Soldați americani

Puși în fața faptului împlinit: Cum va plăti Europa pentru bazele SUA

477
(reînnoit 18:09 06.10.2020)
Polonia și țările Baltice sunt nevoite să-și asume toate cheltuielile pentru asigurarea unei prezențe confortabile a militarilor americani în țările lor.

MOSCOVA, 6 oct – Sputnik, Nikolai Protopopov. Zeci de mii de soldați, noi arme și cheltuieli imense – în Polonia oamenii își pun întrebări despre prețul bazelor militare americane pe teritoriul lor. Presa locală anunță că după redislocarea unor forțe suplimentare ale SUA, Varșovia va fi nevoită să aloce miliarde de dolari. Ce va fi inclus în nota de plată, aflați în materialul RIA Novosti.

All incluse în stil polonez

La mijlocul lunii august, Washingtonul și Varșovia au semnat un acord cu privire la consolidarea contingentului american în Polonia. Conform docuemntului, în țară urmează să fie expediat suplimentar o mie de militari, numărul acestora urmând să ajungă la șase mii.

Potrivit președintelui Poloniei, Andrzej Duda, în cazul de pericol, polonezii și americani vor sta umăr la umăr în fața unui inamic comun. “Inamicul”, desigur, este Rusia. Totodată, Washingtonul este gata “să asigure securitatea Ucrainei și statelor baltice”.

Din motive evidente, Duda a evitat să menționeze că redislocarea militarilor americani nu reprezintă deloc o acțiune de binefacere, iar pentru întreținerea acestora din bugetul statului polonez vor fi alocate miliarde de dolari. Acest lucru este prevăzut de un acord adițional la cel de bază, care specifică angajamentele celor două părți.

Jurnaliștii polonezi au descoperit că americanilor le vor fi oferite obiective în 20 de localități: Pentagonul a decis să nu se limiteze la câteva baze mari, ci să-și repartizeze uniform personalul în toată țara. Responsabilitatea pentru găzduirea în condiții de un confort maxim, firește, aparține gazdei – polonezii urmează să amenajeze locurile de dislocare, să construiască și să repare locuințele.

Mai mult, Varșovia în mod slugarnic își asumă cheltuielile pentru energia termică, electrecitate, alimantare cu apă, evacuarea gunoiului și paza obiectivelor, va plăti pentru alimentarea americanilor și chiar serviciile de curățenie. Pe lângă toate acestea, militarii SUA vor dispune și de facilități: vor putea utiliza gratuit căile ferate și aerodromurile, nu vor plăti taxe de navigație, să plătească pentru deservirea tehnicii aeriene și staționarea avioanelor.

În pofida acestor condiții de lux, Pentagonul își rezervă dreptul de a extinde lista cerințelor, iar Polonia, conform acordului, urmează să îndeplinească și să plătească toate acestea. În special, sunt prevăzute “necesitățile urgente operative ale forțelor armate ale SUA”. Spre exemplu, în cadrul exercițiilor militare americanii vor putea utiliza gratuit proprietățile municipale și chiar private ale polonezilor.

Expertul militar al clubului de analize “Valdai”, Artiom Kureev, a explicat într-o discuție cu RIA Novosti că o astfel de atitudine față de aliați reprezintă o normă pentru americani.

“Acum câțiva ani, aceștia au declașat o campanie informațională în țările terțe, explicând ce beneficii economice poate aduce o baza militară americană”, spune el. “Broșurile și prezentările descriau cum va fi suplimentat bugetul de stat, câte locuri de muncă vor fi create. Însă, totul s-a schimbat odată cu venirea lui Trump. El, ca un adevărat om de afaceri, a propus concepția “exportul de securitate”, care presupune că aliații trebuie să plătească pentru totul”, a mai adăugat el.

Soarta NATO

Polonia nu vă scăpa doar cu niște cheltuieli pentru întreținerea soldaților americani: au fost încheiate contracte de miliarde de dolari pentru procurarea sistemelor de apărare antiaeriană “Patriot” și avioane de vânătoare de generația a cincea F-35. Aceste sisteme, potrivit experților, nu sunt atât de necesare pentru armata poloneză, încât să necesite niște cheltuieli colosale.

În opinia membrilor partidului de guvernare din Polonia “Lege și Dreptate”, dacă Donald Trump va învinge în alegeri, perspectivele dezvoltării NATO ar putea să fie puse sub semnul întrebării. Teatrul de război prioritar pentru SUA s-a mutat în Asia și deja apar propuneri de creare a unui nou bloc militar, cu participarea statelor asiatice. E puțin probabil ca Washingtonul să facă față la două alianței.

“Iată de ce partidul încearcă să-și construiască relațiile bilaterale cu SUA, fapt demonstrat de cheltuielile gigantice pentru armamentul american”, manționează specialistul în problemele poloneze, Stanislav Stremidlovski.

“Motivul pentru care Varșovia achiziționează sistemele Patriot ar putea fi înțeles – e un sistem de defensiv. Însă de ce are nevoie de zeci de avioane de luptă F-35, nu e clar. În afară de aceasta, polonezii ar putea fi obligați să ceară de fiecare dată acceptul pentru utilizarea acestor avioane”, a mai adăugat el.

Potrivit datelor expertului, pentru infrastructură, alimentarea americanilor, locuințe, depozite de arme sunt alocate peste 500 milioane de zloți (aproximativ 130 milioane de dolari) pe an. Totodată, Stremidlovski este convins că în acordul dintre SUA și Polonia există anumite clauze care nu au fost făcute publice, care definesc niște angajamente suplimentare.

“Demnitarii afirmă că polonezii au câștigat mult mai mult”, adaugă specialistul.

“Drept dovadă sunt prezentate informații cu privire la desfășurarea militarilor americani în Marea Britanie și Spania. Astfel, Londra primește 1,3 miliarde de dolari pe an, iar Madridul – 600 de milioane. Însă, în aceste state bazele americane sunt permanente, iar în Polonis – temporare. Iată de ce autoritățile nu fac publice toate cheltuielile care și le-a asumat țara, luând în considerație diferența între prezența permanentă și în bază de rotație”.

Kureev, la rândul său, a reamintit cunoscuta frază, atribuită lui Napoleon: “Poporul care nu-și va hrăni propria armată, va hrăni una străină”.

“În cele din urmă, așa s-a întâmplat în Europa de Est”, este convins expertul.

“Statele baltice, care nu dispun de forțe aeriene, investesc în întreținerea infrastructurii bazelor aeriene pentru misiunile aliaților lor. Și nicidecum SUA plătește Poloniei, ci invers, Varșovia își asumă cheltuielile legate de redislocarea contingentului SUA. Pentagonul doar transferă salariul militarilor”.

Un venit stabil

Polonia nu este singurul aliat american care este scurs de bani în schimbul protecției. Primăvara a devenit cunoscut că Washingtonul a cerut Coreei de Sud să majoreze de cinci ori plata pentru întreținerea militarilor americani în țară.

Acum acest lucru îi costă pe coreeni câte un miliard pe an. Americanii insistă pe cinci miliarde, însă apoi au redus suma până la patru. Coreea este gata să adauge doar 10 la sută, fapt cu care nu este de acord administrația Trump.

Negocierile au intrat în impas, iar Washingtonul îi înaintează Seulului note ultimatice. Spre exemplu, amenință cu o reducere masivă a personalului de deservire a bazelor militare, compus preponderent din localnici.

Alți datornici permanenți ai SUA sunt statele NATO din regiunea Baltică, care cheltuie pentru apărare peste două la sută din PIB. O parte a acestor bani sunt destinati întreținerii soldaților străini în timpul exercițiilor militare, iar cea mai mare parte – pentru achiziționarea tehnicii americane.

Așa în august Lituania a achiziționat din SUA rachete pentru sistemele antitank Javelin, în valoare de 31 milioane de dolari, iar în iulie Departamentul de Stat a aprobat vânzarea armatei lituaniene o partidă a elicopterelor UH-60M Black Hawk pentru o sumă de 380 milioane de dolari. Anterior, țara a convenit asupra livrărilor a 500 de blindate în valoare de 170 milioane de dolari.

O situație similara este și în Letonia și Estonia. Americanii, practice, forțează guvernele acestor state să cumpere tehnica “Made in USA”, fapt care provoacă o revoltă din partea mai multor politicieni.

În special, primarul orașului leton Ventspils, Aivars Lembergs, s-a plâns că NATO nu permite dezvoltarea industriei de apărare a țării. Potrivit lui, când Letonia se afla în Tratatul de la Varșovia, șapte la sută din PIB reveneau industriei militare, iar acum e zero.

Tratatul de la Varșovia, menționează politicianul, era mult mai loial și mai apropiat de Letonia decât NATO. Statele Unite nu au nicio încredere în Riga și nu vor ca această țară să-și dezvolte propria industrie de apărare, suplinindu-și bugetul de stat.

De dragul adevărul ar trebui să menționăm că SUA, totuși, alocă anumiți bani pentru îmbunătățirea infrastructurii în regiunea Baltică. Spre exemplu, peste 500 milioane de dolari vor fi cheltuiți proiectării obiectivelor militare în Estonia, Letonia și Lituania. Însă, există o condiție dură: contractele pentru executarea lucrărilor trebuie să fie semnate exclusiv cu companii americane.

477
Tagurile:
SUA, Polonia, NATO
Tematic
Avioanele NATO simulează atacuri cu rachete împotriva Rusiei – ministrul rus al Apărării
Veste strategică: Industria militară SUA și NATO pun în curând România la o nouă plată!
VIDEO: Militar NATO, la exerciții - am venit să împușcăm
Tu -160 rusești au zburat de-a lungul frontierelor Belarusului cu NATO
NATO cere Turciei să caute alternative la S-400
Donald Trump și Xi Jinping

Un as în mânecă: China, gata să-și vândă titlurile de stat ale SUA

260
(reînnoit 20:17 26.10.2020)
În cazul în care China va decide să vândă masiv titlurile de stat ale SUA, lumea s-ar putea scufunda într-un mare haos financiar.

MOSCOVA, 26 oct – Sputnik, Natalia Dembinskaia. Divergențele dintre China și SUA s-au intensificat din nou: războiul comercial s-a transformat în unul tehnologic. Deocamdată, Washingtonul blochează tehnologiile chineze pe care le consideră o amenințare pentru securitatea națională, iar China a amintit de principala sa armă: vânzarea portofoliului obligațiilor de stat americane de un trilion ar putea provoca prăbușirea valorii dolarului și a pieței hârtiilor de valoare. Este un scenariu extrem de periculos pentru întreaga economie mondială. Cât de departe este dispus să meargă Beijingul, aflați din materialul RIA Novosti.

Războiul tehnologic

În luna ianuarie, cele două mari economii ale lumii au făcut un pas important spre încheierea războiului comercial: au semnat un acord în prima fază, menit să restabilească treptat comerțului. Însă, pandemia de COVID-19 a dat totul peste cap. Washingtonul a acuzat Beijingul de răspândirea coronavirusului și a cerut despăgubiri financiare. În plus, americanii și-au anunțat retragerea din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe care au acuzat-o că ar ține parte Chinei.

Саммит НАТО в Брюсселе
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Odată cu apropierea alegerilor prezidențiale în SUA, tensiunea devine tot mai mare. Trump și-a amintit din nou despre daunele pe care le-ar fi provocat companiile chineze economiei americane. Chipurile, acestea “și-au luat” producerea și au furat secretele tehnologice.

În august, Washingtonul a acuzat Beijingul de imixtiune în campania electorală prin intermediul internetului și rețelele de socializare. În vizor a ajuns aplicația chineză TikTok. Aceasta trebuie să fie interzisă, în caz contrar guvernul Chinei va obține acces la datele cu caracter personal ale cetățenilor americanii care utilizează această aplicație, a declarat Casa Albă.

Proprietarul TikTok, compania chineză ByteDance, este forțată să-și vândă afacerea unor companii americane. Acest lucru urmează să aibă loc până pe 12 noiembrie. În caz contrar, Trump a amenințat cu blocarea serviciului.

Deocamdată nu e clar cum va răspunde China. Experții consideră că autoritățile chineze nu văd niciun rost să apere TikTok, pentru că îl consideră “dăunător”: distribuie un “conținut vulgar”, nu corespunde “valorilor socialismului” și contribuie la degradarea tineretului chinez.

Însă Washingtonul exercită presiuni și asupra Huawei, una dintre cele mai mari companii tehnologice chineze. Și Beijingul a amenințat deja cu interzicerea exportului de materiale strategice și tehnologii pentru companiile străine care ar putea reprezenta o “amenințare pentru securitatea națională”.

O discuție serioasă

Totodată, Beijingul a reamintit că statul chinez dispune de pârghii mult mai serioase. Este vorba de obligațiunile de stat ale SUA în valoare de un trilion de dolari.

Din cauza războiului comercial cu SUA, China încearcă să scape treptat de aceste hârtii de valoare. De la indicatorul de vârf de 1,32 trilioane de dolari în noiembrie 2014, investițiile în datoria de stat americană s-au redus cu peste 200 de miliarde. Dreptul urmare, în iunie 2019, locul de frunte al deținătorilor titlurilor de stat l-a ocupat Japonia, cu 1,12 trilioane.

Potrivit ultimului raport al Ministerului Finanțelor al SUA, la mijlocul lunii septembrie portofoliul chinez s-a redus până la 1,08 trilioane. În prima jumătate a anului, Beijingul a scăpat de titluri de stat americane în valoare de 106 miliarde, acesta fiind cel mai mare ritm al vânzărilor din anul 2015.

Însă, problema nu constă doar în divergențe de ordin economic. Unul dintre motivele pentru care China continuă să vândă titlurile de stat ale SUA sunt riscurile de devalorizare a dolarului, drept urmare a funcționării neîntrerupte a tiparniței.

Da, și datoria continuă să crească. În decursul a opt luni, Statele Unite au emis 7,7 trilioane de obligațiuni – un record absolut. Adică, economia este susținută exclusiv din împrumuturi.

Beijingul vede că Washingtonul nu este în stare să-și rezolve problemele economice fără tiparniță, iată de ce investițiile în datoria de stat americană devin riscante, menționează publicația chineză Global Times.

Vânzări masive?

Intensificarea conflictului dintre SUA și China doar sporește îngrijorările: dacă cel de al doilea mare creditor străin al economiei americane nu va rezista și va organiza o vânzare masivă a titlurilor de stat americane. Urmările unei astfel de decizii ar putea fi catastrofale. Lansarea masivă a hârtiilor de valoare poate provoca o panică pe piață.

Însă acest lucru nu-i este convenabil nici Chinei. În primul rând, vânzarea obligațiilor de100-200 miliarde într-o perioadă scurtă de timp ar duce la devalorizarea lor. În acest caz și costul activelor externe și a rezervelor Chinei se vor diminua semnificativ, exact așa cum se vor reduce și câștigurile de pe urma vânzării unor titluri de stat ieftinite.

În plus, se va prăbuși dolari, iar China nu are nevoie de asta. Slăbirea monedei americane va face exportul chinez mai scump.

Totodată, vânzarea masivă a titlurilor de stat ale SUA va limita posibilitățile Beijingului de a controla yuanul, în cazul în care războiul comercial va ieși de sub control. În cele din urmă, dolarii obținuți din vânzarea titlurilor de stat vor trebui investiți undeva, ceea ce este o sarcină deloc simplă.

Nu doar China ar avea probleme, toți vor avea de suferit.

“Prăbușirea piramidei americane a titlurilor de stat ar însemna o scufundare a întregii lumi într-un haos financiar, în comparație cu care crizele din 1998 sau 2008 vor părea un joc de copii. Iată de ce este puțin probabil ca acest lucru să se întâmplă în viitorul apropiat”, susține șeful bancului de criptovalute Chatex, Michael Ross-Johnson.

Cel mai probabil, renunțarea la dolar și titlurile de stat ale SUA vor decurge etapizat, ceea ce se și întâmplă în ultimii ani. Potrivit aprecierilor economistului chinez Xi Junyang, profesor la universitatea din Shanghai, Beijingul “va reduce treptat” portofoliul titlurilor de stat ale SUA aproximativ până la 800 miliarde de dolari, “în cazul unei evoluții normale a evenimentelor”. Însă varianta extremă nu este exclusă, spre exemplu, în cazul unui conflict militar.

260
Tagurile:
China, SUA
Tematic
China a răspuns la acuzațiile SUA de promovarea a unor informații false
Facebook etichetează presa „controlată de stat” din Rusia şi China, dar omite SUA
Zaharova a comentat confruntările dintre SUA şi China
Ministerul Afacerilor Externe din China cere SUA închiderea consulatului din Chengdu
UE lovește greu în SUA: Vicepreședintele CE transmite că UE trebuie să conlucreze cu China
China către SUA: ”Ajunge! Aţi provocat suficiente probleme”

Загрузка...
Exerciții NATO

Afirmații demente despre ”atacul Rusiei asupra României”

232
(reînnoit 15:05 26.10.2020)
Lobbiștii NATO se pretează la afirmații aberante și la ipoteze demente, menite să țină sub tensiune românii – totul cu un scop: să ne pună la cheltuieli din ce în ce mai mari!

BUCUREȘTI, 26 oct – Sputnik. Cheltuielile aberante alocate de România pentru înarmare în plină criză economică și de sănătate sunt din ce în ce mai contestate.

Tot mai mulți analiști, dar mai ales simpli cetățeni, consideră că aceste cheltuieli sunt nu numai greu de argumentat, dar afectează și investițiile în domenii de maximă necesitate și urgență – în primul rând Sănătatea, Economia și infrastructura rutieră!

Ei bine, în acest context diverse ONG-uri de lobby și propagandiști NATO depun toate eforturile pentru a convinge românii că sunt în pericolul ca Rusia să atace România, deși această situație nu s-a întâmplat în toată istoria statului român!

Sub egida CEPA -  Center for European Policy Analysis - un grup de ”militari români și americani” au făcut ”o simulare”  pentru a afla…  punctul slab al defensivei României în eventualitatea unui atac al Rusiei!

Și, ce să vezi, problema României nu este reprezentată de uriașa aviație militară rusă, nici de puternica flotă rusă de la Marea Neagră, nici măcar arsenalul uriaș de rachete de toate felurile și capabilitățile ale marii puteri – ci de… ”Poarta Focşanilor”!

Ca o glumă – acum e limpede de ce Zuckerman a insistat atât cu bătălia contra baronilor roșii – dorea să scape de ”paznicul roșu” al ”Porții Focșanilor”, Marian Oprișan!

Revenind la acest ”Dungeons and Dragons” adaptat, să citim o aberație: ”Fără sprijinul NATO, în cazul unui atac al Rusiei prin „Poarta Focşanilor”, Armata Română ar rezista cel mult 24 de ore”.

De fapt, concluzia la care vor ei să ajungă este că ”pericolul” acesta se datorează lipsei unei infrastructuri pe care să se poată deplasa… trupele NATO, în caz de atac al Rusiei! 

Afirmația dementă este: ”Dacă Rusia ar ataca România, cel mai scurt drum către București și către Balcani ar fi prin „Poarta Focșanilor””.

”România ar pierde lupta într-o zi fără sprijinul NATO, care nu poate ajunge destul de repede din cauza lipsei infrastructurii” – consemnează Radio Europa Liberă concluzia ”experților” americani.
Саммит НАТО в Брюсселе
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Aceeași sursă consideră că pentru a putea proteja „Poarta Focşanilor”, trupele NATO ar trebui să ajungă rapid, ”pentru că forţele armate ale României ar fi învinse încă din prima zi a unei eventuale confruntări cu Rusia, conform unei simulări de război făcută în 2019 la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu”.

Ei, aici apare problema: lipsa infrastructurii din România, mai arată specialiştii americani, care avertizează România că… ”trebuie să investească în infrastructură pentru a putea fi apărată de trupele NATO”.

Și, atenție – nu e vorba de infrastructură normală, ci una destinată tancurilor!

Cu alte cuvinte, România, care nu e în stare să facă nici măcar drumuri rapide, ar trebui să se apuce acum de șosele strategice, tip autostrăzi cu structură de rezistență capabilă să suporte deplasarea unităților de tancuri! Pentru că e pericolul… atacului Rusiei!

Deși formula propusă de americani pare o aberație, ea ar putea deveni, parțial, o realitate: în sensul că s-ar aplica ”metoda Cernavodă”! România ”va primi” un credit, pe care îl va accepta cu plăcere, iar companii americane vor construi! Mă rog, de fapt vor construi cam ca Bechtel – sau chiar se vor limita la studii de fezabilitate.  

Dar poate mă înșel eu și nu e vorba nici măcar de atât.

Cert este că aceste „Think Tank” au o misiune clară: să mențină starea de tensiune, să aibă românii impresia că sunt mereu amenințați, pentru a veni NATO să apere… adică să ne ia banii!

Și încă o informație ciudată, de data asta de la un personaj care nu gafează prima dată – Costin Georgescu, ajuns prin grația ”schimbării” în fruntea SRI!

”Ruşii au două autostrăzi tehnice, special concepute pentru tancuri, care ajung până la graniţa României“, spune Georgescu.

De fapt, nu sunt autostrăzi, cu șosele strategice, cu o singură bandă pe sens, cu porțiuni mai late. Iar acestea trec prin Ucraina – Odessa, respectiv Poltava,  Deci, nicio legătură cu autostrăzile de care are nevoie România. Decât dacă… americanii vor să facă vreo nouă nebunie militară pe aici – și să ne mai pună ala alte cheltuieli inutile, așa cum menționam.

Oricum, asemenea afirmații aberante ar trebui combătute, pentru că într-o populație oricum panicată de controversatele anunțuri despre pandemie, numai asemenea gogomănii cu atacurile Rusiei mai trebuie!

Cred că Radu Tudor a exprimat cel mai bine situația, mai bine decât Caragiale:

”Cred că posibilitatea unui atac din partea Rusiei este una cât se poate de mică (...)  Nu se pune problema unui atac, dar se pune foarte serios problema modului în care ne apărăm”!

Să repetăm atent: nu se pune problema să ne atace cineva, dar noi trebuie să ne apărarăm! Este chintesența parteneriatului strategic, metoda cea mai simplă de a face bani pe spinarea săracilor din Est1.

232
Tagurile:
România, Rusia, Militari

Загрузка...
Copii

Psiholog: Legăturile sociale cu ceilalţi ne menţin sănătoși

0
Descoperirile recente realizate de neurologi arată modul cum legăturile sociale, în special în timpul lockdown-ului, au un efect pozitiv asupra stării de sănătate. Ce spune un lector în psihologie la Universitatea din Essex, într-un interviu acordat Sputnik.

BUCUREŞTI, 26 oct – Sputnik. Pascal Vrtička, lector în psihologie, la Universitatea din Essex, a explicat, într-un interviu pentru Sputnik, modul cum putem rămâne conectați social în această perioadă.

Întrebat cât de important este pentru noi să ne menţinem legăturile sociale, mai ales dacă revenim la lockdown, Dr. Pascal Vrtička a spus că legăturile sociale sunt importante pentru noi tot timpul. Suntem ființe sociale şi avem nevoie de interacțiuni semnificative cu ceilalți pentru a rămâne sănătoși fizic și mental. Situaţia nu este diferită în contextul în care ne îndreptăm din nou spre lockdown.

De asemenea, Vrtička a mai spus că faptul de a fi conectaţi social influențează pozitiv sănătatea noastră fizică și mentală. Conexiunile sociale ne fac să ne îngrijorăm mai puțin cu privire la potențialele pericole și să ne simțim mai puțin stresați. De asemenea, dormim mai bine, avem un ritm cardiac și tensiune arterială mai mici, necesarul nostru de energie de bază este mai mic și sistemul nostru imunitar funcționează mai eficient. În plus, suntem mai puțin predispuși la depresie atunci când ne simțim conectați social.

În acelaşi timp, a te simți conectat social este o experiență interioară subiectivă. Putem avea o mie de prieteni, dar totuși să ne simțim singuri. Nu izolarea socială fizică, obiectivă, ne îmbolnăvește corpul și mintea, ci izolarea socială percepută emoţional și sentimentul de singurătate. Aceasta înseamnă că măsurile de lockdown ne vor afecta diferit pe fiecare dintre noi. Şi, desigur, trebuie să îi identificăm și să-i ajutăm pe cei care suferă cel mai mult subiectiv de singurătate în această perioadă, a mai spus profesorul de psihologie.

Acesta a subliniat că nu este nimic în neregulă în faptul de a ne simţi afectaţi de situaţia creată de această criză. Trebuie să fim binevoitori cu noi înşine şi să avem grijă de noi. „Faceți o baie fierbinte, o pauză de la știri și de la rețelele de socializare, o plimbare sau o alergare în parc. Încercaţi să vă simţiţi cât mai confortabil posibil. De asemenea, poate fi de ajutor şi cultivarea unei atitudini pline de compasiune față de ceilalți. Așadar, încercați să manifestaţi mai multă amabilitate când interacționați cu colegii dvs. de la serviciu, cu profesorii copiilor dvs., chiar și cu străini la magazinul alimentar sau când conduceți.

Dacă îi abordaţi pe ceilalți cu bunătate și compasiune, vă activaţi propriile emoții pozitive și zonele din creier responsabile cu recompensele și procesele hormonale. Aşadar, vă puteţi simți efectiv mai bine dacă manifestaţi amabilitate şi îi ajutaţi pe ceilalți. Şi, ceea ce este foarte important, cereţi ajutor când simțiți că nu mai puteți face față singur. Este o tendinţă naturală de a căuta ajutor dacă ne simțim copleșiți sau de a-i ajuta pe alții dacă au nevoie de noi. Prin urmare, aproape întotdeauna va fi cineva care să ne asculte și să ne ajute, fiindcă, la urma urmei, suntem împreună în această situaţie. Iar forța noastră comună este cea mai puternică modalitate de a face faţă cu bine acestei situaţii”, a mai spus Dr. Pascal Vrtička.

0
Tematic
Mitul popular despre beneficiile zilelor de repaus alimentar - spulberat
Trei alimente care vă ajută să scăpați de kilogramele în plus
Acest aliment este benefic pentru sistemul imunitar

Загрузка...