Cele mai importante trei mituri despre cel de-Al Doilea Război Mondial

263
(reînnoit 20:02 21.11.2020)
Почему победу над Гитлером все чаще присваивают США, когда возникли первые фейки на военную тематику и как с ними бороться? Ответы на эти вопросы – в материале Sputnik.

CHIȘINĂU, 22 nov - Sputnik, Danara Kurmanova. La Moscova are loc un forum internațional științifico-practic „Lecțiile de la Nürnberg”, organizat de AIP „Rossiya Segodnya”. Subiectul principal al discuției: de ce au apărut atât de multe falsuri despre cel de-Al Doilea Război Mondial în societatea modernă și dacă este posibil ca să fie combătute? La urma urmei, publicațiile care denaturează istoria și micșorează contribuția soldaților sovietici la victoria asupra nazismului sunt publicate în principal pe rețelele sociale și sunt foarte greu de controlat.

Cu toate acestea, potrivit experților mass-media, este posibil ca să luptăm împotriva acestui lucru. Pentru a face acest lucru, totuși, trebuie să facem lumină în cele trei mituri principale despre război.

Mitul precum că victoria în război este meritul SUA

”Încercările de falsificare, discuțiile despre faptul că America a câștigat războiul, au existat înainte, doar nivelul insolenței era atunci mai scăzut”, spune scriitorul german, șeful site-ului Antispiegel Thomas Röper. Anterior, cel puțin se spunea că URSS și SUA erau aliați, că Frontul de Est a suferit cele mai mari pierderi. Și acum soldații sovietici sunt numiți din ce în ce mai mult ocupanți, iar americanii, se pare, au venit în Germania cu ciocolată".

Potrivit lui Röper, rescrierea istoriei este în mare măsură facilitată de mass-media europeană, inclusiv de publicațiile germane. El își amintește cum revista germană DerSpiegel a publicat o postare pe rețelele de socializare că lagărul de concentrare din Auschwitz a fost eliberat de americani. Mai târziu, după o mulțime de critici, publicația a anunțat că a făcut o „greșeală” și a corectat publicația: acum se spune că lagărul de concentrare de la Auschwitz a fost eliberat de Armata Roșie.

Experții propun să condamne orice denaturare a istoriei. De exemplu, atenția publicului asupra postării DerSpiegel a fost atrasă de comentariile furioase ale utilizatorilor vorbitoare de limbă germană care credeau că apără nu doar un fapt, ci respectul pentru memoria celor 1,4 milioane de oameni care au murit la Auschwitz.

Mitul precum noua generație este indiferentă facă de acel război

Există părerea că tinerii sunt din ce în ce mai puțin interesați de subiectul celui de-al doilea război mondial. Cu toate acestea, acest lucru nu este așa, consideră jurnalistul Russia Today Maria Butina și citează ca exemplu cortegiul Regimentului nemuritor: dacă anterior la această acțiune, în afara Rusiei, participau doar 39 de țări, în doar câțiva ani numărul lor a crescut la 115.

„Prin urmare, este important să ne sprijinim compatrioții, aceștia sunt apărători ai memoriei istorice, dirijori ai ideilor de pace și cooperare, sprijin și susținere a cetățenilor ruși din străinătate”, spune Butina.

Numărul oamenilor care doresc să păstreze adevărul despre război crește și în țările vecine, spun participanții la forum. Dovadă este munca voluntară a unui cetățean rus Serghei Miroșnicenko, care, în timpul liber, traduce stenogramele proceselor de la Nürnberg și alte documente legate de cel de-Al Doilea Război Mondial. Recent, a apărut pe Internet un nou portal - Nuremberg Media, care povestește despre Tribunalul de la Nuremberg. Creatorii proiectului sunt grupul mass-media Russia Today și agenția Sputnik

Antonio Guterres, secretarul general al ONU
© Sputnik / Alexey Vitvitsky

Vorbind despre război, trebuie să operăm cu fapte, se arată convinși participanții la forumul „Lecțiile de la Nurnuerg”. Oamenii care susțin că comunismul și nazismul sunt unul și același lucru își pierd toate argumentele atunci când se familiarizează cu ideea sterilizării în masă. Acest proiect a fost propus de medicul german Adolf Pokorny, care, în scrisoarea sa din octombrie 1941, a declarat că „inamicul nu trebuie doar înfrânt, ci exterminat”. Pentru a face acest lucru, Pokornîi a propus sterilizarea „a trei milioane de prizonieri bolșevici care ar trebui să fie privați de posibilitatea reproducerii”. Potrivit medicului, în acest caz, prizonierii ar putea fi folosiți ca forță de muncă pentru tot restul vieții - și în cazul unui experiment reușit, exact la fel să fie planificat să se procedeze și cu ceilalți locuitori din URSS în cazul victoriei lui Hitler.

Fake-urile au apărut din cauza internetului?

De fapt, știrile false au existat dintotdeauna, spune Egor Iakovlev, jurnalist și autor al canalului de istorie digitală YouTube. În ciuda faptului că, din cauza internetului, falsurile se răspândesc rapid în spațiul informațional, nivelul lor a scăzut dramatic. În secolul al XIX-lea, de exemplu, concepțiile greșite istorice au fost create mult mai creativ.

În 1817, poetul ceh Vaclav Hanka a anunțat că a găsit un manuscris într-o biserică veche din orașul Krale Dvur - o epopee veche despre felul în care în 1242 cehii i-au învins pe ... tătaro-mongoli. Mulți cehi au crezut în legendă. Minciuna poetului a fost descoperită în instanță abia după 70 de ani.

Un alt fals celebru a fost publicat în 1939 de agenția franceză de știri „Havas”. Acesta a susținut că Iosif Stalin dorea să invadeze Polonia și chiar a răspândit discursul pe care generalisimusul l-ar fi susținut în sprijinul Germaniei în ajunul celui de-al doilea război mondial la Biroul Politic.

După război, oameniii de știință britanici și germani au reușit să demonstreze că discursul publicat de agenția de știri Havas a fost fals.

263
Tagurile:
Mituri, Cel de-al doilea război mondial
Tematic
Datoria SUA la cote istorice: nu s-a mai întâmplat de la al doilea război mondial
Chipurile războiului - imagini excepționale din perioada celui De-Al Doilea Război Mondial
Italienii bat obrazul Germaniei amintindu-i de datoriile de după al doilea război mondial
Sputnik.Opinii: Ce știu americanii despre cel de-Al Doilea Război Mondial
Declarație: reconstrucția Europei va fi similară cu cea de după al doilea război mondial
Sorina Matei

Sorina Matei: ”Dacă vaccinez? Răspunsul tinde spre NU”

237
O atitudine onestă, bazată nu pe idei preconcepute – și pe argumente! Sorina Matei expune aspecte controversate despre companiilor care produc vaccinul ce se va folosi în România

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Cunoscuta jurnalistă de investigații abordează cea mai discutată temă a momentului prin prisma deciziei în situația cea mai apropiată: a propriei sale persoane!

”Am fost întrebată dacă mă vaccinez. Răspunsul tinde spre nu”, spune deschis Sorina Matei, argumentând – ”Cum am urmărit PR-ul pentru proști al companiilor de la început de an, cum își rulează ei coco pe burse și își umflă buzunarele, vă spun că multe dintre companiile astea de rahat n-au făcut un vaccin NICIODATĂ”.

Într-adevăr, cele două mari companii americane, favorite în cursa livrării vaccinului în România, nu au mai produs vaccinuri – iar una dintre ele este chiar considerată un fel de debutantă.

”Moderna a sărit și etapele for coco. Verificați”, scrie Sorina Matei.

Jurnalista de investigații declară că ”din lista OMS am încredere doar în cei care au probat pe Sars, Mers, Zika etc. Adică ASIA”. Iar ”deocamdată ăștia grei, care au probat în trecut de mai multe ori, pe chestii grele, tac”.

Dar, concluzia și decizia Sorinei Matei se mai bazează pe un argument: ”Un vaccin eficient și pe bune nu se face într-un an”. Deci, conchide jurnalista – ”prefer deocamdată să mă protejez”.

237
Tagurile:
Sorina Matei

Загрузка...
Codrin Ștefanescu și Liviu Dragnea

Codrin, lecție dură pentru Iohannis, în numele lui Dragnea

819
(reînnoit 09:06 25.11.2020)
Fostul secretar general al PSD demontează acuzațiile aduse de președintele Iohannis și de PNL guvernărilor social democrate, arătând și cu ce se fac liberalii vinovați

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Chiar dacă este un critic dur al actualei conduceri a PSD, Codrin Ștefănescu nu rabdă ca partidul său să fie acuzat pe nedrept, mai ales de Klaus Iohannis.

Astfel, după atacul violent al lui Iohannis, Codrin a reacționat puternic, amintind de investițiile și realizările PSD din perioada Liviu Dragnea.

”Pe înțelesul lui Klaus! Dragnea și PSD au majorat salariile medicilor și personalului medical! Ca altfel plecau aproape toți din țară!”, spune pe șleau Codrin Ștefănescu.

În al doilea rând, Codrin atrage atenția că Dragnea și PSD ”au redeschis 41 de spitale din cele 64 închise de Boc și guvernarea PD-L - astăzi, toți la tine în partid!”.

”Dragnea și PSD au alocat an de an bugete imense pentru echipamente medicale!”, amintește Codrin Ștefănescu.

Pe de altă parte, fostul secretar general și luptător radical cu ”Sistemul”, îi aruncă în față lui Iohannis: ”Binomul tău i-a anchetat pe medici, pe unii chirurgi de talie mondială și manageri de spitale, pentru că au îndrăznit să facă aceste achiziții!”.

”Nu PSD e de vină, ci proasta organizare a guvernului tău! Care e plin de neamurile, rudele și piloșii șefilor din partid!”, conchide Codrin Ștefănescu.
819
Tagurile:
Klaus Iohannis, lecție, Codrin Ștefănescu

Загрузка...
Автомобиль врезался в ворота канцелярии Меркель

Mașină cu mesaj anti-globalist, izbită de poarta lui Merkel

0
Poliția l-a reținut pe șoferul care a lovit cu o mașină cu un mesaj anti-globalist poarta de la clădirea Cancelariei lui Angela Merkel.

BRUXELLES, 25 nov - Sputnik. Incidentul lovirii porții Cancelariei Germaniei de o mașină cu mesaj anti-globalist a avut loc în timp ce Angela Merkel ținea o întâlnire virtuală cu premierii landurilor germane pentru a discuta pașii de urmat ca reacție la situația epidemică, relatează Sputnik. 

Poliția a reținut un bărbat de 54 de ani care s-a izbit cu mașina de poarta biroului Cancelariei Angelei Merkel, din Berlin, au declarat astăzi forțele de ordine.

Incidentul este sub investigație pentru a stabili dacă bărbatul a acționat deliberat, a spus poliția. Se pare că a fost rănită și o persoană în incident.

”Informațiile pe care le avem în acest moment sugerează că mașina se mișca foarte încet, astfel că pagubele aduse mașinii și porții nu sunt foarte serioase. Motivele, fie că e vorba de starea mentală sau alte motive, sunt verificate”, a spus reprezentantul poliției.

Fotografii și filme de la fața locului au apărut pe Twitter, iar în acestea poate fi văzută o mașină neagră la poartea biroului lui Angela Merkel cu inscripția ”Nenorociți criminali de copii și de bătrâni”. Nu se vede vreo stricăciune adusă mașinii.
Potrivit fotografiilor din social media, cealaltă parte a mașinii era inscripționată cu mesajul ”Stop politicii de globalizare”.

0
Tagurile:
Mesaj, Angela Merkel
Tematic
Merkel propune măsuri din ce în ce mai dure în Germania
Legendara berărie din Berlin a inclus-o pe Merkel în lista neagră
Merkel, despre prioritățile Germaniei și colaborarea cu Biden

Загрузка...