Răzvan Savaliuc

Savaliuc îl face praf pe Iohannis: ”Nesimțitul național”

12798
(reînnoit 08:45 02.12.2020)
”Pregătiți-vă de ce e mai rău!”. Răzvan Savaliuc a scris un text incendiar, în care îl acuză pe Iohannis va constitui ”o teroare națională, de pe urma căreia totul va fi posibil”.

BUCUREȘTI, 2 dec – Sputnik. Cunoscutul investigator de presă Răzvan Savaliuc publică un text distrugător la adresa președintelui Iohannis, pe care îl numește ”Nesimțitul național„ și îl acuză că ”ne-a furat Ziua Națională, Biserica și târgul de Crăciun”!

Savaliuc descrie momentul de la Arcul de Triumf: ”Nesimțitul național coboară plin de morgă din limuzina Mercedes S500. Stă preț de mai bine de un minut să-si aranjeze mânușile și cravata, imaginea lui e tot ce contează”, scrie acid Răzvan Savaliuc. ”Apoi se urnește din loc, cu un băț în fund, spre șleahta de ciocli din Guvernul Meu, care se frâng cu slugărnicie și apoi râd prostește”.

E Sărbătoarea lor – scrie Savaliuc, parafrazând expresia favorită a președintelui. ”Nesimțitul național își citește discursul compus de alții (primul fără PSD de anul acesta) apoi întoarce spatele și pleacă brusc, obosit de marele efort făcut”.

”S-a deranjat destul pentru români - trebuie să meargă la masă, să mănânce bio”, scrie Savaliuc, arătând că, ”în urma lui, cioclii de la PNL se râd între ei, se ciocnesc cu cotul - niște măscărici!”.

Jurnalistul îi observă critic pe liberali: ”Sunt plini de ei, de parcă au făcut cine știe ce ispravă, în timp ce milioane de români aflați în fata televizoarelor le-au dat toate plăcutele suedeze din lume”.

Și, amintește Savaliuc – acum 102 ani, când era tot pandemie, de gripa spaniolă, la Alba Iulia ”românii s-au adunat cu sutele de mii din toata țara, la 1 Decembrie 2018”, să decidă Marea Unire. ”Nimeni nu ar fi îndrăznit să tulbure uriașul sentiment de libertate și identitate națională”.

Un fapt cert: de atunci încoace, vreme de peste 100 ani ”nimeni nu a îndrăznit, nici măcar comuniștii (care au mutat-o pe 23 august), să pună bariere Zilei Naționale” – asta pentru că până și comuniștii ”și-au fundamentat regimul pe patriotism și dragoste de țară”, supă cum recunoaște și Răzvan Savaliuc.

”S-a găsit Nesimțitul național, cu Guvernul Meu (total nelegitim în raport de votul popular, pentru că PNL nu a avut majoritate la ultimele alegeri din noiembrie 2016) să ne spună că ne îmbolnăvim daca ieșim să sărbătorim Marea Unire - că anul acesta nu mai facem nicio Sărbătoare”, scrie incendiar Savaliuc.

Mai mult, Savaliuc constată că ”Nesimțitul național nu agreează religia ortodoxă a acestui neam”. Și că a ordonat închiderea târgurilor de Crăciun!

”La Craiova, unde curajoasa primăriță Lia Olguțe Vasilescu a deschis un târg în centrul urbei, zbirii statului polițienesc instaurat de Iohannis au dat iama în bieții comercianți, care aveau toate aprobările legale, sa-i șantajeze că îi amendează dacă nu trag mediat obloanele”.

O altă constatare: „Aproape nimeni nu mai spune în presă despre abuzurile contra drepturilor omului” – deoarece ”Guvernul Meu a cumpărat aproape toată presa cu bani publici”.

În fapt, ”trăim într-o uriașă cenzură”, spune Savaliuc, subliniind că statul polițienesc se întărește”.

”Anul trecut, de 1 Decembrie, Iohannis a făcut 25 de generali numai de la SRI și SIE”, amintește Savaliuc – pe când anul acesta a făcut 8 generali numai de la STS... ”îi știți bine, sunt aia cu tabletele de la alegeri”.

Altfel spus, ”merită băieții! Alegerile se fură bine!”, scrie ironic Savaliuc, punctând: ”să creadă mutu' că mai votează romanii în țara lor de câteva alegeri încoace!”

Avansarea în grad, la acest 1 decembrie a 21 de chestori (echivalentul gradului de general) în structurile Ministerului de Interne, și alți 3 generali la Serviciul de Paza și Protecție reprezintă, consideră investigatorul, ”semnele clare ale renașterii statului polițienesc”, care are rolul ”să-l apere, să-l păzească de popor”.

În fine, Biserica Ortodoxă este o țintă pentru Iohannis, spune Savaliuc, deoarece ”a devenit un ghimpe pentru guvernanți”.

Atenție la formula–argument folosită de jurnalist: ”Românii cred și deci gândesc. Nu pot fi manipulați cum se dorește”.

Așa că, gata, ”li s-a interzis să mai facă pelerinaj de Sfântul Andrei. Cum s-a tot interzis anul acesta și în alte mari zile religioase”.

”Noroc că nu ne pot fura și credința”, scrie Savaliuc, arătând că ”acest neam românesc e dintre cele mai credincioase popoare - românul de când se naște, când se căsătorește sau când moare, o face la Biserica. De peste 2000 ani”.

De cealaltă parte, ”Guvernul Meu, condus de un neamț, un ungur și un sirian, vede în orice intrare în Biserica lui Iisus un factor de răspândire a virușilor!” – și nici în piețele țărănești nu mai au voie românii, ca se infectează!”.

Ca atare, românul mai are voie să meargă în “pelerinaj”, doar ”la supermarket-urile străine, la cozile de la Fisc, la cules de sparanghel... și bineînțeles la VOT, în număr cât mai mare!”

În schimb, în viața de zi cu zi, ”dacă ne abatem de la program: amenzi. Cât mai multe și imposibil de plătit dacă se poate”.

”Miliția lui Vela și mardeiașii de la Jandarmerie atât așteaptă - că doar au scos credincioșii cu forța, cu mascații din biserici, în timp ce pe interlopi îi păzeau”, scrie Savaliuc revoltat!

În acest context și a strategiei lui Iohannis, ”frica a năpădit națiunea”, scrie Savaliuc. ”Frica de amenzi, frica de încătușare, frica de pierderea mijloacelor de subzistență”.

”Am mai trăit același sentiment doar pe vremea comunistă, până în decembrie 1989 când a venit marea descătușare și marea bucurie populară”, scrie Savaliuc, mărturisind convingerea că ”voi mai apuca acel sentiment de imensă și indescriptibilă bucurie, când vom scapă de Iohannis și Guvernul Meu”.

Dar, deocamdată ”ne pregătim de Dictatură”. Scrie Savaliuc, care consideră că ”mai au un pas, să câștige cu STS și “specialiștii electorali” aduși de afară alegerile din 6 decembrie 2020”.

”Votul nostru nu va conta”, declară Savaliuc. ”Apoi încă 4 ani cu Nesimțitul național și Guvernul Meu sunt convins ca vor constitui o teroare națională”, de pe urma căreia „totul va fi posibil”, deci ”Pregătiți-vă de ce e mai rău”.

De ce ”pentru ce e mai rău”? Pentru că, explică Savaliuc – ”Cine a putut opri lumea să meargă la Biserica – fără să încerce să găsească o cale de protecție sanitară – nu poate avea niciun Dumnezeu!”.

Fulminantul editorial al lui Răzvan Savaliuc îl puteți citi în ”Lumea Justiției”

12798
Tagurile:
Ziua Națională, Klaus Iohannis, Răzvan Savaliuc

"Pedepsirea Moscovei": Ce se va întâmpla după deconectarea Rusiei de la SWIFT

64
(reînnoit 18:45 13.04.2021)
Federația Rusă este amenințată din 2014 cu deconectarea de la SWIFT, iar pretextele invocate au fost mai multe de-a lungul anilor.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik, Natalia Dembinskaya. Nu numai SUA, ci și Europa amenință cu deconectarea Rusiei de la SWIFT – sistemul global de operațiuni interbancare. De data aceasta, Parlamentul European a îndemnat la măsuri dure coordonate. Ce riscuri prezintă acest lucru și este pregătit oare sistemul financiar al țării pentru un astfel de scenariu – detalii în materialul Nataliei Dembinskaya.

S-au apucat iarăși de vechile obiceiuri

Peste 11 mii de organizații din două sute de țări sunt conectate la sistemul interbancar internațional de transfer de informații și de achitare a plăților SWIFT. Rusia se află în top 3 cei mai mari utilizatori SWIFT, iar cu deconectarea de la acesta este amenințată din 2014. Motivele sunt diverse – și Crimeea, și Donbasul, și cazul familiei Skripal, și situația cu blogger-ul Alexei Navalnîi. Abia fiind învestit în funcția de președinte al SUA, Joe Biden a promis deconectarea Rusiei de la SWIFT.

În decembrie, Reuters, citând surse familiare cu planurile echipei președintelui, a informat despre intenția lui Biden de "a pedepsi" Moscova pentru presupusa sa implicare în atacul cibernetic asupra instituțiilor de stat ale SUA. Acest lucru ar trebui să-i aducă Rusiei "pierderi economice, financiare sau tehnologice grave". Una dintre opțiuni este deconectarea de la SWIFT, a declarat James Andrew Lewis, expert în domeniul securității cibernetice în cadrul Centrului pentru cercetări strategice și internaționale de la Washington.

În aprilie, situația din estul Ucrainei s-a acutizat – iată un nou pretext. Subiectul a fost preluat de Europa. După cum s-a exprimat Manfred Weber, șeful principalei fracțiuni din cadrul Parlamentului European – Partidului Popular European, Moscova "continuă cursul provocărilor periculoase".

În opinia lui, "prin consolidarea prezenței militare" la granița cu Ucraina, Moscova testează răbdarea Occidentului. Prin urmare, SUA și UE trebuie să dea un răspuns coordonat. După cum a subliniat parlamentarul, dacă situația va escalada, "timpul sancțiunilor dozate" va rămâne în trecut. În calitate de acțiuni, care "trebuie să devină opțiuni reale", Weber a propus "înghețarea pe scară largă a conturilor oligarhilor" și, iarăși, deconectarea de la SWIFT.

Vor fi probleme

Pe de o parte, Rusia dispune de propriul său Sistem de transfer al mesajelor financiare (SPFS), lansat în 2014. Toate băncile rusești și aproximativ zece bănci din țările Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA) sunt conectate la acesta. După deconectarea de la SWIFT, băncile vor trece la analogul rusesc. Însă pentru plățile internaționale, SPFS nu reprezintă deocamdată un substitut "cu drepturi depline"deplin, de aceea, lovitura va fi una puternică.

Experții atrag atenția asupra faptului că volumul operațiunilor de export și import ale Rusiei în dolari și euro sunt semnificative, iar pentru multe grupuri de produse este imposibil să se găsească o alternativă.

"Deconectarea de la SWIFT va paraliza tranzacțiile băncilor rusești", avertizează Ararat Mkrtcean, principalul strateg al companiei "Beta Financial Technologies". "Cel mai mult vor avea de suferit exportatorii majori. Ei vor fi nevoiți să lucreze exclusiv cu băncile străine pentru deservirea activității lor operaționale. Vor apărea mulți intermediari care vor ocoli restricțiile. În special, vor câștiga în urma acestui lucru instituțiile financiare ale țărilor UEEA".

Totul poate fi soluționat

O catastrofă nu se na întâmpla însă în orice caz.

“Pedepsirea Rusiei”. Ce a spus Lavrov despre relațiile cu UE>>>

"Deconectarea băncilor rusești de la SWIFT în sine înseamnă doar scumpirea și încetinirea tranzacțiilor financiare între contrapărți. Evident, lanțurile tradiționale vor fi perturbate, va fi nevoie de ceva timp pentru a le restabili. Dar acest lucru poate fi făcut într-o săptămână sau două", spune Oleg Bogdanov, analist principal la QBF.

Este altceva, adaugă expertul, dacă va urma o înghețare a mijloacelor în dolari ai rezidenților ruși. Atunci este posibilă o reacție de panică pe piețe. Pentru ca totul să se calmeze, va fi necesar un trimestru sau două, dar, în cele din urmă, conexiunile financiare vor fi restabilite oricum.

Fluctuațiile valutare bruște sunt inevitabile. Însă după o perioadă scurtă de turbulență, cursul rublei va reveni la normal.

Mai multe probleme decât merită

Și totuși, partea opusă a deconectării Rusiei de la SWIFT sugerează că lucrurile nu vor merge mai departe de amenințări. În primul rând, SWIFT este o companie privată, care câștigă de pe urma băncilor rusești. În afară de asta, sistemul nu este utilizat doar pentru tranzacțiile internaționale, ci și pentru transferurile interne interbancare. Pentru ca SWIFT să dezactiveze pe cineva, este necesară decizia UE sau sancțiuni ale SUA împotriva companiei SWIFT însăși. Dar în acest caz vor rămâne fără lucru partenerii comerciali ai Rusiei – business-ul european și american.

"Această circumstanță poate fi considerată drept o forță majoră care nu va permite companiilor rusești și statului să-și plătească obligațiile. Datoria externă a țării este de aproximativ 450 de miliarde de dolari. În consecință, creditorii se vor confrunta cu probleme financiare. În afară de aceasta, se vor complica operațiunile cu partenerii comerciali principali, cel mai mare dintre aceștia fiind Uniunea Europeană. Apelurile Parlamentului European nu sunt nimic altceva decât populism de bazar", crede Andrei Kocetkov, analistul companiei "Open Broker".

Nici Statelor Unite nu le va fi mai ușor. În primul rând, Washingtonul are doar o influență ipotetică asupra companiei SWIFT, al cărei sediu se află în Belgia. În al doilea rând, Rusia poate răspunde cu sancțiuni dure împotriva băncilor și politicienilor americani.

64
Tagurile:
SWIFT, Moscova
Tematic
Ex-consilier al șefului Pentagonului: SUA nu vor ajuta Kievul într-un conflict cu Rusia
Rusia și Statele Unite împart piața europeană: cine va suplini depozitele de gaze
Peskov: Rusia nu a reprezentat niciodată o amenințare

Загрузка...
Exercițiile militare Ucraina- SUA,  Fearless Guardian - 2015

Ex-consilier al șefului Pentagonului: SUA nu vor ajuta Kievul într-un conflict cu Rusia

266
(reînnoit 16:17 13.04.2021)
Promisiunile făcute de președintele SUA Biden de a susține Ucraina în cazul unui conflict cu Rusia sunt deșarte, consideră un fost consilier al șefului Pentagonului în administrația Trump.

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Promisiunile SUA de a susține Kievul în situația din Donbas sunt deșarte, susține fostul consilier al ministrului Apărării din administrația Trump, Douglas Macgregor, într-un articol semnat pentru The American Conservative.

În opinia acestuia, refuzul Statelor Unite de a recunoaște importanța părții de Est a Ucrainei pentru securitatea Rusiei, precum și declarațiile dure ale Kievului despre intenția de a utiliza forța armată în această regiune vor duce în mod inevitabil la o declanșare a unui conflict între Moscova și Washington.

În opinia expertului, în administrația SUA “nu există o persoană matură, care s-ar pronunța împotriva pornirilor războinice ale șoimilor, ce nu conștientizează posibilele urmări ale unui astfel de conflict”.

“Promisiunile președintelui Biden de a susține președintele Ucrainei presupune că acesta soarbe din sursa otrăvită a gestionării proaste americane a statului și a armatei”, consideră Macgregor.

Expertul a menționat că datorită unei armate numeroase și bine pregătite, Moscova va obține o victorie în cazul unui război cu Ucraina, chiar și în condițiile intervenției trupelor americane și a aliaților din NATO: forțele terestre ale armatei și ale marinei SUA au șanse reduse la o victorie, miza cea mai mare fiind forțele aeriene.

Totodată, Macgregor consideră că nu trebuie subapreciate sistemele rusești de apărare antiaeriană, dotate cu antenă matricială fazată. În special, unii demnitari din Ministerul Apărării al SUA au temeri că inclusiv astfel de avioane precum F-22, F-35 și B-2 riscă să fie distruse cu ajutorul noilor sisteme rusești de apărare antiaeriană S-500.

În același timp, el nu exclude utilizarea de către Rusia a armelor nucleare, în cazul în care SUA vor apela la armele nucleare tactice.

În ultimul timp, statele occidentale acuză Rusia de intensificarea unor “acțiuni agresive” și cer explicații cu privire la mișcările de trupe în Crimeea și regiunea Rostov, în vecinătate cu frontiera ucraineană. Kremlinul a declarat că trupele se deplasează pe teritoriul rus, iar acest lucru nu reprezintă o amenințare și nu trebuie să deranjeze pe nimeni.

Moscova a subliniat în mai multe rânduri că nu este o parte a conflictului intern din Ucraina, fiind interesată de depășirea crizei politice și economice din această țară.

266
Tagurile:
Ucraina, SUA
Tematic
Putin i-a explicat lui Erdogan poziția Rusiei față de criza din Ucraina
Rusia cere SUA o abordare mai responsabilă privind Ucraina, în locul tensionării situației
National Interest: Cât de probabil este un război între Ucraina și Rusia

Загрузка...

Die Welt: Bananele ar putea dispară din consum

0
(reînnoit 18:45 13.04.2021)
Omenirea ar putea rămâne fără banane din cauza ciupercilor din sol extrem de infecțioase, scrie Die Welt.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Boala Tropical Race 4 (TR4) a început să se răspândească activ în Asia și Australia pe parcursul secolului XX, dar, în 2019, a fost descoperită pentru prima dată în America de Sud – principalul furnizor de banane din lume.

Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.

Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.

Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.

"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.

Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.

"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.

0
Tagurile:
Banana

Загрузка...