S-400 Triumf

Protecția suveranității: cine vor fi primii cumpărători ai S-500

671
Care vor fi primele state care vor achiziționa noile sisteme de apărare antiaeriană S-500 “Prometei”.

MOSCOVA, 7 oct – Sputnik, Aleksandr Hrolenko. Sistemul de rachete antiaeriene S-500 “Prometei” cu o rază de acțiune de distrugere a țintelor până la 600 de kilometri va intra în dotarea armatei ruse în 2021. Însă deja astăzi se întrevede un potențial imens de export al acestui sistem.

Testările sistemului S-500 “Prometei” se încheie pe poligonurile Ministerului Apărării al Rusiei, testăril rachetelor au confirmat toate caracteristicile anunțate anterior, iar industria este pregătită pentru o producție în serie. După o exploatare experimentală în cadrul forțelor armate, vor începe livrările în masă.

Cererea pentru S-300 și S-400 din partea clienților străini permite să prognozăm o lansare cu success pe piața internațională și a S-500.

Publicația americană Military Watch deja a stabilit care vor fi primele cinci țări care vor solicita “Prometei” și printre acestea se află Algeria, Belarus, China, India, Iran. De ce anume aceste țări? Motivul este: militarizarea SUA și a unui șir de state occidentale, experiența operațiunilor militare ale NATO din trecut. Astfel de perspective îngrijorează mai multe țări (nu doar Rusia și China), determinându-i să-și consolideze sistemul național de apărare antiaeriană. În mod firesc crește și cererea solicitărilor din străinătate pentru S-300, S-400 și S-500, de producție rusească, care sunt capabile să facă față unei game largi de amenințări în regim autonom și în interacțiune cu alte elemente.

Modele de independență

Algeria procură arme rusești din perioada războiului rece, iar astăzi dispune de cele mai moderne de sisteme de apărare antiaeriană: „Panțir” și, potrivit unor informații, S-400. Military Watch consideră că specialiștii algerieni au apreciat înalt accesul la cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană în contextul unor atacuri aeriene masive ale NATO asupra Libiei în vara și toamna anului 2011. În același timp, Occidentul recurge la o utilizare activă a avioanelor de generația a cincea, și a avioanelor hipersonice în perspectivă (la sfârșitul anilor 2020). Pentru a diminua din viitoarele riscuri militare, Algeria este interesată în mod obiectiv în achiziționarea sistemelor S-500 și avioanelor Su-57 de producție rusească.

Belarus are un buget pentru apărare relativ modest, în 2020 acesta a ajuns la 623 milioane de dolari. Însă, luând în considerație turbulențele din Europa de Est și intensificarea activității trupelor NATO la frontierele belaruse, Minsk speră că se va afla printre primii care vor procura S-500 la niște prețuri “prietenești”. Capacitatea Belarusului de a aplicat lovituri asupra avioanelor și mijloacelor aeriene de distrugere în adâncul “teritoriului NATO” reprezintă un avantaj strategic pentru Rusia.

China a fost printre primii care a achiziționat sistemele rusești de apărare antiaeriană – S-300PMU-2, S-400, precum și rachete “aer-aer” R-77 pentru avioanele de luptă Su-27 și Su-35. Specialiștii chinezi au elaborat un șir de sisteme proprii de apărare antiaeriană, cu toate acestea Rusia își păstrează poziția de lider în domeniul apărării aeriene și spațiale. „Prometei”, care poate “atinge” ținte la limita spațiului cosmic apropiat, la altitudini de peste 100 de kilometri, va fi o achiziție valoroasă pentru armata chineză. Beijingul apreciază cu seriozitate amenințările din partea armelor americane de noua generație.

India decenii la rând rămâne unul din cei mai mari cumpărători ai armelor rusești, inclusiv a câtorva divizii ale S-400 “Triumf” (contractul pentru anul 2018 are o valoare de 5 miliarde de dolari). Eforturile New Dehli în crearea unor rachete strategice pot fi suplinite de desfășurarea sistemelor S-500, care sunt de neînlocuit într-o regiune fierbinte (unde a apărut deja avionul de luptă hipersonic chinez cu dronă WZ-8). India a fost amenințată în mai multe rânduri cu sancțiuni economice din partea americanilor în cazul procurării armelor rusești, însă acest lucru nu a oprit New Dehli și e puțin probabil să aibă vreo influență asupra achiziționării S-500.

Iran își manifesta un interes sporit pentru sistemele de apărare antiaeriană sovietice și rusești în perioada de după încheierea războiului irano-irakian în 1988. Armata iraniană dispune de un sistem modernizat cu rază lungă de acțiune S-200, S-300PMU-2. Teheran este considerat un potențial cumpărător al sistemului S-400 „Triumf”, necesar pentru a contracara prezenței tot mai mari în Orientul Mijlociu a avioanelor “invizibile” ale SUA și NATO. În perspectivă, Iran și-ar putea manifesta interesul față de S-500. Reamintesc, în octombrie s-a încheiat perioada de embargo, instituit de Consiliul de Securitate al ONU, asupra livrării armelor Teheranului, iar Rusia, chiar dacă ar fi amenințată cu sancțiuni economice americane, nu intenționează să renunțe la livrarea armelor în Iran.

Oportunități spațiale

Nu există sisteme echivalente rusescului S-500, fapt pe care îl recnosc și experții militari străini. A se observa că „Prometei” nu substituie „Triumf” (care acțiunea la altitudini de la 5 metri, până la 60 de kilometri) și este destinat pentru distrugerea cu prioritate a țintelor strategice la distanțe extreme (sateliți de pe orbită joasă, rachetelor hipersonice, rachetelor balistice intercontinentale, avioanelor spațiale, avioanelor de cercetare și alarmare îndepărtată, bombardiere grele). Sistemul S-400 la altitudini și distanțe mici este capabil să distrugă aceste ținte, însă într-un sistem integrat de apărare antiaeriană și antirachetă “Triumf” servesc eficient pentru neutralizarea unor ținte mai mici și a obiectelor mai puțin valoroase: avioanele invizibile, rachetele balistice tactice și de croazieră.

Caracteristicile tehnice și tactice remarcabile permit atribuirea S-500 generației a cincea a sistemelor de apărare antispațială. „Prometei” are o rază de acțiune de 600 de kilometri și de la această distanță este capabil să distrugă în același timp până la zece ținte supersonice (rachete de croazieră și balistice), care zboară cu o viteză de până la 25 mii de kilometri pe oră, la altitudini de până la 200 de kilometri. Acest fapt îngrijorează foarte mult specialiștii americani, care au îndoieli asupra incapacității radarelor S-500 de a detecta avioanele F-22, F-35 și B-2.

Statele Unite dezvoltă mijloace spațiale de atac, pe care le-ar putea ulitiza în viitor pentru lovituri preventive asupra Rusiei, utilizând bazele militare amplasate în Europa. Însă sistemul S-500 „Prometei” depășește semnificativ din punct de vedere tehnologic proiectele americane. Menționăm, 600 kilometri e doar o limită a distrugerii țintelor, însă S-500 “vede” la o distanță mult mai mare. Astfel de tehnologii extind frontierele capacităților în probleme militare. Spre exemplu, de pe teritoriul peninsulei Crimeea “Prometei” va putea controla spațiul aerian deasupra întregului bazin al Mării Negre și deasupra Mării Marmara, “vor cuprinde”, de asemenea, cerul deasupra Bulgariei și României (inclusiv Bucureștiul). Din regiunea Kaliningrad S-500 va putea „atinge” rachetele de croazieră și „invizibilele” F-35 în strâmtoarea Skagerrak, care unește Marea de Nord și Marea Baltică.

La necesitate, vor deveni vulnerabile țintele aeriene deasupra Berlinului și Dresda, asupra întregii Poloniei, cu atât mai mult de Lituania, Letonia și Estonia. Însă, mai întâi de toate, sistemul S-500 reprezintă un scut care este capabil să acopere desfășurarea eficienta a trupelor din districtul militar Vest și a sistemelor de rachetă cu diverse raze de acțiune și sisteme de bazare ale Rusiei.

Primele modele ale „Prometei” vor intra în dotarea forțelor armatei ruse în anul 2021. Sistemele S-500, S-400 și S-300 vor face parte dintr-un sistem integrat al apărării aerospațial, care va proteja eficient Rusia de cele mai periculoase amenințări și va contribui la menținerea stabilității în anumite țări și regiunei. Apoi, Moscova își va împărtăși cu aliați și partenerii noile sisteme de apărare, iar lista potențialilor cumpărători ai S-500, menționați mai sus, ar putea deveni mai lungă. Nu există nicio îndoială că “Prometei” este extrem de atractiv, pentru că simpla lui prezență pe teritoriul unui stat va descuraja semnificativ orice agresor.

671
Tagurile:
Rusia, S-400, S-500
Тема:
Industria militară rusă (148)
Tematic
Lucrările la noul sistem de apărare aeriană S-500 rusesc - aproape de final
Sistemul avansat de rachete rusesc S-500 Prometey intră în producția în serie - VIDEO
Când S-500 vor intra în dotarea armatei ruse – răspunsul Ministerului Apărării
Rusia: Când va începe testarea sistemului de apărare antiaeriană de ultimă generaţie S-500
Sistemele de rachetă S-500 vor intra în dotarea armatei ruse în 2020
S-500 va fi capabil să lovească ținte la sute de km de la pământ
Noul sistem de rachete ruseşti S-500 va putea distruge ținte în spațiu
Mircea Badea

Mircea Badea și Dumitrescu dezvăluie ”recordurile” lui Dâncu

669
Două aspecte uluitoare legate de Vasile Dâncu și de ceea ce face la Cluj, date în vileag de cei doi oameni de televiziune

BUCUREȘTI, 22 oct – Sputnik. Prezența lui Vasile Dâncu în fruntea PSD rămâne una dintre cele mai controversate decizii ale lui Marcel Ciolacu.

Scorurile lamentabile obținute la Clujul lui Dâncu de PSD, participarea sa la guvernul Cioloș, legăturile strânse cu Coldea și Kovesi, dar și multe altele nu îl recomandau nicidecum pentru PSD – mai ales într-o funcție atât de importantă.

Marcel Ciolacu, PSD
© Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Dar, iată, ies la iveală și alte aspecte – de fapt adevărate recorduri ale ciudatei activități a ”intelectualului” de la Cluj.

Astfel, Mircea Badea a sesizat că, pe primul loc pe lista de deputați la Cluj, Vasile Dâncu l-a plasat pe doctorul Patriciu Achimaș-Cadariu, întregind astfel nu numai ”spitalul” parlamentar în care Ciolacu vrea să transforme PSD – ci și un aspect mai straniu: este vorba de fostul ministru al Sănătății din guvernul Cioloș!

Remarca lui Mircea Badea ne conduce la un record: PSD bagă în parlament doi miniștri ai guvernului Cioloș, primul „Guvernul meu” – și pe care se bazează acum… USR! Dar asta nu e totul!

Patriciu Achimaș-Cadariu este ministrul împotriva căruia PSD a lansat o moțiune simplă, cerându-i demisia! 

Astfel, în 2016, PSD a inițiat moţiunea simplă ”Guvernul tehnocrat este puternic virusat! Şi frustrat! Şi nevaccinat!”, împotriva ministrului Sănătăţii… Patriciu Achimaş-Cadariu! Și, mai mult ca sigur, moțiunea respectivă a fost semnată și votată de însuși… deputatul Marcel Ciolacu!

Reamintim că, atunci, în 2016, Patriciu Achimaş Cadariu a fost acuzat de cazul grav al bebeluşilor infectaţi cu bacteria ucigaşă intraspitalicească și de scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Iar acum este… cap de listă la Cluj, mulțumită lui Vasile Dâncu!

Un alt record al lui Dâncu a fost scos în evidență de Răzvan Dumitrescu, care nota, pe 29 septembrie, după alegerile locale, cât de evidentă este schimbarea de la Cluj!

Comparând rezultatele ”intelectualului” cu ale fostului șef al Clujului, jurnalistul Liviu Alexa, Răzvan Dumitrescu descoperea un… record de cădere:

”Liviu Alexa a lăsat după EUROPARLAMENTARE PSD Cluj la 70.000 de voturi pe județ și 33.000 pe municipiu. Cordoș (candidatul PSD la funcția de președinte al CJ Cluj) și Dâncu l-au adus la 33480 de voturi pe județ și la 7.222 pe municipiu”, scrie Dumitrescu.

Ironic, realizatorul TV comentează – ”Sigur, trebuie răbdare... Până la parlamentare cei doi au mari șanse să mai împartă la 2 scorul de acum, că se pricep bine la asta!”.

Ceva replici, Vasile Dâncu? Eventual, prin rezultate sau asumări? Sau nu se obișnuiește așa ceva pe la ”intelectualii” de la Cluj?...

669
Tagurile:
Răzvan Dumitrescu, Mircea Badea

Загрузка...
Bogdan Chirieac

Chirieac și… afacerile murdare ale lui Joe Biden în România

818
(reînnoit 07:48 22.10.2020)
România devine ținta unui scandal monstru legat de ”partenerul strategic” – și e vorba nu numai de personaje de la noi – dar și de efecte asupra statului

BUCUREȘTI, 22 oct – Sputnik. Scandalul uriaș în care este aruncată România de ”partenerul strategic” pare a fi iminent. Asta după ce și președintele SUA, Donald Trump, a confirmat că țara noastră e pe lista scurtă a celor în care Joe Biden și familia sa au făcut afaceri necurate.

Evident, afaceri impuse prin presiunile ”strategice” făcute de SUA în toți anii din urmă. Reamintim că acuzațiile privind ”banii necurați” au venit de la un oficial al Casei Albe, șeful de cabinet al lui Donald Trump, iar președintele a confirmat că a cerut ca procurorul general să investigheze informațiile.

Desigur, odată făcute publice – fapt care se va petrece în săptămânile imediat următoare, până la alegerile din SUA, de la începutul lui noiembrie – scandalul va fi unul nemaivăzut!

Bogdan Chirieac a comentat abil subiectul, încercând să evite implicarea statului – deși este evident că presiunile s-au făcut prin stat!

Nu România i-a dat bani lui ”necurați” lui Biden, ”ci niște inși din România”, spune analistul, continuând cu sarcasm – ”Sunt curios de ce i-a dat. Pentru ca persoana care i-a dat să se bucure de protecția americană? Protecție politică? Pentru ce i-a dat?”.

”Acum s-au făcut dezvăluirile… Eu cred că acolo s-au închegat niște lucruri, poate chiar dovezi, mai ales că nu s-au jucat”, spune Chirieac, dând exemplul laptopului defect al lui Hunter Biden din care ”s-au scos mail-urile de trafic de influență din Ucraina, mail-urile pe care le-au cenzurat două rețele de socializare”.

Analistul lansează și un interesant avertisment – după scandal, oficialii din SUA se vor feri să aibă de-a face cu România!

”Eu aștept cu curiozitate, dar și cu îngrijorare dezvăluirile despre posibilele afaceri de corupție în România, pentru că știți care va fi efectul? Oficialii americani se vor feri, indiferent că sunt democrați sau republicani, se vor feri să aibă de-a face cu România mult timp după acest tip de afaceri”, a declarat Bogdan Chirieac, consemneze DC News.
818
Tagurile:
Afaceri, România, Joe Biden, Bogdan Chirieac

Загрузка...
Gabriela Firea și Marcel Ciolacu

Eliminarea lui Șerban Nicolae și Pleșoianu: Firea, implicată

0
Scandalul eliminării celor doi parlamentari foarte apreciați – Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu - ajunge la un aspect concret: alcătuirea listei de la Capitală de către Gabriela Firea. Cum, când și cu cine s-a consultat când a făcut și aprobat lista?

BUCUREȘTI, 22 oct – Sputnik. Poate că lumea nu ține seama de un aspect: Șerban Nicolae este senator de București, fiind ales în 2016 în circumscripția nr. 42 – București.  La fel ca Liviu Pleșoianu – tot deputat de București.

Șerban Nicolae ținea de organizația sector 4, Liviu Pleșoianu de sectorul 2 – dar listele pe capitală s-au făcut de către Gabriela Firea… și nu se știe când și unde a avut loc o discuție cu organizația Capitalei cu privire la alcătuirea listelor și nici când au fost aprobate de organizații!

Poate ne spune Gabriela Firea - cea supărată, de exemplu, că parlamentul nu s-a mișcat ”la comandă” în privința mutării Centurii Capitalei de la Ministerul Transporturilor la Primărie. Lucrare uriașă! Și nu e singurul moment de enervare în care s-au regăsit, în aceeași frază, numele Gabriela Firea și Șerban Nicolae.

Și poate ne spune cum de are loc eligibil nou venitul Alexandru-Hazem Kansou, fost lider al tineretului PNL, devenit peste noapte director general al Societății de Transport București…  după ce a votat bugetul Capitalei – împotriva decizie propriului partid!

Culmea, el a fost propus chipurile chiar de organizația Sector 4, din care făcea parte Șerban Nicolae! Cu alte cuvinte, nu a fost propus unul dintre cei mai buni senatori PSD, personalitate de mare notorietate și un jurist de primă mână, om de încredere al lui Ion Iliescu – ci un liberal transformat peste noapte în pesedist – în urma unor controversate combinații de la Capitală!

La fel, de la sectorul 2 nu a fost propus Liviu Pleșoianu, unul dintre cei mai activi și iubiți parlamentari PSD, ci noul ”pesedist”, Dan Cristian Popescu, fostul lider liberal, care a mâncat o bătaie rușinoasă la alegeri de la un necunoscut de la USR!...

Da, li se poate reproșa celor doi o anumită lipsă de… act de prezență în organizațiile respective – dar au compensat-o din plin prin bătăliile duse în Parlament, la televiziuni sau în mediul online – unde PSD ar fi fost… varză fără ei!

Ori, toate aste poartă un nume – Gabriela Firea. Nu Sectorul 2, nu Sectorul 4, ci Gabriela Firea, spun sursele noastre! Desigur, Firea având susținerea liderilor Ciolacu și Dâncu, cei care oricum nu-i înghițeau pe Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu!

De exemplu, dacă tot dorea să nu-i susțină pe cei doi – de ce nu s-a anunțat din timp, pentru a se discuta – tot din timp! – cu alte organizații? Simplu – ca să apară motivul ”listele sunt deja făcute”, iar Marcel Ciolacu să aibă posibilitatea să declare ”nici o organizație NU l-a propus pe Șerban Nicolae”.

De fapt, ”tătucul” a fost ajutat de o ”mămucă” în lucrarea de la București. Și de alții pe unde a fost nevoie.

Repet - ar fi interesant ca Gabriela Firea să detalieze modul în care s-a discutat și mai ales cum s-a abrogat lista PSD e la Capitală! Cred că mulți membri și susținători PSD ar dori să afle.

0
Tagurile:
Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu, Gabriela Firea
Tematic
Șerban Nicolae dezvăluie CE l-a enervat așa rău pe Iohannis
Firea, război cu Pieleanu: e parte a unui ”plan diabolic”!
Firea: Vanitățile și interesele sunt mai presus decât viața!
Reacția serii: Șerban Nicolae face ”cel mai dureros anunț”!
Firea, revoltată de Nicușor: ”Pe mine mă ridicau cu duba!”

Загрузка...