Turkish soldiers

De ce Turcia își introduce trupele în Azerbaidjan

717
(reînnoit 15:19 24.11.2020)
De ce Turcia intenționează să-și introducă forțele armate în Azerbaidjan și ce urmărește în regiunea Caucazului de Sud.

MOSCOVA, 24 nov – Sputnik, Alensandr Hrolenko. Introducerea trupelor turcești în Azerbaidjan sub pretextul misiunii de pace reflectă dorința autorităților de la Ankara de a-și extinde influența politico-militară în Caucazul de Sud și regiunea Caspică, de a consolida pozițiile Turciei pe arena internațională. Pentru realizarea unor asemenea sarcini e nevoie de mai mulți ani. Observăm o nouă etapă a unei extinderi într-o manieră orientală a prezenței NATO în spațiul post-sovietic.

Pacificatori ruși
© Sputnik / Максим Блинов

Pe 21 noiembrie, ministrul Apărării Naționale al Turciei, Hulusi Akar, a declarat că trupele terestre ale țării și-au încheiat pregătirile și în curând vor fi redislocate în Azerbaidjan cu ajutorul forțelor aeriene ale Republicii.

Oficialul militar a mai vorbit și despre “calitatea de lider al Turciei pe arena internațională”, în drum spre care “forțele armate trec prin cea mai tensionată perioadă din istoria Republicii”.

Numărul și componența calitativă a contingentului turc în Azerbaidjan rămân, deocamdată, o mare taină. A se remarca că unitățile armatei Turciei sunt prezente permanent în Azerbaidjan, în cadrul cooperării militare și tehnico-militare între Ankara și Baku. Expedierea unui nou grup de ofițeri pentru activitățile în cadrul centrului ruso-turc pentru controlul asupra regimului de încetare a focului în Nagorno Karabah nu necesită un decret prezidențial sau dezbateri în parlamentul turc.

Pe 11 noiembrie, Ankara și Moscova au semnat un memorandum cu privire la centrul de control asupra armistițiului în Nagorno Karabah, iar documentul nu prevede crearea unor forțe comune de menținere a păcii. Cu toate acestea, președinții Azerbaidjanului și Turciei, Ilham Aliev și, respectiv, Recep Tayyip Erdogan au vorbit în mai multe rânduri despre “o misiune comună de pace”, cu participarea trupelor turcești.

Evident, insistențele Moscovei, de a nu introduce într-o zonă fierbinte forțe turcești, au fost ignorate la Ankara și Baku. Se pare că forțele terestre ale Turciei pe teritoriul azer spre pregătesc de cu totul altceva decât o cooperare cu Rusia în cadrul centrului de monitorizare, format din câțiva zeci de specialiști.

Arbitrajul succesului

Turcia nu are niciun fel de raționamente de ordin strategic de a iniția un conflict de proporții cu Rusia în Caucazul de Sud (succesul ar fi puțin probabil, iar niște consecințe extrem de negative pentru Ankara sunt garantate). Mult mai eficient și sigură este pătrunderea în regiune sub pretextul unei cooperări tehnico-militare cu Azerbaidjan sau sub steagul unei “misiuni de pace”. Pe de altă parte, sprijinul din partea Baku ar fi o răsplată pentru ajutorul oferit de turci în conflictul armat din Karabah, cu o miză în viitor.

Pacificator rus în apropiere de mănăstirea Dadivank, Karabahul de Munte
© Sputnik / David Galstyan

Acțiunile forțelor turcești în Nagorno Karabah nu sunt prevăzute în niciun acord, inclusiv cel trilateral (Azerbaidjan, Armenia, Rusia). Prezența militarilor turci în Azerbaidjan a fost instituționalizată juridic post factum, pentru că conforma datelor experților militari din Rusia, de la începutul lunii septembrie, pe teritoriul azer erau prezenți peste 1500 de militari turci. În calitate de consilieri, generalii turci și ofițeri acționau de-a lungul întregii verticale a conducerii militare – de la Statul Major al armatei azere, până la regimente. Susținerea militară fățișă a părții azere de către Ankara nu îi permite armatei turcești să pretindă la rolul de pacificator în Karabah sau să participe la o patrulare comună a liniei de separare. Însă, sunt posibile anumite variante.

Turcia și-ar dori să-și consolideze prezența în Azerbaidjan. Trupele turcești se pot afla ani la rândul pe teritoriul azer în baza unor acordul bilaterale. Acest lucru nu va încălca normele dreptului internațional, însă nu asigură pacea. Odată ce nicio țară din lume nu a recunoscut autoproclamata republică Karabah, Baku și Ankara și-ar putea crea iluzii de o libertate totală de acțiune în raport cu populația armeană din Nagorno Karabah. Ministerul Afacerilor Externe al Turciei a făcut recent niște declarații cu privire la niște unități de observare suplimentare în anumite locuri. Provoacă îngrijorări informațiile cu privire la evacuarea din Azerbaidjan a unor insurgenți pro-turci sirieni. Într-o astfel de situație este important că “arbitrajul succesului fraților azeri” (expresia ministrului Hulusi Akar) să nu se transforme într-o beție provocată de succes.

Tabloul viitorului

Ankara dispune de niște planuri globale a edificării unei “lumi turcești”. În viitor, nu este exclusă proiectarea intereselor și forțelor turcești în afara Azerbaidjanului – în regiunea Caspică și statele din Asia Centrală.

Dispunând de forțe destul de impunătoare – 355 de mii de militari, peste 2600 de tancuri, 270 de avioane de luptă multirol F-16 și locul 11 în clasamentul mondial Global Firepower, Turcia își sporește propria producție de avioane, drone, rachete, tancuri. În ultimul deceniu și jumătate, numărul întreprinderilor turcești în domeniul apărării a crescut de la 56 la 1500, guvernul gestionează programe ale industriei de apărare în valoare de peste 75 miliarde de dolari. Ankara achiziționează multe arme străine. Bugetul pentru apărare al Republicii Turce constituie peste 18 miliarde de dolari – aproximativ 13 la sută din bugetul anului 2020.

Turcia își utilizează activ instrumentele militare în nordul Siriei, în Libia. În ciuda intereselor altor state, pretinde la segmente importante ale Mării Mediterane (extracția de hidrocarburi). În acest fel, Azerbaidjanul (care dispune de rezerve importante de petrol) devine un cap de pod pentru dezvoltarea de către Turcia a unei politici externe expansionist și agresive. Situația legată de această “înfrățire” este periculoasă și prin faptul că în spatele turcilor se află NATO, care susține tacit aceste pretenții ale lui Erdogan în orice punct geografic.

Pacificatorii ruși restabilesc pacea și ordinea în Nagorno Karabah, iar Turcia încearcă să creeze în Azerbaidjan o anumită infrastructură militară și își arogă dreptul de a se implica militar în regiunea Caucazului de Sud. Proiectul Ankarei privind Karabahul este împiedicat doar de logistică. Azerbaidjanul și Turcia dispun de un segment mic al frontierei terestre comune, între provincia turcă Iğdır și al Republicii Autonome Naxcivan, destul de izolată de restul Azerbaidjanului. Transferul de trupe, arme și provizii cu ajutorul avioanelor forțelor aeriene (destul de costisitor) trebuie coordonat cu Armenia, Georgia (cea mai probabilă rută) sau Iranul. În orice configurație geopolitică, Turcia va fi nevoită să ia în considerație pozițiile solide ale Rusiei – în Caucaz și Orientul Mijlociu.

717
Tagurile:
Karabah, Azerbaidjan, Turcia
Тема:
Conflictul azero-armean în Karabah (59)
Tematic
Turcia trimite militari în Azerbaidjan
Erdogan: Turcia depune eforturi pentru integrarea în UE
Turcia a răspuns la pretențiile SUA privind achiziționarea S-400
В цехе ЭТЕРНО ПАО Челябинский трубопрокатный завод

O nouă etapă în disputele dintre Germania și SUA cu privire la "Nord Stream 2"

57
(reînnoit 17:21 19.01.2021)
Bundestagul a respins ideea consilierului lui Joe Biden cu privire la soarta proiectului "Nord Stream – 2". Politologul Iurii Svetov, în emisie directă la radio Sputnik, a evaluat momentul actual în discuțiile privind construcția gazoductului din Rusia.

CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Șeful Comitetului energetic al Bundestagului german, Klaus Ernst, a numit propunerea consilierului lui Joe Biden în legătură cu "Nord Stream – 2" nepotrivită.

Nicholas Burns, ex-consilier al președintelui ales al SUA, a sugerat Washingtonului să suspende temporar sancțiunile impuse conductei de gaz, iar companiilor europene ca răspuns -  să oprească construcția acesteia. Se propune să se facă acest lucru pentru ca părțile să poată conveni asupra pozițiilor.

"Cred în continuare că este complet nepotrivit să discutăm politica noastră energetică cu Statele Unite. Prin urmare, resping această propunere... Construcția proiectului "Nord Stream – 2" este o afacere pur europeană, are toate permisiunile necesare și, prin urmare, trebuie finalizată rapid", a spus Ernst.

Politologul și jurnalistul Iurii Svetov, în emisie directă la radio Sputnik, a evaluat momentul actual în discuția americanilor și europenilor privind construcția gazoductului din Rusia.

"Există o zicală rusească bună: не мытьем, так катаньем (trad. într-un fel sau altul). Scopul americanilor este să oprească construcția proiectului "Nord Stream – 2" cu orice preț. Și în acest sens, democrații și republicanii nu sunt diferiți unul de celălalt. Ei vor să-și vândă gazul lichefiat, care este mult mai scump, pe piața europeană. Și acum au inventat o nouă mișcare: "dați să vorbim despre asta". Dar ce stă pe primul loc? "Dați să oprim (construcția – n.red.), iar apoi vom vorbi". Deci, acesta este un truc care este la vedere", spune Iurii Svetov.

Potrivit acestuia, dezvoltarea ulterioară a situației depinde în mare măsură de poziția Germaniei.

"Și în faptul că au ales acum șeful Uniunii Creștin-Democrate (CDU) pe (Armin) Laschet – pe un om, care nu este doar un politician, ci care conduce guvernul funciar, înțelege nevoile economiei germane reale, există o speranță că el va continua linia (cancelarului Angela) Merkel care constă în ideea că Germania are nevoie de "Nord Stream – 2" din motive economice și trebuie finalizat", crede Iurii Svetov.

Sâmbătă, prim-ministrul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a fost ales drept noul lider al CDU – principalul partid al coaliției care guvernează acum în Germania. Laschet este considerat acum unul dintre principalii candidați la postul de cancelar german.

"Nord Stream – 2" presupune construirea a două conducte de gaz cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi de gaz pe an de pe coasta Rusiei, prin Marea Baltică, până în Germania. Statele Unite se opun activ proiectului, promovându-și gazul natural lichefiat în UE.

Pe data de 1 ianuarie, Senatul SUA a votat bugetul pentru apărare pentru anul 2021. Documentul, printre altele, prevede extinderea sancțiunilor împotriva proiectului "Nord Stream – 2", introduse cu un an mai devreme.

În decembrie, s-a finalizat construcția unei secțiuni de 2,6 kilometri a conductei de gaz în apele germane. Rămâne să se instaleze o secțiune în apele Danemarcei, iar potrivit estimărilor preliminare ale mass-mediei, lungimea acesteia va fi de aproximativ 150 de kilometri.

De asemenea, din scurtul clip audio de mai jos, veți afla de ce sistemul electoral din SUA este depășit.

57
Tagurile:
SUA, Germania, Nord Stream 2

Загрузка...
Вышка мобильной сотовой связи

Nou studiu: 5G nu este sigur de ce sunt respinse toate îngrijorările?

117
Într-un studiu recent, un eminent academician arată că nu există suficiente dovezi că 5G este sigur şi solicită guvernelor să blocheze lansarea la nivel global a rețelelor 5G, în baza „principiului precauției”.

BUCUREŞTI, 19 ian – Sputnik. În contextul în care omenirea a fost blocată din cauza Covid19, de ce sunt respinse toate îngrijorările privind 5G? - se întreabă, într-un editorial publicat pe RT, Peter Andrews, jurnalist științific și scriitor irlandez care trăieşte la Londra. El este absolvent al Universităţii din Glasgow cu o diplomă în genetică.

Nokia va livra 5G pentru Telia
© Sputnik / Сергей Мальгавко

Editorialistul se referă la un nou studiu publicat de un eminent academician, care arată că nu există suficiente dovezi că 5G este sigur, întrebându-se de ce, în această epocă atât de preocupată de sănătate şi de protejarea ei, sunt respinse toate îngrijorările trezite de 5G.

Lucrarea, publicată în Journal of Epidemiology & Community Health, arată că nu există suficiente dovezi că 5G este sigur și că singurul motiv pentru care lansarea este grăbită indiferent de îngrijorări este că sunt atât de mulți bani care ies din asta. Autorul studiului este eminentul profesor John William Frank, profesor de medicină bazată pe dovezi la Universitatea din Edinburgh și membru al Royal Society.

Ca un specialist de o asemenea statură din domeniul sănătății publice (a se vedea acreditările profesorului Frank) să își asume faptul de a cere oprirea 5G nu poate fi deloc un lucru care să fie trecut cu vederea. Este de văzut dacă studiul său va face valuri în mass-media, aşa cum ar fi firesc într-o lume atât de preocupată de sănătate.

Argumentul profesorului Frank este că tehnologia 5G ar trebui să fie complet oprită (cel puțin temporar) pe baza „principiului precauției”. El scrie că „îndoielile semnificative legate de siguranța unei noi expuneri umane potențial răspândite ar trebui să constituie un motiv întemeiat pentru impunerea unui moratoriu asupra acestei expuneri, în așteptarea unei investigații științifice adecvate cu privire la efectele adverse suspectate asupra sănătății”.

Expertul subliniază că ceea ce face 5G mai rapid decât rețele fără fir anterioare – „ingredientul” său activ – sunt ceea ce se cheamă câmpuri electromagnetice cu frecvență radio, sau RF-EMF. Eseul profesorului citează un corp cuprinzător de lucrări, al căror număr a crescut tot mai mult în ultima vreme, care arată că aceste EMF sunt dăunătoare pentru sănătatea umană.

De exemplu, în 2011, Agenția Internațională pentru Cercetarea în domeniul Cancerului a constatat că EMF-urile sunt „posibil cancerigene pentru oameni”. Niciuna dintre tehnologiile anterioare (1G, 2G, 3G sau 4G) nu le-a folosit și nici nu au folosit frecvențe atât de înalte precum 5G. Există şi multe alte aspecte îngrijorătoare despre 5G evidenţiate în lucrarea profesorului, dar concluzia rămâne aceea că pur și simplu nu știm care va fi impactul asupra populației în ansamblu. Testele adecvate cu privire la acest lucru pur și simplu nu au fost încă efectuate.

Cui bono?

Frank consideră că ar trebui să „urmărim banii” pentru a descoperi de ce planul lansării 5G merge înainte fără a fi efectuate investigaţiile adecvate. Prin urmare, cine poate câștiga dintr-o lansare globală a 5G? China mizează pe 5G, iar înainte de criza creată de coronavirus, au anunţat că intenționează să construiască 600.000 de stații 5G în acest an, cu un sfert din acestea numai în provincia Zhejiang.

Este 5G sigur? Argumentul profesorului Frank este că modul de a afla nu poate fi acela de a expune majoritatea populației lumii la undele acestei tehnologii și apoi a spera că nu va avea loc o catastrofă. Există puţine dezbateri publice cu privire la această tehnologie, în ciuda faptului că lansarea acesteia pe scară largă este avansată tot mai mult.

Antenă LTE
© Sputnik / Сергей Мальгавко

În contextul în care obsesia principală astăzi în lume este protejarea sănătăţii, de ce clasele conducătoare ale lumii nu sunt preocupate de argumentare şi dezbatere? - se întreabă editorialistul. Sau poate preferinţa lor este să folosească cel mai bine finanțat aparat de propagandă din toate timpurile pentru a bloca orice discurs alternativ.

„Dar de ce am sentimentul că «principiul precauției» este invocat numai atunci când le convine acestor puteri? Reacția lor la coronavirus sugerează că ei cred că siguranța este fundamentală – de fapt, este singurul lucru important. Ei spun că, chiar și atunci când ocrotirea vieții celor mai în vârstă și mai vulnerabili ai societății atrage costuri inestimabile pentru restul lumii, tot trebuie făcut acest lucru.

Ei bine, tocmai această logică l-a determinat pe profesorul Frank să tragă acest semnal de alarmă cu privire la 5G. Conform propriilor lor standarde, guvernele care au introdus lockdown-uri în numele sănătății publice trebuie, în mod cert, să oprească lansarea 5G în așteptarea investigaţiilor privind potențialele efecte secundare. A proceda altfel înseamnă a da un nou sens cuvântului «ipocrizie»”, încheie Peter Andrews.

117
Tagurile:
Studiu

Загрузка...
Adrian Severin

Adrian Severin: Iată cum va arăta lumea nouă

412
O analiză de excepție, o viziune sistemică asupra bătăliei dintre globalism și naționalism, rezultatul fiind… o lume nouă.

BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. Fostul ministru de Externe Adrian Severin a scris una dintre cele mai interesante analize sistemice, axându-se pe vectorii principali de putere care au influențat istoria ultimilor 30 de ani.

Analiza este structurată pe trei planuri: ”De la post-bipolarism la post-americanism”, ”De la criza democrației la decesul democrației”, ”Dictatura tehnologică și reideologizarea relațiilor umane”. În plus, ca o rezultantă a evoluției sau a intersectării acestor trei planuri în ultimele decenii, Severin vede paradigma actuală prin confruntarea între ”Globalism și naționalism”.

Analiza merită citită integral – a fost publicată de DC News, dar eu voi nota acum, idei din această din urmă temă ”Globalism și naționalism”, care prefigurează o nouă ordine mondială. Sau, altfel spus, cum va arăta lumea de mâine.

În fapt, Severin aduce atrage atenția că și odată cu dispariția ordinii mondiale bipolare se anunța ”trecerea la o altă ordine tot globală”.

”Simțindu-se că dispariția bipolarismului revitalizează naționalismele, ideea națională era demonizată, fiind tratată, în același timp, ca un fenomen secundar și trecător”, scrie Severin.

Și, în consecință, ”încercarea eșuată de monopolarism și dezordinea mondială care i-a urmat, au dat avânt naționalismului, venind rândul la demonizare al globalizării”.

Dar, în ciuda acestui fenomen și a ceea ce Severin consideră ca o confruntare ”cu susțineri relativ egale”, de fapt ”globalizarea este inevitabilă”, spune fostul șef al diplomației.

Mai mult, Severin subliniază că această globalizare poate fi ”profitabilă, cu condiția ca edificiul politic global să se construiască din cărămizi naționale, precum și că, în lipsa unei ordini globale consensuale, naționalismul ne va împinge din nou spre război”.

De asemenea, adaugă Severin, ”se ignoră că atât naționalismul marilor puteri, cât și lipsa de structură națională a uniunilor politice suprastatale, duce la opresiunea de tip imperial”.

Severin face o apreciere interesantă: ”Pe plan mondial, puterile care nu mai au resurse spre a domina la nivel global, precum este Rusia, susțin preeminența ordinii naționale”.

”Dimpotrivă, puterile care au asemenea resurse, precum China, promovează ideea unei (noi) ordini globale, post americane”, consideră Severin.

Aici merită introdus un comentariu – poate că Moscova, singura care a avut nu numai puterea, dar și responsabilitatea unui pol mondial, nu mai vrea să se încarce cu o asemenea greutate. Moscova a însemnat un centru de putere pe toate planurile, mai ales ideologic – factor care, așa cum sublinia și Adrian Severin într-un capitol anterior, a avut o însemnătate decisivă mult timp.

Acum avem, confruntarea dintre tabăra Trump și tabăra Biden / Harris adică, spune Severin, ”a fost în principal aceea dintre viziunea naționalistă și cea globalistă” – viziuni care ”au scindat societatea și clasa politică americană”.

Atenție și la una dintre cele mai interesante teorii, care pune într-o lumină ridicolă SUA: ”Să fi avut loc sub ochii noștri, orbiți de spectacolul faptului divers, prima confruntare dintre Rusia și China, desfășurată pe teritoriul SUA?”.

Argumente sunt aduse chiar de Trump și Biden – ””democrații l-au acuzat pe Trump de conivențe cu Rusia, iar republicanii pe Biden de sprijin chinez… poate nu întâmplător”, scrie Severin.

”Se poate spune că, măcar la nivelul simbolurilor și ideologiilor lucrurile așa au stat, prefigurând evoluțiile viitoare ale realității politice”, consideră Severin. ”În acest sens, nu este de mirare nici faptul că echipa Biden a primit sprijin din partea Europei germane, tot mai apropiată de China, care nu atât revenirea Americii în fruntea lumii occidentale, promise de Joe Biden, o dorește, ci eradicarea naționalismului american, iar în subsidiar dispariția ordinii mondiale americane, în favoarea unei ordini tot globale, dar post-americane”.

În pași concreți, Severin apreciază că, în măsura în care viziunea globalistă intrinsecă mandatului administrației Biden / Harris are câștig de cauză, ”ne putem aștepta la punerea ideii naționale sub presiuni sporite și, odată cu aceasta, la un refuz al democrației, simultan cu instalarea unei dictaturi culturale și politice a digitalizării; digitalizare transformată din mijloc în scop și din facilitator al vieții sociale în mod de viață socială”.

Și vine întrebarea cea de pe urmă, impunând o concluzie a excelentei analize: ”Cum va arăta această lume nouă?”.

Uitați-vă în jur! Semnele ei au răsărit – ne îndeamnă la observație și gândire Severin.

”Va fi, din câte ne putem da seama, austeră, frugală, uniformizată, colectivistă (nu comunitaristă) dar desocializată, agnostică, iliberală, cu multe obligații individuale și foarte puține drepturi și, desigur, digitalizată”, scrie Adrian Severin.

Și, atrage atenția omul politic – ”întrucât direcția este obiectivă, nu are rost nici să ne înspăimântăm nici să ne revoltăm”.

Atunci, care este soluția? ”Trebuie să optimizăm și să ne adaptăm”, ne sfătuiește Adrian Severin.

”Lumea pe care o știm, moare. O nouă lume se naște. Nu este pe placul nostru. Se pare, însă, că pendulul istoriei nu poate fi oprit” – este concluzia analizei lui Adrian Severin.

Așadar, să vedem mâine cum răsar zorii minunatei lumi noi. Eventual (re)citindu-l pe Huxley. 

412
Tagurile:
Adrian Severin
Tematic
Severin: CE este în spatele atacurilor lui Iohannis la PSD!
Ciolacu, băgat la mijloc de Năstase și Severin: ”E perspectiva ivirii unui PSD după PSD”
Severin: ”CTP s-a născut în imposibilitatea de a fi castrat”

Загрузка...