Karabakh, RKN, Martakert.

Greșelile militare ale Armeniei în Nagorno-Karabah

451
(reînnoit 11:50 17.11.2020)
Amărăciunea înfrângerii militare a trupelor armene din Karabah nu poate distrage atenția de la greșelile evidente în organizarea apărării republicii nerecunoscute, scrie observatorul militar Alexandr Hrolenko.

În 45 de zile (din 27 septembrie), partea armeană a pierdut controlul aproape asupra întregului teritoriului din așa-numita zonă de securitate (șapte regiuni din fosta RSS Azerbaidjană din afara autonomiei Karabah - n.red.) și asupra unei părți din Nagorno-Karabah din interiorul granițelor din 1991. În același timp, trupele azere ar putea să-și amplifice succesul și să obțină mult mai mult. Pierderea orașului fortificat Șuși a însemnat blocada coridorului Lacin, înconjurarea în continuare și distrugerea inevitabilă a trupelor armene din Karabah. Războiul a fost oprit de autoritatea internațională și operațiunea de menținere a păcii din Rusia.

Premierul armean Nikol Pașinian a declarat astăzi: ”Am fi putut evita războiul, dacă am fi fost de acord să transferăm 7 regiuni în Azerbaidjan, precum și Șuși. Guvernul Armeniei, Forțele Armate din Armenia, Armata de Apărare din Arțah au acceptat provocarea și au luptat până la capăt”.

Această afirmație mărturisește, în primul rând, o supraestimare a propriilor forțe și o subestimare a capacităților inamicului - de neiertat pentru un șef de stat.

Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, în zona de conflict „numărul victimelor, inclusiv în rândul populației civile, ca urmare a luptelor, a depășit patru mii de oameni, peste opt mii de oameni au fost răniți, numărul de refugiați, potrivit diverselor surse, este de ordinul a zeci de mii”. Oare nu este prea mare prețul plătit pentru greșelile strategice ale conducerii politico-militare din Armenia?

Nikol Pașinian s-a recunoscut drept principalul responsabil pentru rezultatul ostilităților din Nagorno-Karabah și, totuși, astăzi este mai important să înțelegem: ce să facem în continuare? Se creează impresia că Erevanul nu are încă planuri pentru o soluționare a crizei, pentru restabilirea capacității de luptă necesare a armatei naționale.

Incertitudine dezastruoasă

Înfrângerea părții armene este un „merit” nu atât al armatei, cât al conducerii politico-militare. Strategia și tacticile greșite nu vor duce niciodată la succes și vor fi pe câmpul de luptă mai periculoase decât gloanțele și obuzele inamice. Potrivit ministrului armean al apărării, David Tonoian, armata armeană a funcționat în Karabah „la maximum”.

De ce nu a fost posibil să ținem inamicul pe poziții defensive pregătite în avans (timp de 28 de ani)? Explicația înfrângerii sistemice prin prezența pe câmpul de luptă a consilierilor și dronelor turcești, precum și a „câtorva mii” de mercenari sirieni, pare incompletă și chiar nu ține.

Fără să atingă nici măcar rezultatele „mobilizării generale”, armata armeană, formată din 45 de mii de militari activi, este o forță prea semnificativă pentru ca două mii de mercenari arabi să poate face ce vor în Karabah.

În Nagorno-Karabah nu se mai aud împușcături
© Video : Министерство обороны Российской Федерации

În armata din Nagorno-Karabah nu s-au găsit cele 30 de mii de „baionete” declarate anterior, 300 de tancuri, câteva sute de vehicule de luptă pentru infanterie și transportoare blindate de personal. După 40 de zile de mobilizare generală, până la încheierea acordului de armistițiu, în Karabah erau 20 de mii de soldați armeni (conform declarației lui Pașinian). Și impresia a fost că partea armeană nu avea un plan de apărare, a acționat în funcție de situație. În primele zile, serviciile de informații nu aveau date exacte despre intențiile inamicului, trupele armene de pe linia de contact apărându-se pasiv. Trupele azere nu au avut o superioritate vizibilă în ceea ce privește forța umană, aproximativ 30 de mii de persoane au participat la operațiune, dar în același timp au rămas active în toate direcțiile.

Nu s-a observat o puternică grupare de atac a inamicului în sud, nu s-au folosit grupuri operative de manevră și detașamente de raid și totuși trupele azere au făcut un salt aici, care nu a putut fi „nimicit” din cauza lipsei unui sistem de comandă și control de luptă eficient și a rezervelor mobile din Karabah. Inamicul a ocupat orașele Fizuli și Hadrut, a blocat rutele de transport pentru furnizarea de arme, muniție și rezerve către Karabah (orice război depinde în proporție de 90% de logistică).

Pe teren montan, pentru avansarea trupelor, există suficiente obstacole naturale care pot fi făcute insurmontabile pentru inamic prin intermediul ambuscadelor de foc, al grupurilor de sabotaj și recunoaștere, al obstacolelor miniere sau al blocajelor. Drumurile din Karabah s-au dovedit a fi libere pentru unitățile azere, care au devenit unul dintre motivele căderii orașului fortăreață Șuși și au influențat semnificativ evenimentele ulterioare.

Legenda despre ”Bairakarte”

S-au scris multe despre succesele Azerbaidjanului în războiul dronelor fără pilot și vulnerabilitatea tehnologică a armatei armene.

Este important să subliniem: în ceea ce privește ostilitățile din Nagorno-Karabah, nu ar trebui să exagerăm puterea de luptă a dronelor operațional-tactice de altitudine medie fabricate de Turcia Bayraktar. Acest dispozitiv nu este un model ideal, este vizibil pentru radarele sistemelor moderne de rachete antiaeriene (ZRK).

Partea azeră a folosit  destul de activ și cu succes drone doar pentru că trupele armene nu aveau un sistem de apărare aerian dezvoltat și un sistem dezvoltat de purtare a războiului radio-electronic (EW). Deși mai devreme în Armenia, se pare că, se pregăteau pentru viitorul „război al dronelor”, care nu necesită un buget de miliarde de dolari.

”Bayraktar” poate transporta 150 de kilograme de muniție, adică două bombe MAM-L (de 25 de kg fiecare) și două rachete MAM-C bazate pe o rachetă neghidată de 70 mm (câte 50 kg fiecare). Dispozitivul s-a dovedit a fi unul de succes în operațiunile antiteroriste „Scutul Eufratului” (2017, împotriva Statului Islamic*) și „Ramura de măslini” (2018, împotriva formațiunilor kurde). Cu toate acestea, în Siria și Libia, sistemele de rachete antiaeriene Buk, Kvadrat și Panțîr de producție sovietică și rusească au făcut față cu ușurință atcurilor Bayraktars. Cu sistemele moderne de apărare antiaeriană, armata guvernamentală siriană și armata națională libiană a feldmareșalului Haftar au distrus zeci de UAV-uri turcești din Bayraktar. În același timp, sistemul de apărare antiaeriană Buk-M2E a arătat cel mai bun rezultat - din 25 de rachete lansate, 20 au atins ținte aeriene.

© Sputnik / Евгений Биятов
"BUK-М2Э".

Oricum ar fi, utilizarea activă a dronelor de recunoaștere și de atac într-o operațiune militară nu a garantat succesul pe teren pentru partea azeră. O apărare organizată în mod corespunzător, profund eșalonată, este capabilă să „macine” un număr semnificativ superior de trupe inamice și echipamente de luptă. Nu am văzut acest lucru în Nagorno-Karabah, iar curajul militar individual nu poate înlocui organizarea înaltă a trupelor pe întregul segment de apărare.

Acord de pace în Karabah: Ce au convenit Azerbaidjanul, Armenia și Rusia
© Video : Ria.ru / AZTV / RT Arabic / Минобороны России / Пресс-служба правительства Республики Армении / Ruptly

Prin urmare, ideea proaspătă a prim-ministrului Pașinian de a implica mai multe femei în armata armeană de „nou tip” pare ciudată. Nu au fost trase concluzii corecte.

Un nivel înalt de organizare militară și eficacitate în luptă a trupelor, instruite și dotate cu arme moderne, începe de la mințile conducătorilor militar-politici ai țării. Și când în societatea armeană se pune că Armenia nu a oferit suficientă asistență militară Karabahului, atunci oamenii au dreptate.

* organizația este interzisă în Federația Rusă și într-un șir de alte țări

451
Tagurile:
Karabah, Armenia
Tematic
Situația din Nagorno-Karabah - galerie foto
Misiunea de pace în Karabah: Rusia și-a asumat o grea povară
Ministerul rus de Externe, despre declarația privind conflictul din Karabah
Expedierea forțelor de menținere a păcii în Nagorno-Karabah
Acord de pace în Karabah: Ce au convenit Azerbaidjanul, Armenia și Rusia
Cui servesc zborurile de recunoaștere ale SUA deasupra Rusiei

"A ignorat legea": Cui servesc zborurile de recunoaștere ale SUA deasupra Rusiei

69
Termenul de șase luni din data la care Statele Unite și-au anunțat retragerea din cadrul Acordului Cer Deschis a expirat.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik, Sofia Melniciuk. Washingtonul nu mai face parte din Acordul pe care „ani la rând Rusia l-a încălcat grav”. Administrația Trump este de părere că retrage țara sa din tratatele învechite care le „oferea adversarilor un avantaj în detrimentul securității naționale”. Acum, Moscova intenționează să obțină de la cei rămași în acord garanții privind îndeplinirea obligațiunilor asumate. Există oare vreo șansă ca echipa lui Biden să redeschidă cerul american, aflați din materialul RIA Novosti.

Acordul Cer Deschis nu poate exista fără încredere

Una dintre principalele obiecții ale Casei Albe față de Moscovei este restricționarea zborurilor de inspecție deasupra unor zone, și anume este vorba de: Osetia de Sud, Abhazia, Cecenia și Kaliningrad. Ca răspuns, americanii au închis cerul deasupra Alaskăi și a Insulelor Pacificului.

Conform acordului din 2002, 35 de țări participante pot efectua zboruri de recunoaștere reciproce deasupra teritoriilor lor. Datele obținute sunt disponibile tuturor. Aeronavele în acest caz nu sunt înarmate, echipamentul video este verificat în prealabil și un reprezentant al țării inspectate se află la bord.

În 2019, peste 1,5 mii de astfel de zboruri au avut loc în cadrul ACD. Dar monitorizarea și consolidarea încrederii între țări nu este singurul obiectiv. Există, de asemenea, semnale politice importante. De exemplu, după izbucnirea conflictului în Donbass, Statele Unite au zburat deasupra estului Ucrainei în semn de sprijin pentru Kiev.

Joc fără scrupule

Kremlinul consideră că acest tratat este un factor foarte important în consolidarea încrederii reciproce și controlului armelor. Retragerea SUA din Acord îl face neviabil, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus. Cu toate acestea, Moscova va continua să respecte prevederile documentului - cu câteva condiții, a subliniat Ministerul rus de Externe.

În primul rând, țările europene garantează că nu își vor împărtăși datele de zbor cu Statele Unite. În al doilea rând, aeronavele rusești vor putea inspecta obiectivele americane din Europa. Până în prezent nu au fost primite garanții, iar Moscovei nu-i convine deloc acest lucru.

”Nu este un secret faptul că SUA le cer aliaților să semneze documente potrivit cărora, după ieșirea Washingtonului (din ACD - n. red.), aceștia vor transmite părții americane informații obținute în urma zborurilor de observare deasupra Rusiei, a declarat Konstantin Gavrilov, șeful Delegației ruse la discuțiile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor. Aceasta nu este doar o încălcare a ACD, ci este un joc fără scrupule în câmpul tratatului, care a devenit o altă victimă în strategia Washingtonului de a dezactiva sistematic verigi din arhitectura internațională de control al armelor și neproliferării”.

"Nebunie curată"

Retragerea SUA din ACD bate în primul rând aliații Washingtonului din Europa. Accesul la datele colectate de avioanele americane este important pentru ei. Reprezentanții mai multor țări europene și-au exprimat regretul pentru decizia Washingtonului. "Înțelegem că au existat dificultăți legate de respectarea reglementărilor din partea Rusiei. Cu toate acestea, în opinia noastră, acesta nu este un motiv pentru retragerea din tratat", a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas.

Ministerul francez de Externe a indicat că Statele Unite nu au furnizat dovezi ale încălcării acordului de către Moscova. Într-o declarație comună, Spania, Belgia, Finlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Republica Cehă și Suedia au subliniat că ACD rămâne „funcțional și util”.

Nici chiar în SUA nu există unanimitate în această privință. De exemplu, iată cum evaluează   acțiunile Casei Albe Robert Menendez, membru al Comitetului pentru relații externe al Senatului: „Președintele Trump a ignorat flagrant legea și a făcut unilateral o retragere motivată politic chiar și după pierderea alegerilor prezidențiale”.

„Este nebunie curată”, a comentat generalul Forțelor Aeriene Americane și fost director al Agenției Naționale de Securitate, directorul CIA Michael Hayden. Șeful Departamentului de Stat pe timpul lui Ronald Reagan, George Shultz, ministrul Apărării sub conducerea lui George W. Bush, William Perry și fostul senator și consilier neoficial al lui Barack Obama, Samuel Nunn, au trimis o scrisoare la Casa Albă prin care solicita păstrarea Tratatului Cer Deschis.

Sfârșitul înțelegerilor

În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, toată lumea s-a convins că el nu este interesat de controlul armelor. În 2018, liderul american și-a anunțat retragerea din Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune - acordul nuclear iranian din 2015 - sub pretextul că Teheranul nu îl respectă.

Un an mai târziu, aceeași soartă a avut-o și Tratatul privind rachetele cu rază intermediară și scurtă de acțiune, semnat de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov.

În 2020, surse din cadrul Administrației au declarat că testarea nucleară a fost discutată la Casa Albă pentru prima dată din 1992. Acest lucru ar încălca moratoriul care se aplică în Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie și Franța.

Soarta Tratatului privind armele ofensive strategice din 2010 (START-3) nu este clară. A doua rundă de negocieri s-a încheiat în septembrie, Statele Unite propunând Rusiei o serie de condiții suplimentare, printre care una imposibilă: aderarea Chinei la acord. START-3 expiră în februarie, iar experții intervievați de RIA Novosti se îndoiesc că va putea fi prelungit.

Oricum ar fi, Acordul Cer Deschis este probabil ultima victimă a administrației Donald Trump. Este prea devreme pentru a-l felicita pe Joe Biden pentru victoria oficială, dar probabilitatea ca el să preia biroul oval crește pe zi ce trece.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф
© Sputnik / Сергей Мальгавко

Punct și de la capăt

Unii experți consideră că Biden ar trebui să ia în considerare întoarcerea la Acordul Cer Deschis. Cu toate acestea, este puțin probabil să se întâmple acest lucru, crede Dmitri Suslov, director adjunct al Centrului pentru Studii Internaționale Europene și Internaționale (CCEMI) a Școlii Superioare de Economie.

”În SUA, s-a dezvoltat o poziție clară de-a lungul mai multor decenii: dacă se retrag din acordul de control al armelor, nu se mai întorc acolo", spune el într-un interviu acordat pentru RIA Novosti. - „Mai mult decât atât, SUA a înaintat pretenții față de Rusia în privința ACD, pe parcursul a mai multor ani, chiar și în timpul Administrația Obama. Există un consens între Casa Albă, Pentagon și comunitatea de spionaj că Moscova nu respectă în totalitate și încalcă prevederile documentului".

În plus, subliniază expertul, revenirea la tratat va necesita ratificarea deciziei de către camera superioară a Congresului. Având în vedere că poate fi din nou sub controlul republicanilor, există riscul apariției unor noi probleme.

Cu toate acestea, chiar dacă Biden decide să anuleze decizia predecesorului său, va dura ceva timp. "În plus, Trump creează acum obstacole suplimentare", a declarat Oleg Șakirov, consultant al Centrului PIR și expert senior la Centrul pentru soluții avansate de gestionare, într-o discuție cu RIA Novosti. Este vorba despre intențiile Casei Albe de a obliga Forțele Aeriene ale țării să scape de aeronavele care sunt folosite pentru zborurile de observare.

"Pe parcursul unei lungi perioade, din cauza acțiunilor republicanilor, Congresul nu a alocat fonduri pentru modernizarea lor, iar această luptă a avut drept scop subminarea ACD", explică sursa agenției. - "Întoarcerea fără avioane de observare va fi mai dificilă".

În afară de aceasta, adaugă Șakirov, trebuie să ținem cont cine va ocupa locurile în vabinetul lui Biden. De exemplu, Michael Carpenter, fost consilier de politică externă, s-a opus participării SUA la ACD, deoarece Rusia ar fi colectat informații despre infrastructura americană pentru acțiuni rău intenționate.

La o scară mai mare, ideea principală a lui Biden este de a restabili încrederea în Europa, subliniază Șakirov. Și având în vedere că tratatul este important pentru ea, probabil Statele Unite se vor reveni la el, deși nu imediat - de dragul aliaților.

69
Tagurile:
Rusia, SUA

Загрузка...
Встреча президента РФ Владимира Путина и президента США Дональда Трампа в Хельсинки

Rusia o lecție de seriozitate Europei (și) în cazul Trump

233
(reînnoit 19:05 24.11.2020)
Kremlinul oferă un model de atitudine serioasă în cazul alegerilor din SUA – pe care le tratează la nivelul corespunzător importanței lor și a marii puteri mondiale.

BUCUREȘTI, 24 nov – Sputnik. Alegerile din SUA au lăsat un gust amar lumii prin ceea ce s-a întâmplat în campanie, dar și prin urmările imediate. Inițial impresia proastă au făcut-o acuzațiile și insultele pe care și le-au adus cei doi candidați, apoi încăierările – uneori sângeroase – de pe străzi.

Putin a explicat de ce nu l-a felicitat pe Biden
© Video : Ruptly / "Москва. Кремль. Путин", Россия-1

Dar, imediat după alegeri, statele UE și NATO au dat un exemplu de neseriozitate, neașteptând rezultatul OFICIAL al alegerilor – și s-au repezit să-l felicite, tot oficial, pe Joe Biden! În baza unor informații date de presă!

Asta în condițiile în care, de la înaltul nivel al președintelui SUA în exercițiu, alegerile sunt contestate – inclusiv în instanță!

Rusia a făcut și aici diferența: președintele Vladimir Putin îl va felicita pe președintele ales numai după ce rezultatele alegerilor vor fi anunțate oficial, a răspuns Moscova.

Faptul că, printr-un tweet, Trump a recomandat agenției care se ocupă de tranziția de putere să înceapă unele demersuri ”nu este suficient”, a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Știți că numărarea voturilor din unele state continuă, iar fără acestea rezultatele alegerilor nu pot fi anunțate oficial”, a spus Peskov, citat de mass media rusă.

În acest sens, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin a subliniat ferm că felicitările Rusiei vor fi transmise numai după încheierea tuturor procedurilor.

Așa cum titram, este o lecție de seriozitate dar și de respect față de instituțiile SUA, o lecție pe care Rusia o dă statelor UE, dominate de diverse combinații personale și de atitudini nefirești pentru un nivel atât de înalt!

Nu este vorba de preferința pentru unul sau altul dintre candidați – ci de responsabilitatea pe care o ai atunci când reprezinți un stat, dar și de respectul pe care îl arăți altui stat, dincolo de diverse comentarii din presă.

Asta demonstrează Rusia în aceste zile – ca și în toți anii de când este condusă de Vladimir Putin.

Această probă de comportament înseamnă civilizație – nu titulaturile arogante de tip ”lumea civilizată” sau ”lumea liberă” – când, de fapt, vede întreaga lume ce se petrece în realitate – inclusiv în cazul alegerilor din SUA.
233
Tagurile:
Trump, Europa, Rusia
Tematic
Tucker Carlson: alegerile în SUA, fraudate cu ajutorul Big Tech
Declarație bombă a unui general SUA – probleme la orizont!
Tranziția prezidențială din SUA: cum funcționează

Загрузка...

Agenție de turism din UK condamnă impunerea obligativităţii vaccinării

0
(reînnoit 20:01 24.11.2020)
O firmă de turism din Marea Britanie a stârnit discuţii aprinse pe rețelele sociale după ce a anunțat că nu va mai face afaceri cu Qantas Airways din cauza deciziei acestei companii aeriene de a cere ca toți pasagerii internaționali să fie vaccinaţi împotriva Covid-19.

BUCUREŞTI, 24 nov – Sputnik. Tradewinds Travel, un operator de turism independent, a postat o declarație pe site-ul său web, în care spune că nu va lucra cu clienți care doresc să rezerve un zbor cu Qantas, referindu-se la afirmaţiile CEO-ul companiei aeriene din Australia. Potrivit acestuia, compania australiană vrea să solicite călătorilor internaționali să prezinte dovada că s-au vaccinat împotriva coronavirusului.

„Considerăm că autonomia corporală în ceea ce privește intervenția medicală constituie o alegere personală și nu poate fi ceva impus cu forța de către companii. Nu suntem anti-vaccinuri, dar suntem pro-alegere. Există o diferență uriașă între constrângere și alegerea liberă”, a scris compania, citată de RT

Agenția de turism a mai scris că „niciodată în istoria aviației” o companie aeriană nu a cerut pasagerilor să facă o injecție înainte de a urca în avion. Ea mai spune în declaraţie că Australia, ca stat, are dreptul de a refuza intrarea persoanelor care nu sunt vaccinate, dar că „nu este în atribuţiile unei companii aeriene să impună acest lucru forţat clienților”.

Atitudinea a primit aplauze din partea criticilor politicii vaccinării obligatorii propuse. Un comentator a apreciat agenția pentru că a luat atitudine împotriva „fascismului medical”.

Alții și-au exprimat recunoștința, lăudând compania pentru că se opune „tiraniei” și și-au exprimat speranța că nu va fi zdrobită de „dictatura Covid”.

​De asemenea, mai mulţi utilizatori de Twitter şi-au manifestat sprijinul pentru Tradewinds, spunând că îşi vor rezerva la această agenţie viitoarele sărbători.

​Au existat însă şi comentarii dezaprobatoare. Un internaut a salutat în mod ironic știrea, spunând că astfel nu va fi nevoit să stea lângă un „anti-vaccinist” atunci când va zbura.

​Agenția de turism a promis că va boicota orice companie aeriană care urmează exemplul Qantas. CEO-ul Qantas, Alan Joyce, a susținut că vaccinările obligatorii pentru călătorii internaționali vor deveni o normă la nivel mondial.

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), un grup de lobby care reprezintă companiile aeriene din întreaga lume, dezvoltă deja o aplicație mobilă care va servi drept „pașaport” Covid-19 pentru călători. Un program pilot pentru aplicație este programat să fie lansat luna viitoare.

0
Tagurile:
Vaccinare, UK
Tematic
Brexit aduce noi oportunități pentru UK pe piaţa rusească
UK, avertizări meteo în weekend: ploi torenţiale, inundaţii
UK: lockdown în toată ţara – fără Crăciun şi Anul Nou?
UK: Mai mulţi morţi din cauza lockdown-ului decât a Covid
UK: VIZĂ pentru români de la 1 ianuarie – cum o obţineţi

Загрузка...