Tancul rusesc T-90MS - în rusă Т-90МС la o expoziție organizată în 2016

Noua victorie a armelor rusești: de ce Egiptul preferă 500 de tancuri T-90MS

658
De ce tancurile T-90MS au devenit cele mai solicitate la nivel mondial, comparativ cu modelele americane și germane.

MOSCOVA, 1 iul - Sputnik, Alexandr Hrolenko. Rusia ocupă peste o treime din piața armelor, păstrându-și un avantaj important: o calitate foarte înaltă a producției la prețuri adecvate.

Pe 26 iunie, ministrul Transporturilor din Egipt, general maiorul Kamel Al Wazir, a anunțat despre semnarea unui contract cu Rusia pentru livrarea a 400-500 de tancuri T-90MS pentru armata egipteană: “Organizarea producției T-90MS va permite Egiptului să achiziționeze o tehnologie de producere a tancurilor și tehnicii blindate, să îmbogățească experiența existentă a producției tancurilor M1A1 Abrams cu partea americană”. Al Wazir a subliniat că această tranzacție va permite o sporire considerabilă a potențialului militar al Egiptului în regiune, îl va poziționa în calitate de cel mai mare operator de tancuri T-90MS.

Tancul Armata
© Sputnik / Владимир Астапкович

Informația despre acest contract este prezentă în câmpul informational din 2017. Probabil, negocierile dintre cele două părți au decurs cu un nivel profund de detaliere și au durat o anumită perioadă. Anterior, Moscova și Cairo au semnat un pachet de acorduri cu privire la livrarea armelor și tehnicii militare în valoare de peste 3,5 miliarde de dolari, apoi a urmat un alt șir de contracte mari în domeniul armamentului. Tradițional, Egiptul reprezintă unul din cei mai mari importatori de arme rusești.

Cairo dispune de unități puternice de tancuri, peste 4000 de mașini, peste 30 de tancuri T-80U, 1100 unități M1A1 Abrams, aproximativ 200 de unități de T-62, peste 800 mașini T-54/55 și 260 de tancuri Ramzes II (versiunea modernizată a tacului T-54/55), 300 de unități americane vechi M60A1 și 850 M60A3. Desigur, cele 500 de T-90MS vor reprezenta o adevărată revoluție tehnologică în forțele de tanc din republica arabă. Informația despre semnarea acestui contract a îngrijorat Ministerul Apărării al Israelului.

Acordul prevede transmiterea tehnologiilor rusești și organizarea unei producții comune a mașinilor militare pe teritoriul Egiptului. Marea intrigă constă în faptul că din 1992 egiptenii asamblează pentru armata lor tancurile M1A1, conform unui contract semnat cu General Dynamic. Tancurile egiptene “Ambras” au devenit mai costisitoare decât originalul american. Există o mare probabilitate că asamblarea T-90MS va devenit mult mai rentabilă, pentru că prețul tehnicii blindate rusești pe piața mondială sunt mai mici de 2-3 decât cele occidentale. Spre exemplu, contractul licențiat cu India pentru producția a 1000 de tancuri T-90S are o valoare de 2,5 miliarde de dolari, adică câte 2,5 milioane per unitate. În ultima perioadă, costul mediu a unui tanc de producție americană depășea 12 milioane de dolari.

Caracteristicile de luptă

Mulți specialiști afirmă că T-90 este un concurent demn pentru tancul T-14 “Armata” (totuși, T-90 și T-14 au multe lucruri în comun: sisteme, armele, protecția activă, comunicațiile și recepționarea informațiilor de luptă). Indica consideră că “eficiența T-90S poate fi considerată al doilea factor de descurajare după armele nucleare”. Tancurile T-90A, transmise trupelor guvernamentale din Siria, și-au demonstrate eficiența pe câmpurile de luptă.

Versiunea de export a T-90MS “Prorîv” dispune de un compartiment nou de luptă cu un tun de 125 de milimetri 2A46M-5 și mitraliere teleghidate, un sistem de dirijare a focului “Kalina”. Tancul rusesc are un suport sporit de automatizare, este dotat cu un sistem de orientare la țintă cu laser.

Distanța de identificare a țintei în condiții de zi este de până la 5 kilometri, iar pe aceeași rază tancul T-90 este capabil să tragă cu rachetele antitanc ghidate din țeava armei de bază cu calibrul de 125 de milimetri. La tragere cu proiectile anti-armură cumulative și sub-calibru, distanța maximă de vizare este de 4 kilometri, cu muniții cu fragmentare și explozie înaltă pe o traiectorie balistică – până la 10 kilometri. Încărcarea automata a armei permite reducerea echipajului până la trei persoane (în tancurile occidentale cel de-al patrulea membru se ocupă cu încărcarea muniției).

Blindajul frontal cu mai multe straturi a corpului și blindajul turelei este echivalent cu 850 milimetri ai blindajului de oțel. Pe lângă blindajului tradițional, mașina este dotată cu un sistem de protecție dinamică “Relikt”. Pentru prevenirea detonării munițiilor (40 de unități) în condițiile de luptă, mecanismul automat de încărcare este blindat, iar munițiile sunt distribuite în mod optim. Puterea motorului T-90MS a fost sporită (1130 cai putere) și dispune de un agregat energetic pentru alimentare cu energie electrică în timpul staționării, precum și cea mai mică siluetă dintre toate tancurile contemporane. Masa tanculului cu tot complectul de muniții este de 48 de tone. Viteza maximă este de 70 de kilometri pe oră.

Fără a exagera, am putea spune că această tehnică este una cu adevărat “cosmică”. Navigarea este asigura de un un sistem combinat de orientare cu un echipament de navigare prin satelit, care dispune de niște regimuri de cartografiere electronica și interacțiune între obiecte. Pentru o transmitere sigură a datelor este utilizat un dispozitiv de cifrare.

A se observă că Rusia are grijă de proprii tanchiști. Publicația Military Watch a anunțat recent: “În aprilie forțele armate ale Rusiei din Europa au primit în dotare primele unitățile ale tancurilor revoluționare T-90M “Prorîv”. Aceste mașini sunt mult mai avansate decât T-90, integrează tunul 2A82-1M și câteva tehnologii noi, dezvoltate pentru un tanc mult mai greu T-14 Armata de noua generație. Arma și sistemul de control al focului Kalina permit utilizarea unei game largi de muniții, dezvoltate pentru T-14, inclusiv cele anti-buncăr și antiaeriene. Armata rusă urmează obțină câteva sute de tancuri T-90M în viitorul apropiat și, așa cum s-a anunțat, vechile modele ale tancului T-90 vor fi modernizate până la standardele similare, cu utilizarea tehnologiilor avansate.

O concurență dură

Rusia a reușit să devină un lider recunoscut pe piața noilor tancuri pentru că a păstrat și a multiplicat realizările din trecut. Creat în baza “modelului clasic sovietic” T-72, tancul T-90 a realizat un salt tehnologic impresionat în viitor, motiv pentru care a devenit cel mai solicitat și cel mai vândut în secolul XXI. T-90MS a fost prezentat în premieră la expoziția Russian Expo Arms în anul 2011, iar de atunci au fost produse peste 2000 de unități T-90, dintre care peste 1500 au fost exportate. Au fost semnate contracte pentru sute de mașini pentru un an înainte. Anterior, s-a anunțat despre contractele “Uralvagonzavod” cu Irak (73 de unități), Vietnam (64 unități), Kuwait (146 unități), India (464 unități). În anii următori producătorul rus va exporta, conform celor mai modeste aprecieri, peste 2500 de tancuri T-90MS. Un număr important de mașini procurate pentru următoarele decenii va determina viitorul volumul livrărilor de muniții, detalii, reparațiilor și modernizărilor. În obținerea unui succes comercial a jucat un rol și caracteristicile de luptă excepționale, precum și raportul optim între preț și calitate. Prețul de export al tancului T-90MS este de până la 4 milioane de dolari, în timp ce modelele occidentale costă cel puțin 6 milioane de dolari.

Conflictele militare din Irak, Siria și alte state au demonstrate vulnerabilitatea tehnicii blindate americane și germane, care în trecut erau considerate de către specialiști superioare celor rusești. Astfel, tancurile americane Abrams (de 12 milioane de dolari) aflate în dotare a armatei Arabiei Saudită ardeau ca niște torțe în Yemen. Insurgenții husiți au distrus peste 20 de tancuri saudite M1A2S, iar acum Riadul examinează posibilitatea achiziționării tancurilor rusești T-90SM.

Tancul german Leopard 2 (între 6 și 10 milioane de dolari/unitatea), de asemenea, era considerat cel mai bun din lume, până în clipa în care a intrat în Siria, fiind în dotarea armatei turcești.

A fost un adevărat dezastru: pe câmpul de luptă au rămas doar “turelele digitale” și fragmentele corpului. În luptele pentru orășelul Al Bab, luptătorii Statului Islamic au reușit să distrugă 10 tancuri Leopard 2A4, cu ajutorul rachetelor anti-tanc ghidate de producție sovietică “Fagor” și “Konkurs”.

Lupta dintre tehnologiile mașinilor blindate ale statelor avansate continuă.

658
Tagurile:
Tancul T-90MS, tanc, Rusia
Tematic
De ce este testat tancul rusesc „Armata” în Siria
Ziar american: tancul rusesc T-14 Armata, „potențial cel mai periculos tanc din lume”
Exercițiile militare cu tancuri de la Chebarkul, regiunea Chelyabinsk - în imagini video
Militarii americani au testat tancul rusesc T-80U - VIDEO
De la fundul râului, pe postament – Tainele tancului T-34
Tancurile sovietice legendare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Florin Salam

Florin Salam, văzut de Mircea Badea: ”Secvență de autentic românesc, absolut neprețuită!”

498
(reînnoit 13:00 07.08.2020)
Dincolo de ironia cunoscutului realizator, secvențele în sine sunt relevante pentru situația unor segmente ale societății românești, imposibil de ținut sub control, în ciuda afirmațiilor (comice ale) poliției.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik. Nu, cunoscutul realizator Mircea Badea nu a devenit un fan al genului muzical al talentatului  interpret Florin Salam.

În schimb, Mircea Badea a remarcat succesiunea evenimentelor la care a participat sau au fost provocate de Florin Salam. Mai întâi la priveghiul lui „Emi Pian”, apoi la spital, în fața presei.

De precizat că artistul şi familia sa au acuzat medicii, în faţa jurnaliștilor adunați (chemați, după unele surse) la Spitalul “Matei Balş”, că refuză să le comunice informații despre starea fratele lui Salam. Fratele artistului este internat în stare gravă, bolnav de COVID-19.

După cum se știe, Salam a cântat mai multe ore la priveghiul lui Emi Pian, într-un spațiu  unde erau zeci de persoane - și prin care au trecut câteva sute – fără nici un fel de protecție, deși, așa cum precizam, fratele său e grav bolnav de Covid!

Ei bine, Mircea Badea a comentat acest contrast: ”E o secvență de autentic românesc absolut neprețuită!...”

”Domnul Salam venea de la o adunare de cinstiți cetățeni, până la proba contrarie, care au pățit un lucru nasol (priveghiul lui Emi Pian) - acolo era o densitate de cetățeni pe milimetru pătrat!”, a spus Mircea Badea.

De acolo, ”domnul Salam s-a extras din mijlocul densității și a venit la reporteri cu masca... cum a putut și el... să se plângă de medicii de la Matei Balș”, a remarcat realizatorul TV.

”Asta mi s-a părut ceva atât de autentic românesc... a fost o secvență de Kusturica!”, a spus Mircea Badea, traducând și altfel – ”Venea din mijlocul adunării Covid practic, fratele lui fiind bolnav grav de Covid. S-a extras de acolo și a venit, cu masca pe bărbie... că toată lumea știe că prin bărbie se transmite virusul... și a spus că medicii de la Matei Balș e nasoi”.

Concluzia lui Mircea Badea: „E o secvență superbă!...”.

Dincolo de ironia cunoscutului realizator, secvențele în sine sunt relevante pentru situația unor segmente ale societății românești, pentru care nu doar măsurile excepționale de protecție sunt inexistente, dar de multe ori chiar cele mai elementare lipsesc. Și aceste segmente sunt imposibil de ținut sub control, în ciuda afirmațiilor (comice ale) poliției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

498
Tagurile:
Florin Salam, Mircea Badea

Загрузка...
Poliția Română

Scandal uriaș și trădare în Poliție ar putea fi cutremur devastator până la vârful IGPR!

288
”Sunt mirat că până la ora asta nu s-a făcut nicio arestare”. Situația este una mai mult decât gravă – munca sub acoperire este compromisă,  într-un domeniu  de maxim interes pentru grupuri de mare influență

BUCUREȘTI, 7 aug - Sputnik. În urma unei dezvăluiri a cunoscutei deputate Adriana Săftoiu, fost consilier prezidențial, a izbucnit un scandal uriaș.

Este un caz care poate zgudui din temelii Poliția Română, pentru că scoate la iveală nu doar legăturile cu lumea interlopă, ci și trădarea polițiștilor de către proprii colegi sau chiar șefi.  Iată relatarea deputatei Săftoiu:

”Polițistă, tânără, infiltrată într-o rețea de trafic de persoane. Infiltrată între traficanți, deconspiră o întreagă rețea la nivelul județului unde lucra. Fix în ziua în care îi oferă pe tavă pe capii rețelei, la câteva ore, acasă fiind, aude alarma mașinii. Se uită pe geam. Pe mașină - o coroană funerară. În cutia poștală, mesaj: Renunță acum, dacă nu vrei să ne ocupăm de copilul tău”.

Asta e pe scurt, povestea. Dar, situația se complică dacă luăm în calcul și celelalte date esențiale ale cazului, specifice muncii sub acoperire:

”Doar câteva persoane știau că e infiltrată. Extrem de puține. La fel de puține știau unde locuiește. Şi, totuși, la câteva ore după ce respectivii sunt reținuți, este amenințată. A renunțat și s-a retras. Și-a dat seama că nu de traficanți trebuie să se ferească, ci chiar de unii colegi”.

Cine este polițista? Aflăm de la Adriana Săftoiu… cât se poate, pentru că deputata îi protejează numele, din motive lesne de înțeles: ”a absolvit facultatea de psihologie şi a lucrat într-un DGASPC (protecția copilului, n.n.)”.

”Se decide să dea examen la Academia de poliție, ia examenul, absolvă şi e angajată în sistem, hotărâtă să se dedice destructurării traficului de minore”, mai adaugă Adrian Săftoiu.

Situația este una mai mult decât gravă – și transmite ceva sinistru: că această muncă sub acoperire este compromisă! Și nu în orice domeniu, ci într-unul despre care se spune că ar fi de maxim interes pentru grupuri de mare influență din Occident – traficul de copii.

Deci, da, e vorba de un cutremur care ar trebui să zguduie IGPR. Și e de menționat reacția jurnalistului de investigații Sorin Ovidiu Bălan, fost polițist, care spune clar – până acum trebuiau făcute deja arestări. Și nu ale interlopilor, ci chiar în Poliție!

”Eu am o problemă - sunt mirat că până la ora asta nu s-a făcut nicio arestare”, a spus Bălan la Antena 3. ”Și dacă ăia care ar trebui să investigheze sunt tâmpiți, vă spun eu! Fetei ăleia i s-a pus pe mașină o coronă de flori. S-a stabilit de unde a fost cumpărată coroana? S-a stabilit cine a cumpărat-o? S-a luat firul? În țara asta...”.

Sorin Ovidiu Bălan are un mesaj și pentru Poliția Capitalei: ”Domnul Berechet spune că totul e „sub control”… sub control era dacă erau arestați!”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

288
Tagurile:
scandal, poliție

Загрузка...
Steagul SUA

Cum SUA au descoperit secretele „ecosistemului de propagandă și dezinformare” al Rusiei

0
(reînnoit 08:15 08.08.2020)
Americanii au dat în vileag tactica rusească privind derularea unei campanii globale de dezinformare.

Editorial de Ghevorgh Mirzayan

Ce-i drept, această dare în vileag este, de fapt, doar o încercare a Departamentului de Stat de a dezinforma populația americană și, în același timp, de a scoate mai mulți bani de la Guvern.

Surprize peste surprize

Recent, Centrul pentru Angajare Globală din cadrul Departamentului de Stat al SUA a publicat raportul „Bazele ecosistemului rusesc de propagandă și dezinformare”. Autorii acestei lucrări au avut ca obiectiv „să dezvăluie tactici rusești, astfel încât partenerii noștri, guvernele aliate, organizațiile societății civile, mediul academic, presa și publicul din întreaga lume să poată realiza analize suplimentare și să formuleze un răspuns colectiv la dezinformare și propagandă”.

La prima vedere, totul pare solid - 75 de pagini de text, 313 link-uri, grafică și tabele. Sincer, chiar mi-a luat timp să citesc acest studiu.

Și este cu adevărat unul de succes. De exemplu, în el găsim că autoritățile ruse încearcă să utilizeze mass-media pentru a-și promova punctul de vedere (!) - desigur, aceasta este o invenție genială a Kremlinului, alte țări trebuie să învețe să facă acest lucru.

O altă „descoperire” este aceea că informațiile publicate de presa rusească de stat (precum „Zvezda”) sunt preluate de o serie de alte publicații și distribuite în continuare pe Internet. Se pare că autorii abia acum au început să descopere particularitățile internetului și mediul actual de transmitere a informațiilor (în cadrul căruia nu este necesar să reflecte și să verifice veridicitatea acestora, ci să retransmită rapid noutățile și să obțină accesări).

Descrierile principalelor mass-media din Rusia și ale proprietarilor acestora, prezentate în raport, sunt de asemenea o valoare colosală pentru orice analist, deoarece, dintr-un anumit motiv, se dovedește că posturile de stat, publicațiile și site-urile de internet sunt conduse de persoane care împărtășesc o ideologie pro-guvernamentală. Ca să vezi!

În plus, am fost surprins să aflu că în elementele de limba engleză ale „ecosistemului propagandei rusești” apar autori străini care împărtășesc opiniile Rusiei cu privire la defectele strategiei de politică externă occidentală. Este pur și simplu uimitor!

Și, în sfârșit, principala valoare pentru cercetători este dată de ideea centrală a întregului raport: orice viziune a Moscovei privind problemele lumii, orice publicare a acestui punct de vedere nu este o manifestare a libertății de exprimare, ci un exemplu răuvoitor de propagandă rusă și minciuni care încețoșează mințile occidentalilor evlavioși.

Desigur, se poate spune că acest gând devalorizează numai valoarea științifică a raportului - cu toate acestea, raportul pur și simplu nu are vreo valoare.

De fapt, aceste 75 de pagini reprezintă un flux de conștiință și o listă de platitudini, al căror scop nu este să dea totul în vileag, ci să sprijine material cererea secretarului de stat, Mike Pompeo, de a dubla finanțarea Centrului pentru implicare globală. Chiar pentru lupta împotriva dezinformării din partea Rusiei și a altor țări.

Fericirea e în bani

Nu este deloc surprinzător că reacția politicienilor și experților ruși la acest raport ar putea fi catalogată ca ceva de mijloc între luare în derâdere și dispreț. Argumentele prezentate în el nu au fost luate în serios, au fost numite o altă „aberație rusofobă”. Însă, în același timp, au recunoscut că autorii raportului aveau motive destul de rezonabile pentru publicarea acestuia.

”O nouă doză de delir anti-rusesc, sub forma unui raport al rusofobilor de la Departamentul de Stat, demonstrează în mod clar frica panicardă a politicienilor americani față de un punct de vedere alternativ asupra a ceea ce se întâmplă în țară și în lume”, consideră deputatul rus Serghei Jelezniak. RT și Sputnik au mai puțini bani decât cele mai mari mijloace de comunicare occidentale - însă acestea au un punct de vedere de alternativă.

Unii ar putea crede că în Occident există libertate de exprimare, dar nu este așa. În privința unui șir întreg de aspecte (în special de natură ideologică), mass-media americană seamănă cu ziarele sovietice - acestea difuzează un punct de vedere unic, politic corect.

Iar acest punct de vedere - despre pogromurile organizate de protestatarii de culoare și de stângiști în SUA, despre corectitudinea distrugerii moștenirii istorice americane, despre disprețul prezumției de nevinovăție (amintiți-vă despre persecuția unui număr însemnat de oameni celebri din cauza acuzațiilor de hărțuire), precum și despre demonizarea Rusiei - începe să-i obosească pe cititorii occidentali. Ei caută un punct de vedere alternativ - și îl găsesc în mass-media rusească de limba engleză.

Și aceasta este deja o problemă serioasă pentru SUA, deoarece controlul asupra sferei informaționale mondiale stă la baza dominanței americane. De aceea, după cum menționează Ministerul rus de Externe, „Washingtonul critică orice surse de informații care difuzează puncte de vedere alternative, încearcă să înăbușe orice voce care contravine abordărilor și atitudinilor americane”. Iar când critica nu ajută, introduce sancțiuni și (ca în cazul TikTok-ului chinez) încearcă să le intercepteze prin intermediul tehnologiilor raider.

Astfel de persecuții slăbesc de fapt potențialul geopolitic al Statelor Unite. De exemplu, în ceea ce privește folosirea Rusiei în politica de îngrădire a Chinei, precum și în rezolvarea altor probleme globale. Tot mai mulți experți americani cer Washington-ului să adopte o abordare mai pragmatică a dialogului său cu Moscova. Un exemplu în acest sens este scrisoarea deschisă a 103 experți americani proeminenți, inclusiv foști diplomați și politicieni, publicată în Politiko.

”Cu toate acestea, astfel de documente ale opozanților de peste ocean, precum raportul Centrului de Dezvoltare Globală, pot atinge doar un singur obiectiv - să deterioreze definitiv dialogul ruso-american în privința problemelor de ordin global și să excludă posibilitatea de a depăși în următorii ani criza de neîncredere între țările noastre”, spune Jelezniak.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova

0

Загрузка...