Avion al Rusiei care a adus ajutoare umanitare în Moldova

Alături de prieteni: Rusia a transmis 400 de mii de teste COVID-19 țărilor partenere

214
(reînnoit 18:37 17.07.2020)
Din februarie 2020, Rusia a ajutat 32 de state în lupta împotriva coronavirusului. Mai mult de jumătate din loturile umanitare au fost trimise către CSI, Abhazia și Osetia de Sud.

CHIȘINĂU, 17 iul - Sputnik, Danara Kurmanova. Mai mult decât atât, sprijinul gratuit din partea Federației Ruse nu se limitează doar la echipamente medicale și medicamente. Sputnik a pregătit o trecere în revistă a activităților umanitare și a aflat exact modul în care Rusia ajută țările vecine în perioada pandemii.

I-am verificat pe toți

Primul lot de ajutor umanitar în străinătate a fost organizat în februarie - atunci Rusia a început să trimită sisteme de testare pentru diagnosticarea coronavirusului. Despre acest lucru a comunicat Rospotrebnadzor pentru Sputnik.

”Oameni de știință de la Centrul ”Vector” au creat un sistem de testare pe 19 ianuarie. Iar pe 7 februarie, eficacitatea sa a fost confirmată în timpul unei vizite a experților ruși conduși de Rospotrebnadzor în China. După aceea, Rusia a putut începe livrarea ajutoarelor în străinătate, iar un aspect important a fost interacțiunea cu țările din UEEA și CSI”, a declarat serviciul de presă al organizației.

Începând cu 14 iulie 2020, Rusia a trimis în străinătate 734 de mii de teste pentru detectarea coronavirusului în calitate de asistență gratuită. Aproape 55% din acest volum, sau 402,7 mii de teste, au fost primite de țările CSI, Abhazia și Osetia de Sud. Rusia a trimis cele mai mari loturi de sisteme de testare în țările Asiei Centrale - Kirghizstan, Uzbekistan și Kazahstan.

Totodată, Rospotrebnadzor precizează: anume cu testele rusești au fost descoperite primele cazuri de coronavirus în Armenia, Belarus și Tadjikistan. Însă pentru a efectua testul și a obține rezultatul, sunt de asemenea necesari reactivi chimici. Prin urmare, Rusia a transferat în străinătate reactivi pentru 723 de mii de cercetări. Peste 440 de mii dintre aceștia au fost trimiși în țările CSI, Abhazia și Osetia de Sud.

Alte ajutoare oferite țărilor partenere

De asemenea, ca ajutor umanitar pentru țările din vecinătate, Rusia a alocat 23 de termometre fără contact pentru dotarea punctelor de control la granițele statului, a declarat pentru Sputnik serviciului de presă al Rospotrebnadzor. 10 dispozitive au fost livrate în Kîrgazîstan, 7 în Armenia, 6 în Tadjikistan.

Rusia a acordat multă atenție activităților de instruire pentru medicii care luptă cu COVID-19. Rospotrebnadzor a organizat 10 prelegeri online, în timpul cărora medicii ruși și-au împărtășit experiența cu 300 de specialiști din cadrul CSI.

”Însă consultările nu au fost doar în formatul de comunicare video”, a specificat serviciul de presă al organizației. - Experții ruși au și mers în țările afectate. De exemplu, în luna mai Rusia a efectuat misiuni de evaluare în Tadjikistan și Moldova și a fost în măsură să dea recomandări privind diagnosticarea de laborator a virusului".

Ajutor prompt

Pentru a ajuta țările partenere să facă față pandemiei, astăzi în mai multe țări CSI lucrează grupuri de medici ruși. În iulie, epidemiologii și virusologii ruși au mers în Kazahstan și Kîrgîzstan, informează Rospotrebnadzor. Astfel, 55 de medici ruși lucrează în Kazahstan. Pe măsură ce situația epidemiologică din țară s-a agravat și regimul de carantină a fost prelungit până la 2 august, Rusia a transmis suplimentar ajutor umanitar în Kazahstan. Potrivit distribuitorului de medicamente SK-Pharmacy din Kazahstan, acesta constă din 2.790 de seturi de îmbrăcăminte de protecție, aproape 22 de mii de măști și 236 de ambalaje cu medicamentul Favipiravir. Până la sfârșitul lunii iulie, Rusia va trimite alte 700 de mii de tablete de acest medicament.

Astăzi, grupuri de medici ruși lucrează în Caucazul de Sud. Potrivit Ministerului Sănătății din Armenia, 50 de medici au răspuns inițiativei de a ajuta spitalele armene în lupta împotriva coronavirusului. Iar pe 12 iulie, Ministerul rus al Sănătății a trimis o echipă de medici de la Universitatea de Stat ”Secenov” din Moscova în Azerbaidjan. Împreună cu aceștia, 17 medici voluntari, care au lucrat în clinicile din Moscova, Odințovo și Norilsk, au plecat la Baku.

Din Serbia până în Laos

Însă trebuie remarcat: asistența Rusiei se extinde nu numai asupra CSI. Sputnik a reușit să afle că de la începutul perioadei pandemice, Rusia a oferit asistență gratuită unui număr de 32 de țări, potrivit Rospotrebnadzor.

Geografia misiunilor umanitare ale Federației Ruse este una vastă. Guinea, Nepal, Costa Rica, Nicaragua, Palestina, Afganistan, Cuba, Laos, Dominica, Liban, Serbia, Venezuela, Egipt - aceasta este o listă incompletă de țări care au primit gratuit teste PCR din partea Rusiei.

Iar în Vietnam, studiul coronavirusului este realizat de Centrul comun de cercetare ruso-vietnamez. În baza lui, experții ruși au efectuat peste 2 mii de studii asupra virusului care provoacă COVID-19.

Și Ministerul rus de Externe a avut o contribuție semnificativă la lupta împotriva virusului.

Potrivit site-ului web al Ministerului, Rusia a trimis corturi și accesorii pentru a crea complexe medicale în Djibouti. Iar Cambodgia a primit din Rusia o mie de pachete de Cycloferon în cadrul unei acțiuni umanitare.

Volumul exporturilor este în creștere

În paralel cu furnizarea de ajutoare umanitare, volumele de export cresc și ele. Astăzi, sistemele de testare rusești sunt livrate în Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Moldova, Tadjikistan, Turcia, precum și Georgia și Ucraina, a declarat pentru Sputnik Ministerul Industriei și Comerțului al Federației Ruse.

Livrarea de teste către țările non-CSI este la fel de activ - Austria, Bangladesh, Bulgaria, Brazilia, Ungaria, Germania, India, Italia și Emiratele Arabe Unite.

”În total, au fost exportate peste 20 de mii de seturi. Sunt în desfășurare negocieri cu privire la livrările către Algeria, Afganistan, Venezuela, Malaezia, Maroc, Serbia și Pakistan”, a declarat serviciul de presă al ministerului.

Totodată, decurge cu succes exportul de dispozitive rusești de ventilație artificială a plămânilor (IVL).

Peste 600 de aparate rusești de ventilație mecanică au fost deja expediate în Uzbekistan, Belarus, Serbia și Italia, a declarat ministrul rus al Industriei și Comerțului, Denis Manturov, în cadrul discursului său la Consiliul Federației.

Totodată, Rusia discută cu Statele Unite vânzarea terminalelor de măsurare a temperaturii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

214
Tagurile:
COVID-19, Teste, Rusia
Tematic
Vaccinul pentru Covid-19 -Rusia ar putea fi prima țară din lume cu un program de imunizare
Studii: 26 la sută din ruși sunt imuni la COVID-19
Mască sau 100£ amendă - ORDINUL guvernului Johnson pentru britanici împotriva COVID-19
Monica Anisie, suspiciuni de infectare cu COVID-19? Ce s-a întâmplat la Iași
Savanții ruși au obținut pentru prima dată anticorpii care neutralizează COVID-19
Suspiciuni fără precedent! Șefi de state cer GARANȚII pentru acces la VACCIN anti-Covid!
COVID-19 – Știrea zilei vine din Israel și Japonia! Situație critică!
Explozia în Beirut

Mărturiile unui marinar despre nava care a transportat nitratul de amoniu în Beirut

554
(reînnoit 19:41 05.08.2020)
Un marinar, membru al echipajului pe nava sub pavilion moldovenesc, care transporta încărcătura ce a provocat explozia din Beirut, rupe tăcerea.

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Explozia masivă din portul Beirut, care a avut în seara de marți într-un depozit unde se păstrau peste 3 mii de tone de azotat de potasiu, a provocat cel puțin 100 de decese, iar peste 4000 de persoane au fost rănite. Deflagrația a provocat și distrugeri enorme într-o rază de 20 de kilometric de oraș. Autoritățile locale estimează valoarea pierderilor la peste  3-5 miliarde de dolari.

Potrivit informațiilor apărute ieri în presa internațională, azotatul de potasiu, care a provocat catastrofa, provine de pe nava “Rhosus” (IMO 8630344), aflată sub pavilionul Republicii Moldova. Marfa a fost confiscată în Beirut în anul 2014. Cea mai mare parte a echipajului era alcătuită din ucraineni.

Vasul aparținea omului de afaceri rus Igor Greciușkin, din Habarovsk.

Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău susțin că vasul a fost radiat din registru. Într-adevăr, documentele acestuia au expirat în anul 2014.

"Informațiile sunt incomplete. Această navă nu se află de mult timp sub pavilionul nostru. Nu contează ce pavilion a avut nava care efectua transportul. Faptul că s-a întâmplat ceva din cauza încărcăturii ulterior, precum această explozie, nu înseamnă că nava este oarecum de vină pentru faptul că marfa a fost depozitată în mod necorespunzător în port. Și, cu atât mai mult, nu înseamnă că pavilionul este de vină”, a declarat pentru Sputnik Igor Zaharia, directorul Agenției Navale Moldovenești.

Solicitat de RT, Semen Nikolenko, un marinar, care a lucrat pe acest vas, a dezvăluit despre modul în care se activa pe el. Acesta a confirmat că nava se afla atunci sub pavilionul moldovenesc, iar singurii ruși din echipaj erau căpitanul și mecanicul superior.

“Am lucrat pe vas din 2012 până în 2013. A fost primul meu contract. Experiența a fost una tristă. Starea navei nu era prea bună, nici managementul. Salariul era mereu reținut. Eram reținuți frecvent în porturile europene, în permanență existau anumite admonestări. Aveau loc aresturi. Însă toate aceste lucruri erau rezolvate prin mituirea autorităților locale și nava își continua activitatea. În loc de șase luni, am lucrat șapte și jumătate. În cele din urmă, ne-au dat salariul. Însă anume următorul echipaj, care ne-a înlocuit, a fost arestat în Beirut. Potrivit informațiilor mele, proprietarul a renunțat la vas”, relatează marinarul.

Marinarul Semen Nikolenko, care a activat pe nava Rhosus, aflată sub pavilion moldovenesc
Marinarul Semen Nikolenko, care a activat pe nava Rhosus, aflată sub pavilion moldovenesc

“Am luat azotatul de potasiu din Batumi, în Bosfor am fost înlocuiți, și, cred, vasul a plecat spre Sevilla (Spania). Acolo au fost arestați, iar apoi au plecat în Beirut. Habar n-am ce marfă au dus în Beirut. Însă am auzit că era vorba de o încărcătură periculoasă, iată de ce un număr minim al echipajului trebuie să rămân la bord. În Spania au fost forțați să instaleze un generator diesel de rezervă, pentru că funcționa doar o singură centrală, ceea ce nu corespunde cerințelor registrului. Apoi, din Spania au plecat în Beirut”, a declarat Semen.

Anterior, premierul libanez, Hassan Diyab, a declarat în cadrul unei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare că explozia a fost cauzată de depozitarea necorespunzătoare a 2.750 de tone de azotat de amoniu în port, timp de șase ani. Guvernul libanez a anunțat un doliu de trei zile pentru victimele tragediei. Mai multe țări, inclusiv Israelul, au oferit asistență Libanului, Qatarul și Irakul au trimis spitale de teren la Beirut, iar OMS a spus că trimite medicamente și truse chirurgicale la Beirut pentru a trata victimele.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

554
Tagurile:
explozie, Libia, Beirut
Тема:
Explozia din Beirut
Tematic
Beirut: președintele SUA a atins ce NU trebuia! Oamenii Sistemului au sărit ca arși!
Trump dă peste cap totul: ”La Beirut a fost un atac! M-am consultat cu generali”
Tragedia de la Beirut – ”Este inacceptabil cum s-a procedat”
Explozie masivă în Beirut: clădiri distruse, zeci de oameni răniți - Video
Ce a cauzat cumplita explozie din Beirut – explicație uluitoare!
Spitalele din Beirut sunt supraaglomerate cu răniți: Situația e catastrofală - ministru
Rusia va instala un spital mobil în Beirut pentru a oferi asistență victimelor
VIDEO: Urmările exploziei de la Beirut - ar mai putea fi oameni sub dărâmături
FOTO: Urmările exploziei din Beirut - imagini îngrozitoare cu distrugeri și victime

Загрузка...
Laura Codruț Kovesi

Hotărârea CEDO în cazul Kovesi: MAE român nu contestă decizia

1240
Ministerul de Externe al României a anunțat astăzi că nu contestă decizia CEDO împotriva României pe tema revocării lui Kovesi, comițând un gest fără precedent: cel în care un minister al statului român nu apără România într-un proces la nivel european

BUCUREȘTI, 5 aug - Sputnik. Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a decis să nu fie solicitată retrimiterea la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărârii CEDO în cazul Kovesi, a anunțat astăzi MAE într-un comunicat de presă. De altfel, chiar astăzi era termenul limită până la care se putea efectua cererea de retrimitere.

„Decizia, luată conform prevederilor legale aplicabile de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la propunerea Agentului Guvernamental pentru CEDO și a departamentului de specialitate din cadrul MAE, a fost solid fundamentată pe o analiză complexă juridică şi politico-diplomatică și a avut în vedere opinia argumentată, în același sens al netrimiterii la Marea Cameră a CEDO, a Ministerului Justiției”, mai spune MAE.

Motivul pentru care România nu este apărată la CEDO de instituțiile statului român ar fi, potrivit MAE, importanța deosebită a hotărârii din 5 mai „pentru consolidarea independenței procurorilor și, deci, a sistemului de justiție din România prin punerea în aplicare, prin măsuri de executare cu caracter general monitorizate de către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, a constatărilor CEDO din hotărârea menționată”. Așadar, MAE s-a ridicat împotriva României și salută sancționarea statului român, luând partea CEDO și a lui Kovesi împotriva României.

„Aceste constatări se află în consonanță cu opiniile, evaluările, concluziile și recomandările din documentele organismelor europene şi internaţionale privind România (cum ar fi opiniile Comisiei de la Veneția sau rapoartele Comisiei Europene privind MCV) şi în cadrul cărora statul român şi-a asumat o serie de obligaţii, aceste documente fiind avute în vedere de însăşi CEDO în adoptarea hotărârii sale din luna mai”, își justifică MAE decizia.

Dar MAE se comportă ca un adevărat parchet împotriva României, motivând că o contestare a decizie CEDO ar amâna momentul la care hotărârea din 5 mai rămâne definitivă, cu efecte în consecință asupra punerii sale în executare. Astfel, ministerul condus de Bogdan Aurescu vrea ca decizia CEDO împotriva României să fie pusă în aplicare cât mai repede, nu să fie amânată!

„De altfel, susținerea independenței procurorilor și, mai larg, a justiției din România sunt valori împărtășite și de Uniunea Europeană și statele sale membre, precum și de alți parteneri strategici ai României, fiind asociate direct cu parcursul și orientarea pro-europene și pro-euroatlantice ale României”, se transformă MAE într-un apărător al lui Kovesi, încurcând datoria de a apăra România cu punerea în slujba unei persoane.

La data de 5 mai, CEDO a pronunțat hotărârea în cazul Kovesi contra România, prin care a constatat, în unanimitate, încălcarea articolelor 6 şi 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, sub aspectul dreptului de acces la o instanță şi, respectiv, al libertății de exprimare.

Cauza a avut la bază plângerea formulată de fosta șefă a DNA cu privire la negarea accesului la o instanţă de judecată pentru a contesta încheierea prematură a mandatului de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1240
Tagurile:
Laura Codruța Kovesi, MAE, CEDO

Загрузка...
Carmen Dan

Bravo, Carmen Dan! Singurul om politic care NU a uitat de Ziua unui român genial!

0
Un artist genial, cu o gândire profundă, liberă și constructivă, așa cum au fost intelectualii care au dat marea cultură a anilor 1965-1980

BUCUREȘTI, 5 aug – Sputnik. Azi nu a fost numai o obișnuită zi a scandalurilor politice. Azi a fost și ziua lui Marin Preda, – geniu al romanului autohton. Nici un politician nu ți-a amintit de asta, nu mai e timp de cultură!

Cu o excepție, senatorul Carmen Dan, fost ministru al Internelor – un om politic distins, care se pare că a nu mai are loc în noua formulă a PSD. Carmen Dan a omagiat ziua marelui teleormănean, scriind câteva rânduri bine simțite.

”Pentru că astăzi ar fi fost ziua lui și pentru că el este cel care a înnobilat Teleormanul nostru, vă las un gând de-al lui. Marin Preda, ca nimeni altul, știa să răscolească în fibra noastră!”, scrie Carmen Dan.

Iată și cuvintele lui Marin  Preda, mai actuale decât oricând:

“Forţa unui om de a îndura suferinţa e imensă şi n-ar fi dacă noi resurse de speranţă, care nasc în sufletul uman ca un val îndată ce valurile precedente s-au sfărâmat de ţărm, n-ar ţâşni din adâncuri şi nu ne-ar face iarăşi puternici.”

***

Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922, în comuna Siliștea Gumești din Teleorman. Marele scriitor a fost unul dintre cei care au înțeles în profunzime atât oamenii, cât și timpurile.

A înțeles și nedreptățile vremurilor în care s-a născut, a urmat cu ardoare și cu bună credință noile vremuri – și a înțeles și greșelile orânduirii poporului.

A fost respectat și susținut de Nicolae Ceaușescu, cel care, spun martorii, a citit în manuscris și a aprobat una dintre cele mai curajoase cărți în care e criticat sistemul sovietic – „Delirul”.  Abia apărut în librăriile românești, romanul era deja criticat în celebra „Literaturnaia Gazeta”, îmi povestea marele jurnalist rus Viaceslav Samoșkin. Critica a rămas însă în gazetă, pentru că nimeni, nici chiar de la Moscova, nu cuteza să se ia de scriitorul preferat al lui Nicolae Ceaușescu.

Un om serios, sobru, departe de felul monden al unui Eugen Barbu, de exuberanța și pofta de viață a lui Fănuș Neagu sau Păunescu, de reveria lui Nichita Stănescu, Marin Preda a fost un om de echilibru și un permanent apărător al colegilor săi, îmi povestea colonelul Victor Achim, ofițerul DSS care s-a ocupat oficial ”protecția informativă” a Uniunii Scriitorilor.

Marin Preda a scris chiar de la începutul regimului comunist, a fost vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, director al editurii ”Cartea Românească”, membru corespondent al Academiei Române, deputat în Marea Adunare Națională… În același timp, un om cu o gândire liberă și constructivă, așa cum au fost intelectualii care au dat marea cultură a anilor 1965-1980.

De aceea citesc cu uimire aberația de pe populara Wikipedia că Marin Preda ”a fost un fervent opozant al regimului comunist, mai multe voci confirmând că scriitorul i-a spus lui Nicolae Ceaușescu”. Nici pomeneală de așa ceva!

Desigur, e greu de spus cum ar fi evoluat relația lui Preda cu regimul în anii de final ai ”Epocii de aur”, după 1985… Apropo, sintagma ”Epoca de aur” a fost inventată de un alt ”opozant” al regimului, Octavian Paler.

Și da, personajul cel mai cunoscut al literaturii lui Preda, Ilie Moromete, este inspirat după cel al eroului popular rus ”Ilya Muromets”. Nu e furat, cum spun unii, nu e dovadă de filo-sovietism… pur și simplu asta a fost gândire, inspirația marelui scriitor. Și rezultatul a fost excepțional, la fel ca întreaga sa operă.

Încă o dată, rușine liderilor români care au uitat de această zi - și bravo, Carmen Dan, pentru postare!

0
Tagurile:
Carmen Dan
Tematic
Carmen Dan revine în forță și acuză: ”Declarații iresponsabile, minciuni, manipulare”
Gest oribil contra lui Carmen Dan și a PSD
Carmen Dan, agresată! Jandarmii au fost împiedicați să intervină

Загрузка...