriva noului virus

0
(reînnoit 17:46 25.01.2021)
Ce se întâmplă atunci când noul coronavirus intră într-un organism care a suferit anterior de boli cauzate de alți agenți patogeni similari. Ce dezvăluie un nou studiu.

BUCUREŞTI, 25 ian – Sputnik. Atunci când noul coronavirus intră într-un organism care a suferit anterior de boli cauzate de alți agenți patogeni similari, acesta poate provoca anticorpi deja existenți care luptă împotriva acestei infecții, spun cercetătorii. Potrivit acestora, acest lucru poate ajuta organismul să lupte mai bine împotriva Covid-19.

Prin urmare, infecțiile cu coronavirus suferite anterior de o persoană pot ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva SARS-CoV-2, potrivit unui studiu publicat în revista Cell Reports Medicine.O echipă de oameni de știință americani a ajuns la această concluzie.

Oamenii de știință au studiat răspunsul imun la coronavirusurile MERS-CoV și SARS-CoV-1, precum și la alte patru care nu sunt fatale, dar care provoacă o reacție care duce la răceală.

Conform rezultatelor studiului, SARS-CoV-2, la intrarea în organism, poate provoca reacția anticorpilor generați în timpul bolilor anterioare.

„Ceea ce înseamnă că este posibil să avem deja o imunitate la acest virus”, a declarat John Altin, specialist în boli infecțioase și autor al studiului, într-o declarație publicată de EurekAlert.

Specialistul a spus că anticorpii se pot conecta la elemente ale noului coronavirus, iar răspunsul imun poate fi facilitat prin contactul cu alte tulpini ale virusului.

Datele obținute de oamenii de știință vor ajuta la dezvoltarea de noi metode de diagnostic și tratament, de noi vaccinuri sau alte modalități de protecție împotriva mutațiilor și a Covid-19, potrivit Sputnik France.

În plus, cercetătorii consideră că descoperirile îi pot ajuta să înțeleagă de ce la unele persoane Covid-19 provoacă simptome ușoare sau niciun simptom, în timp ce la altele, infecția este severă și poate duce la spitalizare sau moarte.

0
Tagurile:
coronavirus
Tematic
Rusia înregistrează o scădere a noilor cazuri zilnice de COVID-19
MAE: Noi condiții de intrare în Franța în condițiile pandemiei COVID-19
Președintele Mexicului are Covid 19 și vrea să îl sune pe Putin pentru vaccinul Sputnik V

Загрузка...