Vaccin

Occidentul pierde cursa privind crearea vaccinului anti-COVID-19

338
Din cauza pandemiei, Rusia a fost nevoită să accelereze procesul de creare a unui vaccin, ocolind protocoalele, dar și aici s-a confruntat cu o reacție foarte controversată din partea Occidentului. Aflați din materialul Irinei Alksnis ”ce nu este în regulă”.

Analiză de Irina Alksnis

Prim-adjunctul ministrului rus al Apărării Ruslan Țalikov a declarat că vaccinul rusesc împotriva COVID-19 este gata - rezultatele studiilor clinice au demonstrat dezvoltarea unui răspuns imun la toți voluntarii care au participat la testare. Ce-i drept, Centrul pentru Studiul Clinic al Medicamentelor de la Universitatea Secenov a precizat că urmează o nouă etapă de testare a medicamentului pentru a verifica eficacitatea acestuia, notează autorul RIA Novosti.

În total, aproape cincizeci de vaccinuri anti COVID-19 sunt elaborate în Rusia, pe 14 platforme. Liderii acestui proces sunt Institutul de Cercetare Epidemiologie și Microbiologie ”Gamalei”, Centrul ”Vector”, Rospotrebnadzor și Institutul FMBA pentru vaccinuri și seruri.

Înregistrarea primului vaccin rusesc împotriva coronavirusului, potrivit ministrului Sănătății, Mihail Murașko, ar urma să fie realizată în luna august. Ceea ce este foarte repede.

Într-o situație normală, crearea unui vaccin, sau a oricărui medicament, durează ani de zile. Protocoalele de cercetare existente sunt extrem de stricte, deoarece produsul trebuie să-și dovedească atât eficacitatea cât și siguranța pentru sănătatea umană.

Însă provocarea cu care ne confruntăm din cauza coronavirusului a impus o revizuire semnificativă a procedurilor adoptate, în vederea intensificării acestora. Deci, în aprilie, oamenii de știință britanici au anunțat că obiectivul lor era să obțină preparatul până în septembrie.

Pentru dezvoltarea vaccinurilor se fac eforturi și se cheltuiesc resurse cu adevărat colosale. În special, administrația Donald Trump a alocat peste două miliarde de dolari atât companiilor farmaceutice americane, cât și celor europene. Condiția unei finanțări atât de generoase, desigur, este munca în favoarea Statelor Unite.

De fapt, o cursă a fost lansată în lume pentru a crea un vaccin împotriva coronavirusului și are atât componente financiare, cât și politice.

Cu banii, totul este simplu: cine este primul care începe să vândă un vaccin pe piața mondială va câștiga cel mai mult. De aceea, nu numai structurile guvernamentale și academice, ci și companiile farmaceutice sunt implicate activ în cercetarea în curs de desfășurare - pentru acestea este o potențială mină de aur.

Cu politica - sau, mai bine zis, cu politica mare - totul este ceva mai complicat. Concluzia este că istoricul actual al elaborării vaccinurilor este văzut ca un indicator al dezvoltării unei țări și a capacităților sale. Pentru a crea produse farmaceutice (în special în regim alert), nu este suficient să aloci bani. Este necesară existența centrelor academice a personalului științific de un nivel profesional corespunzător. De asemenea, avem nevoie de structuri care să poată organiza procesul cât mai eficient și să rezolve rapid problemele care apar.

Într-o astfel de abordare, există într-adevăr o doză de adevăr. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni în Occident, în relația cu Rusia, acesta a luat o turnură cu totul neașteptată.

De la bun început, trei țări au început să fie considerate lideri în dezvoltarea unui vaccin: Statele Unite, Marea Britanie și China, care au început să lucreze mai devreme decât oricine altcineva.

La adresa Rusiei au răsunat voci deloc indulgente: rușii, desigur, fac ceva acolo, dar să nu vă așteptați că vor putea concura cu cele mai dezvoltate țări farmacologice.

Iar The Wall Street Journal chiar a numit această abordare „naționalismul vaccinului”. Această sintagmă a însemnat că țara noastră în dezvoltarea medicamentului s-a bazat în totalitate pe resursele proprii și chiar a îndrăznit să declare că prioritatea sa este vaccinarea rușilor, apoi soluționarea altor probleme.

Răspunsul la întrebarea „dar ce nu-i în regulă?” necesită explicații separate. Ideea constă într-o banală ipocrizie. Desigur, orice stat pune în prim plan propriile interese și apoi pe cele ale umanității. Dar a spune acest lucru direct și deschis este scandalos conform standardelor progresiste, fapt pentru care Rusia s-a învrednicit de o etichetare dezaprobatoare.

Așa ori altfel, în ultima lună a avut loc o schimbare majoră în poziția occidentală față de eforturile Rusiei în crearea unui vaccin împotriva COVID-19 - și lumea a aflat despre noi „crime ale Kremlinului”.

Mai întâi, Rusia a fost acuzată că a încercat să fure informații despre dezvoltarea vaccinurilor din trei țări - Marea Britanie, Statele Unite și Canada - cu ajutorul hackerilor. Și acum o zi s-a întâmplat ceva destul de surprinzător: Bloomberg a anunțat că un vaccin experimental este la dispoziția Moscovei încă din aprilie, dar că este primit - în secret - exclusiv de reprezentanții elitei din Rusia.

Dacă încercați să găsiți un grăunte de adevăr în aceste acuzații, atunci cea mai simplă explicație vor fi temerile Occidentului că Rusia a reușit din nou să facă ceea ce era considerat imposibil: alături de alte țări să devină lider în dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului.

China a aprobat unul dintre vaccinurile sale experimentale pentru uz militar la sfârșitul lunii iunie. Acum Rusia raportează rezultate încurajatoare.

Dar succesele Occidentului nu par a fi atât de evidente.

Conform informațiilor apărute în mass-media, companiile farmaceutice americane intenționează să înceapă producția de vaccin până la sfârșitul verii. Însă doar aceste mesaje nu sunt în mod clar suficiente pentru a da un statut oficial impresionant și nici detalii a ceea ce se întâmplă.

În privința britanicilor, au fost anunțate noi rezultate de la Oxford în privința dezvoltării vaccinului și, judecând după retorica oficială, acestea sunt departe de a fi la fel de pozitive precum și le-ar dori. Președintele grupului de lucru al statului privind vaccinarea împotriva coronavirusului, Kate Bingham, a cerut să nu se facă prea mari speranțe: ”Adevărul este că posibil să nu avem niciodată un vaccin, iar dacă o vom face, este posibil să nu fie un vaccin care să prevină infecția, dar unul care să reducă severitatea simptomelor”, a spus ea.

Nu este bine ca să te bucuri de eșecul altora. Vorbim despre interesele omenirii și să te dedai la glume sarcastice pe seama unei munci vitale și a posibilelor eșecuri ale oamenilor de știință este ultimul lucru care trebuie făcut.

Însă ar fi bine ca și Occidentul să țină seama de acest lucru.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

338
Tagurile:
Occident, COVID-19, coronavirus, vaccin
 Paul Stănescu

Prima contradicție la vârful PSD, între Stănescu și Dâncu: ”Trebuie moarte pentru voturi?”

121
Paul Stănescu: ”Este exclus să mai intervină o nouă amânare”. Vasile Dâncu: ”Ar fi rațional ca alegerile din 27 septembrie să se amâne - cea mai bună ocazie ar fi în martie 2021”

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Acum puțin timp mass media a publicat un ”mesaj intern trimis filialelor județene social-democrate” de către secretarul general interimar Paul Stănescu, prin care se anunță ferm: ”Dragi colegi, alegerile vor avea loc pe 27 septembrie. Este exclus să mai intervină o nouă amânare”.

”Au rămas mai puțin de 50 de zile până la alegeri”, scrie Paul Stănescu, arătând că ”de ceea ce vom face în acest interval va depinde soarta partidului nostru. Nu mai e mult, deci vă rog să ne mobilizăm la capacitate maximă”.

În mesajul publicat de ”Știri pe surse”, Stănescu își exprimă convingerea  că, fiind partidul cu cei mai mulți primari ”trebuie să ne luptăm cu toate forțele noastre pentru a ne menține acest statut, care arată forța PSD - am convingerea că, dacă ne mobilizăm bine putem obține un rezultat peste așteptări”.

Deci Paul Stănescu simte nevoia unei confirmări a faptului că PSD susține alegerile din 27 septembrie. De ce asta? Pentru că, recent, noua vedetă a PSD, Vasile Dâncu, proaspăt numit președinte al Consiliului Național, deși abia revenit în partid, a exprimat o opinie contrară – alegerile locale și parlamentare ar trebui organizate în martie 2021, odată cu o preconizată oprire a pandemiei.

”Populaţia este îngrijorată - ne trebuie moarte pentru voturi?”, a comentat Dâncu opțiunea 27 septembrie. ”Ar fi rațional ca alegerile din 27 septembrie să se amâne - cea mai bună ocazie ar fi în martie, cu o pauză de o săptămână pentru alegerile locale şi parlamentare”.

Mai mult, conform EvZ.ro, Vasile Dâncu consideră că însăși moțiunea de cenzură ar trebui motivată prin oprirea Guvernului de a face alegeri pe 27 septembrie, periclitând astfel populația.

”Nu poţi argumenta căderea Guvernului, doar prin greşelile făcute”, spune Dâncu, ”Această moţiune trebuie argumentată şi prin dorinţa Guvernului de a face alegeri în vreme de coronavirus”.

Moțiunea de cenzură este ”o cerere socială, un val de nemulţumire faţă de Guvern - oamenii îşi doresc asta”, a spus Dâncu, conform EvZ.ro. ”Activul de partid vrea sânge, o bătălie la centru pe care să o ducă şi ei. Guvernul trebuie eliminat ca sa nu influenţeze alegerile. Face cadouri în vreme de coronavirus”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
PSD

Загрузка...
Elena Udrea și Traian Băsescu

Elena Udrea - reacție surprinzătoare după ce s-a confirmat Băsescu candidează!

216
În ultima vreme relațiile celor doi păreau a se fi răcit – mai ales de când fosta preferată a ”președintelui jucător” a devenit realmente hăituită de procurori pentru fapte de care, evident, nu are cum să fie singura vinovată

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Da, a apărut o confirmare oficială! Traian Băsescu candidează la Primăria Capitalei. Ceea ce părea doar un element de presiune destinat obținerii unor poziții pentru candidații PSD sau a propriei siguranțe, evoluează – deși, probabil, scopul rămâne același.

Apropo de propria siguranță, în privința lui Băsescu, sigure par două chestiuni: NU are cum să câștige Primăria Capitalei, în competiția cu PSD și PNL; NU va renunța la poziția de europarlamentar, mai ales cu un dosar penal în vizor.

Deci, probabil, va face atât spectacol în campanie… câte avantaje va obține de la PNL și Iohannis.

Confirmarea oficială a venit de la Eugen Tomac, liderul formal al PMP, care a scris pe pagina de Facebook:

”În atenţia tuturor colegilor şi susţinătorilor PMP! Vă invităm să ne susţineţi în campania de strângere de semnături pentru viitorul Primar General al Municipiului Bucureşti! Cu Băsescu înainte! Toţi pentru Bucureşti”.

După acest prim anunţ oficial a reacționat și fondatoarea PMP, Elena Udrea: ”Gata, s-a terminat cu gluma!”

”Candidaţii şi susţinătorii lor, cei aflaţi la vedere sau ascunşi aiurea, prin «păduri», îşi pot lua galetuşele din nisip şi pot merge acasă! Traian Băsescu, candidează! Şi că întotdeauna, câştigă”, a scris Elena Udrea.

Sigur, Traian Băsescu câștigă… dar ce? Probabil, propria imunitate și, cine știe, poate a altora?

”Se face din nou politică în România. Se face din nou administraţie în România”, a adăugat Elena Udrea.

Este o reacție surprinzătoare, pentru că în ultima vreme relațiile celor doi păreau a se fi răcit – mai ales de când fosta preferată a ”președintelui jucător” a devenit realmente hăituită de procurori pentru fapte de care, evident, nu are cum să fie singura vinovată.

Se reia relația sau… Băsescu are în plan o negociere care i-ar aduce mai multă liniște, inclusiv din partea Elenei, mereu surprinzătoare?... Și, poate, periculoasă?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

216
Tagurile:
Traian Băsescu, Elena Udrea

Загрузка...
Marcel Ciolacu și Ludovic Orban

Confruntare decisivă azi: ultima bătălie dură, atât pentru Orban, cât și pentru PSD!

0
Poate fi ultima de acest fel înaintea deschiderii școlilor dar și a alegerilor locale, iar Orban trebuie să fie convingător în privința temelor de maxim interes

BUCUREȘTI, 12 aug – Sputnik. Azi are loc o confruntare extrem de importantă la Parlament, unde premierul Ludovic Orban este așteptat de plenul reunit al Camerei și Senatului pentru a prezenta raportul privind ”măsurile luate şi preconizate de Guvern pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, organizarea alegerilor locale şi deschiderea şcolilor”, anunță agenția națională Agerpres

Şedinţa începe la ora 13,00, și este decisivă, pentru că poate fi ultima de acest fel înaintea deschiderii școlilor dar și a alegerilor locale, iar Orban trebuie să fie convingător în privința temelor de maxim interes.

Reamintim că, recent, Curtea de Conturi a dat publicității un raport devastator privind folosirea banului public în Pandemie – iar mai multe sesizări prealabile, care trebuiau să ducă la măsuri din partea guvernului – nu au fost luate în considerare. Cu siguranță Raportul Curții va constitui o temă importantă pentru parlamentari.

În privința ședinței de azi, este de precizat că ea are la bază o scrisoare trimisă pe 27 iulie de  preşedintele interimar al Senatului, Cazanciuc, şi de preşedintele Camerei, Marcel Ciolacu, prin care i-au cerut să prezinte un raport, ”care să fie dezbătut cu prioritate, cu privire la măsurile pe care urmează să le întreprindă pentru limitarea răspândirii noului coronavirus şi pentru organizarea, în bune condiţii, a alegerilor pentru administraţia publică locală, dar şi pentru deschiderea noului an şcolar”.

”Trebuie să ştie poporul român dacă Guvernul a luat măsurile de care era nevoie sau nu a luat măsurile de care era nevoie, de ce a întârziat anumite măsuri, de ce se întâmplă în continuare achiziţii netransparente, de ce nu au ajuns măştile la populaţie încă”, a declarat Cazanciuc, subliniind că ”Sunt foarte multe întrebări pe care colegii noştri le vor adresa premierului şi domnia sa va trebui să răspundă în faţa plenului reunit”.

De asemenea, sursa citată arată că premierul Ludovic Orban s-a declarat disponibil să ”prezinte toate datele în faţa Parlamentului”. Deci, ca avea loc o confruntare dură, cu tirade puternice, de o parte și de cealaltă.

Cum va folosi această confruntare, în mod real, populației și țării… rămâne de văzut. Din păcate, ultimele apariții ale premierului în Parlament nu pot fi trecute decât la capitolul ”daune” aduse vieții politice, pentru că au reprezentat tot atâtea scăderi ale nivelului exprimării politice – și a creșterii atacurilor și radicalismului pseudo-politic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Ludovic Orban, PSD

Загрузка...