Susținătorii lui Trump

Vestul a văzut paiul din Belarus, dar nu vede bârna din SUA

268
(reînnoit 17:34 09.11.2020)
În timp ce Occidentul este îngrijorat de alegerile din Belarus, se face că nu observă ceea ce se întâmplă în SUA.

MOSCOVA, 9 nov – Sputnik,  Maxim Sokolov. În timp ce în emisfera de Vest se adeverește prognoza, potrivit căreia pe 3 noiembrie nu se va încheia procesul electoral din SUA - în locul unui deznodământ obișnuit, linia de subiect al piesei se dezvoltă cu o mai mare fervoare, marile democrații ale lumii au atras atenția asupra unor probleme mult mai importante, din punctul lor de vedere.

Ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a venit (chiar atunci când nu răsunaseră cuvinte precum “Wisconsin” și „Michigan”) cu o declarație importantă: “Am obținut niște investigații independente, care au descoperit existența unor fraude în alegerile prezidențiale și au scos la lumină acțiunile regimului Lukașenko, îndreptate împotriva poporului belarus, care sunt demne de dispreț. Trebuie să fie organizate noi alegeri, care să fie libere și corecte”.

În unison cu Foreign Office, a ieșit cu o declarație și OSCE. Raportorul ei oficial a recomandat statelor membre “să nu recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus din 9 august 2020; să solicite noi alegeri, monitorizate de Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) și alți observatori internațional, în baza standardelor OSCE”.

Procesul de observare a alegerilor americane din partea OSCE a fost mult mai favorabil. Au fost menționate anumite deficiențe, cum ar fi privarea de dreptul la vot a celor condamnați. Însă, de dragul unui echilibru ar fi trebuit menționate și părțile bune, cum ar fi, dreptul de vot al celor răposați, inclusiv celor decedați ani buni în urmă, care și-au oferit votul candidatului Biden. În ansamblu, “Alegerile generale din 3 noiembrie au fost competitive și bine organizate, în pofida unor neclarități juridice și probleme de ordin logistic”. Cum se îmbină neclaritatea juridică cu o bună organizare, doar OSCE știe.

În legătură cu cea mai actuală problemă s-a pronunțat secretarul de stat al SUA, Pompeo, care a îndemnat Belarusul să organizeze alegeri sub monitorizarea observatorilor independenți.

Unei proaste instruiri ai politicienilor din Vest se datorează necunoașterii a corpului fundamental al bancurilor rusești. Față de actuala situație sunt bune două. Un banc evreiesc: “Dragă Abram, în sfârșit am găsit timp și loc pentru a-ți scrie”. Un banc cu Vovocika (echivalentul lui Bulă n.r.), care urmărind prin gaura cheii cu ce se ocupă mama și tata, remarcă cu amărăciune: “Și ei sunt cei care îmi interzic să mă scobesc în nas?”. Dacă ei ar cunoaște cultura orală rusească, ar fi putut evita niște concluzii false. Fraza despre paiul și bârna nu e una specific rusească: Noul Testament este internațional.

Puțin sunt cei care ar afirma că Lukașenko este curat ca lacrima, iar alegerile belaruse sunt cele mai democratice. Însă rolul și influența SUA și a Belarusului în lume sunt incomparabile. SUA are o pondere semnificativă. Respectiv, atunci când cu ajutorul a diverselor mașinării electorale, mandatul de președinte este oferit unui ramolit de 78 de ani, care este gata să preia conducerea celei mai mari puteri, totul arată extreme de prost.

Avantajul lui Lukașenko este că acesta nu-și declară viziunile asupra conducerii statului, sfera apărării etc. Drept obligatorii pentru toată lumea – de la Kremlinul șocat, până la zidurilor statornicei Chinei. Politicienii americani declară astfel de lucruri cu mare patos. Din aceste motive alegerile din SUA au o semnificație pragmatica mult mai mare pentru alte state ale lumii.

Atenția exacerbată față de problemele belaruse, în îmbinare cu “Frate, ești de vină, însă pe cei din SUA i-am scăpat din vedere” ne determină să tratăm declarațiile celor cu autoritate așa cum ele merită, remarcând: “Tot ce ne spuneți este foarte interesant. Apropo, totuși, cum stau lucrurile în Michigan?”.

268
Tagurile:
Alegerile prezidențiale din SUA, SUA
Tematic
Avocatul lui Trump: Posibil, fraude au existat în 10 state
Trump planifică proteste pentru a contesta rezultatele alegerilor
Reacție surpriză a Melaniei Trump pe Twitter după alegeri
Marcel Ciolacu, PSD

PSD, șanse câștige alegerile: ce măsuri ar lua imediat

7
Tot mai multe informații arată că PSD ar putea obține un procent mai mare decât PNL la alegeri – iar în acest caz ar putea propune următorul premier. Iată care sunt primele măsuri pe care le-ar lua social democrații

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Scăderea PNL este evidentă în ultimele sondaje – dar și din informațiile transmise ”pe surse” din partide.

Județe mari precum Dolj și Argeș, dar și fiefuri ca Buzău, Olt, Vaslui și altele, ridică mult ștacheta PSD, iar nemulțumirile din Constanța, Prahova sau Iași răstoarnă clar balanța în favoarea social democraților. Pe de altă parte, PNL nu reușește să convingă în zona marilor orașe, acolo unde ar de înfruntat concurența radicalilor de la USR.

În aceste condiții este posibil ca PSD să câștige alegerile iar Iohannis, care tot afirmă că ”PNL a fost singurul care a avut curajul de prelua guvernarea în pandemie”, ar avea prilejul de a împărți ”povara” guvernării!

Am văzut zilele trecute și la cine se gândește Marcel Ciolacu să numească premier – persoane controversate dar, vorba multor analiști – ”dacă și Orban a ajuns premier, atunci…”. Ciolacu a amintit de Mihai Tudose, Sorin Grindeanu și Vasile Dâncu, dar numai ca exemple, nu ca listă închisă.

Aseară, Marcel Ciolacu a prezentat, la cererea lui Mihai Gâdea, și care sunt primele cinci măsuri pe care le va lua PSD dacă va ajunge la guvernare.

Președintele PSD a prezentat măsuri care cuprind mai multe capitole esențiale, priorități actuale:

”În primul rând, Sănătatea - domnul Rafila trebuie să meargă la Sănătate”, a spus Ciolacu, definind și misiunea ministrului: ”Să începem testarea masivă - să dăm drumul la testele rapide, să vedem exact fenomenul - cât de amplu este”.

Apoi, Ciolacu a vorbit măsuri pentru a stopa principalele efecte negative ale epidemiei – în educație și în economie.

Deci, a doua măsură ar fi în Învățământ – ”Nu avem voie să sacrificăm copiii noștri, nu poți să lași o țară fără educație”, spune Ciolacu, care consideră că ”asta nu e educație, ce se întâmplă!  40% dintre copii nu au acces la internet, nu fac școală online… acei copii au pierdut un an din viață”.

A treia măsură se referă la economie – ”o inserție de capital în economie categoric”.

A patra măsură vizează măsuri anti-șomaj – ”Susținuți angajații, locurile de muncă”, spune Ciolacu, altfel ”se va ajunge din nou la un șomaj record”.

În fine, economia privată, tot cu bătaie către ocuparea forței de muncă: ”Trebuie găsit un parteneriat între Guvern și IMM-uri pentru că acești angajați să fie menținuți în economia țării”.

Deci, o schiță de guvernare care demonstrează o gândire organizată – nu vizând planuri și proiecte mari – ci salvarea a… ceea ce se mai poate salva. Cam așa ar arăta o posibilă guvernare PSD de criză.

7
Tagurile:
PNL, Guvernare, Marcel Ciolacu, PSD

Загрузка...
Cui servesc zborurile de recunoaștere ale SUA deasupra Rusiei

"A ignorat legea": Cui servesc zborurile de recunoaștere ale SUA deasupra Rusiei

135
Termenul de șase luni din data la care Statele Unite și-au anunțat retragerea din cadrul Acordului Cer Deschis a expirat.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik, Sofia Melniciuk. Washingtonul nu mai face parte din Acordul pe care „ani la rând Rusia l-a încălcat grav”. Administrația Trump este de părere că retrage țara sa din tratatele învechite care le „oferea adversarilor un avantaj în detrimentul securității naționale”. Acum, Moscova intenționează să obțină de la cei rămași în acord garanții privind îndeplinirea obligațiunilor asumate. Există oare vreo șansă ca echipa lui Biden să redeschidă cerul american, aflați din materialul RIA Novosti.

Acordul Cer Deschis nu poate exista fără încredere

Una dintre principalele obiecții ale Casei Albe față de Moscovei este restricționarea zborurilor de inspecție deasupra unor zone, și anume este vorba de: Osetia de Sud, Abhazia, Cecenia și Kaliningrad. Ca răspuns, americanii au închis cerul deasupra Alaskăi și a Insulelor Pacificului.

Conform acordului din 2002, 35 de țări participante pot efectua zboruri de recunoaștere reciproce deasupra teritoriilor lor. Datele obținute sunt disponibile tuturor. Aeronavele în acest caz nu sunt înarmate, echipamentul video este verificat în prealabil și un reprezentant al țării inspectate se află la bord.

În 2019, peste 1,5 mii de astfel de zboruri au avut loc în cadrul ACD. Dar monitorizarea și consolidarea încrederii între țări nu este singurul obiectiv. Există, de asemenea, semnale politice importante. De exemplu, după izbucnirea conflictului în Donbass, Statele Unite au zburat deasupra estului Ucrainei în semn de sprijin pentru Kiev.

Joc fără scrupule

Kremlinul consideră că acest tratat este un factor foarte important în consolidarea încrederii reciproce și controlului armelor. Retragerea SUA din Acord îl face neviabil, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus. Cu toate acestea, Moscova va continua să respecte prevederile documentului - cu câteva condiții, a subliniat Ministerul rus de Externe.

În primul rând, țările europene garantează că nu își vor împărtăși datele de zbor cu Statele Unite. În al doilea rând, aeronavele rusești vor putea inspecta obiectivele americane din Europa. Până în prezent nu au fost primite garanții, iar Moscovei nu-i convine deloc acest lucru.

”Nu este un secret faptul că SUA le cer aliaților să semneze documente potrivit cărora, după ieșirea Washingtonului (din ACD - n. red.), aceștia vor transmite părții americane informații obținute în urma zborurilor de observare deasupra Rusiei, a declarat Konstantin Gavrilov, șeful Delegației ruse la discuțiile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor. Aceasta nu este doar o încălcare a ACD, ci este un joc fără scrupule în câmpul tratatului, care a devenit o altă victimă în strategia Washingtonului de a dezactiva sistematic verigi din arhitectura internațională de control al armelor și neproliferării”.

"Nebunie curată"

Retragerea SUA din ACD bate în primul rând aliații Washingtonului din Europa. Accesul la datele colectate de avioanele americane este important pentru ei. Reprezentanții mai multor țări europene și-au exprimat regretul pentru decizia Washingtonului. "Înțelegem că au existat dificultăți legate de respectarea reglementărilor din partea Rusiei. Cu toate acestea, în opinia noastră, acesta nu este un motiv pentru retragerea din tratat", a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas.

Ministerul francez de Externe a indicat că Statele Unite nu au furnizat dovezi ale încălcării acordului de către Moscova. Într-o declarație comună, Spania, Belgia, Finlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Republica Cehă și Suedia au subliniat că ACD rămâne „funcțional și util”.

Nici chiar în SUA nu există unanimitate în această privință. De exemplu, iată cum evaluează   acțiunile Casei Albe Robert Menendez, membru al Comitetului pentru relații externe al Senatului: „Președintele Trump a ignorat flagrant legea și a făcut unilateral o retragere motivată politic chiar și după pierderea alegerilor prezidențiale”.

„Este nebunie curată”, a comentat generalul Forțelor Aeriene Americane și fost director al Agenției Naționale de Securitate, directorul CIA Michael Hayden. Șeful Departamentului de Stat pe timpul lui Ronald Reagan, George Shultz, ministrul Apărării sub conducerea lui George W. Bush, William Perry și fostul senator și consilier neoficial al lui Barack Obama, Samuel Nunn, au trimis o scrisoare la Casa Albă prin care solicita păstrarea Tratatului Cer Deschis.

Sfârșitul înțelegerilor

În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, toată lumea s-a convins că el nu este interesat de controlul armelor. În 2018, liderul american și-a anunțat retragerea din Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune - acordul nuclear iranian din 2015 - sub pretextul că Teheranul nu îl respectă.

Un an mai târziu, aceeași soartă a avut-o și Tratatul privind rachetele cu rază intermediară și scurtă de acțiune, semnat de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov.

În 2020, surse din cadrul Administrației au declarat că testarea nucleară a fost discutată la Casa Albă pentru prima dată din 1992. Acest lucru ar încălca moratoriul care se aplică în Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie și Franța.

Soarta Tratatului privind armele ofensive strategice din 2010 (START-3) nu este clară. A doua rundă de negocieri s-a încheiat în septembrie, Statele Unite propunând Rusiei o serie de condiții suplimentare, printre care una imposibilă: aderarea Chinei la acord. START-3 expiră în februarie, iar experții intervievați de RIA Novosti se îndoiesc că va putea fi prelungit.

Oricum ar fi, Acordul Cer Deschis este probabil ultima victimă a administrației Donald Trump. Este prea devreme pentru a-l felicita pe Joe Biden pentru victoria oficială, dar probabilitatea ca el să preia biroul oval crește pe zi ce trece.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф
© Sputnik / Сергей Мальгавко

Punct și de la capăt

Unii experți consideră că Biden ar trebui să ia în considerare întoarcerea la Acordul Cer Deschis. Cu toate acestea, este puțin probabil să se întâmple acest lucru, crede Dmitri Suslov, director adjunct al Centrului pentru Studii Internaționale Europene și Internaționale (CCEMI) a Școlii Superioare de Economie.

”În SUA, s-a dezvoltat o poziție clară de-a lungul mai multor decenii: dacă se retrag din acordul de control al armelor, nu se mai întorc acolo", spune el într-un interviu acordat pentru RIA Novosti. - „Mai mult decât atât, SUA a înaintat pretenții față de Rusia în privința ACD, pe parcursul a mai multor ani, chiar și în timpul Administrația Obama. Există un consens între Casa Albă, Pentagon și comunitatea de spionaj că Moscova nu respectă în totalitate și încalcă prevederile documentului".

În plus, subliniază expertul, revenirea la tratat va necesita ratificarea deciziei de către camera superioară a Congresului. Având în vedere că poate fi din nou sub controlul republicanilor, există riscul apariției unor noi probleme.

Cu toate acestea, chiar dacă Biden decide să anuleze decizia predecesorului său, va dura ceva timp. "În plus, Trump creează acum obstacole suplimentare", a declarat Oleg Șakirov, consultant al Centrului PIR și expert senior la Centrul pentru soluții avansate de gestionare, într-o discuție cu RIA Novosti. Este vorba despre intențiile Casei Albe de a obliga Forțele Aeriene ale țării să scape de aeronavele care sunt folosite pentru zborurile de observare.

"Pe parcursul unei lungi perioade, din cauza acțiunilor republicanilor, Congresul nu a alocat fonduri pentru modernizarea lor, iar această luptă a avut drept scop subminarea ACD", explică sursa agenției. - "Întoarcerea fără avioane de observare va fi mai dificilă".

În afară de aceasta, adaugă Șakirov, trebuie să ținem cont cine va ocupa locurile în vabinetul lui Biden. De exemplu, Michael Carpenter, fost consilier de politică externă, s-a opus participării SUA la ACD, deoarece Rusia ar fi colectat informații despre infrastructura americană pentru acțiuni rău intenționate.

La o scară mai mare, ideea principală a lui Biden este de a restabili încrederea în Europa, subliniază Șakirov. Și având în vedere că tratatul este important pentru ea, probabil Statele Unite se vor reveni la el, deși nu imediat - de dragul aliaților.

135
Tagurile:
Rusia, SUA

Загрузка...