Panțir S1

O dronă americană, doborâtă de un “Panțir” rusesc

2331
(reînnoit 16:37 02.10.2020)
Partea americană a recunoscut pierderea unei drone, care a fost doborâtă de sistemul libian de rachetă de producție rusească.

Aleksandr Hrolenko, observator militar

Unele tentative ale concurenților occidentali ai Rusiei pe piața internațională de arme de a discredita cele mai bune rachete din lume nu rezistă realității dure. În condiții de luptă armele Rusiei sunt vizibil superioare celor mai noi modele de producție occidentală, iar sistemul mobil “Panțir S” este un exemplu în acest sens.

Comandamentul african al Forțelor Armate ale SUA (AFRICOM) a recunoscut cu o mare întârziere că în noiembrie 2019, în Libia, cu ajutorul sistemelor de rachetă “Panțir-S1/E”, de producție rusească, au fost doborâte drona americană de asalt MQ-9 Reaper și drona multifuncțională MQ-1 Predator ale armatei Italiei. Șeful spionajului AFRICOM, contramiralul Heidi Berg, nu a oferit detalii, însă anterior apăruse informații că pe 20 și 21 noiembrie, în zona capitalei libiene Tripoli, dronele SUA și NATO au fost lovite de „Panțiri”, aflate în dotarea armatei naționale a lui Khalifa Haftar. Sistemul, format din 50 de unități, a fost achiziționat de către Emiratele Arabe Unite din Rusia, a fost exploatat cu succes de partea emirată, apoi a fost desfășurat în Libia.

E cunoscut faptul că dronele MQ-9 Reaper și MQ Predator au fost concepute drept niște vânători invincibili a țintelor terestre, însă sistemul rusesc “Panțir” s-a dovedit a fi mai tare în Libia. Totodată, raportat la preț și eficiență “Panțir S1/E” (conform clasificării NATO – SA-22 Greyhound, prețul de export este până la 14 milioane de dolari) contrastează puternic cu dronele grele americane costisitoare (până la 30 de milioane de dolari).

De asemenea, MQ-9 Reaper au mai fost doborâte și deasupra teritoriilor Iranului, Siriei, Yemenului, cu toate acestea, vulnerabila dronă rămâne a fi un vârf de lance al aparatelor de asalt ale SUA într-un șir de state NATO.

Pentagonul intenționează, în viitorul apropiat, să creeze o familie specială de drone, care vor fi destinate distrugerii sistemelor rusești “Panțir-S1”. Noile aparatele de zbor fără pilot vor avea dimensiuni mai mici, o greutate de până la 100 de kilograme, o viteză de 130 de kilometri pe oră, o rază de acțiune de până la 350 de kilometri. Deocamdată, armata SUA exersează procedeele de distrugere a sistemului „Panțir” pe poligonul Yuma din Arisona cu ceea ce au la dispoziție.

Avânt olimpic

În toată perioada serviciului în mai multe regiuni ale planetei, sistemele „Panțir” au distrus sute de drone și s-au bucurat de o aprecieri înalte ale specialiștilor. În Siria, sistemul a obținut reputația de cel mai eficient mijloc de combatere a “rachetelor inteligente” și a roiurilor de drone discrete. Luând în considerație experiența de exploatare în Siria, versiunea modernizată de export a sistemului „Panțir-S1M” a obținut capacitatea de detectare și distrugerea la o distanță maximă a tuturor tipurilor de drone. Noua versiune a „Panțir-SM” detectează țintele de la o distanță de până la 75 de kilometri, iar noile rachete promit o rază de acțiune de până la 40 de kilometri.

Presupun, în ultimele zile ale lui septembrie, „Panțir” ar fi fost util și în Karabahul de Munte, diminuând din pierderile ambelor părți ale conflictului printre militari și tehnică.

Trupele armene și azere utilizează activ drone de recunoaștere și atac, detectarea și distrugerea cărora este dificilă.

Tendințele actuale sunt de așa natură, încât capacitățile de distrugere și viteza țintelor terestre crește continuu, iar dimensiunile și vizibilitatea lor se diminuează. În Siria inamicul a aplicat lovituri combinate din aer: dronele și rachete se apropiau de țintă simultan, din mai multe direcții (până la 13 drone), însă fără rezultat. Sistemul “Panțir”, integrat cu o matrice de antene fazate, însoțește țintele aeriene și propriile rachete, deslușind chiar și cele mai mici detalii ale aparatelor de zbor. Trei radare: optic, de avertizare timpurie (până la 50 de kilometri) și de însoțire a țintelor – nu au puncte oarbe.

Sistemul de rachete Panțir-S este singurul sistem defensiv din lume care dispune în turelă arme puternice de artilerie și de rachetă multimodale, integrate în sistemul de control optic și de radar.

Sistemul asigură o protecție sigură a obiectivelor militare și civile pe o rază de cel puțin 20 de kilometri (înălțimea cupolei a apărării antiaeriene este de 15 kilometri) de toate tipurile de rachete de croazieră și supersonice, bombe aeriene și drone.

“Panțir” este încărcat cu 40 de rachete antiaeriene ghidate în două etape, cu un combustibil de propulsie solid și cu o focoasă cu tijă de fragmentare, fiind capabil să lovească simultan câteva ținte, care zboară cu o viteză de până la 1000 de metri pe secundă. Costul este foarte mic (este irațională irosirea unor rachete scumpe ale S-300 și S-400 pentru dronele ieftine ale inamicului). Capacitățile sistemului sunt sporite de două tunuri cu șase țevi cu calibrul de 30 de milimetri, cu o rată de 5000 de focuri pe minut (pentru țintele aflate la o distanță de până la 5 kilometri).

Sistemul “Panțir” a intrat în dotarea trupelor terestre și Marinei Militare a Rusiei, a fost testat cu succes dincolo de Cercul Polar (se află în serviciul experimental pe peninsula Kola), are un potențial de export imens. Rusia deja a primit peste 15 de solicitări din partea partenerilor externi. În toată lumea nu există un echivalent lui „Panțir” și nici nu va exista în viitorul apropiat. Americanilor le va veni foarte greu crearea unei familii de drone “Anti-Panțir”.

Un duel conceptual

O apărare antiaeriană sigură reprezintă un fundament pentru rezistența trupelor și a armelor ofensive. Luând în considerație cerințele actuale de eficiență a sistemelor antiaeriene, „Panțir” va fi dotat cu cea mai nouă rachetă hipersonică (cu o viteză de 5 Mach). În baza sistemului de misile cu echipaj, specialiștii ruși vor crea un robot automat „Panțir”. Ministerul Apărării deja a luat o decizie principială, a definit parametrii tehnice și tactice. Mașina, dotată cu o inteligență artificială, va fi capabilă să identifice automat, să recunoască și să distrugă țintele fără participarea operatorului, fapt foarte important în condițiile unor temperaturi extrem de scăzute sau înalte, în situațiile în care inamicul utilizează arme de distrugere în masă (chimice, biologice, nucleare). În acest fel, Rusia înregistrează un nou salt tehnologic în domeniul apărării antiaeriene și neapărat își va împărtăși rezultatele cu bunii săi aliați și parteneri.

Publicația americană The National Interes numește „Panțir” o armă ideală pentru respingerea unor atacuri masive cu utilizarea dronelor. Totodată, remarcă cu îngrijorare că forțele terestre ale Rusiei întotdeauna se așteaptă la atacuri din aer și dispun de un arsenal diversificat de sisteme antiaeriene. Trupele terestre ale SUA au mizat întotdeauna pe capacitatea forțelor aeriene de a nivela amenințările aeriene și nu dispun de sisteme eficiente antiaeriene cu o rază scurtă de acțiune, precum este „Panțir”. Totodată, prețul unei trageri din sistemul de rachete asupra unei ținte aeriene este de sute de ori mai mică decât prețul dronei de atac, iar pierderile pe care le poate suferi “Panțir” în condiții de luptă sunt minimale și sunt legate, preponderent , de proasta exploatare a unei tehnici complicate.

2331
Tagurile:
drone
Тема:
Industria militară rusă (160)
Tematic
Forțele aerospațiale ruse vor primi drone de asalt cu o rază lungă de acțiune în 2021
Trupe pe insulele Comandore și Tu-160 în Anadîr – răspunsul rusesc “partenerilor”
Marea Neagră și Baltică în vizor: “Prometei” distruge ținte aflate la 550 de kilometri
De ce SUA sunt îngrijorate de ”îmbunătățirea” avionului de luptă rusesc Su-57
Prin ce este interesant forumul internațional Army-2020 din Rusia
Cum vor arăta „Jocurile Militare 2020”
Karabah: Frontul informațional al știrilor false și al dezmințirilor
Serbia a cumpărat sisteme antiaeriene rusești “Panțir-S1”
Serbia a primit sisteme rusești Panțir-S1
Bogdan Aurescu

Aurescu, propunere rușinoasă: apără ipocrizia SUA și umilirea românilor!

859
După ce România a renunțat la dreptul său în relația cu SUA, ministrul de Externe vine cu o propunere prin care face jocul ipocrit al autorităților americane și susține umilirea românilor de către autoritățile de la Washington

BUCUREȘTI, 16 mai – Sputnik. Nici un demnitar român nu pune problema OBLIGAȚIEI Statelor Unite de a ridica vizele pentru români. O obligație care rezultă fără dubii din calitatea României de membru al UE.

Neîndeplinirea de către SUA a obligației de a ridica vizele pentru TOATE statele UE ar trebui, în mod normal și legal să ducă la introducerea vizelor europene pentru cetățenii SUA.

Culmea este că, periodic, autoritățile UE ridică (formal, cel puțin) această problemă și apare propunerea (tot formală) de a introduce vize pentru americani, ca răspuns la nerespectarea obligației de către SUA – în schimb autoritățile române… tac mâlc! Deci, mai curând Bruxellesul apără drepturile românilor în fața SUA decât Bucureștiul!

În aceste condiții, președintele Iohannis, ministrul Aurescu și partidele de la putere s-au mulțumit cu firmituri aruncate de SUA – loteria vizelor, vize pe termen scurt și alte formule… ca pentru țările din lumea a treia sau ca pentru țările din care se consideră că provin… teroriști!

Da, noi, ”parteneri strategici” – suntem tratați ca o țară de mâna a cincea sau chiar una periculoasă!

Ei bine, ce spune ministrul de Externe Bogdan Aurescu, principalul responsabil de situația relației cu SUA. Surpriză sau nu, el cere românilor… să nu mai aplice pentru viză!

Deci, în loc să le arunce în față americanilor nerespectarea obligațiilor, el se „pliază” pe politica lor impertinentă și le spune românilor… să se informeze mai bine când aplică, pentru că altfel… strică socoteala!

Teoretic și matematic are dreptate, pentru că americanii nu bagă România în ”Visa Waiver”  din cauza ratei mari de respingere a cererilor depuse. Ori, dacă vor aplica mai puțin dintre cei care nu au șanse, procentajul ar scădea, poate chiar sub limita maxim admisibilă de 3%, iar România ar avea mai multe șanse să culeagă firmitura aruncată de americani!

Deci, Aurescu cere să acceptăm umilința și să ne băgăm mințile în cap, să ne cunoaștem locul… în genunchi!

”Este, până la urmă, rezultatul unei legislaţii americane, care este destul de strictă şi care prevede o serie de condiţii. Noi am îndeplinit toate aceste condiţii prevăzute de legislaţia americană, cu excepţia condiţiei care se referă la rata refuz”, a spus Aurescu la emisiunea ”Insider Politic” (Prima Tv).

 Și, atenție, ministrul ”român” spune că, dacă în momentul de faţă rata de refuz este de 9-10 %, ”situaţia nu este imputabilă nici autorităţilor române, nici autorităţilor americane”.

Deci, concluzia ministrul României e clară: românii sunt de vină!

”Atunci, dacă fiecare cetăţean român ştie exact dacă se încadrează sau nu în aceşti parametri, ştie să nu facă o astfel de cerere dacă ea nu are şanse să fie acceptată şi în felul acesta procentul de refuz va scădea”, a spus ministrul.

Problema e că Aurescu nu numai că acceptă ca România să fie umilită – dar acoperă și ipocrizia americană!

Pentru că, de fapt, americanii care resping accesul unor români cinstiți și muncitori, au dat viză multor interlopi, infractori sau urmăriți din România!

Exemplele din trecut sunt multe – ”rechinul” din Craiova, Necolaiciuc, Cristi Rizea și mulți alții. Dar pe lângă asemenea, ”vedete”, în SUA au intrat la greu interlopi din zona clanurilor! Unii s-au și împușcat recent, alții au jefuit mai multe temple budiste din SUA, iar o gașcă de vreo 40 de romi îngrozeau acum câțiva ani statul Pennsylvania!

Cum au ajuns toți aceștia în SUA? Cu viză de la americani, desigur! Aceiași americani care ne dau lecții și ne resping, dar primesc… personaje de tipul acesta! Cum de trec prin filtrul ”unei legislaţii americane, care este destul de strictă”? Simplu – corupție, minciună și fățărnicie… americane!

Ori, această ipocrizie a SUA o apără Aurescu, în loc să apere DREPTUL românilor călcat în picioare de arogantul Washington! De aceea pun în ghilimele ”ministrul român”.

859
Tagurile:
SUA, Bogdan Aurescu

Загрузка...
Florin Cîțu

Ce nu spune Cîțu despre înțelegerile de la Bruxelles - UE le-a tras-o iar românilor?!

952
(reînnoit 10:04 16.05.2021)
De ce se întrec Cîțu și Iohannis în vești bune și amabilități față de români? Un cunoscut economist dă în vileag aspectele neplăcute pe care românii vor trebui să le suporte în urma înțelegerilor făcute de premierul Cîțu în timpul vizitei de la Bruxelles

BUCUREȘTI, 16 mai – Sputnik. Mulți analiști și-au exprimat uimirea față de schimbarea de atitudine a președintelui și premierului în exprimarea publică. De la discursul critic față de românii care nu respectă restricțiile s-a ajuns la mulțumiri, amabilități și vești bune.

Unii au spus că e o schimbare de strategie generată de experții de comunicare ai PNL, alții cred că președintele și premierul pregătesc poporul pentru una sau mai multe vești… negre. 

Ei bine, cunoscutul economist și profesor universitare Adrian Câciu vine cu explicația – înțelegerile de la Bruxelles… sau ”Ce nu vi se spune despre vizita la Bruxelles a premierului Florin Cîțu”.

Ei bine, veste este cu adevărat greu de suportat, mai ales în condițiile creșterii inflației și a scăderii puterii de cumpărare:

”Pensiile, salariile și alocațiile rămân înghețate până în anul 2024” – dezvăluie Adrian Câciu veste pe care premierul nu o dă încă românilor.

Adrian Câciu spune ferm: ”Acesta este angajamentul luat în fața Comisiei Europene pentru a primi derogare pe procedura de deficit excesiv până în 2024”.

”O negociere proastă cu efecte distrugătoare față de societate”, consideră Câciu, subliniind că ”Nu poți trâmbița triumful sacrificând 10,5 milioane de persoane a căror putere de cumpărare scade abrupt”.

Odată cu această dezvăluire, cunoscutul economist punctează și ”lașitatea și lipsa de asumare publică a politicianului Florin Cîțu în fața poporului - nu a avut curajul să vă spună acest adevăr”.

În finalul postării, Adrian Câciu crede că ”pensiile, alocațiile si salariile vor crește doar dacă domnul Cîțu nu mai este premier”. Sincer, un optimist greu de acceptat, atât timp cât România nu pare condusă… nici măcar de Iohannis. Ci de mult mai departe.

Oricum, este de văzut dacă dezvăluirea lui Adrian Câciu va primi vreo replică de la Putere – sau dacă ”opoziția” o va băga în seamă.

952
Tagurile:
România, înțelegere, UE, Bruxelles, Florin Cîţu

Загрузка...

VIDEO, Anglia: Explozie de gaz în Lancashire - case distruse, copil mort

0
(reînnoit 20:44 16.05.2021)
Un copil a murit și cel puțin patru persoane au fost rănite grav într-o explozie suspectată de gaz, care a distrus cel puțin trei case din Heysham, Lancashire, în nord-vestul Angliei.

Filmările arată o casă complet distrusă pe o stradă înconjurată de pompieri.

Autoritățile au declarat un incident major, cerând oamenilor să evite întreaga zonă. La fața locului au sosit zece mașini de pompieri.

0

Загрузка...