Gazul și Israelul sau cum Europa și-a mai găsit o alternativă pentru a înlocui Rusia

Gazul și Israelul sau cum Europa și-a mai găsit o alternativă pentru a înlocui Rusia

245
(reînnoit 22:50 24.07.2020)
Potrivit informațiilor transmise în această săptămână de Reuters, guvernul israelian a aprobat un acord cu Uniunea Europeană pentru construirea conductei de gaz EastMed.

CHIȘINĂU, 23 iul - Sputnik, Serghei Savciuk. Numeroase publicații din Rusia, care au parazitat ani la rând pe seama descrierii unor noi înfrângeri ale Rusiei, au izbucnit cu noi articole, laitmotivul principal fiind redus la faptul că Lumea Veche a găsit alternativă gazoductelor rusești. Cu toate acestea, bucuria publicului lor țintă ar putea să fie de scurtă durată din mai multe motive, subliniază editorialistul RIA Novosti, Serghei Savchuk.

Să începem cu faptul că EastMed este un proiect foarte proaspăt și, din punct de vedere tehnic, este unul complet necopt. Acordul inițial dintre țările așa-numitului triunghi energetic - Grecia, Cipru și Israel - a fost semnat în martie 2019. Pentru a înțelege ale căror interese sunt afectate aici, adăugăm că semnarea a avut loc sub controlul personal al secretarului de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo.

Dorind să facă pe plac Washingtonului, Comisia Europeană, după ce a demonstrat minuni ale cazuisticii, a acordat EastMed statutul de „proiect de interes comun”. Acest lucru înseamnă că conducta nu va fi supusă cerințelor și restricțiilor celui de-al treilea pachet energetic, tocmai cele cu care Gazpromul rusesc este nevoit să se confrunte. Iată așa un drept la alegere.

Pentru a accelera realizarea proiectului, au fost alocate 39 de milioane de dolari din bugetul european pentru finalizarea studiilor tehnice. Ce-i drept, trebuie să spunem că acești bani nu au fost suficienți.

Nici din punct de vedere tehnic nu-i ciar totul atât de simplu.

Conducta de gaz cu o lungime de aproape două mii de kilometri, cu o capacitate de zece miliarde de metri cubi și un cost (preliminar) de șapte miliarde de dolari este planificată să fie construită în șapte ani. În același timp, principala deosebire față de același „Nord Stream” este că în secțiunea dintre Cipru și Creta, adâncimile ajung la trei mii de metri. Problema devine și mai complicată din cauza reliefului fundului Mării Mediterane este foarte neregulat, iar zona este considerată seismic activă. Teoretic, tehnologiile moderne permit realizarea unei conducte în astfel de condiții, dar în practică nu s-a construit încă nimic de acest fel.

Dar toate aspectele tehnice par palide pe fundalul unor probleme politice complexe și de altă natură între țările prin apele cărora va fi pusă conducta.

În primul rând, nu este totul în regulă cu sonda Leviathan. Pe lângă Israel, mai pretind la trei trilioane și jumătate de metri cubi de gaz și Egiptul, Libanul și Siria. Damascul cuprins de lupte nu are timp pentru dispute, iar Libanul contestă de zece ani dreptul de proprietate asupra unei părți continentale. Astăzi, Cairo își satisface pe deplin nevoile interne de gaz și formează un hub de combustibil, din care urmează să comercializeze GNL din producția proprie în viitorul apropiat.

În al doilea rând, a fost inițial planificat ca EastMed să se întindă de la câmpul de gaz Leviathan prin Cipru și Creta până în Grecia, unde se intenționează să creeze un hub din care combustibilul albastru ar trebui să plece în Italia și Bulgaria. Este demn de remarcat, dar timp de un an și jumătate de dezvoltare a proiectului, Italia nu a participat la nicio întâlnire a participanților la proiect. Mai mult decât atât, în urmă cu un an, premierul italian Giuseppe Conti a declarat fără ezitare că țara sa nu susține nici proiectul în ansamblu, nici construcția interconectorului Poseidon de 200 de kilometri, prin care gazul din Grecia ar trebui să intre în Italia.

Milano consideră construcția conductei de gaz Trans-Adriatice (TAP) și achiziționarea de gaze din Azerbaidjan în tranzit prin aceeași Grecia și Albania un proiect mai promițător.

Construcția de interconectori în Italia (Poseidon) și Bulgaria (IGB) este încredințată companiei IGI Poseidon, care este în egală măsură deținută de italianul Edison S.p.A. și compania grecească DEPA S.A. În ceea ce privește segmentul italian, ultimele știri datează din luna aprilie a acestui an, când IGI și-a anunțat disponibilitatea de a efectua sondaje inginerești, cu toate acestea, pentru aceasta este nevoie de 70 de milioane de euro suplimentari. Banii nu au fost încă alocați și, prin urmare, nu există nicio lucrare aflată în curs de desfășurare.

Și, desigur, Turcia se ridică ca un munte mohorât în calea implementării EastMed, iar relațiile sale cu majoritatea participanților la proiect, ușor zis, sunt departe de a fi ideale.

De exemplu, nu departe de coasta Ciprului se află câmpul Afrodita, de unde este de asemenea planificat să primească gaz natural pentru a fi revândut în Europa. În martie 2018, o navă de recunoaștere a companiei italiene Eni a efectuat sondaje acolo, însă a fost forțată să le reducă după sosirea unui detașament de nave de război turcești, care le-a cerut într-un mod ultimativ să părăsească zona.

De asemenea, nu este clar cum rămâne cu Ciprul. O parte din conducta de gaz este prevăzută să treacă prin partea ocupată a nordului insulei, iar Ankara mizează pe plățile de tranzit corespunzătoare, cu care ciprioții nu sunt categoric de acord.

Și încă un lucru: nu întâmplător am menționat interesul american pentru acest proiect. Pe lângă faptul că relațiile dintre Turcia și Statele Unite sunt destul de reci, politica externă a Washingtonului provoacă daune economice directe Turciei: la 21 iulie, Camera Reprezentanților a SUA a adoptat în unanimitate un nou pachet de sancțiuni împotriva conductelor rusești Nord Nord Stream-2 și Turkish Stream. Acțiunile poartă un caracter ostil, întrucât pun sub semnul întrebării planurile autorităților de la Ankara de a deveni principalul nod de gaz din sudul și sud-estul Europei. Dacă EastMed și, în special, conectorul său IGB bulgar, sunt construite, linia de tranzit al Turkish Stream prin Luleburgaz își va pierde importanța practică, iar bugetul va pierde bani.

Și încă o nuanță. Explorarea câmpului Leviathan în 1999 a fost începută de compania americană Noble Energy, care a câștigat, de asemenea, toți laurii și preferințele din partea guvernului israelian după descoperirea unor rezerve imense de hidrocarburi. Tel Aviv a investit 6,3 miliarde de dolari într-un proiect energetic intern bazat doar pe gaz de șist, iar Noble Energy a primit drepturi preferențiale de a participa la toate explorările aferente.

Totul s-a schimbat exact în momentul în care Israelul a decis să intre pe piața internațională. Micul Noble a fost cumpărat imediat de gigantul petrolier american Chevron. Acordul a costat 5 miliarde de dolari și va fi finalizat până la sfârșitul anului.

Nu există nicio îndoială că Ankara înțelege perfect de unde provine amenințarea la interesele sale economice și geopolitice și, prin urmare, nu merită să te bazezi pe îmbunătățirea relațiilor dintre SUA și Turcia. Nici nu trebuie să ne așteptăm la o aprobare rapidă a conductei EastMed. Conducta israeliană este capabilă să distrugă schemele de aprovizionare bine construite și profiturile la export, iar acest lucru nu ajută în niciun fel să rezolve o serie de probleme între țările din regiune.

Cu toate acestea, chiar dacă proiectul EastMed se va urni din loc, vor mai fi cel puțin încă șapte ani înainte de finalizarea acestuia, iar muncitorii Gazprom-ului vor începe lucrările deja pe 3 august pentru a ajunge în Germania cu restul de 160 de kilometri ai liniei principale, după care doar prin cele două linii baltice Rusia va furniza 110 miliarde de metri cubi de gaz. De 11 ori mai mult decât ar putea oferi teoretic tandemul israeliano-grecesc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

245
Tagurile:
Europa, Israel, gaz
Tematic
Israel, atac cu rachete asupra Siriei în această noapte - Video
Israel introduce carantină obligatorie pentru toți cei care vin din străinătate
Afacerea secolului: Palestina rupe „toate legăturile” cu SUA și Israel
Putin: Holocaustul este o tragedie comună pentru Rusia și Israel
Pence l-a salutat pe Putin la forumul din Israel
Netanyahu sună alarma privind Covid-19 în Israel: „ne aflăm în stare de urgență”
Israel: Netanyahu și rivalul său formează un guvern „de unitate” pentru a evita alegerile
COVID-19 – Știrea zilei vine din Israel și Japonia! Situație critică!
Antrenament sau spectacol: Exercițiile Forțelor Aeriene și a marinei SUA în Marea Neagră

Antrenament sau spectacol: Exercițiile Forțelor Aeriene și ale marinei SUA în Marea Neagră

113
Pe 2 august, distrugătorul USS Porter, 4 avioane de luptă F-16, drona de atac Reaper MQ-9, aeronava de recunoaștere Poseidon P-8A și avionul KC-135 Stratotanker au participat la exercițiile comune ale Marinei și Forțelor Aeriene ale SUA în Marea Neagră.

Manevrele active ale Pentagonului în regiunea Mării Negre demonstrează dorința Washingtonului de a întoarce lumea unipolară prin forță și prin forțarea statelor din Marea Neagră la un conflict militar cu Rusia, consideră observatorul militar Alexandr Hrolenko.

Viceamiralul Eugene Black, comandantul Flotei a 6-a a SUA, a menționat că acțiunea comună cu Forțele Aeriene ale SUA în Europa a permis „un exercițiu realist și oportun pentru a spori pregătirea SUA de a opera pe mare în zona Mării Negre”. Pregătirea de a acționa împotriva cui?

Exercițiul s-a desfășurat în apele internaționale și spațiul aerian și, totuși, apropierea de frontierele rusești dau exercițiilor cu implicarea navelor de război și a aeronavelor americane un sens cu adevărat provocator. Vom sublinia că manevrele s-au dovedit a fi comune - atât pentru marina, cât și pentru forțele aeriene ale SUA.

În data de 2 august, Pentagonul s-a făcut că nici nu-i vede pe aliații europeni și „fanii” regionali.

”Poate că, potrivit legendei exercițiului, toți aliații erau deja înfrânți. Totuși, ne putem imagina o provocare militară similară, de exemplu, exercițiile crucișătorului ”Moskva” sau fregata de rachete ”Amiralul Gorșkov” în preajma coastei SUA din Golful Mexic, în mod optim, cu sprijinul transportatorilor de rachete Tu-160.

Apropo, chiar și o demonstrație pașnică a pavilionului naval rus în zona Caraibelor provoacă o reacție extrem de acută în SUA. Mai devreme, cu această ocazie, The Washington Post a scris: ”Toate intrările navelor rusești spre Cuba sunt considerate o demonstrație a puterii militare în apropierea țărmurilor americane”.

Și atunci de ce Washingtonul consideră că toate manevrele marinei americane din apropierea țărmurilor rusești sunt instrumente de consolidare a păcii și a stabilității regionale?

Irealist și nelalocul potrivit

Mai multe zone de conflict armat, care reprezintă un potențial pericol pentru întreaga Europă, se află în regiunea Mării Negre (Moldova - Transnistria, Ucraina - Donbas, Georgia - Abhazia și altele). Fără a intra în analiza fiecăreia dintre direcții, se poate remarca faptul că activarea Forțelor Aeriene și Forțelor Mareinei SUA în regiunea Mării Negre este cel mai distructiv scenariu de soluționare a conflictelor internaționale, ceea ce duce la o creștere a turbulențelor militar-politice.

Prima etapă a provocării a fost recentul exercițiu al SUA și NATO ”Sea Breeze 2020”, cu participarea a 27 de nave și 19 aeronave din nouă țări, inclusiv ale partenerilor de alianță Georgia și Ucraina. Apoi, la Washington au început să vorbească despre creșterea ajutorului militar anual către Kiev cu până la 300 de milioane de dolari, deși cele două miliarde primite anterior nu au contribuit la soluționarea conflictului din Donbas.

Următorul pas spre escaladarea situației este „pregătirea realistă și în timp util” a Marinei SUA și a Forțelor Aeriene din Marea Neagră pe 2 septembrie, care merită a fi privită cu o mai mare atenție.

Distrugătorul USS Porter, un lot de avioane de luptă F-16, o dronă de atac MQ-9 Reaper și un avion de recunoaștere Poseidon P-8A în colaborare ar putea fi utilizate doar la un atac de rachete împotriva inamicului (amintesc atacurile masive ale sutelor de rachete de croazieră asupra Irakului și Libiei), alte funcții acest grup nu poate îndeplini din punct de vedere tehnologic, iar misiunile umanitare sunt imposibile.

Și totuși, dacă comparăm potențialul distrugătorului american Porter și a unității avioanelor de luptă F-16 cu posibilitățile rusești din regiunea Mării Negre, atunci echilibrul de forțe este evident în defavoarea „oaspeților”. Care-i rostul?

Distrugătorul USS Porter este capabil să transporte până la 90 de rachete de croazieră de înaltă precizie Tomahawk cu o autonomie de peste 2000 de km (cu focoase convenționale și nucleare). Nu este cert faptul că acestea vor avea timp să pornească la drum în cazul unui conflict militar real - Flota Mării Negre a Federației Ruse are grijă constantă de astfel de „purtători de nenorociri”.

Dar distrugătorul de rachete poate servi drept țintă de distragere a atenției, pentru a efectua cercetări privind autosacrificarea în luptă. Totuși, pentru a exersa o lovitură eficientă în Marea Neagră, trebuie să existe mult mai multe nave. Gama de ”Tomahawk-uri” face posibilă atacarea, de exemplu, a Crimeii sau Moscovei din Marea Mediterană - cu ajutorul a mai multe distrugătoare similare ale Flotei a 6-a a SUA.

Patru avioane de luptă multifuncționale F-16 și o dronă de atac Reaper MQ-9 sunt capabile să ridice în comun o cantitate importantă de rachete. O singură dronă poate transporta până la 14 rachete AGM-114 Hellfire (aer la sol) sau 4 rachete AGM-114 Hellfire + 2 bombe ghidate cu laser GBU-12 Paveway II de 250 kg fiecare (Reaper poate fi considerat echivalentul rachetelor cu rază medie).

Cu toate acestea, toate aeronavele menționate sunt urmărite pe ecranele radarelor sistemelor de rachete antiaeriene S-400, precum decorațiunile pomilor de Crăciun, iar în caz de conflict ele pot fi distruse la o distanță mare de linia de utilizare a armelor lor (aproximativ 400 km de poziționare S-400 în Crimeea).

Probabil că ieri, deasupra Mării Negre, aviația forțelor aeriene ale SUA și aviația de recunoaștere exersau descoperirea și evaluarea zonelor poziționale ale sistemelor de apărare, sistemelor antirachetă rusești - pentru a transmite țintele desemnate și pentru orientarea armelor strategice din alte părți ale Oceanului Planetar.

Linie de demarcație subțire

În condițiile întețirii ”antrenamentelor realiste” ale Pentagonului din zona Mărilor Neagră și Baltică, linia de demarcație dintre pace și război devine extrem de subțire. În ceea ce privește exercițiile comune ale Marinei și Forțelor Aeriene ale SUA din 2 august în Marea Neagră, orice discuție despre „politica de reținere” sau „reacție la o criză” seamănă cu un spectacol de caritate (să ne amintim de Liban, Palestina, Tunisia, Siria, Iugoslavia). În același timp, aliații regionali ai SUA, de bună voie sau fără voie, joacă rolul de fitil într-un butoi de pulbere și ar putea plăti scump pentru acest lucru.

Până în luna august, Rusia a construit 159 de arsenale de rachete noi pe direcția strategică occidentală și a plasat în ele peste 150.000 de tone de muniție. Desigur, există și alte rezerve în cazul ostilităților. Teritoriul vast al Federației Ruse permite diseminarea trupelor și armelor, asigurând un grad înalt de supraviețuire în luptă și eficacitatea utilizării în luptă împotriva unui agresor care dispune de cea mai înaltă tehnologie.

Experții ruși spun deja deschis Washingtonului: nu forțați Moscova ca să-și „demonstreze puterea”.

Anterior, un reprezentant de rang înalt al Statului Major General al Marinei Ruse a declarat: ”Coasta de est a Statelor Unite, la fel ca cea de vest, nu a fost niciodată și niciodată nu va fi un refugiu sigur pentru submarinele americane".

Întorcându-ne mental spre aquatoria Mării Caraibelor, se poate observa că apariția în Cuba a unei noi baze de submarine nucleare ale Marinei Ruse depinde în mare măsură de acțiunile Pentagonului din Marea Neagră. Portul cubanez Cienfuegos a fost declarat recent zonă închisă, este cea mai convenabilă bază a insulei - golful are adâncimi de până la 600 de metri. Aceasta nu se poate compara cu o bază navală din Berdiansk.

Paradoxul geopoliticii moderne este că Pentagonul, în confruntări cu intensitate diferită, nu a fost în stare să cucerească nici state mai slab dezvoltate din punct de vedere tehnologic, așa ca Afganistanul, Iranul, Siria și alte câteva țări. Cu o astfel de experiență, să creezi în regiunea Mării Negre (în apropierea granițelor rusești), o zonă de experimente îndrăznețe și o rețea de noi baze americane - în România, Georgia, Ucraina - este o imprudență militar-politică și tehnologică extrem de periculoasă pentru Statele Unite și aliații săi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
SUA, Marea Neagră
Tematic
Arma rusească: Aeromobilul blindat Strela dezvoltă o viteză de 155km/oră
Flota rusă a primit Be-200: Avioanele-amfibie vor apărea în mările Azov și Caspică
Exercițiul NATO Sea Breeze 2020 în Marea Neagră - Jocuri cu butoiul de pulbere
Arma rusească: „Laleaua” termonucleară - cel mai puternic mortier din lume
Arma rusească: De ce „Iskander” va fi setat asupra țintelor maritime
De ce Pentagonul vrea să investească $130 de milioane în baza aeriană Câmpia Turzii
De ce Rusia efectuează manevre militare în cinci regiuni din Caucaz
Rusia înregistrează progrese în producția de roboți pentru armată
Modernizarea F-35 ca urmare a unei reputații îndoielnice

Загрузка...

Ce NU se spune despre ”Medicamentul minune” primit de România de la Bruxelles

899
(reînnoit 14:36 04.08.2020)
Agenția Europeană a Medicamentelor precizează clar: rapoartele finale ale studiilor efectuate pe medicament trebuie trimise până în decembrie 2020. Deci până atunci, e de un fel de testare pe români?

BUCUREȘTI, 3 aug – Sputnik. Știrea zilei este că România va primi 25.157 de flacoane de ”Veklury” în trei tranşe, pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 eligibili, în cadrul contractului finanţat şi semnat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare – după cum a anunțat Ministerul Sănătăţii.

Acest Veklury conține celebrul ”Remdesivir”, un antiviral conceput inițial pentru tratamentul Ebola de către americanii de la gigantul farmaceutic ”Gilead”

Conform datelor oficiale, România va primi săptămâna asta, pe 7 august, 6.026 de flacoane de Remdesivir ”pentru asigurarea tratamentului pentru aproximativ 1.200 pacienţi eligibili (5 flacoane/pacient)”.

În aceste condiții rezultă că România a primit a doua cea mai mare cantitate de medicament după Spania. Pe 11 septembrie România va primi alte 10.336 flacoane pentru aproximativ 2.067 pacienţi eligibili, iar pe 9 octombrie - 8.795 flacoane pentru încă aproximativ 1.759 pacienţi eligibili.

Livrarea acestor flacoane se va face în depozitele controversatei CN Unifarm SA, de unde vor fi distribuite către ”unităţile sanitare desemnate în cadrul Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 555/2020, în funcţie de numărul de cazuri medii şi severe eligibile”.

De reținut că.pe 28 iulie, Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19, iar cantitatea cumpărată de Comisia Europeană, în valoare totală de 63 de milioane euro, ”asigură tratamentul a aproximativ 30.000 de pacienţi din spaţiul european care prezintă simptome severe de COVID-19”, transmite Agerpres

Totul bine și frumos dar… apar câteva întrebări după ce citești informațiile despre produs prezentate pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului.

”Mai există dovezi  despre medicament pe care compania trebuie să le furnizeze”

Prima întrebare pusă chiar de Agenție: ”De ce este autorizat Veklury în UE?” Am subliniat afirmații care ridică semne de întrebare. Veți vedea la final de ce.

”Veklury a arătat un efect semnificativ clinic asupra timpului de recuperare la pacienții cu COVID-19 cu pneumonie care necesită oxigen suplimentar, fiind în același timp tolerat cu efecte secundare ușoare. Prin urmare, Agenția Europeană a Medicamentului a decis că beneficiile Veklury sunt mai mari decât riscurile sale și că poate fi autorizată pentru utilizare în UE”.

”În contextul situațiilor de urgență pentru sănătatea publică și nevoia urgentă de tratamente eficiente pentru COVID-19, Veklury a primit o autorizație condiționată de introducere pe piață. Aceasta înseamnă că mai există dovezi/evidențe despre medicament pe care compania trebuie să le furnizeze. Agenția va examina orice informații noi care devin disponibile și această imagine de ansamblu va fi actualizată după caz”.

Atenție acum: ”Ce informații sunt încă așteptate pentru Veklury?”

”Deoarece Veklury a primit autorizație condiționată, compania care comercializează medicamentul va furniza agenției date suplimentare privind calitatea, eficacitatea și siguranța medicamentului până în august 2020 și rapoartele finale ale studiilor efectuate cu Veklury până în decembrie 2020”.

De înseamnă concret toate astea, mai ales ultima precizare, cu ”rapoartele finale în decembrie”? Că e un medicament aflat încă în stadiul de testare în cazul Covid-19!

Ce măsuri se iau pentru a asigura utilizarea sigură și eficientă a Veklury?

(…) ”La fel ca pentru toate tratamentele, ”datele privind utilizarea Veklury sunt monitorizate în mod continuu. Efectele secundare raportate cu Veklury sunt evaluate cu atenție și se iau toate măsurile necesare pentru protejarea pacienților”.

Această prezentare tip chestionar o găsiți pe site-ul oficial al  Agenției Europene a Medicamentelor

Există și opinii contrare, bazate pe teste

Acum, mai e o problemă. Există și opinii contrare, bazate pe teste, care spun că medicamentul minune nu are efect.

Astfel, pe 29 aprilie, jurnalul medical ”The Lancet”  afirma că medicamentul Remdesivir nu are ”niciun beneficiu clinic semnificativ” – la baza afirmației fiind un studiu realizat în China. ”Tratamentul cu Remdesivir nu grăbește vindecarea și nici nu reduce mortalitatea în cazurile de COVID -19 în comparație cu placebo”, rezulta din acest studiu.

După contestații, textul a fost corectat, concluzia fiind mai blândă: ”În rezumat, am constatat că acest regim de doză de remdesivir intravenos a fost tolerat în mod adecvat, dar nu a furnizat efecte clinice sau antivirale semnificative la pacienții bolnavi grav cu COVID-19. Cu toate acestea, nu am putut exclude diferențele semnificative din punct de vedere clinic și am văzut reduceri numerice ale unor parametri clinici”.

Precizăm că publicația britanică ”The Lancet” este una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei, fondată în 1823 de chirurgul englez Thomas Wakley – și a fost, până în 1991, organul de presă al Colegiului Medicilor din Marea Britanie. Adică… nu e vreo revistă de senzațional sau ”negaționistă”.

De menționat că studiul în cauză a fost publicat și de OMS – iar Gilead a reacționat imediat. ”OMS a postat prematur un rezumat al unui studiu chinezesc efectuat pe pacienții cu coronavirus care utilizează medicamentul Remdesivir”.

Din documentul postat de OMS rezulta aceeași concluzie: ”Remdesivir nu a îmbunătățit condițiile pacienților cu coronavirus și nici nu a redus prezența virusului în sânge”.

Aici puteți găsi o interesantă punere față în față a pozițiilor OMS și Gilead, publicată de „Teh Daily Mail”. 

Epilog: Capitalism și testări pe populație

Desigur, și în privința companiei producătoare, Gilead, sunt controverse. De exemplu, „The New York Times”, publicație care face o agresivă campanie contra președintelui Trump, consemna, în noiembrie 2019, că ”Administrația Trump acționează în judecată Gilead, producătorul de medicamente preventive H.I.V.”. Compania farmaceutică era acuzată că ”a profitat miliarde de dolari din cercetarea contribuabililor fără a plăti redevențele”.

Sigur, asta nu e problemă… ci capitalism de nivel înalt! Dar, la fel se poate pune problem – nu cumva se profită de pârghii extra-medicale pentru a impune un medicament și NU altul? Pentru că avem de-a face cu o adevărată cursă între marile puteri medicale pentru medicamente și vaccinuri anti-Covid.

Iar o bătălie la fel de mare se duce pentru testări pe populație. Ori, China are la dispoziție anumite mijloace, Rusia le are pe ale ei… iar marile companii SUA și UE… le au pe ale lor,

Și ne au și pe noi, românii! Pentru că, evident, reacțiile și efectele secundare după tratarea românilor în august, septembrie, octombrie cu ”Veklury”  – vor apărarea în datele pe care Gilead e obligată să le furnizeze până în decembrie Comisiei Europene. Adică românii vor fi și pacienți, dar și un fel de testări.

Vom reveni. Și așteptăm și opiniile Institutului Cantacuzino – dar nemilitarizate și nepolitizate, dacă se poate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

899
Tagurile:
Bruxelles, coronavirus
Tematic
Avertismentul medicilor: Aveţi grijă cu acest banal medicament! Poate avea efecte fatale
Medicament COVID-19, blocat în vamă! Becali a cumpărat din Rusia și a donat spitalului
Descoperire: medicament eficient împotriva cancerului în stadiu terminal
Alertă: medicament pentru copii, retras de pe piață! Verificați dacă îl aveți
Singurul medicament care ar putea trata coronavirusul: Anunțul OMS

Загрузка...
Explozie în Beirut

Ce a cauzat cumplita explozie din Beirut explicație uluitoare!

0
Din primele date obținute de mass media și din surse oficiale rezultă o explicație uluitoare – neglijența inconștientă!

BUCUREȘTI, 4 aug – Sputnik. Explozia ale cărei imagini au șocat întreaga planetă a produs peste 3000 de răniți. Deocamdată, cifra celor decedați este 27, dar încă nu este o evaluare finală.

De fapt, vorbim de mai multe deflagrații care au urmat după cea mare. Care a fost cauza care a provocat această nenorocire?

Din primele date obținute de mass media și din surse oficiale rezultă o explicație uluitoare – două cuvinte, neglijența inconștientă!

Concret, cauza ar fi in depozit de materiale explozive, stocate mai mulți ani într-un mod impropriu. Informația ar proveni dintr-o sursă din zona securităţii libaneze.

Informația a fost confirmată de directorul general al Siguranţei generale, Abbas Ibrahim,

”A fost un depozit care avea materiale foarte explozive confiscate”, a declarat Abbas Ibrahim la televiziunea națională libaneză, precizând că ”am fi naivi să credem că a fost cauzată de artificii” – așa cum s-a spus prima dată.

Desigur, rămân multe întrebări – iar o parte dintre răspunsuri vor fi oferite de ancheta care se desfășoară acum la Beirut.

0
Tagurile:
Liban
Tematic
Explozie masivă în Beirut: clădiri distruse, zeci de oameni răniți - Video

Загрузка...