Aleksei Navalnîi

De ce Navalnîi se joacă cu nemții de-a Noviciok?

439
(reînnoit 18:38 05.10.2020)
Cei care stau în spatele lui Navalnîi încearcă să utilizeze scandalul cu Noviciok pentru a crea tensiuni în interiorul Rusiei.

MOSCOVA, 5 oct – Sputnik, Piotr Akopov. Povestea cu Noviciokul pentru Aleksei Navalnîi apune treptat, mai exact, se încheie prima ei parte. În ciuda tuturor temerilor pesimiștilor, care considerau că Berlinul va fi forțat să utilizeze cazul lui Navalnîi pentru a-și revizui politica pe frontul estic, a devenit clar că "Nord Stream – 2" nu va fi stopat. Anume aceasta a devenit gestul simbolic care a demonstrat o turnură principială în politica europeană. Totodată, scandalul în jurul lui Navalnîi a devenit mai mare - la recentul summit al Uniunii Europene s-a vorbit despre “utilizarea armelor chimice”, iar Rusia a fost îndemnată să ancheteze incidentul, urmând să se revină la următorul summit, peste două săptămâni, la discuțiile despre reacția UE la “atacul flagrant”. Navalnîi a oferit primul său interviu revistei germane Spiegel, în care îl acuză direct pe Vladimir Putin de otrăvirea lui.

Totodată logica acestuia este una beton – dacă a fost otrăvit cu Noviciok, atunci ordinul putea fi dat doar de președinte, pentru că de acest toxin dispun doar serviciile rusești. Desigur, totul este legat cu Noviciok. Nu au fost descoperite  urme ale utilizării acestuia pe teritoriul Rusiei, în schimb, în cel mai straniu mod, urmele toxinului au fost descoperite în analizele din Germania. Nemții nu au oferit rușilor datele de care dispun, însă continuă să ceară clarificarea situației legate de utilizarea Noviciokului. Întrebarea: oare chiar a existat Noviciok? – este considerată proastă și inadecvată. Desigur a fost, voi trebuie doar să recunoașteți acest fapt și să identificați asasinii.

De ce le-ar căuta dacă însăși Navalnîi deja a găsit comandatarul, iar publicul occidental este convins două lună la rând că e o tradiție rusească, otrăvirea de către Kremlin a celor indezirabili. Inclusiv, faptul că acesta este ineficient, însă indică direct asupra comandatarului. Cei care au îndoieli și indică asupra unei stângăcii bizare a sângeroasei Lubianka și a atotputernicului Putin (care ar fi păpușarul lui Trump, precum ni se spune) – cică, de ce au eșuat în cazul lui Skripal, iar apoi s-au compromis și cu Navalnîi? – li se prezintă consecințele grave ale unor astfel de îndoieli. Dacă nu e vorba de Putin, înseamnă că e sfârșitul lumii.

Aleksei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

“Spiegel: Dar dacă, totuși, nu a fost Putin?

Navalnîi: Dacă nu a fost el, atunci totul ar putea fi mult mai grav. E suficient o cană de Noviciok pentru a otrăvi toți pasagerii unei stații mari de metrou din Berlin. Dacă acces la această substanță îl au nu trei, ci treizeci de persoane, atunci e vorba de o amenințare globală. Ar fi oribil”.

Da, mai bine ar fi să ne relaxăm, avertizează Navalnîi pe nemții speriați, testările lui Noviciok asupra mea nu vor înceta:

„Cuvintele încredebil de clare ale guvernului german, probabil, au o tangență mai mică cu persoana mea. Mai curând, e o conștientizare a direcției periculoase pe care merge Rusia. Dacă Kremlinul participă la astfel de operațiuni, atunci de ce n-ar putea fi otrăvit un politician german, care se opune, spre exemplu Nord Stream – 2?”

În același timp, în interviu Navalnîi nu îndeamnă la stoparea Nord Stream 2, însă acest lucru n-are niciun rost, pentru că Merkel oricum nu-și va schimba poziția, iar în Rusia niște afirmații contrare ar provoca doar o indignare. În schimb, el sfătuiește Berlinul să ia “măsuri împotriva unor răufăcători concreți”, pentru că “atât timp cât elita rusă poate utiliza infrastructura Europei, nu se va schimba nimic. (...) Vor fi afectați, dacă Europa își va închide granițele pentru ei, le va confisca activele și nu le va mai permite să călătorească”.

Aceștia trebuie izolați de Europa ca să ce…? Pentru a agrava conflictul dintre Rusia și Occident, pentru că anume așa se va întâmpla, în perioada în care în Rusia în ultimii ani continuă naționalizarea elitei, proces de care Putin s-a preocupat cu mult până la confruntarea cu Occident din cauza Crimeei. Revenit la Kremlin în 2012, acesta a recurs la ruperea elitei de o dublă loialitate, iar după 2014 acest proces a fost accelerat. Sancțiunile occidentale chiar l-au ajutat, însă acest lucru nu înseamnă că cetățeanul Rusiei trebuie să îndemne statele străine să aplice sancțiuni împotriva propriilor concetățeni.

De fapt, nu sunt niște concetățeni pentru Navalnîi, sunt doar niște asasini! Acesta și în trecut a recurs la procedeul dezumanizării, iar acum spune că "noi luptăm cu niște ticăloși malefici, gata de cele mai oribile crime". "Noi", nu e Navalnîi, ci tot poporul rus, Navalnîi le spune nemților aceleași povești pe care le spun și “martorii prăbușirii lui Putin” în Rusia: “Sistemul luptă pentru propria supraviețuire, iar consecințele le-am resimțit acum, “în capul lui (Putin) s-a schimbat ceva”, “măsurile împotriva unor răufăcători vor fi susținute de 95 la sută din cetățenii ruși”. Adică, Navalnîi livrează nemților și Occidentului aceeași realitate în care de mai mulți ani trăiesc “luptătorii cu regimul” – a mai rămas un pic și Putin va cădea, în special, dacă străinătatea le va da o mână de ajutor.

E clar că acuzațiile în adresa președintelui rus – “Afirmă că în spatele acestei acțiuni se află Putin, alte versiuni nu am”, au provocat o reacție dură în Rusia. Președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, l-a numit pe Navalnîi “un nerușinat și ticălos”, pe care “pe care l-au salvat cu sinceritate toți – de la piloți și medici, până la președinte”. Toată situația legată de otrăvirea lui Navalnîi a fost orchestrată de Occident, “pentru a provoca o tensiune în Rusia și pentru a împiedica apărarea suveranității Belarusului”, a spus Volodin, iar Navalnîi “în mod evident lucrează cu serviciile și structurile de stat din Occident”.

Nu Navalnîi lucrează cu CIA, ci CIA lucrează cu Navalnîi, a specificat Kremlinul. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că specialiștii din CIA lucrează cu Navalnîi și “îi oferă instrucțiuni”, ceea ce nu se întâmplă pentru prima dată. Navalnîi s-a revoltat și a decis să-l acționeze în judecată pe Peskov – cerând ca acesta să prezinte dovezi a colaborării lui cu spionajul american. Însă de ce dovezi e nevoie? Oponenții noștri atlantici își manifestă nu doar un interes sporit față de Navalnîi – această perioadă s-a încheiat după studiile lui în Yale, acum ei mizează direct pe el.

Portretul bloggerului rus Aleksei Navalnîi, în preajma clinicii Charite din Berlin
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Navalnîi nu este un “proiect al CIA”, acesta reprezintă o întreprindere mixtă, fondatorii cărora au devenit forțele pro-occidentale din Rusia ale oligarhatului și elitelor liberale, însă ulterior capitalului social s-au alăturat și „partenerii” occidentali. A căuta cine deține acum pachetul de control al companiei “Navalnîi” e lipsit de orice sens, chiar dacă în perioada aflării acestuia în Germania acțiunile puteau fi redistribuite.

Însă va reveni Navalnîi în Rusia? Da, pentru că trebuie să lupte pentru realizarea misiunii lui. Ce fel de misiune? Schimbarea orânduirii și vectorul de dezvoltare al Rusiei. Iată cum a descris Navalnîi toată situația groaznică din țară:

“Are loc o ciocnire între cei care se pronunță pentru libertate și cei care vor să ne împingă în urmă, în trecut, într-o imitare creștin-ortodoxă a Uniunii Sovietice, decorată cu capitalism și oligarhi”.

Iată cum Navalnîi descrie “liniile de separare în politica din Rusia”:

“O parte a societății repetă discursul lui Putin, potrivit căruia țara noastră trebuie să meargă pe o cale deosebită. E vorba de instaurarea unei soi de monarhii, bazate pe oarecare valori spirituale. Pe cealaltă parte se află oamenii, precum eu, care consideră că toate acestea sunt  o minciună și o ipocrizie, și care sunt convinși că Rusia se poate dezvolta conform unui model european”.

Adică, totul e foarte simplu – există oameni zombați de Putin, care cred într-o direcție deosebită a dezvoltării Rusiei, cu un stat puternic (ceea ce el numește cu dispreț “o imitație a URSS”) și cu o putere care se bazează pe “oarecare” valori spirituale, împărtășite de societate (care sunt inexistente sau de neînțeles pentru Navalnîi).

Pe de altă parte există modelul european pentru acești barbari ruși, care mereu rămân în urmă, iar în alt fragment Navalnîi spune că și-ar dori ca “Rusia să parcurgă calea europeană de dezvoltare”.

Toate sunt vechi precum lumea – pro-occidentalii și slavofilii? Nu, Navalnîi vrea să fie mai presus, el e doar “un luptător cu autoritarismul” și pentru “dreptul de a alege conducătorii”, deziderate pentru realizarea cărora a încercat chiar să “să unească pentru o perioadă taberele liberale și naționaliste”. Ne amintim, desigur de Bolotnaia din 2011, de revanșa pro-occidentală și oligarhică, care s-a ascuns în spatele “democraților” și “naționaliștilor”. Anume atunci a răsărit Navalnîi, anume atunci acest “proiect” a atras atenția unor jucători serioși din afară.

Acum Navalnîi se pronunță împotriva edificării în Rusia a unei orânduiri și puteri suveraniste (nu monarhice, ci independente), împotriva unei ordini bazate pe niște valori morale comune ale întregului popor (adică ortodoxia și toată această “spritualitate” vagă), propunând să se renunțe la propria cale de dezvoltare, în schimbul unei direcții europene, occidentale.

E un program bun, actual, și cel mai important, de masă. O parte a publicului din capitala rusă, care de trei decenii luptă pentru o astfel de agendă și împotriva orice este național, acum așteaptă cu nerăbdare revenirea lui Navalnîi, “salvat ca printr-o minune”. Desigur, va reveni, însă va trebui să dea explicații în privința Noviciokului. Va trebuie să răspundă pentru clevetire în fața judecății, deocamdată, nu celei de apoi.

439
Tagurile:
Germania, Rusia, Aleksei Navalnîi
Distrugătorul de clasa Arleigh Burke

“Rusia deja le are în dotare”. Ce arme nu pot stăpâni americanii

382
(reînnoit 15:46 28.10.2020)
Americanii speră să-și doteze navele cu noi rachete hipersonice, în tentativa de a ajunge forțele armate rusești.

MOSCOVA, 28 oct – Sputnik, Nikolai Protopopov. Zeci de nave și submarine, ocolirea sistemelor de apărare antirachetă, strategia unei lovituri globale rapide – Pentagonul a decis să doteze cu rachete hipersonice toate distrugătoarele de clasa “Arleigh Burke”. Proiectul ambițios presupune reînarmarea a peste 70 de nave. Cu toate acestea, nu e un lucru atât de simplu – proiectarea rachetei nu a fost finalizată, iar distrugătoarele au nevoie de o modernizare profundă. Despre problemele armelor hipersonice americane, aflați în materialul RIA Novosti.

Nu vor reuși s-o facă rapid

Conform planurilor Pentagonului, primii care urmează să fie dotați cu arme hipersonice sunt noile submarine nucleare “Virginia” și distrugătoarele „Zumwalt”. Apoi, navele de clasa “Arleigh Burke” cele mai masive “fanioane” de atac ale Marinei SUA.

Dificultatea constă în faptul că rachetele hipersonice americane nu încap în celulele distrugătoarelor din cauza dimensiunilor lor. Navele necesită o modernizare serioasă: înlocuirea modulelor de lansare cu altele mai încăpătoare, precum și modificarea sistemelor de dirijare a focului. Deocamdată, nu se știe cât vor costa aceste lucrări și cât vor dura.

Multe din navele Marinei SUA se află într-o stare nesatisfăcătoare, fapt recunoscut și de cei de la Pentagon. Așa termenul de exploatare a aproximativ 30 de distrugătoare “Arleigh Burke” se apropie de final, iar modernizarea, pentru care s-au cheltuit deja sute de milioane dolari, nu a îmbunătățit prea mult situația. Mari dificultăți sunt întâmpinate în deservirea radarelor navale și menținerea într-o stare funcțională a centralelor electrice.

Este evident că dotarea unor distrugătoare învechite cu noile sisteme de lansare și arme hipersonice este irațională. În opinia experților, în pofida unor declarații ale Pentagonului, aceste nave vor rămâne în continuare cu rachetele de croazieră “Tomahawk”.

“Nu vor reuși să reechipeze distrugătoarele în mod rapid”, a menționat într-o discuție cu RIA Novosti expertul militar rus Aleksei Leonkov. “Programul, cel mai probabil, va fi realizat în două direcții: vor moderniza doar cele mai “proaspete” distrugătoare “Arleigh Burke”, plus sistemele de lansare a rachetelor hipersonice vor fi instalate pe noi nave. Americanii nu sunt zgârciți în acest sens, sunt gata să cheltuie orice mijloace, doar pentru a restabili echilibrul de forțe și pentru a-și redobândi pozițiile de superioritate”.

Scumpe și de proastă calitate

La rândul lor, analiștii americani consideră că pentru realizarea cu succes a programului de reînarmare a flotei cu rachete hipersonice va fi nevoie fie de niște distrugătoare noi, fie de niște rachete cu dimensiuni mai mici. Prima variant este preferabilă, pentru că Pentagonul s-a decis în privința rachetelor.

“Drept bază pentru flotă s-a optat pentru un proiect similar celui în cazul trupelor terestre - Advanced Hypersonic Weapon”, specific Leonkov. “Este din două etape, cu combustibil solid. Prima etapă, de accelerare, cea de-a doua – un bloc cu planare. Rachetele cu bazare navală urmează să fie instalate nu doar pe distrugătoarele “Arleigh Burke”, ci și pe submarinele de clasa Ohio și Virginia. Acestea sunt modernizate acum anume cu acest scop”.

În ceea ce privește viitoarele purtătoare de arme hipersonice, Pentagonul examinează deocamdată proiectul navelor de noua generație. Distrugătorul DDG Next urmează să aibă dimensiuni mai mici decât “Arleigh Burke”, însă cu sisteme de lansare mai încăpătoare și cu arme mai puternice.

Reamintim că americanii mai încercase să înlocuiască “Arleigh Burke”, însă fără succes – distrugătoarele avansate tehnologic Zumwalt au ieșit din cale afară de voluminoase și au creat multe bătăi de cap marinarilor. Echipamentul și armele erau atât de proaste încât existau mari semne de întrebare în legătură cu capacitatea lor de exploatare.

Așa, peste o săptămână de la lansarea pe apă a primului “Zumwalt”, a ieșit din funcțiune principala centrală electrică, iar nava a rămas blocată în canalul Panama, fiind nevoie de remorcarea ei până la cea mai apropiată bază navală pentru lucrări de reparații. Probleme critice cu sistemul de alimentare au fost detectate și la alte nave “Zumwalt”.

Totodată, costul “Zumwalt” sunt mai mari decât a portavioanelor. Fiecare distrugător a costat bugetul american aproximativ 4,5 miliarde de dolari. În cele din urmă, locul a 32 de nave planificate, Pentagonul s-a mulțumit cu trei.

Decizia de a dota “Zumwalt” cu arme hipersonice este legată de faptul că acestea nu au o altă utilitate. Odată ce aceste nave nu sunt bune pentru acțiuni militare, comandamentul mizează pe utilizarea lor în calitate de o platformă pentru testarea noilor rachete.

Speră să ne ajungă din urmă

Purtătoarele submarine de rachete reprezintă în primul rând submarinele multifuncționale “Virginia”. Acestea ar urma să fie reînarmate până în anul 2028. Aceste submarine sunt incluse în așa-numitul program al loviturii globale rapide, care prevede atacuri non-nucleare exacte asupra oricărui punct de pe planetă în decursul unei ore. Trupele terestre vor primi primele sisteme hipersonice un pic mai devreme, în 2023.

Rusia deja are în dotare aceste arme și le testează regulat în cadrul exercițiilor militare.

Așa, despre existența sistemului cu destinație strategică “Avangard” s-a anunțat în primăvara anului 2018. Partea de atac – racheta intercontinentală UR-100H și blocul cu planare, care rezistă la temperaturi ultra înalte, se accelerează în straturile dense ale atmosferei până la 25 mii de kilometri pe oră. Sistemul a început să fie produs în serie acum doi ani, iar primul regiment, înarmat cu „Avangard” a intrat în serviciul militar în decembrie 2019. Până la finele acestui an, Ministerul Apărării al Rusiei va pune la punct infrastructura din regiunea Orenburg pentru alte două rachete.

Nici flota nu rămâne în urmă. La începutul lunii octombrie Statul Major a anunțat despre testarea cu succes a rachetei hipersonice de croazieră „Țirkon” de la bordul fregatei “Admiral Gorșkov”. Racheta a dezvoltat o viteză de peste 8 Mach (aproximativ 9,5 mii de kilometric pe oră) și a parcurs 450 de kilometric în doar 4,5 minute. În viitor, racheta ar putea distruge ținte aflate la o distanță de o mie de kilometri și va atinge o viteză de până la 9 Mach.

Sistemul urmează să între în dotarea armatei în 2021. Acestea vor fi amplasatei pe navele existente și cele aflate în construcție acum și pe submarine. În special, pentru Flota Navală Rusă, în 2025-2026 vor fi construite două fregate ale proiectului 22350. Prima submarină, înarmată cu “Țirkon”, va deveni submarina nucleară multifuncțională “Kazan”, proiectul “Iasen-M”. Aceasta se află într-o etapă de testare și va fi transmisă marinarilor în decembrie.

Totodată, Rusia dispune de arme hipersonice cu bazare aeriană „Kinjal”. Din 2017, cu astfel de rachete sunt dotate avioanele interceptoare MiG-31K. Câteva purtătoare de rachete staționează deja în districtul militar Sud, iar până în 2024 cu „Kinjal” va fi dotat regimental aerian din ținutul Krasnoiarsk. Sistemul poate distruge ținte de la o distanță de până la 2000 kilometri. Focoasele acestora pot fi atât convenționale, cât și speciale – cu o sarcină nucleară.

382
Tagurile:
rachete hiprsonice, SUA
Tematic
Rusia va vinde în străinătate un nou detector radar pentru ținte hipersonice
Flota de Nord a Rusiei va fi dotată cu arme hipersonice
VIDEO: Rusia a testat cu succes racheta hipersonică Zirkon

Загрузка...
Dana Gîrbovan

Dana Gîrbovan, dezvăluirea ANULUI în Justiție!

4991
Președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România face o dezvăluire care cutremură pur și simplu sistemul de Justiție – și pune sub un uriaș semn de întrebare aspectul controlului serviciilor

BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik. Un nou interviu de excepție acordat de judecătoarea Dan Gîrbovan lui Marius Tucă – și din nou s-au spus adevăruri de care lumea se ferește – inclusiv lumea… din opoziția parlamentară actuală.

De data asta a fost vorba de așa zisa ”reformă a justiției” și de ”acoperiții” din rândul magistraților. Este, așa cum titram, dezvăluirea anului!

”Suntem într-o permanentă reformă a Justiţiei - un pas înainte, doi înapoi!”, spune direct Dana Gîrbovan.

Aici intervine și dreptul cetățeanului de a beneficia de o justiție independentă, fără influențe oculte! Dar, mai înțelege, de fapt, cetățeanul ce înseamnă independența Justiției?

”Din cauza abuzurilor repetate şi constante, cetăţeanul şi-a pierdut exerciţiul libertăţii şi a început să se sprijine mai mult pe sloganuri, pe concepte deja mestecate de alţii, lucru profund nesănătos”, spune judecătoarea, care subliniază – ”Rolul fundamental al judecătorului e să se asigure că, în faţa sa, statul şi cetăţeanul sunt egali”.

Rolul judecătorului este să asigure cetățeanul că este ”protejat în faţa oricărui abuz, că toate drepturile lui sunt respectate atât în raport cu ceilalţi cetăţeni, cât şi în raport cu statul”.

Deși pare simplu, până la urmă, ”neavând exerciţiul ăsta al democraţiei şi al statului de drept, cetăţenii, din nefericire, tind să le trateze cu mult prea multă uşurinţă şi să se bazeze mai mult pe slogane.”

Problema separării celor două noţiuni: procuror şi judecător. Președinta UNJR consideră că separarea aceasta este ”e imperioasă într-un sistem de drept, un concept statuat în Legea 303 din 2005, privind Statutul Magistraţilor – iar  fiecare dintre aceste două profesii trebuie să aibă datorii independente”.

Tema infiltrării serviciilor în Justiție, o reminiscență a perioadei comuniste  - care ”nu pare să se anuleze, ci, dimpotrivă, să-şi găsească alte supape în societatea judiciară”.

Judecătoarea recunoaște: ”Nu ne trecea prin cap că serviciile secrete erau amestecate” și că pentru ea amploarea infiltrării serviciilor de informaţii. ”A fost un şoc să văd cât de adânc sunt infiltrate serviciile de informaţii şi, cumva, era un elefant roz în încăpere”.

Și, atenție la următoarea dezvăluire: ”Puţini ştiu despre modul în care au fost verificaţi acoperiţii din Justiţie, după ce, în 2015, un comunicat al CSAT emis către presă asigura lumea că, “în urma verificărilor efectuate, nu există acoperiţi în Justiţie””, spune Gîrbovan.

”Cum s-a efectuat verificarea statului? Foarte simplu: statul i-a întrebat pe magistraţi dacă sunt ofiţeri acoperiţi, iar magistraţii au răspuns, in corpore, că nu”, declară Gîrbovan.

 Iar comentariul ei e singurul posibil: ”Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”. Iar concluzia pare clară – și o numesc dezvăluirea anului: ”Suntem incapabili, la nivel de instituţii, să rezolvăm o problemă spinoasă, aceea a serviciilor de informaţii, indiferent de ce tip de informaţii vorbim”.

”Cine sunt ofiţerii acoperiţi din Justiţie? Cine îi verifică? Cine ne dă garanţia că nu mai există, în prezent, ofiţeri acoperiţi, colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii în Justiţie?”, sunt întrebări la care magistrații nu pot răspunde cu certitudine.

Intrând în culise, Dan Gîrbovan spune că desfiinţându-se SIPA în 2004 – 2006, ”am avut, în 2015, acea hotărâre a CSAT-ului, despre care spunea fostul preşedinte că a transformat corupţia într-o problemă de securitate naţională, s-au dat puteri largi SRI-ului pentru a combate, a forma echipele mixte”.

”Practic, acolo a fost izvorul protocoalelor”, consideră Gîrbovan, subliniind că există o corespondenţă: ”Când se desfiinţează SIPA se mută dincoace, la SRI, problema”.

Iar, în fapt, aceste adevăruri rămân doar subiecte de presă, ”umflate cumva cum a fost şi subiectul protocalelor, după care, la un moment dat, se dezumflă şi rămân în continuare problemele, nu sunt soluţionate”.

”Iar în anul 2020 discutăm din nou despre anularea puţinelor şi minimelor şi absolut necesarelor garanţii pe care cu mare greutate le-am obținut”, spune Dana Gîrbovan.

Dana Gîrbovan amintește de ceea ce a spus Monica Macovei, în 2004-2005, apropo de SIPA, că ”o parte din informaţii sunt adunate cu ajutorul ofiţerilor acoperiţi din Justiţie”.

„Ei, ăia cine sunt? Şi de atunci întrebarea a rămas: cine sunt ofiţerii acoperiţi din Justiţie? Cine îi verifică? Cine ne dă garanţia că nu mai există, în prezent, ofiţeri acoperiţi, colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii în Justiţie?”, întreabă Dana Gîrbovan,

Întregul dialog Marius Tucă = Dana Gîrbovan îl puteți citi pe MEDIAFAX.

4991
Tagurile:
Justiție, Dana Girbovan

Загрузка...
Declarații susținute de premierul Ludovic Orban după votarea moțiunii de cenzură

Exclusiv: PNL, act de corupție mai grav decât al lui Dragnea

82
O adevărată NUCLEARĂ: persoane angajate pe funcții guvernamentale pentru a li se crea platforma necesară obținerii unor funcții de prim rang în administrația locală! Cazul Dragnea e nimic pe lângă asta!...

BUCUREȘTI, 29 oct – Sputnik. O știre transmisă de agențiile de presă pare a fi ceva banal – dar, în opinia mea, este proba unui act asociat corupției, așa cum este considerată celebra infracțiune de abuz în serviciu. Spun ”celebră”, pentru este la originea majorității condamnărilor celebrate de o anumită parte a electoratului și a politicienilor.

Știrea în cauză spune că doi secretari de stat au fost eliberați din funcție de premierul Orban. Mă gândeam că, poate, cei doi au greșit cu ceva… Aș! După toate aparențele, pare a fi fost finalul unei manevre care a avut scopul obținerii unor posturi înalte în administrația publică locală!

Un anume Leonard Achiriloaei a fost a eliberat, ”la cerere”, din funcţia de secretar de stat la Ministerul Mediului deoarece…  a câștigat alegerile pentru primăria municipiului Roman!

Un altul, Ionel Ovidiu Bogdan, secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului, a fost eliberat, tot la cerere, pentru că a câștigat președinția CJ Maramureș!

Deci, să o privim altfel: doi secretari de stat, care teoretic nu au răgaz nici să respire din cauza treburilor unei asemenea funcții guvernamentale - mai ales în criză! - au găsit timp să câștige o primărie, respectiv o președinție de CJ – și nu aici, lângă București – ci la depărtare mare!?  

Ce poate să însemne, de fapt, asta? Că respectivii ar fi fost puși în funcție pentru a li asigura o platformă (doar) pentru a câștiga o funcție administrativă, FĂRĂ legătură cu înalta demnitate din Executiv pe care au ocupat-o!

Altfel spus, înalta demnitate din Executiv ar fi fost folosită de premier, președinte al partidului din care respectivii fac parte, și de cei doi pentru a pune mâna pe două posturi înalte din administrația locală! Și ar fi folosit pentru asta inclusiv salariile și mijloace puse la dispoziția unor miniștri adjuncți! Iar faptul că ești secretar de stat contează mult ca imagine în fața cetățenilor din provincie!

Pentru că, e clar – respectivii NU s-au decis cu puțin timp înainte de alegeri să candideze, ci pentru asemenea funcții au făcut campanie la greu, cel puțin un an, așa cum se obișnuiește – asta știe oricine!

Adică, angajați fiind în înalte funcții guvernamentale, ei au desfășurat în principal, de fapt, demersuri pentru partid și pentru ei, în vederea localelor! Pentru că, dacă preocuparea pentru  guvern era principală, nu o părăseau pentru cea din administrație, nu? Logic și… faptic!

Și, apropo de ”faptic” – fapta pentru care Dragnea zace în pușcărie se referă la două tinerele angajate pe posturi de funcționare amărâte la o direcție locală de la județ!

Păi în cazul de față vorbim de doi secretari de stat! Funcții mari, venituri pe măsură! Situație MULT mai gravă decât cea din cazul Dragnea!

Și, atenție – nu e singura! De aceea, cred că aceiași procurori – și aceleași publicații și ONG-uri – care s-au ocupat de cazul de la Teleorman, ar trebui să se ocupe și de cazul de la Guvern!

Suspiciunea e clară: membrii ai partidului premierului ar fi fost angajați în funcții înalte (și bine remunerate), în scop politic, pentru a fi ajutate să obțină funcții în administrație FĂRĂ legătură cu posturile ocupate la Guvern!

Ori, ceea ce poate reieși de aici este și mai grav – existența unei adevărate practici de acest fel! Posturile înalte de la stat, folosite în interes politic!

Mai citiți odată și hotărâți - corupție, abuz în serviciu? Ce alegeți?...

82
Tagurile:
Corupție, PNL

Загрузка...