Bază aeriană a SUA

De ce Pentagonul vrea investească $130 de milioane în baza aeriană Câmpia Turzii

324
Apariția unor baze militare americane în țările din vecinătatea Rusiei face ca aceste state să fie, pe timp de pace, ”verigi ale unui lanț” de instabilitate regională, consideră observatorul militar Alexandr Hrolenko.

De Aleksandr Hrolenko

Ca parte a bugetului militar pentru 2021, Pentagonul a solicitat 130,5 milioane de dolari de la Congresul SUA pentru modernizarea și extinderea celei mai bune baze aeriene din România, Câmpia Turzii, pentru a desfășura acolo trupe importante ale Forțelor Aeriene ale SUA. Acesta este cel mai mare proiect de infrastructură externă al Pentagonului în formatul anti-rusesc al ”Inițiativei europene de îngrădire”, pentru care ar putea fi alocați în total 3,8 miliarde de dolar iîn bugetul militar al SUA pentru anul financiar 2021. Pentru comparație, în Germania, pentru modernizarea bazelor aeriene Rammstein (unde se află sediul Comandamentului SUA în Europa) și Spangdahl, în 2021 Pentagonul are nevoie de doar 36 de milioane de dolari și respectiv 25 de milioane de dolari.

Principalul obiectiv al investițiilor americane este „îngrădirea” militară provocatoare a Rusiei (care nu amenință deloc Bucureștiul).

Baza aeriană Câmpia-Turzii ar putea deveni principala fortăreață al Pentagonului pentru operațiuni în sud-estul Europei și în regiunea Mării Negre. Se planifică instalarea unui sistem modern de control al spațiului aerian, extinderea pistei pentru a primi aeronave grele, construirea de noi zone de parcare pentru a găzdui mai multe avioane de luptă, arsenale suplimentare, rezervoare de combustibil și depozite de echipamente.

Forța aeriană americană a investit aproximativ 40 de milioane de dolari în modernizarea bazei aeriene Câmpia-Turzii în 2019, dar capacitățile actuale ale acestui obiectiv nu sunt suficiente pentru Pentagon, iar acest lucru „compromite capacitatea de îndeplinire a sarcinilor de luptă și capacitatea de luptă” în Europa de Est.

În ultimii ani, Comandamentul European al Armatei SUA a cheltuit mult și pentru modernizarea bazei aeriene românești M. Kogălniceanu (o suburbie a Constanței), care este folosită în special de armata americană.

Probabil, o nouă etapă în extinderea bazelor aeriene românești este asociată și cu retragerea unei părți a trupelor americane din Germania (12 mii din cele 24 de mii de persoane).

Redislocarea va avea loc în câteva săptămâni, pentru o „stăvilire mai confortabilă a Rusiei” mulți militarii se vor deplasa mai aproape de Marea Neagră. Astfel de proiecte ale Pentagonului accelerează militarizarea statelor din Marea Neagră, duce la creșterea suplimentară a tensiunilor regionale și a amenințărilor militare.

Reacția Rusiei

Moscova urmărește îndeaproape procesul de distrugere a sistemului de securitate în Europa și extinderea activităților militare ale SUA și NATO. Pe 29 iulie, șeful comitetului internațional al Consiliului Federației, Konstantin Kosacev, a amintit că potrivit „Actului Fondator Rusia-NATO” se interzice desfășurarea permanentă a trupelor străine ale Alianței pe teritoriul „noilor veniți”, de aceea „desfășurarea în acel loc al trupelor americane reprezintă o încălcare directă și agresivă a Actului”. Acest lucru se referă în deplină măsură la România, care neglijează securitatea reală a celor 18 milioane de oameni în numele ideii virtuale de peste ocean de  „stăvilire” a puterii nucleare vecine.

De asemenea, Consiliul Federației a menționat că Rusia va ține cont de planurile militare ale Washingtonului în Europa și „își va îndrepta sistemele sale asupra noilor zone de desfășurare a trupelor americane”, iar acest lucru nu va adăuga securitate nici României, și nici Bulgariei și Moldovei aflate în în vecinătate. Orice țară est-europeană cu baze militare americane devine ostatic al Pentagonului, în special una aflată în apropiere de Federația Rusă la granița maritimă (de la Constanța la Sevastopol sunt doar 390 de km).

Trebuie să explicăm aici că rachetele rusești sunt ațintite asupra țărilor NATO cu baze militare americane nu din cauza „agresivității naturale” a Kremlinului, ci pentru că utilizarea armelor americane pe solul european depind în exclusivitate de deciziile Washingtonului, care nu se corelează întotdeauna cu realitatea (toată lumea își amintește de agresiunile din Afganistan, Irak, Iugoslavia, Libia, Siria și alte câteva țări suverane). Aeronavele de mare tonaj și noile escadrile de luptă ale Forțelor Aeriene ale SUA vor apărea la baza aeriană Câmpia-Turzii, cu tone de arme și un arsenal de rachete și bombe pentru utilizarea în luptă împotriva unui inamic concret. Desigur, aceasta este Rusia.

Federația Rusă reacționează prompt, asimetric și convingător la orice întărire a pozițiilor militare ale SUA și NATO în apropierea frontierelor sale.

Pentru a menține superioritatea strategică în Europa de Est, Moscova este forțată să-și consolideze forțele nucleare strategice, să-și sporească trupele și armele convenționale și o varietate de grupări militare în Crimeea.

Gama și eficiența ultimelor arme rusești se află în creștere. Se dezvoltă o modificare la sol a rachetei de croazieră ”Kalibr”, care depășește Tomahawk în multe privințe. În regiunea Mării Negre se află în stare de alertă sistemul de rachete hipersonice ”Kinjal”. Sistemul de rachete operațional-tactice ”Iskander-M” cu o autonomie de până la 500 de km este îmbunătățit tehnologic și este adaptat și pentru forțele maritime. În Crimeea sunt dislocate trei divizii de sisteme antiaeriene S-400 Triumph, care sunt capabile să distrugă ținte aeriene la o distanță de până la 400 de kilometri.

În peninsulă sunt transportate Bombardierele Tu-22M3 cu rază lungă de acțiune cu rachete de croazieră, ceea ce le permite să lovească orice punct din Europa, inclusiv baze aeriene și zona de poziționare a sistemelor de apărare din România. Flota Mării Negre este întărită cu nave de război de suprafață și submarine cu cele mai recente arme cu rachete la bord. Occidentul nu-i lasă Rusiei altă opțiune.

Între timp, baza aeriană românească (de facto americană) Câmpia-Turzii este situată la 300 de kilometri de granițele Moldovei, iar existența ei pun în pericol poporul pașnic din vecinătate.

Acestea este geografia și aceasta este tactica utilizării mijloacelor aeriene de luptă, a sistemelor de rachete bazate la sol și pe mare și a sistemelor de apărare aeriană și anti-rachetă pe distanțe lungi.

Perspectivele "de îngrădire"

În viitorul apropiat, Statele Unite și NATO intenționează să-și orienteze invariabil puterea spre est, să creeze noi structuri, poziții avansate, de apărare împotriva rachetelor în țările vecine ale Rusiei - România, Polonia și Ucraina. Se dezvoltă un proiect pentru crearea unei baze a Pentagonului în Moldova. Șu este de menționat că trupele multinaționale ale Alianței nu se pregătesc pentru misiuni umanitare sau de menținere a păcii, ci pentru operațiuni militare comune (inclusiv „expulzarea trupelor ruse” din Transnistria), pentru un blocaj strategic al Rusiei.

Dronele strategice americane MQ-9 Reaper care decolează cu regularitate de la baza românească Câmpia Turzii, în echipamentele de atac reprezintă un echivalent a rachetelor cu rază medie de acțiune, iar în modificațiile de recunoaștere sunt concepute pentru a determina modurile de operare a apărării aeriene și pentru a dezvălui coordonatele obiectelor militare, pentru a evalua capacitățile grupării militare a unui potențial inamic. În cele din urmă - pentru operațiuni militare a căror natură în regiunea Mării Negre nu este greu de prognozat.

În luna iunie, Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europe a confirmat că bombardierele strategice Lancer de pe coasta Crimeii se antrenau în utilizarea rachetelor de croazieră AGM-158C LRASM cu rază lungă de acțiune. Aproximativ în același timp, un reprezentant sus pus al Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Serghei Ruțkoi, și-a exprimat îngrijorarea privind posibila desfășurare a rachetelor de croazieră americane Tomahawk în România. Și, de asemenea, tot mai des apar distrugătoarele americane în Marea Neagră. În regiune se menține un risc constant al primei „trageri involuntare” și o astfel de „stăvilire” nu va duce la nimic bun.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

324
Secretarul de stat Dan Tătaru dă citire mesajului ministrului apărării naţionale

S-a confirmat: manipulare și minciună în cazul senatorului ”ucis de Covid 19”

684
(reînnoit 20:08 08.08.2020)
Oamenii mor din cauza panicii create! E caz pentru o anchetă serioasă - ar trebui preluată la modul cel mai serios printr-o comisie specială parlamentară – sau chiar printr-o anchetă la nivelul Parlamentului European

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Duminica trecută, o veste șoca România – un fost senator și secretar de stat la Apărare, Dan Tătaru, ”a fost ucis de Covid”, la numai 51 de ani.

Aproape două zile, mass media a antrenat o avalanșă de știri pe tema acestui deces, despre bietul om scriindu-se mai mult decât în întreaga sa viață la un loc! De ce? Pentru a se da un exemplu că necruțătorul virus nu cruță pe nimeni, nici personalitățile chiar ”sănătoase tun”.

Da, pentru că așa era prezentat fostul senator în mass media – în special de propagandistul NATO, Radu Tudor: ”Sănătos tun, cum spune românul, și roșu în obraji, energic și plin de viață”, așa îl descrie pe fostul politician.

”La 51 de ani, un om fără probleme grave de sănătate, un om pe care l-am cunoscut – pleznea de sănătate!”, spunea Radu Tudor.

Mai mult, propagandistul, pentru a crește credibilitatea spuselor, face un fel de relatare de la patul de spital, pe care nici medicii nu au spus-o cuiva:

”De ieri, de la ora 18, starea lui s-a degradat într-un mod absolut violent, a început să aibă dificultăți de respirație pe care nu le avusese, a început să se simtă rău, și  cei de la spitalul Moinești l-au pregătit pentru intubare, în câteva ore situația lui de sănătate s-a prăbușit”.

De unde știe Radu Tudor toate detaliile astea? Apoi povestește cum medicii de la Moinești au dorit să-l trimită la București, dar  ”situația lui de sănătate s-a prăbușit, în câteva ore – și a rămas la Moinești cu o asistență medicală fără reproș”.

În realitate, Tătaru a ”intrat în stop cardio-respirator, înainte de a putea fi transferat cu elicopterul și nu a putut fi resuscitat”, explică însuși Raed Arafat, care menționează că ”s-a dorit transferul pacientului la Spitalul Militar ROL 2, instalat în incinta Institutului „Ana Aslan””. Deci, nu la Matei Balș – sau la Spitalul Militar Central al Armatei, așa cum credea ”Tele” 1 Bacău -  ci la spitalul de corturi de la Otopeni, redeschis chiar în acea zi, duminică, 2 august!

Importantă e și precizarea lui Arafat – fostul senator a ”a intrat în stop cardio-respirator, înainte de a putea fi transferat cu elicopterul și nu a putut fi resuscitat”. Deci nu i s-a degradat stare în câteva ore, ci a făcut, probabil, un infarct miocardic!

Dar de ce, dacă era ”sănătos tun” și „pleznea de sănătate”, după cum spune Radu Tudor? Simplu: pentru că NU era așa! Pentru că Radu Tudor a mințit – iar asta o spune chiar buletinul MAI din data de 2 august, iar ca să fim siguri că nu a fost un decalaj din cauza orei, și de pe 3 august toate decesele din perioada 2-3 august, inclusiv cei doi cu vârste între 50 și 59 de ani, ”sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități”.

Informare COVID -19, Grupul de Comunicare Strategică, 3 august, ora 13.00
Informare COVID -19, Grupul de Comunicare Strategică, 3 august, ora 13.00
Informare COVID -19, Grupul de Comunicare Strategică, 2 august, ora 13.00
Informare COVID -19, Grupul de Comunicare Strategică, 2 august, ora 13.00

Printscreen Raport 1

De ce s-a dedat Radu Tudor la o asemenea manipulare – și chiar una de negru ”succes”, preluată de toată presa? Citim explicația tot printre vorbele lui:

”Cred că acest caz trebui să fie un foarte puternic semnal de alarmă pentru acei indivizi care răspândesc falsul minciuna, manipularea și vă îndeamnă, într-un mod absolut criminal, să nu credeți în efectele acestui virus periculos”.

La fel, el a înfierat și în postarea de pe Facebook, cu mânie proletară și cuvinte demne de un sergent beat, pe câmpul de instrucție: 

”Mesaj pentru nemernicii care postează mizerii: nici acum nu vă potoliți, hienelor! E omul mort la 51 de ani și tot cu mizerii, minciuni și manipulări”, scrie Radu Tudor, continuând cu minciuna ”omului sănătos” – ”Să vă uitați în ochii familiei lui și să le spuneți lor că n-a murit de COVID19, el fiind sănătos și bine înainte să-l lovească acest virus nenorocit!”.

Dar, oare Radu Tudor și ceilalți manipulatori au curaj să se uite în ochii familiei lui Tătaru, să le spună că omul nu a murit în urma unui infarct sau a unui AVC cauzat tocmai de panica indusă de exagerările lor?!

Și oare nu cumva familia senatorului ar trebui să dea în vileag, chiar ca ”un foarte puternic semnal de alarmă pentru acei indivizi care răspândesc falsul minciuna, manipularea”, că isteria și panica nu fac decât să UCIDĂ oameni cu probleme cardiace sau circulatorii, inerente după o anumită vârstă?

Într-un editorial publicat de analistul Sputnik Dragoș Dumitriu, cu ocazia decesului marelui interpret folcloric Nelu Bălășoiu, se arăta foarte clar:

”Am afirmat în repetate rânduri că tensiunea indusă populației chiar de către autorități și amplificată în panică de mass media mainstream pune în pericol multe persoane – în primul rând pe cei cu afecțiuni cardiace sau care au suferit anterior atacuri vasculare cerebrale”.

Și în acest caz se pune această problemă care, în opinia noastră, ar trebui preluată la modul cel mai serios printr-o anchetă parlamentară – sau chiar printr-o anchetă la nivelul Parlamentului European.

Pentru a înțelege mai exact manipularea din cazul regretatului senator Dan Tătaru, citiți și articolul anterior despre caz – în link pe pagină – pentru a vedea fenomenul: un politician puțin cunoscut este ”umflat” de presa manipulatoare, pentru a fi transformat într-un exemplu!

Ori, în tragica realitate, e posibil ca tocmai această presă manipulatoare și panicardă să fie complice la moartea mult prea timpurie a senatorului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

684
Tagurile:
coronavirus, COVID-19, ucis, Senator

Загрузка...
Gabriela Firea, Marcel Ciolacu

NUCLEARA de la Capitală manevră de culise… sau sinucidere în direct?!

262
(reînnoit 15:23 08.08.2020)
”În ultimele săptămâni s-au consumat energii pentru trocuri politice, negocieri vinovate și aranjamente de culise - alianțe comerciale de partide”

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. După câteva mutări care păreau a aduce PSD pe o poziție câștigătoare la Capitală, Gabriela Firea a anunțat lista definitivă a candidaților pentru sectoarele bucureștene.

Ei bine, anunțul Gabrielei Firea este împotriva ultimei decizii a CExN – dar poate echivala cu o sinucidere în direct, prin renunțarea la unul dintre cei mai valoroși candidați (prin alianță), Neculai Onțanu, și preluarea unui liberal respins de propriul partid!

Aceasta a fost singura surpriză de o listă pe care vedem trei foști membri marcanți ai PNL (sau ex-PD):  Dan Cristian Popescu, Daniel Florea și Gabriel Mutu. Adică jumătate dintre candidații PSD la sectoare!

Sectorul 1 - Daniel Tudorache

Sectorul 2 - Cristian Popescu

Sectorul 3 - Aurelian Bădulescu

Sectorul 4 - Daniel Băluță

Sectorul 5 - Daniel Florea

Sectorul 6 - Gabriel Mutu.

Un episod „iertat”: excluderea Gabrielei Firea din PSD

Se poate spune că Mutu și Florea s-au integrat în PSD – deși, ne amintim, în timpul lui Dragnea, primarul sectorului 5 cerea, în CExN, în numele organizației sale, excluderea Gabrielei Firea din PSD!

Iată cum relata Codrin Ștefănescu derularea incidentului din CExN, în septembrie 2018:

”La final, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a propus o rezoluție votată în Comitetul Executiv al organizației pe care o reprezintă privind excluderea lui Gabriela Firea din PSD pentru declarațiile făcute de Firea timp de 11 zile și care au afectat imens imaginea partidului. Sigur, foarte mulți dintre colegi au cerut un vot și cam cum ar fi fost. Dar Liviu Dragnea ne-a cerut calm și cooperare. A zis că, în calitate de președinte ne cere să NU supunem la vot și să avem încredere, ceea ce s-a și întâmplat, astfel că ”dictatorul” Liviu Dragnea a închis această chestiune - nu s-a mai supus la vot”.

În schimb, salvată atunci de Dragnea și Dăncilă, Gabriela Firea nu îi iartă nici acum pe foștii lideri, în schimb de ceilalți… a uitat! Acum spune că ”în ultimele săptămâni s-au consumat energii pentru trocuri politice, negocieri vinovate și aranjamente de culise care nu au avut oamenii în centrul preocupărilor. “Măreața realizare” obținută este unificarea unor șefi de partide, a unor interese, a unor încrengături și, implicit, bătălia pe funcții”.

Popescu – plângere penală contra primarului PSD și ”cartea neagră a PSD”

Pozând între Ciolacu și Popescu, Firea spune că ”am ales să formăm echipa cu cetățenii din acest sector și cu omul care știe, deja, toate problemele, are și soluții, pentru că a lucrat îndeaproape cu actualul primar - colegul nostru Mihai Toader -, dar care merge către un alt proiect”.

Ce să-i spui Gabrielei Firea? Că Dan Cristian Popescu a depus la DNA o plângere împotriva lui Mihai Toader, în 2016? Că în același an a scos ”Cartea Neagră a primelor şase luni de administrare PSD în Bucureşti”. Că a acuzat în fel și chip PSD?

”Vom merge împreună în această perioadă și în viitor cu Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2, pe care PNL l-a trădat, în miez de noapte, ca să-i facă loc unui candidat USR lipsit total de experiență și viziune, doar de dragul aranjamentelor politice pentru partidele “de dreapta”, nu pentru toți cetățenii, indiferent de preferințele politice”, spune Firea, uitând că același lucru la făcut PSD cu Neculai Onțanu – candidat pentru… o săptămână în urma „alianței” cu PSD-Ciolacu.

Reamintim că Neculai Onțanu a fost desemnat candidat susținut de PSD în urma votului din CExN în ședința din 30 iulie – deci acum circa o săptămână! Se pare că votul a fost unanim – și de atunci nu s-a mai auzit de vreo altă decizie a CExN care s-o anuleze pe cea care îl desemnase pe Onțanu!

Bătălia cu PNL -  trimisă în ridicol printr-o înțelegere de culise

Firea a anunțat azi că PSD va depune săptămâna viitoare candidaturile pentru alegerile locale - ”în cazul în care guvernul le va mai organiza” – și le-a mulțumit ”pentru implicarea, în toată aceasta perioadă tensionată și în care am fost și suntem loviți din toate pârțile - și vizibile, și invizibile -, lui Marcel Ciolacu (președinte) și Paul Stănescu (secretar general)”.

”Întotdeauna, oamenii pe primul loc și nu alianțele comerciale de partide!”, a declarat în final Gabriela Firea, fără să specifice la ce ”alianțe comerciale de partide” se referă.

Întrebarea este – prin decizia de a-l susține pe Popescu, adversar vechi și vizibil al PSD, în dauna unuia dintre cei mai buni (foști) primari ai PSD, Neculai Onțanu, este o strategie câștigătoare, sau o sinucidere în direct?

Semnalul dat NU pare a fi pozitiv pentru membrii, susținătorii și mai ales pentru activiștii PSD, care văd schema în felul prezentat mai sus – și realizează că bătălia lor cu PNL poate fi trimisă în ridicol printr-o înțelegere de culise, dincolo chiar și de un vot al CExN.

În plus, Popescu nu se bucură de o atât de mare simpatie în Sectorul 2, fiind cel care a propsu una dintre cele mai controversate – sau chiar stupide! – măsuri, închiderea urgentă a parcurilor din sector și, după redeschidere, funcționarea acestora până la ora 22.

În plus, administrația sectorului 2 din ultimii 4 ani a fost catastrofală, fiind un adevărat pol al murdăriei, iar reparațiile ADP s-au derulat într-un mod care a deranjat cetățenii zonei. Să nu mai vorbim și de aberanta politică împotriva animalelor de companie, Primăria și ADP introducând o mulțime de restricții – și cheltuind sume colosale pentru panouri stupide, inutile, prin care aduc la cunoștință tot felul de interdicții.

Asta în timp ce, repet, curățenia din sector, ca și întreținerea spațiilor verzi și parcurilor a fost lamentabilă – un adevărat record negativ în București!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

262
Tagurile:
PSD, București, Gabriela Firea

Загрузка...
de la bière (image d'illustration)

Câte beri poți bea pe zi fără risc pentru sănătate? Filtrată sau nefiltrată?

0
Pentru a evita efectele nedorite asupra sănătății, un nutriționist rus recomandă să nu se consume mai mult de 300 de mililitri de bere pe zi. Mai spune că este mai bine să optezi pentru bere nefiltrată, obținută din produse naturale.

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. Nutriționistul Elena Solomatina recomandă, într-un interviu acordat ziarului Vetcherniaïa Moskva, să nu se bea mai mult de 300 de mililitri de bere pe zi pentru a evita problemele de sănătate.

„300 de mililitri de bere este o normă zilnică acceptabilă, care poate fi băută cu un aperitiv bun, de preferință nu gras. Nu ar trebui să bei bere pe stomacul gol, deoarece poate provoca spasme de stomac și crampe”, a spus ea pentru ziarul citat.

Potrivit acesteia, este mai bine să se acorde preferință berii nefiltrate. În plus, ea observă că această băutură poate fi bună doar dacă este făcută din produse naturale.

Consecințe dăunătoare

Cu toate acestea, nutriționistul avertizează împotriva consumului excesiv de bere, deoarece provoacă o scădere a testosteronului la bărbați. Potrivit ei, de-a lungul timpului, pe lângă binecunoscuta burtă de bere, bărbatul începe să prezinte trăsături feminine în silueta sa, ba chiar caracterul său se poate schimba: de la rezervat la mai isteric.

„Este clar că această băutură este contraindicată copiilor, gravidelor și femeilor care alăptează. Nu recomand consumul persoanelor care suferă de tulburări mentale, ale sistemului nervos, care sunt predispuși la ateroscleroză și la diabetici”, adaugă nutriționistul.

Chiar și berea fără alcool

În plus, ea avertizează că chiar și berile nealcoolice pot fi dăunătoare pentru sănătate.

„Berea fără alcool sau cu alcool scăzut are un indice glicemic ridicat, contribuie la dezvoltarea rezistenței la insulină și provoacă diabetul de tip II. În plus, a bea o băutură care nu conține nici măcar un grad de alcool este o cale directă către formarea plăcilor aterosclerotice și apariția excesului de greutate”, explică ea pentru ziar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sănătate, Bere

Загрузка...