Coronavirus, UK

Cum va afecta COVID - 19 lumea în următorii 25 de ani?

193
(reînnoit 11:39 14.10.2020)
Experții ruși și occidentali, împreună cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au discutat despre modul în care se vor schimba relațiile internaționale după pandemia de coronavirus.

CHIȘINĂU, 14 oct - Sputnik, Danara Kurmanova. Cum va afecta pandemia politica globală? Experții Clubului internațional de discuții ”Valdai” au încercat să găsească un răspuns la această întrebare la prezentarea noului lor raport pe 13 octombrie. De obicei, Clubul Valdai publică un singur raport analitic pe an cu privire la tendințele politicii mondiale.

© Sputnik / Владимир Трефилов

Cu toate acestea, anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentele din întreaga lume s-au dezvoltat atât de rapid încât analiștii clubului au decis să publice două documente analitice.

Primul a fost publicat în luna mai și a analizat pe scurt impactul coronavirusului asupra politicii mondiale. A fost decisă publicarea celui de-al doilea în toamnă și a fost necesar ca abordarea să fie una cât mai creativ posibilă, a spus Fiodor Lukianov, moderatorul prezentării, redactor-șef al revistei ”Rusia în afaceri globale”. Prin urmare, raportul este scris într-un gen non-standard și se numește - „Utopia unei lumi diverse: Care va fi cursul istoriei”.

„Am încercat în mod deliberat să alcătuim o imagine ideală a unui viitor minunat - ce ar putea deveni dacă vom întoarce tendințele înfricoșătoare în favoarea stabilității globale. O utopie este necesară pentru a putea porni de la cele mai bune scenarii, iar printr-o abordare rezonabilă și responsabilă, există o ieșire din orice situație”, a spus Lukianov. Și a adăugat că un scenariu ideal este acum pur și simplu necesar societății, întrucât pe tot parcursul anul oamenii trăiesc „într-o stare de panică acută sau cronică”.

Minunata lume nouă

Fiodor Lukianov consideră ca ideea principală a raportului este pe cât se poate de simplă: pandemia de coronavirus a schimbat ordinea mondială, iar activitatea instituțiilor internaționale își pierd valoarea și sensul. Ca parte a unui studiu futurologic, experții Clubului Valdai au încercat să-și imagineze felul în care consecințele pandemiei vor afecta comunitatea mondială în următorii 25 de ani și au ajuns la concluzia că: în viitor, multe state vor înțelege că pot interacționa direct, fără organizații internaționale. În locul acestora, cooperarea multilaterală între țări va cunoaște un nou avânt.

”Sarcina pentru viitor nu este să reparăm instituțiile pe care le-am moștenit din secolul al XX-lea, acestea încă nu corespund realităților noi și nu este nevoie să depunem eforturi în acest sens”, spune Fiodor Lukianov - „Trebuie să căutăm modalități de a trăi în lumea nouă”.

Membrii Clubului Valdai au invitat membri ai Academiei de Științe din Rusia, cercetători din universitățile din Marea Britanie și SUA, precum și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru a discuta această teză. Șeful Ministerului rus de Externe a numit raportul „interesant și non-banal” și a spus că situația cu COVID-19 demonstrează modul în care liderii unor state se comportă „pe cât se poate de egoist” în situațiile de criză.

"În stadiul incipient al pandemiei, o țară bine-cunoscută, foarte bogată, bine înarmată, fie a cumpărat, fie a redirecționat către sine încărcăturile destinate altora cu mijloace de protecție împotriva coronavirusului", a reamintit Lavrov și și-a exprimat regretul că unele țări pierd cultura compromisului, dialogului și „În general, capacitatea de a asculta interlocutorii” și în schimbul acestora apare „dorința de a acuza” și „de a emite ultimatumuri”.

Instituțiile internaționale trebuie să rămână

Cu toate acestea, potrivit lui Sergei Lavrov, acțiunile liderilor anumitor țări nu ar trebui confundate cu acțiunile unor organizații întregi. Într-adevăr, chiar presupunând că multe instituții internaționale ar putea dispărea, analiștii Clubului Valdai sunt încrezători că în 2045 Organizația Națiunilor Unite (ONU) își va sărbători totuși centenarul.

”În ciuda criticilor întemeiate, ONU își îndeplinește misiunea de bază”, a spus Serghei Lavrov. „Datorită ei, lumea a fost protejată de conflictele dintre marile puteri și, în ciuda neajunsurilor evidente, nu există o alternativă la ONU”.

Analizând activitatea ONU, Lavrov a făcut o paralelă între încălcările statutului său și nerespectarea regulilor de circulație. „Nu renunțăm la regulile de circulație rutieră, pentru că se întâmplă accidente”, și-a argumentat ministrul punctul său de vedere și a spus că statele trebuie doar să realizeze respectarea strictă a dreptului internațional. Mai mult, ONU îndeplinește obiectivul principal al diplomației multilaterale, pe care raportul îl spune: este soluționarea pașnică a disputelor și cooperarea dintre țări.

Vecinătatea apropiată nu ar trebui să privească spre Occident

Discutând raportul cu experții clubului, Serghei Lavrov a mai remarcat: Occidentul nu poate fi o sursă de evaluare a comportamentului altor țări și ar trebui să nu se mai uite la el.

”Am avut întotdeauna un sentiment al demnității noastre”, a spus ministrul rus. „Dacă UE nu înțelege necesitatea unui dialog reciproc respectuos cu Rusia, atunci trebuie să încetăm comunicarea cu ei pentru o perioadă de timp”.

Occidentul își pierde deja capacitatea de a rezolva singur problemele economice și financiare, a spus Serghei Lavrov. Pe de altă parte, necesitatea pentru o cooperare mai flexibilă între unele state aparte este în creștere, astfel încât astăzi există din ce în ce mai multe alianțe ad-hoc. Mai mult, țările vecine joacă un rol important în acest proces. Ministrul a spus acest lucru, răspunzând la o întrebare adresată de Agenția Sputnik despre perspectivele de cooperare între statele fostei URSS.

”Vor exista o mulțime de alianțe ad-hoc. Putem cita exemplul reglementării siriene - formatul Astana. Este o alianță dedicată unei probleme specifice. În nici un alt fel de situații și probleme, Turcia, Iranul și Rusia nu au creat un astfel de format. Există multe astfel de exemple: Grupul OSCE Minsk. Deși se bazează pe OSCE, principala preocupare se află pe umerii copreședinților”, a spus ministrul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

193
Tagurile:
COVID-19, Serghei Lavrov
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1323)
Dana Gîrbovan

Dana Gîrbovan, dezvăluirea ANULUI în Justiție!

3154
Președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România face o dezvăluire care cutremură pur și simplu sistemul de Justiție – și pune sub un uriaș semn de întrebare aspectul controlului serviciilor

BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik. Un nou interviu de excepție acordat de judecătoarea Dan Gîrbovan lui Marius Tucă – și din nou s-au spus adevăruri de care lumea se ferește – inclusiv lumea… din opoziția parlamentară actuală.

De data asta a fost vorba de așa zisa ”reformă a justiției” și de ”acoperiții” din rândul magistraților. Este, așa cum titram, dezvăluirea anului!

”Suntem într-o permanentă reformă a Justiţiei - un pas înainte, doi înapoi!”, spune direct Dana Gîrbovan.

Aici intervine și dreptul cetățeanului de a beneficia de o justiție independentă, fără influențe oculte! Dar, mai înțelege, de fapt, cetățeanul ce înseamnă independența Justiției?

”Din cauza abuzurilor repetate şi constante, cetăţeanul şi-a pierdut exerciţiul libertăţii şi a început să se sprijine mai mult pe sloganuri, pe concepte deja mestecate de alţii, lucru profund nesănătos”, spune judecătoarea, care subliniază – ”Rolul fundamental al judecătorului e să se asigure că, în faţa sa, statul şi cetăţeanul sunt egali”.

Rolul judecătorului este să asigure cetățeanul că este ”protejat în faţa oricărui abuz, că toate drepturile lui sunt respectate atât în raport cu ceilalţi cetăţeni, cât şi în raport cu statul”.

Deși pare simplu, până la urmă, ”neavând exerciţiul ăsta al democraţiei şi al statului de drept, cetăţenii, din nefericire, tind să le trateze cu mult prea multă uşurinţă şi să se bazeze mai mult pe slogane.”

Problema separării celor două noţiuni: procuror şi judecător. Președinta UNJR consideră că separarea aceasta este ”e imperioasă într-un sistem de drept, un concept statuat în Legea 303 din 2005, privind Statutul Magistraţilor – iar  fiecare dintre aceste două profesii trebuie să aibă datorii independente”.

Tema infiltrării serviciilor în Justiție, o reminiscență a perioadei comuniste  - care ”nu pare să se anuleze, ci, dimpotrivă, să-şi găsească alte supape în societatea judiciară”.

Judecătoarea recunoaște: ”Nu ne trecea prin cap că serviciile secrete erau amestecate” și că pentru ea amploarea infiltrării serviciilor de informaţii. ”A fost un şoc să văd cât de adânc sunt infiltrate serviciile de informaţii şi, cumva, era un elefant roz în încăpere”.

Și, atenție la următoarea dezvăluire: ”Puţini ştiu despre modul în care au fost verificaţi acoperiţii din Justiţie, după ce, în 2015, un comunicat al CSAT emis către presă asigura lumea că, “în urma verificărilor efectuate, nu există acoperiţi în Justiţie””, spune Gîrbovan.

”Cum s-a efectuat verificarea statului? Foarte simplu: statul i-a întrebat pe magistraţi dacă sunt ofiţeri acoperiţi, iar magistraţii au răspuns, in corpore, că nu”, declară Gîrbovan.

 Iar comentariul ei e singurul posibil: ”Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”. Iar concluzia pare clară – și o numesc dezvăluirea anului: ”Suntem incapabili, la nivel de instituţii, să rezolvăm o problemă spinoasă, aceea a serviciilor de informaţii, indiferent de ce tip de informaţii vorbim”.

”Cine sunt ofiţerii acoperiţi din Justiţie? Cine îi verifică? Cine ne dă garanţia că nu mai există, în prezent, ofiţeri acoperiţi, colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii în Justiţie?”, sunt întrebări la care magistrații nu pot răspunde cu certitudine.

Intrând în culise, Dan Gîrbovan spune că desfiinţându-se SIPA în 2004 – 2006, ”am avut, în 2015, acea hotărâre a CSAT-ului, despre care spunea fostul preşedinte că a transformat corupţia într-o problemă de securitate naţională, s-au dat puteri largi SRI-ului pentru a combate, a forma echipele mixte”.

”Practic, acolo a fost izvorul protocoalelor”, consideră Gîrbovan, subliniind că există o corespondenţă: ”Când se desfiinţează SIPA se mută dincoace, la SRI, problema”.

Iar, în fapt, aceste adevăruri rămân doar subiecte de presă, ”umflate cumva cum a fost şi subiectul protocalelor, după care, la un moment dat, se dezumflă şi rămân în continuare problemele, nu sunt soluţionate”.

”Iar în anul 2020 discutăm din nou despre anularea puţinelor şi minimelor şi absolut necesarelor garanţii pe care cu mare greutate le-am obținut”, spune Dana Gîrbovan.

Dana Gîrbovan amintește de ceea ce a spus Monica Macovei, în 2004-2005, apropo de SIPA, că ”o parte din informaţii sunt adunate cu ajutorul ofiţerilor acoperiţi din Justiţie”.

„Ei, ăia cine sunt? Şi de atunci întrebarea a rămas: cine sunt ofiţerii acoperiţi din Justiţie? Cine îi verifică? Cine ne dă garanţia că nu mai există, în prezent, ofiţeri acoperiţi, colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii în Justiţie?”, întreabă Dana Gîrbovan,

Întregul dialog Marius Tucă = Dana Gîrbovan îl puteți citi pe MEDIAFAX.

3154
Tagurile:
Justiție, Dana Girbovan

Загрузка...
Proteste în Pakistan împotriva publicării caricaturilor cu Profetul Mhamed în Franța

Știrea nopții: Franța, decizie dementă, aruncă lumea în aer!

3385
ACUM a fost lansată o nouă și gravă provocare, o decizie dementă care ridică la un nivel mai mult decât periculos scandalul cu lumea islamică

BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik. După ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a decis să posteze pe diverse clădiri așa zisele caricaturi în și prin care este insultat Profetul Islamului, exemplul a fost urmat de mai mulți reprezentanți ai administrațiilor locale.

Macron și ceilalți oficiali au comis acest gest ca o formă a apărării „dreptului la libertatea de expresie”, după recenta tragedie soldată cu uciderea profesorului care prezentase unor copii, în clasă, caricaturi din ”Charlie Hebdo”, conținând insulte grave la adresa Profetului și Islamului.

Reacția statelor majoritar musulmane nu a întârziat, mai multe dintre acestea anunțând boicotarea produselor franceze. O reacție dură a venit de la președintele turc Erdogan, care l-a acuzat pe Emmanuel Macron că ”a permis răspândirea islamofobiei” promovând desenele insultătoare, în loc să le interzică.

Ei bine, azi noapte a venit o veste despre o decizie dementă, care poate declanșa un conflict major internațional – revista ”Charlie Hebdo” va avea azi, pe prima pagină, o așa zisă caricatură în care apare chiar Erdogan – care face o referire grav insultătoare la adresa Profetului.

Deci, o provocare de o gravitate uriașă – dar care nu va fi pusă probabil în seama penibilei publicații, ci va fi imputată Franței și lui Macron, personal – ca susținător și promotor al insultelor respective.

Reamintim că întreaga comunitate internațională încearcă să aplaneze tensiunile în care este implicată Turcia, dar și cele cu lumea islamică – aici evidențiindu-se președinții Trump, Putin și premierul Netanyahu. În aceste context apare provocarea franceză, susținută chiar de la vârful statului.

Iată, mai jos, postarea revistei, pe care o publicăm cu toate scuzele de rigoare celor ce se vor simți ofensați. Nu considerăm că aceasta poate fi numită libertate a presei, nici libertate de exprimare – ci pur și simplu o insultă grotescă și o blasfemie.

3385
Tagurile:
Recep Tayyip Erdogan, Charlie Hebdo, caricatură defăimătoare, musulmani, Franța

Загрузка...
Covid - 19

Coronavirus în România, 28 octombrie: cifrele zilei

0
(reînnoit 13:17 28.10.2020)
Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică informează care este situația infectărilor cu noul coronavirus până astăzi, 28 octombrie, pe teritoriul României.

BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik. Autoritățile informează că, până astăzi, 28 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 222.559 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). De asemenea, 159.855 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.343 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 6.681 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În ultimele 24 de ore, de ieri dimineață de la ora 10.00 și până astăzi, la aceeași oră, au fost raportate 107 decese - 60 bărbați și 47 femei, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 0-9 ani, 2 la categoria de vârstă 30-39 de ani, 7 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 17 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 16 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 38 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

Majoritatea deceselor înregistrate – 100 - dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități iar pentru 6 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.934. Dintre acestea, 861 sunt internate la Anestezie Terapie Intensivă.

Știre în urs de actualizare

0
Tagurile:
România, COVID-19
Tematic
OMS cere accelerarea luptei anti-Covid 19 în Europa
Anunț capital: când ajunge vaccinul anti-Covid 19 în România
Bulgaria: creștere record de cazuri COVID - se închid școlile, „luni de iarnă severe”

Загрузка...