Siria

De ce NATO provoacă, dar Rusia previne incidentele militare

484
(reînnoit 07:00 30.12.2020)
Acțiunile militare contemporane ale superputerii sunt sortite unei dezvoltări rapide conform algoritmilor de escaladare – până la distrugerea completă a inamicului cu ajutorul tuturor tipurilor de arme (sau predarea acestuia din urmă).

Rusia nu vrea război. Moscova previne dezvoltarea conflictelor, înțelegând, în mod clar, că «partenerii», rămași în urmă în domeniul tehnologiei armelor, nu vor putea trece «linia roșie».

Pe 27 decembrie, Alexandr Fomin, adjunctul ministrului Apărării al Federației Ruse, a declarat: «Nu aș sfătui pe nimeni să încerce să se angajeze într-un dialog cu Rusia «dintr-o poziție de forță». Împreună cu faptul că amenințarea cu forța este o încălcare directă a Cartei ONU, astfel de acțiuni nu vor rămâne fără un răspuns din partea noastră."

Ministerul rus al Apărării avertizează direct «partenerii»: «Activitatea NATO în apropierea granițelor rusești poate duce la incidente grave”. Prezența crescândă a Alianței Atlanticului de Nord de-a lungul frontierelor Rusiei și declarațiile iresponsabile ale unor politicieni din Europa de Vest provoacă o reacție acută.

Anterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a menționat că, în 2020, «intensitatea acțiunilor de spionaj și demonstrație a avioanelor de luptă și a navelor americane în apropierea frontierelor rusești a crescut cu 15% ... Statele Unite au început relocarea unităților de luptă din Germania în Polonia și statele baltice. Prezența navelor americane în regiunea arctică este în creștere. Instruirile NATO, desfășurate simultan la granițele de vest, sud și est ale Rusiei, au devenit sistemice. Numai în perioada august-septembrie, 55 de avioane de luptă, inclusiv bombardiere strategice, și 12 nave care aveau la bord arme de înaltă precizie au participat la ele».

Într-o astfel de situție, Federația Rusă ia măsuri «oglindite» și este semnificativ înaintea Occidentului în domeniul armelor de înaltă tehnologie.

Integrare maniacală

Dacă Pentagonul și partenerii lui europeni ar avea cel puțin o jumătate de șansă de succes militar în teatrul rus de operațiuni (ТВД), Moscova ar fi simțit deja de mult timp pe «pielea sa» «proiecția puterii» NATO cu scopul de a «corecta regimul» – pentru a exploata în continuare teritoriului țării în interesul Occidentului colectiv. Nimeni nu a uitat «Operațiunea Forțele Aliate» în Iugoslavia, «Operațiunea Furtună în deșert» în Irak și «Operațiunea Zorii Odiseei» în Libia. Cu toate acestea, Washingtonul și Bruxelles-ul au mâini prea scurte și slabe pentru astfel de operațiuni. Alianța pur și simplu nu are un răspuns la armele ruse de înaltă tehnologie, precum «Avangard», «Iskander», «Zircon», «Kinjal», «Poseidon», «Borei-A» și «Yasen-M». Nu există analogi în ceea ce privește caracteristicile acestora.

Și totuși, pe fundalul înapoierii în domeniul armelor hipersonice, în Statele Unite, aspirația la o «putere integrată» nu încetează în nici o sferă militară. La sfârșitul anului 2020, Pentagonul a publicat o nouă strategie «Avantaj pe mare» (probabil, conceptul de «putere marină în secolul XXI», conform modelului anului 2015, este deja depășit). Documentul prevede crearea unei puteri maritime integrate, care va fi constituită din Marina SUA (USN) , United States Marine Corps (USMC) și Garda de Coastă a SUA (USCG), pentru a domina oceanele în raport cu alte țări (a căror opinie nu reprezintă un punct de interes pentru Washington). La fel, «acțiunile SUA din acest deceniu vor determina echilibrul maritim al puterilor pentru restul secolului XXI».

Ce a contribuit la apariția programului american de militarizare a Oceanului Planetar pe următorii 80 de ani? Desigur, îngrijorarea cu privire la puterea în creștere a Marinei Chineze, precum și «creșterea comportamentului agresiv al Rusiei». Aparent în spatele inițiativei chineze «One Belt - One Road (OBOR)» se ascunde o expansiune militară, care are drept scop controlul principalelor rute maritime, iar Rusia «în timpul unui conflict, poate provoca un atac cinetic sau cibernetic asupra Washingtonului, capitalelor europene sau poate ataca cablurile de comunicații submarine, ceea ce va avea consecințe pentru economia globală».

Autorii strategiei –  principalii lideri militari Michael M. Gilday, David H. Berger și Karl Schultz – au exagerat, în mod clar, în ceea ce privește îngrijorarea pentru soarta a celor 30 de milioane de muncitori americani conectați cu marea, 90% din traficul comercial în valoare de 5,4 trilioane de dolari pe an și fluxul de informații transmis prin cablurile submarine (10 trilioane de dolari de tranzacții anual).

Amiralii sunt, de asemenea, predispuși la fantezii periculoase: «Sistemele cu rază lungă de acțiune și armele hipersonice vor oferi o capacitate globală de a lovi țintele terestre. Navele logistice și auxiliare vor ieși să realimenteze, să reînarmeze, să reaprovizioneze, să aducă forțe de muncă și să repare. Garda de Coastă va oferi un sistem de transport maritim sigur, fiabil și eficient, necesar pentru menținerea forțelor în condiții de război». Printr-un efort combinat, «mările vor rămâne sub controlul SUA» (iată de ce Washingtonul nu a ratificat documentul fundamental pentru activitatea internațională – Convenția ONU privind dreptul mării din 1982).

Iresponsabilitate evidentă pe punctul de a fi nesăbuință. Trebuie oare reamintit faptul că prima testare a rachetei americane aeriene hipersonice HAWC, lansată pe 25 decembrie, s-a încheiat cu eșec, iar alte rachete nu sunt și, respectiv, în 2020, testări nu vor mai fi. Sistemele americane «cu rază lungă de acțiune» nu au fost niciodată testate împotriva unui oponent de înaltă tehnologie. În schimb, talibanii, slab înarmați (fără aviație și marină), au învins de fapt Statele Unite și aliații săi, într-o campanie afgană de 20 de ani (cu participarea a până la 100.000 de militari americani în vârful activității operative). Hegemonul «indestructibil», «decisiv» și «virtuos»  (așa cum se poziționează SUA pe sine) a arătat o disfuncție absolută în Afganistan. Într-un război real cu «adversarii principali» (Federația Rusă și Republica Populară Chineză), grupurile de transport aerian ale Marinei SUA vor deveni ținte bine vizibile pentru rachetele anti-navă și hipersonice de înaltă precizie. Notăm că eficacitatea în luptă a aliaților europeni ai NATO este la fel de incertă.

Temperarea SUA și NATO: Exerciții ale forțelor nucleare strategice rusești
© Video : Ruptly / Минобороны России

Noua strategie a Pentagonului, după modelul anului 2020, repetă doar tezele «învechite»: interesele Statelor Unite sunt mai presus de toate, opinia vecinilor săi de pe planetă este neglijabilă și va fi suprimată de «puterea navală integrată în toate domeniile» (Integrated All-Domain Naval Power) – pe mare,  pe uscat, în aer, în spațiul cosmic și în spațiul cibernetic. Nimic de-a face cu realitatea, dar este atât de plăcut să-ți consolezi mândria și servitorii europeni cu vechile legende despre «exclusivismul american».

Rusia și China prețuiesc mult prea mult coexistența și dezvoltarea pașnică. Aceste țări au păstrat memoria istorică a milioanelor de victime ale războaielor din secolul trecut. Statele Unite au pierdut mai puțini oameni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial decât în timpul pandemiei de coronavirus din 2020, întrucât orașele americane nu au fost niciodată bombardate. Mass-media și Hollywoodul au convins în cele din urmă Casa Albă și publicul american de invulnerabilitate și permisivitate pe arena internațională.

În situația de confruntare multidimensională cu Statele Unite și NATO (provocări militare și sancțiuni ilegitime), care nu s-a dezvoltat la inițiativa Kremlinului, Rusia stabilă din punct de vedere economic, cu rachete nucleare, ripostează pașnic și ferm «injecțiile» provocatoare ale Alianței – atât în apropierea frontierelor sale, cât și în Orientul Mijlociu și Africa.

484
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Stoltenberg îndeamnă la consolidarea prezenței NATO în Marea Neagră
Arde din cauza Crimeii: NATO visează să interzică armata rusă
NATO se extinde în Marea Neagră: Va fi oare strâmtorată Rusia în Crimeea
Sisteme S-400 Triumf

Sistemele S-400 “cuceresc” a patra țară: Ce urmează?

297
Expansiunea pașnică a sistemelor de rachetă antiaeriene S-400, de producție rusească, cuprinde noi state ale Eurasiei. După China, Turcia, India, se pregătesc că se reînarmează cu “Triumf” Forțele Aeriene ale Republicii Belarus, scrie analistul militar.

În proces de achiziție a sistemelor S-400 sunt de asemenea Irak, Qatar și Maroc (Nord-Vestul continentului african). Temeiul unei promovări de succes a sistemelor de apărare antiaeriană pe planetă este lipsa unor modele similare, caracteristicile de luptă unice.

Comandantul Forțelor Aeriene și trupelor de apărare antiaeriană ale armatei Republicii Belarus, general maiorul Igor Golub, a anunțat pe 14 ianuarie despre o reînarmare a forțelor antiaeriene cu noi sisteme S-400 „Triumf”, construite cu luarea în calcul a capacităților de luptă ale avioanelor de generația a cincea F-22 și F-35 ale Forțelor Aeriene ale SUA (NATO planifică să desfășoare sute de F-35 în Europa).

Totodată, în cadrul trupelor are loc o activitate de precontract de studiere a modului de funcționare a sistemului de misile „Panțir-S”.

Зенитный комплекс Панцирь-С1, архивное фото
© Photo : пресс-служба Западного военного округа Минобороны РФ
Panțir-S

Au fost încheiate contracte pentru livrarea elicopterelor multirol de asalt Mi-35 și celei de-a doua partide a avioanelor de luptă SU-30SM de producție rusească. În anul 2021, trupele belaruse vor primi în dotare noi radare Protivnik-G și Vostok.

Anterior, în serviciul de protecție a spațiului aerian al țării (în districtul Baranovici) a intrat complexul radar cu trei coordonate în banda S “Sopka-2”, produs în Rusia. Sancțiunile occidentului și dificultățile economice fac din Rusia un furnizor de arme fără de alternativă pentru armata belarusă.

Cerul Republicii Belarus devine un scut de nepătruns pentru orice agresor.

Trupele forțelor aeriene și antiaeriene învață să soluționeze sarcini de luptă în condiții dificile, luând în considerare experiența din Siria, Libia și Karabah de utilizarea de către inamic a rachetelor și dronelor.

Evoluție optimistă

Cooperarea tehnico-militară activă cu Rusia consolidează securitatea și suveranitatea a cincizeci de state ale lumii, inclusiv șapte state din CSI. Specialiștii străini consideră avioanele și sistemele de apărare antiaeriană de producție rusească cele mai eficiente instrumente de consolidare a capacității de apărare.

China a devenit prima țară care a achiziționat sistemele de rachetă S-400 „Triumf”.

Informațiile despre contractul ruso-chinez de livrare a două seturi de regiment ale sistemelor S-400 au apărut în noiembrie 2014. Din componența unui set fac parte: un punct de comandă mobil, două divizii de sisteme de lansare, radare și peste 120 de rachete ghidate, de două tipuri. Primele lansări de succes din „Triumf” au fost efectuate de specialiștii chinezi în decembrie 2018 și, de la o distanță de 250 de kilometri, au lovit o țintă balistică care zbura cu o viteză de 3000 de metri pe secundă. Al doilea set de sisteme S-400 a ajuns în China în decembrie 2019.

De ce SUA se tem de sistemul S-400 cumpărat de Turcia?
© Ruptly / Минобороны России / dvids

În China printre principalele avantaje ale sistemelor rusești „Triumf” sunt considerate raza lungă de acțiune de până la 400 de kilometri (fapt cu care nu se poate lăuda niciun sistem de rachetă de tip “sol-aer”), capacitatea de a distruge avioanele de cercetare ale inamicului - pentru împiedicarea orientării la țintă în timpul acțiunilor militare și a spionajului de la mari distanțe. Sistemele S-400 permit un control sigur a zonelor periferice și disputate din jurul Chinei.

Rusia și Turcia au convenit asupra livrărilor sistemelor S-400 „Triumf” în anul 2017, valoarea contractului a constituit 2,5 miliarde de dolari. Acest lucru a provocat o criză serioasă în relațiile americano-turce. Amenințând cu sancțiuni, precum și cu excluderea Turciei din programul de producție a avioanelor americane de luptă F-35, Washingtonul le-a cerut turcilor să renunțe la afacere și să se opteze exclus pentru sistemele americane Patriot. Ankara nu a cedat cerințelor ultimative ale SUA și, în vara anului 2019, a primit patru divizii a sistemelor de rachetă S-400 (primul set).

Turcia intenționează să procure cel de-al doilea set pentru a-și forma cel mai sigur și modern sistem de apărare antiaeriană pentru protejarea unor obiective importante din țară. Desfășurată în apropiere de Ankara, sistemul S-400 a reușit în cadrul testărilor să detecteze avionul de luptă F-16 Fighting Falcon la limita razei de acțiune a radarelor – peste 600 de kilometri.

Adică, în regimul serviciului de luptă, când detectarea și distrugerea țintelor aeriene se efectuează în regim automat, avioanele F-16 Fighting Falcon pot fi distruse de “Triumf” la o depărtare de 400 de kilometri de Ankara. Acordul de principiu pentru livrarea  în Turcia a setului doi a sistemelor S-400 a fost încheiat în iunie 2020.

India a încheiat un contract în valoare de 5,43 de miliarde de dolari pentru livrarea a cinci seturi de regiment a sistemului S-400 în octombrie 2018. Delhi se arată hotărât, în pofida presiunilor fără de precedent ale SUA. Potrivit publicației The Times of India, „Triumf-urile” rusești vor fi dislocate în regiunile de Vest, Nord și Est ale Indiei (luând în considerare un spectru de amenințări din partea Chinei și Pakistanului) și vor realiza o adevărată revoluție în sistemul de apărare antiaeriană al țării. Pentru instruirea în procesul de exploatare și utilizare în luptă a sistemului S-400, primul grup, format din 100 de specialiști indieni, va sosi în Rusia până la sfârșitul lui ianuarie 2021. Primul set al „Triumfurilor” urmează să intre în dotarea armatei Indiei la sfârșitul anului 2021. Toate cinci seturi ale S-400 urmează să fie livrate de Rusia până în 2025.

Perspective triumfale

Negocieri pentru achiziționarea sistemelor „Triumf” sunt purtate cu Maroc, Qatar, Irak. Anterior, de procurarea sistemului S-400 s-au arătate interesate Algeria, Egiptul, Vietnam, Arabia Saudită, în total – peste 12 state.

Cererea externă depășește oferta exportatorului (prioritară rămâne reînarmarea Forțelor Aerospațiale ale Rusiei). Însă, conform legii cu privire la contracararea inamicilor SUA prin intermediul sancțiunilor (semnată de președintele Donald Trump în august 2017) împotriva acestor state pot fi impuse sancțiuni. Însă nimic nu le va putea opri în calea spre obținerea celui mai bun sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune S-400.

Sistemul “Triumf” schimbă lumea. Dacă sistemele S-400 vor fi procurate, spre exemplu, de Iran, portavioanele SUA din zona Golfului Persic vor deveni niște jucării inutile. Washingtonul va fi nevoit să-și schimbe viziunea asupra lumii, să-și “reconceptualizeze stilul” și dialogul cu Iranul. Şi acest lucru deja se întâmplă în Irak.

Ambasada și bazele aeriene ale SUA în Irak sunt supuse periodic unor atacuri cu rachete. Sistemele americane de rachetă nu au făcut față respingerilor atacurilor. Obuzele lansatoarelor multiple de rachete explodează în “zona verde” a Bagdadului, fapt care a determinat SUA să-și evacueze o bună parte a personalului diplomatică și să arendeze de la irakieni sistemul de misile Panțir-S, procurat din Rusia.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф
© Sputnik / Сергей Мальгавко

Să revenim însă la S-400. Avantajele importante ale „Triumfului” sunt – vederea panoramică a radarului și flexibilitatea aplicării a patru tipuri de rachete (formarea unui sistem antiaerian cu mai multe niveluri). Utilizarea mai multor tipuri de rachete permite lovirea eficientă a țintelor hipersonice, a aviației militare, dronelor, rachetelor de croazieră, tactice și balistice în tot spectrul de altitudini – de la 5 metri, până la 30 de kilometri, la o distanță de la 400 de kilometri, până la 2 kilometri. O singură baterie a Triumfului poate avea până la 72 de rachete orientate și să tragă simultan cu ele în 36 de ținte, care zboară cu o viteză de 4800 de metri pe secundă. Sistemul S-400 poate fi integrată cu sisteme antiaeriene de mai multe tipuri (S-300, Panțir-S1, Tor-M1) și să dirijeze o rețea de mijloace antiaeriene cu diverse raze de acțiune, în orice condiții ale reacției radioelectronice.

Totodată, în anul 2021, trupele rusești vor obține sistemul revoluționar S-500, care este gata de război la altitudini de până la 200 de kilometri. Este timpul ca partenerii Rusiei în cooperarea tehnico-militară să-și ocupe iarăşi locul la coadă.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

297
Tagurile:
S-400
Тема:
Industria militară rusă

Загрузка...
Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România

Zuckerman, pus într-o postură penibilă de un ministru!

864
A plecat cu coada între picioare!... Dezvăluire: ambasadorul Statelor Unite în România a fost pus într-o situație jenantă de un ministru al Guvernului Cîțu, dar l-a tratat cu totală lipsă de considerație

BUCUREȘTI, 15 ian – Sputnik. Obișnuit să vină când vrea el și să dea indicații fostului ministru al Justiției Cătălin Predoiu, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a fost pus într-o situație jenantă de noul ministru, Stelian Ion.

Conform DC News, miercuri la ora 11, ambasadorul s-a dus în vizită de rămas bun la Ministerul Justiției dar… ministrul Stelian Ion ”nu a fost disponibil, reprezentantul SUA fiind primit doar de șeful său de cabinet”.

”Stelian Ion nu și-a găsit timp să-l primească pe ambasadorul Adrian Zuckerman, pentru ambasadorul Americii nu a fost disponibil decât un oarecare Dima, din cabinetul ministrului”, scrie DC News.

Mai mult, agenția lui Bogdan Chirieac consideră că ”gestul poate fi considerat un afront la adresa aliatului strategic al țării noastre, fiind fără precedent ca unei vizite la acest nivel diplomatic să îi răspundă doar un tânăr funcționar din cabinetul demnitarului”.

”Este probabil ca ministrul Renew Europe să fi gândit gestul ca pe un afront la adresa președintelui Trump, cel care l-a numit pe Adrian Zuckerman”, comentează DC News.

Dacă analizăm site-ul Ministerului Justiției, vedem o altă ciudățenie: este plin de știri și imagini cu Zuckerman și Predoiu – întâlniri, proiecte comune, idei, indicații, angajamente etc. – dar NICI O referire măcar la o întâlnire Zuckerman - Stelian Ion!

Oare să se fi ”topit” proiectele ambasadorului pentru Justiția română? Și la fel să se topească și propunerile referitoare la privatizări, căi ferate, autostrăzi?... Nu ar fi de mirare, pentru că mai toate promisiunile de proiecte și investiții SUA la noi s-au dovedit… gazoase! Mai puțin cele în care România a dat bani din greu!

Cert este că situația în care ministrul Stelian Ion l-a pus pe Zuckerman este penibilă – mai ales că acesta de abia fusese primit și firitisit de Aurescu, dar și decorat de Iohannis!

864
Tagurile:
Florin Cîţu, Adrian Zuckerman

Загрузка...
Mihai Trăistariu

Trăistariu încurajează vaccinarea ca nu moară artiștii de foame

0
Cunoscutul cântăreț a declarat că este nerăbdător să se imunizeze împotriva noului coronavirus și a explicat, într-o postare pe Facebook, motivele care îl determină să facă un asemenea gest. Solidaritate cu colegii de breaslă?

BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Cântărețul Mihai Trăistariu le-a spus fanilor că el dorește mult să se vaccineze, fiindcă, dacă virusul nu dispare, artiștii trebuie să se reprofileze.

Președintele Republicii Guineea, Alpha Condé
© Sputnik / Алексей Никольский

De aceea, artistul lansează un îndemn către toți fanii și către toți colegii de breaslă să se imunizeze împotriva COVID-19, în cel mai scurt timp. El aduce ca argument și părerea specialiștilor care spun că dacă nu se vaccinează măcar 70% din populația globului, atunci vaccinarea în masă este inutilă și niciodată nu vom mai scăpa de virus.

În opinia sa, matematic vorbind, mai rămân două opțiuni: fie se vaccinează și speră ca acest gest va fi făcut de toată planeta, iar pandemia se stinge în doi-trei ani, după care vor putea fi reluate concertele, fie se mută în Dubai sau într-una din cele 4 țări care nu au restricții și trăiește liber.

Trăistariu arată și o altă față a crizei generate de pandemiei: artiștii au început să fie tot mai afectați din punct de vedere financiar, ei ajungând să facă diverse lucruri pentru a câștiga bani.

Este vorba despre sunetiști, impresari, actori, dansatori, precum și de miile de persoane din spatele scenei care trebuie să renunțe la meseria de o viață pentru că nu mai au ce mânca.

Potrivit lui Trăistariu, 90% dintre artiști sunt la pământ.

”Un coleg de breaslă vinde viori. Un altul s-a făcut vânzător la o alimentară de cartier. O altă colegă cântăcioasă face videochat în perioada asta ca să-și cumpere de mâncare. E groaznică pentru un artist această perioadă. În această situație ne-au adus restricțiile și carantina. Am ajuns la capătul puterilor”, a scris Trăistariu.
0
Тема:
Vaccinul Sputnik V

Загрузка...