Rachetă balistică Iskander - M

Arma rusească: De ce „Iskander” va fi setat asupra țintelor maritime

310
(reînnoit 20:22 29.07.2020)
Prin acoperirea frontierelor sale terestre și maritime cu sisteme de rachete ”Iskander-M”, Rusia își consolidează securitatea națională și internațională, scrie observatorul militar Alexandr Hrolenko.

De Aleksandr Hrolenko

Strategia este una logică: cu cât mai multe sisteme vor fi și va fi mai mare probabilitatea unor pierderi pentru potențialul agresor, cu atât va fi mai sigură pacea în Europa și Asia.

Potrivit unei surse a ziarului ”Izvestia” din cadrul Ministerul rus al Apărării, sistemele de rachete operaționale-tactice ”Iskander-M” vor fi folosite pentru a lovi navele de desant și amfibii inamice. Brigăzile de rachetă ale Forțelor Terestre au început să exploreze tactica de luptă navală, complexul este pregătit din punct de vedere tehnologic pentru a respinge debarcarea inamicului. Sistemul "Iskander-M" are caracteristici excelente în ceea ce privește gama și precizia distrugerii țintei, nu există analogi în lume.

Trageri pe mare ale ”Iskander-M” au avut loc pe 20 iulie, în timpul verificării inopinate a unei formațiuni de rachete din cadrul districtului militar sud al Forțelor Armate ale Federației Ruse. Sistemul a distrus convențional acumularea de tehnică militară în momentul descărcării de pe navele de debarcare și a împiedicat ocuparea coastei Mării Negre de către forța de desant „inamică”.

Fiind integrat în sistemul automatizat de comandă și control, Iskander-M, în apărarea litoralului, este capabil să primească indicații despre ținte în timp real de la aviație, flotă, formațiunile de spionaj și drone și să lovească ținte aflate în mișcare pe mare (ținând cont de corecția pentru cursul și viteza navelor inamice).

Rachetele ”Iskander-M” sunt de neînvins pentru sistemele de apărare anti-rachetă existente și de perspectivă, sunt capabile să parcurgă peste 500 de km în 4 minute, în timp ce focoasele 9M728 sau R-500 deviază de la țintă cu nu mai mult de 1 metru. Îmbinate cu sistemele de rachete de coastă ”Bal” și ”Bastion” (cu o raza de acțiune de 260 km și respectiv 350 de km), puternicul ”Iskander” este capabil să consolideze apărarea eșalonată și să transforme frontierele maritime ruse cu adevărat în unele de necucerit.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat despre reînarmarea tuturor celor zece brigăzi de rachete cu sisteme de tip ”Iskander-M” și formarea a încă trei brigăzi. Industria rusă de apărare produce anual două seturi de brigadă. În același timp, ”iskandarii” sunt modernizați pentru a îmbunătăți eficacitatea lor de luptă.

Lansări asupra navelor

Navele de război, aviația navală și forțele de coastă ale flotelor din Marea Baltică, de Nord, Pacific, Marea Neagră și Flotila Caspică sunt în mod tradițional responsabile de apărarea liniei de coastă rusești. În acest caz, un rol important îl joacă și sistemele de rachete anti-nave mobile ”Bal” și ”Bastion”.

Cu timpul, formațiunile de luptă de pe țărm „devin tot mai dense”. Așadar, Flota Baltică în 2019 a primit propriul regiment de tancuri - cu orientare anti-desant, iar Flota Mării Negre este consolidată de al treilea regiment aerian - din Crimeea. Implicarea extraordinară a brigăzilor de rachete (Forțele Terestre) dotate cu sisteme ”Iskander-M” în apărarea litoralului face posibilă setarea rapidă a potențialului de atac al armelor de precizie ale Rusiei în ”teatrele” maritime.

Potrivit dezvoltatorului, setul complet al brigăzii de rachete rusești este format din 51 de vehicule, inclusiv 12 lansatoare, 12 încărcătoare de transport, 11 de comandă și 14 vehicule de sprijin. Adică, în timp de două minute, brigada este capabilă să lovească 24 de rachete (înainte de reîncărcare). O salva a unei brigăzi consolidate - 32 de rachete.

Cu cât mai multe ținte pe mare vor fi distruse de Iskander, cu atât mai puțini militarii ruși vor trebui să lupte pe țărm. Bătaia de cap nu este zădarnică, deoarece tactica ofensivă modernă a potențialului inamic implică diverse variante de desant maritim (în Marea Baltică au loc multe astfel de exerciții desfășurate de NATO). Este exersat desantul pe țărmul neechipat și debarcarea marină peste linia orizontului de pe nave amfibie - pe bărci și elicoptere de mare viteză, având sprijinul navelor de escortă de atac și a aviației. O lovitură puternică a sistemului ”Iskander„ la o distanță de până la 500 de kilometri poate deturna o astfel de operațiune a inamicului chiar din startul acesteia. În plus, sistemele ”Iskander-M” pot susține la fel de eficient acțiunile marinei ruse.

Nu este deloc o coincidență faptul că prezența complexelor ”Iskander-M” în cadrul exercițiilor irită întotdeauna comandamentul NATO, pentru că nu au ce să-i opună. Și aici, iată, o nouă surpriză pe mare pentru Alianță. Complexele și rachetele Iskander modernizate, cu o rază de acțiune mai mare de distrugere a țintelor (promite Rostec), vor reduce semnificativ activitatea provocatoare a forțelor maritime NATO și vor consolida securitatea internațională în perimetrul frontierelor rusești. Este important să subliniem aici: Rusia nu amenință pe nimeni, răspunde doar asimetric la ostilitatea Occidentului, reacționează în mod adecvat la potențialul tot mai mare de atac al blocului militar occidental în regiunea Mării Baltice și a Mării Negre. Dacă Alianța încetează să desfășoare în mod clar poziții de apărare anti-rachetă și noi baze militare în apropierea granițelor rusești, ”iskanderele” își vor demonstra capacitățile unice exclusiv pe poligoanele din cadrul exercițiilor militare.

Cvasi-balistică irezistibilă

Sistemul de rachete ”Iskander-M” este proiectat pentru nimicirea cu mare precizie a țintelor de dimensiuni mici și a țintelor de platformă (cu mai multe tipuri de focoase, inclusiv focoase termonucleare) la o distanță de până la 500 de kilometri. Pentru direcționare este utilizat un sistem de navigație inerțial și un semnal de la sateliții GLONASS. În faza finală, este activat un cap optic inteligent de direcționare, care oferă o precizie de câțiva metri. Rachetele pot fi redirecționate în timpul zborului, permițându-le să atace ținte aflate în mișcare, inclusiv nave ale forțelor maritime inamice.

Complexul dispune de două tipuri de rachete: aerobalistică 9M723 - zboară pe traiectorii cvasi-balistice la altitudini de până la 50 de km, de croazieră 9M728 sau R-500 - se îndreaptă spre țintă la altitudini mici. Rachetele de înaltă precizie ale ”Iskander” au o suprafață reflectorizantă mică, traiectorii de zbor complexe (sunt conduse de cârme dinamice pe gaz și aerodinamice) și nu pot fi detectate de niciun sistem de apărare anti-aeriană existent. După lansare și în apropiere de țintă, rachetele manevrează energic cu o supraîncărcare de la 20 la 30g. Masa de lansare a rachetei este de 3,8 tone, lungimea este de 7,2 metri, viteza este de peste 2 km pe secundă, intervalul dintre lansări este de un minut.

Principalele ținte „pe țărm” sunt sistemele de rachete și sisteme cu reacție cu lansare multiplă aflate pe poziții, aeronavele de luptă pe aerodromuri, posturile de comandă inamice și centrele de comunicare, inclusiv cele protejate.

Sistemul „Iskander-M” depășește cei mai buni omologi străini (Lance, ATACMS, Pluton) în privința preciziei, eficiența în pregătirea rachetelor pentru lansare și alte caracteristici. Principalele avantaje ale complexului sunt mobilitatea strategică, capacitatea de a efectua deghizat sarcini de luptă și de a lansa atacuri de rachete, calcule automatizate și introducerea unei misiuni de zbor, o mare probabilitate de a finaliza o misiune de luptă în condiții de incendiu și contramăsuri electronice. Permiteți-mi să vă reamintesc că ”Iskanderii” rusești au fost testați cu succes în condiții de luptă pe teritoriul Republicii Arabe Siriene. Pentru comparație, Statele Unite au abandonat propriul omolog al ”Iskander”, deoarece compania Raytheon nu a putut să dezvolte un nou Sistem de înaltă tehnologie pentru Pentagon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

310
Tagurile:
Iskander, Rusia
Тема:
Industria militară rusă (140)
Tematic
De ce India va da 2 miliarde de dolari pentru avioanele rusești MiG-29 și Su-30
Rusia a creat “asasinul perfect” al sistemelor de luptă pe o rază de 10 km
Cale de întoarcere nu este: Turcia, a doua testare a S-400 împotriva avioanelor americane
Rusia își construiește o nouă flotă: pe 16 iulie va începe construcția a 6 nave
Arma rusească: Aeromobilul blindat Strela dezvoltă o viteză de 155km/oră
Flota rusă a primit Be-200: Avioanele-amfibie vor apărea în mările Azov și Caspică
Exercițiul NATO Sea Breeze 2020 în Marea Neagră - Jocuri cu butoiul de pulbere
Arma rusească: „Laleaua” termonucleară - cel mai puternic mortier din lume
Ce face submarinul nuclear rusesc de clasa „Antey” în Marea Baltică

Ce NU se spune despre ”Medicamentul minune” primit de România de la Bruxelles

268
(reînnoit 20:05 03.08.2020)
Agenția Europeană a Medicamentelor precizează clar: rapoartele finale ale studiilor efectuate pe medicament trebuie trimise până în decembrie 2020. Deci până atunci, e de un fel de testare pe români?

BUCUREȘTI, 3 aug – Sputnik. Știrea zilei este că România va primi 25.157 de flacoane de ”Veklury” în trei tranşe, pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 eligibili, în cadrul contractului finanţat şi semnat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare – după cum a anunțat Ministerul Sănătăţii.

Acest Veklury conține celebrul ”Remdesivir”, un antiviral conceput inițial pentru tratamentul Ebola de către americanii de la gigantul farmaceutic ”Gilead”

Conform datelor oficiale, România va primi săptămâna asta, pe 7 august, 6.026 de flacoane de Remdesivir ”pentru asigurarea tratamentului pentru aproximativ 1.200 pacienţi eligibili (5 flacoane/pacient)”.

În aceste condiții rezultă că România a primit a doua cea mai mare cantitate de medicament după Spania. Pe 11 septembrie România va primi alte 10.336 flacoane pentru aproximativ 2.067 pacienţi eligibili, iar pe 9 octombrie - 8.795 flacoane pentru încă aproximativ 1.759 pacienţi eligibili.

Livrarea acestor flacoane se va face în depozitele controversatei CN Unifarm SA, de unde vor fi distribuite către ”unităţile sanitare desemnate în cadrul Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 555/2020, în funcţie de numărul de cazuri medii şi severe eligibile”.

De reținut că.pe 28 iulie, Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19, iar cantitatea cumpărată de Comisia Europeană, în valoare totală de 63 de milioane euro, ”asigură tratamentul a aproximativ 30.000 de pacienţi din spaţiul european care prezintă simptome severe de COVID-19”, transmite Agerpres

Totul bine și frumos dar… apar câteva întrebări după ce citești informațiile despre produs prezentate pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului.

”Mai există dovezi  despre medicament pe care compania trebuie să le furnizeze”

Prima întrebare pusă chiar de Agenție: ”De ce este autorizat Veklury în UE?” Am subliniat afirmații care ridică semne de întrebare. Veți vedea la final de ce.

”Veklury a arătat un efect semnificativ clinic asupra timpului de recuperare la pacienții cu COVID-19 cu pneumonie care necesită oxigen suplimentar, fiind în același timp tolerat cu efecte secundare ușoare. Prin urmare, Agenția Europeană a Medicamentului a decis că beneficiile Veklury sunt mai mari decât riscurile sale și că poate fi autorizată pentru utilizare în UE”.

”În contextul situațiilor de urgență pentru sănătatea publică și nevoia urgentă de tratamente eficiente pentru COVID-19, Veklury a primit o autorizație condiționată de introducere pe piață. Aceasta înseamnă că mai există dovezi/evidențe despre medicament pe care compania trebuie să le furnizeze. Agenția va examina orice informații noi care devin disponibile și această imagine de ansamblu va fi actualizată după caz”.

Atenție acum: ”Ce informații sunt încă așteptate pentru Veklury?”

”Deoarece Veklury a primit autorizație condiționată, compania care comercializează medicamentul va furniza agenției date suplimentare privind calitatea, eficacitatea și siguranța medicamentului până în august 2020 și rapoartele finale ale studiilor efectuate cu Veklury până în decembrie 2020”.

De înseamnă concret toate astea, mai ales ultima precizare, cu ”rapoartele finale în decembrie”? Că e un medicament aflat încă în stadiul de testare în cazul Covid-19!

Ce măsuri se iau pentru a asigura utilizarea sigură și eficientă a Veklury?

(…) ”La fel ca pentru toate tratamentele, ”datele privind utilizarea Veklury sunt monitorizate în mod continuu. Efectele secundare raportate cu Veklury sunt evaluate cu atenție și se iau toate măsurile necesare pentru protejarea pacienților”.

Această prezentare tip chestionar o găsiți pe site-ul oficial al  Agenției Europene a Medicamentelor

Există și opinii contrare, bazate pe teste

Acum, mai e o problemă. Există și opinii contrare, bazate pe teste, care spun că medicamentul minune nu are efect.

Astfel, pe 29 aprilie, jurnalul medical ”The Lancet”  afirma că medicamentul Remdesivir nu are ”niciun beneficiu clinic semnificativ” – la baza afirmației fiind un studiu realizat în China. ”Tratamentul cu Remdesivir nu grăbește vindecarea și nici nu reduce mortalitatea în cazurile de COVID -19 în comparație cu placebo”, rezulta din acest studiu.

După contestații, textul a fost corectat, concluzia fiind mai blândă: ”În rezumat, am constatat că acest regim de doză de remdesivir intravenos a fost tolerat în mod adecvat, dar nu a furnizat efecte clinice sau antivirale semnificative la pacienții bolnavi grav cu COVID-19. Cu toate acestea, nu am putut exclude diferențele semnificative din punct de vedere clinic și am văzut reduceri numerice ale unor parametri clinici”.

Precizăm că publicația britanică ”The Lancet” este una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei, fondată în 1823 de chirurgul englez Thomas Wakley – și a fost, până în 1991, organul de presă al Colegiului Medicilor din Marea Britanie. Adică… nu e vreo revistă de senzațional sau ”negaționistă”.

De menționat că studiul în cauză a fost publicat și de OMS – iar Gilead a reacționat imediat. ”OMS a postat prematur un rezumat al unui studiu chinezesc efectuat pe pacienții cu coronavirus care utilizează medicamentul Remdesivir”.

Din documentul postat de OMS rezulta aceeași concluzie: ”Remdesivir nu a îmbunătățit condițiile pacienților cu coronavirus și nici nu a redus prezența virusului în sânge”.

Aici puteți găsi o interesantă punere față în față a pozițiilor OMS și Gilead, publicată de „Teh Daily Mail”. 

Epilog: Capitalism și testări pe populație

Desigur, și în privința companiei producătoare, Gilead, sunt controverse. De exemplu, „The New York Times”, publicație care face o agresivă campanie contra președintelui Trump, consemna, în noiembrie 2019, că ”Administrația Trump acționează în judecată Gilead, producătorul de medicamente preventive H.I.V.”. Compania farmaceutică era acuzată că ”a profitat miliarde de dolari din cercetarea contribuabililor fără a plăti redevențele”.

Sigur, asta nu e problemă… ci capitalism de nivel înalt! Dar, la fel se poate pune problem – nu cumva se profită de pârghii extra-medicale pentru a impune un medicament și NU altul? Pentru că avem de-a face cu o adevărată cursă între marile puteri medicale pentru medicamente și vaccinuri anti-Covid.

Iar o bătălie la fel de mare se duce pentru testări pe populație. Ori, China are la dispoziție anumite mijloace, Rusia le are pe ale ei… iar marile companii SUA și UE… le au pe ale lor,

Și ne au și pe noi, românii! Pentru că, evident, reacțiile și efectele secundare după tratarea românilor în august, septembrie, octombrie cu ”Veklury”  – vor apărarea în datele pe care Gilead e obligată să le furnizeze până în decembrie Comisiei Europene. Adică românii vor fi și pacienți, dar și un fel de testări.

Vom reveni. Și așteptăm și opiniile Institutului Cantacuzino – dar nemilitarizate și nepolitizate, dacă se poate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

268
Tematic
Avertismentul medicilor: Aveţi grijă cu acest banal medicament! Poate avea efecte fatale
Medicament COVID-19, blocat în vamă! Becali a cumpărat din Rusia și a donat spitalului
Descoperire: medicament eficient împotriva cancerului în stadiu terminal
Alertă: medicament pentru copii, retras de pe piață! Verificați dacă îl aveți
Singurul medicament care ar putea trata coronavirusul: Anunțul OMS

Загрузка...
Călin Popescu Tăriceanu

Tăriceanu, fulminant: ce pregătește Iohannis - ”Va fi o rușine, obrăznicia nu are limite!”

221
(reînnoit 11:56 03.08.2020)
”Fiecare zi cu acești caraghioși la Cotroceni sau la Palatul Victoria este o insultă la adresa românilor! Încep să cred că doar plecarea lui Orban nu va fi suficientă!”

BUCUREȘTI, 3 aug – Sputnik. Călin Popescu Tăriceanu publică un text în care face o acuzație șocantă la adresa lui Iohannis – totul sub forma unei „presupuneri”. Sau al unui… ”pariu”.

”Aș putea să pun pariu că la Cotroceni se lucrează din greu la decretele de decorare ale marilor luptători pe frontul COVID-19” - probabil că la Monetărie se topesc lingourile de aur ca să se poată face decorațiile pentru Orban și echipa!”, scrie Tăriceanu.

Liderul ALDE consideră că pentru Iohannis este ”destul de logic” să-i decoreze pentru că ”doar asta nu a făcut”. În rest, spune liderul ALDE, ”îi ține în brațe, îi laudă de câte ori a avut ocazia, le scuză greșelile (oameni sunt și ei, nu?) și le acoperă fărădelegile”.

”Așa că acum, în prag de campanie electorală, nu este normal să le mai dea o mână de ajutor sperând să mai păcălească niște români?”, punctează Tăriceanu. ”Nu e normal să le umple pieptul de medalii unor mediocri ca Orban, Cîțu sau Alexandru? Sau unor valori intelectuale inestimabile ca Alexe, Anisie sau ministrul Grindă?”.

Ironic, Tăriceanu ”speră” că Iohannis nu se va opri ”doar la aceste celebrități și va decora și poneii și struții lui Alexe, laolaltă cu drapelul de luptă din Modrogan!”.

”Va fi o rușine de ceremonie!”, declară Tăriceanu, care atrage atenția că ”vom vedea stând alături victime și călăi deopotrivă, medici care au trudit în spitale 16 ore pe zi, șapte zile din săptămână în echipamente improvizate, braț la braț cu alți medici care au “trudit” doar în fața camerelor de televiziune acceptând să fie uneltele unei acțiuni de manipulare și propagandă cum nu am mai văzut din decembrie 1989!”.

Deci, o acuzație cu adevărat fulminantă, care pune problema, prin asocierea cu manipularea din 1989, a unei acțiuni de anvergură, încadrată de procurorii dosarului Revoluției la fapte deosebit de grave!

”E clar că decorațiile nu o să ajungă la medicii și personalul medical care au fost în linia întâi, ci la politrucii și lipitorii de afișe ai PNL promovați directori de spitale sau șefi la DSP”, scrie Tăriceanu, care spune că la fel de clar ”nu o să aibă parte de medalii nici zecile de mii de bolnavi cronici care au fost dați afară din spitale sau miile de antreprenori care își plătesc salariații din buzunar, așteptând în zadar fonduri de la guvern”.

 Pentru ei nu o să se găsească nici un ajutor și nici o vorbă bună pentru că totul se bagă în propagandă și nimic în construcție, scrie liderul ALDE.    

”Oameni buni, obrăznicia nu mai are limite!”, izbucnește Tăriceanu. ”Fiecare zi cu acești caraghioși la Cotroceni sau la Palatul Victoria este o insultă la adresa românilor! Încep să cred că doar plecarea lui Orban nu va fi suficientă! Pentru că este clar ca bună ziua că peștele de la cap se împute!”.

Cu alte cuvinte… Tăriceanu revine la ideea suspendării președintelui – demers cerut mult timp și de electoratul PSD.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

221
Tagurile:
Klaus Iohannis, Călin Popescu-Tăriceanu

Загрузка...
Batalion NATO în Polonia

SUA anunță extinderea contingentului militar în Polonia

0
(reînnoit 18:51 03.08.2020)
Statele Unite au decis să-și sporească prezența militară în Polonia cu un contingent de o mie de militari.

BUCUREȘTI, 3 aug – Sputnik. SUA și Polonia au încheiat negocierile, în urma cărora s-a decis expedierea în această țară a o mie de militari americani, a declarat ministrul Apărării, Mark Esper.

SUA și Polonia și-au încheiat negocierile pentru extinderea acordului de cooperare în domeniul Apărării (EDCA)… Înțelegerea va presupune extinderea prezenței militare permanente cu o mie de militari, se spune în declarația lui Esper.

În prezent, în Polonia, în baza rotației, se află 4,5 mii de militari americani, a amintit el.

De asemenea, acordul va permite “consolidarea descurajării Rusiei și va consolida NATO”, se mai menționează în declarația lui Esper.

Comentând această informație, la solicitarea RIA Novosti, vicepreședintele comisiei Dumei de Stat pentru Apărare, Iurie Șvîtkin, a declarat că sporirea numărului militarilor SUA în Polonia urmărește un scop politic.

“O mie de persoane reprezintă aproximativ un regiment. Totodată, desigur, acest lucru nu are nicio pondere, însă un număr mai mare de militari NATO în Europa înseamnă mai puțină securitate în Europa. Probabil, acest lucru se face mai mult din motive politice, pentru a oferi o susținere politică Poloniei, pentru a-i face să simtă o grijă din partea fratelui mai mare SUA”, a spus Șvîtkin.

“Acest lucru ne determină să ne asigurăm într-o proporție mai mare securitatea. Statele din Occident ne forțează să ne consolidăm potențialul în această direcție… Desigur, Rusia are suficiente resurse, însă noi acționăm în oglindă la acele provocări, pe care ni le creează Occidentul”, a subliniat parlamentarul rus.

De asemenea, el a menționat că autoritățile din Polonia, precum și cele din alte statele europene, nu se gândesc la perspectivele și viitorul contingentului militar.

“Suprasaturarea cu trupe și zângănitul din arme nu va duce la nimic bun”, a precizat el.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA, Polonia
Tematic
Deputați polonezi cer declararea ambasadorului SUA „persona non grata”
Compromis al liderilor UE, Ungaria și Polonia ar fi obținut ceea ce doreau
ONU îndeamnă Polonia să asigure refugiaților dreptul de azil pe teritoriul țării
Polonia anunță retragerea din Convenția de la Istanbul
Polonia și Ucraina s-au unit împotriva ”Nord Stream-2”

Загрузка...