Avioane de luptă americane F-35A

Noile probleme ale F-35: Ce nu este în regulă cu avionul de luptă american

4408
Constructorii americani se pare că ignoră legile fizicii și astfel zădărnicesc proiecte costisitoare. Despre avioanele F-35 Lightning II cu greu se poate de spus că sunt de de generația a 5-a. Observatorul militar Alexander Hrolenko explică ce se întâmplă de fapt.

Editorial de Alexandr Hrolenko

Luni, publicația The Aviationist a anunțat că în împrejurimile bazei aeriene Edwards (Statul California) au avut loc o serie de testări ale avionului de luptă F-35A Lightning II (modificare a Convetional Take Off and Landing, cu decolare și aterizare standard) privind aplicabilitatea bombei termonucleare B61-12 cu focos cu putere variabilă.

Certificarea aeronavei care transportă o armă nucleară cu dublă destinație este programată pentru ianuarie 2023. Astfel, împreună cu actualizarea software-ului (de la versiunea actuală a blocului 3A la blocul 4), avioanele de luptă F-35A vor putea transporta și utiliza bombe termonucleare. Mai mult, după integrarea B61-12 în sistemul de armament al Forțelor Aeriene ale SUA, faima legendară a avioanelor de luptă F-15E și F-16 va trece la F-35A. Bomba aeriană B61-12 modernizată se distinge printr-un sistem de ghidare și un focos cu putere variabilă (până la 50 de kilotone).

Costurile programului de creare a avionului de luptă multifuncțional F-35 Lightning II au constituit aproximativ 1,3 trilioane de dolari. Începând cu 2011 au început să fie produse în serie diverse versiuni modificate ale F-35. Statele Unite au avut inițial speranțe mari legate de această mașină, dar operațiunea practică îi dezamăgește pe specialiști.

Anterior, publicația care împărtășește poziția Pentagonului Defense News a publicat mai multe opinii critice despre F-35 Lightning II. Faptele mărturisesc: F-35 este un avion de luptă subsonic capabil să accelereze în forță timp de cel mult un minut, iar la viteze de peste 1 Mach într-un minut apare amenințarea de distrugere a corpului de supraîncălzire. După 1,6 Mach, coada ar putea pur și simplu să se rupă de avion. Viteza constantă (de croazieră) a avionului de generația a 5-a nu poate fi mai mică decât 1,4 Mach, prin urmare, nu a avut loc o descoperire tehnologică. De fapt, F-35 a rămas un avion de generația a IV-a, iar bombele termonucleare pentru acesta pot fi o povară excesivă.

Măsuri compensatorii

Timp de un an, numărul celor mai importante neajunsuri ale avionului de luptă care este ”aproape de generația a cincea” F-35 a fost redus până la cinci, care totuși sunt foarte multe pentru o mașină ce costă 100 de milioane de dolari unitatea. Pentagonul a corectat prompt „performanța”, iar acum F-35 este considerat o aeronavă subsonică capabilă să accelereze pe distanțe scurte. Întrucât viteza mare ar putea duce la distrugerea avionului, pardoselii speciale Stealth F-35 și numeroaselor antene din secțiunea de coadă a aeronavei, instrucțiunea prevede numărul exact de secunde pe care modelele F-35B și F-35C pot să zboare la viteze de aproximativ 1,2 Mach. Versiunea F-35A a avionului de luptă cu decolare și aterizare tradițională are aceleași „blocaje”, începând cu cel legat de software până la capacitatea de a zbura cu viteze mici și vizibilitatea pe radare (chiar și la viteze subsonice, dacă există muniție pe suspensia externă).

Se pare că numele de „fulger” este complet compromis, dar în timpul utilizării apar noi proprietăți neașteptate. Revista Air Force din 24 iunie a anunțat că avioanelor de luptă american F-35A li se interzice să se apropie de norii de furtună la o distanță de mai puțin de 25 de mile (aproximativ 40 de km). S-a dovedit că caracteristicile de proiectare ale sistemului de generare de gaze inerte de la bord (OBIGGS) pot duce la explozia în aer a rezervoarelor de combustibil ale avionului de luptă - din cauza descărcărilor electrice din atmosferă. Este curios că sistemul OBIGGS a fost anterior satisfăcător și a fost modernizat în 2014 (pericolul de explozie nu a fost eliminat).

O serie de catastrofe ale ultimelor aeronave F-35 Lightning II sugerează că sunt posibile și alte descoperiri neplăcute (periculoase), chiar și în condițiile unei funcționări pe timp de pace a F-35. Nu mai vorbim de vulnerabilitatea „fulgerelor” americane într-o luptă ipotetică cu avioanele de luptă rusești Su-57 de generația a cincea sau cu aplicarea mijloacelor războiului electronic.

Zbor în necunoscut

Statele Unite tind să vândă F-35 partenerilor săi de coaliție din Europa. Și bomba termonucleară modernizată (care planează) B61-12 a fost din start destinată Europei. Producția în serie este planificată pentru anul 2020. Concomitent, americanii intenționează să plaseze bombele B61-12 la bazele sale din Europa. În același timp, nu este exclusă situația ca în timpul decolării (la accelerare) avionului de luptă, având la bord o bombă nucleară, să-i cadă coada sau să fie lovit de fulger. Sunt posibile și alte scenarii, însă în toate cazurile aliații ar putea să regrete mult. Armele americane devin din ce în ce mai periculoase pentru Europa. Rezistența germană este în creștere. Franța a declarat deschis: „Nu ne mai impuneți avioanele F-35”.

Acesta este un rezultat logic al unei supraevaluări a capacităților tehnologice americane în domeniul producției de aeronave militare. Experiența de creare a unui avion de luptă de generația a cincea Raptor F-22 a fost recunoscută anterior ca fiind nereușită (acoperirea radioabsorbantă nefiabilă poate fi detectată de radarele cu unde metrice, raza de acțiune fiind de doar 750 de km, un preț prea scump pentru o mașină de serie - 350 de milioane de dolari). Între timp, fără a aduce la bun sfârșit avioanele F-22 și F-35, care (de jure) sunt de generația a cincea, într-o stare bună de a fi scoase în vânzare, americanii privesc spre viitorul luminos al aviației militare.

Conform planurilor Washingtonului, primele avioane de luptă din a șasea generație ar trebui să decoleze înainte de 2030. Judecând după descriere, pentru aceștia și inamicul este deja pregătit: ”Având în vedere distanțele enorme din teatrul Pacific pentru care vor trebui să lupte”, de la acestea se așteaptă să dispună de capacitate de a zbura pe distanțe lungi fără realimentare, superioritate aeriană și fiabilitate ridicată din contul complexului de război electronic. Cu toate acestea, după toate eșecurile costisitoare ale celei de-a cincea generații F-35 Lightning II, Congresul SUA și-a exprimat intenția de a limita finanțarea pentru programul de luptă din a șasea generație cu 85% în anul fiscal 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4408
Lia Olguța Vasilescu

Olguța în vileag planul secret PNL cum se va lua ce a rămas în proprietatea statului

266
”Fondul de investiții propus de Orban nu e la fel cu al PSD care îl capitaliza cu profitul companiilor deținute de stat, și nu cu activele, cu proprietățile lor”

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Copierea ideii forță promovată de Liviu Dragnea, Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare este doar fațada unei combinații de mari dimensiuni. De fapt, există o diferență fundamentală în între FSID și actualul Fond Național de Investiții și Dezvoltare susținut de PNL.

Și anume, capitalizarea FSID (al PSD) se făcea din PROFITURILE întreprinderilor de stat – pe când a FNID (al PNL) se face direct din… participațiile statului! Ce înseamnă asta? Că pasul următor va fi vânzarea activelor și proprietăților statului!

O spune foarte clar Lia Olguța Vasilescu, care acuză existența unor ”scheme golănești” prin care ”să mai poată prădui ceva...”.

”Fondul de investiții propus de Orban nu e la fel cu al PSD care îl capitaliza cu profitul companiilor deținute de stat, și nu cu activele, cu proprietățile lor”, arată Oana Vasilescu. ”Orban, în schimb, vrea să capitalizeze fondul direct cu participațiile statului!”.

Ce înseamnă concret asta? O spune pe șleau fostul ministru al Muncii: ”Când va vinde pe bursă acțiunile Fondului, va vinde, de fapt, proprietățile, activele companiilor de stat”.

”Uite așa veți rămâne fără CEC, Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni, TAROM, Portul Constanța și fără tot pe ce au mai pus prietenii lor geana să ia pe bani puțini, acum, în criză, când totul de vinde pe nimic și fără ca Parlamentul să poată face ceva!”, explică Olguța Vasilescu.

Fostul ministru trage concluzia: ”au furat mai mult de jumătate din ce am apucat să implementăm noi și au stricat în șase luni, iar în restul au ascuns după fraze meșteșugite ce au de gând să fure în anii următori!”.

Asupra acestei intenții a PNL atrăgea atenția și fostul consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase, Constantin Gheorghe: ”Ce vă spuneam eu de vreo lună și ceva, adică despre privatizarea tuturor proprietăților statului, se confirmă”.

”Tot proiectul lui Pește este făcut să acopere golănia cu ”Fondul de Investiții””, spune analistul, punctând câteva precedente: ”Mai știe cineva ale cui sunt participațiile băgate de Tăriceanu în ”Fondul Proprietatea”? Mai sunt ale statului? De ce se plătesc despăgubiri tot de la stat, și nu din câștigurile Fondului?”

Regie pentru proști – conchide Constantin Gheorghe, iar Olguța Vasilescu speră că ”Nu suntem chiar toți fraieri ca să nu ne prindem ce vor sa facă!”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

266

Загрузка...
Vasilica-Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea

Viorica Dăncilă, lecție pentru PSD! Ce NU se spune ce ASCUND și ea și Dragnea

233
(reînnoit 09:15 02.07.2020)
Excelentul om politic plătește azi, nemeritat din punct de vedere penal, meritat din punct de vedere al indeciziei politice; iar Viorica Dăncilă a replicat fără cusur, în speța de față

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Serialul dubios în care a fost transformat interviul luat lui Liviu Dragnea dă naștere la replici – iar una dintre cele mai ferme este a celui mai important premier PSD de la Ponta încoace, Viorica Dăncilă.

Prima femeie președinte al PSD și premier este foarte sensibilă atât la ideea că ar fi fost manipulată de Liviu Dragnea, dar și de subiectul OUG pe Justiție.

”Cât timp am fost prim-ministru nu am dat nicio ordonanță de urgență pe justiție! Și nu am avut niciodată vreo inițiativă pro-amnistie și pro-grațiere!”, subliniază ferm Dăncilă, care dă o replică înțepăturii lui Dragnea: ”Sunt sigură că acest lucru l-a iritat pe domnul Liviu Dragnea, dar am considerat că interesul României primează”.

Viorica Dăncilă completează destul de ciudat – ”N-am vrut să fac ceva ce știam sigur că e rău pentru țară” și reia acuzație de ”presiuni” făcute de Dragnea.

”Confirm din nou: au fost presiuni din partea domnului Dragnea pe tema amnistiei și grațierii”, spune Dăncilă, care completează ”Timp de mai multe luni de zile au venit direct și indirect sugestii, recomandări, idei, pe care însă le-am respins„.

Mai mult, Dăncilă spune că Dragnea „n-a primit bine aceste refuzuri și-l enerva probabil faptul că nu mă poate manevra”.

”Probabil că domnul Dragnea n-a înțeles un lucru: că eram premierul României, nu sluga lui. Am ținut să onorez funcția și să-mi fac datoria față de români”, încheie Dăncilă răspunsul său ferm.

Ce este ciudat – niciunul dintre cei doi nu dau la iveală un detaliu esențial: fiind vorba de un guvern politic, o decizie precum o asemenea OUG putea fi cerută oficial într-un for precum Comitetul Executiv Național al PSD.

Ori, dacă în CExN se supunea votului o cerință politică pentru premierul PSD, în sensul unei OUG de acest fel – nu se pune problema ”presiunilor” și nici a ”slugii” cuiva! Era cererea unui for de conducere al partidului pentru premierul său!

S-a făcut asta – sau nu? Pentru că nici Dragnea nu spune asta, nici Viorica Dăncilă. Desigur, normal ar fi fost ca Dragnea să spună dacă s-a petrecut așa ceva  - pentru că astfel ar fi avut motiv să o acuze statutar pe Dăncilă – așa cum a fost în cazurile Grindeanu, Tudose – și Tudorel Toader.

Dar așa… pare că Viorica Dăncilă are dreptate, iar Dragnea NU a introdus în CExN această solicitare, ci s-a rezumat la intervenții pe care acum Dăncilă le califică drept ”presiuni” și ”sugestii, recomandări, idei”, adică formule nestatutare! Pe care Dăncilă le-a respins.

De ce nu a făcut Dragnea pasul prin CExN? De teamă să nu fie acuzat de opinia publică, probabil – la fel cum a „mermelit” mult timp subiectul Kovesi! Își mai aduce aminte de declarația (revocarea lui) ”Kovesi nu e o temă pentru noi!”? Probabil că dacă nu era abilul Tudorel Toader nu se petrecea revocarea – tot din cauza acestui stil ”indirect”, pe la colțuri, al lui Liciu Dragnea în probleme majore.

Și, pentru care, excelentul om politic plătește azi, nemeritat din punct de vedere penal, meritat din punct de vedere al indeciziei politice. Iar Viorica Dăncilă a replicat fără cusur, în speța de față. De ce? Exact pentru faptul recunoscut: NU era sluga lui Dragnea sau a altcuiva. Era premierul pus de partid – și trebuia tratat ca atare!

O lecție pentru PSD – și pentru cei care nu au curajul de acționa direct, statutar, nu prin „intervenții”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

233
Tagurile:
Liviu Dragnea, PSD, Viorica Dăncilă

Загрузка...
Euro

Românii din Germania: eliminarea acestor contracte folosite adesea în cazul românilor

0
Cancelarul Angela Merkel a confirmat eliminarea contractelor de muncă temporare într-un sector în care muncesc mulţi români. Decizia vine în contextul în care s-au descoperit focare mari de COVID-19 în abatoare germane unde românii lucrau în condiţii necorespunzătoare

BUCUREŞTI, 2 iul – Sputnik, Doina Crainic. După ce s-a descoperit un focar major de coronavirus la abatorul german din Guetersloh, autorităţile locale au anunţat că lucrătorii vor trebui să rămână în carantină până pe 17 iulie.

În acest context, cancelarul german Angela Merkel a confirmat miercuri eliminarea contractelor de muncă temporare în sectorul procesării cărnii, unde lucrează mulţi români, potrivit ziarulromanesc.de

Peste 1.500 de muncitori de la abatorul companiei Toennies din Guetersloh au fost infectaţi cu noul coronavirus, mulţi dintre ei fiind români. Acest focar a forţat izolarea a circa 670.000 de persoane din zona respectivă.

Contractele de muncă temporare sunt adesea folosite în cazul lucrătorilor est-europeni angajaţi prin intermediul unor subcontractori pe salarii minime.

Angela Merkel a mai spus că, deşi renunţarea la aceste contracte ar putea avea ca efect creşterea preţului cărnii, acest lucru ar putea ajuta micii producători.

De asemenea, Merkel a anunţat că, în cadrul planului de redresare economică în urma pandemiei, guvernul federal a alocat circa 300 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care sunt ţinute animalele în ferme.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Români, Germania

Загрузка...