Ce ascund SUA atunci când acuză Rusia de militarizarea spațiului cosmic

711
(reînnoit 19:22 24.12.2020)
Ce arme planifică să desfășoare americanii pe orbita Pământului, în timp ce acuză Rusia și China de “militarizarea spațiul cosmic”.

MOSCOVA, 24 dec – Sputnik, Nikolai Protopopov. Distrugerea grupărilor de sateliți, neutralizarea sistemului de apărare antirachetă și atacuri asupra pământului din spațiu – SUA acuză din nou Rusia de militarizarea premeditată a spațiului cosmic. Pentagonul susține că sistemul antirachetă, testat recent de Moscova, este destinat distrugerii sateliților, nu interceptării focoaselor nucleare. Totodată, americanii trec sub tăcere propriile dezvoltări ale armelor orbitale, numărul cărora este suficient de mare. Aflați mai multe detalii despre pregătirile Occidentului pentru declanșarea “războaielor stelelor” în materialul RIA Novosti.

Sistemul de apărare

“Străjerii”, cum sunt numiți acum oficial militarii Comandamentului Spațial al SUA, anunță regulat despre lansările de testare ale rachetelor antisatelit în Rusia. Ultimele date prezentate de Ministerul Apărării al SUA datează cu luna aprilie. În total, Washingtonul a informat despre opt teste ale sistemului rusesc care “lucrează cu sateliții”.

Evident, americanii se referă la sistemul de apărare antispațial și antirachetă A-235 “Nudol”, căreia Pentagonul i-a atribuit indicatorul PL-19. E unul din cele mai secrete proiecte ale industriei de apărare rusești.

Se presupune că „Nudol” va înlocui sistemul de apărare antirachetă A-135 „Amur”, care oferă un scut pentru Moscova și zona industrială centrală. Testările noului sistem antirachetă au fost demarate în 2014, pe poligonul Plesețk.

Țintele principale ale A-235 sunt focoasele rachetelor balistice intercontinentale. Raza lor de acțiune este de peste 1500 de kilometri. Viteza interceptoarelor ajunge la zeci de cifre Mach.

Munițiile sistemului “Nudol” sunt clasificate ca rachete cu destinație cosmică. Se pare că anume acesta a fost pretextul acuzării Rusiei de militarizarea spațiului. Cică PL-19 este considerată în SUA o rachetă antisatelit de interceptare directă, care este îndreptată exclusiv asupra sateliților de comunicare, aparatele pentru fotografiere orbitală și alte obiecte spațiale. Acest lucru, în opinia militarilor americani, le limitează spațiul de manevră în orbita pământului.

În opinia expertului militar Aleksei Leonkov, SUA sunt îngrijorate de existența acestei antirachete pentru că nu înțeleg până la urmă principiul de acțiune a părții ei frontale.

“Ei știu că sistemul anterior A-135 avea o focoasă termonucleară, care poate respinge un atac masiv al rachetelor balistice”, explică Leonkov. “Nudol e mult mai avansat, lovește la o înălțime de peste 1600 de kilometri. Nu dezvăluim componenta ei balistică, iată de ce americanii susțin că aceasta este termonucleară. Nu exclus acest lucru: concepția loviturii globale a SUA presupune o utilizare masivă a rachetelor și împotriva acestora e nevoie de un sistem cu focoase nucleare”.

Rețeaua globală

În timp ce aruncă acuzații în adresa Rusiei, americanii se pregătesc de acțiuni militare pe orbita pământului. Nu în zadar aceștia împiedică orice negocieri internaționale în privința controlului asupra înarmărilor în spațiul cosmic, propuse de Moscova și Beijing.

Путин: выступление на дискуссионном клубе Валдай.
© Sputnik / Алексей Дружинин

În replică la amenințările, care ar veni din partea Rusiei și Chinei, Pentagonul a elaborat o adevărată “Strategie de apărariu a spațiului cosmic”. Ideea de bază a documentului reprezintă acapararea și controlul orbitei. Acest lucru, în opinia autorilor strategiei, va crea oportunități în planificarea și desfășurarea a operațiunilor militare.

Deocamdată, principal armă a americanilor pe orbită sunt sateliții. În ultimii ani Pentagonul oferă o atenție sporită acestora: dezvoltă active atât aparate cosmice defensive, cât și ofensive.

Se cunoaște că americanii au desfășurat în spațiu principalele mijloace de dirijare a trupelor, de comunicare și spionaj. Conform celor mai modeste estimări, astăzi pe orbita planetei se află până la o mie de aparate americane.

Totodată, în viitorul apropiat SUA speră să pună la punct producția și lansarea în spațiu a unor sateliți ieftini și de mici dimensiuni. Spre exemplu, au apărut informații despre programul Agenția de proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării, DARPA Blackjack, în cadrul căreia urmează să fie lansate pe orbită câteva sute de aparate de dimensiuni mici, incluse într-o rețea unificată. Pentagonul le va putea utiliza în sistemul de apărare antirachetă, precum și pentru comunicații pe bandă largă sau navigare.

Deocamdată, nu e clară destinația mini-navei cosmice X-37B, capabilă să se afle o perioadă îndelungată pe orbită. În ultimul zbor de testare aparatul a petrecut în spațiu peste doi ani. Unii specialiștii sunt convinși că X-37B este un purtător al unor sateliți de spionaj de dimensiuni mici, care pot fi lansate spre anumite puncte ale planetei. Alții consideră că pe nava spațială sunt testate tehnologii de interceptoare spațiale.

Lovituri din spațiul cosmic

E destul de clar că nu e mult până la ziua în care Pentagonul va desfășurat pe orbita Pământului arme ofensive adevărate, sub pretextul “agresiunii Rusiei și Chinei în spațiu”.

Acest lucru este confirmat de testările mijloacelor antisatelit. Așa, la mijlocul anilor 80, racheta ASM-135 ASAT, lansată de avionul F-15, a lovit la o înălțime de 555 kilometri satelitul de cercetare Solwind. În 2008, antiracheta cu bazare maritime SM-3 a distrust satelitul militar USA-193, aflat la o înălțime de 250 de kilometri.

În ultimii ani, remarcă Leonkov, americanii sunt preocupați de două tipuri de arme spațiale: cinetice și energetice. Primele sunt destinate distrugerii rachetelor balistice și hipersonice. Spre exemplu, Multiple Kill Vehicle – purtătorul unor interceptoare de dimensiuni mici. La bordul acestuia se pot afla de la șase la 20 de sateliți-focoase.

“Când aceste detectează un start al rachetelor balistice, inteligența artificială ia o decizie de sine stătătoare de atac, interceptoarele se lansează și distrug țintele. Totodată, în cazul unor ajustări, această armă poate aplica lovituri și asupra unor obiecte terestre”, a specificat expertul.

În ceea ce privește armele energetice, inginerii americani lucrează intens asupra unui laser chimic cu bazare spațială, cu o putere de opt megawați, în cadrul programului Space-based Lazer. Se planifică desfășurarea până la 20 de astfel de platforme în spațiul cosmic.

Se presupune că laserii vor intercepta rachetele balistice și hipersonice, iar în condiții meteo favorabile, vor putea să distrugă și obiecte statice de pe Pământ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

711
Tagurile:
Rusia, SUA, Spațiu cosmic
Tematic
Forțele spațiale ale SUA vor putea desfășura operațiuni ofensive
Putin, despre prioritățile Rusiei în spațiu
BRICS: instrument juridic pentru prevenirea cursei înarmărilor în spațiu
Sisteme S-400 Triumf

Sistemele S-400 “cuceresc” a patra țară: Ce urmează?

553
Expansiunea pașnică a sistemelor de rachetă antiaeriene S-400, de producție rusească, cuprinde noi state ale Eurasiei. După China, Turcia, India, se pregătesc că se reînarmează cu “Triumf” Forțele Aeriene ale Republicii Belarus, scrie analistul militar.

În proces de achiziție a sistemelor S-400 sunt de asemenea Irak, Qatar și Maroc (Nord-Vestul continentului african). Temeiul unei promovări de succes a sistemelor de apărare antiaeriană pe planetă este lipsa unor modele similare, caracteristicile de luptă unice.

Comandantul Forțelor Aeriene și trupelor de apărare antiaeriană ale armatei Republicii Belarus, general maiorul Igor Golub, a anunțat pe 14 ianuarie despre o reînarmare a forțelor antiaeriene cu noi sisteme S-400 „Triumf”, construite cu luarea în calcul a capacităților de luptă ale avioanelor de generația a cincea F-22 și F-35 ale Forțelor Aeriene ale SUA (NATO planifică să desfășoare sute de F-35 în Europa).

Totodată, în cadrul trupelor are loc o activitate de precontract de studiere a modului de funcționare a sistemului de misile „Panțir-S”.

Зенитный комплекс Панцирь-С1, архивное фото
© Photo : пресс-служба Западного военного округа Минобороны РФ
Panțir-S

Au fost încheiate contracte pentru livrarea elicopterelor multirol de asalt Mi-35 și celei de-a doua partide a avioanelor de luptă SU-30SM de producție rusească. În anul 2021, trupele belaruse vor primi în dotare noi radare Protivnik-G și Vostok.

Anterior, în serviciul de protecție a spațiului aerian al țării (în districtul Baranovici) a intrat complexul radar cu trei coordonate în banda S “Sopka-2”, produs în Rusia. Sancțiunile occidentului și dificultățile economice fac din Rusia un furnizor de arme fără de alternativă pentru armata belarusă.

Cerul Republicii Belarus devine un scut de nepătruns pentru orice agresor.

Trupele forțelor aeriene și antiaeriene învață să soluționeze sarcini de luptă în condiții dificile, luând în considerare experiența din Siria, Libia și Karabah de utilizarea de către inamic a rachetelor și dronelor.

Evoluție optimistă

Cooperarea tehnico-militară activă cu Rusia consolidează securitatea și suveranitatea a cincizeci de state ale lumii, inclusiv șapte state din CSI. Specialiștii străini consideră avioanele și sistemele de apărare antiaeriană de producție rusească cele mai eficiente instrumente de consolidare a capacității de apărare.

China a devenit prima țară care a achiziționat sistemele de rachetă S-400 „Triumf”.

Informațiile despre contractul ruso-chinez de livrare a două seturi de regiment ale sistemelor S-400 au apărut în noiembrie 2014. Din componența unui set fac parte: un punct de comandă mobil, două divizii de sisteme de lansare, radare și peste 120 de rachete ghidate, de două tipuri. Primele lansări de succes din „Triumf” au fost efectuate de specialiștii chinezi în decembrie 2018 și, de la o distanță de 250 de kilometri, au lovit o țintă balistică care zbura cu o viteză de 3000 de metri pe secundă. Al doilea set de sisteme S-400 a ajuns în China în decembrie 2019.

De ce SUA se tem de sistemul S-400 cumpărat de Turcia?
© Ruptly / Минобороны России / dvids

În China printre principalele avantaje ale sistemelor rusești „Triumf” sunt considerate raza lungă de acțiune de până la 400 de kilometri (fapt cu care nu se poate lăuda niciun sistem de rachetă de tip “sol-aer”), capacitatea de a distruge avioanele de cercetare ale inamicului - pentru împiedicarea orientării la țintă în timpul acțiunilor militare și a spionajului de la mari distanțe. Sistemele S-400 permit un control sigur a zonelor periferice și disputate din jurul Chinei.

Rusia și Turcia au convenit asupra livrărilor sistemelor S-400 „Triumf” în anul 2017, valoarea contractului a constituit 2,5 miliarde de dolari. Acest lucru a provocat o criză serioasă în relațiile americano-turce. Amenințând cu sancțiuni, precum și cu excluderea Turciei din programul de producție a avioanelor americane de luptă F-35, Washingtonul le-a cerut turcilor să renunțe la afacere și să se opteze exclus pentru sistemele americane Patriot. Ankara nu a cedat cerințelor ultimative ale SUA și, în vara anului 2019, a primit patru divizii a sistemelor de rachetă S-400 (primul set).

Turcia intenționează să procure cel de-al doilea set pentru a-și forma cel mai sigur și modern sistem de apărare antiaeriană pentru protejarea unor obiective importante din țară. Desfășurată în apropiere de Ankara, sistemul S-400 a reușit în cadrul testărilor să detecteze avionul de luptă F-16 Fighting Falcon la limita razei de acțiune a radarelor – peste 600 de kilometri.

Adică, în regimul serviciului de luptă, când detectarea și distrugerea țintelor aeriene se efectuează în regim automat, avioanele F-16 Fighting Falcon pot fi distruse de “Triumf” la o depărtare de 400 de kilometri de Ankara. Acordul de principiu pentru livrarea  în Turcia a setului doi a sistemelor S-400 a fost încheiat în iunie 2020.

India a încheiat un contract în valoare de 5,43 de miliarde de dolari pentru livrarea a cinci seturi de regiment a sistemului S-400 în octombrie 2018. Delhi se arată hotărât, în pofida presiunilor fără de precedent ale SUA. Potrivit publicației The Times of India, „Triumf-urile” rusești vor fi dislocate în regiunile de Vest, Nord și Est ale Indiei (luând în considerare un spectru de amenințări din partea Chinei și Pakistanului) și vor realiza o adevărată revoluție în sistemul de apărare antiaeriană al țării. Pentru instruirea în procesul de exploatare și utilizare în luptă a sistemului S-400, primul grup, format din 100 de specialiști indieni, va sosi în Rusia până la sfârșitul lui ianuarie 2021. Primul set al „Triumfurilor” urmează să intre în dotarea armatei Indiei la sfârșitul anului 2021. Toate cinci seturi ale S-400 urmează să fie livrate de Rusia până în 2025.

Perspective triumfale

Negocieri pentru achiziționarea sistemelor „Triumf” sunt purtate cu Maroc, Qatar, Irak. Anterior, de procurarea sistemului S-400 s-au arătate interesate Algeria, Egiptul, Vietnam, Arabia Saudită, în total – peste 12 state.

Cererea externă depășește oferta exportatorului (prioritară rămâne reînarmarea Forțelor Aerospațiale ale Rusiei). Însă, conform legii cu privire la contracararea inamicilor SUA prin intermediul sancțiunilor (semnată de președintele Donald Trump în august 2017) împotriva acestor state pot fi impuse sancțiuni. Însă nimic nu le va putea opri în calea spre obținerea celui mai bun sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune S-400.

Sistemul “Triumf” schimbă lumea. Dacă sistemele S-400 vor fi procurate, spre exemplu, de Iran, portavioanele SUA din zona Golfului Persic vor deveni niște jucării inutile. Washingtonul va fi nevoit să-și schimbe viziunea asupra lumii, să-și “reconceptualizeze stilul” și dialogul cu Iranul. Şi acest lucru deja se întâmplă în Irak.

Ambasada și bazele aeriene ale SUA în Irak sunt supuse periodic unor atacuri cu rachete. Sistemele americane de rachetă nu au făcut față respingerilor atacurilor. Obuzele lansatoarelor multiple de rachete explodează în “zona verde” a Bagdadului, fapt care a determinat SUA să-și evacueze o bună parte a personalului diplomatică și să arendeze de la irakieni sistemul de misile Panțir-S, procurat din Rusia.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф
© Sputnik / Сергей Мальгавко

Să revenim însă la S-400. Avantajele importante ale „Triumfului” sunt – vederea panoramică a radarului și flexibilitatea aplicării a patru tipuri de rachete (formarea unui sistem antiaerian cu mai multe niveluri). Utilizarea mai multor tipuri de rachete permite lovirea eficientă a țintelor hipersonice, a aviației militare, dronelor, rachetelor de croazieră, tactice și balistice în tot spectrul de altitudini – de la 5 metri, până la 30 de kilometri, la o distanță de la 400 de kilometri, până la 2 kilometri. O singură baterie a Triumfului poate avea până la 72 de rachete orientate și să tragă simultan cu ele în 36 de ținte, care zboară cu o viteză de 4800 de metri pe secundă. Sistemul S-400 poate fi integrată cu sisteme antiaeriene de mai multe tipuri (S-300, Panțir-S1, Tor-M1) și să dirijeze o rețea de mijloace antiaeriene cu diverse raze de acțiune, în orice condiții ale reacției radioelectronice.

Totodată, în anul 2021, trupele rusești vor obține sistemul revoluționar S-500, care este gata de război la altitudini de până la 200 de kilometri. Este timpul ca partenerii Rusiei în cooperarea tehnico-militară să-și ocupe iarăşi locul la coadă.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

553
Tagurile:
S-400
Тема:
Industria militară rusă

Загрузка...
Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România

Zuckerman, pus într-o postură penibilă de un ministru!

895
A plecat cu coada între picioare!... Dezvăluire: ambasadorul Statelor Unite în România a fost pus într-o situație jenantă de un ministru al Guvernului Cîțu, dar l-a tratat cu totală lipsă de considerație

BUCUREȘTI, 15 ian – Sputnik. Obișnuit să vină când vrea el și să dea indicații fostului ministru al Justiției Cătălin Predoiu, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a fost pus într-o situație jenantă de noul ministru, Stelian Ion.

Conform DC News, miercuri la ora 11, ambasadorul s-a dus în vizită de rămas bun la Ministerul Justiției dar… ministrul Stelian Ion ”nu a fost disponibil, reprezentantul SUA fiind primit doar de șeful său de cabinet”.

”Stelian Ion nu și-a găsit timp să-l primească pe ambasadorul Adrian Zuckerman, pentru ambasadorul Americii nu a fost disponibil decât un oarecare Dima, din cabinetul ministrului”, scrie DC News.

Mai mult, agenția lui Bogdan Chirieac consideră că ”gestul poate fi considerat un afront la adresa aliatului strategic al țării noastre, fiind fără precedent ca unei vizite la acest nivel diplomatic să îi răspundă doar un tânăr funcționar din cabinetul demnitarului”.

”Este probabil ca ministrul Renew Europe să fi gândit gestul ca pe un afront la adresa președintelui Trump, cel care l-a numit pe Adrian Zuckerman”, comentează DC News.

Dacă analizăm site-ul Ministerului Justiției, vedem o altă ciudățenie: este plin de știri și imagini cu Zuckerman și Predoiu – întâlniri, proiecte comune, idei, indicații, angajamente etc. – dar NICI O referire măcar la o întâlnire Zuckerman - Stelian Ion!

Oare să se fi ”topit” proiectele ambasadorului pentru Justiția română? Și la fel să se topească și propunerile referitoare la privatizări, căi ferate, autostrăzi?... Nu ar fi de mirare, pentru că mai toate promisiunile de proiecte și investiții SUA la noi s-au dovedit… gazoase! Mai puțin cele în care România a dat bani din greu!

Cert este că situația în care ministrul Stelian Ion l-a pus pe Zuckerman este penibilă – mai ales că acesta de abia fusese primit și firitisit de Aurescu, dar și decorat de Iohannis!

895
Tagurile:
Florin Cîţu, Adrian Zuckerman

Загрузка...
Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu spune cât timp vor primi profesorii bani în plus

0
(reînnoit 20:53 17.01.2021)
Ministrul Educației a declarat că profesorilor le vor fi plătite orele remediale timp de 16 săptămâni, mai exact aproape tot semestrul al doilea din actualul an școlar, 2020-2021. Măsurile nu au fost încă propuse Guvernului.

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Promisiuni fără acoperire? Așa ar putea fi considerate promisiunile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, referitoare la plata orelor remediale din cel de-al doilea semestru al anului școlar în curs.

Deocamdată nu se știe exact nici câți bani vor primi în plus profesorii pentru orele remediale, deși Cîmpeanu înaintase valoarea de 100 de lei în spațiul public. Demnitarul a dat asigurări că vom avea câte de curând o decizie prin care să fie clar câți bani vor primi profesorii care predau ore remediale.

”Încă nu am făcut această propunere în Guvern, dar voi iniția o Ordonanță de Urgență prin care aceste lucruri la care lucrăm să fie propuse și sunt convins că vor putea fi aprobate”, a spus Cîmpeanu la hotnews.ro.

De asemenea, ministrul Educației a precizat că există acoperirea financiară identificată, fiind vorba despre un pachet mediu, de cinci ore remediale pe săptămână, vreme de 16 săptămâni.

Reamintim că semestrul al doilea debutează în data de 8 februarie 2021 și durează 17 săptămâni. Acesta se încheie pe data de 18 iunie 2021. Sunt două săptămâni de vacanță de Paște.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că este nevoie urgentă de recuperare de către elevi a acestor pierderi înainte de examenele naționale.

În acest caz, se pune întrebarea dacă elevii vor fi chemați sâmbăta la școală pentru orele remediale.

Cîmpeanu a explicat că decizia îi va aparține profesorului, însă a precizat că se poate face o oră în plus în fiecare zi, de luni până vineri.

Programul va fi făcut de profesor numai după ce a identificat pierderile și necesarul de ore ca să acopere pierderile suferite pe parcursul procesului de predare online, împreună cu elevii, prin consultarea părinților.

Este evident că Sorin Cîmpeanu are încrede în bunele intenții ale profesorilor, însă nimeni nu poate garanta că acele ore chiar se vor derula așa cum trebuie și că profesorii se vor ține de treabă, nu vor chema copiii la școală doar pentru a încasa banii pe orele remediale…

0
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu
Tematic
Cîmpeanu cere devotament din partea profesorilor
Refuză profesorii vaccinarea? Cîmpeanu dă explicații
Moraru: ”E liniște peste tot. Nu se mai aud abuzurile profesorilor”

Загрузка...