Su-57

Care este prima țară în care vor ajunge Su-57 rusești?

615
(reînnoit 13:53 06.10.2020)
Care va fi prima țară care își propune să achiziționeze cele mai nou avioane rusești de luptă Su-57.

MOSCOVA, 6 oct – Sputnik, Aleksandr Hrolenko. Armele cu o tehnologie avansată continuă să cucerească lumea și piața internațională. Algeria, unul din cei mai mari parteneri ai Rusiei în domeniul cooperării tehnico-militare, își propune să devină primul importator al avionului Su-57 de generația a cincea.

Publicația de analiză militară The Military Watch Magazine informează: pentru înlocuirea vechilor MiG-uri, Algeria a expediat în Rusia o comandă pentru avioanele de luptă Su-57 și altă tehnică aeriană. Totodată, directorul Serviciului Federal pentru cooperarea tehnico-militară din Rusia (FSVTS), Dmitri Șugaev, a purtat recent negocieri cu colegii săi din Algeria, părțile discutând despre detaliile livrării a 14 avioane Su-57E.

Anterior, Algeria și-a exprimat dorința de a deveni primul deținător din bazinul mediteranean al avioanelor de generația a cincea. În luna decembrie a anului trecut, portalul algerian de știri militare Menadefence a anunțat despre semnarea de către partea algeriană a unor contracte pentru livrarea câtorva partide de cele mai noi avioane de vânătoare și bombardiere de producție rusească.

Decizia principială a fost luată în vara anului 2019, în urma vizitei delegației algeriene la salonul aeronautic MAKS. Livrările urmează să fie încheiate până în anul 2025, fapt care va permite forțelor aeriene ale Algeriei să desfășoare câte o escadrilă Su-57, Su-35, MiG-29M2 (câte 14 avioane în fiecare), precum și două grupuri de Su-30MKA și 14 bombardiere Su-34. În contextual consolidării forțelor aeriene ale vecinilor regionali (Maroc mizează pe 25 de avioane de luptă F-16, Italia planifică achiziționarea de F-35) e destul de clară dorința Algeriei de a dispune de propriile avioane invizibile de generația a cincea. În cooperare cu alte avioane moderne de luptă de producție rusească, Su-57 asigură o supremație în aer.

Valoarea contractelor algero-rusești în sectorul aviației militare constituie, conform diverselor estimări, de la 2 la 6 miliarde de dolari. FSVTS nu au confirmate și infirmate informațiile despre oferirea avioanelor Su-57 Algeriei. Însă nu există fum fără foc. În marja celei de-a VI-a ediții a forumului internațional de tehnică militară ARMY-2020, purtătorul de cuvânt al FSVTS, Maria Vorobieva, a anunțat despre existența unor solicitări din partea câtorva țări pentru achiziționarea avioanelor rusești Su-57.

Datorită avioanelor și mijloacelor aeriene de distrugere de producție rusească, forțele aeriene ale Algeriei sunt considerate cele mai avansate, echilibrate și puternice de pe tot continentul african. Baza forțelor aeriene constituie 45 de avioane de luptă grele Su-30MKA (generația 4+), capabile să lovească o gamă largă de ținte aeriene și terestre cu rachete cu rază lungă de acțiune. Noile capacități de luptă ale Su-30, purtătoare de rachete de croazieră X-31 (cu o viteză de peste 3 Mach), patru escadrile MiG-29 și 36 de bombardiere Su-24M.

Garanții sigure

Opțiunea Algeriei în favoarea armelor rusești (în cer, la sol, pe mare) nu este deloc întâmplătoare. Superior oricăror modele asemănătoare conform tuturor parametrilor, avionul rusesc Su-57 nu are nevoie de publicitate. În condiții de luptă, eficienta suprafață de reflecție face avionul Su-57 invizibil pentru radarele inamicului (materiale compozite constituie 70 la sută din suprafață și 25 la sută din greutate).

Dominația în aer este asigurată de un motor cu un vector de tracțiune tridimensional, stație de radar și “învelișul inteligent” al Su-57, un sistem optico-electronic de detectare a țintelor și un sistem de generare a unor interferențe electronice.

Avionul rusesc este capabil să detecteze ținte aeriene și terestre de la o distanță de 400 de kilometri, să urmărească până la 62 de obiecte, să atingă o viteză supersonică într-un regim non-postcombustie, să poarte 14 tipuri de arme (tot arsenalul de 10 tone este amplasat în două secțiuni interne).

Su-57 are un raport record între încărcătura de arme și propria greutate, iată de ce, conform acestui indicator, nu există avioane echivalente din generația a cincea. Raza de acțiune este de 5500 de kilometri, rachetele au fost testate cu succes la îndeplinirea misiunilor în Siria. Într-o bătălie ipotetică, Su-57 este capabil să detecteze mai devreme și să distrugă „invizibilele” F-22 și F-35. La acest capitol n-am avea ce adăuga.

Cu toate acestea, The Military Watch Mafazine a scris despre o posibilă apariție a unei noi rachete rusești K-77, de tip “aer-aer”, concepută anume pentru Su-57 – “pionerul tehnologiilor revoluționare”. Potrivit publicației, extreme de compactă și periculoasă, racheta R-77 are o rază de acțiune de 193 de kilometric. E mai mult decât la cele mai de top rachete americane AIM-120D (180 kilometri). Iar cel mai important, noua rachetă îmbină o rază lungă de acțiune cu manevrabilitatea și precizie. Tehnologia ghidării cu matricea de antene fazate oferă o eficiență înaltă rachetelor K-77 chiar și în cazul unor ținte mișcătoare mici la distanțe extreme. Sistemul complex de radar în partea frontală a rachete are capacitatea de a ocoli “câmpul vizual” și permite ținerea în vizor 360 de grade în jurul său. Niciun avion de luptă a inamicului nu va putea să ocolească, să iasă din vizorul K-77.

Su-57 poate purta peste 8 astfel de rachete, un supliment de atac impresionant la toate celelalte calități incredibile ale avionului. E îmbinarea strașnică între frumusețe și forță, care garantează pace și securitatea deținătorului unei astfel de arme.

Conducătorul FSVTS, Dmitri Șugaev, a menționat recent că în sfera cooperării tehnico-militare, Rusia acționează ca un partener sigur, în strictă conformitate cu legislația și angajamentele internaționale.

Nu în zadar portofoliul rusesc al comenzilor pentru anul 2020 se estimează la 55 miliarde de dolari (ponderea statelor CSI este de 2 miliarde de dolari) și își păstrează această pondere pe parcursul mai multor ani. Peste 45 la sută din comenzi reprezintă aviația, o treime revine tehnicii de apărare antiaeriană și peste 15 la sută – tehnicii terestre. Probabil, în următorii ani, avionul de luptă Su-57 își va extinde numărul comenzilor în sectorul de bază.

615
Tagurile:
Algeria, Rusia, Su-57
Тема:
Industria militară rusă (148)
Aleksei Navalnîi

Scandalul Olimpiade Navalnîi: SUA și UK salvează tot ce le e mai drag

145
(reînnoit 16:10 21.10.2020)
De ce SUA și UK au provocat un nou scandal antirusesc și ce legătură au “hackerii ruși” cu cazul Navalnîi.

MOSCOVA, 21 oct – Sputnik, Irina Alksnis. Acuzațiile înaintate Moscovei de către Statele Unite și Marea Britanie în atacuri asupra Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud și Japonia au provocat în Rusia o reacție de nedumerire.

Motivul acestei nedumeriri este unul simplu: noile insinuări sterile despre o crimă absurdă a Moscovei împotriva lumii întregi și a sportului par lipsite de orice sens, atât în promovarea unei agende antirusești, cât și pentru adoptarea unor măsuri de “penalizare” a Rusiei.

Pe de o parte, Occidentul nu întâmpină nicio problemă în campania lui media rusofobă. Nici incidentul cu Aleksei Navalnîi nu a fost lucrat până la capăt. S-ar părea că nu există o necesitate stringentă pentru lansarea unei noi găselnițe, îndeosebi la un nivel atât de înalt – miniștri de Externe și servicii de informații. Iar pe de altă parte, experiența precedentă, inclusiv și istoria cu bloggerul rus, arată că adoptarea unor măsuri cu adevărat serioase și dureroase împotriva Moscovei în orice caz nu au prea mari șanse.

Declarațiile simultane ale Washingtonului și Londrei arată existența unor obiective comune, urmărite de cele două capitale.

Despre ce ar putea fi vorba?

Răspunsul, cel mai probabil, trebuie căutat în reacțiile din Tokyo și Seul la acuzațiile înaintate. Guvernul Japoniei a refuzat să ofere comentarii, luând o pauză pentru colectarea unor “informații corespunzătoare”. Autoritățile sud-coreene, la fel, au preferat să păstreze tăcerea.

Se pare că oficialitățile și serviciile speciale ale celor două țări, apropo, aliați cheie ai Occidentului în regiune, nu au fost informate despre operațiunea americano-britanică și acum sunt nevoite să se orienteze din mers, pentru a nu se compromite și pentru a ocupa o poziție cât mai elegantă. Așa cum a procedat, spre exemplu, Comitetul Olimpic al Japoniei, care a declarat că nu a simțit niciun efect al atacurilor cibernetice asupra activității sale.

Iată de ce, cel mai probabil, scopul central al noii campanii antirusești, cât nu ar părea de straniu, nu este Rusia, ci restul lumii – în primul rând, chiar Occidentul. Agenda rusofobă apare în acest caz în calitate de instrument comod, nu un scop în sine.

Dominarea informațională și propagandistică este cea mai importantă parte a hegemoniei SUA. Marea Britanie în mod tradițional joacă un rol de pereche, pentru că anume însumarea instituțiilor media de limba engleză de pe ambele părți ale Atlanticului reprezintă ceea ce obișnuim a înțelege prin mainstream media globală. Despre apropierea celor două țări în cooperarea politică și pe linia serviciilor se cunoaște foarte bine și de mai mult timp.

Degradarea influenței Statelor Unite și slăbirea influenței Regatului Unit pe arena internațională în ultimii ani a devenit o realitate cotidiană. Însă aceste procese vizează în special mecanismele economice, birocratice și parțial politice.

Totodată, există domenii în care supremația celor două mari puteri rămân în continuare incontestabile. Exact așa cum este incontestabilă supremația armatei americane în cadrul NATO, nicio instituție media din Europa continentală nu este capabilă să concureze cu influența britanicului Times sau americanul CNN. În plus, anume peste ocean se află centrul de control asupra unui instrument puternic de manipulare ca opinie publice precum Twitter și Facebook.

Politica Washingtonului împotriva RT sau chinezului TikTok confirmă din nou că acolo se conștientizează importanța unor astfel de structuri. Însă, Statele Unite s-au obișnuit cu ideea că oponenții geopolitici dispun de propriile resurse de influență media, recurgând, pur și simplu, la măsuri de constrângere a acestora pe teritoriul lor.

Mult mai sensibilă pentru tandemul americano-britanic al propagandei și serviciilor a devenit apariția unor concurenți chiar în interiorul Occidentului. Anume acest lucru se întâmplă, iar cazul lui Navalnîi este o dovadă a existenței unor procese neplăcute și indezirabile.

În Rusia scandalul în jurul bloggerului rus ar putea părea o continuare a unor lucruri mozolite, însă, în realitate, acesta este unic în felul său, pentru că reprezintă în totalitate o operă a Berlinului.

Da, Germania a profitat de o agendă rusofobă obișnuită, însă a reușit s-o preia de la “partenerii mai mari”, utilizând-o în propriul ei joc.

Nemții îl controlează pe Navalnîi. El spune ceea ce le convine lor: de la apărarea Nord Stream – 2, până la aruncarea unor ace în adresa americanilor, care nu s-au pronunțat prea insistent în apărarea lui. Principala sursă a știrilor pentru întreaga lume, timp ce câteva zile, au devenit publicațiile germane, iar presa de limba engleză a fost nevoită să le citeze și să le răspândească.

Într-un astfel de context, istoria despre hackerii ruși din GRU, care atacă Olimpiadele, capătă o semnificație specială. De facto, cu ajutorul ei americanii și britanicii își propun să elimine din spațiul informațional subiectul lui Navalnîi, pentru că, în esență, e un proiect al concurenților lor. Totodată, pentru Washington și Londra este important să-și restabilească controlul asupra spațiului mediatic și politic global, care pentru o anumită perioadă a ajuns sub controlul Europei, în frunte cu nemții.

Desigur, cea mai bună cale pe care ar fi putut inventa a devenit combaterea unei teme antirusești cu alta.

Chiar dacă ambele părți utilizează un discurs extrem de ostil în adresa Rusiei, în esență, divergențele lor convin Rusiei (și multor altor state), pentru că accentuează nivelul de confruntare în interiorul Occidentului și îi stimulează decadența.

Faptul că Germania a reușit, chiar și pentru o perioadă scurtă, să preia controlul asupra spațiului politico-informațional, trebuie tratat nu ca o mică excepție, ci ca o primă rândunică. SUA și Marea Britanie ar trebui să se aștepte la o pierdere treptată a dominației în spațiul mediatic, pentru că le aruncă mănușa nu doar concurenții geopolitici, dar și aliații lor apropiați.

145
Tagurile:
Hackeri, SUA, Rusia
Tematic
Planul viclean al lui Putin: tulburări în SUA de dragul salvării lui Trump
Profesorii, metodă să scape de hackeri: e la îndemână
Putin propune SUA un acord de neamestec în afacerile interne
Ambasada Rusiei în SUA, despre acuzațiile împotriva celor șase ruși
Twitter nu va mai bloca postările despre fiul lui Biden

Загрузка...
Florin Iordache

Gafă istorică: Alegerea lui Iordache, ILEGALĂ din neatenție?

747
Țara lui Iohannis, Orban și Ciolacu este… de poveste! Alegerea lui Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ s-ar putea anula din cauza unei gafe din neatenție – de care nu și-a dat seama nici măcar adversarul său, Augustin Zegrean – fost președinte al CCR!

BUCUREȘTI, 21 oct – Sputnik. Scandalul alegerii lui Florin Iordache a mers pe linia politică… dar se pare că acum se ia în calcul un aspect legic: din neatenție probabil, parlamentarii nu au ținut seama că votul numirii nu trebuia să fie cu majoritatea celor prezenți, ca la o lege ordinară – ci cu majoritatea numărului total al senatorilor și deputaților, ca la o lege organică!

Descoperirea aparține jurnalistului Bogdan Tiberiu Iacob, care a plecat de la numărul voturilor cu care au fost aleși foștii președinți ai Consiliului Legislativ… și a verificat în textul legii!

Legea de funcționare a Consiliului Legislativ nr.73/1993 http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/3241 prevede la art.9:

”Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorității deputaților şi senatorilor, reuniți în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite. Aceştia îşi exercită atribuţiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin. (3) în faţa preşedinţilor celor două Camere. ”

Deci, virgula, bat-o vina, e înainte de ”reuniți”, ceea ce arată clar că e vorba de majoritatea deputaţilor şi senatorilor – adică jumătate plus 1 din totalul parlamentarilor – nu doar al celor prezenți, așa cum greșit s-a interpretat!

Ori, așa cum bine spune BT Iacob – ”majoritatea senatorilor și deputaților este în acest moment de cca. 233 de voturi (posibil modificată ușor de recente demisii)” – și nu 185, cu cît a fost votat Florin Iordache!

În comparație, BT Iacob arată că, în iunie 2001, precedentul președinte al C.L., Dragoș Iliescu, ”a fost votat regulamentar, cu 249 de voturi, adică peste majoritatea absolută”.

Concluzia jurnalistului este clară și logică: ”Plenul celor două Camere l-a votat azi ilegal pe noul președinte al Consiliului Legislativ, Florin Iordache, în disprețul legii 73/1993 și cu complicitatea tuturor părților implicate”.

Dar bomba vine abia acum  - nici principalul contracandidat, Augustin Zegrean, ditamai fost președinte al CCR nu s-a prins de greșeală… decât după ce ziaristul l-a tras de mânecă!

”Contactat de Inpolitics, perdantul Augustin Zegrean a recunoscut, senin, că uitase de această prevedere a legii 73 și spune că nu are de gând să protesteze public ”pentru că sunt destui în Parlamentul României care ar trebui să o facă. Suntem în epoca nebunilor” a conchis fostul șef al CCR”, scrie BT Iacob, care pune întrebarea dacă nu cumva e ”un blat total”.

Ei bine, între timp se pare că Zegrean s-a răzgândit, iar la B1Tv a spus clar că ”Votul de astăzi este nul”.

”În lege scrie că președintele Consiliului Legislativ și șeful de secție se aleg prin votul majorității deputaților și senatorilor în ședință comună. 187 nu este majoritate”, a spus Zegrean, justificându-și propria neatenție prin faptul că a fost luat ca din oală de liberali – propunerea venind, practic, în același timp cu votul!

Ciudat nu? Poate să aibă dreptate BT Iacob și să fie vorba de un BLAT între mai multe partide? Între toate?

Cert este că o asemenea gafă, greșeală intenționată sau neatenție… se poate întâmpla doar în România condusă de unii ca Iohannis, Orban și Ciolacu! Cu siguranță un președinte de Cameră ca Valer Dorneanu sau Adrian Năstase nu ar fi comis așa ceva. Dacă gafa va fi recunoscută… va rămâne în istorie!

747
Tagurile:
alegere, Florin Iordache

Загрузка...
Президент РФ Владимир Путин

Putin: Medicii ruși au învățat lupte cu COVID-19

0
(reînnoit 18:36 21.10.2020)
Vladimir Putin a declarat că medicii ruși, în general, au învățat cum să facă față noi infecții cu coronavirus.

BUCUREȘTI, 21 oct -Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că medicii ruși, în general, au învățat cum să facă față COVID-19.

„În ciuda creșterii numărului celor care, din păcate, sunt bolnavi de această nouă infecție cu virus, la urma urmei, aveți dreptate, medicii noștri au învățat, în general, să lupte cu ea” , transmite RIA Novosti.

Putin a cerut, de asemenea, antreprenorilor să se implice mai activ în producerea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului pentru a furniza cantitatea necesară a acestui medicament.

În plus, Putin a spus că nu sunt careva planuri de a impune restricții dure în țară.

0
Tagurile:
COVID-19, Vladimir Putin
Tematic
SUA au reacționat oficial la oferta lui Putin de prelungire a New Start
Putin a purtat o discuție cu Macron despre terorism și Karabah
Putin a propus prelungirea cu un an a START-III fără anumite condiții

Загрузка...