Exerciții militare în ținutul Krasnodar

Se schimbă tactica de luptă: Rusia are noi arme de asalt

699
(reînnoit 01:45 03.11.2020)
Ce reprezintă dronele de asalt și recunoaștere rusești Orion și ce caracteristici le deosebesc de alte aparate de acest tip.

MOSCOVA, 2 nov – Sputnik, Nikolai Protopopov. Un regim autonom sporit, rachete ghidate și o capacitate înaltă de a ocoli sistemele de apărare antirachetă – militarii ruși învață să mânuiască primele drone multifuncționale “Orion”. Potrivit aprecierilor specialiștilor, aceste drone vor spori considerabil capacitățile armatei și vor ridica la un nou nivel aviația. Despre plusurile și minusurile unor astfel de aparate, aflați mai multe detalii în materialul RIA Novosti.

Interferențele nu reprezintă o problemă

Recent, într-un reportaj al postului de televiziune rusesc NTV au fost prezentate imaginile a sistemului în acțiune – două mașini de ghidaj și trei drone “orion”, care, din câte se pare, se află deja în dotarea armatei. Reamintim, contractul pentru livrarea în serie a dronelor de recunoaștere și asalt, cu o durată înaltă de zbor, a fost semnat de Ministerul Apărării al Rusiei în luna august. Primul set a fost transmis spre exploatare experimentală în primăvara a acestui an.

„Orion” se poate afla în aer până la 24 de ore. Exteriorul acestuia amintește de MQ-1 Reaper american, cu aripi la fel de lungi și înguste și o coadă în formă de V. Drona este destinată nu doar operațiunilor de recunoaștere și indicarea a țintei, ci și efectuării unor atacuri cu rachete și bombe. Are o capacitate de încărcare de până la 200 de kilograme. Pentru navă au fost elaborată câteva muniții cu calibre de la 25 la 100 kilograme.

“Orion” aparține clasei de drone medii și ocupă un segment între giganticile S-700 “Ohotnik” și spionii de dimensiuni mici. Motorul cu benzină are o putere de peste 100 cai putere și se află în partea din spate a fuzelajului. Din contul utilizării în construcție a materialelor și compozitiei, în pofida unor dimensiuni mari, drona are o greutate de aproximativ o tonă. Altitudinea maximă de zbor este de 7,5 mii de metri, cu o viteză de 200 de kilometri pe oră. Zborul este controlat de un operator prin semnal radio, distanța semnalului este de 250 de kilometri.

Panțir S1
© Photo : пресс-служба Западного военного округа Минобороны РФ

Aparatul este unic în felul său pentru că are capacitatea să acționeze pe câmpul de luptă chiar și în condițiile unor interferențe dense, provocate de sistemele de luptă radioelectronică ale inamicului. Sistemul optic și electronic de la bordul navei detectează și escortează țintele în regim automat și corectează zborul rachetelor ghidate. Ochii și urechile dronei sunt camerele video și termovizoare, telemetrul cu lazer și indicatorii de ținte. Totodată, mașina are prevăzut spațiu pentru echipament video digital și o stație radar.

O dezvoltare a proiectului “Orion” este drona de asalt “Sirius”. Modelul experimental, potrivit constructorilor, va fi gata anul viitor. Acesta va fi dotat cu un sistem de comunicare prin satelit, care va permite dirijarea zborului din orice punct al planetei.

Atacul dronelor

În ultimii ani dronele sunt tot mai des utilizate în conflictele armate din întreaga lume. Cel mai proaspăt exemplu sunt acțiunile militare din Karabahul de Munte. În opinia expertului militar Aleksei Leonkov, militari azeri utilizează destul de eficient dronele, pentru că republica autonomă Karabahul de Munte nu dispune de sisteme moderne de apărare antiaeriană și luptă radioelectronică.

“Multe state, care nu au acordat o suficientă atenție creării sistemelor de apărare antiaeriană și camuflajului, culeg acum roade amare”, a menționat Leonkov într-o discuție cu reporterul RIA Novosti. „Imaginile prezentate de Azerbadjan demonstrează că în armata armeană lipsește orice camuflaj. Dacă ar fi lucrat asupra lui, dronele ar fi fost mult mai eficiente – viteza și capacitățile lor de căutate a țintelor în diapazonul optic sunt reduse”.

Totuși, adaugă expertul, în condițiile unei anumte tactici, dronele pot fi capabile să provoace daune semnificative chiar în condițiile unei rezistenței puternice din partea unui sistem de apărare antiaerian profund eșalonat. În special, în SUA este dezvoltată în prezent concepția așa-numitului roi de drone, când zeci de aparate de zbor vulnerabilizează sistemul de apărare a inamicului și distrag radarele de orientare.

“Într-un bombardier B-52 încap peste 140 de astfel de aparate”, specific Leonkov. “Acestea vor simula niște ținte false, Când zboară un astfel de roi, mijloacele de apărare antiaeriană sunt nevoite să reacționeze, își epuizează munițiile și își trădează locația. În timp ce unitățile de luptă sunt ocupate cu reîncărcarea munițiilor, sosește aviația de asalt și foarte rapid distruge țintele, conform coordonatelor primite”.

Armata rusă exploatează aparate fără pilot de câteva tipuri – de regulă, e vorba de o tehnică compact, destinată misiunilor de recunoaștere și indicarea a țintei. Acum, spre exemplu, dronele patrulează neîntrerupt pe teritoriul din jurul bazei aeriene Kheimim din Siria. Odată cu intrarea în dotare a dronei de asalt “Orion”, militarii vor obține o nouă supremație în spațiul aerian.

Efectul psihologic

Așa cum menționează militarul rus, generalul maior Vladimir Popov, cel mai important avantaj al aviației fără de pilot este siguranța personalului care atacă inamicul, aflându-se la o distanță de zeci de kilometri de zona operației. Totodată, dronele au sporit eficiența avioanelor de luptă.

“Dacă, spre exemplu, o dronă mică va detecta un sistem operativ-tactic de rachete, atunci nu-l va putea distruge de sine stătător dintr-o singură lovitură”, explică Popov. “În acest sens e nevoie de avioane. Însă aceasta este capabilă să lanseze câteva bombe sau rachete și să dezorganizeze activitatea personalului, să-i afecteze starea psihică. Apoi, conform coordonatelor transmise de dronă, fie vine al doilea aparat de acest fel, fie un elicopter sau avion și finalizează misiunea”.

Trebuie să recunoaștem, probabil, că cele mai mari succese în utilizarea dronelor au înregistrat americanii, deocamdată. Aceștia utilizează dronele în misiuni de recunoaștere din anii 60. În Vietnam dronele efectuau câteva mii de zboruri, în special, pentru fotografii aeriene.

În anii 90, când Pentagonul a obținut drone multifuncționale Predator, aviația fără pilot a învățat nu doar să desfășoare operațiuni de spionaj, dar și să aplice lovituri la țintă eficiente asupra obiectelor terestre. “Prădătorii” acționau în orice conflict militar cu participarea SUA – în Bosnia, Irak, Afganistan, Libia și Siria.

De un program de dezvoltare a dronelor dispunea și URSS. În anii 60, constructorii sovietic au dezvoltat câteva tipuri de drone spion. Unul din acestea este La-17R, construit în baza unei ținte aeriene.

Acesta era lansat de la sol cu ajutorul acceleratoarelor cu combustibil solid, iar în cer se includea motorul turboreactor. Aparatul putea să se afle în aer de la 30 de minute, până la o oră și jumătate, în dependență de înălțimea zborului și atingea o viteză de până la 900 de kilometric pe oră.  Aparatul de recunoaștere era de o utilizare multiplă, ateriza ca un avion sau cu ajutorul unei parașute.

Un alt proiect al sovieticilor a fost sistemul de recunoaștere operativ-tactică Tu-141 “Strij”. Acesta atingea o viteză de peste 1100 de kilometri pe oră, ajungea la o altitudine de la 50 la 5000 metri. „Strij” a rămas în dotarea armatei până în anii 90, fiind bazate preponderent la frontierele de Vest ale Uniunii Sovietice.

699
Tagurile:
drone
Тема:
Industria militară rusă (161)
Tematic
Prima dronă rusească de dimensiuni mari care va ajuta victimele incendiilor forestiere
O dronă americană, doborâtă de un “Panțir” rusesc
VIDEO: „Distrugătorul de portavioane” Lun - filmat de dronă
Florin Cîțu și Klaus Iohannis

Fost demnitar acuză România va fi vândută pe bucăți

534
Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, scrie, pe pagina sa de Facebook, faptul că actualul Guvern pregătește vânzarea unor obiective strategice ale României, ”pe nimic”. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, trage un puternic semnal de alarmă și acuză că actualul Guvern are intenții dintre cele mai nefavorabile pentru România.

”Gaşca lui Cîţu, cu ”oamenii noi” gata să apese pe butoane, pregăteşte vânzarea pe nimic a unor obiective strategice ale statului român. Pe nimic pentru stat! În condiţiile în care transportul aerian a început să îşi revină după perioada extrem de grea a pandemiei, Ministerul Transporturilor trimite în şomaj tehnic 50% din personalul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti SA”, scrie Cuc.

Acesta se întreabă de ce sunt trimiși acum oameni în șomaj tehnic, în condițiile în care zborurile se reiau, iar Aeroportul ”Henri Coandă” are câteva intervale orare în care este sub presiune, se aglomerează, iar indicatorii economici sunt în creştere.

Tot Cuc are răspunsul. În opinia sa, când ceva merge prost, se vinde mai ieftin.

Iar situația de la Transporturi nu este singulară. Fostul ministru al Transporturilor avertizează că Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență prin care va creşte alocarea de fonduri din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate către operatorii privaţi din Sănătate.

Adică, spune Cuc, nu va mai evacua nimeni Spitalul Foişor, pentru că Guvernul va da bani spitalelor private.

În opinia sa, în loc sp pună pe picioare rețeaua de sănătate plătită de toți românii, ”Guvernul-foarfecă se pregăteşte să livreze 250 de milioane de euro către privaţii la care au acces numai cei care îşi pot permite”.

Cuc subliniază, însă, că este nevoie și de servicii private în Sănătate.

”Dar nu acoperite din banii tuturor! Şi nu în detrimentul sănătăţii publice”, a precizat Cuc.

Acesta a adăugat că miniştrii USR PLUS au introdus în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă crearea unei agenţii care să controleze toate investiţiile din Sănătate.

”Dar ca tacâmul să fie complet, dacă nu vând obiective care nu le aparțin, hoarda cinică din Piața Victoriei taie tot ce se poate din drepturile românilor. Mai țineți minte promisiunile lui Cîțu, Orban și ale lui Klaus Iohannis legate de creșterea alocațiilor? Nu mai sunt valabile”, a punctat Răzvan Cuc.

Acesta a precizat că, din cele cinci tranșe de majorare, cu câte 20 de puncte, copiii vor beneficia doar de trei: cele acordate deja în august 2020 și ianuarie 2021 și cea care, potrivit proiectului de ordonanță, ar urma să fie acordată de la 1 ianuarie 2022. Tranșele de la 1 iulie 2021 și de la 1 iulie 2022 sunt anulate.

”Pentru toate acestea, și pentru încă multe altele, acest guvern al trădării naționale trebuie să plece!”, a adăugat Cuc.
534
Tematic
Ce nu au voie să facă femeile în Miercurea Mare, ziua în care Iisus a fost vândut
Combinat construit de Ceaușescu în Ucraina, vândut de USR
România, datoare vândută: cifrele dezastrului, plătim mai mult ca europenii

Загрузка...

Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden

326
(reînnoit 15:48 18.06.2021)
Experții sunt de părere că după întâlnirea dintre Putin și Biden Europei îi va fi mai ușor să prietenească cu Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik, Nikita Cikunov. Întâlnirea dintre președinții Rusiei și Statelor Unite a avut loc ieri, la Geneva. Ambii lideri au rămas mulțumiți de rezultate. Dar au devenit oare negocierile un pas spre apropierea statelor și relaxarea sancțiunilor? Cum va afecta conversația dintre cei doi lideri relațiile Federației Ruse cu Europa? Despre asta – în materialul Sputnik.

Rezultate pentru viitor

Conversația dintre Vladimir Putin și Joe Biden de la Geneva, care a avut loc pe 16 iunie, nu a dus la schimbări revoluționare în relațiile dintre cele două țări, dar poate fi începutul unui dialog cu drepturi depline. Acest punct de vedere este împărtășit de experții care au participat la discuția cu privire la rezultatele summitului pe site-ul centrului internațional de presă multimedia ʺRossiya Segodnyaʺ.

Un rezultat important al întâlnirii dintre cei doi președinți a devenit semnarea unei declarații comune care confirmă angajamentul Rusiei și a Statelor Unite de a controla armele strategice, consideră Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului Rus pentru Afaceri Internaționale.

ʺDeși tratatul New START a fost prelungit pentru cinci ani, nu a rămas prea mult timp. Mi-aș dori foarte mult ca părțile să cadă de acord asupra unui nou model de control al armelorʺ, spune el.

Acordul Statelor Unite de a include problema securității cibernetice în cadrul consultațiilor reciproce este, de asemenea, important. Anterior, partea americană a reacționat negativ la o astfel de idee, preferând să acuze nefondat Moscova de atacurile cibernetice, adaugă expertul.

Decizia privind întoarcerea reciprocă a ambasadorilor la Moscova și la Washington inspiră un anumit optimism, continuă Andrei Kortunov. În același timp, el observă că acest lucru nu este suficient pentru a restabili pe deplin relațiile diplomatice.

ʺAmbasadorii sunt ʺgeneraliʺ, dar fiecare general are nevoie de o ʺarmatăʺ. Asta înseamnă că este, totuși, necesar să se restabilească activitatea ambasadelor în întregime, să revină diplomații și serviciile consulare", subliniază specialistul.

În relațiile ruso-americane s-au acumulat multe probleme, care nu vor dispărea după prima întâlnire, constată Valerii Garbuzov, directorul Institutului SUA și Canada al Academiei Ruse de Științe.

ʺSummitul ar trebui să dea startul consultațiilor, negocierilor. Dacă se vor forma grupuri de lucru, dacă se vor începe întâlnirile, iar toate acestea vor fi completate de negocierile telefonice sau întâlnirile în prezență ale șefilor de stat, atunci dialogul va fi reluat. Vom vedea rezultatul în următoarele săptămâniʺ, prezice el.

Să nu să repete calea lui Trump

Summitul de la Geneva este comparat involuntar cu întâlnirea dintre Vladimir Putin și Donald Trump, care a avut loc la Helsinki în iulie 2018 – în urmă cu aproape trei ani, notează Valerii Garbuzov.

ʺȘi de la negocierile cu Trump toată lumea a avut multe așteptări. Unii chiar numeau această întâlnire una istorică. Conversația a fost plăcută, toată lumea zâmbea. În cele din urmă, totul ʺs-a dus de râpăʺ. Nu aș vrea să vorbim despre summitul de la Geneva în același mod în viitorʺ, spune expertul.

Dar întâlnirea destul de rapid organizată cu Vladimir Putin vorbește în favoarea lui Biden, atrage atenția Andrei Kortunov. Ex-președintele american – Trump – ar fi avut nevoie de un an și jumătate pentru a desfășura primele și ultimele negocieri separate cu liderul rus.

O altă diferență semnificativă constă în percepția relațiilor ruso-americane de către administrațiile Biden și Trump, adaugă Valerii Garbuzov.

ʺActuala conducere a Casei Albe vorbește despre așa-numita ʺnouaʺ atitudine față de Rusia – cooperarea electorală. Acesta este un indiciu foarte bun. Controlul armelor și problemele de securitate strategică pot deveni nucleul cooperării viitoare. Pe viitor, agenda trebuie extinsă. Declarația celor două părți în urma întâlnirii este un început promițătorʺ, consideră el.

Europa, sancțiunile și Ucraina

Chiar și o mică ʺîncălzireʺ în relațiile dintre SUA și Rusia va slăbi în mod inevitabil retorica antirusească a aliaților europeni ai Washingtonului. Prin urmare, rezultatul pozitiv al summitului este benefic pentru Moscova în ceea ce privește aspectul geopolitic, este sigur Valerii Garbuzov.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

ʺAcum, susținătorilor cooperării cu Rusia de la Bruxelles le va fi mult mai ușor, fiindcă UE se uită mereu, într-un fel sau altul, la Washington. Ei iau în considerare poziția americană față de Rusia. Eu cred că colegilor noștri din Germania, Italia și Franța le va fi mai ușor să înainteze noi inițiative, să propună noi formate de interacțiune cu Moscova decât înainte de întâlnirea de la Genevaʺ, cade de acord Andrei Kortunov.

Expertul nu exclude faptul că negocierile dintre Biden și Putin vor contribui la restabilirea activității Consiliului Rusia – NATO, care a fost suspendată în aprilie 2014. Reînnoirea contactelor ar crea oportunități suplimentare pentru consolidarea securității europene.

În ceea ce privește sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, nu vor exista modificări, presupune Ivan Timofeev, director de program al RIAC, profesor asociat la MGIMO.

ʺÎn viitorul apropiat, sancțiunile americane nu vor fi anulate. Nu există condiții prealabile pentru acest lucru. O serie de sancțiuni sunt înregistrate în legislația SUA. Biden le poate doar suspenda, așa cum s-a întâmplat în cazul proiectului ʺNord Stream – 2ʺ, dar nu le poate anula. Nu cred că va exista nici măcar o relaxare a sancțiunilor. Dar nici nu trebuie să ne așteptăm la noi măsuri draconiceʺ, notează el.

Cu toate acestea, liderii celor două țări nu au reușit totuși să ajungă la o înțelegere reciprocă cu privire la unele probleme importante, constată Andrei Kortunov. El atribuie Ucraina la astfel de subiecte problematice. Opiniile părților diferă foarte mult aici – nu este deocamdată posibil să mizăm pe unitatea pozițiilor.

ʺAmbii președinți au atins acest subiect, dar nu au căzut de acord în nicio privință. Există o înțelegere comună că acordurile de la Minsk trebuie respectate. Problema este că respectarea lor este interpretată în moduri complet diferite de Rusia și de Statele Unite. Formula s-a repetat, dar fiecare a rămas pe poziția lui. S-a ridicat subiectul Ucrainei, dar nu s-au făcut progrese în această privințăʺ, conchide Ivan Timofeev.

326
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...
Meteo Moldova

Meteo Moldova: Prognoza meteorologilor moldoveni - detalii