Marcel Ciolacu

Cunoscut sociolog în vileag planul Ciolacu-Dâncu! Ținte Firea, Olguța, Șerban Nicolae

2124
”Ciolacu are nevoie de un eșec al Gabrielei Firea, Olguța e foarte probabil să fie mazilită”, jumătate  din actualii parlamentari PSD nu vor mai prinde locuri eligibile, vor acționa ca o oaste rebelă sub comanda disidenților Șerban Nicolae sau Teodorovici”

BUCUREȘTI, 24 aug – Sputnik. Unul dintre cei mai cunoscuți sociologi, fostul consilier prezidențial al lui Băsescu și ministru al Muncii în guvernarea Boc, Sebastian Lăzăroiu a făcut o analiză a Congresului PSD într-un editorial publicat pe ziare.com.

Printre alte afirmații interesante, Lăzăroiu arată că ar exista o ”misiune grea” a ”echipei” Ciolacu-Grindeanu-Dâncu ”nu din partea delegaților la congresul tocmai încheiat”.

Despre obiectivele ”misiunii”, Lăzăroiu spune că ar fi ”reconectarea partidului la valorile europene, evitarea derapajelor anti-democratice, ținerea în frâu a instinctelor populiste înainte de alegeri” și că asta ”ar trebui să se întâmple chiar de mâine”.

Dar, atenție, Lăzăroiu, ajunge la ceea de Dâncu a prefigurat prin referirea la ”tinerii de la Demos”.  Lăzăroiu spune că ”ambițiile echipei sunt însă ceva mai mari și pe termen mai lung. Ele merg mai departe deci și vizează: curățarea partidului de național-comunismul păgubos (moștenit pe filiera PRM), promovarea valorilor stângii moderne, atragerea unor categorii noi de electorat (clasa de mijloc, așa cum e numită în documentele lor programatice).

Ei bine – cine e moștenirea pe ”filiera PRM”: ”E clar că în echipa lui Ciolacu au intrat și indezirabili (moșteniți de la Dragnea). Olguța Vasilescu este doar unul dintre ei. Spre deosebire de Firea, Vasilescu nu e foarte grăbita și nu vizează scaunul lui Ciolacu pe termen scurt”.

Pe termen lung, însă, ea își dorește refacerea polului PRM în partid. În plus, este regina neîncoronată a populismului din România. Dancu si Ciolacu știu foarte bine ce pericol reprezintă, dar o tolerează în comitetul de conducere în perspectiva celor doua scrutine (Doljul încă aduce voturi). După alegeri, într-un interval rezonabil, e foarte probabil să fie mazilită””, scrie Lăzăroiu.

Sociologul pune clar problema: ”Național-comunismul târziu, perpetuat de Vadim Tudor după revoluție, are încă destui adepți în România. Lideri în partid, la nivel local și central, care să-l folosească retoric sunt cu duiumul. Olguța Vasilescu e doar cazul cel mai notoriu. Fără îndepărtarea acestora de la decizie, echipa Ciolacu nu va reuși să-l facă un curent marginal în partid”.

Ne reamintim că, în momentul în care s-a pus problema revenirii lui Dâncu, o opoziție puternică a venit de la Olguța Vasilescu.

Dar ținta principală a lui Ciolacu NU ar fi Olguța, ci chiar Gabi Firea – despre care Lăzăroiu susține că, ”în mod paradoxal, Ciolacu are nevoie de un eșec al Gabrielei Firea la București”.

”O victorie i-ar pune în pericol poziția în partid și ar duce la ratarea misiunii primite. Firea este exact prototipul liderului care poate prelua ștafeta populista și anti-democratică de la Dragnea, doar că o va ridica la un nivel încă și mai autoritar decât antecesorul teleormănean”, scrie fostul consilier al lui Băsescu.

Ținte ale tandemului Ciolacu-Dâncu ar fi și Șerban Nicolae sau Florin Iordache, dar și ”aproape jumătate  din actualii parlamentari” PSD care ”nu vor mai prinde locuri eligibile pentru un nou mandat”.

”Unii dintre ei e posibil să fie recrutați de PNL (pentru a evita o cădere a guvernului), dar alții vor acționa ca o oaste rebelă sub comanda disidenților din partid (Șerban Nicolae sau Teodorovici), scrie Lăzăroiu.

Ținta finală a schimbării, pe care Lăzăroiu o pune pe seama ideilor lui Dâncu, se desprinde din următoarea frază:

”Partidul are aceeași problemă mai veche, bine cunoscută de Dâncu. Nu poți vorbi despre drepturile minorităților sexuale, despre statul laic, ca sa dam doar două exemple, fără să ostilizezi electoratul tradițional al partidului, în esență conservator”, scrie Lăzăroiu într-un editorial scris pe Ziare.com și intitulat cinic ”Vești bune: PSD a fost pus sub tutelă”.

Deci, ceea ce a anunțat Ciolacu direct, prin renunțarea la ”conservatorism”, prin angajamentul slugarnic față de Zuckerman și Timmermans,  iar Dâncu voalat, prin compatibilitatea cu ”tinerii de la Demos”, definește clar ținta ”noului PSD” – un fel de partid progresist, cu toate ideile anti-tradiționale și globaliste împotriva cărora s-a manifestat până acum PSD.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2124
Tagurile:
Vasile Dâncu, Marcel Ciolacu
Florin Cîțu și Klaus Iohannis

Fost demnitar acuză România va fi vândută pe bucăți

544
Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, scrie, pe pagina sa de Facebook, faptul că actualul Guvern pregătește vânzarea unor obiective strategice ale României, ”pe nimic”. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, trage un puternic semnal de alarmă și acuză că actualul Guvern are intenții dintre cele mai nefavorabile pentru România.

”Gaşca lui Cîţu, cu ”oamenii noi” gata să apese pe butoane, pregăteşte vânzarea pe nimic a unor obiective strategice ale statului român. Pe nimic pentru stat! În condiţiile în care transportul aerian a început să îşi revină după perioada extrem de grea a pandemiei, Ministerul Transporturilor trimite în şomaj tehnic 50% din personalul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti SA”, scrie Cuc.

Acesta se întreabă de ce sunt trimiși acum oameni în șomaj tehnic, în condițiile în care zborurile se reiau, iar Aeroportul ”Henri Coandă” are câteva intervale orare în care este sub presiune, se aglomerează, iar indicatorii economici sunt în creştere.

Tot Cuc are răspunsul. În opinia sa, când ceva merge prost, se vinde mai ieftin.

Iar situația de la Transporturi nu este singulară. Fostul ministru al Transporturilor avertizează că Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență prin care va creşte alocarea de fonduri din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate către operatorii privaţi din Sănătate.

Adică, spune Cuc, nu va mai evacua nimeni Spitalul Foişor, pentru că Guvernul va da bani spitalelor private.

În opinia sa, în loc sp pună pe picioare rețeaua de sănătate plătită de toți românii, ”Guvernul-foarfecă se pregăteşte să livreze 250 de milioane de euro către privaţii la care au acces numai cei care îşi pot permite”.

Cuc subliniază, însă, că este nevoie și de servicii private în Sănătate.

”Dar nu acoperite din banii tuturor! Şi nu în detrimentul sănătăţii publice”, a precizat Cuc.

Acesta a adăugat că miniştrii USR PLUS au introdus în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă crearea unei agenţii care să controleze toate investiţiile din Sănătate.

”Dar ca tacâmul să fie complet, dacă nu vând obiective care nu le aparțin, hoarda cinică din Piața Victoriei taie tot ce se poate din drepturile românilor. Mai țineți minte promisiunile lui Cîțu, Orban și ale lui Klaus Iohannis legate de creșterea alocațiilor? Nu mai sunt valabile”, a punctat Răzvan Cuc.

Acesta a precizat că, din cele cinci tranșe de majorare, cu câte 20 de puncte, copiii vor beneficia doar de trei: cele acordate deja în august 2020 și ianuarie 2021 și cea care, potrivit proiectului de ordonanță, ar urma să fie acordată de la 1 ianuarie 2022. Tranșele de la 1 iulie 2021 și de la 1 iulie 2022 sunt anulate.

”Pentru toate acestea, și pentru încă multe altele, acest guvern al trădării naționale trebuie să plece!”, a adăugat Cuc.
544
Tematic
Ce nu au voie să facă femeile în Miercurea Mare, ziua în care Iisus a fost vândut
Combinat construit de Ceaușescu în Ucraina, vândut de USR
România, datoare vândută: cifrele dezastrului, plătim mai mult ca europenii

Загрузка...

Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden

326
(reînnoit 15:48 18.06.2021)
Experții sunt de părere că după întâlnirea dintre Putin și Biden Europei îi va fi mai ușor să prietenească cu Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik, Nikita Cikunov. Întâlnirea dintre președinții Rusiei și Statelor Unite a avut loc ieri, la Geneva. Ambii lideri au rămas mulțumiți de rezultate. Dar au devenit oare negocierile un pas spre apropierea statelor și relaxarea sancțiunilor? Cum va afecta conversația dintre cei doi lideri relațiile Federației Ruse cu Europa? Despre asta – în materialul Sputnik.

Rezultate pentru viitor

Conversația dintre Vladimir Putin și Joe Biden de la Geneva, care a avut loc pe 16 iunie, nu a dus la schimbări revoluționare în relațiile dintre cele două țări, dar poate fi începutul unui dialog cu drepturi depline. Acest punct de vedere este împărtășit de experții care au participat la discuția cu privire la rezultatele summitului pe site-ul centrului internațional de presă multimedia ʺRossiya Segodnyaʺ.

Un rezultat important al întâlnirii dintre cei doi președinți a devenit semnarea unei declarații comune care confirmă angajamentul Rusiei și a Statelor Unite de a controla armele strategice, consideră Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului Rus pentru Afaceri Internaționale.

ʺDeși tratatul New START a fost prelungit pentru cinci ani, nu a rămas prea mult timp. Mi-aș dori foarte mult ca părțile să cadă de acord asupra unui nou model de control al armelorʺ, spune el.

Acordul Statelor Unite de a include problema securității cibernetice în cadrul consultațiilor reciproce este, de asemenea, important. Anterior, partea americană a reacționat negativ la o astfel de idee, preferând să acuze nefondat Moscova de atacurile cibernetice, adaugă expertul.

Decizia privind întoarcerea reciprocă a ambasadorilor la Moscova și la Washington inspiră un anumit optimism, continuă Andrei Kortunov. În același timp, el observă că acest lucru nu este suficient pentru a restabili pe deplin relațiile diplomatice.

ʺAmbasadorii sunt ʺgeneraliʺ, dar fiecare general are nevoie de o ʺarmatăʺ. Asta înseamnă că este, totuși, necesar să se restabilească activitatea ambasadelor în întregime, să revină diplomații și serviciile consulare", subliniază specialistul.

În relațiile ruso-americane s-au acumulat multe probleme, care nu vor dispărea după prima întâlnire, constată Valerii Garbuzov, directorul Institutului SUA și Canada al Academiei Ruse de Științe.

ʺSummitul ar trebui să dea startul consultațiilor, negocierilor. Dacă se vor forma grupuri de lucru, dacă se vor începe întâlnirile, iar toate acestea vor fi completate de negocierile telefonice sau întâlnirile în prezență ale șefilor de stat, atunci dialogul va fi reluat. Vom vedea rezultatul în următoarele săptămâniʺ, prezice el.

Să nu să repete calea lui Trump

Summitul de la Geneva este comparat involuntar cu întâlnirea dintre Vladimir Putin și Donald Trump, care a avut loc la Helsinki în iulie 2018 – în urmă cu aproape trei ani, notează Valerii Garbuzov.

ʺȘi de la negocierile cu Trump toată lumea a avut multe așteptări. Unii chiar numeau această întâlnire una istorică. Conversația a fost plăcută, toată lumea zâmbea. În cele din urmă, totul ʺs-a dus de râpăʺ. Nu aș vrea să vorbim despre summitul de la Geneva în același mod în viitorʺ, spune expertul.

Dar întâlnirea destul de rapid organizată cu Vladimir Putin vorbește în favoarea lui Biden, atrage atenția Andrei Kortunov. Ex-președintele american – Trump – ar fi avut nevoie de un an și jumătate pentru a desfășura primele și ultimele negocieri separate cu liderul rus.

O altă diferență semnificativă constă în percepția relațiilor ruso-americane de către administrațiile Biden și Trump, adaugă Valerii Garbuzov.

ʺActuala conducere a Casei Albe vorbește despre așa-numita ʺnouaʺ atitudine față de Rusia – cooperarea electorală. Acesta este un indiciu foarte bun. Controlul armelor și problemele de securitate strategică pot deveni nucleul cooperării viitoare. Pe viitor, agenda trebuie extinsă. Declarația celor două părți în urma întâlnirii este un început promițătorʺ, consideră el.

Europa, sancțiunile și Ucraina

Chiar și o mică ʺîncălzireʺ în relațiile dintre SUA și Rusia va slăbi în mod inevitabil retorica antirusească a aliaților europeni ai Washingtonului. Prin urmare, rezultatul pozitiv al summitului este benefic pentru Moscova în ceea ce privește aspectul geopolitic, este sigur Valerii Garbuzov.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

ʺAcum, susținătorilor cooperării cu Rusia de la Bruxelles le va fi mult mai ușor, fiindcă UE se uită mereu, într-un fel sau altul, la Washington. Ei iau în considerare poziția americană față de Rusia. Eu cred că colegilor noștri din Germania, Italia și Franța le va fi mai ușor să înainteze noi inițiative, să propună noi formate de interacțiune cu Moscova decât înainte de întâlnirea de la Genevaʺ, cade de acord Andrei Kortunov.

Expertul nu exclude faptul că negocierile dintre Biden și Putin vor contribui la restabilirea activității Consiliului Rusia – NATO, care a fost suspendată în aprilie 2014. Reînnoirea contactelor ar crea oportunități suplimentare pentru consolidarea securității europene.

În ceea ce privește sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, nu vor exista modificări, presupune Ivan Timofeev, director de program al RIAC, profesor asociat la MGIMO.

ʺÎn viitorul apropiat, sancțiunile americane nu vor fi anulate. Nu există condiții prealabile pentru acest lucru. O serie de sancțiuni sunt înregistrate în legislația SUA. Biden le poate doar suspenda, așa cum s-a întâmplat în cazul proiectului ʺNord Stream – 2ʺ, dar nu le poate anula. Nu cred că va exista nici măcar o relaxare a sancțiunilor. Dar nici nu trebuie să ne așteptăm la noi măsuri draconiceʺ, notează el.

Cu toate acestea, liderii celor două țări nu au reușit totuși să ajungă la o înțelegere reciprocă cu privire la unele probleme importante, constată Andrei Kortunov. El atribuie Ucraina la astfel de subiecte problematice. Opiniile părților diferă foarte mult aici – nu este deocamdată posibil să mizăm pe unitatea pozițiilor.

ʺAmbii președinți au atins acest subiect, dar nu au căzut de acord în nicio privință. Există o înțelegere comună că acordurile de la Minsk trebuie respectate. Problema este că respectarea lor este interpretată în moduri complet diferite de Rusia și de Statele Unite. Formula s-a repetat, dar fiecare a rămas pe poziția lui. S-a ridicat subiectul Ucrainei, dar nu s-au făcut progrese în această privințăʺ, conchide Ivan Timofeev.

326
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...

Efectele vremii în România: oameni și animale evacuate