Panțir S1

O dronă americană, doborâtă de un “Panțir” rusesc

1950
(reînnoit 16:37 02.10.2020)
Partea americană a recunoscut pierderea unei drone, care a fost doborâtă de sistemul libian de rachetă de producție rusească.

Aleksandr Hrolenko, observator militar

Unele tentative ale concurenților occidentali ai Rusiei pe piața internațională de arme de a discredita cele mai bune rachete din lume nu rezistă realității dure. În condiții de luptă armele Rusiei sunt vizibil superioare celor mai noi modele de producție occidentală, iar sistemul mobil “Panțir S” este un exemplu în acest sens.

Comandamentul african al Forțelor Armate ale SUA (AFRICOM) a recunoscut cu o mare întârziere că în noiembrie 2019, în Libia, cu ajutorul sistemelor de rachetă “Panțir-S1/E”, de producție rusească, au fost doborâte drona americană de asalt MQ-9 Reaper și drona multifuncțională MQ-1 Predator ale armatei Italiei. Șeful spionajului AFRICOM, contramiralul Heidi Berg, nu a oferit detalii, însă anterior apăruse informații că pe 20 și 21 noiembrie, în zona capitalei libiene Tripoli, dronele SUA și NATO au fost lovite de „Panțiri”, aflate în dotarea armatei naționale a lui Khalifa Haftar. Sistemul, format din 50 de unități, a fost achiziționat de către Emiratele Arabe Unite din Rusia, a fost exploatat cu succes de partea emirată, apoi a fost desfășurat în Libia.

E cunoscut faptul că dronele MQ-9 Reaper și MQ Predator au fost concepute drept niște vânători invincibili a țintelor terestre, însă sistemul rusesc “Panțir” s-a dovedit a fi mai tare în Libia. Totodată, raportat la preț și eficiență “Panțir S1/E” (conform clasificării NATO – SA-22 Greyhound, prețul de export este până la 14 milioane de dolari) contrastează puternic cu dronele grele americane costisitoare (până la 30 de milioane de dolari).

De asemenea, MQ-9 Reaper au mai fost doborâte și deasupra teritoriilor Iranului, Siriei, Yemenului, cu toate acestea, vulnerabila dronă rămâne a fi un vârf de lance al aparatelor de asalt ale SUA într-un șir de state NATO.

Pentagonul intenționează, în viitorul apropiat, să creeze o familie specială de drone, care vor fi destinate distrugerii sistemelor rusești “Panțir-S1”. Noile aparatele de zbor fără pilot vor avea dimensiuni mai mici, o greutate de până la 100 de kilograme, o viteză de 130 de kilometri pe oră, o rază de acțiune de până la 350 de kilometri. Deocamdată, armata SUA exersează procedeele de distrugere a sistemului „Panțir” pe poligonul Yuma din Arisona cu ceea ce au la dispoziție.

Avânt olimpic

În toată perioada serviciului în mai multe regiuni ale planetei, sistemele „Panțir” au distrus sute de drone și s-au bucurat de o aprecieri înalte ale specialiștilor. În Siria, sistemul a obținut reputația de cel mai eficient mijloc de combatere a “rachetelor inteligente” și a roiurilor de drone discrete. Luând în considerație experiența de exploatare în Siria, versiunea modernizată de export a sistemului „Panțir-S1M” a obținut capacitatea de detectare și distrugerea la o distanță maximă a tuturor tipurilor de drone. Noua versiune a „Panțir-SM” detectează țintele de la o distanță de până la 75 de kilometri, iar noile rachete promit o rază de acțiune de până la 40 de kilometri.

Presupun, în ultimele zile ale lui septembrie, „Panțir” ar fi fost util și în Karabahul de Munte, diminuând din pierderile ambelor părți ale conflictului printre militari și tehnică.

Trupele armene și azere utilizează activ drone de recunoaștere și atac, detectarea și distrugerea cărora este dificilă.

Tendințele actuale sunt de așa natură, încât capacitățile de distrugere și viteza țintelor terestre crește continuu, iar dimensiunile și vizibilitatea lor se diminuează. În Siria inamicul a aplicat lovituri combinate din aer: dronele și rachete se apropiau de țintă simultan, din mai multe direcții (până la 13 drone), însă fără rezultat. Sistemul “Panțir”, integrat cu o matrice de antene fazate, însoțește țintele aeriene și propriile rachete, deslușind chiar și cele mai mici detalii ale aparatelor de zbor. Trei radare: optic, de avertizare timpurie (până la 50 de kilometri) și de însoțire a țintelor – nu au puncte oarbe.

Sistemul de rachete Panțir-S este singurul sistem defensiv din lume care dispune în turelă arme puternice de artilerie și de rachetă multimodale, integrate în sistemul de control optic și de radar.

Sistemul asigură o protecție sigură a obiectivelor militare și civile pe o rază de cel puțin 20 de kilometri (înălțimea cupolei a apărării antiaeriene este de 15 kilometri) de toate tipurile de rachete de croazieră și supersonice, bombe aeriene și drone.

“Panțir” este încărcat cu 40 de rachete antiaeriene ghidate în două etape, cu un combustibil de propulsie solid și cu o focoasă cu tijă de fragmentare, fiind capabil să lovească simultan câteva ținte, care zboară cu o viteză de până la 1000 de metri pe secundă. Costul este foarte mic (este irațională irosirea unor rachete scumpe ale S-300 și S-400 pentru dronele ieftine ale inamicului). Capacitățile sistemului sunt sporite de două tunuri cu șase țevi cu calibrul de 30 de milimetri, cu o rată de 5000 de focuri pe minut (pentru țintele aflate la o distanță de până la 5 kilometri).

Sistemul “Panțir” a intrat în dotarea trupelor terestre și Marinei Militare a Rusiei, a fost testat cu succes dincolo de Cercul Polar (se află în serviciul experimental pe peninsula Kola), are un potențial de export imens. Rusia deja a primit peste 15 de solicitări din partea partenerilor externi. În toată lumea nu există un echivalent lui „Panțir” și nici nu va exista în viitorul apropiat. Americanilor le va veni foarte greu crearea unei familii de drone “Anti-Panțir”.

Un duel conceptual

O apărare antiaeriană sigură reprezintă un fundament pentru rezistența trupelor și a armelor ofensive. Luând în considerație cerințele actuale de eficiență a sistemelor antiaeriene, „Panțir” va fi dotat cu cea mai nouă rachetă hipersonică (cu o viteză de 5 Mach). În baza sistemului de misile cu echipaj, specialiștii ruși vor crea un robot automat „Panțir”. Ministerul Apărării deja a luat o decizie principială, a definit parametrii tehnice și tactice. Mașina, dotată cu o inteligență artificială, va fi capabilă să identifice automat, să recunoască și să distrugă țintele fără participarea operatorului, fapt foarte important în condițiile unor temperaturi extrem de scăzute sau înalte, în situațiile în care inamicul utilizează arme de distrugere în masă (chimice, biologice, nucleare). În acest fel, Rusia înregistrează un nou salt tehnologic în domeniul apărării antiaeriene și neapărat își va împărtăși rezultatele cu bunii săi aliați și parteneri.

Publicația americană The National Interes numește „Panțir” o armă ideală pentru respingerea unor atacuri masive cu utilizarea dronelor. Totodată, remarcă cu îngrijorare că forțele terestre ale Rusiei întotdeauna se așteaptă la atacuri din aer și dispun de un arsenal diversificat de sisteme antiaeriene. Trupele terestre ale SUA au mizat întotdeauna pe capacitatea forțelor aeriene de a nivela amenințările aeriene și nu dispun de sisteme eficiente antiaeriene cu o rază scurtă de acțiune, precum este „Panțir”. Totodată, prețul unei trageri din sistemul de rachete asupra unei ținte aeriene este de sute de ori mai mică decât prețul dronei de atac, iar pierderile pe care le poate suferi “Panțir” în condiții de luptă sunt minimale și sunt legate, preponderent , de proasta exploatare a unei tehnici complicate.

1950
Tagurile:
drone
Тема:
Industria militară rusă (148)
Tematic
Forțele aerospațiale ruse vor primi drone de asalt cu o rază lungă de acțiune în 2021
Trupe pe insulele Comandore și Tu-160 în Anadîr – răspunsul rusesc “partenerilor”
Marea Neagră și Baltică în vizor: “Prometei” distruge ținte aflate la 550 de kilometri
De ce SUA sunt îngrijorate de ”îmbunătățirea” avionului de luptă rusesc Su-57
Prin ce este interesant forumul internațional Army-2020 din Rusia
Cum vor arăta „Jocurile Militare 2020”
Karabah: Frontul informațional al știrilor false și al dezmințirilor
Serbia a cumpărat sisteme antiaeriene rusești “Panțir-S1”
Serbia a primit sisteme rusești Panțir-S1
Adrian Năstase

Năstase prezintă dovada: Iohannis datorează totul… PSD!

1723
(reînnoit 08:19 25.10.2020)
Este una dintre cele mai grele palme pe care le primește Iohannis – pentru că Adrian Năstase îi demonstrează ipocrizia! De fapt, președintele ”anti-PESEDE” a fost ridicat și datorează cariera… pesedeului!

BUCUREȘTI, 25 oct – Sputnik. Fondatorul PSD îi dă lui Iohannis o nouă lecție – dar și o palmă totodată. Ipocrizia sa „antipesedistă” este dată în vileag chiar de ceea ce a lăsat în urmă – inclusiv acte semnate! Iar unul dintre acestea este protocolul semnat cu Guvernul PSD… Adrian Năstase.

Năstase subliniază însă noua motivație a atacurilor la PSD – mascarea deciziei sale de a derula alegerile acum, pentru un câștig electoral, chiar punând în pericol viețile a mii de români.

”Cred că ne-am dat cu toții seama că Iohannis, pentru a-și atinge scopurile meschine, legate de concentrarea puterii în mâinile sale, este gata să sacrifice sănătatea și viețile românilor, insistând pentru desfășurarea alegerilor în 6 decembrie - chiar dacă, în urma numărului tot mai mare de infectări, singurii care vor mai fi abilitați să intre în secțiile de vot vor fi doar reprezentanții STS!”, scrie Adrian Năstase.

Ori, acuză fostul premier, pentru a-si atinge aceste scopuri, ”Iohannis atacă permanent Partidul Social Democrat, încercând să anuleze, prin criticile sale, contribuțiile politice, economice, instituționale ale PSD la dezvoltarea României din ultimii 30 de ani”.

Printr-o scurtă trecere în revistă, Adrian Năstase îi dă cea mai bună replică lui Iohannis, un președinte care, deocamdată, nu a realizat nimic – decât o tensionare a relațiilor cu Estul și a angajat țara în cheltuieli uriașe pentru „apărare”, deturnând sensul doritei relații cu SUA.

Ori, spre deosebire de cele ale lui Iohannis, guvernările PSD au realizări, pe care, așa cum menționam, din care Adrian Năstase enumeră doar câteva.  

”Nu vreau să menționez eu rezultatele guvernului PSD minoritar Văcăroiu (între altele, cine a finalizat lucrările la prima unitate de la Cernavodă?) - cunosc mai bine rezultatele guvernului PSD pe care l-am condus in perioada 2000-2004”, scrie Năstase:

- cea mai mare rată de creștere din Europa (8,4%)”;

- scăderea inflației de la 43% la 9%;

- adoptarea Codului fiscal;

- scăderea deficitului bugetar la 1,2%;

- (re)înființarea a 400 000 de IMM-uri;

- peste un milion de noi locuri de muncă;

- finanțarea Unității nr. 2 de la Cernavodă;

- scăderea numărului de săraci de la 8 milioane la 4 milioane;

- programe sociale numeroase;

- venitul minim pe economie;

- programul ANL;

- programul ”Cornul și laptele”;

- cele 400 de săli de sport;

- primii 100 de km de autostradă după Revoluție;

- centrele de diagnostic medical,

- obținerea statutului de economie funcțională de piață;

- eliminarea vizelor pentru călătorii în Europa;

- integrarea în NATO;

- finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeană;

Desigur, sunt și altele, pentru că Năstase NU a preluat Guvernul din postura de șomer, fost atârnător la stat fără o pregătire clară și fără o echipă! Năstase a venit după o experiență diplomatică vastă, de asemenea una parlamentară de top – și, nota bene, cu o echipă de excepție, care lucrase non stop la pregătirea din timp a celei mai bine plănuite guvernări de după revoluție.

În privința lui Iohannis, ei bine el nu numai că a fost un beneficiar direct al guvernării PSD, dar îmi permit să spun că Iohannis-Președintele României este creația PSD! Pe scurt, guvernul Năstase, chiar fostul premier, a pregătit și negociat proiectul ”Sibiu – capitală culturală europeană” – cel care l-a scos pe Iohannis din ordinarul unui primar de municipiu (nici măcar unul mare) și l-a ridicat la nivelul atenției naționale și europene!

Tot Guvernul Năstase a băgat bani în proiect, în Sibiu, închizând și ochii la golănii care s-au făcut cu banii acolo – dar despre care presa a relatat. Iar Iohannis nu a pățit nimic – ci, dimpotrivă, datorită renumelui câștigat – datorită demersurilor PSD – Năstase! – a căpătat renume, pentru ca apoi tot PSD, aliat cu PNL, să-i propună funcția de premier, transformându-l în ceea ce nu era: un personaj de anvergură națională.

Pe scurt și concis – Klaus Iohannis datorează marea lui carieră prezidențială… PSD-ului! Și încă PSD-ului ”penalilor” cărora le-a luat decorațiile și/sau vrea să-i bage în pușcărie!

Da, deci asta e pe scurt istoria devenirii lui Iohannis: din profesorul ajuns primar și îmbogățit cu mișmașuri cu retrocedări, a fost catapultat, în timp record, fără vreun merit, fără argumente solide, în fruntea cruciadei anti-Băsescu. Dar, sigur, era și opera unor grupări care lucrau deja, pe la spatele fantascului Crin Antonescu – și a alunecosului „cârlan” Ponta… capabil să alunece și pe propriile combinații sulfuroase. Apropo, propunerea i-a fost transmisă de penalul Dinu Patriciu, autorul celei mai mari țepe dată statului român!

Închid paranteza – zic eu necesară – și revin la textul lui Năstase, care spune ”Iohannis ar trebui să știe lucrurile astea deoarece conducea Federația democrată a germanilor din România, cu care PSD a avut un Acord de colaborare (nerespectat la alegerile prezidențiale din 2004) iar FDGR a sprijinit, cu  parlamentarul său (!!!), proiectele legislative ale PSD”.

”Acordul stabilea și relația cu guvernul PSD iar rezultatul a fost că multe din proiectele Sibiului au fost sprijinite de guvern, inclusiv pregătirea logistică a proiectului „Sibiu – capitală culturală europeană”, proiect pe care l-am decis cu premierul Luxembourgului de atunci, J. Cl. Juncker”, scrie Năstase – adică exact ceea ce explicam eu… mai pe șleau, anterior.

Și, scrie în finalul comentariul Adrian Năstase, ”vă rog să-i reamintiți, din când în când, lui Iohannis textul pe care l-a semnat in 2002 cu Partidul Social Democrat”.

Mai departe, Adrian Năstase reproduce pe blogul personal textul integral întitulat ”PROTOCOL.

PRIVIND COLABORAREA ÎNTRE PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT ŞI FORUMUL DEMOCRAT AL GERMANILOR DIN ROMÂNIA în perioada 2002-2004”.

 

Nu îl reproducem și noi – îl puteți citi pe Blogul lui Adrian Năstase. Dar nu încheiem înainte de a preciza data la care a fost semnat: 13 iunie (2002)! Ce alte cuvinte, cel care azi se pune în fața victimelor mineriadelor și impulsionează tot felul de dosare care vizează ”pesediștii” – semna cu PSD colaborarea… chiar pe un 13 iunie! Coincidență… ce să mai zici, nu? Că nu credem că atunci Iohannis nu respecta victimele mineriadelor într-atât încât să semneze cu PSD-ul protocoale de ziua comemorării!

1723
Tagurile:
Protocol, Klaus Iohannis, PSD, Adrian Năstase

Загрузка...
Protestele pensionarilor în Minsk

Belarusul îngroapă ideea “revoluției colorate”

890
(reînnoit 17:03 24.10.2020)
Diminuarea avântului protestatar în Belarus indică asupra existența unui scepticism legat de fenomenul „revoluțiilor colorate”.

MOSCOVA, 24 oct – Sputnik, Irina Alksnis. Opoziția belarusă este atât de ghinionistă, încât are toate șansele să piardă chiar și la nominalizarea la titlul de “Ghinionistul anului”. Împotriva ei sunt atât circumstanțele care nu depinde de ea, cât și propriii lideri, care înaintează niște inițiative atât de exotice, încât nu e clar cum de reușesc să-și mai păstreze reputația și imaginea personală.

Duminică expiră termenul “notei ultimative”, înaintată lui Aleksandr Lukașenko acum două săptămâni de către Svetlana Tihanovskaia. Din momentul în care nu există niciun fel de semne că autoritățile belaruse intenționează să realizeze aceste revendicări, de luni, potrivit promisiunilor “președintelui Sveta”, Belarusul ar trebui să intre în regimul haosului grevelor naționale, blocărilor de șosele și a prăbușirii vânzărilor în magazinele de stat.

Însă, odată cu trecerea timpului, o astfel de evoluție a lucrurilor pare tot mai fantezistă.

Se pare că acest lucru au început să înțeleagă chiar și cei din consiliul coordonator al opoziției, care acum este preocupat cum să iasă din această situație incomodă cu pierderi minime. Unul din membrii lui, Pavel Latușko, a declarat că pe măsura expirării notei ultimative, care prin minune s-a transformat în una “popular”, își vor intensifica acțiunile. E o formulare destul de comodă, care oferă un mare spațiul de interpretări și nu obligă la nimic.

Însă ar fi incorect să afirmă că eșecul protestelor din Belarus se datorează exclusiv factorilor interni, chiar dacă acestea joacă un prim rol.

Opoziția belarusă (și protectorii ei externi) au avut nenorocul să demareze o răsturnare a puterii în perioada unei discreditări totale a fenomenului “revoluției colorate”.

Peste 15 ani acest fenomen reprezenta o adevărată amenințare pentru autorități și totodată o inspirație pentru opoziția dintr-un număr mare de stat. “Revoluțiile colorate” erau considerate o armă perfectă și atotputernică pentru răsturnarea unor conducători și regimuri indezirabile. Acest concept demoraliza pe unii și insufla încredere altor în apropiata victorie.

Însă, cel mai important lucru era credința multor oameni, care nu aveau nicio tangență cu politica, în posibilitatea de a schimba în acest fel viața spre bine.

O “revoluție colorată” nu este doar o lovitură de stat. Aceasta este imposibilă fără mase mari de oameni pe stradă, apolitici în viața de zi cu zi, dar care devin convinși că o schimbare bruscă a puterii, prin ignorarea tuturor regulilor scrise, de dragul unui viitor luminous. Anume acest lucru a determinat zeci și sute de mii de oameni să iasă în piața din Cairo în 2011 și pe Maidanul din Kiev în 2013.

Apropo, protestele belaruse inițial se puteau lăuda cu un număr mare de demonstranți, însă în fiecare săptămână numărul protestatarilor se micșorează.

Problema nu este în oboseala oamenilor de manifestații fără un rezultat și faptul că lozinca “Lukașenko, pleacă!” nu are puterea magică de a izgoni un lider național “incorect”. În paralel cu evenimentele din Belarus, și în alte colțuri ale lumii au loc niște procese importante, care determină cetățenii republicii să judece la rece ceea ce se întâmplă acasă.

Există Kârgâzstanul, care trecere prin a treia mare criză politică din ultimii 15 de ani, în privința căreia se utilizează eticheta de “revoluție colorată”. Anume această țară din Asia Mijlocie a avut cel mai mare aport la discreditarea fenomenului, pentru că principalul rezultat pentru toate loviturile de stat, însoțite de dezordini de stradă și anarhie, a devenit lipsa unor schimbări spre bine pentru societatea kârgâză.

Există Armenia. Pe fundalul unei atitudini sceptice față de orice maidane și eșecurile lor tot mai frecvente, anume evenimentele din Erevan din 2018 au servit drept un exemplu cras al unei revoluții de catifea care și-a atins scopul. Poporul răsculat în numele democrației, viitorului european și combaterea corupției a reușit să răstoarne puterea, a pus în fruntea statului pe cel în care avea încredere, iar noul lider are cu ce să se laude în ultimii ani de activitate. În orice caz, lipsa unor rezultate catastrofale, precum cele din Ucraina sau chiar în Kârgâzstan, ar putea fi considerate adevărate realizări pentru vremurile de azi.

Însă ce sens are opțiunea europeană a poporului, înfrângerea corupților din guvernarea precedentă și alegerea unui lider democrat progresist dacă Armenia a ajuns din nou în epicentrul unui conflict sângeros? Plus, chiar și un om care este departe de  politică înțelegere că Azerbaidjan a profitat de căutările democratice ale vecinului, iar rezultatele acestui lucru îl observăm în Nagorno-Karabah.

Noțiunea de “revoluție colorată” sugerează ideea că lumea reprezintă un loc minunat, însorit și prietenos, unde oamenii sunt frați și e suficient să fie eliminate forțele găunoase din fruntea statului, pentru ca țara să se transforme într-o grădină înfloritoare, în care toți coexistă în armonie. Kârgâzstanul și Armenia pentru societatea belarusă reprezintă o amintiră că o astfel de reprezentare nu este decât o iluzie, care nu are nicio legătură cu realitatea internă, nici în politica externă.

Nu e de mirare că protestele din Belarus se mișcă spre un eșec inevitabil.

În acest fel, republica își va bate propriul cui în sicriul mitului universal al “revoluției colorate”.

890
Tagurile:
Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Un nou protest în Belarus: Au răsunat împușcături
Merkel se va întâlni marți cu Tihanovskaia
Aurescu, decizie de VĂCAR supărat - pe un stat
1,5 mil. doze vaccin rusesc Sputnik V, produse în decembrie
Borrell a promis că UE îl va izola pe Lukașenko
Tihanovskaia i-a înaitat lui Lukașenko o notă ultimativă

Загрузка...
Распятие

Sfântul Dumitru: azi aflăm cum va fi iarna

0
Creștinii ortodocși și cei catolici îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dimitrie sau Sfântul Dumitru, izvorâtorul de mir. Românii îl consideră patronul păstorilor, cel care usucă toate plantele.

BUCUREȘTI, 26 oct – Sputnik. În data de 26 octombrie, creștinii ortodocși și cei catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie sau Dumitru, izvorâtorul de mir.

Mâine, 27 octombrie are loc sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului. Cu acest prilej, la Patriarhie sunt scoase moaștele Sfântului și se desfășoară un pelerinaj.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a devenit unul dintre sfinții militari în perioada Evului Mediu, adică erau venerați mai ales de soldați în timpul războiului.

Chiar marele Ștefan cel Mare purta, în timpul luptelor, un steag cu însemnele Sfântului Dimitrie.

În tradiția populară ziua de 26 octombrie este cea în care se usucă toate plantele și căldura intră în pământ, făcând loc iernii.

Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna și înfrunzește întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzește codrul și usucă toate plantele, informează capital.ro.

Oamenii urmăresc astăzi mai multe semne în natură, ca să știe ce fel de iarnă va veni. Dacă vremea va fi aspră astăzi, iarna va fi una bună, iar de va fi vreme bună, ne așteaptă o toamnă lungă.

Tot acum, dacă luna va fi plină și cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.

Sfântul Dumitru mai este considerat și patronul păstorilor. În această zi, ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşază cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru, precizează digi24.ro.

0
Tagurile:
Sfântul Dumitru

Загрузка...