Tancul rusesc T-90MS - în rusă Т-90МС la o expoziție organizată în 2016

Noua victorie a armelor rusești: de ce Egiptul preferă 500 de tancuri T-90MS

844
De ce tancurile T-90MS au devenit cele mai solicitate la nivel mondial, comparativ cu modelele americane și germane.

MOSCOVA, 1 iul - Sputnik, Alexandr Hrolenko. Rusia ocupă peste o treime din piața armelor, păstrându-și un avantaj important: o calitate foarte înaltă a producției la prețuri adecvate.

Pe 26 iunie, ministrul Transporturilor din Egipt, general maiorul Kamel Al Wazir, a anunțat despre semnarea unui contract cu Rusia pentru livrarea a 400-500 de tancuri T-90MS pentru armata egipteană: “Organizarea producției T-90MS va permite Egiptului să achiziționeze o tehnologie de producere a tancurilor și tehnicii blindate, să îmbogățească experiența existentă a producției tancurilor M1A1 Abrams cu partea americană”. Al Wazir a subliniat că această tranzacție va permite o sporire considerabilă a potențialului militar al Egiptului în regiune, îl va poziționa în calitate de cel mai mare operator de tancuri T-90MS.

Tancul Armata
© Sputnik / Владимир Астапкович

Informația despre acest contract este prezentă în câmpul informational din 2017. Probabil, negocierile dintre cele două părți au decurs cu un nivel profund de detaliere și au durat o anumită perioadă. Anterior, Moscova și Cairo au semnat un pachet de acorduri cu privire la livrarea armelor și tehnicii militare în valoare de peste 3,5 miliarde de dolari, apoi a urmat un alt șir de contracte mari în domeniul armamentului. Tradițional, Egiptul reprezintă unul din cei mai mari importatori de arme rusești.

Cairo dispune de unități puternice de tancuri, peste 4000 de mașini, peste 30 de tancuri T-80U, 1100 unități M1A1 Abrams, aproximativ 200 de unități de T-62, peste 800 mașini T-54/55 și 260 de tancuri Ramzes II (versiunea modernizată a tacului T-54/55), 300 de unități americane vechi M60A1 și 850 M60A3. Desigur, cele 500 de T-90MS vor reprezenta o adevărată revoluție tehnologică în forțele de tanc din republica arabă. Informația despre semnarea acestui contract a îngrijorat Ministerul Apărării al Israelului.

Acordul prevede transmiterea tehnologiilor rusești și organizarea unei producții comune a mașinilor militare pe teritoriul Egiptului. Marea intrigă constă în faptul că din 1992 egiptenii asamblează pentru armata lor tancurile M1A1, conform unui contract semnat cu General Dynamic. Tancurile egiptene “Ambras” au devenit mai costisitoare decât originalul american. Există o mare probabilitate că asamblarea T-90MS va devenit mult mai rentabilă, pentru că prețul tehnicii blindate rusești pe piața mondială sunt mai mici de 2-3 decât cele occidentale. Spre exemplu, contractul licențiat cu India pentru producția a 1000 de tancuri T-90S are o valoare de 2,5 miliarde de dolari, adică câte 2,5 milioane per unitate. În ultima perioadă, costul mediu a unui tanc de producție americană depășea 12 milioane de dolari.

Caracteristicile de luptă

Mulți specialiști afirmă că T-90 este un concurent demn pentru tancul T-14 “Armata” (totuși, T-90 și T-14 au multe lucruri în comun: sisteme, armele, protecția activă, comunicațiile și recepționarea informațiilor de luptă). Indica consideră că “eficiența T-90S poate fi considerată al doilea factor de descurajare după armele nucleare”. Tancurile T-90A, transmise trupelor guvernamentale din Siria, și-au demonstrate eficiența pe câmpurile de luptă.

Versiunea de export a T-90MS “Prorîv” dispune de un compartiment nou de luptă cu un tun de 125 de milimetri 2A46M-5 și mitraliere teleghidate, un sistem de dirijare a focului “Kalina”. Tancul rusesc are un suport sporit de automatizare, este dotat cu un sistem de orientare la țintă cu laser.

Distanța de identificare a țintei în condiții de zi este de până la 5 kilometri, iar pe aceeași rază tancul T-90 este capabil să tragă cu rachetele antitanc ghidate din țeava armei de bază cu calibrul de 125 de milimetri. La tragere cu proiectile anti-armură cumulative și sub-calibru, distanța maximă de vizare este de 4 kilometri, cu muniții cu fragmentare și explozie înaltă pe o traiectorie balistică – până la 10 kilometri. Încărcarea automata a armei permite reducerea echipajului până la trei persoane (în tancurile occidentale cel de-al patrulea membru se ocupă cu încărcarea muniției).

Blindajul frontal cu mai multe straturi a corpului și blindajul turelei este echivalent cu 850 milimetri ai blindajului de oțel. Pe lângă blindajului tradițional, mașina este dotată cu un sistem de protecție dinamică “Relikt”. Pentru prevenirea detonării munițiilor (40 de unități) în condițiile de luptă, mecanismul automat de încărcare este blindat, iar munițiile sunt distribuite în mod optim. Puterea motorului T-90MS a fost sporită (1130 cai putere) și dispune de un agregat energetic pentru alimentare cu energie electrică în timpul staționării, precum și cea mai mică siluetă dintre toate tancurile contemporane. Masa tanculului cu tot complectul de muniții este de 48 de tone. Viteza maximă este de 70 de kilometri pe oră.

Fără a exagera, am putea spune că această tehnică este una cu adevărat “cosmică”. Navigarea este asigura de un un sistem combinat de orientare cu un echipament de navigare prin satelit, care dispune de niște regimuri de cartografiere electronica și interacțiune între obiecte. Pentru o transmitere sigură a datelor este utilizat un dispozitiv de cifrare.

A se observă că Rusia are grijă de proprii tanchiști. Publicația Military Watch a anunțat recent: “În aprilie forțele armate ale Rusiei din Europa au primit în dotare primele unitățile ale tancurilor revoluționare T-90M “Prorîv”. Aceste mașini sunt mult mai avansate decât T-90, integrează tunul 2A82-1M și câteva tehnologii noi, dezvoltate pentru un tanc mult mai greu T-14 Armata de noua generație. Arma și sistemul de control al focului Kalina permit utilizarea unei game largi de muniții, dezvoltate pentru T-14, inclusiv cele anti-buncăr și antiaeriene. Armata rusă urmează obțină câteva sute de tancuri T-90M în viitorul apropiat și, așa cum s-a anunțat, vechile modele ale tancului T-90 vor fi modernizate până la standardele similare, cu utilizarea tehnologiilor avansate.

O concurență dură

Rusia a reușit să devină un lider recunoscut pe piața noilor tancuri pentru că a păstrat și a multiplicat realizările din trecut. Creat în baza “modelului clasic sovietic” T-72, tancul T-90 a realizat un salt tehnologic impresionat în viitor, motiv pentru care a devenit cel mai solicitat și cel mai vândut în secolul XXI. T-90MS a fost prezentat în premieră la expoziția Russian Expo Arms în anul 2011, iar de atunci au fost produse peste 2000 de unități T-90, dintre care peste 1500 au fost exportate. Au fost semnate contracte pentru sute de mașini pentru un an înainte. Anterior, s-a anunțat despre contractele “Uralvagonzavod” cu Irak (73 de unități), Vietnam (64 unități), Kuwait (146 unități), India (464 unități). În anii următori producătorul rus va exporta, conform celor mai modeste aprecieri, peste 2500 de tancuri T-90MS. Un număr important de mașini procurate pentru următoarele decenii va determina viitorul volumul livrărilor de muniții, detalii, reparațiilor și modernizărilor. În obținerea unui succes comercial a jucat un rol și caracteristicile de luptă excepționale, precum și raportul optim între preț și calitate. Prețul de export al tancului T-90MS este de până la 4 milioane de dolari, în timp ce modelele occidentale costă cel puțin 6 milioane de dolari.

Conflictele militare din Irak, Siria și alte state au demonstrate vulnerabilitatea tehnicii blindate americane și germane, care în trecut erau considerate de către specialiști superioare celor rusești. Astfel, tancurile americane Abrams (de 12 milioane de dolari) aflate în dotare a armatei Arabiei Saudită ardeau ca niște torțe în Yemen. Insurgenții husiți au distrus peste 20 de tancuri saudite M1A2S, iar acum Riadul examinează posibilitatea achiziționării tancurilor rusești T-90SM.

Tancul german Leopard 2 (între 6 și 10 milioane de dolari/unitatea), de asemenea, era considerat cel mai bun din lume, până în clipa în care a intrat în Siria, fiind în dotarea armatei turcești.

A fost un adevărat dezastru: pe câmpul de luptă au rămas doar “turelele digitale” și fragmentele corpului. În luptele pentru orășelul Al Bab, luptătorii Statului Islamic au reușit să distrugă 10 tancuri Leopard 2A4, cu ajutorul rachetelor anti-tanc ghidate de producție sovietică “Fagor” și “Konkurs”.

Lupta dintre tehnologiile mașinilor blindate ale statelor avansate continuă.

844
Tagurile:
Tancul T-90MS, tanc, Rusia
Tematic
De ce este testat tancul rusesc „Armata” în Siria
Ziar american: tancul rusesc T-14 Armata, „potențial cel mai periculos tanc din lume”
Exercițiile militare cu tancuri de la Chebarkul, regiunea Chelyabinsk - în imagini video
Militarii americani au testat tancul rusesc T-80U - VIDEO
De la fundul râului, pe postament – Tainele tancului T-34
Tancurile sovietice legendare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Iosefina Pascal

Iosefina Pascal de pământ cu cel mai puternic om din sistemul de Informații!

496
(reînnoit 07:28 12.05.2021)
Tânăra activistă și jurnalistă dă dovadă de un curaj ieșit din comun și pune la punct un înalt personaj în fața căruia au tăcut toți!

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Printr-o recentă declarație șocantă, șeful de facto al Comunității Naționale de Informații, consilierul de stat (de la Președinție) Constantin Dudu Ionescu acuza Colegiul Medicilor de ”atitudine lipsită de responsabilitate” în cazul doctorilor care au alte opinii față de măsurile anti-Covid și tratamente – și exemplifica prin speța Flavia Groșan.

Mai mult, Dudu Ionescu consideră că și libertatea este prost înțeleasă – asociind libertatea opiniilor unor medici cu… această ”proastă înțelegere”!

”În democrație și, mai ales cu libertatea care vine, intervine un concept extraordinar de greu care, în opinia mea, nu a devenit încă parte a înțelegerii noastre a ceea ce înseamnă libertate. Și anume responsabilitate: responsabilitate instituțională, responsabilitate a societății, responsabilitate individuală”, a spus Ionescu săptămâna trecută, la lansarea Barometrului de Securitate al LARICS.

Politicianul consideră relevant cazul Flavia Groșan, când Colegiul Medicilor s-a autosesizat, față de opinia doctoriței pneumolog cu privire la protocoalele COVID-19 din spitale că ”sunt proaste”.  (sursa: RFI.ro)

”Colegiul Medicilor pe bună dreptate s-a adunat atunci, numai că sfârșitul a fost următorul: a fost o discuție colegială”, spune nemulțumit Ionescu. ”Concluzia mea, a unui cetățean, (…)  dacă mă duc într-un spital COVID o să am o problemă cu protocolul. Ce fake-news? Nu mai e nevoie de niciun fake news... Colegiul Medicilor care, printr-o atitudine lipsită de responsabilitate, nu a spus NU acestor aserțiuni pe care un confrate de-al domniilor lor, ci dimpotrivă prin lipsă de responsabilitate nu a acționat...”.

Într-o analiză dură, ”specialitatea casei”, jurnalista independentă și activista pentru democrație Iosefina Pascal îi răspunde lui Dudu Ionescu, fără să pară deloc impresionată de funcția acestuia.

Iosefina Pascal constată de la bun început: ”Consilierul lui Iohannis, Constantin Dudu Ionescu, tătucul serviciilor, vrea eliminarea vocilor care critică restricțiile ilegale și discriminatorii și sancționarea medicilor care contestă protocoalele oficiale”.

Și, atrage atenția jurnalista – ”Tot zilele astea, serviciile germane i-au încadrat pe contestatarii restricțiilor la categoria "teroriști"”.

După ce face o interesantă trecere în revistă a parcursului lui Dudu Ionescu (politic și profesional), pe care merită să o citiți pe blogul jurnalistei, se ajunge la următoarea observație: prin poziția actuală, Ionescu poate solicita (serviciilor secrete) ”declanşarea unor operaţiuni prin care să se obţină orice informaţie  care ar fi necesară la nivelul CSAT”.

Ori, asta este extrem de grav, consideră Iosefina Pascal, ”pentru că în actualul context socio-geo-politic în care drepturile omului sunt încălcate la ordinea zilei, Constituția a devenit un fel de curpapier al politrucilor, libertatea de exprimare este îngrădită, iar dovezile științifice au devenit “fake news” pentru Dudu Ionescu” – și reproduce afirmațiile demnitarului.

Mai mult, trecutul lui Ionescu – subliniat din nou de jurnalistă – arată că în acceptul fostului ministru țărănist (ce-ar fi zis oare Coposu?!) acțiunile dure al jandarmilor sunt numite ”relativ civilizate” (?!), pentru că ”nu este posibil să acționezi preventiv in cadrul unor proteste”.

Ei bine, problema de fond este că Dudu Ionescu ”opinează că libertatea BINE ÎNȚELEASĂ într-o democrație înseamnă sancționarea unui medic care nu se face vinovat de malpraxis, ci de delict de opinie științifică și de o rată a vindecării prea mare în rândul pacienților”, subliniază Iosefina Pascal!  

Mai mult, jurnalista atrage atenția că Ionescu ”nu cere sancționarea și eliminarea doar în cazul doctoriței Flavia Groșan, ci în cazul tuturor medicilor care pun la îndoială protocoalele oficiale și grămăjoarele de grăsimi”.

”O astfel de gândire extremistă este periculoasă atunci când îi aparține omului care are serviciile la dispoziție și ordin”, punctează jurnalista, atrăgând atenția că ”avem deja precedentul creat de premierul Florin Cîțu care i-a numit “teroriști” pe protestatarii și contestatarii măsurilor de restricții ilegale și discriminatorii”.

Punând accentul pe calitatea sa de activist pentru democrație, Iosefina Pascal subliniază că opinia lui Ionescu este importantă ”tocmai pentru că el, împreună cu “Toți Oamenii Președintelui” pot decide mâine că orice opinie ce contrazice narativa diktată de guvern și OMS să fie considerată un act de terorism și de subminare a statului...totalitar”.

Aici, Iosefina Pascal revine la precedentul de mare actualitate creat în Germania,” tot de către serviciile secrete, care au atribuit calitatea de “teroriști” și extremiști tuturor activiștilor și protestatarilor care “pun în pericol statul german” contestând măsurile de restricții”.

Citând, Iosefina Pascal arată că ”Serviciul intern de informații din Germania (BfV) a declarat miercuri că va supraveghea membrii mișcării împotriva restricțiilor deoarece prezintă “riscul de a submina statul.””.

Concluzia jurnalistei este dură - ”Așadar, se confirmă nu doar începuturile apartheidului sanitar, ci și reîntoarcerea cenzurii, prigoanei și înfierării cu mânie proletară a opozanților Seringii&Fricii”.

Citiți întreaga anchetă jurnalistică pe blogul Iosefinei Pascal – merită, pentru că veți găsi multe alte date interesante. Și, de asemenea, poate citesc și cei din Colegiul Medicilor, pentru a-l întreba pe Dudu Ionescu ce a vrut să spună mai exact, ce gen de acțiune împotriva medicilor cu opinii proprii, nu ale sistemului, l-ar satisface?

Oricum, este o reacție unică – pentru că, se vede, nici Colegiul Medicilor, nici presa nu au reacționat după aceste declarații șocante ale lui Dudu Ionescu.

Întrebarea îmi revine fără voie – oare ce-ar zice Corneliu Coposu de modul de gândire al unui care s-a cățărat în politică și în funcții pe suferința lui? Dar Emil Constantinescu, cel în fața căruia a depus jurământul Ionescu, ca ministru?

496
Tagurile:
Dudu Ionescu, Iosefina Pascal

Загрузка...
Gheorghe Piperea

Piperea, revoltă: Cum renunțați în fața autorităților prostești, corupte, a unor escroci?

332
(reînnoit 07:19 12.05.2021)
Cunoscutul avocat se revoltă și transmite cel mai puternic mesaj, care va genera multe reacții!  ”Perușii care așteaptă eroic în spatele gratiilor înțepătura izbăvitoare au ajuns să impună stilul lor de viață în captivitate”

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Profesorul de Drept și avocatul de renume Gheorghe Piperea are o reacție fulminantă în care condamnă segregarea pe criteriul vaccinării – și metodele folosite, în primul rând impunerea pașapoartelor.

Piperea consideră că ”nebunia pașapoartelor de libertate, segregarea pe criterii sanitare, implicită sau afirmată pe șleau, acceptarea de către o minoritate semnificativă (peste 30%...) a mizeriilor totalitare antrenate de restricțiile perene de drepturi și libertăți” pot pune ”oricărui om decent și rezonabil” întrebarea următoare:

”Fraților, cum e posibil să renunțați la libertate atât de ușor, pentru motive atât de minore, la cererea unor autorități atât de prostești și corupte, în favoarea unor asemenea pirați digitali sau escroci sentimental-chimici?”, scrie avocatul.

Desigur, nu e nevoie ca Piperea să dea nume, pentru că se intuiește la cine se face referire!

Dar, avocatul consideră că, dincolo de această ”uluire a omului cu bun simț, care încă mai gândește singur, cu propriul cap și propria inimă”, realitatea faptica e mult mai gravă!

Și anume, faptul că ”libertatea nu mai e un dat funciar, o caracteristică lipită de om, un atribut al condiției umane”.

”Libertatea a devenit o concesiune acordată de autorități sau de stăpânii lor, corporațiile IT și Pharma, pe ochi fricoși ascunși sub inutila mască și pe supușenie voioasă”, scrie Piperea.

Mai mult, reputatul avocat face o comparație care va deranja multă lume - și poate că acesta e și scopul folosirii ei: ”Perușii care așteaptă eroic în spatele gratiilor înțepătura izbăvitoare au ajuns să impună stilul lor de viață în captivitate tuturor celor care încă se mai comportă natural, adică liber”.

332
Tagurile:
Gheorghe Piperea

Загрузка...
Testare în București la COVID-19

Testarea COVID-19 în farmaciile din România, greu de realizat

0
Reprezentanții Farmaciilor Independente din România spun că farmaciștilor le va fi destul de greu să se implice în testarea antigen din farmacii. Care este motivul.

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Ministerul Sănătății a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că Ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2a fost aprobat de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Astfel, farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19 după obținerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni, informează Sputnik.

Realitatea este, însă, alta, susțin farmaciștii, care avertizează că le va fi destul de greu să se implice în testarea antigen.

Reprezentanții farmaciilor independente din România spun că spațiul din farmacie nu le va permite angajaților să facă și testare și să dea, concomitent, pacienților, medicamentele pe care vin să le achiziționeze.

Președintele Asociației Farmaciilor Independente Ethica, farmacista Cristina Pavel, spune că trebuie văzut exact care va fi modalitatea de pregătire a personalului și că inițial era implicată Direcția de Sănătate Publică, însă această structură nu are resurse suficiente în acest moment.

”În ceea ce privește farmaciile independente nu știm exact câte vor putea să se înscrie în acest pilot. Problema e legată de spațiu. În spațiul interior sunt anumite riscuri, în spații exterioare rămâne să vedem care va fi disponibilitatea autorităților locale de a pune la dispoziția farmaciilor spații acolo unde există. Sunt tot felul de limitări chiar și în cazul farmaciilor care și-ar dori să se implice în testare”, a spus Cristina Pavel, potrivit ziare.com.

Aceasta spune că disponibilitatea farmaciștilor de implicare este foarte mare.

0
Tagurile:
Farmacie, Testare, România, coronavirus, COVID-19

Загрузка...