Sistemul de artilerie autopropulsată 2S42 ”Lotos”

„Este un salt la un alt nivel”: Cu ce sunt înarmate trupele rusești de desant

586
(reînnoit 06:43 17.12.2020)
Siguranță dovedită de lungi marșuri în forță, mobilitate și putere de foc impresionantă - trupele rusești de desant se pregătesc pentru a primi în dotare sistemul de artilerie autopropulsată 2S42 ”Lotos”.

Mașina a trecut deja testele de conformitate și a confirmat toate caracteristicile tactice și tehnice declarate. Despre caracteristicile sistemului autopropulsat promițător și alte noutăți tehnice dezvoltate pentru Forțele Aeriene a relatat Nicolai Protopopov într-un materialul pentru RIA Novosti.

Luptător din categoria muscă

La poligon, „Lotos” a parcurs 400 de kilometri fără să se defecteze și a tras 14 focuri din armă standard de 120 mm. Următoarea etapă sunt testele preliminare, care vor începe până la sfârșitul anului.

Arma autopropulsată a fost demonstrată pentru prima dată publicului larg în 2017, iar proiectul a fost lansat în 2009. Proiectanții au planificat să creeze pentru trupele de desant complexul de artilerie de 152 mm „Zauraleț” pe baza armei antitanc „Sprut-SDM1”, dar în cele din urmă au preferat un vehicul mai puțin puternic, dar mai mobil și mai ușor.

Sistemul de artilerie „Lotos” va înlocui în cele din urmă mortiera de artilerie „Nona”, care a fost pusă în funcțiune la sfârșitul anilor 1970 și s-a dovedit a fi destul de bună. Ca bază pentru armă a fost luat un șasiu, unificat pe ansambluri și mecanisme cu BMD-4M. Masa vehiculului de luptă nu depășește 18 tone, iar un motor diesel cu o capacitate de 450 de cai putere îl accelerează pe autostradă până la 70 de kilometri pe oră. Distanța pe care o poate parcurge este de 500 de kilometri. La fel ca și altă tehnucă de desant, „Lotus” poate înota și depăși obstacolele acvatice cu o adâncime de câțiva metri.

Dezvoltatorii au acordat o atenție sporită siguranței echipajului, în special protecției împotriva armelor de precizie. Armură ușoară: corpul poate rezista la focuri de mitraliere puternice și loviturilor de schije. Iar întregul vehicul dispune de indicatori laser care detectează iradierea „Lotusului” de către sistemele de ghidare a armelor antitanc ale inamicului.

Aceasta este o apărare inteligentă. Informațiile primite sunt transmise automat lansatoarelor de grenade cu aerosoli, acestea sunt îndreptate spre sursa de radiații și declanșează focul cu muniții. Vehiculul este acoperit instantaneu de un paravan de fum dens și induc în eroare rachetele inamice de înaltă precizie care operează în gamele laser și infraroșu.

SUA și România au lansat rachete în apropierea Crimeii
© Video : Ruptly / Sputnik / Spc. Jabaria Clyburn/41st Field Artillery Brigade/ US Army / forbes.com / RT

„Lotus” în loc de „Nona”

În comparație cu predecesorul său, capacitățile de luptă au crescut semnificativ. Turnul este un compartiment automatizat de luptă. Arma este controlată de la distanță. Gunnerul se află în partea din față a vehiculului împreună cu mecanicul-șofer, comandantul echipajului și cel care încarcă se află în turelă. O altă caracteristică este că parașutarea din aeronavă este posibilă împreună cu toți membrii echipajului. În „Nona”, la debarcarea din aer, numai comandantul și mecanicul-șofer au voie să rămână în mașină.

„Tunul a fost ales în baza faptului că „Lotos” a fost creat pe baza BMD-4, al cărui design, în ceea ce privește dimensiunile și greutatea, este potrivit pentru echipamentele aeriene, - a explicat pentru RIA Novosti expertul militar Alexei Leonkov. - Dacă s-ar depăși caracteristicile de greutate și dimensiune, avioanele militare de transport IL- 76 nu ar putea lua la bord destule unități autopropulsate, iar în cadrul operațiunilor de luptă sunt necesare cel puțin două”!

Muniția cu care e dotat „Lotos” este de două ori mai mare decât cea de la „Nona” - aproximativ 55 de trageri. Datorită țevii mai lungi, distanța efectivă de tragere ajunge la 13 kilometri. Însă potrivit dezvoltatorilor, o muniție planatoare specială este capabilă să zboare până la 20 de kilometri.

Arma poate fi orientat în plan orizontal la 360 de grade. Mai mult, unghiurile verticale de înălțare ale țevii sunt de la minus patru la plus 80 de grade. Adică, vehiculul autopropulsat poate trage ca un tun de artilerie, obuzieră sau mortieră. În plus, asigură tragerea într-un mod complet automat, chiar și în absența echipajului în mașină. Armament auxiliar - mitralieră de 7,62 mm cu telecomandă.

Leonkov a mai menționat că, datorită mijloacelor moderne de comunicare, noul vehicul autopropulsat poate fi ușor integrat într-un sistem automat de comandă și control.

”Echipajul primește informații despre ținte fie de la sol, fie de la drone, - a spus expertul. - Se formează un soi contur de recunoaștere și de foc, care vă permite să distrugeți cu precizie țintele de apărare ale inamicului. Acest lucru este foarte important și oferă mari avantaje în luptă. Mai ales în timpul operațiunilor din spatele inamicului, când muniția este limitată".

Tancurile și ”Sprut”-urile

„Lotos”-ul nu este singura noutate dezvoltată special pentru Forțele Aeriene. În următorii ani, aceste trupe vor fi echipate cu cele mai moderne arme, iar multe dintre eșantioane au devenit cu mult „mai grele” și au câștigat capacități de atac mai mari.

De exemplu, în doi ani testele de stat ale tancului amfibiu Sprut-SDM1 vor fi finalizate: sistemul de artilerie antiaeriană de 125 de milimetri nu este inferior în puterea de luptă cu tancurile principale de luptă T-80 și T-90, dar în mobilitate este aproape de un BMD ușor.

Se presupune că „SPRUT” vor fi folosite ca mijloc puternic de apărare a capurilor de pod, pentru efectuarea de raiduri rapide în spatele inamicului, precum și pentru paza coloanelor de tehnică ușor blindată în marș.

„Potențialul inamic este înarmat cu noi mijloace de distrugere, iar miza se pune pe unități mobile", adaugă Leonkov. „Astăzi, echipamentele ușor blindate ale NATO sunt tot mai des echipate cu tunuri automate de calibru mare. Prin urmare, ar fi nu numai foarte costisitor pentru noi să efectuăm misiuni de luptă pe vechea „armură ", dar și dea-dreptul sinucigaș".
Recent, în cadrul forțelor aeriene s-au format unități de tancuri de sine stătătoare. În vest, astfel de unități sunt numite unități de aeromobile. Astfel, batalioanele cu tancuri T-72B3 au apărut anul trecut în componența a trei formațiuni aeriene. În viitor, alte cinci unități aeriene vor fi dotate cu echipament militar greu.

Potrivit experților, tancurile vor crește semnificativ puterea de tragere a „infanteriei înaripate” și vor rezolva și mai eficient misiunile de luptă în cadrul oricărui conflict.

586
Tagurile:
Militari ruși
Tematic
Putin a participat la lansarea construcției unei noi nave desant
S-400 „Triumf” în acțiune: Imagini spectaculoase de la testare
"Mistralele rusești": În Crimeea vor fi construite nave universale de desant
NATO

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": ce s-a gândit facă NATO

815
(reînnoit 15:25 22.01.2021)
Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik, Andrei Koț. Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021, o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci și de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, an de an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu nedirecționarea manevrelor împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nici măcar nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine încă și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Siria
© Sputnik / Михаил Воскресенский

"Cred că, în 2021, NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. Și, în special, mulțumită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărăre – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată deja ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua cele mai puternice armate din lume.

815
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
De ce NATO provoacă, dar Rusia previne incidentele militare
Locul Moldovei în planurile SUA și NATO
Mai mulți militari NATO s-au îmbolnăvit de Covid în Letonia

Загрузка...
Liviu Pleșoianu

Liviu Pleșoianu intervine în scandalul Dăncilă Ciolacu: PACT și Trădare

1909
Marcel Ciolacu și ceilalți lideri social democrați încearcă să evite să răspundă la dezvăluirile Vioricăi Dăncilă - despre culisele căderii ultimului guvern PSD, dar și despre trădările din partid

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. Trădare și lașitate? Cam așa ar putea înțelege multă lume care urmărește scandalul provocat de apariția cărții în Viorica Dăncilă își povestește, în cadrul unui interviu acordat Margăi Nițu, aventura politică.

Viorica Dăncilă a reluat temele în interviuri televizate realizate în ultimele zile – dar, surpriză, nicio replică serioasă din partea lideri PSD acuzați –inclusiv de trădare. Lașitate, ar putea spune cei care văd ce se petrece. Alții vor spune că ignorarea e singura strategie, mai ales că românii uită repede.

O reacție a venit din partea lui Liviu Pleșoianu, cel care a fost văzut, mult timp, ca viitorul, ca generația de mâine a liderilor PSD. Un politician ale cărui defecte par să fi fost… curajul, onestitatea și implicarea pe care le demonstrează și acum.

”Urmăresc cu detașare și compasiune cum vă acuzați unii pe alții de trădare”, scrie Pleșoianu. ”Și, așa cum am făcut-o în toți anii în care am fost în politică, v-o spun verde în față: ați TRĂDAT!”.

Adică, Pleșoianu îi acuză pe amândoi, Dăncilă și Ciolacu, că au trădat! ”Separat și împreună, în funcție de context și interesul de moment, i-ați TRĂDAT pe toți cei care au votat acest partid pentru deja uitata "dreptate până la capăt"!”.

”Ați PACTIZAT și ați TRĂDAT votul oamenilor!”, acuză Pleșoianu. ”Și tu, Ciolacu, dar și tu, Dăncilă! Ăsta e adevărul.”

Și, pune punct Pleșoianu, ”ăsta și e motivul pentru care acuzele pe care vi le aduceți reciproc vă fac RIDICOLI! Pe amândoi!”.

Un punct de vedere care readuce în prim plan un aspect de care pesediștii au uitat – părăsirea luptei cu ”statul paralel” și împotriva statului de colonie. După căderea lui Dragnea, Viorica Dăncilă. înconjurată de persoane cu intenții deloc bune, cum se vede și în carte, a trebuit să se abată din drum – iar apoi Ciolacu a scos definitiv PSD de pe calea la care se referă Pleșoianu când folosește cuvântul trădare.

Cartea, totuși, explică multe. Și, să nu uităm că vorbim de femeie, cu o constituție intelectuală și emoțională înclinată către construcție, nu către sforării politice, lovită încă de la început de o campanie puternică de denigrare, la care au achiesat și unii lideri PSD.

1909
Tagurile:
Liviu Pleșoianu, PSD, Marcel Ciolacu, Viorica Dăncilă

Загрузка...
Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа

Dawn: Pakistanul a aprobat utilizarea vaccinului rus Sputnik V

0
(reînnoit 09:34 24.01.2021)
Pakistanul a autorizat utilizarea de urgență a vaccinului rus Sputnik V și a dat aprobarea unei companii farmaceutice locale pentru a importa și distribui medicamentul.

BUCUREȘTI, 24 ian - Sputnik. Guvernul pakistanez a autorizat utilizarea de urgență a vaccinului rus Sputnik V și a dat aprobarea unei companii farmaceutice locale pentru a importa și distribui medicamentul, a raportat ziarul Dawn, cu referire la reprezentantul oficial al țării.

Demnitarul a menționat că vaccinul rusesc a fost al treilea medicament aprobat pentru utilizare.

"Într-o întâlnire găzduită de Consiliul de Înregistrare al Administrației pentru Controlul Medicamentelor din Pakistan (Drap), un alt vaccin a primit, de asemenea, o autorizație de urgență - a fost dezvoltat cu sprijinul Fondului rus de investiții directe", a explicat oficialul.

Acesta a ma subliniat, de asemenea, că compania farmaceutică locală AGP va fi singurul importator și distribuitor al vaccinului rus.

Anterior, a devenit cunoscut faptul că autoritățile pakistaneze au autorizat utilizarea de urgență a vaccinului AstraZeneca și a medicamentului companiei chineze Sinopharm.

Vaccinul rusesc Sputnik V a fost înregistrat de Ministerul Sănătății în august 2020. Acesta a fost dezvoltat de Centrul de Cercetare pentru Electrochimie Gamaleya împreună cu RDIF pe baza unor vectori bine studiați ai adenovirusului uman. Eficacitatea vaccinului - mai mare de 90%.

0
Tagurile:
Sputnik V, Pakistan
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Ungaria a semnat un acord cu Rusia pentru livrarea de vaccin Sputnik V
Președintele Argentinei s-a vaccinat împotriva coronavirusului cu preparatul "Sputnik V"
Viktor Orban arată de ce Ungaria achiziționează vaccinul rusesc Sputnik V

Загрузка...