Avioane de luptă americane F-35A

Noile probleme ale F-35: Ce nu este în regulă cu avionul de luptă american

4683
Constructorii americani se pare că ignoră legile fizicii și astfel zădărnicesc proiecte costisitoare. Despre avioanele F-35 Lightning II cu greu se poate de spus că sunt de de generația a 5-a. Observatorul militar Alexander Hrolenko explică ce se întâmplă de fapt.

Editorial de Alexandr Hrolenko

Luni, publicația The Aviationist a anunțat că în împrejurimile bazei aeriene Edwards (Statul California) au avut loc o serie de testări ale avionului de luptă F-35A Lightning II (modificare a Convetional Take Off and Landing, cu decolare și aterizare standard) privind aplicabilitatea bombei termonucleare B61-12 cu focos cu putere variabilă.

Certificarea aeronavei care transportă o armă nucleară cu dublă destinație este programată pentru ianuarie 2023. Astfel, împreună cu actualizarea software-ului (de la versiunea actuală a blocului 3A la blocul 4), avioanele de luptă F-35A vor putea transporta și utiliza bombe termonucleare. Mai mult, după integrarea B61-12 în sistemul de armament al Forțelor Aeriene ale SUA, faima legendară a avioanelor de luptă F-15E și F-16 va trece la F-35A. Bomba aeriană B61-12 modernizată se distinge printr-un sistem de ghidare și un focos cu putere variabilă (până la 50 de kilotone).

Costurile programului de creare a avionului de luptă multifuncțional F-35 Lightning II au constituit aproximativ 1,3 trilioane de dolari. Începând cu 2011 au început să fie produse în serie diverse versiuni modificate ale F-35. Statele Unite au avut inițial speranțe mari legate de această mașină, dar operațiunea practică îi dezamăgește pe specialiști.

Anterior, publicația care împărtășește poziția Pentagonului Defense News a publicat mai multe opinii critice despre F-35 Lightning II. Faptele mărturisesc: F-35 este un avion de luptă subsonic capabil să accelereze în forță timp de cel mult un minut, iar la viteze de peste 1 Mach într-un minut apare amenințarea de distrugere a corpului de supraîncălzire. După 1,6 Mach, coada ar putea pur și simplu să se rupă de avion. Viteza constantă (de croazieră) a avionului de generația a 5-a nu poate fi mai mică decât 1,4 Mach, prin urmare, nu a avut loc o descoperire tehnologică. De fapt, F-35 a rămas un avion de generația a IV-a, iar bombele termonucleare pentru acesta pot fi o povară excesivă.

Măsuri compensatorii

Timp de un an, numărul celor mai importante neajunsuri ale avionului de luptă care este ”aproape de generația a cincea” F-35 a fost redus până la cinci, care totuși sunt foarte multe pentru o mașină ce costă 100 de milioane de dolari unitatea. Pentagonul a corectat prompt „performanța”, iar acum F-35 este considerat o aeronavă subsonică capabilă să accelereze pe distanțe scurte. Întrucât viteza mare ar putea duce la distrugerea avionului, pardoselii speciale Stealth F-35 și numeroaselor antene din secțiunea de coadă a aeronavei, instrucțiunea prevede numărul exact de secunde pe care modelele F-35B și F-35C pot să zboare la viteze de aproximativ 1,2 Mach. Versiunea F-35A a avionului de luptă cu decolare și aterizare tradițională are aceleași „blocaje”, începând cu cel legat de software până la capacitatea de a zbura cu viteze mici și vizibilitatea pe radare (chiar și la viteze subsonice, dacă există muniție pe suspensia externă).

Se pare că numele de „fulger” este complet compromis, dar în timpul utilizării apar noi proprietăți neașteptate. Revista Air Force din 24 iunie a anunțat că avioanelor de luptă american F-35A li se interzice să se apropie de norii de furtună la o distanță de mai puțin de 25 de mile (aproximativ 40 de km). S-a dovedit că caracteristicile de proiectare ale sistemului de generare de gaze inerte de la bord (OBIGGS) pot duce la explozia în aer a rezervoarelor de combustibil ale avionului de luptă - din cauza descărcărilor electrice din atmosferă. Este curios că sistemul OBIGGS a fost anterior satisfăcător și a fost modernizat în 2014 (pericolul de explozie nu a fost eliminat).

O serie de catastrofe ale ultimelor aeronave F-35 Lightning II sugerează că sunt posibile și alte descoperiri neplăcute (periculoase), chiar și în condițiile unei funcționări pe timp de pace a F-35. Nu mai vorbim de vulnerabilitatea „fulgerelor” americane într-o luptă ipotetică cu avioanele de luptă rusești Su-57 de generația a cincea sau cu aplicarea mijloacelor războiului electronic.

Zbor în necunoscut

Statele Unite tind să vândă F-35 partenerilor săi de coaliție din Europa. Și bomba termonucleară modernizată (care planează) B61-12 a fost din start destinată Europei. Producția în serie este planificată pentru anul 2020. Concomitent, americanii intenționează să plaseze bombele B61-12 la bazele sale din Europa. În același timp, nu este exclusă situația ca în timpul decolării (la accelerare) avionului de luptă, având la bord o bombă nucleară, să-i cadă coada sau să fie lovit de fulger. Sunt posibile și alte scenarii, însă în toate cazurile aliații ar putea să regrete mult. Armele americane devin din ce în ce mai periculoase pentru Europa. Rezistența germană este în creștere. Franța a declarat deschis: „Nu ne mai impuneți avioanele F-35”.

Acesta este un rezultat logic al unei supraevaluări a capacităților tehnologice americane în domeniul producției de aeronave militare. Experiența de creare a unui avion de luptă de generația a cincea Raptor F-22 a fost recunoscută anterior ca fiind nereușită (acoperirea radioabsorbantă nefiabilă poate fi detectată de radarele cu unde metrice, raza de acțiune fiind de doar 750 de km, un preț prea scump pentru o mașină de serie - 350 de milioane de dolari). Între timp, fără a aduce la bun sfârșit avioanele F-22 și F-35, care (de jure) sunt de generația a cincea, într-o stare bună de a fi scoase în vânzare, americanii privesc spre viitorul luminos al aviației militare.

Conform planurilor Washingtonului, primele avioane de luptă din a șasea generație ar trebui să decoleze înainte de 2030. Judecând după descriere, pentru aceștia și inamicul este deja pregătit: ”Având în vedere distanțele enorme din teatrul Pacific pentru care vor trebui să lupte”, de la acestea se așteaptă să dispună de capacitate de a zbura pe distanțe lungi fără realimentare, superioritate aeriană și fiabilitate ridicată din contul complexului de război electronic. Cu toate acestea, după toate eșecurile costisitoare ale celei de-a cincea generații F-35 Lightning II, Congresul SUA și-a exprimat intenția de a limita finanțarea pentru programul de luptă din a șasea generație cu 85% în anul fiscal 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4683
Dan Chitic

Dan Chitic sparge ”noua normalitate” a lui Biden, mesaj puternic pentru trezirea românilor

398
(reînnoit 08:48 21.01.2021)
Avocatul Dan Chitic aduce românii cu picioarele pe pământ – trezindu-i la o realitate în care ”normalitatea” nu e deloc la ea acasă, așa cum se dorește a fi indus prin spectacolul de la Washington

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik.  Multe televiziuni de știri au abătut atenția opiniei publice românești de la probleme interne la spectacolul instalării noului președinte american.

Avocatul Dan Chitic este uimit de cum uită românii problemele reale din țară, în fașa așa zisei ”normalități” induse de ceea ce se petrece la Washington.

”Mă scuzați că vă întrerup din discuțiile despre alegerile din SUA și pro sau anti-vaccinarea cu vaccinul pe care nu-l avem... vă deranjez cu o întrebare: V-ați obișnuit cu “noua-normalitate”, nu-i așa?”, scrie Dan Chitic.

Cunoscutul apărător al drepturilor românilor întreabă românii dacă nu îi mai deranjează multele neajunsuri din țară, cum ar fi:

- în interiorul localităților se interzic circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii;

- în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23,00—5,00:

- sunteți obligați să purtați niște măști care, spune avocatul ”sunt dovedit științific ca ineficiente”

- se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

- sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spații deschise;

- atenție: ”sunteți controlați de către fisc permanent fără mandat judecătoresc”, atrage atenția avocatul

- ”stați in frig și fără apă caldă în Capitala României, asaltați de gunoaiele de pe stradă și de șobolanii care zburdă pe ele”

- statul român ”a suspendat de facto Constituția României...”

- guvernul Cîțu ”îngheață pensii și salarii in disprețul legii și a Curții Constituționale”.

Avocatul subliniază și o altă problemă de maximă importanță: ”Cât despre faptul că același guvern Cîțu se pregătește să prăduiască tot ce mai avem p’aci nici nu vă mai întreb... de asta nu i-a păsat nimănui, niciodată!”

”Nu vă mai deranjează nimic... într-un an ați uitat deja cum e sa fii liber, nu-i așa?”, remarcă dur avocatul, încercând să-i trezească pe români: ”Recunoașteți! Știu că face rău, dar v-ați obișnuit să fiți supușii, subiecții unui stat totalitar... să fiți sclavii “noii normalității”!”

Știu, spune cu amară ironie avocatul care se bate pentru drepturile românilor – ”sunt nebun și negaționist, exagerez”, completând cu aceeași ironie – „De fapt toate măsurile astea dictatoriale sunt luate spre binele nostru”

”Totul e temporar... precum va fi și purtatul măștii! A propos, știți ca și dacă va vaccinați, tot veți purta măști... pe o perioada nedeterminată”, scrie avocatul, completând – ”Așa cum va fi și cu pierderea drepturilor la care ați renunțat cu atâta ușurință”.

În final, Dan Chitic își cere scuze ”că v-am întrerupt cu aceste subiecte din viața Dvs nou-normală, pe Dvs, cetățenii nou-normali ai lumii Noii Normalități”.

”Vă doresc o Nouă Normalitate ușoară!”, încheie Dan Chitic acest mesaj fulminant, care ar trebui să trezească românii la realitate, nu la așa zisa ”normalitate” care ar fi fost adusă de Joe Biden… întregii plante.
398
Tagurile:
Români, Joe Biden, Dan Chitic

Загрузка...
Флаги России и США

Politolog militar: se schimbă vectorul interacțiunii dintre SUA și Federația Rusă

407
(reînnoit 17:42 20.01.2021)
Administrația președintelui ales, Joe Biden, intenționează să ia în considerare o posibilă prelungire a Tratatului New START imediat după inaugurare. În emisie directă la radio Sputnik, aceste intenții au fost comentate de către politologul militar Andrei Koșkin.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Administrația președintelui ales al SUA, Joe Biden, imediat după inaugurare, se va ocupa de problema Tratatului privind măsurile pentru reducerea și limitarea ulterioară a armelor strategice ofensive (New START), a declarat candidatul la funcția de secretar de stat, Anthony Blinken.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului
© Sputnik / Григорий Сысоев

Potrivit acestuia, noua echipă din Casa Albă va căuta prelungirea acestui tratat. Candidatul la funcția de secretar de stat a asigurat că administrația nu va accepta orice restricție în ceea ce privește sistemul de apărare antirachetă.

În emisie directă la radio Sputnik, politologul militar, șeful catedrei de politologie și sociologie de la Universitatea Rusă de Economie Plehanov, Andrei Koșkin a comentat aceste intenții.

"Putem doar încuraja administrația Biden în intenția ei dea a extinde Tratatul New START. Într-o anumită măsură, acest lucru schimbă vectorul de interacțiune dintre Statele Unite și Federația Rusă. Aceasta – dorința de a păstra totuși mecanismul de reținere a cursei înarmărilor nucleare – va fi probabil începutul unei alte politici a administrației Statelor Unite în ceea ce privește conținerea armelor strategice. Și, cel mai probabil, ar trebui să ducă la crearea altor acorduri, care ar putea permite pe deplin controlul asupra mijloacelor nucleare ale statelor, inclusiv ale Statelor Unite", a spus Andrei Koșkin.

Tratatul New START dintre Rusia și Statele Unite a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011. Acesta prevede că ambele părți își vor reduce arsenalele nucleare, astfel încât, peste șapte ani și ulterior, numărul total de arme să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere grele, precum și 1.550 de focoase și 800 de lansatoare desfășurate și ne-desfășurate.

În prezent, Tratatul New START este singurul tratat activ de limitare a armelor între Rusia și Statele Unite; expiră pe 5 februarie 2021.

407
Tagurile:
Rusia, SUA
Tematic
Motivele pentru care SUA se opun apropierii dintre Germania și Rusia
Rusia, SUA și Franța vor emite o declarație comună în legătură cu Karabahul
SUA și Rusia, discuție la nivel înalt – o propunere binevenită a președintelui Putin

Загрузка...
Lei românești, Roni

Florin Cîțu a vorbit despre salariile bugetarilor în 2021

0
Prim-ministrul României a vorbit despre salariile bugetarilor în 2021 și a explicat dacă vor fi făcute reduceri ale veniturilor sau nu, afirmând că a fost luată deja o decizie în acest sens. Ce se întâmplă cu sporurile.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Ce se întâmplă în anul 2021 cu salariile bugetarilor/ Aceasta este întrebarea la care premierul României, Florin Cîțu, a dat un răspuns.

Cîțu a explicat că salariile bugetarilor au fost înghețate pentru 2021 și că s-a luat o decizie în acest sens.

Mai mult decât atât, premierul a declarat că așteaptă soluții de la nivel local și central. Și aceasta pentru că evoluția salariilor, sporurilor, cheltuielilor cu personalul din administrație, atât cea locală, dar și cea centrală, din ultimii patru ani nu este sustenabilă.

”Nu, au fost înghețate, deci nu mai putem să… un drept câștigat e deja mai greu să mai faci ceva, au fost înghețate salariile. A fost luată o decizie”, a explicat Florin Cîțu, potrivit capital.ro.

Referitor la stadiul în care se află evaluarea pe care a anunțat-o cu privire la salariile bugetarilor și la numărul acestora, premierul Florin Cîțu a declarat că sunt mai mult mai multe analize privind administrația centrală și locală.

Cîțu a subliniat că evoluția din ultimii patru ani nu doar a salariilor, ci și a sporurilor și cheltuielilor cu personalul din administrația locală, dar și centrală nu este sustenabilă.

”Nu ne putem permite așa ceva și atunci mă aștept de la administrațiile locale responsabile să vină cu măsuri care să corecteze această tendință”, a punctat Florin Cîțu.

Acesta a adăugat că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii patru ani nu este sustenabil pe termen lung, având în vedere ”potențialul nostru de dezvoltare și faptul că avem nevoie de resurse pentru investiții în perioada următoare”.

0
Tagurile:
2021, bugetari, Salarii

Загрузка...