Vaccinul rusesc Sputnik V

Adevăratul “naționalism al vaccinului” în Israel și Ungaria

215
(reînnoit 14:47 18.11.2020)
Israelul și Ungaria ignoră toate prejudecățile ideologice și politice, aprovizionându-se cu vaccinuri din mai multe surse, având grijă de propriile interese naționale și de sănătatea propriilor națiuni.

MOSCOVA, 18 nov – Sputnik, Irina Alksnis. Israelul poartă negocieri cu Rusia pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19. Informația a devenit publică după discuția telefonică purtată între Vladimir Putin și Beniamin Netaniahu.

Știrea despre manifestarea interesului statului israelian față de preparatul rusesc nu a devenit una senzațională. Cu două săptămâni înainte, apăruse informația că centrul medical “Hadassa” a dat comandă pentru un milion și jumătate de doze „Sputnik V”. Iată de ce conversația dintre cei doi lideri arată ca o continuare organică a procesului.

Însă Israelul nu mizează doar pe medicamentul rusesc. Dimpotrivă, așa cum a declarat Netaniahu după discuția cu Putin, scopul este “procurarea unei cantități cât mai mari de vaccinuri din mai multe surse pentru un număr cât mai mare de cetățeni ai țării”.

Afirmațiile premierului corespund faptelor. Acum câteva luni, Israelul a încheiat un contract pentru achiziționarea vaccinului companiei americane Moderna, care a anunțat recent despre niște rezultate intermediare impresionante – o eficiență de 94,5 la sută în cea de-a III-a fază a testelor clinice ale preparatului. Săptămâna trecută s-a anunțat despre înțelegeri similare ale Tel Avivului cu compania Pfizer.

În linii generale Israelul a ocupat o poziție profund pragmatic[, deplin justificată în lumina securității și extinderii infecției, unei presiuni colosale asupra sistemului de sănătate și unei lovituri asupra economiei naționale. Acesta și-a pus ouăle în mai multe coșuri, dirijându-se în opțiunile sale exclusiv de niște raționamente științifice, nu politico-ideologice.

Însă pentru vremurile de azi, pentru lumea occidentală o astfel de abordare ar putea fi considerată unică în felul ei, una ieșită din comun.

Uniunea Europeană își aliniază și își încolonează membrii, amenințând cu pedepse grave pe cei care nu urmează “linia partidului”, cum ar fi Ungaria.

Strategia vaccinării de coronavirus în UE prevede utilizarea preparatelor care sunt produse pe teritoriul ei. Apropo, e acel „naționalism al vaccinului”, de care este acuzată acum câteva luni. În prezent, Uniunea Europeană are încheiate contracte cu trei companii farmaceutice pentru achiziționarea unui medicament potențial – AstraZeneca, Sanofi-GSK și Johnson & Johnson.

Budapesta, care și-a început cooperarea cu Moscova în această problemă, nu urmează indicațiile Bruxellesului, care a promis chiar să aplice niște măsuri administrative împotriva contravenienților. De fapt, ungurii s-au obișnuit deja cu astfel de amenințări, exact așa cum s-au obișnuit să le ignore. Săptămâna aceasta, primele mostre ale “Sputnik V” vor fi livrate în Ungaria pentru testări, fiind pregătită și o platformă tehnologică pentru producția vaccinului rusesc.

Motivația autorităților ungare e ușor de înțeles.

Prima – valul pandemiei din această primăvară a arătat că fiecare stat din UE este nevoie să se descurce prin propriile forțe cu epidemia, în special în ceea ce privește sănătatea oamenilor și a sistemului național de sănătate suprasolicitat. Actualele evenimente, cu antirecorduri zilnice de noi cazuri și decese nu contribuie la prea mult optimism.

În această situație, UE, care s-a spălat pe mâini, cere să-i fie respectate regulile în ceea ce privește combaterea COVID-19. E o poziție foarte comodă pentru Bruxelles.

Mai rău: preparatul rusesc nu doar devansează după nivelul său de pregătire pe cele europene, ceea ce va permite utilizarea lui pe scară largă mult mai devreme, există anumite obiecții și față de preparate în sine.

Cu vaccinul de la Oxford (ăla de-al lui AstraZeneca) sunt legate mai multe incidente neplăcute, apărute în timpul testărilor clinice, care au generat mai multe îndoieli în privința siguranței lui. Cu toate acestea, UE o achiziționează la un preț relativ redus (2,5 euro pentru o doză), iar compania a obținut o imunitate față de orice anchete legate de eventualele daune pentru sănătate în urma utilizării ei. La rândul său, în legătură cu medicamentul companiei franceze Sanofi nu au existat niciun fel de știri îngrijorătoare, însă aceasta are un preț de patru ori mai mare.

În cele din urmă, apare o întrebare firească despre modul în care vor fi distribuite vaccinurile în interiorul UE. Aici ne-ar fi greu să evităm suspiciunile că statele est-europene vor fi aprovizionate preponderent cu preparatul de la AstraZeneca. Dacă în urma utilizării în masă a vaccinului vor ieși la iveală niște urmări grave pentru sănătatea oamenilor, problema va cădea exclusiv pe umerii guvernelor naționale.

Într-un astfel de anturaj, acțiunile autorităților ungare par un model pentru o dreaptă judecată și o abordare orientată cu adevărat spre interesele naționale: mai bine să aibă un vaccin “incorect politic”, însă eficient, de siguranța căreia te-ai convins personal.

Apropo, același lucru l-a remarcat și directorul general al centrului medical “Hadassa”, profesorul Zeev Rotstein, în privința achiziționării de către instituția lui a preparatului rusesc: “Sunt deplin sigur pe corectitudinea opțiunii mele de a ignora divergențele politice și comerciale. Suntem neutri. Nu avem niciun fel de preconcepții politice. Tratăm vaccinul ca un element de primă necesitate pentru pacienții noștri”.

Se pare că pentru Occidentul contemporan o astfel de abordare este inacceptabilă, motiv pentru care au o reacție atât de violentă față de un anumit număr de “renegați”. Pentru ei ideologia este mai presus de sănătatea propriei națiuni.

Totuși, nu există niciun fel de îndoieli că Vechea Europă va avea grijă de sine și populației ei, primind cel mai bun vaccinuri din cele trei contractate.

Iar dacă majoritatea din alte state ale regiunii sunt gata în continuare să îndeplinească indicațiile de sus, atunci e alegerea lor, pentru consecințele căreia își vor asuma răspunderea. Cu cât merg mai departe, cu atât mai mult devin un exemplu al consecințelor pe care poate avea renunțarea la suveranitate de dragul sentimentului apartenenței la un vis civilizațional.

215
Tagurile:
vaccin, Israel, Ungaria
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1398)
Tematic
Vom fi vaccinați obligatoriu anti COVID-19? Tătaru, explicații
Vaccinul rusesc EpiVacCorona - în faza III a studiilor clinice
Iohannis – anunțul serii, l-a desemnat pe ”omul cu vaccinul”
Rafila, precizări esențiale – când va ajunge vaccinul și cât
Sorina Matei

Sorina Matei: ”Dacă vaccinez? Răspunsul tinde spre NU”

258
O atitudine onestă, bazată nu pe idei preconcepute – și pe argumente! Sorina Matei expune aspecte controversate despre companiilor care produc vaccinul ce se va folosi în România

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Cunoscuta jurnalistă de investigații abordează cea mai discutată temă a momentului prin prisma deciziei în situația cea mai apropiată: a propriei sale persoane!

”Am fost întrebată dacă mă vaccinez. Răspunsul tinde spre nu”, spune deschis Sorina Matei, argumentând – ”Cum am urmărit PR-ul pentru proști al companiilor de la început de an, cum își rulează ei coco pe burse și își umflă buzunarele, vă spun că multe dintre companiile astea de rahat n-au făcut un vaccin NICIODATĂ”.

Într-adevăr, cele două mari companii americane, favorite în cursa livrării vaccinului în România, nu au mai produs vaccinuri – iar una dintre ele este chiar considerată un fel de debutantă.

”Moderna a sărit și etapele for coco. Verificați”, scrie Sorina Matei.

Jurnalista de investigații declară că ”din lista OMS am încredere doar în cei care au probat pe Sars, Mers, Zika etc. Adică ASIA”. Iar ”deocamdată ăștia grei, care au probat în trecut de mai multe ori, pe chestii grele, tac”.

Dar, concluzia și decizia Sorinei Matei se mai bazează pe un argument: ”Un vaccin eficient și pe bune nu se face într-un an”. Deci, conchide jurnalista – ”prefer deocamdată să mă protejez”.

258
Tagurile:
Sorina Matei

Загрузка...
Codrin Ștefanescu și Liviu Dragnea

Codrin, lecție dură pentru Iohannis, în numele lui Dragnea

893
(reînnoit 09:06 25.11.2020)
Fostul secretar general al PSD demontează acuzațiile aduse de președintele Iohannis și de PNL guvernărilor social democrate, arătând și cu ce se fac liberalii vinovați

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Chiar dacă este un critic dur al actualei conduceri a PSD, Codrin Ștefănescu nu rabdă ca partidul său să fie acuzat pe nedrept, mai ales de Klaus Iohannis.

Astfel, după atacul violent al lui Iohannis, Codrin a reacționat puternic, amintind de investițiile și realizările PSD din perioada Liviu Dragnea.

”Pe înțelesul lui Klaus! Dragnea și PSD au majorat salariile medicilor și personalului medical! Ca altfel plecau aproape toți din țară!”, spune pe șleau Codrin Ștefănescu.

În al doilea rând, Codrin atrage atenția că Dragnea și PSD ”au redeschis 41 de spitale din cele 64 închise de Boc și guvernarea PD-L - astăzi, toți la tine în partid!”.

”Dragnea și PSD au alocat an de an bugete imense pentru echipamente medicale!”, amintește Codrin Ștefănescu.

Pe de altă parte, fostul secretar general și luptător radical cu ”Sistemul”, îi aruncă în față lui Iohannis: ”Binomul tău i-a anchetat pe medici, pe unii chirurgi de talie mondială și manageri de spitale, pentru că au îndrăznit să facă aceste achiziții!”.

”Nu PSD e de vină, ci proasta organizare a guvernului tău! Care e plin de neamurile, rudele și piloșii șefilor din partid!”, conchide Codrin Ștefănescu.
893
Tagurile:
Klaus Iohannis, lecție, Codrin Ștefănescu

Загрузка...
Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа

Vaccinul Sputnik V ar putea fi produs în Germania

0
(reînnoit 14:37 25.11.2020)
Producția vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, Sputnik V, ar putea fi lansată în Germania, potrivit directorului general al Fondului rus de investiții directe.

BRUXELLES, 25 nov - Sputnik. Partea rusă nu exclude posibilitatea de a-și produce vaccinul său anti-Covid, Sputnik V, în Germania, a anunțat Kirill Dmitriev, directorul general al Fondului rus de investiții directe care a înregistrat vaccinul, relatează Sputnik.

”Suntem pe cale să lucrăm cu mai multe țări europene. E probabil că ne vom produce vaccinul în Germania”; a declarat Dmitriev într-un interviu.

Potrivit acestuia, pe 22 octombrie, Fondul rus de investiții directe a solicitat aprobarea vaccinului său la Asociația medicală europeană, iar o importantă delegație franceză este așteptată în vizită înainte de finalul acestei săptămâni.

El a dat asigurări, de asemenea, că Ungaria va fi ”printre primele țări europene” care vor primi vaccinul Sputnik V.

Fondul rus de investiții directe a precizat că vaccinarea împotriva coronavirusului cu Sputnik V în afara teritoriului rus va costa circa 20 de dolari.

În același timp, UE și Rusia schimbă constant informații asupra acestui vaccin rusesc, iar acest proces a fost accelerat recent, a arătat Hans Kluge, directorul biroului regional al OMS în Europa.

0
Tagurile:
Vaccinare, Germania
Tematic
Triplă lovitură asupra pandemiei: Rusia testează al treilea vaccin
1,5 mil. doze vaccin rusesc Sputnik V, produse în decembrie
Un nou contract pentru vaccin anti-Covid – al șaselea!
Marea Britanie ar putea avea un vaccin Covid 19 în decembrie
Viktor Orban, gata să cumpere vaccin din Rusia

Загрузка...