Susținătorii lui Trump

Vestul a văzut paiul din Belarus, dar nu vede bârna din SUA

297
(reînnoit 17:34 09.11.2020)
În timp ce Occidentul este îngrijorat de alegerile din Belarus, se face că nu observă ceea ce se întâmplă în SUA.

MOSCOVA, 9 nov – Sputnik,  Maxim Sokolov. În timp ce în emisfera de Vest se adeverește prognoza, potrivit căreia pe 3 noiembrie nu se va încheia procesul electoral din SUA - în locul unui deznodământ obișnuit, linia de subiect al piesei se dezvoltă cu o mai mare fervoare, marile democrații ale lumii au atras atenția asupra unor probleme mult mai importante, din punctul lor de vedere.

Ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a venit (chiar atunci când nu răsunaseră cuvinte precum “Wisconsin” și „Michigan”) cu o declarație importantă: “Am obținut niște investigații independente, care au descoperit existența unor fraude în alegerile prezidențiale și au scos la lumină acțiunile regimului Lukașenko, îndreptate împotriva poporului belarus, care sunt demne de dispreț. Trebuie să fie organizate noi alegeri, care să fie libere și corecte”.

În unison cu Foreign Office, a ieșit cu o declarație și OSCE. Raportorul ei oficial a recomandat statelor membre “să nu recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus din 9 august 2020; să solicite noi alegeri, monitorizate de Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) și alți observatori internațional, în baza standardelor OSCE”.

Procesul de observare a alegerilor americane din partea OSCE a fost mult mai favorabil. Au fost menționate anumite deficiențe, cum ar fi privarea de dreptul la vot a celor condamnați. Însă, de dragul unui echilibru ar fi trebuit menționate și părțile bune, cum ar fi, dreptul de vot al celor răposați, inclusiv celor decedați ani buni în urmă, care și-au oferit votul candidatului Biden. În ansamblu, “Alegerile generale din 3 noiembrie au fost competitive și bine organizate, în pofida unor neclarități juridice și probleme de ordin logistic”. Cum se îmbină neclaritatea juridică cu o bună organizare, doar OSCE știe.

În legătură cu cea mai actuală problemă s-a pronunțat secretarul de stat al SUA, Pompeo, care a îndemnat Belarusul să organizeze alegeri sub monitorizarea observatorilor independenți.

Unei proaste instruiri ai politicienilor din Vest se datorează necunoașterii a corpului fundamental al bancurilor rusești. Față de actuala situație sunt bune două. Un banc evreiesc: “Dragă Abram, în sfârșit am găsit timp și loc pentru a-ți scrie”. Un banc cu Vovocika (echivalentul lui Bulă n.r.), care urmărind prin gaura cheii cu ce se ocupă mama și tata, remarcă cu amărăciune: “Și ei sunt cei care îmi interzic să mă scobesc în nas?”. Dacă ei ar cunoaște cultura orală rusească, ar fi putut evita niște concluzii false. Fraza despre paiul și bârna nu e una specific rusească: Noul Testament este internațional.

Puțin sunt cei care ar afirma că Lukașenko este curat ca lacrima, iar alegerile belaruse sunt cele mai democratice. Însă rolul și influența SUA și a Belarusului în lume sunt incomparabile. SUA are o pondere semnificativă. Respectiv, atunci când cu ajutorul a diverselor mașinării electorale, mandatul de președinte este oferit unui ramolit de 78 de ani, care este gata să preia conducerea celei mai mari puteri, totul arată extreme de prost.

Avantajul lui Lukașenko este că acesta nu-și declară viziunile asupra conducerii statului, sfera apărării etc. Drept obligatorii pentru toată lumea – de la Kremlinul șocat, până la zidurilor statornicei Chinei. Politicienii americani declară astfel de lucruri cu mare patos. Din aceste motive alegerile din SUA au o semnificație pragmatica mult mai mare pentru alte state ale lumii.

Atenția exacerbată față de problemele belaruse, în îmbinare cu “Frate, ești de vină, însă pe cei din SUA i-am scăpat din vedere” ne determină să tratăm declarațiile celor cu autoritate așa cum ele merită, remarcând: “Tot ce ne spuneți este foarte interesant. Apropo, totuși, cum stau lucrurile în Michigan?”.

297
Tagurile:
Alegerile prezidențiale din SUA, SUA
Tematic
Avocatul lui Trump: Posibil, fraude au existat în 10 state
Trump planifică proteste pentru a contesta rezultatele alegerilor
Reacție surpriză a Melaniei Trump pe Twitter după alegeri
Джо Байден

Biden va preciza dacă Rusia este gata se sinucidă

447
(reînnoit 07:35 12.06.2021)
"Statele fac astfel de lucruri înainte de război", a menționat între altele, în timpul unei discuții televizate, Andrei Bezrukov, colonel al Serviciului de Informații Externe, astăzi profesor la universitatea MGIMO.

Este vorba despre o acțiune cu adevărat serioasă a administrației americane, care a comandat, încă în februarie, un studiu al vulnerabilității țării în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare cu bunuri critice, menționează într-un editorial pentru RIA Novosti analistul Dmitrii Kosîrev. Studiul a fost finalizat acum, în ajunul călătoriei președintelui Joe Biden în Europa, unde va avea loc, între altele, și întâlnirea acestuia cu președintele Vladimir Putin.

Despre faptul că această întâlnire de la Geneva va constitui doar o parte a schimbării de curs americane pe scena mondială, demult așteptată și foarte serioasă, vom vorbi mai jos. În ceea ce privește vulnerabilitatea Americii, aceasta, conform datelor studiului, a fost depistată în cel puțin trei sfere – în aprovizionarea cu medicamente, cu semiconductori și cu elemente terestre rare. Și în toate cazurile este vorba despre China, adică despre dependența periculoasă a aprovizionării SUA de o superputere egală cu America pe scena mondială.

Apoi, zilele trecute, a urmat acțiunea numărul doi – dezvoltarea unei legi privind inovațiile și concurența. Ea a fost aprobată de Senatul SUA și va fi pusă în aplicare în curând. Și aici este vorba, în primul rând, despre concurența cu aceeași superputere. Două sute cincizeci de miliarde de dolari au fost alocate în temeiul acestei legi pentru a îmbunătăți competitivitatea economiei americane față de China. Este vorba despre subvenții pentru a accelera inovațiile și alte tipuri de sprijin pentru industriile avansate americane.

Aici există o particularitate amuzantă. Ani de zile, Statele Unite au explicat cât de inacceptabil este sprijinul statului chinez pentru industriile avansate și multe alte industrii. Programul Beijingului "Made in China 2025" a fost apreciat drept un model de concurență greșită și de întruchipare a răului. Adică, nemulțumirea consta în faptul că Beijingul nu respectă regulile, joacă necinstit. Cinstit – este atunci când concurează numai comercianții privați și victoria este determinată de o zeitate numită Piață. Dar acum, când s-a dovedit că jocul Chinei duce la câștig, inclusiv global, Statele Unite au decis destul de liniștit să facă același lucru.

© Sputnik / Алексей Дружинин

Acum despre amploarea a ceea ce se întâmplă. Experții spun că administrația democraților a moștenit ideea republicanilor de a reindustrializa America și că este vorba despre programe concepute pe zece ani. Și că pentru Statele Unite chestiunea este pusă în felul următor: să câștige această luptă sau să moară.
În ceea ce privește moartea – ar putea fi prea mult. Dar iată estimarea publicației The Guardian: până la sfârșitul deceniului, China va depăși Statele Unite în ceea ce privește volumul economiei, dar nu pur și simplu, ci cu o pondere suplimentară – preluând conducerea tehnologică mondială (fapt ce împiedică Pentagonul să doarmă liniștit noaptea). Însăși ideea unei astfel de pierderi a statutului de lider este teribilă pentru Statele Unite.

Cuvântul cheie în toate aceste subiecte strâns legate este "tehnologii". Volumul total al producției într-un an este, desigur, important, dar mai degrabă în ceea ce privește propaganda. Statutul actual relativ egal al celor două superputeri în ceea ce privește superioritatea tehnologică este un coșmar, pe când preluarea conducerii tehnologice mondiale de către China este un coșmar-coșmar.

Anume cu astfel de sentimente a fost pregătită actuala călătorie a lui Joe Biden în Europa. Același material din ziarul londonez descrie destul de clar întregul concept al acestui periplu diplomatic. Biden se va întâlni cu liderii Occidentului în Cornwall, Marea Britanie, ca parte a summit-ului G7. Apoi va avea loc o discuție cu NATO și cu structurile europene. Iar conversația va atinge în primul rând și aproape exclusiv China. Biden intenționează să invite europenii, destul de sceptici, la un al doilea război rece, de data aceasta cu China.

De ce europenii sunt sceptici? Doar un detaliu despre cum ar trebui să arate un astfel de război: conform studiului menționat anterior despre vulnerabilitatea Americii și potrivit legii concurenței menționate mai sus, în Statele Unite se creează "un grup de atac", condus de un reprezentant comercial sau de o altă persoană de rang ministerial. Această forță de atac va determina care dintre mărfurile chineze se bazează pe tehnologiile furate de la americani. Și nu este vorba doar că aceste mărfuri nu vor putea fi importate în SUA. Despre statutul lor ”furat” vor fi anunțați și europenii, și alți aliați. Ulterior, aceștia din urmă vor fi rugați să-i creadă pe americani pe cuvânt și, la fel, să nu cumpere aceste produse extrem de competitive.

Vor crede oare aliații, toți până la unul? Întrebarea este complexă. Dacă ne întoarcem la articolul din The Guardian, acolo este citat un diplomat anonim, care observă: europenilor s-ar putea să nu le placă ceea ce face China (într-o situație sau alta), dar americanilor nu le place ceea ce este China, și anume, o putere egală cu America în lume, indiferent dacă face ceva în general.

Summitul de la Geneva, conform acestei logici, se dovedește a fi la periferia călătoriei europene a lui Biden. Relațiile bilaterale cu Moscova sunt secundare pentru el. Președintele american se va ocupa, în primul rând, de sondarea poziției Rusiei cu privire la viitorul război rece dintre Statele Unite și China pentru decenii înainte. Bineînțeles, nimeni nu se așteaptă că Moscova se va angaja brusc într-o confruntare cu Beijingul. Dar să afle cum se va comporta Rusia în unele situații, ipotetice deocamdată, este util pentru America. Poate că Rusia va dori brusc să se sinucidă geopolitic și să adopte un fel de poziție neutră în confruntarea iminentă.

Deși, ce poate fi mai simplu: există două superputeri, una – cea care pierde – se pregătește să se confrunte cu cealaltă. Ambele sunt giganți economici și lideri tehnologici, prin urmare parteneri potențial profitabili. Dar, în ultimii ani, o superputere i-a făcut (și i-a spus) Rusiei un număr extrem de mare de ticăloșenii. Cealaltă superputere, cel puțin, nu a făcut sau a spus nimic de genul acesta. În plus, dezvoltă cooperarea cu noi acolo îi iese asta. Și ce poziție a Moscovei am putea să ne imaginăm aici?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>

447
Tagurile:
Rusia, Joe Biden

Загрузка...
Parlamentul

Dilema ruso-europeană a Moldovei: Ce cale trebuie urmeze țara după alegeri?