Militari ruși din cadrul misiunii de pace patrulează orașul Lacin

Misiunea de pace în Karabah: Rusia și-a asumat o grea povară

418
(reînnoit 09:04 14.11.2020)
Ce înseamnă pentru Rusia operațiunea de menținere a păcii în Karabahul de Munte și ce dificultăți vor întâmpina militarii ruși.

MOSCOVA, 14 nov – Sputnik, Aleksandr Hrolenko. Operațiunea forțelor de menținere a păcii a Rusiei în zona conflictului armeano-azer este unică în felul său, luând în considerație proporția sarcina, dificultățile legate de crearea de la zero a infrastructurii militare, a unui sistem de asigurare a securității, infrastructurii de comunicare și transport.

În conformitate cu acordul trilateral din 13 noiembrie, în Karabahul de Munte a fost introdusă o jumătate din grupul de două mii de pacificatori (din cadrul celei de-a 15-a brigăzi de infanterie motorizată) cu tehnică militară, inclusiv elicoptere Mi-24 și Mi-8, transportatoare blindate BTR-82A, automobile blindate “Tigr” și “Taifun”. De la începutul desfășurării operațiunii de menținere a păcii, din baza aeriană Erebuni din Ulianovsk, au fost efectuate 56 de zboruri cu Il-76, fiind transportați peste 800 de militari, 119 unități ai tehnicii militare. Redislocarea unităților în Stepanakert continuă, e doar un început a unei operațiuni de proporții, o nouă etapă în istoria Caucazului de Sud. Nu întâmplător, contingentul de pacificator este condus de comandantul militar de cel mai înalt nivel de competență (din 2018 și până mai recent – adjunctul comandantului districtului militar Sud), generalul cu experiență de luptă (inclusiv în Siria), Eroul Rusiei, Rustam Muradov.

Pentru prevenirea incidentelor și pentru asigurarea securității militarilor ruși, a fost pusă la punct o cooperare neîntreruptă cu statele majore ale forțelor armate din Azerbaidjan și Armenia. Desfășurat în Stepanakert, comandamentul contingentului rus, împreună cu părțile armene și azere, precizează parametrii operațiunii de menținere a păcii în Karabahul de Munte. Rusia are o responsabilitate deosebită pentru asigurarea securității în spațiul CSI, iar brigadă de infanterie motorizată 15 a fost creată special pentru participarea la operațiunile de menținere a păcii și securității internaționale în interesul Comunității Statelor Independente, ONU, OSCE, iar dacă va fi necesar, și Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Demonstrând o eficiență înaltă, pacificatorii ruși au preluat pe 11 noiembrie controlul asupra coridorului Lacin, iar apoi, asupra întregii linii de contact de pe teritoriul Karabahului de Munte. De-a lungul acesteia au fost desfășurate 10 posturi de observare, pentru asigurarea securității circulației transportului de tranzit, pentru prevenirea unor acțiuni ilegale asupra civililor. În total, în zonele de responsabilitate “Nord” și “Sud” urmează să fie create 16 posturi de observare. De-a lungul liniei de contact își vor demara misiuni de patrulare unitățile poliției militare (din componența contingentului pacificator). Măsurile menționate servesc consolidării stabilității, tranziției spre o viață pașnică și revenirea acasă  refugiaților.

O viață cotidiană dură

În următorii cinci ani (cel puțin), operațiunea de menținere a păcii va necesita niște eforturi semnificative. Introducerea unui contingent militar într-o zonă de conflict, nu e o chestiune deloc ușoară. Practic, e nevoie de crearea rapidă pe un loc gol a unui sistem de observare și control, fortificații optime în punctele de dislocare a unităților și în fiecare din cele 16 de posturi, un sistem sigur de comunicare cu posturile și comandamentul superior, arsenalele protejate, rezerve de combustibil, precum și tabere de teren cu toată infrastructura necesară (cantină, unități medico-sanitare, băi și spălătorii). Totodată, toate acestea nu trebuie să afecteze interesele economice și viața obișnuită a locuitorilor din regiune.

Nu este deloc simplu să locuiești iarna în corduri, însă în cea de-a 15 brigadă servesc militar la contract cu o experiență de luptă și o cunoaștere a normelor dreptului umanitar internațional în conflictele armate. Profesionalismul și pregătirea special garantează o calitate înaltă a serviciului și a rezistenței pacificatorilor ruși în condiții dure ale Karabahului de Munte. Luând în considerație prezența în regiune a militanților din Orientul Mijlociu (mercenari și teroriști), recidivele războaielor proxy sunt inevitabile, experiența de luptă a pacificatorilor este foarte importantă. Amenințările terorist-diversioniste în zona operațiunii necesită o încordare permanent, o activitate de prevenție.

Probabil, într-o nouă configurație a “conflictului înghețat”, cineva își va propune să “preia” un teritoriu (dintr-o parte sau alta), pentru a verifica rezistența pacificatorilor ruși.

Experiența din misiunile de pace anterioare din Caucazul din Sud sugerează că în calea patrulelor și coloanelor militarilor ar putea fi instalate mine, dispozitive explozibile cu detonare la distanță, tentative de organizarea a unor blocade în zone montane și alte provocări. Absența a armelor grele (artilerie, sisteme tactice de rachetă) sporește riscul unor ciocniri militare și pierderi în zona de responsabilitate. Realitatea crudă ne amintește că în cei 14 ani ai operațiunii de pace a Rusiei în zona conflictului georgiano-armean, în diverse circumstanțe au decedat peste o sută de militari. Din prima, până în cea din urmă zi, fiecare misiune de pace miroase a praf de pușcă. Chiar și rotația militarilor celei de-a 15 brigade (de două ori pe an) va fi organizată ca o operațiune militară aparte, în care fiecare subunitate își cunoaște timpul și ruta.

Acord de pace în Karabah: Ce au convenit Azerbaidjanul, Armenia și Rusia
© Video : Ria.ru / AZTV / RT Arabic / Минобороны России / Пресс-служба правительства Республики Армении / Ruptly

Luând în considerație realitățile existente, Rusia și Turcia au convenit asupra creării unui centru comun, al cărui sediu va fi în Azerbaidjan și va observa la distanță asupra regimului de încetare a focului în Karabahul de Munte. Oricât și-ar dori partenerii turci, acordul trilateral nu prevede participarea militarilor turci la misiunea de menținere a păcii. Acest lucru a subliniat în mai multe rânduri MAE al Rusiei. Reglementarea situației din Karabaj trebuie să fie garantată de procesul de negocieri, nu prin concentrarea de trupe străine (sau trupe paramilitare ilegale) și izbucnirea de noi acțiuni militare.

Proporțiile sarcinilor, care urmează să fie realizate în Karabah, ne permit să afirmă că Rusia din nou și-a asumat o grea povară și o responsabilitate serioasă – de dragul păstrării păcii și stabilității în Caucazul de Sud.

418
Tagurile:
Rusia, Karabah
Тема:
Conflictul azero-armean în Karabah (53)
Tematic
Expedierea forțelor de menținere a păcii în Nagorno-Karabah
Pace pentru Nagorno-Karabah: Cine și pentru ce a luptat
Acord de pace în Karabah: Ce au convenit Azerbaidjanul, Armenia și Rusia
Situația din Nagorno-Karabah - galerie foto
Ministerul rus de Externe, despre declarația privind conflictul din Karabah
M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), a multiple rocket launcher

De ce sistemul HIMARS e un pericol pentru România, nu Rusia

585
(reînnoit 14:16 26.11.2020)
De ce sistemele HIMARS nu reprezintă un pericol atât pentru Rusia, cât pentru România și statele din regiunea Baltică.

MOSCOVA, 26 nov – Sputnik, Aleksandr Hrolenko. Statele Unite și aliații lor din NATO nu deține arme care cu adevărat și în mod ultimativ ar amenința Rusia în peninsula Crimeea și regiunea Kaliningrad. Numărul aliaților NATO nu poate fi convertită în calitatea operațiunilor militare, chiar și în Afganistan (talibanii nu sunt un adversar dotat cu tehnologii). Americanii nu sunt jenați de rămânerea în urmă față de Rusia la capitolul tehnologiilor militare (rachete hipersonice, sisteme de apărare antiaeriană și luptă radioelectronică, sisteme submarine robotizate). Exersând tactica “desfășurării războiului hi-tech”, trupele terestre ale SUA au transferat, săptămâna trecută, în câteva ore, pe calea aerului din Germania în România două sisteme de lansare multiplă a rachetelor HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), au efectuat câteva lansări de rachete în direcția Mării Negre și operativ au readus lansatoarele pe baza Ramstein.

Potrivit publicației Forbes, scurta misiune cu lansări în România a devenit o demonstrare de forță a armatei americane, „un mesaj pentru Moscova” și o „surpriză cu rachete” pentru grupul de forțe ale armatei rusești din Crimeea. Altfel nici nu se putea, pentru că Marea Neagră „se transformă rapid într-un lac rusesc”, fapt care amenință interesele Statelor Unite.

Desigur, două lansatoare HIMARS nu schimbă mult lucrurile în regiune, însă în 2018 în Germania a revenit brigada americană 41 de artilerie, în dotarea căreia sunt două baterii ale HIMARS (36 de lansatoare cu suma salvelor de 216 cu rachete de 227 milimetri).

Americanii consideră că vitează mare de desfășurare a HIMARS va complica contraatacul inamicului: “E dificil să lovești un lansator care se află la sol doar câteva ore” și efectuează atacuri asupra câteva puncte.

Exerciții similare Rail Gunner Rush, cu sistemul HIMARS, au avut loc mai devreme în Estonia, la o distanță de 110 de kilometric de frontiera rusă. În acest fel, în septembrie 2020, SUA și-au demonstrate “adeziunea față de securitatea regiunii Baltice”. Moscova, la rândul ei, a calificat Rail Gunner Rush “provocatoare și extrem de periculoasă pentru stabilitatea regională”.

Spectacol pentru Europa

Armata SUA din Europa are tendința de a ignora interesele aliaților și chiar geografia. Publicația Forbes menționează: “De la țărmul românesc, până în Crimeea sunt doar 250 de mile (400 kilometri) prin Marea Neagră. Sistemele HIMARS, transferate în România reprezintă o amenințare serioasă și impredictibilă pentru trupele rusești din regiune”. Comandantul trupelor terestre ale României, generalul maior Iulian Berdilă, confirm: “Fatalitatea, demonstrată astăzi la distanță, utilizată în exercițiile de la Marea Neagră, e de la sine înțeles”. Apropo, România se află în plin proces de achiziționare din SUA a propriilor sisteme HIMARS și planifică să încheie procesul de pregătire a exploatării armei în 2022.

S-ar părea că în România a avut loc o demonstrație reușită a compatibilității operative cu sistemele românești, NATO și-a format un mediu operational și a exersat o variantă eficientă a unei descurajări în teatrul de acțiuni militare. În realitate, personalul american al două M142 High Mobility Artillery Rocket (HIMARS) din cadrul brigăzii 41 de artilerie s-a ambarcat în avioanele MC-130J, au sosit pe baza aeriană românească Kogălniceanu, au interacționat formal cu militarii unității 352 a operațiunilor speciale ale SUA și cu unitățile trupelor terestre ale României. Au tras în gol în Marea Neagră și au revenit în Germania.

Probabil, observăm doar exersarea logisticii, iar într-o luptă reală, brigada de artilerie 41 a armatei SUA va ateriza în Georgia sau Ucraina, mai aproape de inamic. Chiar și în acest caz sistemele HIMARS pot fi distruse în aer sau în aerodromuri, în timpul descărcării, mijloacele rusești de spionaj spatial, sistemele de apărare antiaeriene S-400 și sisteme operativ-tactice de rachetă “Iskander-M” nu vor permite acest lucru. În orice situație, astfel de operațiuni (spectacole) ale armatei SUA în Europa amenință nu atât Rusia, cât România, statele baltice și alte platforme de amplasare temporară sa permanentă a sistemelor HIMARS, ale căror muniții reactive și rachete pot fi dotate cu focare tactice nucleare. Moscova este nevoită să reacționeze, elaborând măsuri de răspuns.

Posibilitățile reale

În condițiile de război, sistemul american HIMARS a fost testat pentru prima dată în februarie 2010, în Afganistan. Au fost efectuate după lansări a rachetelor, care s-au abătut semnificativ de la traiectoria stabilită și au căzut departe de țintă (fapt care a provocat decese în rândul civililor). Pe perioada de anchetă, exploatarea HIMARS a fost suspendată, însă astăzi armata SUA are în dotare peste 400 de lansatoare. În Irak sistemele HIMARS erau utilizat în luptele cu teroriștii începând cu noiembrie 2015. Au fost efectuate câteva sute de lansări a rachetelor de diverse tipuri asupra diverselor obiecte. Nu există informații cu privire la eficiența acestor acțiuni.

High-Mobility Artillery Rocket System reprezintă un sistem de artilerie cu rachetă de o mobilitate înaltă a armatei SUA, plasat pe șasiurile FMTV, poate transporta șase muniții reactive de 227 milimetri (similare sistemelor rusești „Uragan” și „Smerch”) sau o rachetă operativ-tactică ATACMS (similară rachetei rusești “Tocika-U”). Poate fi transportat cu avionul C-130 Hercules.

Absența propriilor dispozitive de orientare, mașina o compensează cu un spectru de containere cu munitții reactive de diverse tipuri și calibre. Sistemul autopropulsat de lansare poate purta rachete cu diverse caracteristici (neghidate și ghidate). La întreprinderile producătoare, munițiile și rachetele sunt amplasate în containere de transportare și lansare ermetice, fără a fi prevăzute serviciile de mentenanță până la tragere.

Masa de luptă a sistemului autopropulsat de lansare cu setul de muniții este de aproximativ 11 tone. Mașina are capacitatea să atingă o viteză de până la 85 kilometri pe oră, să parcurgă până la un punct de alimentare până la 480 de kilometri. Sistemul este dirijat de un echipaj din trei persoane, care se află în interiorul cabinei. Tragerea este posibilă în orice direcție, din unghiuri până la +60 de grade.

585
Tagurile:
rachetă, SUA
Tematic
Analist de top șochează: ”Miliardele date de România pe arme ne duc spre dezastru”
Lansatoarele de rachete din România, un ”mesaj” pentru Rusia
Crimeea poate răspunde la lansările de rachete ale SUA și României

Загрузка...
Klaus Iohannis

Acuzație fulminantă: ”Iohannis a ordonat atacul la Biserică!”

2438
(reînnoit 07:03 26.11.2020)
Este o acuzație fără precedent: un celebru om de Drept și apărător al Biserici declară că Președintele a dat ordin de atac asupra Arhiepiscopului – implicit și asupra Patriarhului și BOR – e ”primul act de război al ateilor împotriva creștinilor ortodocși”!

BUCUREȘTI, 26 nov – Sputnik. Iohannis, Orban și Marcel Vela sunt acuzați de celebrul avocat Aurelian Pavelescu că au ”ordonat Poliției să-l atace în Biserică pe ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului!”

Pavelescu, cel mai puternic apărător al Bisericii în multe situații – inclusiv în cazul Fundației Gojdu – consideră că am asistat la ”primul act de război al ateilor împotriva creștinilor ortodocși”!

Celebrul avocat arată la Constanța a avut loc ”prima acțiune ”manu militari” concretă împotriva Bisericii Ortodoxe Române” ceea ce ”nu s-a mai întâmplat niciodată, nici în perioada comunistă, când metodele au fost diferite”.

Pavelescu traduce simplu și clar: ”Poliția a intrat cu forța în biserica în care Arhiereul săvârșea sfintele taine și i-a scos pe credincioși, îmbrâncindu-i, pentru ca ulterior să-i amendeze și să-i împrăștie”.

”Nu, n-a fost vorba despre o simplă acțiune de ordine publică, cu justificarea pandemiei”, este opinia fermă a avocatului, argumentând că ”Sunt foarte multe biserici în care credincioșii merg și se roagă, se fac slujbe, iar poliția nu a intervenit astfel”.

Pe când aici situația a fost alta, ”cel care era prezent și săvârșea taina împărtășaniei era chiar ÎPS Teodosie, Arhipăstorul locului, cel care a contestat în instanță restricțiile privind libertatea religioasă și cel care a anunțat că va conduce Pelerinajul la Peștera Sfântului Andrei, întâiul chemat al lui Hristos și protectorul României, la 30 noiembrie, sărbătoarea Apostolului”.

”Prin urmare, a fost lansat UN ATAC ÎN FORȚĂ LA ADRESA ÎPS TEODOSIE PERSONAL, o intimidare directă, chiar în timpul când acesta împărtășea poporul!”, acuză celebrul om de Drept.  

Atenție însă, avocatul, președinte al PNȚCD și fost deputat, spune clar că o asemenea acțiune ”n-ar fi fost cu putință decât dacă a fost autorizată și comandată direct de la nivelul zero al puterii politice: șeful statului, șeful guvernului și ministrul de interne, pe acest lanț ierarhic”.

”Atacul la ierarh fiind un atac direct la adresa BOR, a Sfântului Sinod și a Patriarhului Daniel - ca ripostă la uriașul mesaj dat de Preafericitul Patriarh Daniel în urmă cu o lună împotriva prigonirii creștinilor în România: ”DUMNEZEU NU SE LASĂ BATJOCORIT!””, scrie Pavelescu.

Altfel spus, adevărul este mai complex: ”Ce s-a întâmplat astăzi la Constanța este o primă măsură de represiune din partea puterii globaliste și anti-creștine de la București la adresa BOR!”.

Desigur, Pavelescu vorbește în numele partidului martirilor, PNȚCD, care ”fidel principiilor, istoriei și modelelor sale politice, va sprijini necondiționat lupta Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte Biserici creștine pentru apărarea libertăților religioase în România!”.

”Transmitem acest mesaj de solidaritate tuturor românilor: să fim alături de Păstorii noștri!”, încheie Aurelian Pavelescu fulminantul său mesaj.
2438
Tagurile:
atac, Aurelian Pavelescu, Biserică, Klaus Iohannis

Загрузка...
Vaccinul Sputnik V

În ce condiții Italia va negocia cu Rusia procurarea vaccinului Sputnik V

0
Italia va putea să demareze negocieri cu Rusia pentru procurarea Sputnik V doar după ce preparatul va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor, a declarat ambasadorul italian la Moscova.

BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik. Italia va putea demara negocieri cu Rusia pentru procurarea vaccinului „Sputnik V” doar după ce acesta va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), a declarat agenției RIA Novosti, ambasadorul republicii italiene la Moscova, Pasquale Terracciano, în timpul festivităților de deschidere a patinoarului de pe Piața Roșie.

Vaccin
РФПИ и Центр имени Гамалеи

“Vaccinul trebuie să fie certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor. Dacă Insitutul Gamaleia a demarat discuțiile pe acest subiect cu agenția, dacă a expediat informații despre vaccinul rusesc, adunci agenția îl va autoriza, îl va certifica, adică va fi unul din vaccinele accesibile”, a spus ambasadorul.

“Suntem obligați să respectăm această procedură prin intermediul EMA. Nu putem decide “vreau asta, vrea altceva”, doar prin intermediul EMA. Abia apoi vom putea demara negocieri pe acest subiect”, a menționat diplomatul.

0
Tagurile:
Rusia, Italia, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Viktor Orban, gata să cumpere vaccin din Rusia
Un nou contract pentru vaccin anti-Covid – al șaselea!
Acuzația zilei: ”Se vinde iluzia unui vaccin care NU EXISTĂ!”

Загрузка...