Dollar und Euro

Un nou scandal uriaș cu terenuri la MApN - peste cel cu Becali și Babiuc! MILIARDE!

489
Chiar de Ziua Aviației se depune în instanță o plângere – un dosar cu implicații majore, de miliarde de euro

BUCUREȘTI, 20 iul – Sputnik. Săptămâna trecută, într-una dintre ședințele de seară, Guvernul a decis, printr-o hotărâre, trecerea din administrarea Consiliului Local al Primăriei Sector 5 în cea a Ministerului Apărării a unei suprafeţe de 87 de hectare - teren amplasat în zona Ghencea.

Și, atenție, este vorba de ”revocarea dreptului de administrare de către CL al Sector 5 şi constituirea dreptului de administrare pentru această suprafaţă către MApN”.

În fapt, Guvernul arată că pe acel teren era de ”un proiect imobiliar aprobat printr-o HG în 2015 (…) la vremea respectivă, autorităţile s-au angajat că vor dezvolta un proiect imobiliar din care aproximativ 50% dintre locuinţe vor reveni angajaţilor din structurile MApN, angajaţilor din structurile de apărare”.

”Din 2015 până-n prezent proiectul nu a avansat, dimpotrivă, a fost realizat un singur studiu de fezabilitate, pentru aproximativ 24 de locuinţe pentru angajaţii Primăriei Sectorului 5”, a declarat Ionel Dancă, motivând astfel decizia Guvernului de a ”reconstitui dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 87 de hectare către MApN”.

Interesant este că, până de curând, nimic nu s-a pomenit despre acest teren, despre respectivul HG, sau despre locuințele militarilor – în condițiile în care șef al armatei (al SMG) este, încă de la 1 ianuarie 2015, actualul ministru, generalul Nicolae Ciucă!

Să nu-l fi interesat pe popularul general situația locativă a militarilor și să fie nevoie să vină cuplul Orban - Dancă să vorbească de ele? Sau să fie vorba despre altceva?...

De la ”Florea City” la dezinteresul MApN

Întâmplător sau nu, la finele lui octombrie, când PNL accelera preluarea guvernării, pe piață a apărut o știre despre o mega-investiție în sectorul 5, exact pe acel teren. Investiții și se atribuise și o titulatură ridicolă, cu un evident caracter electoral – ”Florea City” – de la numele primarului Sectorului 5, Daniel Florea.

Trecând peste acest aspect, aflăm de la edil că acolo urma să se dezvolte ”cel mai mare proiect de regenerare urbană şi de dezvoltare urbană din Europa Centrală şi de Est din ultimii 30 de ani”, iar valoarea proiectului este de 1,8 miliarde de euro!

Mai mult, întreaga strategie ar fi fost făcută în colaborare cu Banca Mondială – deci acolo existau niște demersuri și formalități extrem de stricte. ”Avem un parteneriat semnat în martie 2018”, spune Florea, explicând ce presupunea proiectul.

”Acest proiect a fost prezentat de noi, împreună cu Banca Mondială, cu Camera de Comerț Româno-Germană, cu BERD, la cele mai mari târguri imobiliare de profil, la MIPIM Cannes, Franța, și la EXPO REAL Munchen, în Germania”, spune Florea.

Florea a explicat că sunt ”mari investitori internaţionali şi companii recunoscute”, acest proiect urmând să se dezvolte în baza unui parteneriat public-privat supervizat de BERD!

Deci, un proiect de notorietate pe plan internațional, cu colaborarea BM și BERD! Deci, cum de Guvernul a aruncat la coș așa ceva? Și, atenție – în condițiile în care proiectul, spune Florea, ”în ultimii doi ani, el a atras foarte mulți investitori și finanțatori”.

Păi pe criză, pe lipsa asta de investiții, Guvernul aruncă un proiect de asemenea anvergură?!

Și nu e doar asta: MApN mai are teren acolo, în aceeași zonă, circa 300 de hectare… pe care NU a făcut nimic, spune Florea!

”În acest moment, Ministerul Apărării, care deţine restul terenului, încă aproximativ 300 de hectare, care este absolut gol, nu a făcut nimic pe aceste terenuri, schimb ni l-a luat nouă pe ăsta care are cu el gata drum şi aprobări pentru locuinţe, sală polivalentă, maternitate, bazin olimpic de înot”, arată Florea, care se întreabă – ”Ce nevoie avea de suta noastră de hectare dacă pe 300 ale lor nu au făcut nimic?”.

Armata – doar fațada unor interese financiare mari?

Ei, aici poate apărea problema – e sigur Daniel Florea că așa se pune problema? Că Ministerul Apărării are nevoie de teren… sau altcineva? ”În momentul în care trebuia implementat a fost oprit total ilegal de către Guvern”, spune Florea. De fapt, nu știu dacă ”oprit” sau… preluat…

Adică, din câte se înțelege, Guvernul (prin MApN) a luat NU un teren, ci un teren pe care s-a elaborat un proiect, cu studii în care s-au băgat 2 milioane de euro – și pentru care, atenție, s-au luat aprobări pentru finanțări de la BM! Ori, dacă studiul de finanțare a fost aprobat, fondurile la fel, e posibil ca o altă entitate – eventual privată, în parteneriat, să reia discuțiile… pe terenul desțelenit de Florea și echipa sa!

Ori, ce să mai ne încurcăm în vorbe – tot ce s-a făcut ca mare investiție imobiliară – sau tranzacție imobiliară – după 1990, a avut interese de natură financiară – sau cel puțin politică!

Iar MApN a fost în prim plan! Să nu uităm scandalul Becali-Babiuc, dar nici fărâmițarea și înstrăinarea proprietăților Armatei (garnizoanelor) între 1997 și 2003! Desigur, nimeni nu a fost întrebat, iar cei din informațiile militare… nu știu și nu au văzut! Dar ar fi interesantă o vizită pe la domiciliile sau locuințele de vacanță ale unor foști șefi din Armată! Ah, legea 18!...

Dar, apropo de terenul luat de MApN, primarul Florea mai dă un detaliu: intervenția… președintelui! ”Domnul președinte a atacat drept neconstituțională o lege prin care 7,4 kilometri liniari de cale ferată dezafectată, plină în acest moment de gunoaie, de șobolani și de ambrozie, aflată în administrarea Ministerului Transporturilor și a CFR, ar fi urmat să treacă și să o transformăm într-un bulevard cu patru benzi și cu tramvai, pentru a putea să regenerăm toată zona Ferentari”.

Concluzia – pe de o parte un proiect de circa 2 miliarde, gata pregătit; de cealaltă parte, un guvern liberal, adică din acea zonă mereu fomistă! Și cu un premier cu un istoric pe lângă șmecheri din domeniul construcțiilor. Vezi cazurile Transalpina, Băneasa și altele din poveste sa pe Transporturi. Și nu numai…

Epilog: bătălie cu un final cert – Numele Armatei Române

Situație însă nu e tocmai încheiată – pentru că Daniel Florea e un jucător, un dur, dincolo de aparențe. Un avocat de top, un constănțean uns cu multe alifii, cu legături puternice și acolo unde… se vorbește mai puțin.

Acum, Daniel Florea a adresat, duminică, o somaţie publică Executivului să revoce HG!  

”Somez public Guvernul cinic, laş, incompetent, mincinos şi hoţ al PNL să revoce hotărârea de guvern prin care a luat samavolnic, ilegal şi neconstituţional, în totalitate, din administrarea Sectorului 5 110 hectare de teren pe care se dezvoltă cel mai mare proiect de regenerare urbană şi de dezvoltare urbană din Europa Centrală şi de Est din ultimii 30 de ani” și cere preşedintelui Iohannis să îl primească în audienţă şi ”mai ales să NU dea jos haina imparţialităţii”.

Ultima parte e o glumă, probabil… Daniel Florea atenționează: ”o să mă bat în instanţă, am făcut deja toată documentaţia”, iar azi a anunțat că ”depune la Curtea de Apel la secţia de contencios atacarea Hotărârii de Guvern”.

”Voi depune la instanţa civilă să ne dea banii înapoi pentru că sunt milioane de euro pe care le-am cheltuit şi toată această documentaţie a costat şi timp şi bani şi voi face şi o sesizare către Avocatul Poporului pentru a ataca la CCR Hotărârea de Guvern”, a anunțat Florea.

Așadar, o bătălie din care, în final, pare să fie un perdant cert – Numele Armatei române, târât într-un scandal care, iată, se lasă cu acțiune în instanță chiar de ziua Aviației, această mândrie națională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

489
Tagurile:
Miliarde, MApN, terenuri
Dolari americani

În timp ce românii privesc la scandaluri, s-a votat combinația imensă și dubioasă cu SUA!

226
Cea mai mare lovitură din ultimele decenii? Una dintre cele mai mari combinații și facilități pentru SUA s-a votat în Parlamentul României – și asta la adăpostul scandalurilor de zi cu zi

BUCUREȘTI, 23 iun – Sputnik. În timp ce românii sunt ținuți în priză de felurite scandaluri – cu educația sexuală, cu moțiuni fără șanse, cu bătălii în ligheanul PNL sau cu șobolanii ”Madamei Fă”, în parlament s-a votat ”acordul România SUA pentru modernizarea Centralei Nucleare de la Cernavodă”.

”Să vedem cum va fi "investiția" de la Cernavodă - să zicem mersi, dacă americanii vor face măcar un KFC acolo”, comenta jurnalistul de investigații Mirel Curea în octombrie 2020, când România accepta să împrumute o sumă uriașă de la SUA… pentru ca tot o firmă americană să preia, fără licitație, construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Ei bine, vestea bombă e că, în timp ce românii sunt amețiți cu tot felul de scandaluri, în parlament s-a votat ”parteneriatul” bazat pe uriașul împrumut de 8 miliarde euro!

”Am votat astăzi, la Senat, cameră decizională, acordul istoric încheiat între România și Statele Unite ale Americii pentru modernizarea Centralei Nucleare de la Cernavodă!”, anunță Alina Gorghiu, neuitând nici osanalele pentru lider: ”Personajul-cheie din spatele acestei reușite a fost Președintele Iohannis, cel care a pus bazele acestui acord, în 2017, la întâlnirea cu Donald Trump de la Casa Albă”.

Și, evident, liberala ridică în slăvi și ”parteneriatul strategic”: ”Acordul este expresia concretă a importanței parteneriatului nostru strategic cu SUA și a angajamentului pentru securitate energetică în Europa”.

Continuând în același stil al propagandei, senatoarea spune că ”este un proiect în valoare de 8 miliarde de euro, care va implementa cele mai înalte standarde de securitate energetică, va determina creștere economică și va crea numeroase locuri de muncă!”.

Noi îi spunem ”pușchea pe limbă”… să nu cumva să rămână… doar în fază de proiect, ca multe altele ”realizate” în cei 31 de ani.

Cert este că preluarea lucrărilor de către americani s-a făcut în totală sfidare a regulilor competiției, constructorul chinez, de mare anvergură și experiență în domeniu, fiind eliminat pe criterii ”strategice”.

Tot pe aceleași criterii a fost ales constructorul american, la fel a primit o parte de proiectare și o întreprindere franceză, ca să fie împăcat atentul Macron – cât despre împrumutul uriaș nimeni nu spune cine a împuternicit pe cine să negocieze cu banca americană și în ce marjă de condiții!

Când e vorba de SUA nu se discută nimic – e ”strategic”.

***

Reamintim că firme și personaje din SUA controlează Fondul proprietatea, care la rândul său are un cuvânt decisiv la Nuclearelectrica. De asemenea, CN Nuclearelectrica e condusă de un personaj controversat, venit tot din SUA, unde prestat studii la fel de controversate… precum premierul Cîțu.

226
Tagurile:
Bani, SUA, centrală nucleară, Cernavodă, NuclearElectrica

Загрузка...
Великая Отечественная война 1941-1945 гг. Обучение бойцов перед отправкой на фронт. Казармы Н-ского полка им. Ворошилова. Москва, август 1941 год.

Cum a influențat istoria omenirii Marele Război pentru Apărarea Patriei

65
(reînnoit 17:35 22.06.2021)
Acum 80 de ani, pe 22 iunie 1941, a început Marele Război pentru Apărarea Patriei. Acest fapt a marcat viața o milioanelor de oameni, inclusiv și a moldovenilor care au luptat pe front, cot la cot cu URSS.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Marele Război pentru Apărarea Patriei a schimbat soarta a milioane de oameni, iar ziua de 22 iunie pentru mulți este marcată cu negru în calendar. Istoricul și politologul Boris Șapovalov a declarat pentru Sputnik Moldova că ziua de 22 iunie este o dată tragică și că această zi a influențat întregul parcurs istoric al întregii lumi.

„Uniunea sovietică a fost atacată și oficial i-a declarat război nouă țări europene cu regimuri fasciste și evident că în frunte cu Germania nazistă. (...) Au fost trei direcții de bază a armatei fasciste. Este vorba despre Moscova și spre nord evident că e Leningrad, ceea ce noi acum numim Sankt-Petersburg, și cea de-a treia direcție a fost sudul. (...) Dacă Moscova și Leningrad sunt centre mari industriale, atunci aici mai degrabă era vorba despre interesele politice ale conducerii germane. Zona de sud era importantă pentru că aici se aflau zone mari industriale”. a precizat Boris Șapovalov. 

Șapovalov a remarcat și rolul moldovenilor în acest război. Istoricul a precizat că țara noastră, fiind parte a URSS, a luptat de comun cu forțele sovietice și că ziua de 22 iunie este o zi plină de durere și pentru poporul nostru. 

„Nemții planificau că dacă nu vor bate armata noastră la hotarul Moldovei, atunci să înceapă operațiunea Munchen, care presupunea atacul la începutul lunii iulie. Lor asta le-a reușit pentru că pe data de 2 iulie, ei au început această operațiune și ideea era că lovitura de bază să fie dată în nordul Moldovei, mai exact Bălți, Vinița și apoi să ajungă în Kiev”, a menționat istoricul Boris Șapovalov.

În cadrul emisiunii „Matinal” de la Radio Sputnik Moldova, istoricul Victor Stepaniuc a menționat că unii încearcă să schimbe istoria și prezintă unele informații despre cel de-Al Doilea Război Mondial eronat. 

Vladimir Putin a depus un buchet de flori la mormântul Ostașului Necunoscut, 22 iunie 2021
© Sputnik / Алексей Никольский

„Pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial, moldovenii au participat foarte activ. Desigur că o parte din moldoveni au luptat pe ambele fronturi, și din partea Uniunii Sovietice, dar alții au luptat din partea Germaniei, și din partea României. (...) Ororile războiului nu trebuie să creeze conflicte pentru următoarele generații. Este necesar ca o parte din aceste orori să nu fie aruncate în prim-plan ca să nu otrăvească conștiința generațiilor. La noi desigur că este vorba despre o confruntare geopolitică și această confruntare geopolitică vest-est desigur că afectează. Ea este îndreptată uneori împotriva Occidentului, alteori este îndreptată împotriva fostei Uniuni Sovietice. Noi suntem afectați din cauza că noi atunci eram în componența URSS, Rusia pentru noi mai multe secole a fost o țară aliată, o țară care ne-a susținut în istorie și moldovenilor le este destul de greu să facă alegerea între răsărit și occident”, a declarat Stepaniuc. 

Stepaniuc a mai menționat că în această zi este cazul să le mulțumim bunicilor care au luptat pentru pacea în care trăim astăzi. Istoricul susține că Victoria marcată pe 9 mai este o victorie comună și că poporul post-sovietic trebuie să fie mândru că a reușit, alături de alte state, să învingă în acest război cumplit. 

„Această dramă a războiului care ne-a afectat trebuie să ne împace cu realitățile, istoria trebuie să fie cunoscută. Cei care scriu manuale și ei trebuie să fie foarte atenți pentru ca să nu creeze confuzii, atunci când redau istoria. (...) Unii moldoveni au făcut armata română și au luptat împotriva URSS, dar asta e istoria. Istoria nu trebuie să otrăvească viitorul generațiilor. (...) Trebuie să ne mândrim cu buneii noștri pentru că anume ei au pus capăt acestui război. (...) Victoria cea mare îi aparține URSS-ului și să nu uităm că și noi, moldovenii, am fost afectați de acest război”, a menționat istoricul Victor Stepaniuc.

Generalul Victor Gaiciuc a menționat în cadrul emisiunii de la Radio Sputnik Moldova că practic în fiecare familie există un tată, un bunic sau un străbunic care a căzut în acel război, iar pacea în care trăim li se datorează lor. Ministrul în exercițiu a vorbit și despre cartea pe care a scris-o la tema Celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Президент РФ В. Путин встретился с участниками акции Мы вместе
© Sputnik / Алексей Дружинин

„A fost un război strașnic. Mai mult de 50 de milioane de oameni au murit, ar trebui să scriem 50 de milioane de cărți despre istoria fiecărui cetățean care a participat și a avut de suferit în urma acestui război. (...) Despre jerfele care au fost aduse, inclusiv moldovenii care au căzut, iată despre asta trebuie de scris. (...) Cartea mea este despre acea zi, despre invazie, despre eroismul ostașilor, despre holocaust”, a precizat ministrul în exercițiu al Apărării și generalul Victor Gaiciuc. 

Gaiciuc a menționat că în anul 2001, la evidență erau peste 20 de mii de veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, iar acum, în viață au mai rămas 200 de veterani în Republica Moldova. 

65
Tagurile:
Cel de-al doilea război mondial

Загрузка...
Daniel Zamfir

Daniel Zamfir denunță o nouă ”cedare de SUVERANITATE” către străini