Adrian Zuckerman

Zuckerman anunță România va plăti alți bani și laudă pentru asta guvernul Orban!

822
Ne-am mai pricopsit cu o cumpărătură – iar Zuckerman trebuie să se laude și el cu ceva la Washington! ”Îi felicit pe miniștrii Popescu și Cîțu pentru că au lucrat cu atâta sârguință la finanțele și la dezvoltarea economică a României pe termen lung”

BUCUREȘTI, 4 sept – Sputnik. Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a participat la semnarea memorandumului între Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, și Romaero.  Memorandumul de Înţelegere vizează înfiinţarea în România a unui Centru Regional de Echipare şi Întreţinere a Elicopterelor Black Hawk, pentru Europa Centrală.

Zuckerman a spus că e ”o zi remarcabilă pentru toate națiunile noastre și pentru Alianța europeană” – care o fi aceea?

Ambasadorul SUA i-a mulțumit ”prietenului meu, Ministrul Economiei Popescu, pentru toată munca depusă pentru dezvoltarea economiei românești”, l-a firitisit și pe noul ambasador al Poloniei, și a spus că deschiderea acestui atelier de reparații este ”o victorie”.

Interesantă victorie pentru a doua mare putere economică a lumii, ale cărei investiții generează în România, la un loc, o cifră de afaceri totală cam cât a unui mare grup de firme românesc!

Evident, Zuckerman s-a lansat în aberațiile sale anti-diplomatice, pentru care nicio autoritate română nu-l taxează – atacând Rusia și China: ”Este extrem de important să menținem economii vibrante (sic!) și armate eficiente pentru a conserva libertatea și democrația în fața influențelor ruse, chineze și a altor influențe maligne”.

Și, spune Zuckerman, acest atelier de reparații, pe care îl numește pompos ”acord” sau ”memorandum”, ”va consolida capacitățile militare ale tuturor țărilor europene, și de el vor beneficia și economiile României și Poloniei”.

Și din nou aplauze pentru Guvernul Orban, în condițiile în care patronatele și analiștii economici îl fac praf! ”Felicit guvernul Orban pentru angajamentul său pentru stabilitate pe termen lung și pentru că se concentrează nu numai pe pregătirea militară, ci și pe dezvoltarea economică”.

Ce-o însemna ”stabilitate pe termen lung”? Faptul că rezistă cumpărând parlamentari din PSD, funcționând pe baza traseismul politic?

Apoi a trecut la miniștri: ”Îi felicit pe miniștrii Popescu și Cîțu pentru că au lucrat cu atâta sârguință la finanțele și la dezvoltarea economică a României pe termen lung. Îl felicit pe Ministrul Apărării Ciucă pentru transformarea armatei române într-o forță de apărare complexă și strategică, orientată eficient spre viitor”.

Ultima chestie e chiar interesantă – în ce sens ”transformarea armatei române”? Ce vrea să mai transforme ministrul Ciucă?

Desigur, în cel mai ridicol stil ”Big Brother, Zuckerman a vorbit și de amenințările din est, ”Sevastopol este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de noi. Tiraspol este la 400 de kilometri distanță. Amenințările hibride cu care ne confruntăm sunt în apropiere și sunt reale”.

Iar ca să dovedească asta, a povestit cum vinerea trecută, ”peste Marea Neagră, în spațiul aerian internațional, avioanele rusești au hărțuit în mod agresiv și periculos un avion american”.

”Există, de asemenea, multe alte acțiuni maligne prin care Rusia încearcă să își extindă sfera de influență - acest tip de comportament al Rusiei întărește în mod constant necesitatea unei prezențe puternice care să apere granița de est a NATO. Statele Unite, NATO și statele sale membre nu vor fi intimidate de aceste cascadorii nesăbuite și nici de acțiunile maligne”, a declarat Zuckerman.

Dar, atenție la ultima parte a mesajului – pentru că se confirmă ceea ce scriam ieri: e o afacere pentru americani, iată dovada:

”Sperăm ca toate agențiile civile din România să cumpere Black Hawk, astfel încât să poată fi păstrat întreținut în România, la Romaero”, a spus Zuckerman, argumentând că ”acest lucru ar contribui, de asemenea, la aducerea de locuri calificate de muncă în România – mecanici și profesioniști care înțeleg Black Hawk și îl pot menține gata să răspundă oricărei crize în orice moment”.

Deci, tradus în sens strategic, Zuckerman a transmis clar – ”toate agențiile civile din România să cumpere Black Hawk”! Ne-am mai pricopsit cu o cumpărătură – iar Zuckerman trebuie să se laude și el cu ceva la Washington… sau unde o trebui el să se laude!

România va arunca alte sute de miliarde – iar în schimb vor fi angajați câte zeci de muncitori, cu salarii de România!

Așa cum arătam ieri, ”afacerea” atelierului de reparații nu e nouă, iar ROMAERO e controlat de Fondul Proprietatea, care are un pachet important de acțiuni. Iar în ecuație apar și multe coincidențe legate de Ludovic Orban. Citiți în link-ul alăturat.

În concluzie, să consemnăm și azi că ambasadorul SUA laudă din nou guvernul Orban, în condițiile unei contestări generale – și anunță o nouă ”cumpărătură” pe care România o va face. Pentru că, se știe, ”speranțele” ambasadorului SUA nu sunt niciodată deșarte.

Puteți citi aici întregul discurs al ambasadorului Adrian Zuckerman

822
Alegerile prezidențiale în Belarus

UE și SUA: Polonia se descurce singură cu Belarusul

280
(reînnoit 17:01 25.09.2020)
Occidentul își va continua o retorică dură în raport cu puterea de la Minsk, însă va evita orice confruntare reală.

MOSCOVA, 25 sep – Sputnik, Irina Alksnis. Reacția Occidentului la inaugurarea președintelui a fost una prognozabil de negativă.

Inițial, reprezentantul Departamentului de Stat a spus că SUA nu îl consideră pe Aleksandr Lukașenko un președinte legitim ales, pentru că “rezultatele anunțate au fost fabricate și nu reflectă o legitimitate”.

Apoi a fost emisă o declarație specială a șefului diplomației UE, Josep Borrell, în care noul mandat al lui Aleksandr Lukașenko a fost calificat drept unul “lipsit de orice legitimitate democratică”. De asemenea, s-a menționat că inaugurarea (în document acest cuvânt este luat în ghilimele) “contravine voinței a unei bune părți a populației” republicii, fapt exprimat printr-o “multitudine de acțiuni protest pașnice”.

Declarația lui Borrell prezintă, desigur, ample oportunități pentru malioțizitate. Spre exemplu, am putea prognoza din start că rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA, indiferent de rezultate, vor contraveni voinței a aproximativ jumătate de americani, pentru că țara este divizată. În plus, acolo există o abundență suficiente de acțiuni de protest. Astfel, document prezentat ar putea fi aplicat și asupra realităților de peste ocean.

La rândul său, formularea “legitimitatea democratică” face aluzie că în opinia Bruxellesului, există și alte tipuri de legitimitate, iar conform lor – Aleksandr Lukașenko este deplin legitim.

Cea din urmă, apropo, explică șezutul Occidentului pe două scaune, pentru că această retorică dură se îmbină cu o poziție vădit slabă și de compromis în raport cu Minsk în practică.

Niște sancțiuni cu adevărat dure împotriva Belarusului nu au fost aplicate. Mai rău: în jurul acestei probleme au apărut noi reglări de conturi în interiorul UE, pentru că Cipru cere totodată impunerea și unor măsuri restrictive împotriva Turciei, blocând sub acest pretext procesul.

Ambasadorii occidentali nu au fost rechetați. Nu doar nu au fost retrași: americanii continua să-și restabilească relațiile dimplomatice cu republica după un îngheț îndelungat. Acum câteva zile comisia senatului SUA pentru afacerile internaționale a aprobat candidatura noului ambasador. Timp de 12 ani ambasadele ambelor state sunt conduse de reprezentanți provizorii, după o retragere reciprocă din cauza introducerii de către Washington a sancțiunilor împotriva companiilor belaruse în anul 2008.

Pe acest fundal, chiar și cele mai dure mesaje reprezintă o manifestare a unei sălăbiciuni și o incapacitate de a influența evenimentele, fapt care corespunde realității. În cazul dat, Occidentul merită o apreciere pentru faptul că a început să-și conștientizeze și, cel mai important, să-și accepte limitele posibilităților.

Fără nicio îndoială, o astfel de reacție la alegerile din Belarus a devenit un rezultat, inclusiv, al lecției foarte dureroase a Venezuelei. A trecut peste un an și jumătate de când peste 50 de state, preponderent occidentale, l-au recunoscut pe Juan Guaido în caltiate de președinte legitim al Venezuelei. Însă această decizie nu a avut nicio influență asupra realității, în care conducătorul real până în prezent este Nicolas Maduro.

Dacă Statele Unite și Europa își pot permite să ignore o țară mică din America Latină, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic ieșit din comun sau că deloc nu s-au împotmolit, atunci o astfel de strategemă aplicată unui stat din centrul Europei ar fi mult mai dificilă. Mai ales că Belarusul este implicat în niște procese internaționale importante, precum reglementarea conflictului din Donbas, motiv pentru care e nevoie de niște acțiuni calculate, cu niște consecințe previzibile.

O altă circumstanță importantă, care influențează asupra diminuării entuziasmului Occidentului în raport cu posibilele acțiuni împotriva Minskului, este faptul că tot ce se întâmplă acolo este în mare parte un proiect polonez. Anume Varșovia se află în spatele protestelor, ea asigură un sprijin politic și mediatic liderilor opoziției belaruse. Ce-i adevărat, rezultatele impresionează în sens strict negativ: fenomenul “Președintele Sveta” (anume așa se numește profilul de Instagram al Svetlanei Tihanovskaia) poate servi drept model pentru o proastă strategie din punct de vedere al tehnologiilor politice.

Polonia s-a implicat în bătălie, însă nu are suficiente forțe pentru a-și impune scenariul. În plus, Minskul a început să răspundă: presa anunță despre problema exportului de mărfuri poloneze în Belarus. Cu alte cuvinte, polonezii au călcat, ca de obicei, pe greblă.

Nu e deloc surprinzător faptul că acum polonezii vor să fie ca musca la arat: ca Europa de Vest și SUA să-și mobilizeze artileria grea, obținând răsturnarea lui Aleksandr Lukașenko, pentru ca apoi Varșovia să devină cel mai mare beneficiar al acestor procese.

Doar că Berlinul, Parisul, Breuxellesul și Washingtonul nu au astfel de dorințe și e puțin probabil ca în aceste capitale să existe un entuziasm de realizare a viselor poloneze.

Prin urmare, Occidentul va continua direcția unui discurs dur în adresa Minskului, evitând o confruntare reală, pentru că nu are nicio dorință de a se implica într-un nou joc geopolitic, condamnat la eșec. În ultimii ani au avut suficient de multe eșecuri.

280
Tagurile:
Polonia, UE, SUA, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Borrell: Rusia poate contribui la un dialog intern în Belarus
Tu -160 rusești au zburat de-a lungul frontierelor Belarusului cu NATO
Bombardierele rusești au zburat de-a lungul frontiere vestice a Belarusului
Lukașenko a preluat oficial noul mandat de președinte

Загрузка...
Donald Trump

Expert: Trump nu vrea se amestece în cazul lui Navalnîi

126
(reînnoit 14:55 25.09.2020)
Un grup de senatori americani propun aplicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei sub pretextul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi. Ce se ascunde în spatele acestei initiative.

BUCUREȘTI, 25 sep – Sputnik. Un grup de senatori americani a înaintat un proiect de lege care prevede aplicare unor sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu cazul bloggerului rus Aleksei Navalnîi. Politologul Vladimir Mojegov a calificat această inițiativă drept niște “vorbe în vânt” într-o intervenție la radio Sputnik și a explicat de ce.

Un grup de senatori americani a înaintat un proiect de lege cu privire la aplicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei din cauza incidentului cu Aleksei Navalnîi, anunță pe site-ul său senatorul republican Marco Rubio.

Documentul prevede introducerea unor măsuri restrictive împotriva unor demnitari ruși, care, în opinia autorilor, “sunt implicați direct în încălcarea dreptului internațional”, inclusiv în “otrăvirea” lui Navalnîi.

Proiectul de lege determină autoritățile americane să raporteze congresului despre informațiile de care dispune despre resursele financiare ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și anturajul său. Totodată, acesta obligă Casa Albă să răspundă la întrebarea dacă Rusia a încălcat legislația SUA, care interzice utilizarea armelor chimice și biologice.

Pe lângă lui Marco Rubio, documentul a fost aprobat de senatorul republican Mitt Romney, democrații Chris Coons, Ben Cardin și Chris Van Hollen.

Pentru ca proiectul de lege să fie adoptat, acesta trebuie să obțină susținerea senatului, a camerei reprezentanților și să fie semnat de președintele SUA.

În emisia radio Sputnik, politologul rus Vladimir Mojegov a comentat inițiativa senatorilor.

“E o activitate pur publică. Despre ce fel de rapoarte poate fi vorba? Sunt niște lucruri cu totul nerealiste. Toate acestea inițiative reprezintă o pălăvrăgeală, o retorică îndreptată spre tensionarea a atmosferei în plină campanie. În plus, cazul lui Navalnîi este mai curând o agendă a democraților. Republicanii s-au alăturat fără prea multă dorință la astfel de inițiative. În orice caz, Trump are o atitudine foarte atentă și distanțată. Și secretarul de stat Mike Pompeo a spus că va fi nevoie de o reacție doar atunci când se vor cunoaște detaliile incidentului și că, deocamdată, nu este clar ce se întâmnplă”, a spus Vladimir Mojegov.

În opinia lui, americanii ar fi putut obține informații de la nemți cu privire la Navalnîi, însă nu ei nu au adresat astfel de solicitări.

“A fost un soi de pretext pentru sancțiuni, însă, deocamdată, astfel de solicitări nu au fost adresate. Iată de ce cred că e doar vorba de o simplă pălăvrăgeală... E o istorie foarte neclară, iată de ce Trump nu vrea să se implice în ea – e aventură a democraților, în care el nu vrea să se împotmolească. Din câte mi se pare, democrații vor promova insistent această agendă, iar Trump se va distanța”, consideră politologul.

Aleksei Navalnîi a fost internat de urgență în spitalul din Omsk pe 20 august, după ce s-a simțit rău în avion. Medicii ruși l-au diagnosticat cu tulburări metabolice, care au provocat o scădere a nivelului de glicemie. Deocamdată, nu se cunoaște cauzele acestei stări. În sângele și urina lui Navalnîi nu au fost descoperite substanțe toxice.

Ulterior, acesta a fost transportat în Germania. La începutul lui septembrie, guvernul german a declarat că cetățeanul rus a fost otrăvit cu o substanță toxică din grupul “Noviciok”. Moscova a solicitat Berlinului să ofere mai multe informații despre rezultatele analizelor de laborator, însă nu a urmat niciun răspuns.

Totodată, se cunoaște că serviciul german de informații BND are acces la Noviciok începând cu anii 90. În afară de aceasta, substanțele din grupul menționat sunt studiate în peste 20 de state occidentale, inclusiv de Marea Britanie, SUA, Suedia, Cehia.

Rusia, în conformitate cu decretul prezidențial din anul 1992, a încetat orice activități în domeniul dezvoltării armelor chimice, iar în 2017 a distrus toate rezervele de astfel de substanțe, fapt confirmat de OPCW.

126
Tagurile:
SUA, Germania, Rusia, Aleksei Navalnîi, Donald Trump
Tematic
Peskov: Rusia încearcă să obțină date de la OPCW în cazul lui Navalnîi
Berlinul a refuzat să răspundă unde se află sticla din care a băut Navalnîi
Kremlinul a comentat situația probelor în cazul lui Navalnîi
Navalnîi a fost externat - e perfect sănătos
Moscova: Berlinul a refuzat să organizeze discuția lui Navalnîi cu anchetatorii
Moscova acuză Vestul de o campanie de dezinformare în cazul lui Navalnîi

Загрузка...
Alegeri locale în România 2020

Rezultatele alegerilor de la Iași surpriză uriașă

0
(reînnoit 23:49 27.09.2020)
Una dintre primele victorii anunțate cu mare emfază de PNL este contestată de rezultatele declarate de USR – PLUS

BUCUREȘTI, 27 sept – Sputnik. Liberalii au anunțat cu mare pompă că au câștigat Iașiul  - atât la Consiliul județean, prin controversatul ministru Costel Alexe, cât și primăria Iașilor, prin actualul primar Mihai Chirica. Un personaj și mai controversat.

PNL nu a anunțat însă pe ce bază își anunță victoria – pentru că în Iași NU s-a făcut Exist-poll!

Dar, ”nucleara” și surpriza uriașă vine de la candidata USR-PLUS la primăria Iașilor, Cosette Chichirău, care afirmă că meciul se joacă – și că primele rezultate arată că… ea ar fi câștigat!

În plus, după declarația activei parlamentare, PNL nu a îndrăznit să vină cu vreo replică. Iată declarația candidatei Cosette Chichirău.

0
Tagurile:
Iași, alegeri, Rezultate
Тема:
Alegeri locale în România 2020

Загрузка...