Vizita lui Trump în Wisconsin

Planul viclean al lui Putin: tulburări în SUA de dragul salvării lui Trump

391
După ce și-au exprimat susținerea pentru protestele Black Lives Matter, democrații încearcă să-l acuze pe Trump și Rusia de orchestrarea dezordinilor în masă.

MOSCOVA, 3 sept – Sputnik, Piotr Akopov. De dezordinile de stradă în SUA se fac responsabili Donald Trump și… Rusia. Da, în curând totul va arăta anume așa – după ce au încercat toate metodele de luptă cu președintele SUA, pentru a nu admite realegerea lui, “mlaștina de la Washington” a revenit la ceea cu ce a început: rușii sunt de vină pentru toate relele. Ei l-au ajutat pe Donald Trump în 2016 și îl ajută acum, prin provocarea fricii și urii nu doar în rețelele de socializare, dar și pe străzile orașelor americane.

Nici nu e de mirare: “pogrom” e un cuvânt rusesc! Totuși cum se face că adineauri presa americană încerca să convingă toată lumea că protestele, în mare parte, sunt pașnice și corecte. Adică, sunt îndreptate împotriva rasismului și abuzurilor poliției, întruchiparea cărora este Donald Trump. Furia populară va ajuta la mobilizarea alegătorilor, care abia așteaptă luna noiembrie pentru a-și da votul pentru Biden, eliminând pe nemernicul și exponentul rușilor la Casa Albă. Să înțelegem că toate aceste proteste corecte sunt provocate de niște ruși incorecți?

Anume asta reiese, chiar dacă Joe Biden nu a afirmat, deocamdată, acest lucru, însă îl afirmă unii democrați din Congres. Spre exemplu, Adam Schiff, șeful comisiei pentru securitate și informații a Camerei Reprezentanților – unul din principalii anchetatori al “legăturilor rusești” ale lui Trump și unul din inițiatorii tentativei de punere sub acuzare (impeachment) a președintelui. Iată ce a declarat acesta recent la CNN:

“- Acum patru ani, Dana, rușii au exploatat Black Lives Matter, au publicat în spațiul virtual propriile lor înscenări provocatoare pentru a diviza poporul pe criteriul de rasă. Iar noi trebuie...

-Acum ce fac ei?

-Acum ei întreprind tot ce le stă în putere, în rețelele de socializare și în presa lor, pentru a adânci această divizare”.

Adică, rușii divizează America nu doar în presa lor (așa cum fac eu acum), dar și în rețelele de socializare americane “și nu doar” – adică, pe străzile orașelor americane, probabil? Toate aceste aberații le-a comentat unul din principalii susținători ai lui Trump în presa americană (adică, o oaie neagră în mainstreamul anti-trump), prezentatorul Fox News, Tucker Carlson:

“Ați fost alimentați de fake-news de către agenții unui stat ostil, care, pe lângă toate, controlează în mod secret Facebook! Totul e adevărat, doamnelor și domnilor, Rusia a organizat pseudodezordini și l-a acuzat pe Joe Biden! E ca în cazul aterizării pe Lună, însă mult mai viclean. (...) „E o înscenare rusească!” Serios? Aș vrea să cred că la sfârșitul verii 2020 oamenii vor face haz pe seama unei astfel de afirmații. E de-a dreptul haios. Pe de altă parte, un număr mare al fruntașilor democrați au crezut în asta pentru prima dată în acest lucru, poate și de această dată vor crede, cine știe?”.

Ar trebui să-l apreciem pe Adam Schiff: cel puțin el este consecvent. Chiar dacă este evident că acesta este nebun și trebuie să fie internat la spital. Acest om se simte rău. Însă el este doar un singur om în tot partidul. Cum rămâne cu restul conducătorilor Partidului Democrat? Ei nu sunt niște nebuni, deloc. Pur și simplu mincinoși”.

Minciuna liderilor democrați nu mai surprinde pe nimeni, însă acum ei demonstrează o capacitate unică de a se replia din mers. Mai devreme negau existența pogromurilor și vorbeau despre niște proteste cu scop nobil, iar acum sunt nevoiți, chiar și cu anumite rezerve, să recunoască existența dezordinilor în masă și violențele. Trump califică tot ce se întâmplă drept terorism intern, iar democrații fac aluzii la implicarea Rusiei. E clar: oamenii pe bune au ieșit la proteste, însă printre aceștia au fost strecurați provocatori, care au devenit victime ale „propagandei rusești”. Se constată că toate acestea sunt îndreptate nu spre înfrângerea lui Trump, ci victoria lui. Iată care este planul viclean al lui Putin.

E o nebunie? Nu, e un semn de disperare. La începutul primăverii din acest an devenise clar (în ciuda tuturor sondajelor manipulatorii), că Trump se mișcă spre o victorie fulminantă, iar tentativele de impeachment, nici provocarea urii față de el (fapt de care erau ocupate toate instituțiile de presă în perioada mandatului lui) nu au produs un rezultat scontat (ci chiar unul diametral opus). În scurt timp, în SUA a ajuns coronavirusul, care a provocat o recesiune, apoi s-au declanșat tulburările “rasiale”, iar democrații au considerat că acum e momentul oportun să-l înece pe Trump.

Însă, nici problemele economice, nici dezordinile în masă nu au reușit să lovească în președinte. Dimpotrivă, cu cât mai mult se prelungeau pogromurile, cu atât mai multe puncte a acumulat Trump. Acesta repetă că America are nevoie de “lege și ordine”, iar tot mai mulți americani sunt de acord cu el. În mod normal, democrații (iar anume în statele și orașele conduse de ei au loc cea mai mare parte a dezordinilor) trebuiau să încerce să restabilească ordinea pe teritoriul lor, pentru a înceta să mai aducă apă la moară lui Trump, însă sunt împiedicați de cursa electorală. În acest caz Trump va spune: iată, vedeți, v-am spus că trebuie să punem capăt revoltelor. În sfârșit m-ați ascultat. Adică, democrații se află într-o situație de zugzwang: orice ar face în continuare – ar susține protestele sau vor recunoaște caracterul violent al acestora și vor încerca să restabilească ordinea, situația lor se va înrăutăți și mai mult.

Se pare că au preferat tactica unei recunoașteri atente a pogromurilor, însă cu transferul responsabilității pe Trump și Rusia. Doi iepuri dintr-o singură lovitură – chiar dacă în realitatea imaginată a democraților e un singur lucru: “rușii și Trump”.

“Am văzut știrile despre atacul forțelor rusești asupra soldaților americani în Siria, soldații noștri au fost răniți. Ați auzit măcar un cuvânt din partea lui Trump? A mișcat cel puțin un deget? Niciodată, niciun președinte al SUA nu a jucat un rol atât de umil în raport cu liderii ruși. Nu e doar periculos, dar și umilitor”, a declarat Joe Biden, evocând în calitate de exemplu dependența lui Trump de ruși și istoria inventată despre “rușii ca îi plătesc pe talibi pentru asasinarea soldaților americani”.

Iată cum sună ultima declarație a echipei de campanie a lui Biden:

“Președintele Trump speră că Vladimir Putin îi va susține din nou candidatura și îi va ajuta să-și ascundă greșelile oribile comise pentru ca anume el să ne conducă și s-o ducă spre mai multe probleme care amenință țara. El nu vrea ca poporul Americii să știe ce pași întreprinde Vladimir Putin pentru a-l ajuta pe Trump în alegeri și de ce lui Putin e foarte important să se implice, pentru politica externă a lui Donald Trump e un adevărat cadou pentru Kremlin”.

Această declarație șocantă și umilitoare pentru americani reprezintă o reacție la decizia recentă a directorului Serviciilor Naționale de Informații, John Ratcliffe, de a renunța la briefingurile verbale pentru membrii comisiei pentru securitate și informații a Camerei Reprezentanților, dedicate asigurării securității în campania prezidențială. Acum aceștia vor primi informații doar în scris. Desigur, pentru a ascunde ajutorul lui Putin, oferit lui Trump, așa cum susține Biden? Din păcate, potrivit lui Ratcliffe, motivul este unul simplu: scurgeri ai informațiilor secrete, mai ales scurgeri care le distorsionează caracterul:

“La câteva minute după finalizarea unui astfel de briefing, un șir de membri ai congresului au ieșit în fața jurnaliștilor și le-au livrat informații cu caracter secret în scopuri politice. (...) Pentru a crea o imagine distorsionată, potrivit căreia Rusia ar reprezenta o amenințare mai mare decât China. (...) Nu mi-aș dori să diminuez rolul Rusiei. Ea reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea noastră națională, însă amenințările din partea Chinei sunt mult mai importante. Cei care spun altceva caută să politizeze serviciile de informații în propriile interese”.

Despre ce, de fapt, a vorbit Ratcliffe? Despre faptul că democrații, de genul lui Adam Schiff, livrează presei doar informații care vizează Rusia, ignorând cele legate de China. Aici important nu este în ce măsura am putea avea încredere în datele serviciilor americane, legate de imixtiunile străine în alegerile prezidențiale (din nou hackerii și profilurile din rețele de socializare, care influențează opinia publică?), cel mai interesant este faptul că inclusiv serviciile speciale vorbesc deschis despre tentativele congresmanilor de a manipula cu informații pentru a-l ataca pe Trump.

Pe de altă parte, desigur, e un mare progres: în 2016 administrația Obama forța serviciile de informații să fabrice “probe” despre legăturile candidatului Trump cu rușii, să fileze, iar acum “Deep State” este nevoit să apeleze în luptă la congres și presă. Însă aceste schimbări nu au influențat imaginația – de toate se face vinovat în continuare Putin.

Spiritul lui Putin incită mereu: ba în martie, în Portland, l-a posedat pe Derek Chauvin (care l-a ucis pe George Floyd, după care s-au declanșat acțiunile Black Lives Matter), ba în august, în Kenosha, l-a posedat pe Kyle Rittenhouse de 17 de ani, care a tras în doi atacatori “care lupta împotriva discriminării rasiale și abuzurile poliției”, ba revine din nou în Portland, pentru în chipul activistului Antifa, Michael Reinoehl, care a tras în trumpistul Aaron Danielson. Apoi, posedând toată componența comisiei de pe lângă primăria din Washington, a propus eliminarea (sau transformarea) monumentelor lui Washington și Jefferson din capitala americană.

Ne e frică să ne imaginăm ce ar mai putea inventa acești provocatori ruși în următoarele două luni ale campaniei: nu există mizerii la care nu ar fi gata să recurgă pentru a-l ajută pe Trump să învingă.

Ar fi în stare chiar și să însceneze un atentat la viața lui Trump pentru ai acuza pe democrați și Biden. Sau, îl vor omorî pe Biden, pentru a-și păstra omul lor – Trump, la Casa Albă. Însă nu le va reuși: toată lumea știe că rușii recurg la oribilul „Noviciok”, care nu ucide, ci doar lasă urme care duc la Kremlin. La fel de clare precum “urmele rusești” în alegerile americane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

391
Tagurile:
Donald Trump
Tematic
Ivanka Trump: ”Donald Trump a schimbat Washingtonul!”
Trump le dă peste nas provocatorilor! Lecție pentru cei care se sperie de manifestații!
Maduro spune că Trump a „aprobat” asasinarea lui
Twitter a eliminat o postare a lui Trump pentru încălcarea drepturilor de autor
Viktor Orban și Ursula von der Leyen

Blocaj în Comisia Europeană? Răspuns riscant pentru Ungaria

405
În loc să recunoască vina și să aplaneze o situație tensionată, Comisia Europeană îl provoacă pe Orban Viktor, uitând Ungaria nu are comportamentul pasiv și umil al României

BUCUREȘTI, 30 sept – Sputnik. Așa cum am anunțat, premierul maghiar Orban Viktor a cerut expres demiterea vicepreședintelui Comisiei Europene, comisarul Vera Jourova, acuzând-o că a jignit Ungaria într-un interviu acordat publicației germane ”Der Spiegel”. 

”Domnului Orban îi place să spună că construiește o democrație iliberală”, a declarat pentru ”Spiegel” Vera Jourova, completând ”Aș spune: construiește o democrație bolnavă”.

Reacția Ungariei a fost imediată, mai întâi prin ministrul Justiției, Varga Judit, care a cerut ferm: ”Jourová trebuie să demisioneze!”

”Nicio instituție democratică nu ar trebui să tolereze un lider care folosește astfel de insulte, așa cum a făcut-o în interviul din Spiegel”, a spus ministrul, adăugând că „definirea Ungariei ca democrație bolnavă umilește poporul maghiar, contrazice valorile europene și aduce rușine Comisiei Europene!”

Mai mult, în scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, premierul Orban Viktor a anunțat un demers unilateral ferm: Ungaria suspendă relațiile politice cu Jourova.

”Vicepreşedintele Comisiei Europene a jignit Ungaria, de aceea Guvernul ungar suspendă relaţiile politice cu Vera Jourova” – a scris premierul Orban Viktor, în scrisoarea adresată preşedintelui Comisiei.

Ori, se pare că se va intra într-un blocaj ”politic” sau chiar instituțional, pentru că răspunsul peședintei CE a fost ferm – și ca o provocare pentru Orban:

”'Preşedinta Ursula von der Leyen lucrează îndeaproape cu vicepreşedinta Jourova privind statul de drept”, a transmis Comisia Europeană. ”Vicepreşedinta se bucură de deplina încredere a preşedintei”.

Mai mult, prin purtătorul de cuvânt Dana Spinanț, președinția Comisiei transmite că ”Îngrijorările noastre atunci când este vorba despre statul de drept în Ungaria sunt binecunoscute”.

”Ele vor fi tratate în raportul nostru privind statul de drept, pe care îl vom prezenta mâine. În acest raport, noi evaluăm situaţia din toate statele membre”, a declarat purtătorul de cuvânt, românca Dana Spinanţ.

Cu siguranță, această reacție dură va avea consecințe, pentru că Orban Viktor nu e liderul care să lase o asemenea provocare fără răspuns. Pe de altă parte, este ciudată atitudinea Comisiei Europene care, în loc să aplaneze o situație tensionată, a amplificat-o prin acest răspuns.

Și, fără dubii, declarația Verei Jourova în presa germană a fost insultătoare, fapt pentru care ar trebui să explice ce a dorit să spună sau să-și ceară scuze.

Dar, probabil că ”guvernul Europei” s-a obișnuit cu atitudini umile și servile, precum cele ale României față de instituțiile europene și euroatlantice.

405
Tagurile:
Ungaria, Blocare, Comisia Europeană

Загрузка...
Codrin Stefanescu

Codrin îl scoate vinovat pe Ciolacu, acuzații dure

599
Fostul secretar general îl acuză pe actualul președinte al PSD de un fenomen periculos care se simte în PSD  - și a cauzat pierderi la actualele alegeri

BUCUREȘTI, 30 sept – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Au fost alegerile din 27 septembrie un dezastru pentru PSD? La nivel național, nu se poate spune asta. Dar semnalele nu sunt bune, din multe zone. Dar, cel mai grav, cu câteva excepții, s-a făcut simțită o demobilizare a electoratului PSD, fapt subliniat de mulți analiști.

În plus, au existat trădări și negocieri eșuate în mod încă neelucidat, cum a fost în cazul Capitalei.

O reacție dură pe tema asta a avut-o Codrin Ștefănescu, care recunoaște că PSD a fost trădat.

”E adevărat! Ne-au trădat primari, prieteni sau aliați! Rând pe rând au îngroșat armata de strânsură a lui Orban”, scrie Codrin, completând – ”că au fost șantajați, amenințați sau pur și simplu cumpărați la bucata, chiar nu mai contează!”.

Efectul a fost clar, iar fostul secretar general spune fără ocolișuri: ”Ne-au lăsat baltă în mijlocul luptei cu un adversar extrem de toxic pentru țară. Au îmbrăcat tricourile galbene și au uitat de PSD și de membrii săi, care i-au sprijinit în trecut. Pa și la revedere!”.

Dar, cel mai grav este, așa cum spuneam, fenomenul de demobilizare și chiar demoralizare a electoratului social democrat – iar pentru asta Codrin îl consideră vinovat pe Marcel Ciolacu și ”echipa” sa.

”Nimeni și nimic nu a reușit sa-i demoralizeze atât de grav pe votanții noștri, cum a reușit să o facă Ciolacu și mică sa gașcă de prieteni ai Sistemului!”, acuză Codrin, ”Pentru că tot ceea ce nu suportă, admite, acceptă membrii de partid, susținătorii sau votanții noștri tradiționali, se află azi în conducerea PSD!”.

Și, atenție, Codrin spune clar: ”Mulți dintre ei au lipsit de la vot din acest motiv!”. Și încă un aspect – dacă acum un aport major l-a avut dorința primarilor și a șefilor de județ de a-și păstra puterea, la parlamentare există pericolul implicării mai slabe a acestora, cum a fost la europarlamentare.

599
Tagurile:
Rezultate, alegeri locale, PSD, Marcel Ciolacu, Codrin Ștefănescu

Загрузка...
Vaccin

Majoritatea americanilor nu vor facă vaccinul Covid-19

0
(reînnoit 21:40 01.10.2020)
Deși pandemia a luat viața a peste 200.000 de oameni din SUA, mai puțin de 50% dintre americani vor să fie vaccinați împotriva Covid-19 dacă ar fi plătiți cu 100 de dolari.

BUCUREŞTI, 1 oct – Sputnik. În Statele Unite, scepticismul în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19 este în creștere, mai puţin de jumătate dintre respondenți spunând că vor să fie vaccinaţi dacă li se oferă 100 de dolari, a dezvăluit un nou sondaj Axios-Ipsos, citat de Sputnik France.

Primul vaccin împotriva coronavirusului
РФПИ и Центр имени Гамалеи

Din peste 1.000 de participanți, doar 44% au spus că vor să fie vaccinați cu condiția să primească în schimb 100 dolari. Doar 26% au spus că sunt pregătiți să plătească 100 de dolari pentru a primi vaccinul.

Totuşi, mai mult de jumătate au declarat că este mai „probabil” să îl primească dacă asigurarea lor de sănătate acoperă costul integral.

Același sondaj arată că oamenii ar fi mai încrezători dacă vaccinul ar fi recomandat de medicul lor personal (62%). De asemenea, aprobarea de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) i-ar face pe 54% dintre respondenți să aibă încredere într-un vaccin, în timp ce aprobarea din partea președintelui Donald Trump ar încuraja doar 19% dintre respondenți să aibă încredere în vaccin. De asemenea, majoritatea celor care s-au identificat drept republicani (60%) au spus că aprobarea președintelui nu i-ar determina să decidă dacă să primească sau nu vaccinul.

Situație epidemiologică

Statele Unite sunt cea mai afectată țară atât din punct de vedere al deceselor, cât și al numărului de cazuri, cu 206.959 decese la 7.233.946 de cazuri, potrivit Universității Johns-Hopkins. Cel puțin 2.840.688 de persoane au fost declarate vindecate.

Donald Trump a anunțat luni distribuirea în Statele Unite a 150 de milioane de teste rapide pentru depistarea coronavirusului în 15 minute, o metodă asemănătoare testelor de sarcină, mult mai rapidă decât testele moleculare utilizate de la începutul pandemiei.

0
Tagurile:
SUA, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Cât de periculos este vaccinul: SUA solicită un răspuns, Europa numără profiturile
Medicii SUA, interesați de vaccinul rusesc împotriva COVID-19
Rusia: A fost eliberat un patent pentru cel de-al doilea vaccin anti-COVID-19

Загрузка...