Marcel Ciolacu

Eveniment: Ciolacu a reacționat la obrăznicia lui Zuckerman

869
Trecând peste faptul frazele lui Ciolacu au tot atâta direcție și sens precum zborul unei muște bețive, a fost un fel de reacție… ca un pistol cu apă contra unui ciomag noduros

BUCUREȘTI, 20 aug – Sputnik. Ambasadorul SUA a dat din nou cu bâta în balta politicii românești, scoțând o nouă frază memorabilă: ”Eforturile Președintelui Iohannis de a curăța România de ultimii baroni roșii și moștenirea lor coruptă sunt lăudabile”.

La ce se referă Zuckerman? La care anume baroni, la ce moștenire coruptă?... Cert este că afirmațiile lui nu au nicio legătură cu statutul său sau cu prevederile internaționale care reglementează activitatea diplomaților străini și implicarea lor în treburile interne ale țării în care sunt trimiși.

Cert este că Marcel Ciolacu s-a făcut că nu înțelege că se vorba de PSD, și a bălmăjit un răspuns. ”Baroni galbeni, baroni roșii, poate ar vrea să-mi dea mai multe lămuriri domnul ambasador”, a spus timid Ciolacu, completând ciudat ”Nu am cunoștință de baroni roșii sau galbeni”.

”Eu știam că SUA este partener strategic cu România”, spune Ciolacu, îndrăznind să îl pună puțin la punct pe ambasador: ”Nu e normal ca ambasadorul să intervină în disputele politice interne ale României. Categoric da, se vede, este evident!”

Adică este evident că Zuckerman susține PNL. ”Și nu este primul mesaj de acest fel”, spune Marcel Ciolacu, încercând o ironie - ”Aceasta o fi politica ambasadei SUA în acest moment”.

”Părerea mea este că, într-o perioadă electorală, nu e corect să intervenim”, spune Ciolacu. ”Nu cred că asemenea declarații influențează alegerile din România. Categoric nu!”.

Trecând peste faptul frazele lui Ciolacu au tot atâta direcție și sens precum zborul unei muște bețive, intervenția lui din emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, la Antena 3, este un fel de reacție… Dar e ca un pistol cu apă contra unui ciomag noduros. Pentru că Zuckerman tăbăcește spinarea PSD de când a venit, iar în schimb nu primește decât… pupindosisme.

Sigur, mult mai ușor i-a fost bărbatului interimar din fruntea PSD să replice dur purtătoarei de cuvânt al MAE rus, Maria Zakharova. Da, dur a fost Ciolacu, demonstrându-și fidelitatea față de NATO și SUA!

La fel cum și-a demonstrat fidelitatea față de PES, în special față de Frans Timmermans, care a călcat în picioare PSD cum a vrut!

Da, Ciolacu se comportă slugarnic față de cei care au călcat în picioare PSD – unii, precum Zuckerman, o fac în continuare – demonstrând astfel că a dispărut și ultima șansă ca un partid important să apere suveranitatea și demnitatea României.

Prin Marcel Ciolacu președinte al PSD, puterile externe, ”strategice” au garanția că România va rămâne o colonie supusă. Cam acesta e și ”tâlcul” reacției la obrăzniciile lui Zuckerman.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

869
Tagurile:
Adrian Zuckerman, Marcel Ciolacu
Alegerile prezidențiale în Belarus

UE și SUA: Polonia se descurce singură cu Belarusul

275
(reînnoit 17:01 25.09.2020)
Occidentul își va continua o retorică dură în raport cu puterea de la Minsk, însă va evita orice confruntare reală.

MOSCOVA, 25 sep – Sputnik, Irina Alksnis. Reacția Occidentului la inaugurarea președintelui a fost una prognozabil de negativă.

Inițial, reprezentantul Departamentului de Stat a spus că SUA nu îl consideră pe Aleksandr Lukașenko un președinte legitim ales, pentru că “rezultatele anunțate au fost fabricate și nu reflectă o legitimitate”.

Apoi a fost emisă o declarație specială a șefului diplomației UE, Josep Borrell, în care noul mandat al lui Aleksandr Lukașenko a fost calificat drept unul “lipsit de orice legitimitate democratică”. De asemenea, s-a menționat că inaugurarea (în document acest cuvânt este luat în ghilimele) “contravine voinței a unei bune părți a populației” republicii, fapt exprimat printr-o “multitudine de acțiuni protest pașnice”.

Declarația lui Borrell prezintă, desigur, ample oportunități pentru malioțizitate. Spre exemplu, am putea prognoza din start că rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA, indiferent de rezultate, vor contraveni voinței a aproximativ jumătate de americani, pentru că țara este divizată. În plus, acolo există o abundență suficiente de acțiuni de protest. Astfel, document prezentat ar putea fi aplicat și asupra realităților de peste ocean.

La rândul său, formularea “legitimitatea democratică” face aluzie că în opinia Bruxellesului, există și alte tipuri de legitimitate, iar conform lor – Aleksandr Lukașenko este deplin legitim.

Cea din urmă, apropo, explică șezutul Occidentului pe două scaune, pentru că această retorică dură se îmbină cu o poziție vădit slabă și de compromis în raport cu Minsk în practică.

Niște sancțiuni cu adevărat dure împotriva Belarusului nu au fost aplicate. Mai rău: în jurul acestei probleme au apărut noi reglări de conturi în interiorul UE, pentru că Cipru cere totodată impunerea și unor măsuri restrictive împotriva Turciei, blocând sub acest pretext procesul.

Ambasadorii occidentali nu au fost rechetați. Nu doar nu au fost retrași: americanii continua să-și restabilească relațiile dimplomatice cu republica după un îngheț îndelungat. Acum câteva zile comisia senatului SUA pentru afacerile internaționale a aprobat candidatura noului ambasador. Timp de 12 ani ambasadele ambelor state sunt conduse de reprezentanți provizorii, după o retragere reciprocă din cauza introducerii de către Washington a sancțiunilor împotriva companiilor belaruse în anul 2008.

Pe acest fundal, chiar și cele mai dure mesaje reprezintă o manifestare a unei sălăbiciuni și o incapacitate de a influența evenimentele, fapt care corespunde realității. În cazul dat, Occidentul merită o apreciere pentru faptul că a început să-și conștientizeze și, cel mai important, să-și accepte limitele posibilităților.

Fără nicio îndoială, o astfel de reacție la alegerile din Belarus a devenit un rezultat, inclusiv, al lecției foarte dureroase a Venezuelei. A trecut peste un an și jumătate de când peste 50 de state, preponderent occidentale, l-au recunoscut pe Juan Guaido în caltiate de președinte legitim al Venezuelei. Însă această decizie nu a avut nicio influență asupra realității, în care conducătorul real până în prezent este Nicolas Maduro.

Dacă Statele Unite și Europa își pot permite să ignore o țară mică din America Latină, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic ieșit din comun sau că deloc nu s-au împotmolit, atunci o astfel de strategemă aplicată unui stat din centrul Europei ar fi mult mai dificilă. Mai ales că Belarusul este implicat în niște procese internaționale importante, precum reglementarea conflictului din Donbas, motiv pentru care e nevoie de niște acțiuni calculate, cu niște consecințe previzibile.

O altă circumstanță importantă, care influențează asupra diminuării entuziasmului Occidentului în raport cu posibilele acțiuni împotriva Minskului, este faptul că tot ce se întâmplă acolo este în mare parte un proiect polonez. Anume Varșovia se află în spatele protestelor, ea asigură un sprijin politic și mediatic liderilor opoziției belaruse. Ce-i adevărat, rezultatele impresionează în sens strict negativ: fenomenul “Președintele Sveta” (anume așa se numește profilul de Instagram al Svetlanei Tihanovskaia) poate servi drept model pentru o proastă strategie din punct de vedere al tehnologiilor politice.

Polonia s-a implicat în bătălie, însă nu are suficiente forțe pentru a-și impune scenariul. În plus, Minskul a început să răspundă: presa anunță despre problema exportului de mărfuri poloneze în Belarus. Cu alte cuvinte, polonezii au călcat, ca de obicei, pe greblă.

Nu e deloc surprinzător faptul că acum polonezii vor să fie ca musca la arat: ca Europa de Vest și SUA să-și mobilizeze artileria grea, obținând răsturnarea lui Aleksandr Lukașenko, pentru ca apoi Varșovia să devină cel mai mare beneficiar al acestor procese.

Doar că Berlinul, Parisul, Breuxellesul și Washingtonul nu au astfel de dorințe și e puțin probabil ca în aceste capitale să existe un entuziasm de realizare a viselor poloneze.

Prin urmare, Occidentul va continua direcția unui discurs dur în adresa Minskului, evitând o confruntare reală, pentru că nu are nicio dorință de a se implica într-un nou joc geopolitic, condamnat la eșec. În ultimii ani au avut suficient de multe eșecuri.

275
Tagurile:
Polonia, UE, SUA, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Borrell: Rusia poate contribui la un dialog intern în Belarus
Tu -160 rusești au zburat de-a lungul frontierelor Belarusului cu NATO
Bombardierele rusești au zburat de-a lungul frontiere vestice a Belarusului
Lukașenko a preluat oficial noul mandat de președinte

Загрузка...
Donald Trump

Expert: Trump nu vrea se amestece în cazul lui Navalnîi

125
(reînnoit 14:55 25.09.2020)
Un grup de senatori americani propun aplicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei sub pretextul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi. Ce se ascunde în spatele acestei initiative.

BUCUREȘTI, 25 sep – Sputnik. Un grup de senatori americani a înaintat un proiect de lege care prevede aplicare unor sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu cazul bloggerului rus Aleksei Navalnîi. Politologul Vladimir Mojegov a calificat această inițiativă drept niște “vorbe în vânt” într-o intervenție la radio Sputnik și a explicat de ce.

Un grup de senatori americani a înaintat un proiect de lege cu privire la aplicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei din cauza incidentului cu Aleksei Navalnîi, anunță pe site-ul său senatorul republican Marco Rubio.

Documentul prevede introducerea unor măsuri restrictive împotriva unor demnitari ruși, care, în opinia autorilor, “sunt implicați direct în încălcarea dreptului internațional”, inclusiv în “otrăvirea” lui Navalnîi.

Proiectul de lege determină autoritățile americane să raporteze congresului despre informațiile de care dispune despre resursele financiare ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și anturajul său. Totodată, acesta obligă Casa Albă să răspundă la întrebarea dacă Rusia a încălcat legislația SUA, care interzice utilizarea armelor chimice și biologice.

Pe lângă lui Marco Rubio, documentul a fost aprobat de senatorul republican Mitt Romney, democrații Chris Coons, Ben Cardin și Chris Van Hollen.

Pentru ca proiectul de lege să fie adoptat, acesta trebuie să obțină susținerea senatului, a camerei reprezentanților și să fie semnat de președintele SUA.

În emisia radio Sputnik, politologul rus Vladimir Mojegov a comentat inițiativa senatorilor.

“E o activitate pur publică. Despre ce fel de rapoarte poate fi vorba? Sunt niște lucruri cu totul nerealiste. Toate acestea inițiative reprezintă o pălăvrăgeală, o retorică îndreptată spre tensionarea a atmosferei în plină campanie. În plus, cazul lui Navalnîi este mai curând o agendă a democraților. Republicanii s-au alăturat fără prea multă dorință la astfel de inițiative. În orice caz, Trump are o atitudine foarte atentă și distanțată. Și secretarul de stat Mike Pompeo a spus că va fi nevoie de o reacție doar atunci când se vor cunoaște detaliile incidentului și că, deocamdată, nu este clar ce se întâmnplă”, a spus Vladimir Mojegov.

În opinia lui, americanii ar fi putut obține informații de la nemți cu privire la Navalnîi, însă nu ei nu au adresat astfel de solicitări.

“A fost un soi de pretext pentru sancțiuni, însă, deocamdată, astfel de solicitări nu au fost adresate. Iată de ce cred că e doar vorba de o simplă pălăvrăgeală... E o istorie foarte neclară, iată de ce Trump nu vrea să se implice în ea – e aventură a democraților, în care el nu vrea să se împotmolească. Din câte mi se pare, democrații vor promova insistent această agendă, iar Trump se va distanța”, consideră politologul.

Aleksei Navalnîi a fost internat de urgență în spitalul din Omsk pe 20 august, după ce s-a simțit rău în avion. Medicii ruși l-au diagnosticat cu tulburări metabolice, care au provocat o scădere a nivelului de glicemie. Deocamdată, nu se cunoaște cauzele acestei stări. În sângele și urina lui Navalnîi nu au fost descoperite substanțe toxice.

Ulterior, acesta a fost transportat în Germania. La începutul lui septembrie, guvernul german a declarat că cetățeanul rus a fost otrăvit cu o substanță toxică din grupul “Noviciok”. Moscova a solicitat Berlinului să ofere mai multe informații despre rezultatele analizelor de laborator, însă nu a urmat niciun răspuns.

Totodată, se cunoaște că serviciul german de informații BND are acces la Noviciok începând cu anii 90. În afară de aceasta, substanțele din grupul menționat sunt studiate în peste 20 de state occidentale, inclusiv de Marea Britanie, SUA, Suedia, Cehia.

Rusia, în conformitate cu decretul prezidențial din anul 1992, a încetat orice activități în domeniul dezvoltării armelor chimice, iar în 2017 a distrus toate rezervele de astfel de substanțe, fapt confirmat de OPCW.

125
Tagurile:
SUA, Germania, Rusia, Aleksei Navalnîi, Donald Trump
Tematic
Peskov: Rusia încearcă să obțină date de la OPCW în cazul lui Navalnîi
Berlinul a refuzat să răspundă unde se află sticla din care a băut Navalnîi
Kremlinul a comentat situația probelor în cazul lui Navalnîi
Navalnîi a fost externat - e perfect sănătos
Moscova: Berlinul a refuzat să organizeze discuția lui Navalnîi cu anchetatorii
Moscova acuză Vestul de o campanie de dezinformare în cazul lui Navalnîi

Загрузка...
Lia Olguța Vasilescu

Surpriza… Olguța Vasilescu! Semnal de alarmă uriaș!

0
(reînnoit 21:42 27.09.2020)
Lia Olguța Vasilescu a furnizat una dintre cele mai mari surprize ale alegerilor – și este un semnal de alarmă pentru PSD

BUCUREȘTI, 27 sept – Sputnik. Cel mai sigur candidat de mare municipiu al PSD, Lia Olguța Vasilescu, a obținut victoria la Craiova, dar la o diferență mult mai mică decât se aștepta. Practic, victoria atât de strânsă a Olguței este una dintre marile surprize ale acestor alegeri – și un uriaș semnal de alarmă pentru PSD.

Conform sondajului de tip exit-poll realizat de CURS-Avangarde, situația este următoarea:

Lia Olguţa Vasilescu (PSD) - 34,5%

Niculae Giugea (PNL) - 29%

Antonie Solomon (PER) - 17,6%

Lucian-Bernd Săuleanu (USR-PLUS) - 13,4%.

Deci, șansa Olguței Vasilescu a fost lipsa alianței dintre PNL și USR-PLUS – o șansă de care nu a avut parte Gabriela Firea.

În aceste condiții, consiliul municipal este dominat de PNL și USR-PLUS, iar cheia este la Antonie Solomon. Deci, în condițiile unei inamiciții între Olguța și Solomon, viitorul primar va trebui să cedeze la negocieri în fața fostului primar. Sau să piardă consiliul.

Repet – situația din (fostul) fief de la Craiova este un uriaș semnal de alarmă pentru PSD. Care nu merge deloc bine, așa cum inconștient declara azi Ciolacu.

0
Tagurile:
Lia Olguţa Vasilescu, Craiova, alegeri locale
Тема:
Alegeri locale în România 2020

Загрузка...