Vicepreședintele SUA, Joe Biden

Se va confrunta oare Rusia cu „sancțiuni infernale” sub Biden?

297
Puterea din Statele Unite se va schimba abia anul viitor, dar este deja clar: Joe Biden va fi mai dur cu Rusia decât predecesorul său.

Analiză de Natalia Dembinskaia 

Relativ recent, cele mai radicale măsuri - așa-numitele sancțiuni infernale - erau propuse anume de democrați. Cum amenință acest lucru economia rusească aflați din materialul RIA Novosti.

Datoria de stat a Rusiei

"Ne așteptăm la o înrăutățire serioasă a poziției față de Rusia. Ura față de Moscova în echipa lui Biden este cu adevărat uimitoare”, a declarat un diplomat de rang înalt de la Washington, citat de Financial Times.

Dar una este să faci declarații politice și cu totul altceva sunt acțiunile întreprinse în calitate de președinte. Pe cât de combativ ar fi Biden, Washingtonul nu dispune de prea multe mijloace pentru a provoca daune palpabile economiei rusești, subliniază Bloomberg.

Cea mai gravă amenințare este interzicerea investițiilor în datoria de stat a Rusiei (obligațiuni cu împrumut federal, OFZ). Cu toate acestea, primii care vor suferi din cauza acestui lucru vor fi investitorii americani - mari deținători de valori mobiliare. Și ei ar putea acționa în judecată administrația Biden.

Mai mult, ca răspuns, Rusia se va descotorosi în cele din urmă definitiv de obligațiunile Trezoreriei SUA. În condițiile datoriei publice exorbitante și deficit bugetar uriaș, Casa Albă nu are nevoie de acest lucru.

"Cel mai probabil, americanii vor introduce sancțiuni similare celor europene pentru presupusa încercare de otrăvire a lui Alexei Navalnîi. Dar vorbim despre restricții personale, nu sectoriale. Apoi va urma încercarea de reluare a dialogului cu Moscova, de rezultatele căreia va depinde politica Washingtonului", sugerează Vitali Mankevici, președintele Uniunii Industriale Ruso-Asiatice. În opinia sa, interdicția privind datoria de stat a Rusiei este un atu care va fi utilizat numai în cazul unei treceri evidente a liniei roșii.

"Nord Stream — 2"

S-ar putea ca să crească presiunea asupra Nord Stream-2. În 2016, Biden a numit proiectul energetic rusesc o afacere proastă pentru Europa. "Acest lucru va destabiliza în cele din urmă Ucraina. Iar Europa are nevoie de furnizori diversificați de gaze", a spus el în calitate de vicepreședinte al SUA.

© Sputnik / Алексей Никольский

La mijlocul lunii octombrie, staff-ul electoral al democratului a reamintit din nou: poziția candidatului lor nu s-a schimbat: el este împotriva gazoductului rusesc și „încearcă să consolideze independența energetică a Europei”.

Însă este posibil ca toate acestea să rămână doar vorbe, dar de fapt noul președinte american va negocia cu Rusia și își va retrage obiecțiile față de proiect. După cum asigură fostul senator al statului american Virginia Richard Black, Biden va prefera să negocieze cu Moscova finalizarea construcției „fără mult zgomot”. Și, în schimb, va încerca să negocieze câteva beneficii pentru Washington.

Cursul verde și OPEC

Încă un aspect negativ al președinției lui Biden este politica energetică, așa-numitul curs verde. El intenționează să investească 2 trilioane de dolari pentru a trece la energie curată până în 2035. Și până în 2050 - la zero emisii.

"Beneficiarii cei mai evidenți ai victoriei posibile a lui Biden sunt companiile de energie regenerabilă, sectorul infrastructurii. Petrolul și gazele, companiile farmaceutice se vor simți mai rău, iar cele mai mari companii de tehnologie ar putea fi expuse riscului reglementării antitrust".

"Pentru piața rusească, în acest caz, probabilitatea unor sancțiuni mai dure crește", subliniază analiștii ”Finam” în strategia lor de investiții pentru al patrulea trimestru al anului 2020.

"Riscul real pentru Rusia este introducerea unei taxe pe carbon în agenda globală, care va submina cel mai bun preț de cost din lume pe care îl oferă Rusia. Acest lucru va fi valabil și în cazul siderurgiei și a metalelor neferoase", precizează Mankevici.

În cele din urmă, Biden va continua să facă presiuni asupra OPEC.

De exemplu, el poate relaxa sancțiunile împotriva Iranului și Venezuelei, iar petrolul lor va reveni pe piețele mondiale.

"Iranul va da cel puțin două milioane de barili pe zi. Acest lucru ar putea submina acordul OPEC+", avertizează analistul financiar Artem Zvezdin.

”Există riscul ca Rusia să se retragă din acord și apoi afacerea să se prăbușească. Donald Trump a fost cel care a facilitat participarea Moscovei", a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul cartelului. Acordul de reducere a producției de petrol va înceta să funcționeze și vor apărea probleme globale pe piață, care vor afecta negativ veniturile ce provin din comercializarea petrolului.

Însă toate acestea sunt încă doar speculații. Poate, odată ajunsă la putere, echipa lui Biden va prefera un curs mai constructiv - la urma urmei, sloganurile zgomotoase sunt bune în campania electorală, dar nu ajută prea mult în politica reală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

297
Tagurile:
Joe Biden, Sancțiuni, SUA, Rusia
Sorina Matei

Sorina Matei: ”Dacă vaccinez? Răspunsul tinde spre NU”

53
O atitudine onestă, bazată nu pe idei preconcepute – și pe argumente! Sorina Matei expune aspecte controversate despre companiilor care produc vaccinul ce se va folosi în România

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Cunoscuta jurnalistă de investigații abordează cea mai discutată temă a momentului prin prisma deciziei în situația cea mai apropiată: a propriei sale persoane!

”Am fost întrebată dacă mă vaccinez. Răspunsul tinde spre nu”, spune deschis Sorina Matei, argumentând – ”Cum am urmărit PR-ul pentru proști al companiilor de la început de an, cum își rulează ei coco pe burse și își umflă buzunarele, vă spun că multe dintre companiile astea de rahat n-au făcut un vaccin NICIODATĂ”.

Într-adevăr, cele două mari companii americane, favorite în cursa livrării vaccinului în România, nu au mai produs vaccinuri – iar una dintre ele este chiar considerată un fel de debutantă.

”Moderna a sărit și etapele for coco. Verificați”, scrie Sorina Matei.

Jurnalista de investigații declară că ”din lista OMS am încredere doar în cei care au probat pe Sars, Mers, Zika etc. Adică ASIA”. Iar ”deocamdată ăștia grei, care au probat în trecut de mai multe ori, pe chestii grele, tac”.

Dar, concluzia și decizia Sorinei Matei se mai bazează pe un argument: ”Un vaccin eficient și pe bune nu se face într-un an”. Deci, conchide jurnalista – ”prefer deocamdată să mă protejez”.

53
Tagurile:
Sorina Matei

Загрузка...
Codrin Ștefanescu și Liviu Dragnea

Codrin, lecție dură pentru Iohannis, în numele lui Dragnea

239
(reînnoit 09:06 25.11.2020)
Fostul secretar general al PSD demontează acuzațiile aduse de președintele Iohannis și de PNL guvernărilor social democrate, arătând și cu ce se fac liberalii vinovați

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Chiar dacă este un critic dur al actualei conduceri a PSD, Codrin Ștefănescu nu rabdă ca partidul său să fie acuzat pe nedrept, mai ales de Klaus Iohannis.

Astfel, după atacul violent al lui Iohannis, Codrin a reacționat puternic, amintind de investițiile și realizările PSD din perioada Liviu Dragnea.

”Pe înțelesul lui Klaus! Dragnea și PSD au majorat salariile medicilor și personalului medical! Ca altfel plecau aproape toți din țară!”, spune pe șleau Codrin Ștefănescu.

În al doilea rând, Codrin atrage atenția că Dragnea și PSD ”au redeschis 41 de spitale din cele 64 închise de Boc și guvernarea PD-L - astăzi, toți la tine în partid!”.

”Dragnea și PSD au alocat an de an bugete imense pentru echipamente medicale!”, amintește Codrin Ștefănescu.

Pe de altă parte, fostul secretar general și luptător radical cu ”Sistemul”, îi aruncă în față lui Iohannis: ”Binomul tău i-a anchetat pe medici, pe unii chirurgi de talie mondială și manageri de spitale, pentru că au îndrăznit să facă aceste achiziții!”.

”Nu PSD e de vină, ci proasta organizare a guvernului tău! Care e plin de neamurile, rudele și piloșii șefilor din partid!”, conchide Codrin Ștefănescu.
239
Tagurile:
Klaus Iohannis, lecție, Codrin Ștefănescu

Загрузка...

VIDEO - Muncă de durată: Geniștii ruși în Nagorno-Karabah

0
Inginerii militari ruși și geniștii au plecat în Nagorno-Karabah pentru a se alătura trupelor de menținere a păcii din regiune și pentru a ajuta localnicii să revină la o viață normală.

În republica nerecunoscută Nagorno-Karabah au fost expediați ingineri militari și geniști militari. Specialiștii din Rusia vor examina terenul pentru a identifica dispozitive explozibile în zonele unde au avut loc acțiuni militare și se vor ocupa de așa-numita deminare umanitară, care se efectuează la solicitarea administrației republicii Nagorno-Karabah. Adică, geniștii vor interveni inclusiv pe terenurile private.

De ce Occidentul este nemulțumit de reglementarea din Nagorno-Karabah>>>

Potrivit inginerilor militari, deminarea primară poate dura câteva luni, însă pentru a curăța în totalitate regiunea de mine și bombe nedetonate vir fi necesari câțiva ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Karabah
Тема:
Conflictul azero-armean în Karabah

Загрузка...