Ion Cristoiu

Cristoiu de pământ cu Iohannis politica grețoasă a PNL și strategia nevestelor curve

2859
”Traseismul politic atît de greţos, racolările din partea PNL s-au făcut, se fac și se vor face cu acceptul lui Klaus Iohannis, dacă nu chiar la indicația sa”

BUCUREȘTI, 27 aug – Sputnik. Fără dubii, Ion Cristoiu e un om bine educat și un ziarist de școală veche; altfel nu se explică politețea și răbdarea cu care suportă și comentează cu stoică răbdare declarațiile tupeiste ale diverșilor parveniți actuali.

Uneori însă, patriarhul presei române mai și explodează – ne amintim cum l-a făcut de doi bani în direct pe Victor Ponta, la fosta Antena 2.

Acum, în cazul cel mai straniu din politica românească, președintele Iohannis, cel care a încălcat Constituția mai mult decât toți predecesorii săi la un loc, Cristoiu începe să dea semne că nu mai suportă!

”Racolările din partea PNL s-au făcut, se fac și se vor face cu acceptul lui Klaus Iohannis, dacă nu chiar la indicația sa”, scrie negru pe alb Cristoiu, spunând fără menajamente că ”Un lucru e sigur în România anului 2020. De siguranţa unei axiome: Klaus Iohannis are putere deplină în PNL”.

Cristoiu amintește de participările la reuniunile interne ale partidului, de întîlnirile cu liderii PNL pe la vilele de protocol ale Guvernului, de abordarea Guvernului PNL, ”ca un Guvern al Său”, prin toate astea Klaus Iohannis ”a dovedit cu prisosinţă că taie şi spînzură în PNL”.

”Pentru a pune capăt cultivării ruşinosului aviatorism politic de către partidul care a denunţat fenomenul pe cînd se afla în Opoziţie”, adică al transferului de primari de la PSD, Klaus Iohannis nu avea nevoie nici măcar de ”intervenţie efectivă”, ci era ”de-ajuns să tune şi să fulgere în intervenţiile sale publice”.

Ceea ce Iohannis NU a făcut, încurajând deci fenomenul – sau fiind chiar în spatele lui!

Ca argument, Cristoiu reproduce un pasaj din conferinţa de presă din 16 august 2020, penibila fază, evident regizată, cu ”giroscopul”, în care Iohannis era întrebat ”de ce aţi girat aceste racolări de la PSD”.

”Nu le-am girat, ba dimpotrivă, cum şi dumneavoastră, şi toţi ceilalţi ştiţi foarte bine că şi săptămîna trecută m-am exprimat clar, franc, împotriva traseismului politic. (…) Eu nu am girat niciodată un traseism politic, nici nu am de gînd să o fac şi nici nu cred că cineva bănuieşte că am făcut-o. (…) Acei primari sau parlamentari sau consilieri care au trecut de la un partid la altul nu trebuie să îmi explice mie de ce au făcut-o, fiindcă eu nu am nicio autoritate să îi spun unui politician ce să facă, el, personal”.

Ulterior, Iohannis e întrebat de un alt jurnalist pe această temă, dacă a avut ”o discuţie cu Ludovic Orban, sau intenţionaţi să aveţi o discuţie în acest sens”,

”Eu, Preşedintele, nu sunt în niciun partid – aşa scrie în Constituţie şi, în consecinţă, nu pot eu să intervin într-un partid politic, să îi spun să facă, sau să încurajeze sau să nu încurajeze trecerea unor politicieni dintr-o parte în alta”, a replicat Iohannis, completând interesant – ”sunt împotriva ca un politician să treacă, din motive electoraliste, dintr-un partid în altul”, dar… ”se poate întîmpla ca unii să-şi schimbe doctrina, dar asta mie mi se pare că este o situaţie rarisimă”!...

Ei bine, observă Cristoiu, la următoarea conferinţă de presă, Iohannis a fost din nou întrebat despre racolările făcute de PNL – și mai ales despre un caz special.

”Un fost membru ALDE, fost membru în guvernarea PSD ALDE, criticat îndelung de liberali în moţiuni simple şi chiar într-o interpelare a ministrului economiei, acum este cooptat în guvernul liberal, prin semnătura lui Ludovic Orban, în funcţia de secretar general adjunct, chiar al Ministerului Economiei, adică în subordinea celui care îl critica în 2019”, a spus un jurnalist.

Întrebarea e firească: ”De ce susţineţi un guvern care face în continuare astfel de racolări?”

Răspunsul lui Iohannis e de un tupeu și o ipocrizie uluitoare – ”Guvernul îşi face numirile aşa cum consideră. Nu cunosc persoana despre care vorbiţi şi în consecinţă, nu pot să comentez nimic în această chestiune”.

În articolul de pe „Blogul lui Cristoiu”, jurnalistul redă mai mult din dialoguri – dar am reprodus doar pentru a reda și concluzia lui Ion Cristoiu: ”Iohannis o dă cotită cînd vine vorba de PNL”.

”Cînd apare o întrebare despre PSD, de regulă servită de jurnalişti de la televiziunile cumpărate de PNL cu studiouri cu tot, Klaus Iohannis dă buzna, cu pălăria în cap în viaţa politică internă”, scrie Cristoiu, în schimb, ”Întrebările despre furturile comise de Guvern, despre practicarea prostituţiei politice, despre racolări, despre cultivarea clientelei politice sînt evitate pe motiv că trebuie să fie echidistant faţă de partidele politice”.

Ion Cristoiu spune din nou fără ocolișuri: ”Invocarea racolărilor comise de PSD în 2016 irită prin luarea drept proşti a alegătorilor de Dreapta. Da, PSD a practicat racolările de primari şi parlamentari. Da, dar tocmai de aceea, PSD s-a compromis în ochii tuturor românilor”.

”A spune în gura mare că şi PSD s-a dedat la racolări şi prin urmare PNL are dreptul s-o facă e ca şi cum cea de a doua nevastă a unuia şi-ar justifica adulterul prin faptul că şi fosta nevastă a fost curvă”, scrie Cristoiu,

 Din această cauză, nimic nu stă în calea sentinței: ”Racolările PNL s-au făcut, se fac şi se vor face cu acceptul lui Klaus Iohannis, dacă nu chiar la indicaţia sa”.

”Ludovic Orban nu şi-ar putea permite să apeleze la traseismul politic atît de greţos electoratului de Dreapta dacă ar şti că Preşedintele nu e de acord cu aşa ceva”, scrie Cristoiu, mai ales că ”Ludovic Orban ştie că o intervenţie dură a lui Klaus Iohannis ar adînci iritarea electoratului de Dreapta faţă de racolări”.

Dar, luat cu asalt de presă, ”Klaus Iohannis dă din colţ în colţ - principala sa preocupare e de a evita o reacţie dură faţă de racolări”.

Puteți citi articolul integral de pe cristoiublog.ro

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2859
Tagurile:
PNL, Klaus Iohannis, Ion Cristoiu
Alegerile prezidențiale în Belarus

UE și SUA: Polonia se descurce singură cu Belarusul

280
(reînnoit 17:01 25.09.2020)
Occidentul își va continua o retorică dură în raport cu puterea de la Minsk, însă va evita orice confruntare reală.

MOSCOVA, 25 sep – Sputnik, Irina Alksnis. Reacția Occidentului la inaugurarea președintelui a fost una prognozabil de negativă.

Inițial, reprezentantul Departamentului de Stat a spus că SUA nu îl consideră pe Aleksandr Lukașenko un președinte legitim ales, pentru că “rezultatele anunțate au fost fabricate și nu reflectă o legitimitate”.

Apoi a fost emisă o declarație specială a șefului diplomației UE, Josep Borrell, în care noul mandat al lui Aleksandr Lukașenko a fost calificat drept unul “lipsit de orice legitimitate democratică”. De asemenea, s-a menționat că inaugurarea (în document acest cuvânt este luat în ghilimele) “contravine voinței a unei bune părți a populației” republicii, fapt exprimat printr-o “multitudine de acțiuni protest pașnice”.

Declarația lui Borrell prezintă, desigur, ample oportunități pentru malioțizitate. Spre exemplu, am putea prognoza din start că rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA, indiferent de rezultate, vor contraveni voinței a aproximativ jumătate de americani, pentru că țara este divizată. În plus, acolo există o abundență suficiente de acțiuni de protest. Astfel, document prezentat ar putea fi aplicat și asupra realităților de peste ocean.

La rândul său, formularea “legitimitatea democratică” face aluzie că în opinia Bruxellesului, există și alte tipuri de legitimitate, iar conform lor – Aleksandr Lukașenko este deplin legitim.

Cea din urmă, apropo, explică șezutul Occidentului pe două scaune, pentru că această retorică dură se îmbină cu o poziție vădit slabă și de compromis în raport cu Minsk în practică.

Niște sancțiuni cu adevărat dure împotriva Belarusului nu au fost aplicate. Mai rău: în jurul acestei probleme au apărut noi reglări de conturi în interiorul UE, pentru că Cipru cere totodată impunerea și unor măsuri restrictive împotriva Turciei, blocând sub acest pretext procesul.

Ambasadorii occidentali nu au fost rechetați. Nu doar nu au fost retrași: americanii continua să-și restabilească relațiile dimplomatice cu republica după un îngheț îndelungat. Acum câteva zile comisia senatului SUA pentru afacerile internaționale a aprobat candidatura noului ambasador. Timp de 12 ani ambasadele ambelor state sunt conduse de reprezentanți provizorii, după o retragere reciprocă din cauza introducerii de către Washington a sancțiunilor împotriva companiilor belaruse în anul 2008.

Pe acest fundal, chiar și cele mai dure mesaje reprezintă o manifestare a unei sălăbiciuni și o incapacitate de a influența evenimentele, fapt care corespunde realității. În cazul dat, Occidentul merită o apreciere pentru faptul că a început să-și conștientizeze și, cel mai important, să-și accepte limitele posibilităților.

Fără nicio îndoială, o astfel de reacție la alegerile din Belarus a devenit un rezultat, inclusiv, al lecției foarte dureroase a Venezuelei. A trecut peste un an și jumătate de când peste 50 de state, preponderent occidentale, l-au recunoscut pe Juan Guaido în caltiate de președinte legitim al Venezuelei. Însă această decizie nu a avut nicio influență asupra realității, în care conducătorul real până în prezent este Nicolas Maduro.

Dacă Statele Unite și Europa își pot permite să ignore o țară mică din America Latină, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic ieșit din comun sau că deloc nu s-au împotmolit, atunci o astfel de strategemă aplicată unui stat din centrul Europei ar fi mult mai dificilă. Mai ales că Belarusul este implicat în niște procese internaționale importante, precum reglementarea conflictului din Donbas, motiv pentru care e nevoie de niște acțiuni calculate, cu niște consecințe previzibile.

O altă circumstanță importantă, care influențează asupra diminuării entuziasmului Occidentului în raport cu posibilele acțiuni împotriva Minskului, este faptul că tot ce se întâmplă acolo este în mare parte un proiect polonez. Anume Varșovia se află în spatele protestelor, ea asigură un sprijin politic și mediatic liderilor opoziției belaruse. Ce-i adevărat, rezultatele impresionează în sens strict negativ: fenomenul “Președintele Sveta” (anume așa se numește profilul de Instagram al Svetlanei Tihanovskaia) poate servi drept model pentru o proastă strategie din punct de vedere al tehnologiilor politice.

Polonia s-a implicat în bătălie, însă nu are suficiente forțe pentru a-și impune scenariul. În plus, Minskul a început să răspundă: presa anunță despre problema exportului de mărfuri poloneze în Belarus. Cu alte cuvinte, polonezii au călcat, ca de obicei, pe greblă.

Nu e deloc surprinzător faptul că acum polonezii vor să fie ca musca la arat: ca Europa de Vest și SUA să-și mobilizeze artileria grea, obținând răsturnarea lui Aleksandr Lukașenko, pentru ca apoi Varșovia să devină cel mai mare beneficiar al acestor procese.

Doar că Berlinul, Parisul, Breuxellesul și Washingtonul nu au astfel de dorințe și e puțin probabil ca în aceste capitale să existe un entuziasm de realizare a viselor poloneze.

Prin urmare, Occidentul va continua direcția unui discurs dur în adresa Minskului, evitând o confruntare reală, pentru că nu are nicio dorință de a se implica într-un nou joc geopolitic, condamnat la eșec. În ultimii ani au avut suficient de multe eșecuri.

280
Tagurile:
Polonia, UE, SUA, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Borrell: Rusia poate contribui la un dialog intern în Belarus
Tu -160 rusești au zburat de-a lungul frontierelor Belarusului cu NATO
Bombardierele rusești au zburat de-a lungul frontiere vestice a Belarusului
Lukașenko a preluat oficial noul mandat de președinte

Загрузка...
Donald Trump

Expert: Trump nu vrea se amestece în cazul lui Navalnîi

126
(reînnoit 14:55 25.09.2020)
Un grup de senatori americani propun aplicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei sub pretextul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi. Ce se ascunde în spatele acestei initiative.

BUCUREȘTI, 25 sep – Sputnik. Un grup de senatori americani a înaintat un proiect de lege care prevede aplicare unor sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu cazul bloggerului rus Aleksei Navalnîi. Politologul Vladimir Mojegov a calificat această inițiativă drept niște “vorbe în vânt” într-o intervenție la radio Sputnik și a explicat de ce.

Un grup de senatori americani a înaintat un proiect de lege cu privire la aplicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei din cauza incidentului cu Aleksei Navalnîi, anunță pe site-ul său senatorul republican Marco Rubio.

Documentul prevede introducerea unor măsuri restrictive împotriva unor demnitari ruși, care, în opinia autorilor, “sunt implicați direct în încălcarea dreptului internațional”, inclusiv în “otrăvirea” lui Navalnîi.

Proiectul de lege determină autoritățile americane să raporteze congresului despre informațiile de care dispune despre resursele financiare ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și anturajul său. Totodată, acesta obligă Casa Albă să răspundă la întrebarea dacă Rusia a încălcat legislația SUA, care interzice utilizarea armelor chimice și biologice.

Pe lângă lui Marco Rubio, documentul a fost aprobat de senatorul republican Mitt Romney, democrații Chris Coons, Ben Cardin și Chris Van Hollen.

Pentru ca proiectul de lege să fie adoptat, acesta trebuie să obțină susținerea senatului, a camerei reprezentanților și să fie semnat de președintele SUA.

În emisia radio Sputnik, politologul rus Vladimir Mojegov a comentat inițiativa senatorilor.

“E o activitate pur publică. Despre ce fel de rapoarte poate fi vorba? Sunt niște lucruri cu totul nerealiste. Toate acestea inițiative reprezintă o pălăvrăgeală, o retorică îndreptată spre tensionarea a atmosferei în plină campanie. În plus, cazul lui Navalnîi este mai curând o agendă a democraților. Republicanii s-au alăturat fără prea multă dorință la astfel de inițiative. În orice caz, Trump are o atitudine foarte atentă și distanțată. Și secretarul de stat Mike Pompeo a spus că va fi nevoie de o reacție doar atunci când se vor cunoaște detaliile incidentului și că, deocamdată, nu este clar ce se întâmnplă”, a spus Vladimir Mojegov.

În opinia lui, americanii ar fi putut obține informații de la nemți cu privire la Navalnîi, însă nu ei nu au adresat astfel de solicitări.

“A fost un soi de pretext pentru sancțiuni, însă, deocamdată, astfel de solicitări nu au fost adresate. Iată de ce cred că e doar vorba de o simplă pălăvrăgeală... E o istorie foarte neclară, iată de ce Trump nu vrea să se implice în ea – e aventură a democraților, în care el nu vrea să se împotmolească. Din câte mi se pare, democrații vor promova insistent această agendă, iar Trump se va distanța”, consideră politologul.

Aleksei Navalnîi a fost internat de urgență în spitalul din Omsk pe 20 august, după ce s-a simțit rău în avion. Medicii ruși l-au diagnosticat cu tulburări metabolice, care au provocat o scădere a nivelului de glicemie. Deocamdată, nu se cunoaște cauzele acestei stări. În sângele și urina lui Navalnîi nu au fost descoperite substanțe toxice.

Ulterior, acesta a fost transportat în Germania. La începutul lui septembrie, guvernul german a declarat că cetățeanul rus a fost otrăvit cu o substanță toxică din grupul “Noviciok”. Moscova a solicitat Berlinului să ofere mai multe informații despre rezultatele analizelor de laborator, însă nu a urmat niciun răspuns.

Totodată, se cunoaște că serviciul german de informații BND are acces la Noviciok începând cu anii 90. În afară de aceasta, substanțele din grupul menționat sunt studiate în peste 20 de state occidentale, inclusiv de Marea Britanie, SUA, Suedia, Cehia.

Rusia, în conformitate cu decretul prezidențial din anul 1992, a încetat orice activități în domeniul dezvoltării armelor chimice, iar în 2017 a distrus toate rezervele de astfel de substanțe, fapt confirmat de OPCW.

126
Tagurile:
SUA, Germania, Rusia, Aleksei Navalnîi, Donald Trump
Tematic
Peskov: Rusia încearcă să obțină date de la OPCW în cazul lui Navalnîi
Berlinul a refuzat să răspundă unde se află sticla din care a băut Navalnîi
Kremlinul a comentat situația probelor în cazul lui Navalnîi
Navalnîi a fost externat - e perfect sănătos
Moscova: Berlinul a refuzat să organizeze discuția lui Navalnîi cu anchetatorii
Moscova acuză Vestul de o campanie de dezinformare în cazul lui Navalnîi

Загрузка...
Alegeri locale în România 2020

Rezultatele alegerilor de la Iași surpriză uriașă

0
(reînnoit 23:49 27.09.2020)
Una dintre primele victorii anunțate cu mare emfază de PNL este contestată de rezultatele declarate de USR – PLUS

BUCUREȘTI, 27 sept – Sputnik. Liberalii au anunțat cu mare pompă că au câștigat Iașiul  - atât la Consiliul județean, prin controversatul ministru Costel Alexe, cât și primăria Iașilor, prin actualul primar Mihai Chirica. Un personaj și mai controversat.

PNL nu a anunțat însă pe ce bază își anunță victoria – pentru că în Iași NU s-a făcut Exist-poll!

Dar, ”nucleara” și surpriza uriașă vine de la candidata USR-PLUS la primăria Iașilor, Cosette Chichirău, care afirmă că meciul se joacă – și că primele rezultate arată că… ea ar fi câștigat!

În plus, după declarația activei parlamentare, PNL nu a îndrăznit să vină cu vreo replică. Iată declarația candidatei Cosette Chichirău.

0
Tagurile:
Iași, alegeri, Rezultate
Тема:
Alegeri locale în România 2020

Загрузка...