Mirel Palada

Mirel Palada: ”Stăpânirea europeană va face din noi demni urmași ai slugilor și iobagilor”

676
(reînnoit 13:36 02.09.2020)
”Se va institui din nou starea de urgență, va ține cît timp va fi nevoie să ne bage mințile în cap - să ne disciplineze, să facă cețăteni de coteț din noi, oameni noi ai vremurilor noastre, docili și pieptănați și umili și numa buni de controlat”.

BUCUREȘTI, 2 sept – Sputnik. Cunoscutul sociolog Mirel Palada este extrem de sceptic în privința viitorului:  ”La toamnă, după alegeri, ne vor băga din nou în coteț. Vor bloca toată țara, toată realitatea”, completând ironic – ”O să fie bine. O să vă și placă”.

Dar, atenție – Palada spune că acest viitor sumbru nu e de la noi. ”E de la stăpînirea europeană”, adică ”va fi directivă din partea fuhreriței germane să ne bage la coteț. Iar toată Europa se va conforma, disciplinată și speriată”.

Cum se va face asta? ”Mașinăria de zgomote propagandistice va fi pusă din nou în mișcare”, spune Palada, arătând că ”vor începe să urle toți mișeii civili de tip Lucian Mîndruță și vor speria pufoșii mai abitir decît în primăvară”.

”E simplu. E ca la război”, spune Palada, explicând că ”în primăvară am avut prima campanie. Campania de covid de primăvară. Am fost trimiși pe frontul fricii. Am stat în linia întîi, în carantină și în sperietură și în zeamă de catastrofă, vreo două-trei luni”.

Și, atenție la logică: ”Problema generalilor care ne conduc viața este că știu că soldații suferă mai devreme sau mai tîrziu de epuizare. Generalii știu că orice soldat care stă în tranșee cedează la un moment dat, dacă îl ții prea mult în zeamă și în frică”.

”Pe vremuri diviziile bătute de gloanțe erau trase în spate, să-și revină cît de cît. Soldaților li se dădea în mod organizat băutură la discreție, țigări, distracție, somn și femei, p*zdă fără număr, cît poate veteranul să consume, să i se pară viața un pic mai suportabilă”, scrie sociologul.  

Noi ne-am afla într-o situație asemănătoare acum, ”pe frontul controlului social pe bază de covid: ”Ordin de la stăpînirea nazisto-perfectă: vară, relaș, intermezzo între cele două campanii covid”.

”Așa că pe timpul verii s-au gîndit să ne dea permisie - să ne retragă un pic în spatele frontului, la recuperare”, scrie Palada. ”Un pic de soare. Un pic de mare. Un pic de turism internațional. Un pic de terase. Hai, la odihnă cu voi, relaxați-vă și făceți-vă că sînteți liberi. Că acuși vine toamna și o luăm de la cap”.

Ei bine, acum a venit toamna și ”momentul de respiro a trecut”. În curînd se va auzi lătrătura ordinului nazist: capu’ la fund din nou”, scrie Palada – care completează însă cu un aspect esențial – asta ”nu înainte să prestăm alegeri, căci democrația are nevoie de o simulare convingătoare. După alegeri, să cîștige liberalii. Pînă atunci nu e catastrofă. Doar după”.

”Iar noi, soldați disciplinați și proști și temători, vom executa ordinul întocmai și la timp”, scrie Palada. ”Vom intra din nou în tranșeele neputinței, ale fricii și catastrofei programate din telecomandă, din vocile slinoase ale lui Lucian Mîndruță și Prelipceanu și CT Popescu și toți ceilalți civili slinoși și necesari”.

Ce va urma, e clar pentru sociolog: ”Se va institui din nou starea de urgență. Iar vor urla sirenele de ambulanță. Iar va umbla armata pe stradă, cu glonț pe țeavă, să ne caute la documente, de ce umblăm liberi de capu’ nostru. Iar va pune miliția imnu’ la megafoane, să salte inima de patriotism cît stăm ascunși după perdele, pe balcon”.

De fapt, ”Iohannis chiar ieri ne-a amenințat deja că va institui din nou starea de urgență”, atrage atenția Palada, care e convins că președintele ”o va face”.

„Nu că îl duce pe el capul, ci că îl presează Mutti Merkel, valkiria dominatoare. O să primească ordin”, scrie Palada ironic. ”El o să presteze zece flotări, docil și țapăn, cum îi șade bine subordonatului. Și pe urmă o să execute cu entuziasm ordinul. O să ne pună și pe noi să prestăm zece mii”.

Concluzia este că ”O să stăm în casă toamna, iarna, primăvara. Căci Covidul este groaznic de periculos și va ține cel puțin trei ani. Cinci ani. Șapte ani. It is known, khaleesi. E groaznic de periculos”.

”Și va ține cît timp va fi nevoie să ne bage mințile în cap”, spune Palada, mergând mai departe cu motivația: ”Să ne disciplineze. Să facă cețăteni de coteț din noi, oameni noi ai vremurilor noastre, docili și pieptănați și umili și numa buni de controlat. Demni urmași ai slugilor și iobagilor de pe vremuri”.

O întrebare cheie – și o parafrază la celebrul slogan al lui Iohannis: ”Vă place cum își iau realitatea înapoi? Vă place cum ne fură viețile și noi nu zicem nimic?”

”Beți încet, că-i destulă. Ajunge la toată lumea. Cu grijă, că e vîscoasă și un pic sărată. Lasă, că e bună. E necesară. E sănătoasă. Face bine la ten. Face și cetățeni responsabili din noi. Și mai conține și proteine. Ghinion”, încheie Palada sceptic – sau sinistra sa viziune.

O precizare – cunoscutul sociolog este și un talentat scriitor, iar multe dintre postările sale nu trebuie luate stricto sensu, ci ca niște dizertații privind posibile realități. Dar, atenție, viziuni bazate pe studii și observații atente, ce-i drept.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

676
Tagurile:
UE, Mirel Palada
Tematic
Controversatul Mirel Palada face un gest unic pentru o persoană publică!
Controversatul Mirel Palada - cel mai ciudat mesaj de Crăciun!
După bătaie, Mirel Palada a revenit la atac: "Ce-o să v-o mai tot luați..."
Alegerile prezidențiale în Belarus

UE și SUA: Polonia se descurce singură cu Belarusul

274
(reînnoit 17:01 25.09.2020)
Occidentul își va continua o retorică dură în raport cu puterea de la Minsk, însă va evita orice confruntare reală.

MOSCOVA, 25 sep – Sputnik, Irina Alksnis. Reacția Occidentului la inaugurarea președintelui a fost una prognozabil de negativă.

Inițial, reprezentantul Departamentului de Stat a spus că SUA nu îl consideră pe Aleksandr Lukașenko un președinte legitim ales, pentru că “rezultatele anunțate au fost fabricate și nu reflectă o legitimitate”.

Apoi a fost emisă o declarație specială a șefului diplomației UE, Josep Borrell, în care noul mandat al lui Aleksandr Lukașenko a fost calificat drept unul “lipsit de orice legitimitate democratică”. De asemenea, s-a menționat că inaugurarea (în document acest cuvânt este luat în ghilimele) “contravine voinței a unei bune părți a populației” republicii, fapt exprimat printr-o “multitudine de acțiuni protest pașnice”.

Declarația lui Borrell prezintă, desigur, ample oportunități pentru malioțizitate. Spre exemplu, am putea prognoza din start că rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA, indiferent de rezultate, vor contraveni voinței a aproximativ jumătate de americani, pentru că țara este divizată. În plus, acolo există o abundență suficiente de acțiuni de protest. Astfel, document prezentat ar putea fi aplicat și asupra realităților de peste ocean.

La rândul său, formularea “legitimitatea democratică” face aluzie că în opinia Bruxellesului, există și alte tipuri de legitimitate, iar conform lor – Aleksandr Lukașenko este deplin legitim.

Cea din urmă, apropo, explică șezutul Occidentului pe două scaune, pentru că această retorică dură se îmbină cu o poziție vădit slabă și de compromis în raport cu Minsk în practică.

Niște sancțiuni cu adevărat dure împotriva Belarusului nu au fost aplicate. Mai rău: în jurul acestei probleme au apărut noi reglări de conturi în interiorul UE, pentru că Cipru cere totodată impunerea și unor măsuri restrictive împotriva Turciei, blocând sub acest pretext procesul.

Ambasadorii occidentali nu au fost rechetați. Nu doar nu au fost retrași: americanii continua să-și restabilească relațiile dimplomatice cu republica după un îngheț îndelungat. Acum câteva zile comisia senatului SUA pentru afacerile internaționale a aprobat candidatura noului ambasador. Timp de 12 ani ambasadele ambelor state sunt conduse de reprezentanți provizorii, după o retragere reciprocă din cauza introducerii de către Washington a sancțiunilor împotriva companiilor belaruse în anul 2008.

Pe acest fundal, chiar și cele mai dure mesaje reprezintă o manifestare a unei sălăbiciuni și o incapacitate de a influența evenimentele, fapt care corespunde realității. În cazul dat, Occidentul merită o apreciere pentru faptul că a început să-și conștientizeze și, cel mai important, să-și accepte limitele posibilităților.

Fără nicio îndoială, o astfel de reacție la alegerile din Belarus a devenit un rezultat, inclusiv, al lecției foarte dureroase a Venezuelei. A trecut peste un an și jumătate de când peste 50 de state, preponderent occidentale, l-au recunoscut pe Juan Guaido în caltiate de președinte legitim al Venezuelei. Însă această decizie nu a avut nicio influență asupra realității, în care conducătorul real până în prezent este Nicolas Maduro.

Dacă Statele Unite și Europa își pot permite să ignore o țară mică din America Latină, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic ieșit din comun sau că deloc nu s-au împotmolit, atunci o astfel de strategemă aplicată unui stat din centrul Europei ar fi mult mai dificilă. Mai ales că Belarusul este implicat în niște procese internaționale importante, precum reglementarea conflictului din Donbas, motiv pentru care e nevoie de niște acțiuni calculate, cu niște consecințe previzibile.

O altă circumstanță importantă, care influențează asupra diminuării entuziasmului Occidentului în raport cu posibilele acțiuni împotriva Minskului, este faptul că tot ce se întâmplă acolo este în mare parte un proiect polonez. Anume Varșovia se află în spatele protestelor, ea asigură un sprijin politic și mediatic liderilor opoziției belaruse. Ce-i adevărat, rezultatele impresionează în sens strict negativ: fenomenul “Președintele Sveta” (anume așa se numește profilul de Instagram al Svetlanei Tihanovskaia) poate servi drept model pentru o proastă strategie din punct de vedere al tehnologiilor politice.

Polonia s-a implicat în bătălie, însă nu are suficiente forțe pentru a-și impune scenariul. În plus, Minskul a început să răspundă: presa anunță despre problema exportului de mărfuri poloneze în Belarus. Cu alte cuvinte, polonezii au călcat, ca de obicei, pe greblă.

Nu e deloc surprinzător faptul că acum polonezii vor să fie ca musca la arat: ca Europa de Vest și SUA să-și mobilizeze artileria grea, obținând răsturnarea lui Aleksandr Lukașenko, pentru ca apoi Varșovia să devină cel mai mare beneficiar al acestor procese.

Doar că Berlinul, Parisul, Breuxellesul și Washingtonul nu au astfel de dorințe și e puțin probabil ca în aceste capitale să existe un entuziasm de realizare a viselor poloneze.

Prin urmare, Occidentul va continua direcția unui discurs dur în adresa Minskului, evitând o confruntare reală, pentru că nu are nicio dorință de a se implica într-un nou joc geopolitic, condamnat la eșec. În ultimii ani au avut suficient de multe eșecuri.

274
Tagurile:
Polonia, UE, SUA, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Borrell: Rusia poate contribui la un dialog intern în Belarus
Tu -160 rusești au zburat de-a lungul frontierelor Belarusului cu NATO
Bombardierele rusești au zburat de-a lungul frontiere vestice a Belarusului
Lukașenko a preluat oficial noul mandat de președinte

Загрузка...
Donald Trump

Expert: Trump nu vrea se amestece în cazul lui Navalnîi

125
(reînnoit 14:55 25.09.2020)
Un grup de senatori americani propun aplicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei sub pretextul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi. Ce se ascunde în spatele acestei initiative.

BUCUREȘTI, 25 sep – Sputnik. Un grup de senatori americani a înaintat un proiect de lege care prevede aplicare unor sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu cazul bloggerului rus Aleksei Navalnîi. Politologul Vladimir Mojegov a calificat această inițiativă drept niște “vorbe în vânt” într-o intervenție la radio Sputnik și a explicat de ce.

Un grup de senatori americani a înaintat un proiect de lege cu privire la aplicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei din cauza incidentului cu Aleksei Navalnîi, anunță pe site-ul său senatorul republican Marco Rubio.

Documentul prevede introducerea unor măsuri restrictive împotriva unor demnitari ruși, care, în opinia autorilor, “sunt implicați direct în încălcarea dreptului internațional”, inclusiv în “otrăvirea” lui Navalnîi.

Proiectul de lege determină autoritățile americane să raporteze congresului despre informațiile de care dispune despre resursele financiare ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și anturajul său. Totodată, acesta obligă Casa Albă să răspundă la întrebarea dacă Rusia a încălcat legislația SUA, care interzice utilizarea armelor chimice și biologice.

Pe lângă lui Marco Rubio, documentul a fost aprobat de senatorul republican Mitt Romney, democrații Chris Coons, Ben Cardin și Chris Van Hollen.

Pentru ca proiectul de lege să fie adoptat, acesta trebuie să obțină susținerea senatului, a camerei reprezentanților și să fie semnat de președintele SUA.

În emisia radio Sputnik, politologul rus Vladimir Mojegov a comentat inițiativa senatorilor.

“E o activitate pur publică. Despre ce fel de rapoarte poate fi vorba? Sunt niște lucruri cu totul nerealiste. Toate acestea inițiative reprezintă o pălăvrăgeală, o retorică îndreptată spre tensionarea a atmosferei în plină campanie. În plus, cazul lui Navalnîi este mai curând o agendă a democraților. Republicanii s-au alăturat fără prea multă dorință la astfel de inițiative. În orice caz, Trump are o atitudine foarte atentă și distanțată. Și secretarul de stat Mike Pompeo a spus că va fi nevoie de o reacție doar atunci când se vor cunoaște detaliile incidentului și că, deocamdată, nu este clar ce se întâmnplă”, a spus Vladimir Mojegov.

În opinia lui, americanii ar fi putut obține informații de la nemți cu privire la Navalnîi, însă nu ei nu au adresat astfel de solicitări.

“A fost un soi de pretext pentru sancțiuni, însă, deocamdată, astfel de solicitări nu au fost adresate. Iată de ce cred că e doar vorba de o simplă pălăvrăgeală... E o istorie foarte neclară, iată de ce Trump nu vrea să se implice în ea – e aventură a democraților, în care el nu vrea să se împotmolească. Din câte mi se pare, democrații vor promova insistent această agendă, iar Trump se va distanța”, consideră politologul.

Aleksei Navalnîi a fost internat de urgență în spitalul din Omsk pe 20 august, după ce s-a simțit rău în avion. Medicii ruși l-au diagnosticat cu tulburări metabolice, care au provocat o scădere a nivelului de glicemie. Deocamdată, nu se cunoaște cauzele acestei stări. În sângele și urina lui Navalnîi nu au fost descoperite substanțe toxice.

Ulterior, acesta a fost transportat în Germania. La începutul lui septembrie, guvernul german a declarat că cetățeanul rus a fost otrăvit cu o substanță toxică din grupul “Noviciok”. Moscova a solicitat Berlinului să ofere mai multe informații despre rezultatele analizelor de laborator, însă nu a urmat niciun răspuns.

Totodată, se cunoaște că serviciul german de informații BND are acces la Noviciok începând cu anii 90. În afară de aceasta, substanțele din grupul menționat sunt studiate în peste 20 de state occidentale, inclusiv de Marea Britanie, SUA, Suedia, Cehia.

Rusia, în conformitate cu decretul prezidențial din anul 1992, a încetat orice activități în domeniul dezvoltării armelor chimice, iar în 2017 a distrus toate rezervele de astfel de substanțe, fapt confirmat de OPCW.

125
Tagurile:
SUA, Germania, Rusia, Aleksei Navalnîi, Donald Trump
Tematic
Peskov: Rusia încearcă să obțină date de la OPCW în cazul lui Navalnîi
Berlinul a refuzat să răspundă unde se află sticla din care a băut Navalnîi
Kremlinul a comentat situația probelor în cazul lui Navalnîi
Navalnîi a fost externat - e perfect sănătos
Moscova: Berlinul a refuzat să organizeze discuția lui Navalnîi cu anchetatorii
Moscova acuză Vestul de o campanie de dezinformare în cazul lui Navalnîi

Загрузка...
Londra

Al 3-lea val de Covid-19 în UK lockdownul doar amână criza

0
Marea Britanie s-ar putea confrunta cu un al treilea val de Covid-19, a avertizat un consilier al guvernului britanic, Mark Woolhouse. Însă a atras atenţia că blocajul nu trebuie privit ca o soluție pe termen lung împotriva virusului.

BUCUREŞTI, 27 sept – Sputnik. Woolhouse, membru al Grupului științific consultativ pentru situații de urgență (SAGE) din Marea Britanie, a declarat duminică pentru BBC că un alt val de cazuri de Covid-19 ar putea să apară, chiar dacă guvernul se luptă să încetinească un presupus „al doilea val” al bolii.

Este „pe deplin posibil” să existe un „al treilea val” de Covid-19, a spus consilierul științific, fiind întrebat despre această probabilitate. Totuşi, acesta a subliniat că faptul de a ordona oamenilor să stea acasă și alte restricții privind circulația nu ar scuti țara de un număr mai mare cazuri de coronavirus.

„Tot ce a putut să facă vreodată un blocaj a fost amânarea problemei (…). De fapt, nu rezolvă problema pe termen lung. [Această măsură] nu determină virusul să dispară”, a subliniat Woolhouse, potrivit RT

De asemenea, consilierul a făcut apel la așteptări mai realiste cu privire la un potențial vaccin, argumentând că, şi în cazul în care un vaccin împotriva Covid-19 ar fi dezvoltat în următoarele șase luni, este puțin probabil ca acesta să fie gata de a fi lansat pentru public în acea etapă.

Din cauza creşterii cazurilor zilnice, Marea Britanie a impus blocaje locale, a obligat pub-urile și restaurantele să închidă la ora 22:00 și a interzis întâlnirile în grupuri de peste șase persoane. De asemenea, au fost mărite amenzile pentru cei care încalcă măsurile.

Sâmbătă, Marea Britanie a raportat 6.042 de noi cazuri confirmate în ultimele 24 de ore, ceea ce a adus totalul la peste 429.000 la nivel naţional.

Cu toate acestea, creșterea numărului de cazuri noi nu a corespuns unei creșteri a deceselor, indicând doar o creștere a testelor prin care au fost identificate un număr mai mare de infecții ușoare în rândul populației.

Studii recente, precum și cercetările efectuate de SAGE, au stabilit o legătură între politicile de blocare şi mii de decese suplimentare. Potrivit estimărilor guvernului, până la 75.000 de persoane ar putea muri ca urmare a măsurilor adoptate pentru a împiedica virusul.

0
Tagurile:
coronavirus, COVID-19, Marea Britanie
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
UK: „Vine al doilea val de COVID-19” - un nou lockdown?
COVID-19 în UK: noi măsuri drastice - 10.000 lire amendă
UK: „nu poate fi exclus” un al doilea lockdown - Dominic Raab
UK va „infecta în mod deliberat” voluntarii cu coronavirus

Загрузка...