Ambasadorul George Maior alături de ambasadorul Adrian Zuckerman

Se confirmă NUCLEARA? Iohannis i-ar încredința lui George Maior guvernul după moțiune

1681
”E un nume vehiculat, se discută, nu l-am anunţat eu că aşa m-am trezit eu noaptea. Pentru mine nu ar fi chiar cea mai proastă alegere”.

BUCUREȘTI, 13 aug – Sputnik. Pregătirea pas cu pas a unei formule de ”uniune națională” este evidentă. De fapt este evident că se caută un mod de a lua de pe umerii PNL, înaintea alegerilor, povara neîmplinirilor totale, a gafelor și golăniilor scoase la iveală chiar și de instituții de control ale statului.

Primul pas a fost deja anunțat chiar de PSD, care depune o moțiune, dă de veste pe mai multe canale că vrea guvern de uniune națională și, cel mai grav, nu vine cu nicio propunere de premier sau de echipă guvernamentală.

Iohannis, la rândul său, a anunțat că nu va numi premier PSD – iar PSD nu a reacționat.

Concluzia – PSD va face serviciul de a da jos guvernul, oferind posibilitatea PNL și lui Iohannis atât de a controla în continuare puterea, dar și de a spune – NU am putut apăra poporul de COVID, mări pensiile și nici construi, face, drege – pentru că PSD ne-a dat jos!

În schimb, Iohannis va pune premier pe cine va dori! Mă rog, pe cine va dori în cheie ”strategică”. Dar… pe cine va numi? Din echipa actuală, cel mai probabil, din informațiile noastre, ar fi Cătălin Predoiu, ministru cultivat de Zuckerman, dar și un demnitar mult mai bine pregătit decât Orban – și potrivit pentru un guvern de tranziție, întru pregătirea alegerilor.

Dar e posibil ca viitorul premier să nu fie din echipa actuală a lui Orban! Oricum, va fi un personaj pe gustul americanilor. Concret, ar fi vorba din nou de George Maior.

Sputnik a scris de această soluție, Ion Cristoiu a luat în considerare varianta, la fel Cozmin Gușă, ba chiar și Bogdan Chirieac.

Răzvan Savaliuc spunea că varianta Maior ar fi fost pregătită chiar înainte de alegerile din 2016… dar din cauza majorității solide obținută de Dragnea și Tăriceanu planul a fost amânat.

”Un plan similar a fost pritocit și de fostul șef al SRI George Maior, care nu s-a mai pus în practică datorită (re)venirii PSD-ALDE la putere în decembrie 2016”, scria Răzvan Savaliuc la finele anului trecut.

Anul acesta, în februarie, Ion Cristoiu afirma că singurul care poate salva PSD ar fi un lider precum George Maior.

”Este om de stânga, provine dintr-o familie de stânga, a fost și în PSD. Oricum este infinit mai bun decât liderii interimari sau permanenți de azi. Nu știu daca va veni”, a spus Cristoiu, care a adăugat că ”PSD ar trebui să-l accepte pe Maior să vină ca să salveze partidul”.

În mai anul acesta, Bogdan Chirieac, într-un interviu dedicat situației conflictuale SUA – China, l-a întrebat pe George Maior: ”Nu excludeţi o întoarcere în politică, domnule ambasador?”

”Nu aş răspunde la această întrebare”, spune Maior, ”știu că aveţi o mare experienţă şi încerc să pun şi eu experienţa pe care o am în a găsi cel mai potrivit răspuns… am dat răspunsul, restul sunt judecăţile dumneavoastră şi evaluările dumneavoastră”.

Azi însă a venit un semnal care confirmă această variantă, prin dialogul între două personalități bine ancorate în Sistem, Bogdan Chirieac și Marius Pieleanu. ”Întâmplător”, au  adus vorba de George Maior.

Reproduc acest dialog, prezentat de DC News. Aici aveți înregistrarea video

Marius Pieleanu: ”Dar oare domnului George Maior îi va încredinţa (președintele Iohannis misiunea de a forma un nou guvern în cazul în care moţiunea de cenzură va trece n.n.)?

Bogdan Chirieac: ”Nu, nu cred…”

Marius Pieleanu:  Există această discuţie, ca o propunere importantă din zona aceasta a PSD, chiar împreună cu o parte din USR ar putea să se materializeze în persoana domnului Maior.

Bogdan Chirieac: George Maior este ambasadorul României şi al lui Klaus Iohannis la Washington.

Marius Pieleanu:  Dar cu mandatul la final, sau chiar s-a închis…

Bogdan Chirieac: ”Mă rog, nu știu… În opinia mea, George Maior, ambasador, nu va accepta o nominalizare decât dacă va avea şi acordul lui Klaus Iohannis. Eu mă îndoiesc că, în acest moment istoric, Klaus Iohannis va acorda un mandat lui George Maior.

Marius Pieleanu:E un nume vehiculat, se discută, nu l-am anunţat eu că aşa m-am trezit eu noaptea. Pentru mine nu ar fi chiar cea mai proastă alegere. Mai ales că are o gândire de stânga”.

Bogdan Chirieac: ”Are o gândire de stânga, are o mare respectabilitate internațională și în primul rând în zona americană

Marius Pieleanu:  ”…da, mai puțin în zona internă… Dar eu puţin realizabilă din două perspective: unu - nu mai târziu de ieri preşedintele Iohannis a anunţat cu subiect şi predicat că nu se pune în discuţie alt nume decât cel al actualului premier; doi - şansa moţiunii de a trece...”

Este de reținut explicația profesorului Pieleanu - ”E un nume vehiculat, se discută, nu l-am anunţat eu că aşa m-am trezit eu noaptea”.

Reamintesc ce scriam în Sputnik, în mai anul acesta, când analizam varianta ca fostul meu coleg George Maior să devină premier și coagulant al unui pol de centru-stânga. 

***

Pe scurt, pentru un om de centru-stânga precum ambasadorul României în SUA, excelent cunoscător al problematicii interne și internaționale – văzută și ocultată – acum este momentul prielnic.

George Maior este o personalitate, iar marile controverse care îl înconjoară pot fi ușor transformate în ceea ce contează mai mult în politică: notorietate. Da, va fi contestat, vor fi ieșiri dure chiar din PSD – dar, hei, cine conduce oare acum PSD? O echipă căreia i se poate spune oricând să pună ”umărul”, mai ales când e îngreunat de ”metale”.

Nu m-ar mira să văd chiar și persoane neașteptate spunând „Da, Maior e Sistemul, dar e singura soluție să ieșim din nenorocire”. Și nu m-ar mira să văd cum Maior va ”grația” persoane excluse – chiar pe Liviu Dragnea. Cum va face asta? Doar nu suntem copii să întrebăm așa ceva.

George Maior ar putea (re)uni PSD cu Pro România, unde finul său, Victor Ponta, se zbate frumos dar… într-un lighean, care poate deveni cel mult copaie. Mai e de recuperat și (ex) gruparea lui Meleșcanu – și iată o platformă de centru-stânga, cu personalități, cu un lider care ”știe” – și care este net superior oricui în materie de relație ”strategică”.

***

Ideea rămâne cam aceeași și acum – iar dialogul între cele doua personalități, Chirieac și Pieleanu nu cred că a fost întâmplător.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1681
Tagurile:
Klaus Iohannis, George Maior
Tematic
George Maior în fruntea PSD? Cristoiu: ”Ar face un bine partidului – e o personalitate”
”Nucleara” - George Maior, șef la PSD? Cozmin Gușă are o reacție dură, plină de tupeu
George Maior în pericol: COVID-19! Oficial!
Ion Cristoiu

Cristoiu îl trezește pe Ciolacu: Decizia CCR e testul PSD!

539
Nu este așa cum părea la început – victoria clamată în urma Deciziei CCR este un test, o provocare pentru PSD – Ciolacu de a-și dovedi credibilitatea

BUCUREȘTI, 17 sept – Sputnik. Ion Cristoiu vine cu o interpretare extrem de interesantă, conform căreia decizia prin care  CCR a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de premier în cazul moțiunii de cenzură din sesiunea extraordinară nu e o victorie – ci un adevărat test pentru PSD, pentru credibilitatea partidului condus de Marcel Ciolacu.

În ciuda comentariilor pripite ale presei, celebrul jurnalist consideră că Decizia are un cu totul alt efect politic: ”Obligă PSD să supună la vot Moţiunea din 31 august 2020”.

Ion Cristoiu atrage atenția că ”Moţiunea n-a căzut. Moţiunea n-a fost supusă votului, pentru că nu s-a întrunit cvorumul”.

Ori, depunerea moțiunii fiind constituţională, ”din punct de vedere constituţional majoritatea PSD o obligată să supună votului Moţiunea din august” și, atenție la completarea lui Cristoiu – ”cu toate riscurile inerente pentru PSD, între care se numără, evident, eşecul”.

”După eşecul întrunirii cvorumului, PSD a scos-o la vopsea invocînd amînarea şedinţei de supunere la vot pînă după decizia CCR”, spune Cristoiu, subliniind că acum ”Decizia CCR a fost luată”.

Cristoiu îi aduce aminte lui Marcel Ciolacu a declarat de cele două declarații:

- ”Am citit comunicatul CCR, aşteptăm motivarea apoi, împreună cu colegii mei, vom lua o decizie politică privind oportunitatea continuării demersului” – a spus Ciolacu după Decizia CCR

- ”După 31 august 2020, PSD a anunţat că ia o decizie abia după ce se primeşte decizia CCR”, amintește Cristoiu.

Jurnalistul constată că, prin așteptarea motivării, ”PSD a cîştigat timp - sînt tare curios ce va născoci după publicarea Motivării pentru a nu supune votului Moţiunea din 31 august 2020”.

”Asta deoarece PSD nu-şi doreşte cu nici un chip votul la Moţiunea de cenzură din 31 august 2020 - nici una dintre soluţii nu-i convine”, spune Cristoiu, explicând: ”Nici dacă Moţiunea trece (va fi acuzat de criză politică inutilă în plină Pandemie), nici dacă nu trece (va fi acuzat de eşec, ceea ce va duce la demobilizarea activului PSD)”.

Deci, conchide celebrul jurnalist, ”oricum ar da-o, pentru PSD decizia CCR e defavorabilă”.

”Dacă dădea cîştig de cauză Guvernului, se pomenea doar cu o campanie anti prin care a mai trecut”, spune Cristoiu. ”Cum însă CCR i-a dat PSD cîştig de cauză, iată PSD la mare strîmtoare. Trebuie să decidă votul, pentru că Moţiunea de cenzură nu poate să rămână în aer”.

Ironic, Cristoiu scrie, în editorialul postat pe ”Cristoiublog.ro”, că ”Singura speranţă a PSD e ca Motivarea să vină după alegerile parlamentare”.

Ceea ce, evident, este puțin probabil… dar nu imposibil, dacă ne gândim la amânarea în cazul completurilor de 3, care a sosit cu imensă întârziere, după încarcerarea lui Liviu Dragnea, care o aștepta ca pe o salvare. 

Cu alte cuvinte, Decizia CCR este o adevărată provocare pentru PSD-Ciolacu, a cărui credibilitate este în joc în acest moment. Moțiunea a fost depusă – deci are curaj PSD-Ciolacu să o depună, sau se va retrage cu coada jos… e mai sănătos, chiar dacă e rușinos?

Cristoiu e chiar mai dur – ”Decizia CCR e o lovitură pentru PSD și nu pentru Guvern” – anticipând că PSD Ciolacu va reacționa prost, așa cum a făcut-o în ultima vreme.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

539
Tagurile:
PSD, Marcel Ciolacu, CCR, Ion Cristoiu

Загрузка...
Ludovic Orban

Orban plătește gafa, e băgat la mijloc de Ciutacu și Badea!

1268
După gafa penibilă comisă (vezi și video în text), Ludovic Orban a devenit subiect de ironii în presă și mediul online – episodul este cu adevărat uluitor!

BUCUREȘTI, 17 sept – Sputnik. Premierul Ludovic Orban a comis una dintre cele mai stupide gafe, în cursul unei dintre numeroasele și controversatele sale vizite ”de lucru” – de fapt, o deplasare electorală, însoțit de alți demnitari plătiți pentru altceva decât campania politică.

Aflat în judeţul Argeş, Orban s-a apropiat voios de un bărbat în vârstă, aflat într-un scaun cu rotile şi, după ce a dat mâna cu el, încălcând normele de protecție, l-a întrebat… ”Ce viteză prinde?”. Scaunul cu rotile, evident!...

”Asta e de handicap, foarte ușor prinde mai mult, dar o las aşa...”, a răspuns uimit bietul om.

Apoi, ca o fericită completare, Ludovic Orban i-a urat omului un viguros ”Sănătate!”… iar cei care-l însoțeau i-au dat materiale de propagandă - omului din scaunul cu rotile, nu celui din scaunul de premier.

Ce-i drept, scaunul era modificat, avea ghidon pentru a fi manevrat mai ușor, dar de aici e diferență mare până la întrebarea ”ce viteză prinde?” – așa, ca între proprietari de bolizi!

Internetul e plin de comentarii ironice după această gafă, iar doi dintre cei mai duri realizatori TV, Mircea Badea și Victor Ciutacu l-au prins între comentarii.

Victor Ciutacu l-a întrebat pe premier ce fumează – și a recunoscut că numai lui Orban putea să-i treacă prin cap o asemenea întrebare.

”Ludovice, doar ție putea să-ți treacă prin cap că omul ăla bătut de soartă o arde pe curse de viteză în căruțul de handicap”, a scris Ciutacu pe Facebook, întrebându-l ”Înainte fumai țigări fără timbru din duty free, ai schimbat furnizorul?”.

La rândul său, Mircea Badea a fost mai dur: ”Dobitocul Orban a văzut un om în scaun cu rotile și l-a întrebat ce viteză prinde”.

În emisiunea ”În gura presei”, Mircea Badea a comentat episodul uluitor – și a concluzionat: „Avem premier deștept!”.

Problema este că un asemenea premier conduce România, luând decizii vitale – și o mai și reprezintă pe plan internațional.

Postare Mircea Badea chiar el
Postare Mircea Badea chiar el

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1268
Tagurile:
Mircea Badea, Victor Ciutacu, Ludovic Orban

Загрузка...
Maria Zaharova

Răspunsul Moscovei la sancțiunile UE dure împotriva Rusiei

0
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat cu privire la apelul Parlamentului European, care a cerut înăsprirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei.

BUCUREŞTI, 18 sept – Sputnik. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a vorbit despre un posibil răspuns al Rusiei la sancțiunile Uniunii Europene în contextul evenimentelor din Belarus și al situației legate de Alexei Navalny.

Potrivit Mariei Zaharova, rezoluția adoptată de Parlamentul European nu este altceva decât punerea în aplicare a principalului obiectiv urmărit astăzi: de a da o lovitură relaţiilor dintre Rusia și UE. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a subliniat, de asemenea, faptul că Rusia va da un răspuns echivalent.

„Încercăm întotdeauna să nu fim lacomi, ci corecți. Din acest motiv, acțiunile noastre sunt simetrice, punctuale, orientate în aceeași direcție precum cele prin care primim o lovitură. Și, prin urmare, răspundem, pentru că, fără a răspunde, nu se poate face nimic în diplomație”, a spus Maria Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.

„Vom reacționa [la această lovitură], la toate sancțiunile, la toate listele de sancțiuni, precum şi la toate încercările de a elimina presa noastră din spațiul informațional, pentru a nu lăsa jurnaliștii și personalitățile noastre publice să îşi facă auzită vocea. Știți foarte bine că putem şi ştim. Și, din păcate, am şi învățat deja cum să o facem”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, citată de Sputnik.

Solicitarea de sancțiuni mai dure împotriva Rusiei

Pe 17 septembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a solicitat UE să sporească presiunea sancțiunilor asupra autorităților ruse și să reconsidere în mod semnificativ relațiile cu Rusia în contextul presupusei otrăviri a adversarului rus Alexei Navalny.

În plus, Parlamentul European a solicitat Bruxellesului și guvernelor statelor membre „să acorde o atenție prioritară aprobării și implementării, în viitorul apropiat, a mecanismului de sancțiuni în domeniul drepturilor omului asemănător legii [americane] Magnitsky, care include persoane fizice și poate prevedea sancțiuni sectoriale”.

Cazul Navalny

Alexei Navalny a fost spitalizat și plasat în comă indusă pe 20 august în Omsk, Siberia, după ce s-a simțit rău într-un avion. Pe 22 august, a fost transferat la un spital din Berlin.

Pe 2 septembrie, guvernul german a declarat că acesta a fost otrăvit cu o substanță aparținând grupului de agenți toxici Novichok. Pe 11 septembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a explicat că se efectuează verificări în cazul lui Alexei Navalny, în cadrul procedurilor juridice tradiționale din Rusia, subliniind că elementele expuse de Berlin ar trebui să facă obiectul verificărilor în Rusia înainte de deschiderea unei anchete.

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, Maria Zaharova, Moscova, Rusia
Tematic
Parlamentul European cere sancțiuni aspre împotriva Rusiei
Scrisă în grabă: Greșeala comisă în rezoluția PE
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”
Peskov: Rusia încearcă să obțină date de la OPCW în cazul lui Navalnîi
Berlinul a refuzat să răspundă unde se află sticla din care a băut Navalnîi

Загрузка...