Extragerea petrolului

Un caz complicat: SUA vor interzică importul de petrol din Rusia

232
Statele Unite depind de importul de petrol rusesc, în timp ce depun toate eforturile pentru blocarea proiectului Nord Stream -2. Publicația The National Interest propune interzicerea procurării petrolului rusesc de către companiile americane.

MOSCOVA, 14 sep – Sputnik, Natalia Debinskaia. Americanii intenționează să anunțe noi sancțiuni împotriva Nord Stream – 2, chir dacă sunt printre cei mai mari importatori de petrol rusesc. Potrivit publicației americane The National Interest, o astfel de poziție este o dovadă de ipocrizie, iar importul de petrol din Rusia trebuie interzis. Însă acest lucru e puțin probabil, pentru că în acest caz va fi stopată activitatea la uzinele de prelucrare a petrolului, care activează în baza petrolului greu.

Petrol
© Sputnik / Максим Богодвид

Cel mai mare consumator

Congresul intenționează să restricționeze activitatea companiilor europene care sunt implicate în realizarea proiectului Nord Stream – 2. Aceste planuri au provocat un val de critici din partea Germaniei, iar Berlinul a amenințat cu măsuri de răspuns.

Așa cum remarcă publicația americană The National Interest, o astfel de reacție este explicabilă: în cazul dat, ipocrizia Washingtonului este una evidentă. În acest an, SUA au devenit lideri la capitolul import de petrol rusesc brut, reprezentând 12 la sută din totalul exportului.

Potrivit Administrației Informațiilor Energetice din SUA (EIA), în prima jumătate a anului, Statele au achiziționat din Rusia peste nouă milioane tone de produse petroliere (68 milioane de barili), o cifră care reprezintă un record pentru ultimii 16 ani.

O abordare ipocrită

EIA precizează: formal Statele Unite se află pe locul doi, pentru că Olanda a achiziționat 12,19 milioane de tone. Însă această țară este doar un hub de tranzit, de unde produsele petroliere sunt expediate în alte țări. America achiziționează petrolul pentru prelucrarea în țara, iar aici Washingtonul se află în afara oricărei concurențe.

Publicația americană propune următoarea soluție: interzicerea legislativ a importului din Rusia. Spre exemplu, congresul ar putea să aplice sancțiuni financiare asupra acelor companii care asigură aceste livrări.

Însă, deocamdată nu este clar cum această idee ar putea fi realizată în practică, pentru că anume datorită sancțiunilor împotriva unor state terțe americanii au ajuns să depindă direct de hidrocarburile rusești. Abia anul trecut SUA au recunoscut oficial acest fapt.

Nu există nicio alternativă

Rusia ocupa locul șase în topul țărilor care livrează petrol brut în SUA. În luna februarie 2020, a reușit să ajungă pe locul doi, cedând doar în fața Canadei. Americanii, care au rămas fără petrolul greu din Venezuela și au fost afectați de prăbușirea importului din Iran, au fost nevoiți să caute surse alternative.

Problema constă în faptul că întreprinderile de prelucrare a petrolului nu-și pot permite utilizarea petrolului ușor din bazinul Permian și Texasul de Vest. În cea mai dificilă situație a ajuns rafinăriile din Golful Mexic și de pe țărmul Estic.

Aceste uzine au fost proiectate pentru sorturile sulfuroase, iată de ce petrolul ușor este amestecat cu cel greu, care în trecut era cumpărat din Venezuela. Însă în ianuarie a anului trecut, Donald Trump a introdus sancțiuni împotriva Caracasului. În consecință, exportul venezuelean a scăzut cu 32 la sută – până la 1,001 milioane de barili pe zi.

În acest fel, rafinăriile americane erau pe cale să-și stopeze activitatea din cauza insuficienței de materie primă. Pentru a evita catastrofa, americanii au optat pentru Urals rusesc și au început să procure masiv păcură rusească.

Anul trecut Statele Unite au importat din Rusia peste 11 milioane tone de păcură, dublu față de anul 2018.

“Acest lucru a permis compensarea colapsului livrărilor de hidrocarburi sulfuroase din Venezuela”, constată analiștii companiei americane Vortexa.

O alternativă ar putea deveni petrolul din Arabia Saudită, care are o componență chimică apropiată, însă saudiții au refuzat să sporească extracțiile. Prin urmare, economia a învins în disputa cu politicul și americanii s-au adresat rușilor.

Pe lângă caracteristicile chimice, materia primă rusească este atractivă și din punct de vedere a prețului. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor din Rusia, marca Urals în ianuarie – iulie a fost cotată la nivel de 40,34 de dolari pentru un baril, în timp ce în ianuarie-iulie a anului trecut la un nivel de 65,27.

Totodată costurile transportării a scăzut semnificativ, iar odată cu ieșirea din carantină a crescut cerea la petrol – oamenii au început din nou să circule cu automobile și să zboare cu avioanele.

Cu alte cuvinte, rafinăriile americane nu aveau o altă cale decât să cumpere petrolul greu din Rusia. Acest lucru nu a fost împiedicat nici de înrăutățirea relațiilor dintre cele două state, nici de sancțiunile aplicate de Washington, ceea ce arată destul de paradoxal în contextul tentativelor de a sugruma cu orice preț proiectul Nord Stream – 2.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

232
Tagurile:
Rusia, petrol, SUA
Tematic
OPEC + relaxează restricțiile privind producția de petrol
„Se apropie sfârșitul epocii”: Experții promit un mare șoc petrolier
SUA au cumpărat cantități imense de petrol din Rusia
Bloomberg: o mare putere petrolieră rămâne cu visteria goală
Ракетный комплекс Patriot

Rachetele Patriot ale SUA în România: Pot prezenta pericol?

106
(reînnoit 07:28 20.09.2020)
De ce România a cumpărat sistemul de rachete din Statele Unite și ce pericol reprezintă acesta pentru regiune.

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik, Iulia Lipovaia. Primul sistem de rachete Patriot din cele 4 cumpărate de România din SUA a ajuns în țara vecină. Prezintă sau nu acesta o amenințare pentru regiune a explicat corespondentului Sputnik expertul militar și redactorul-șef al publicației „Apărarea Națională” Igor Korotcenko. 

„Este un sistem de apărare antiaerană destinat soluționării sarcinilor de profil. În acest caz, această armă defensivă va fi folosită pentru a apăra spațiul aerian românesc și a consolida întreg potențialul antiaerian al NATO pe flancurile sudice", a spus Korotcenko.

Interlocutorul a menționat că prin achiziționarea acestor complexe din Statele Unite, România a demonstrat că se află pe orbita influenței SUA. Potrivit expertului, există aceleași sisteme de rachete de producție europeană, dar partea românească le-a preferat pe cele americane.

Potrivit lui Korotcenko, sub influența americanilor se află atât România, cât și multe alte țări din Europa de Est.

De asemenea, expertul a remarcat că suma tranzacției este destul de mare, se ridică la miliarde de dolari. Acum, această sumă pune presiune pe bugetul românesc, ceea ce va determina reducerea cheltuielilor pentru nevoile sociale ale țării.

Sistemul de rachete „Patriot”

Joi, după cinci ani de la semnarea contractului, a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete „Patriot” din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Un sistem de rachete Patriot conține radare, sisteme de comandă și control, vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori balistici antirachetă. 

Conform Ministerului Apărării de la București, România a primit cea mai nouă configurație Patriot. Achiziția primului sistem Patriot a fost de 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Смотрите Video

106
Tagurile:
Rachete, Patriot, SUA

Загрузка...
Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

Rachetele Patriot în România: Nu vor lupte, vor ruineze Rusia

716
(reînnoit 07:12 19.09.2020)
Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

CHUȘINĂU, 19 sept – Sputnik. De această părere este directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

El a fost solicitat de Sputnik Moldova să comenteze evenimentul care a avut loc ieri peste Prut și anume festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

Întrebat cu ce scop au întreprins acest pas americanii, Dmitri Juravliov a spus că în evident nu pentru a lupta cu rușii.

"Este evident că americanii nu au de gând să lupte, dar este o astfel de lege: cu cât mai aproape sunt armele de țara ta, cu atât de mai multe arme ai nevoie pentru a riposta. Cu cât mai mic este timpul de zbor, cu atât mai puternică trebuie să fie apărarea. Iată de ce apropiind complexele lor militare mai aproape de hotarele rusești, ei provoacă Federația Rusă la cursa înarmării. Ca rușii să răspundă la acest pas cu altul similar, care este extrem de costisitor, ca economia rusească să se prăbușească".

Americanii au reluat tactica din perioada războiului rece

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova afirmă că SUA a reluat tactica pe care a aplicat-o în perioada războiului rece.

"E aceeași tactică ca în timpul războiului rece. Această tactică a avut-o și Obama, chiar dacă acesta declara că este împotriva războiului rece. Dar și actualul președinte american, care reprezintă blocul militar american. Iată de ce încă atunci URSS cerea scoaterea rachetelor americane din Europa de vest și din același motiv NATO a intrat în fostele state ale Tratatului de la Varșovia. Și din același motiv SUA au declanșat o adevărată isterică când rachetele sovietice au fost instalate în Cuba: cu cât mai aproape este amplasat armamentul, cu atât mai multe eforturi sunt necesare pentru a te apăra de el".

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov, spune că, din păcate, țările în care SUA își amplasează rachetele strategice nu înțeleg în ce joc periculos sunt implicate.

"Deci, este evident: nimeni nu vrea să lupte. Ei nu vor să lupte cu Rusia, ei vor să ruineze Rusia. De asta procedează astfel. Păcat că țările pe teritoriul cărora sunt amplasate aceste complexe sunt antrenate în această contrapunere. Dacă rachetele americanilor sunt îndreptate împotriva noastră și sunt amplasate în România, atunci noi suntem nevoiți să îndreptăm rachetele noastre spre România. Și asta nu pentru că noi vrem să luptăm cu România, ci pentru că așa este acest mecanism tehnologic. Iată germanii și francezii au înțeles acest lucru și au cerut scoaterea rachetelor americane din Europa occidentală. Și asta nu pentru că îi iubesc pe ruși, ci pentru că ei se iubesc pe ei înșiși", a spus expertul.

El a precizat că, din păcate, acest lucru nu îl înțeleg țările din Europa de est.

Prezența armamentului american nu sporește, ci afectează securitatea

"Din păcate, țările Europei de est sunt atât de ahtiate de marea Americă, încât nu pot să înțeleagă acest lucru. Lor le pare că simpla prezență a armamentului american pe teritoriul lor le sporește securitatea. Aceasta este o mare iluzie. De fapt, lucrurile stau invers. Securitatea acestor țări este puternic afectată odată cu prezența armamentului american în ele, mai ales când este vorba de arme strategice", a menționat Juravliov.

"Asta înseamnă că ele singure, în mod conștient își revendică rolul de țintă într-un eventual război. Nu mă apuc acum să judec dacă ei fac acest lucru conștient sau nu pentru că nu mă apuc să judec care este nivelul de calificare al politicienilor români. Înțeleg ei, intuiesc ei cât este de periculos ceea ce fac ei? Nu știu", a mai precizat expertul rus.

Euforie în Europa de est

"Acum românii, polonezii sunt în euforie: a venit marea Americă și acum rușii au să-și închidă gura. Dar nu poți să iei decizii într-o stare euforică, euforia este mai curând o stare de beție. Trebuie ca ei să iasă din această beție și pe urmă să se gândească dacă le trebuie aceste rachete. Dar deocamdată acest lucru nu se întâmplă", a conchis directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

716
Tagurile:
Rusia, România, rachete Patriot
Tematic
S-a stins o lumină a Legii și Parlamentului României – avocatul patriot Lucian Bolcaș
Turcia a cerut SUA sisteme Patriot pentru a descuraja armata Siriei
Erdogan: SUA nu pot livra Turciei sisteme „Patriot”
Un nou lot cu S-400 va pleca în Turcia, ”Patriot” și ”Eurosam” - sub semnul întrebării
SUA nu au decis dacă oferă sisteme „Patriot” Turciei
Un nou eșec al sistemului american de apărare antiaerian ”Patriot”
Românii, reacții SURPRIZĂ după recepția rachetelor PATRIOT
Știrea zilei: recepția Sistemului PATRIOT – cum arată

Загрузка...