Maria Zaharova

Maria Zaharova a avut dreptate Geoană confirmă! Intenția NATO în România, dată în vileag

3488
”România ar putea creşte prezența militară americană pe teritoriul său iar baza Mihail Kogălniceanu este ideală pentru un element militar expediționar”

BUCUREȘTI, 23 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Imediat după publicarea noii Strategii Naționale de Apărare a României în care Rusia este definită drept ”risc” și ”amenințare” pentru România, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a fost întrebată cum comentează această schimbare în atitudinea autorităților de la București.

”Este evident că noua versiune a strategiei românești va fi utilizată pentru consolidarea prezenței militare a SUA și a NATO în Marea Neagră”, a spus Zaharova în cadrul unui briefing săptămânal de presă.

Ei bine, răspunsul Mariei Zaharova a inflamat spiritele, prilej pentru ca fumătorul de trabuc cu mănuși chirurgicale să se afirme! A fost chemat ambasadorul Kuzmin și i s-a explicat că ”documentul programatic (Strategia de Apărare, n,n,) este expresia politicii predictibile a României de atașament față de valorile euro-atlantice și dreptul internațional”, a precizat MAE.

Ei bine, ieri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a confirmat cele spuse de purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova – ”România ar putea creşte prezența militară americană pe teritoriul său, dacă își dorește acest lucru, iar baza Mihail Kogălniceanu este ideală pentru un element militar expediționar”.

”Element militar expediționar” este, în acceptul noilor concepții NATO o formulă de manifestare a spațiului de influență al unei puteri, neavând un sens ofensiv violent, ca în istorie.

”Operaţiile militare expediţionare sunt un produs al dilatării spaţiului de influenţă şi de interes al fiecărui actor internaţional, concomitent cu comprimarea timpului de reacţie. Acest tip de acţiuni constituie o componentă intrinsecă a proiecţiei puterii, a modului de exercitare a puterii în relaţiile internaţionale”.

Am citat din excelentul studiu ”Operațiuni militare expediționare”, scris de dr. Grigore Alexandrescu și de Cristian Băhnăreanu, de la Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate.

Валерий Кузьмин
© Sputnik / Владимир Астапкович

Deci, ”dilatarea spaţiului de influenţă şi de interes” al actorului internaţional – în cazul de față Deep State-ul american, reprezentat de NATO. Ei bine, în această direcție se îndreaptă și explicația lui Geoană, care spune că prezența sporită americană se justifică în contextul în care ”Rusia continuă să își întărească substanțial capacitățile militare în zona Mării Negre”.

Sigur, faptul că Rusia este de 300 de ani țară cu porturi la Marea Neagră, iar SUA… nu, asta nu mai cotează. Cum nu contează nici tratatul de la Montreux, cu privire la prezența navelor în Marea Neagră.

”Cred că este nevoie de a veni cu un set de argumente care sunt foarte evidente; pe de o parte este legat de prezența agresivă și prezența unei consolidări militare ofensive pe care Federația Rusă o are în Marea Neagră și dinspre Marea Neagră și doi - și aici baza de la Kogălniceanu este ideal plasată geografic și strategic - pentru aceste element expediționar”, spune Geoană.

Apropo de ”dacă România își dorește acest lucru”, legat de ”sacrosanctul” principiu al ”poporului suveran” și al subsidiarității, fundament al UE, pe suveran: OARE pe poporul român l-a întrebat cineva dacă e de acord cu prezența militară masivă americană și cu ”elementul expediționar” al lui Geoană?

Nu, nu l-a întrebat nimeni! Mai mult, Geoană sugerează nu să fie întrebat poporul… ci să fie convins și influențat de liderii (politici) și militari!

”Sunt convins că liderii noștri, militarii noștri, diplomații noștri știu foarte bine aceste argumente şi sunt convins că își vor folosi influența și sofisticarea pentru a putea să ne avansăm interesele ca țară”, a declarat Mircea Geoană.

Întrebare: se teme NATO de un referendum pe tema sporirii prezenței militare în România și a deschiderii unor noi baze? Așa, ca o glumă – oare cum ar ieși un referendum în SUA lui BLM dacă s-ar punea întrebarea – ”vreți să ne sporim prezența militară în România?”. Cred că mulți ar trece de partea lui Trump… Dar NATO nu e cu Trump, după câte s-a văzut!

Să mai amintesc că Maria Zaharova a subliniat un aspect grav privind noua Strategia de Apărare a României: ”Bucureștiul, în loc să respecte propria declarație, de furnizor de stabilitate, contribuie la creșterea ulterioară a tensiunilor și neîncrederii în regiune”.

Ori, Geoană, prin referirea la ”elementul expediționar” confirmă și asta – intenția de extindere a spaţiului de influenţă şi de interes al unei mari puteri în regiunea alteia… duce firesc la ”creșterea tensiunilor și neîncrederii în regiune”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3488
Tagurile:
Mircea Geoană, Maria Zaharova
Lia Olguța Vasilescu

Olguța în vileag planul secret PNL cum se va lua ce a rămas în proprietatea statului

233
”Fondul de investiții propus de Orban nu e la fel cu al PSD care îl capitaliza cu profitul companiilor deținute de stat, și nu cu activele, cu proprietățile lor”

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Copierea ideii forță promovată de Liviu Dragnea, Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare este doar fațada unei combinații de mari dimensiuni. De fapt, există o diferență fundamentală în între FSID și actualul Fond Național de Investiții și Dezvoltare susținut de PNL.

Și anume, capitalizarea FSID (al PSD) se făcea din PROFITURILE întreprinderilor de stat – pe când a FNID (al PNL) se face direct din… participațiile statului! Ce înseamnă asta? Că pasul următor va fi vânzarea activelor și proprietăților statului!

O spune foarte clar Lia Olguța Vasilescu, care acuză existența unor ”scheme golănești” prin care ”să mai poată prădui ceva...”.

”Fondul de investiții propus de Orban nu e la fel cu al PSD care îl capitaliza cu profitul companiilor deținute de stat, și nu cu activele, cu proprietățile lor”, arată Oana Vasilescu. ”Orban, în schimb, vrea să capitalizeze fondul direct cu participațiile statului!”.

Ce înseamnă concret asta? O spune pe șleau fostul ministru al Muncii: ”Când va vinde pe bursă acțiunile Fondului, va vinde, de fapt, proprietățile, activele companiilor de stat”.

”Uite așa veți rămâne fără CEC, Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni, TAROM, Portul Constanța și fără tot pe ce au mai pus prietenii lor geana să ia pe bani puțini, acum, în criză, când totul de vinde pe nimic și fără ca Parlamentul să poată face ceva!”, explică Olguța Vasilescu.

Fostul ministru trage concluzia: ”au furat mai mult de jumătate din ce am apucat să implementăm noi și au stricat în șase luni, iar în restul au ascuns după fraze meșteșugite ce au de gând să fure în anii următori!”.

Asupra acestei intenții a PNL atrăgea atenția și fostul consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase, Constantin Gheorghe: ”Ce vă spuneam eu de vreo lună și ceva, adică despre privatizarea tuturor proprietăților statului, se confirmă”.

”Tot proiectul lui Pește este făcut să acopere golănia cu ”Fondul de Investiții””, spune analistul, punctând câteva precedente: ”Mai știe cineva ale cui sunt participațiile băgate de Tăriceanu în ”Fondul Proprietatea”? Mai sunt ale statului? De ce se plătesc despăgubiri tot de la stat, și nu din câștigurile Fondului?”

Regie pentru proști – conchide Constantin Gheorghe, iar Olguța Vasilescu speră că ”Nu suntem chiar toți fraieri ca să nu ne prindem ce vor sa facă!”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

233

Загрузка...
Vasilica-Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea

Viorica Dăncilă, lecție pentru PSD! Ce NU se spune ce ASCUND și ea și Dragnea

213
(reînnoit 09:15 02.07.2020)
Excelentul om politic plătește azi, nemeritat din punct de vedere penal, meritat din punct de vedere al indeciziei politice; iar Viorica Dăncilă a replicat fără cusur, în speța de față

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Serialul dubios în care a fost transformat interviul luat lui Liviu Dragnea dă naștere la replici – iar una dintre cele mai ferme este a celui mai important premier PSD de la Ponta încoace, Viorica Dăncilă.

Prima femeie președinte al PSD și premier este foarte sensibilă atât la ideea că ar fi fost manipulată de Liviu Dragnea, dar și de subiectul OUG pe Justiție.

”Cât timp am fost prim-ministru nu am dat nicio ordonanță de urgență pe justiție! Și nu am avut niciodată vreo inițiativă pro-amnistie și pro-grațiere!”, subliniază ferm Dăncilă, care dă o replică înțepăturii lui Dragnea: ”Sunt sigură că acest lucru l-a iritat pe domnul Liviu Dragnea, dar am considerat că interesul României primează”.

Viorica Dăncilă completează destul de ciudat – ”N-am vrut să fac ceva ce știam sigur că e rău pentru țară” și reia acuzație de ”presiuni” făcute de Dragnea.

”Confirm din nou: au fost presiuni din partea domnului Dragnea pe tema amnistiei și grațierii”, spune Dăncilă, care completează ”Timp de mai multe luni de zile au venit direct și indirect sugestii, recomandări, idei, pe care însă le-am respins„.

Mai mult, Dăncilă spune că Dragnea „n-a primit bine aceste refuzuri și-l enerva probabil faptul că nu mă poate manevra”.

”Probabil că domnul Dragnea n-a înțeles un lucru: că eram premierul României, nu sluga lui. Am ținut să onorez funcția și să-mi fac datoria față de români”, încheie Dăncilă răspunsul său ferm.

Ce este ciudat – niciunul dintre cei doi nu dau la iveală un detaliu esențial: fiind vorba de un guvern politic, o decizie precum o asemenea OUG putea fi cerută oficial într-un for precum Comitetul Executiv Național al PSD.

Ori, dacă în CExN se supunea votului o cerință politică pentru premierul PSD, în sensul unei OUG de acest fel – nu se pune problema ”presiunilor” și nici a ”slugii” cuiva! Era cererea unui for de conducere al partidului pentru premierul său!

S-a făcut asta – sau nu? Pentru că nici Dragnea nu spune asta, nici Viorica Dăncilă. Desigur, normal ar fi fost ca Dragnea să spună dacă s-a petrecut așa ceva  - pentru că astfel ar fi avut motiv să o acuze statutar pe Dăncilă – așa cum a fost în cazurile Grindeanu, Tudose – și Tudorel Toader.

Dar așa… pare că Viorica Dăncilă are dreptate, iar Dragnea NU a introdus în CExN această solicitare, ci s-a rezumat la intervenții pe care acum Dăncilă le califică drept ”presiuni” și ”sugestii, recomandări, idei”, adică formule nestatutare! Pe care Dăncilă le-a respins.

De ce nu a făcut Dragnea pasul prin CExN? De teamă să nu fie acuzat de opinia publică, probabil – la fel cum a „mermelit” mult timp subiectul Kovesi! Își mai aduce aminte de declarația (revocarea lui) ”Kovesi nu e o temă pentru noi!”? Probabil că dacă nu era abilul Tudorel Toader nu se petrecea revocarea – tot din cauza acestui stil ”indirect”, pe la colțuri, al lui Liciu Dragnea în probleme majore.

Și, pentru care, excelentul om politic plătește azi, nemeritat din punct de vedere penal, meritat din punct de vedere al indeciziei politice. Iar Viorica Dăncilă a replicat fără cusur, în speța de față. De ce? Exact pentru faptul recunoscut: NU era sluga lui Dragnea sau a altcuiva. Era premierul pus de partid – și trebuia tratat ca atare!

O lecție pentru PSD – și pentru cei care nu au curajul de acționa direct, statutar, nu prin „intervenții”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

213
Tagurile:
Liviu Dragnea, PSD, Viorica Dăncilă

Загрузка...
Жара

Nouă avertizare meteo: cod portocaliu unde va fi caniculă

0
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare meteo de cod galben de caniculă şi o nouă avertizare de cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi afectate mai multe zone.

BUCUREŞTI, 2 iul – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit ANM, în intervalul 02 - 03 iulie va fi valabilă avertizarea de cod galben de caniculă şi disconfort termic în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul și centrul Moldovei.

Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.

ANM mai precizează că indicele de temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități pe arii restrânse și în restul zonelor de câmpie și podiș. În sud-estul teritoriului vremea se va menţine caniculară și la finalul săptămânii.

A fost emisă şi o avertizare meteo de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru intervalul 02 iulie, ora 15:00 – 03 iulie, ora 06:00. Zonele vizate sunt Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și în vestul Carpaților Meridionali, unde vor fi frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.

Agenţia a emis şi o avertizare de cod portocaliu pentru intervalul 02 iulie, ora 18:00 – 03 iulie, ora 06:00, când vom avea din nou instabilitate atmosferică accentuată, în județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Caraș Severin, precum și în zona de munte a județelor Hunedoara, Alba și Cluj.

În aceste zone vor fi intervale cu intensificări puternice ale vântului (rafale de 80...90 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe arii restrânse vor fi averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 35...60 l/mp.

Administrația Naționala de Meteorologie, avertizări
Administrația Naționala de Meteorologie, avertizări

De asemenea, o altă avertizare de cod galben a fost emisă pentru intervalul 03 iulie, ora 06:00 – 04 iulie, ora 10:00, când se vor semnala fenomene instabilitate atmosferică temporar accentuată în vestul, centrul, nordul țării și în zona de munte.

Administrația Naționala de Meteorologie, avertizări
Administrația Naționala de Meteorologie, avertizări

În aceste zone vor fi frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.

ANM adaugă că instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele zile îndeosebi în vestul, sud-vestul, centrul și nordul teritoriului.

Administrația Națională de Meteorologie, avertizări
Administrația Națională de Meteorologie, avertizări

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Meteo, Prognoza meteo
Тема:
Prognoza meteo

Загрузка...