Elicoptere Mi-26

Testările elicopterelor rusești: Din Siria în Caucaz

352
Elicopterele rusești ating noi culmi, tehnologice și geografice, în deșerturile siriene și în zonele muntoase din Caucaz. Testările în condiții severe contribuie la creșterea potențialului de luptă al vehiculelor promițătoare cu aripi rotative, scrie analistul militar.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a aprobat programul de testare al elicopterelor Mi-28NM și Mi-26T2V în condițiile muntoase (de iarnă) ale Prielbrusiei. Elicopterele vor avea unele dificultăți în munți, unde domină curenți de aer multidirecționali și schimbări bruște de altitudine. Cu toate acestea, lanțul tehnologic este deja pus la punct, anterior în această regiune fiind testate elicopterele rusești ”Аnsat”  (ușor multifuncțional) și Mi-171A2 (modernizarea profundă a elicopterului Mi-8).

Elicopterul de atac Mi-28NM a trecut cu succes testările în condițiile de luptă de pe teritoriul Republicii Arabe Siriene, unde a funcționat în tandem cu «veteranul» Mi-24. Mai multe elicoptere sunt în curs de testare în cadrul Forțelor Aerospațiale ale Federației Ruse. Piloții ruși vor primi 100 de elicoptere noi Mi-28NM până în 2028.

Producția în serie a elicopterului de transport militar greu Mi-26T2V va demara la începutul anului 2021, după finalizarea testărilor de stat. Se lucrează la o modificare, necesară în zona arctică, a elicopterului Mi-26, care va fi aceeași atât pentru Ministerul Apărării, cât și pentru Ministerul Situațiilor de Urgență. Primul prototip al unui elicopter greu adaptat pentru operare în zona de coastă a mărilor arctice va apărea în 2022.

Acest gigant nu are nevoie de o prezentare specială. Într-o modificare timpurie, Mi-26 a stabilit șapte recorduri mondiale la capacitatea de ridicare a încărcăturilor în munți. Aceste recorduri au fost stabilite în timpul unei operațiuni unice de evacuare a epavelor elicopterului armean Mi-8AMTSh, care s-a prăbușit în timpul testărilor pe vârful muntelui Elbrus (care are o înălțime de peste 5600 m).

Elicopterele Mi-28NM și Mi-26T2V au un potențial semnificativ de export și atrag atenția specialiștilor, în primul rând  în țările în care operează în mod tradițional aeronave ruse (versiunile Mi-28E). Noul Mi-28NM permite unificarea și modernizarea flotei de elicoptere, păstrând în același timp continuitatea tehnologică. În afară de Rusia, unde au fost construite 350 de unități Mi-26 de modificări civile și militare anterioare, gigantele giravioane ale «Rosvertolului» sunt exploatate în diverse țări ale lumii.

Super-vânătorul de noapte

Elicopterul de atac de noua generație Mi-28NM (modernizat pentru zboruri de noapte) diferă de predecesorul său Mi-28N nu numai prin capacitatea sa mai dezvoltată de a atinge ținte în orice condiții meteorologice, zi și noapte. «Tancul zburător » este echipat cu o antenă radar unică, cu vedere circulară, care este situată deasupra rotorului principal al elicopterului sub un carenaj sferic special, care protejează antena de influențele fizice, dar nu împiedică propagarea undelor radio. La fel, elicopterul este dotat cu motoare puternice fabricate în Rusia, cu un sistem de control și cu mijloace moderne de contracarare a rachetelor inamice de apărare antiaeriană (stația de suprimare cu laser le creează ținte fantomă).

Potrivit proiectantului-șef Vitalii Șerbina, cu noua rachetă, elicopterul Mi-28NM este capabil să distrugă ținte terestre fără a intra în zona de apărare antiaeriană a inamicului. Racheta ”Hrizantema-V”, care este considerată cea mai puternică rachetă antitanc din Rusia, a fost deja testată și poate penetra 1,2 m de armură.

Ракетный комплекс Хризантема-С.
© Sputnik / Виталий Белоусов
Complexul ”Hrizantema-V”

În umbra misterului rămâne o rachetă multifuncțională de clasa «aer-aer»/«aer-suprafață» cu cap căutător. Obiectele aeriene cu viteză redusă (dronele) fac parte, de asemenea, din gama de impact. Elicopterul de atac de mare viteză este capabil să transmită ținte altor aeronave, să funcționeze în cadrul aviației frontale, în operațiuni speciale și să ajute echipele de spionaj să se distanțeze de la linia frontală (în spatele inamicului).

Ediția americană a revistei Forbes este foarte îngrijorată de viteza (300 km/h), de raza de luptă (450 km), de capacitatea de încărcare (2300 kg) și, cel mai important, de posibilitatea de a plasa la bord rachete de croazieră hipersonice de tip ”Zircon” a noului Mi-28NM.
 Запуск гиперзвуковой ракеты Циркон.
Пресс-служба Минобороны РФ
Lansarea rachetei de croazieră hipersonice de tip ”Zircon”

Și asta nu este tot. Modernizarea a afectat întregul sistem informațional de luptă. Al doilea set de control crește semnificativ probabilitatea de supraviețuire a vehiculului în cazul rănirii unuia dintre membrii echipajului. Cu toate acestea, cabina de pilotaj a elicopterului Mi-28NM este protejată în mod fiabil de proiectile (obuze) care au un calibru de până la 20 milimetri. Paletele principale ale elicei sunt realizate din materiale compozite și fac posibilă finalizarea zborului chiar și dacă elicea este lovită de proiectile de un calibru de până la 30 mm.

Noul motor al «vânătorului de noapte» (VK-2500) este adaptat pentru a funcționa într-o gamă largă de temperaturi (în orice punct al planetei) și se distinge printr-un sistem modernizat de control automat și print-un sistem de protecție împotriva incendiilor, aceste sisteme sporind siguranța zborului, simplificând întreținerea și îmbunătățind caracteristicile tehnice.

Puterea și capacitatea de exploatare au crescut semnificativ înainte de prima revizie majoră (de la 2000 la 3000 de h/cicluri). Astfel de arme subliniază statutul de lider al Rusiei în domeniul tehnologiilor de apărare și îi temperează pe «partenerii» occidentali.

Superioritatea perceptibilă

Elicopterul rus de transport militar cu corp larg Mi-26 este cel mai mare și cel mai puternic de pe planetă. Cea mai recentă modificare a Mi-26T2V se caracterizează prin posibilitatea utilizării non-stop a elicopterului, prin avionică modernă și printr-o capacitate de încărcare de până la 25 de tone (cu o masă maximă la decolare de până la 56 de tone). Distanța maximă de zbor este de 800 de km, cu o viteză de până la 270 km /h și la altitudini de până la 4600 metri. În lume nu există analogi și nu vor apărea în curând.

Elicopterul este destinat transportului de parașutiști cu arme și echipamente (82 persoane), transportului de mărfuri în interiorul fuzelajului și în suspensie externă. Atragem atenția la faptul că motoarele Mi-26 au dispozitive de protecție împotriva prafului cu o capacitate de purificare a aerului de până la 70%, ceea ce este crucial pentru țările din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Africa (adică funcționarea în condiții de praf este posibilă).

Noul Mi-26T2V este echipat cu sistemul de apărare aerian «Vitebsk», care este un sistem de pilotaj digital. Echipamentul radio-electronic permite zborul în mod automat pe tot parcursul rutei, deplasarea către un punct dat și aterizarea acolo, la fel și întoarcerea la aerodromul principal sau secundar. Dimensiunile cabinei și capacitatea de transport a elicopterului Mi-26 permit livrarea echipamentului militar și al mărfurilor unei divizii de puști motorizate. Compartimentul de marfă, care măsoară 12 m pe 8,25 m, încape cu ușurință vehiculele mari. Ministerul rus al Apărării intenționează să achiziționeze cel puțin 10 astfel de elicoptere.

Elicopterul Mi-26 este un instrument versatil pentru rezolvarea unei game largi de sarcini militare și civile.

Lista celor mai interesante modificări: Mi-26MS – elicopter medical echipat, Mi-26TZ – cisternă cu rezervoare suplimentare de combustibil pentru realimentarea simultană a patru aeronave, Mi-26PP – emițător de bruiaj (luptă electronică), Mi-26NEF-M – elicopter antisubmarin cu o stație hidroacustică externă, Mi-27 –  post de comandă aeriană.

Anterior, americanii au apreciat capacitățile unice al elicoperului Mi-26 în practică. În toamna anului 2009, în timpul campaniei afgane a SUA, elicopterul Chinook CH-47 a fost forțat să aterizeze sub focul talibanilor. Iar după, piloții americani nu au putut să-l evacueze folosind aceeași mașină. Mi-26 al companiei de transport a Federației Ruse a ridicat cu ușurință CH-47 (12 tone) pe suspensie externă și l-a «dus» la bază, la o distanță de 110 km.

© Sputnik / Iliya Pitalev
Тяжелый транспортный вертолет Ми-26 и многоцелевые вертолеты Ми-8 на репетиции воздушной части парада Победы в Москве

Desigur, acest lucru nu este un record internațional, respectiv el nu face parte din cele 14 recorduri ale gigantului giravion rus, inclusiv cel de a ridica 25 de tone de marfă la o înălțime de 4100 de metri. Concurența tehnologică în spațiul înconjurător și în perspectivă este puțin probabilă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

352
Тема:
Industria militară rusă (160)
Vizita oficială a Președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, în România

Scopul formatului NATO București 9, o acțiune anti-europeană?

272
Analistul politic polonez Mateusz Piskorski a analizat pentru Sputnik România recentul Summit București 9 la care gazde au fost președintele României și președintele Poloniei.

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik. Analistul Mateusz Piskorski, specialist în geopolitică, a declarat pentru Sputnik România că Summit-ul București 9, ca și alte idei de integrare ale așa numitor noi state membre ale UE, reprezintă un concept care nu are nimic de a face cu interesele comune ale regiunii Europei Centrale.

”Nu este un proiect constructiv, creativ, ducând spre țeluri comune, ci mai degrabă o idee străină, destul de destructivă și direcționată în mod deschis împotriva a trei jucători: Rusia, China și chiar Uniunea Europeană”, mai spune Piskorski.

Baza anti-rusească a formatului București 9

El explică faptul că motivația principală de a crea formatul București 9 în anul 2015 era să fie creată o bază de cooperare între statele NATO din Centrul și Estul Europei. Această cooperare, totuși, era menită să fie bazată pe ideea ”amenințării rusești”. Cele mai multe dintre aceste țări percepeau Moscova ca o sursă de destabilizare în regiune, iar membrii de vârf ai blocului (Polonia, România, Lituania, Letonia și Estonia) erau în mod deschis ostile, din diferite motive, față de Federația Rusă, își continuă Piskorski analiza.

”Ideea de bază era să se creeze o avangardă anti-Rusia a statelor membre din NATO și UE  ca să fie prevenit dialogul între Europa continentală și Rusia. Acest lucru a devenit destul de clar din 2008”, consideră analistul polonez care amintește că în acel an, tot în București, la summit-ul NATO, practic același grup de țări a început să facă lobby pentru o expansiune a Alianței Nord Atlantice în spațiul ex-sovietic, încercând să lanseze o procedură oficială de aderare pentru Ucraina și Georgia.

Doar prin votul de veto al țărilor europene majore, Germania și Franța, statele respective au eșuat în a-și promova ideea, dar dezbaterea despre posibilitatea extinderii NATO l-a îndemnat pe președintele de atunci al Georgiei, Mikhail Saakashvili, să înceapă un conflict armat în Osetia de Sud, cu finalul și consecințele sale tragice pentru Georgia, amintește Piskorski.

”Un proces similar are loc acum, când vine vorba de aspirațiile atlantice ale Ucrainei. Formatul București 9 joacă un rol activ în acest scenariu, și probabil vom fi martorii evoluțiilor sale ulterioare la summit-ul NATO din această vară”, mai atrage el atenția.

B9, o alianță împotriva Chinei

Analistul polonez continuă observând că cel de-al doilea scop al formatului București 9 este să prevină orice formă de cooperare între Europa și China.

”Am fost deja martorii încercărilor de a bloca o cooperare între România, Cehia și China, atunci când a fost vorba de proiectele de energie nucleară. În Polonia, proiectul logistic uriaș din centrul țării a fost respins de guvernul pro-SUA, în ciuda faptului că partea chineză era gata să investească sume imense de bani în infrastructură”, relatează Piskorski.

El spune că procese similare au loc în toate țările menționate, pe măsură ce se desfășoară lupta corporațiilor americane cu giganții Chinei, precum Huawei.

În plus, mai arată el, țările din formatul București 9, sunt gata să se opună oricăror idei de parteneriat economic între China și Europa, în ciuda faptului că asemenea proiecte sunt susținute de Germania, Austria și alte state.

București 9, o idee anti-europeană

În cele din urmă, dar nu pe ultimul loc, formarea unui bloc pro-atlantic care să susțină SUA la modul extrem este pur și simplu o idee anti-europeană. Conceput să prevină orice formă de emancipare europeană, formatul București 9, probabil nu întâmplător, și-a organizat întâlnirea cu Joe Biden și cu Anthony Blinken la doar câteva zile după lansarea unei noi dezbateri despre politica de securitate și de apărare comună europeană, observă judicios Piskorski.

De unde, analistul polonez observă că ”întoarcerea Statelor Unite” în Europa, anunțată de administrația lui Biden, ar fi imposibilă dacă Europa însăși ar încerca să își construiască propria statură politică și militară de jucător geopolitic suveran.

”Ar trebui de asemenea să ne amintim că doctrina americană a ”Noii Europe”, folosită ca un cal troian pe continent, a fost folosită din momentul în care au aderat la UE țările din Centrul și Estul Europei”, precizează Piskorski.

În consecință, București 9 este doar un alt nume pentru un concept relativ vechi, atenționează analistul. ”Ca să nu mai spunem că nu are nimic de a face cu interesul național și cu adevărata cooperare bazată pe dialog în regiune”, mai arată el.

Iar concluzia este dramatică: București 9 este doar o altă denumire pentru politica expansionistă americană, de tipul ”divide et impera” și care a fost acum reînviată de ”vulturii” lui Biden.

272
Tagurile:
Andrzej Duda, Klaus Iohannis

Загрузка...
Mirel Palada

Mirel Palada: ”Următorul președinte al României este Laura Codruța Kövesi”

1376
Cunoscutul sociolog antisistem, care a dat cele mai corecte prognoze și rezultate, face scurtă analiză a potențialilor candidați la președinția României în contextul siajului extern în care se află fiecare

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik. Un jucător a reintrat pe piața mass media – și face pas cu pas… deocamdată către interesul publicului. Și nu orice public, ci unul cu pondere în zona politică, implicit electorală. Este vorba de Cozmin Gușă.

Controversatul politician, consilier politic și geostrateg transformă nou lansatul Radio Gold FM într-o tribună a dialogurilor de excepție, pe care, la emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, Cozmin le conduce inteligent, cu simțul său de ”animal politic” și cu vasta sa experiență în presă și politică.

Un excelent dialog l-a avut cu Mirel Palada, cunoscutul și originalul sociolog antisistem. Altfel spus, cu specialistul care a dat cele mai corecte prognoze și rezultate, chiar și primele date care dezvăluiau ceea ce nimeni nu credea – intrarea AUR în Parlament, chiar cu un scor substanțial.

De data asta, Cozmin Gușă și Mirel Palada au o discuție pe mai multe planuri – politică internațională, teorii despre pandemie, politică internă etc. – totul legat de România și… invers, într-o conexiune internațională de care (ceea ce se petrece în) țara noastră nu se poate desprinde.

Pe scurt, dialogul este excepțional și merită citit – dar am decis să mă opresc acum doar asupra unui singur punct – o scurtă analiză despre cine are șanse să se impună la prezidențialele de peste 3 ani.

Cozmin Gușă a împins discuția plecând de la ipoteza Mircea Geoană versus varianta franceză, cu Dacian Cioloș.

Despre Cioloș, Gușă spune ironic că ”s-a topit destul de bine în România” după ce au apărut pozele cu el și controversatul ”guru” Bivolaru – în care cei doi seamănă perfect.

”Când a apărut cu asta n-au avut altceva de făcut dușmanii săi decât să-l arate cu mâna: „Uitați-vă la ăsta este chiar guru Bivolaru în miniatură, și mai tânăr””, spune Gușă, care trece însă la chestiunea serioasă – situația lui Macron, cel care îl sprijină pe Cioloș. 

Mirel Palada confirmă – ”Este clar că Cioloș a venit în siajul lui Macron și este un personaj care nu are autonomie decizională și, în consecință, dacă stăpânul lui pierde, se va dezumfla și el puternic în România - nu este să zici că are o viață a lui proprie și personală și că poate să mai supraviețuiască în cazul în care stăpânul dispare”.

Dar, atenție, față de soluțiile Geoană și Cioloș, Palada este convins că prioritatea o deține… Laura Kovesi!

”Eu continui să cred că principalul nume, principala șansă în România să devină următorul președinte al României este Laura Codruța Kövesi”, spune Palada, recunoscând că ”Este un scenariu absolut oribil pentru mulți, un scenariu absolut entuziast pentru alții, depinde de care parte a patului politicii ești”.

Dar, subliniază Palada – ”tare mă tem că în anul grație 2021 vorbim prea mult despre Cioloș, despre Barna, și despre Boc, și despre Geoană, și prea puțin despre Kövesi”.

”Din felul în care a fost construită profesional e din ce în ce mai plauzibil, mai probabil ca ea să fie construită pentru a fi următorul președinte al României”, conchide Mirel Palada.

Și Cozmin Gușă confirmă că are aceleași semnale. ”Sunt în acord cu ipoteza ta și mai fac practic doar o completare spunând așa: dacă partida corporatistă va rămâne la putere în regiunea noastră, Kovesi este candidatul principal”.

Dar… geopoliticianul vede și o posibilitate ca previziunea să nu se îndeplinească.

”Dacă partida de tip corporatist se va topi și o axă Berlin-Moscova până în 2024 va deveni relevantă și-n România, după cum este în Moldova și în toate țările postsovietice din jur, atunci s-ar putea să vină alt candidat decât Laura Codruța Kovesi”, spune Gușă, admițând în că în rest, e așa cum zice Mirel Palada.
1376
Tagurile:
Laura Codruţa Kovesi, Mirel Palada

Загрузка...
Геннадий Григорьевич Онищенко

Laboratorul biologic al SUA în Moldova provoacă îngrijorarea Moscovei - Onișcenko

32
Laboratoarele științifice controlate de Pentagon, situate în mai multe țări din CSI și în Georgia, provoacă îngrijorări serioase Moscovei oficiale.

CHIȘINĂU, 17 mai - Sputnik, Nikita Ciukunov. Rusia se teme că armele biologice sunt dezvoltate în aceste centre sub masca studierii infecțiilor periculoase. Fostul șef al Rospotrebnadzor, deputatul Dumei de Stat, epidemiologul Genadii Onishchenko explică, într-un interviu pentru Sputnik, cum funcționează astfel de instituții.

Arme necontrolate

Până în prezent, armele biologice rămân cel mai puțin controlat tip de arme de distrugere în masă. Supravegherea formală a acestuia este asigurată de Convenția privind interzicerea armelor biologice și toxice (BTWC), adoptată în 1972, a menționat Gennady Onișcenko. Potrivit acestuia, în anii 1990, țările care au semnat acest document au dezvoltat un mecanism de monitorizare a respectării prevederilor conceptului. Cu toate acestea, ratificarea sa a fost blocată prin eforturile părții americane.

Lipsa unei supravegheri stricte a dus la apariția unor laboratoare biologice americane pe teritoriul republicilor fostei URSS, ale căror activități sunt finanțate de Departamentul Apărării al SUA. Astfel de facilități funcționează acum în Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Kazahstan, Moldova, Uzbekistan și Ucraina.

„În aceste laboratoare activează microbiologi militari cu o calificare foarte înaltă. Desigur, ei nu dezvoltă ceva conceput pentru a proteja copiii georgieni sau azeri. Aceștia sunt angajați în studiul focarelor virale naturale și exportul de tulpini. Sarcina lor este simplă - să producă tulpini virulente (extrem de infecțioase - Sputnik) care ar putea fi luate cu ușurință ca locale", subliniază specialistul.

Pentru Rusia o îngrijorare deosebit de gravă este, potrivit lui Genadi Onișcenko, Laboratorul Central de Referință situat lângă Almatî, Kazahstan. Această instituție este echipată cu cele mai moderne echipamente și face parte din rețeaua științifică a Pentagonului din Asia Centrală.

„Laboratorul este foarte puternic, cu cel mai înalt nivel de protecție. Acolo sunt dezvoltate rețete biologice militare. Acesta nu are nicio legătură cu asistența medicală civilă din Kazahstan. Statele Unite, practic, nu ascund faptul că desfășoară un program biologic activ pe teritoriul Kazahstanului”, notează fostul șef al Rospotrebnadzor.

Infecții catastrofale

În realitățile moderne, armele biologice devin unul dintre instrumentele principale ale războiului „hibrid”, spune Genadii Onișcenko. Pandemia de coronavirus a arătat în mod clar daunele pe care le poate provoca o infecție.

„Ne-am convins că virușii sunt eficienți în ceea ce privește crearea psihozei de masă, destabilizarea situației politice și prăbușirea economiilor. Coronavirusul a cauzat mai multe daune economiei globale decât orice război”, a spus epidemiologul.

În același timp, acum este imposibil să se demonstreze originea artificială a virusului datorită controlului incomplet asupra activității laboratoarelor biologice. Verificatorilor li se arată doar ceea ce „pot vedea”, conchide el.

„Uneori, specialiștii georgieni sunt îmbrăcați în costume și aceștia merg la aceste laboratoare. Dar chiar în „inima”, în cele mai secrete locuri - nu le este permis. Ce tip de cercetare se desfășoară acolo - nimeni nu știe, pentru că aceasta este cercetare militară”, rezumă vorbitorul.

Neliniștea Moscovei

În aprilie a anului trecut, Maria Zaharova, reprezentant oficial al Ministerului de Externe rus, a făcut o declarație dură împotriva laboratoarelor biologice americane.

Ea a admis că dezvoltarea acestor agenți patogeni ai bolilor periculoase în scopuri militare poate fi efectuată la aceste facilități. Ca exemplu, Zaharova a dat Centrul Richard Lugar din Georgia.

"Nu se poate exclude faptul că în astfel de laboratoare, americanii lucrează la crearea și modificarea diferiților agenți cauzali ai bolilor periculoase, inclusiv în scopuri militare", a spus atunci purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus.

Mai târziu, în aprilie 2021, Nicolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a exprimat o opinie similară într-un interviu acordat ziarului Kommersant.

„Vă invit să acordați atenție faptului că în lume, numărul laboratoarelor biologice aflate sub controlul SUA crește ca pe drojdie. Și printr-o coincidență ciudată - în special la granițele rusă și chineză”, a spus el.

Secretarul Consiliului de Securitate a mai adăugat că focarele de boli necaracteristice pentru această zonă sunt depistate cu o anumită regularitate în zonele adiacente „stațiilor sanitare și epidemiologice pașnice”.

32
Tagurile:
CSI, Moscova, SUA

Загрузка...