Maia Sandu

Ipocrizie față de Maia Sandu: ”Nimeni nu o primea în România”

928
(reînnoit 09:06 18.11.2020)
Atitudinea multor analiști din România s-a schimbat radical – iar textele acuzatoare la adresa Maiei Sandu veneau din zonele cel mai interesante, inclusiv militare.

BUCUREȘTI, 18 nov – Sputnik. Felicitările, laudele și declarațiile entuziaste față de prima femeie președinte a Moldovei nu mai contenesc. Cu toate acestea, este sesizabilă o anume ipocrizie, pentru că nu aceasta a fost în trecut atitudinea față de Maia Sandu – nici atunci când era premierul unui gurvern de uniune națională.

Acest fapt este amintit de politologul dr.Ileana Racheru, director al Direcției Furnizare de Expertiză pentru Ministerul Afacerilor Externe, referent în cadrul Institutului Diplomatic Român.

Iată cum comentează politologul ”schimbarea” de atitudine – sau ipocrizia: ”În 2017-2018, nimeni nu o primea pe Maia în România. Se întâlnea în cafenele cu profesori universitari, studenți, 1-2 politicieni și cei câțiva experți care într-adevăr știu ce se întâmpla în R(epublica) Moldova.

”Voia să vorbească într-o universitate mare, în fața studenților basarabeni ca să le spună că democrația înseamnă participare la vot și ca R(epublica) Moldova risca sa devină satrapia unui oligarh mafiot”, scrie Racheru.

Mai mult, Irina Racheru amintește că ”analiștii și geopoliticienii de renume național (și regional ex-sovietic) îi lipiseră ștampila cu "omul Moscovei"”.

”Erau plătiți de oligarhul Plahotniuc sau vedeau situația din Republica Moldova doar prin lentilele înguste ale naționalismului si falsului patriotism”, scrie politologul, subliniind că ”Maia nu a reușit atunci  să vorbească în aula niciunei universități din România, dar a devenit prima femeie președinte în Republica Moldova”.

Ei bine, observă dr.Ileana Racheru, după victoria de duminică, ”mulți dintre cei care o înjurau pe banii României și ai lui Plahotniuc o laudă și o felicită pe Maia, fac turul tv-urilor și sigur ar vrea să ajungă consultanții d-nei președinte”.

Adevărul este că mesaje care o puneau la index pe Maia Sandu au existat – și mă refer de exemplu la analize ale lui Cozmin Gușă, fost consilier al lui Plahotniuc: ”Alegerea unui președinte ca Maia Sandu în Moldova nu ar aduce pacea. Este generatoarea unui război deocamdată mocnit”, scrie Gușă în 2016 – același Gușă care patrona postul de unde Rareș Bogdan și alții perorau frenetic contra ”oamenilor rușilor”!

Și cunoscutul analist militar col. Ion Petrescu, vicepreședinte al Asociaţiei “George C. Marshall – România” și realizator al multor emisiuni pro-NATO, o înfiera pe Maia Sandu.

”Ambiţioasa şi naiva Maia Sandu crede că la Bucureşti s-a uitat momentul când a blamat România, în stil sovietic, că vrea să incorporeze... teritoriul dintre Prut şi Nistru”, scria Ion Petrescu anul trecut, comparând-o cu Svetlana Tihanovskaya care ”nu are, în trecutul ei, momente de colaborare cu aparatul de stat al dictatorului din Belarus”.

În schimb, scria colonelul analist în septembrie 2019, ”Maia Sandu a fost - se devoalează abia acum - colegă de guvern cu Igor Dodon şi a fost trimisă, în mod repetat, în etape diferite, peste Ocean, ca să lucreze la un aşezământ bancar international, de un fost preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi – cunoscut pentru abilitatea sa de a fi în mai multe bărci geopolitice, în defavoarea inevitabilei reîntregiri naţionale”.

Așa că, da, politologul Ileana Racheru are dreptate să spună că la București este și multă ipocrizie. De fapt, nu de acum, ci încă de pe vremea când basarabenii care înfăptuiseră marea reunificare cu România erau eliminați, unul câte unul, din politica de la București. E suficient să citești scrierile lui Stere – dar și memoriile lui Argetoianu. Istoria de repetă… pentru cei care nu învață suficient din lecțiile sale.

928
Tagurile:
România, Maia Sandu
Tematic
Maia Sandu, dușman al Rusiei sau președinte practic? - ce spun experţii ruşi
Ludovic Orban a felicitat-o pe Maia Sandu
Oficialii europeni o felicită pe Maia Sandu
Tehnica militară a Armeniei

Care este cauza pierderilor mari de echipament militar ale părții armene?

135
În timpul ostilităților din Karabahul de Munte, în comunitatea de experți și în spațiul media, au apărut discuții privind eficacitatea armelor fabricate în Rusia, pe care le avea în dotare armata armeană.

Sputnik a încercat să afle dacă este vorba de arme sau despre instruirea personalului și organizarea apărării.

Astăzi, există tentative izolate de a justifica înfrângerea părții armene prin «inutilele» avioane multirol Su-30SM, «oarbele» sisteme de rachete antiaeriene S-300, prin «ineficientele» sisteme electronice de luptă și tancurile «cu sistem greșit»,  de fabricație rusă. De parcă partea armeană nu ar fi achiziționat niciodată arme din țări terțe (de exemplu, radarele indiene Swathi), iar trupele azere ar fi fost înarmate exclusiv cu modele israeliene și turcești (cum ar fi «Bayraktar»), care au și determinat «marele punct de cotitură».

Турецкий дрон Bayraktar TB2
© AFP 2020 / BIROL BEBEK
Турецкий дрон Bayraktar TB2

Discursul general: Karabah va ajusta furnizarea armelor rusești către aliați și parteneri. Schemele bombastice ale unui astfel de raționament maschează gafele strategice ale conducerii politico-militare și concurența acerbă pe piața mondială a armelor. Este mai oportun să ne întoarcem la realitate.

Mulțumim Rusiei: În Karabah se redeschid școlile și spitalele
© Ruptly / Минобороны России / МЧС России

Moscova a acordat mai multe împrumuturi militare Armeniei.  Respectiv, construcția militară ulterioară reprezintă deja problema părți armene. În cazul în care sistemele de apărare antiaeriană S-300, fabricate de Rusia, au participat totuși la acțiunile militare din Karabah, și au avut de suferit din cauza lipsei unui sistem antiaerian de apărare fiabil (eșalonat), atunci radarele indiene contra-baterie Swathi, menționate anterior, care au costat 40 de milioane de dolari, nu au lăsat urme de activitate. Dar ele ar fi trebuit, conform adnotării comerciale, să detecteze focurile de mortiere la o distanță de până la 20 km, de artilerie – până la 30 km și de rachete – până la 40 km (fiecare instalație ar fi trebuit, să fie în stare să urmărească până la șapte  ținte simultan). Este posibil ca militarii respectivi să nu fi reușit să se familiarizeze deplin cu noile radarele. Pregătirea specialiștilor armeni pare a fi o verigă slabă și în ceea ce privește exploatarea echipamentului militar de fabricație rusă (arma în sine nu împușcă). Și, desigur, în chestiunile militare dezorganizarea și aroganța sunt complet intolerabile.

Pierderi și trofee

Pe 1 decembrie, liderul Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, în discursul său adresat națiunii, a vorbit în detaliu despre pierderile de echipament militar ale părții armene în Karabahul de Munte. Lista lungă include sute de diverse arme distruse și luate ca trofee. Președintele azer a menționat, de asemenea, și sistemele de rachete, și sistemele de rachete multiple, și tancurile, și sistemele electronice de luptă.

Aceste cifre pot fi tratate în mod diferit, la fel ca și lăsarea în mod deliberat «în umbră » a pierderilor armatei azere (cu siguranță semnificative). Dar, în situația actuală (întoarcerea a celor șapte regiuni), președintele nu are niciun motiv să exagereze radical datele despre pierderile inamicului. În mod firesc, apare întrebarea cu privire la nivelul de organizare militară a grupării armene în timpul celor 44 de zile de luptă în Karabahul de Munte.

Numărul mare de echipamente distruse ale trupelor armene se poate explica prin confruntarea acerbă militară, dar, în același timp, uimește lăsarea celor 79 de tancuri, 47 de vehicule de luptă de infanterie, 104 arme de artilerie (tunuri și mortiere), 5 tunuri antiaeriene «Șilka», 93 de vehicule speciale, 270 de camioane (posibil că aceste trofee vor fi prezentate în continuare la Baku drept dovadă a spuselor șefului statului).

Între timp, doar 79 de tancuri pregătite de luptă reprezintă armamentul a două batalioane și jumătate de tanchiști (o mare putere în atac și apărare).

Presupun că «generozitatea» excesivă a părții armene poate avea doar două explicații: sau echipamentul militar a fost abandonat în timpul unei retrageri neorganizate (spontane), sau nu a fost livrat combustibilul necesar (probleme logistice), iar mașinile pur și simplu nu au putut merge mai departe.

În orice caz, este necesar să fie trase concluzii organizaționale, dar aceasta este prerogativa Statului Major al Apărării și a conducerii politico-militare din Armenia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

135
Tematic
Senatul Franței cere recunoașterea independenței Karabahului
Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah
Calea spre pace: Cum ajută Rusia locuitorii din Nagorno-Karabah
VIDEO - Muncă de durată: Geniștii ruși în Nagorno-Karabah
Militarii ruși veghează asupra securității în coridorul Lacin
Turcomanii sirieni în Karabah: veniți la război sau o mare populare?
Miturile despre eficiența dronelor turcești în Karabah
Mulțumim Rusiei: În Karabah se redeschid școlile și spitalele - Video

Загрузка...
Dan Chitic

Exit-poll Dan Chitic: Iată ”rezultatul alegerilor de duminică”

828
Dan Chitic face public ”rezultatul alegerilor” generale – anunțând și ce se va petrece după oficializarea noii configurații parlamentare

BUCUREȘTI, 3 dec - Sputnik. Cunoscutul avocat Dan Chitic transmite fără nicio umbră de îndoială: „Știu deja rezultatul alegerilor de duminică: Sistemul va avea majoritate absolută în Parlament!”.

Deci, nu e vorba de procente pe partide – ci de un total pe care „Sistemul” îl va obține prin componentele sale politice, de toate culorile! 70% va fi scorul ”sistemiștilor”!

”PSD, PNL, USR-Plus, PMP și AUR (dacă vor intra), toți susțin cătușele și “justiția macovistă”, toți vor desființarea SIIJ, toți susțin “lupta împotriva corupției”... împreună sistemiștii vor avea peste 70% din Parlament!”, prognozează Dan Chitic.

Ce mai înseamnă asta? Că ”Împreuna vor putea modifica și Constituția, după ordinele primite de la înstelații din pădure care îi controlează!”.

Cât despre ”Restul”... ”sunt nuanțe pentru naivi”, consideră Dan Chitic. Ce mai înseamnă asta? Avocatul patriot răspunde clar:

”După cum se vede, românul are o sete nepotolită de dictatură! Românul va avea ce își dorește: cătușe și dictatură!”.

De fapt, totul de așează în matcă: ”Există un Sistem și acesta stăpânește România!”. Iar asta se vede încă de acum, când toți liderii marilor partide, în frunte cu (cei ai) PSD, nu mai suflă o vorbă despre Sistem!

Ce nu spune Dan Chitic – este… în numele cui stăpânește Sistemul România? Îi lansăm provocarea de a dezvolta ideea.

828
Tagurile:
exit poll, Dan Chitic

Загрузка...
Alegeri

Știrea nopții: Ultim SONDAJ, frisoane PNL și lui Iohannis!

0
Un sondaj al unei mari companii schimbă radical datele problemei la vârf – și arată de ce a atacat atât de vehement Iohannis PSD-ul

BUCUREȘTI, 4 dec – Sputnik. Iată că se justifică reacția nervoasă a lui Iohannis – care a atacat PSD și a cerut românilor susținere pentru PNL, încălcând grav Constituția și făcându-se de râs în plin CSM!  

Este vorba de un ultum sondaj realizat de cunoscuta companie IRES, fondată de Vasile Dâncu, arată că s-a produs o schimbare la vârful clasamentului – și chiar una substanțială!

Astfel, conform sondajului IRES, în urma alegerilor din 6 decembrie situația va fi următoarea:

PSD - 35%

PNL - 32%

USR-PLUS - 16%

PRO - 7%

Restul, în frunte cu UDMR (3%) și PMP (3%) nu ar mai intra în Parlament.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 2 - 3 decembrie la nivel național pe un eşantion de 1.067 subiecți cu vârste de cel puţin 18 ani, prin metoda CATI (interviuri telefonice), eroarea maximă fiind ± 3%

Dar studiul IRES este mai vast – și mai dă și alte lovituri PNL și lui Iohannis.

Astfel, numai 26% dintre participanții la sondaj consideră că România se întreabă într-o direcţie bună, în timp ce 69% apreciază că direcţia este greşită – se arată în studiul IRES; transmis de Antena 3

Pe partide:

Cei care optează pentru PSD: 14% spun că direcţia este bună,  80% spun că direcţia e greşită;

Cei care optează pentru PNL: 52% spun că direcţia este bună, 44% cred că direcţia e greşită;

Cei care optează pentru USR: 35% spun că direcţia este bună, 63% că direcţia e greşită.

Deci, la nivelul unei posibile coaliții PNL – USR, mai mult de jumătate consideră că direcția României, sub Iohannis și Orban – este greșită!

Deci, odată coroborat sondajul cu acest studiu, rezultă motivul pentru care Iohannis este nervos. Extrem de nervos!

0
Tagurile:
PNL, Klaus Iohannis, Sondaj
Тема:
Alegeri parlamentare în România 2020
Tematic
Bomba din sondaje: PSD ar fi la egalitate cu PNL!
EXPLOZIV: Sondaje interne relevă situația riscantă a PNL
Nou SONDAJ înainte de alegeri - Schimbare majoră!

Загрузка...