S-400 Triumf

Protecția suveranității: cine vor fi primii cumpărători ai S-500

806
Care vor fi primele state care vor achiziționa noile sisteme de apărare antiaeriană S-500 “Prometei”.

MOSCOVA, 7 oct – Sputnik, Aleksandr Hrolenko. Sistemul de rachete antiaeriene S-500 “Prometei” cu o rază de acțiune de distrugere a țintelor până la 600 de kilometri va intra în dotarea armatei ruse în 2021. Însă deja astăzi se întrevede un potențial imens de export al acestui sistem.

Testările sistemului S-500 “Prometei” se încheie pe poligonurile Ministerului Apărării al Rusiei, testăril rachetelor au confirmat toate caracteristicile anunțate anterior, iar industria este pregătită pentru o producție în serie. După o exploatare experimentală în cadrul forțelor armate, vor începe livrările în masă.

Cererea pentru S-300 și S-400 din partea clienților străini permite să prognozăm o lansare cu success pe piața internațională și a S-500.

Publicația americană Military Watch deja a stabilit care vor fi primele cinci țări care vor solicita “Prometei” și printre acestea se află Algeria, Belarus, China, India, Iran. De ce anume aceste țări? Motivul este: militarizarea SUA și a unui șir de state occidentale, experiența operațiunilor militare ale NATO din trecut. Astfel de perspective îngrijorează mai multe țări (nu doar Rusia și China), determinându-i să-și consolideze sistemul național de apărare antiaeriană. În mod firesc crește și cererea solicitărilor din străinătate pentru S-300, S-400 și S-500, de producție rusească, care sunt capabile să facă față unei game largi de amenințări în regim autonom și în interacțiune cu alte elemente.

Modele de independență

Algeria procură arme rusești din perioada războiului rece, iar astăzi dispune de cele mai moderne de sisteme de apărare antiaeriană: „Panțir” și, potrivit unor informații, S-400. Military Watch consideră că specialiștii algerieni au apreciat înalt accesul la cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană în contextul unor atacuri aeriene masive ale NATO asupra Libiei în vara și toamna anului 2011. În același timp, Occidentul recurge la o utilizare activă a avioanelor de generația a cincea, și a avioanelor hipersonice în perspectivă (la sfârșitul anilor 2020). Pentru a diminua din viitoarele riscuri militare, Algeria este interesată în mod obiectiv în achiziționarea sistemelor S-500 și avioanelor Su-57 de producție rusească.

Belarus are un buget pentru apărare relativ modest, în 2020 acesta a ajuns la 623 milioane de dolari. Însă, luând în considerație turbulențele din Europa de Est și intensificarea activității trupelor NATO la frontierele belaruse, Minsk speră că se va afla printre primii care vor procura S-500 la niște prețuri “prietenești”. Capacitatea Belarusului de a aplicat lovituri asupra avioanelor și mijloacelor aeriene de distrugere în adâncul “teritoriului NATO” reprezintă un avantaj strategic pentru Rusia.

China a fost printre primii care a achiziționat sistemele rusești de apărare antiaeriană – S-300PMU-2, S-400, precum și rachete “aer-aer” R-77 pentru avioanele de luptă Su-27 și Su-35. Specialiștii chinezi au elaborat un șir de sisteme proprii de apărare antiaeriană, cu toate acestea Rusia își păstrează poziția de lider în domeniul apărării aeriene și spațiale. „Prometei”, care poate “atinge” ținte la limita spațiului cosmic apropiat, la altitudini de peste 100 de kilometri, va fi o achiziție valoroasă pentru armata chineză. Beijingul apreciază cu seriozitate amenințările din partea armelor americane de noua generație.

India decenii la rând rămâne unul din cei mai mari cumpărători ai armelor rusești, inclusiv a câtorva divizii ale S-400 “Triumf” (contractul pentru anul 2018 are o valoare de 5 miliarde de dolari). Eforturile New Dehli în crearea unor rachete strategice pot fi suplinite de desfășurarea sistemelor S-500, care sunt de neînlocuit într-o regiune fierbinte (unde a apărut deja avionul de luptă hipersonic chinez cu dronă WZ-8). India a fost amenințată în mai multe rânduri cu sancțiuni economice din partea americanilor în cazul procurării armelor rusești, însă acest lucru nu a oprit New Dehli și e puțin probabil să aibă vreo influență asupra achiziționării S-500.

Iran își manifesta un interes sporit pentru sistemele de apărare antiaeriană sovietice și rusești în perioada de după încheierea războiului irano-irakian în 1988. Armata iraniană dispune de un sistem modernizat cu rază lungă de acțiune S-200, S-300PMU-2. Teheran este considerat un potențial cumpărător al sistemului S-400 „Triumf”, necesar pentru a contracara prezenței tot mai mari în Orientul Mijlociu a avioanelor “invizibile” ale SUA și NATO. În perspectivă, Iran și-ar putea manifesta interesul față de S-500. Reamintesc, în octombrie s-a încheiat perioada de embargo, instituit de Consiliul de Securitate al ONU, asupra livrării armelor Teheranului, iar Rusia, chiar dacă ar fi amenințată cu sancțiuni economice americane, nu intenționează să renunțe la livrarea armelor în Iran.

Oportunități spațiale

Nu există sisteme echivalente rusescului S-500, fapt pe care îl recnosc și experții militari străini. A se observa că „Prometei” nu substituie „Triumf” (care acțiunea la altitudini de la 5 metri, până la 60 de kilometri) și este destinat pentru distrugerea cu prioritate a țintelor strategice la distanțe extreme (sateliți de pe orbită joasă, rachetelor hipersonice, rachetelor balistice intercontinentale, avioanelor spațiale, avioanelor de cercetare și alarmare îndepărtată, bombardiere grele). Sistemul S-400 la altitudini și distanțe mici este capabil să distrugă aceste ținte, însă într-un sistem integrat de apărare antiaeriană și antirachetă “Triumf” servesc eficient pentru neutralizarea unor ținte mai mici și a obiectelor mai puțin valoroase: avioanele invizibile, rachetele balistice tactice și de croazieră.

Caracteristicile tehnice și tactice remarcabile permit atribuirea S-500 generației a cincea a sistemelor de apărare antispațială. „Prometei” are o rază de acțiune de 600 de kilometri și de la această distanță este capabil să distrugă în același timp până la zece ținte supersonice (rachete de croazieră și balistice), care zboară cu o viteză de până la 25 mii de kilometri pe oră, la altitudini de până la 200 de kilometri. Acest fapt îngrijorează foarte mult specialiștii americani, care au îndoieli asupra incapacității radarelor S-500 de a detecta avioanele F-22, F-35 și B-2.

Statele Unite dezvoltă mijloace spațiale de atac, pe care le-ar putea ulitiza în viitor pentru lovituri preventive asupra Rusiei, utilizând bazele militare amplasate în Europa. Însă sistemul S-500 „Prometei” depășește semnificativ din punct de vedere tehnologic proiectele americane. Menționăm, 600 kilometri e doar o limită a distrugerii țintelor, însă S-500 “vede” la o distanță mult mai mare. Astfel de tehnologii extind frontierele capacităților în probleme militare. Spre exemplu, de pe teritoriul peninsulei Crimeea “Prometei” va putea controla spațiul aerian deasupra întregului bazin al Mării Negre și deasupra Mării Marmara, “vor cuprinde”, de asemenea, cerul deasupra Bulgariei și României (inclusiv Bucureștiul). Din regiunea Kaliningrad S-500 va putea „atinge” rachetele de croazieră și „invizibilele” F-35 în strâmtoarea Skagerrak, care unește Marea de Nord și Marea Baltică.

La necesitate, vor deveni vulnerabile țintele aeriene deasupra Berlinului și Dresda, asupra întregii Poloniei, cu atât mai mult de Lituania, Letonia și Estonia. Însă, mai întâi de toate, sistemul S-500 reprezintă un scut care este capabil să acopere desfășurarea eficienta a trupelor din districtul militar Vest și a sistemelor de rachetă cu diverse raze de acțiune și sisteme de bazare ale Rusiei.

Primele modele ale „Prometei” vor intra în dotarea forțelor armatei ruse în anul 2021. Sistemele S-500, S-400 și S-300 vor face parte dintr-un sistem integrat al apărării aerospațial, care va proteja eficient Rusia de cele mai periculoase amenințări și va contribui la menținerea stabilității în anumite țări și regiunei. Apoi, Moscova își va împărtăși cu aliați și partenerii noile sisteme de apărare, iar lista potențialilor cumpărători ai S-500, menționați mai sus, ar putea deveni mai lungă. Nu există nicio îndoială că “Prometei” este extrem de atractiv, pentru că simpla lui prezență pe teritoriul unui stat va descuraja semnificativ orice agresor.

806
Tagurile:
Rusia, S-400, S-500
Тема:
Industria militară rusă (160)
Tematic
Lucrările la noul sistem de apărare aeriană S-500 rusesc - aproape de final
Sistemul avansat de rachete rusesc S-500 Prometey intră în producția în serie - VIDEO
Când S-500 vor intra în dotarea armatei ruse – răspunsul Ministerului Apărării
Rusia: Când va începe testarea sistemului de apărare antiaeriană de ultimă generaţie S-500
Sistemele de rachetă S-500 vor intra în dotarea armatei ruse în 2020
S-500 va fi capabil să lovească ținte la sute de km de la pământ
Noul sistem de rachete ruseşti S-500 va putea distruge ținte în spațiu
Bogdan Aurescu

Aurescu, propunere rușinoasă: apără ipocrizia SUA și umilirea românilor!

839
După ce România a renunțat la dreptul său în relația cu SUA, ministrul de Externe vine cu o propunere prin care face jocul ipocrit al autorităților americane și susține umilirea românilor de către autoritățile de la Washington

BUCUREȘTI, 16 mai – Sputnik. Nici un demnitar român nu pune problema OBLIGAȚIEI Statelor Unite de a ridica vizele pentru români. O obligație care rezultă fără dubii din calitatea României de membru al UE.

Neîndeplinirea de către SUA a obligației de a ridica vizele pentru TOATE statele UE ar trebui, în mod normal și legal să ducă la introducerea vizelor europene pentru cetățenii SUA.

Culmea este că, periodic, autoritățile UE ridică (formal, cel puțin) această problemă și apare propunerea (tot formală) de a introduce vize pentru americani, ca răspuns la nerespectarea obligației de către SUA – în schimb autoritățile române… tac mâlc! Deci, mai curând Bruxellesul apără drepturile românilor în fața SUA decât Bucureștiul!

În aceste condiții, președintele Iohannis, ministrul Aurescu și partidele de la putere s-au mulțumit cu firmituri aruncate de SUA – loteria vizelor, vize pe termen scurt și alte formule… ca pentru țările din lumea a treia sau ca pentru țările din care se consideră că provin… teroriști!

Da, noi, ”parteneri strategici” – suntem tratați ca o țară de mâna a cincea sau chiar una periculoasă!

Ei bine, ce spune ministrul de Externe Bogdan Aurescu, principalul responsabil de situația relației cu SUA. Surpriză sau nu, el cere românilor… să nu mai aplice pentru viză!

Deci, în loc să le arunce în față americanilor nerespectarea obligațiilor, el se „pliază” pe politica lor impertinentă și le spune românilor… să se informeze mai bine când aplică, pentru că altfel… strică socoteala!

Teoretic și matematic are dreptate, pentru că americanii nu bagă România în ”Visa Waiver”  din cauza ratei mari de respingere a cererilor depuse. Ori, dacă vor aplica mai puțin dintre cei care nu au șanse, procentajul ar scădea, poate chiar sub limita maxim admisibilă de 3%, iar România ar avea mai multe șanse să culeagă firmitura aruncată de americani!

Deci, Aurescu cere să acceptăm umilința și să ne băgăm mințile în cap, să ne cunoaștem locul… în genunchi!

”Este, până la urmă, rezultatul unei legislaţii americane, care este destul de strictă şi care prevede o serie de condiţii. Noi am îndeplinit toate aceste condiţii prevăzute de legislaţia americană, cu excepţia condiţiei care se referă la rata refuz”, a spus Aurescu la emisiunea ”Insider Politic” (Prima Tv).

 Și, atenție, ministrul ”român” spune că, dacă în momentul de faţă rata de refuz este de 9-10 %, ”situaţia nu este imputabilă nici autorităţilor române, nici autorităţilor americane”.

Deci, concluzia ministrul României e clară: românii sunt de vină!

”Atunci, dacă fiecare cetăţean român ştie exact dacă se încadrează sau nu în aceşti parametri, ştie să nu facă o astfel de cerere dacă ea nu are şanse să fie acceptată şi în felul acesta procentul de refuz va scădea”, a spus ministrul.

Problema e că Aurescu nu numai că acceptă ca România să fie umilită – dar acoperă și ipocrizia americană!

Pentru că, de fapt, americanii care resping accesul unor români cinstiți și muncitori, au dat viză multor interlopi, infractori sau urmăriți din România!

Exemplele din trecut sunt multe – ”rechinul” din Craiova, Necolaiciuc, Cristi Rizea și mulți alții. Dar pe lângă asemenea, ”vedete”, în SUA au intrat la greu interlopi din zona clanurilor! Unii s-au și împușcat recent, alții au jefuit mai multe temple budiste din SUA, iar o gașcă de vreo 40 de romi îngrozeau acum câțiva ani statul Pennsylvania!

Cum au ajuns toți aceștia în SUA? Cu viză de la americani, desigur! Aceiași americani care ne dau lecții și ne resping, dar primesc… personaje de tipul acesta! Cum de trec prin filtrul ”unei legislaţii americane, care este destul de strictă”? Simplu – corupție, minciună și fățărnicie… americane!

Ori, această ipocrizie a SUA o apără Aurescu, în loc să apere DREPTUL românilor călcat în picioare de arogantul Washington! De aceea pun în ghilimele ”ministrul român”.

839
Tagurile:
SUA, Bogdan Aurescu

Загрузка...
Florin Cîțu

Ce nu spune Cîțu despre înțelegerile de la Bruxelles - UE le-a tras-o iar românilor?!

934
(reînnoit 10:04 16.05.2021)
De ce se întrec Cîțu și Iohannis în vești bune și amabilități față de români? Un cunoscut economist dă în vileag aspectele neplăcute pe care românii vor trebui să le suporte în urma înțelegerilor făcute de premierul Cîțu în timpul vizitei de la Bruxelles

BUCUREȘTI, 16 mai – Sputnik. Mulți analiști și-au exprimat uimirea față de schimbarea de atitudine a președintelui și premierului în exprimarea publică. De la discursul critic față de românii care nu respectă restricțiile s-a ajuns la mulțumiri, amabilități și vești bune.

Unii au spus că e o schimbare de strategie generată de experții de comunicare ai PNL, alții cred că președintele și premierul pregătesc poporul pentru una sau mai multe vești… negre. 

Ei bine, cunoscutul economist și profesor universitare Adrian Câciu vine cu explicația – înțelegerile de la Bruxelles… sau ”Ce nu vi se spune despre vizita la Bruxelles a premierului Florin Cîțu”.

Ei bine, veste este cu adevărat greu de suportat, mai ales în condițiile creșterii inflației și a scăderii puterii de cumpărare:

”Pensiile, salariile și alocațiile rămân înghețate până în anul 2024” – dezvăluie Adrian Câciu veste pe care premierul nu o dă încă românilor.

Adrian Câciu spune ferm: ”Acesta este angajamentul luat în fața Comisiei Europene pentru a primi derogare pe procedura de deficit excesiv până în 2024”.

”O negociere proastă cu efecte distrugătoare față de societate”, consideră Câciu, subliniind că ”Nu poți trâmbița triumful sacrificând 10,5 milioane de persoane a căror putere de cumpărare scade abrupt”.

Odată cu această dezvăluire, cunoscutul economist punctează și ”lașitatea și lipsa de asumare publică a politicianului Florin Cîțu în fața poporului - nu a avut curajul să vă spună acest adevăr”.

În finalul postării, Adrian Câciu crede că ”pensiile, alocațiile si salariile vor crește doar dacă domnul Cîțu nu mai este premier”. Sincer, un optimist greu de acceptat, atât timp cât România nu pare condusă… nici măcar de Iohannis. Ci de mult mai departe.

Oricum, este de văzut dacă dezvăluirea lui Adrian Câciu va primi vreo replică de la Putere – sau dacă ”opoziția” o va băga în seamă.

934
Tagurile:
România, înțelegere, UE, Bruxelles, Florin Cîţu

Загрузка...

VIDEO, Anglia: Explozie de gaz în Lancashire - case distruse, copil mort

0
(reînnoit 20:44 16.05.2021)
Un copil a murit și cel puțin patru persoane au fost rănite grav într-o explozie suspectată de gaz, care a distrus cel puțin trei case din Heysham, Lancashire, în nord-vestul Angliei.

Filmările arată o casă complet distrusă pe o stradă înconjurată de pompieri.

Autoritățile au declarat un incident major, cerând oamenilor să evite întreaga zonă. La fața locului au sosit zece mașini de pompieri.

0

Загрузка...