Exploatarea zăcămintelor de petrol

Prăbușirea industriei de șist: Declinul producției de petrol în SUA

134
(reînnoit 19:31 18.06.2020)
SUA se află în pragul unui colaps în ceea ce privește producția de petrol. Numărul instalațiilor de gaz și petrol a scăzut la minimum, producția este în continuă scădere. Companiile depun masiv accele pentru a intra în faliment și suspendă munca.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik, Natalia Dembinskaia. SUA se află în pragul unui colaps în ceea ce privește producția de petrol. Numărul instalațiilor de gaz și petrol a scăzut la minimum, producția este în continuă scădere. Companiile depun masiv actele pentru a intra în faliment și suspendă munca. În iunie, un alt mare producător de șisturi, Extraction Oil & Gas, a ajuns victimă prăbușirii prețurilor la petrol. Conform prognozelor, doar în acest an mai mult de o sută de firme vor intra în faliment, dacă prețurile petrolului nu revin la perioada de până la criză. Analiștii prognozează prăbușirea industriei de șist.

Scăderea producției

În 2019, americanii au devenit lideri la capitolul producție de petrol, devansând Rusia și Arabia Saudită - le-a ajutat petrolul de șist. Pentru prima dată în 70 de ani, Statele Unite au devenit un exportator net de aur negru.

”În industria petrolului putem să ne așteptăm la surprize - revoluția de șist a întors pe dos prețurile la petrol, producția și fluxurile comerciale”, a declarat atunci fostul consilier energetic al președintelui George W. Bush și șeful companiei de consultanță Rapidan Energy Bob McNelly.

Se presupunea că problemele vor apărea în 2021, însă pandemia coronavirusului a schimbat situația. Cererea pentru combustibil s-a prăbușit, cotațiile petrolului s-au prăbușit. În primul rând, au fost afectați lucrătorii din industria de șisturi, care au intrat în datorii și se confruntă cu o lipsă acută de investiții. Aceștia au fost principalele victime ale războiului prețurilor între Rusia și Arabia Saudită. Washingtonul consideră că Moscova a contribuit la prăbușirea pieței pentru a elimina producătorii americani.

Producția americană de petrol este în scădere de câteva luni, coborând de la 13,1 la 11,1 milioane de barili pe zi. Raportul din iunie al Administrația Americană pentru Informație în domeniul Energiei (EIA) prognozează o scădere și mai mare. Conform prognozei EIA, în luna mai, producția de petrol în cele șapte bazine cele mai productive de șist din Statele Unite - Perm, Eagle Ford, Bakken, Niobrom, Anadark, Appalachian și Hainesville - se va prăbuși la 7,632 milioane de barili pe zi. În special, în bazinul Perm, care reprezintă mai mult de jumătate din toată producția de șist - până la 4,5 milioane și până la 1,3 milioane în Eagle Ford.
Până la sfârșitul anului, anume Statele Unite vor avea cea mai mare contribuție la reducerea livrărilor globale de petrol, spune raportul EIA.

O avalanșă de faliment

Potrivit lui Haynes și Boone, din 36 ianuarie companiile petroliere și gaze au inițiat proceduri de faliment cu o datorie combinată de aproximativ 25,2 miliarde de dolari. Printre acestea se numără una dintre cele mai mari companii de șisturi Whiting Petroleum, precum și California Resources și pionierul industriei de șist, Chesapeake Energy.

”Chesapeake a pompat cel mai mult gaz american în comparație cu oricare altă companie, cu excepția doar a Exxon, iar valoarea sa de piață a ajuns la 38 de miliarde de dolari. Chesapeake a creat un fel de model de producție de șist care în prezent se destramă”, notează Bloomberg.

”În iunie, un alt mare producător de șist, Extraction Oil & Gas, nereușind să plătească dobânda la datorie la timp, a mers în instanță pentru a începe procedura de faliment”.

”După analizarea tuturor opțiunilor posibile, am ajuns la concluzia că falimentul voluntar în conformitate cu articolul 11 ​​cu sprijinul creditorilor noștri cheie este cea mai bună cale de ieșire din situație”, a declarat șeful companiei Matt Owens.

După cum remarcă Financial Times, situația Extraction s-a agravat semnificativ atunci când fluxul de numerar a scăzut, iar băncile și-au redus liniile de creditare. În luna mai, investitorii au fost avertizați despre o posibilă încetare a activității.

Potrivit analiștilor Rystad Energy, aproximativ 140 de companii petroliere din SUA vor depune actele pentru a intra în faliment în acest an. Producția de șist în Statele Unite ar putea scădea sub cinci milioane de barili pe zi. Ca urmare, ShaleProfile Analytics prezice că SUA vor rămâne fără o treime din industria de șisturi.

Este imposibil să se revină la volumele anterioare de producție pe fundalul scăderii cererii cauzate de pandemia de coronavirus. „Cel mai probabil, vor trece ani până când industria de șist va atinge din nou același nivel, dacă se va întâmpla vreodată”, subliniază The Wall Street Journal.

Potrivit unui studiu realizat de Federal Reserve Bank (FRB) din Dallas, chiar și în bazinul relativ ”ieftin” Permian din Vestul Texasului, petrolul trebuie să aibă în medie un preț de 49 de dolari pentru un baril pentru ca să fie rentabil. Potrivit Băncii Rezervei Federale, la 40 de dolari doar 15% dintre producători vor supraviețui pe parcursul anului.

Însă o creștere a prețului, capabilă să salveze industria de șist, nu se așteaptă. Conform prognozei EIA, prețul mediu al Brent în 2020 va fi de 34,13 dolari și 45,62 USD în 2021, iar la WTI-ul - 30,10 anul acesta și 43,31 în următorul an.

Dacă prețurile la petrolul de șist nu vor crește până la un nivel similar cu cel de până la pandemia COVID-19, industria americană de șist s-ar putea prăbuși, a avertizat un centrul de analiză ”Institutul australian pentru economie și pace”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

134
Tagurile:
SUA, industrie, petrol
Tematic
Salvăm piața împreună: SUA își reduc producția de petrol
Rusia salută reducerea producției de petrol de către Arabia Saudită - detalii
Colapsul a fost inevitabil: SUA ar putea rămâne fără petrol propriu
OPEC+ a făcut publice detalii ale noului acord privind producția de petrol
Cerea globală la petrol, la nivelul anului 1995 - ce se întâmplă
Victor Ciutacu

Ciutacu, atac violent la Arafat! Până acum, nimeni nu l-a făcut praf în așa hal!

236
Nu e vorba doar de un conflict personal, ci de un reproș pe care tot mai multă lume i-l face lui Raed Arafat: tentația de a anula din start orice opinie contrară în general

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Reproducem acest episod pentru că nu e vorba doar de un conflict personal, ci de un reproș pe care tot mai multă lume i-l face lui Raed Arafat: tentația de a anula din start orice critică, orice referire la achizițiile și comenzile controversate din pandemie – și orice opinie contrară în general.

Mai grav este că unele autorități, mai ales Raed Arafat și Ludovic Orban vorbesc în termeni de ”teorie a conspirației” – și anume despre existența unor campanii organizate, inducând ideea că acestea ar veni de la „răsărit”. Sigur, ideea din urmă e complet stupidă, pentru că puterile Răsăritului, Rusia și China, sunt cele mai mari susținătoare ale OMS! Dar, ideea prinde la personaje semidocte și superficiale.

În aceste context trăim într-o realitate cu aspecte surprinse de Victor Ciutacu și alți jurnaliști sau personalități publice de prim rang: primo - măsurile extrem de dure al autorităților nu au dus la rezultate bune, ci dimpotrivă; secundo – tot ce e legat de banul public cheltuit în această perioadă ridică mari semne de întrebare, de la achiziții la numiri în funcții.

De aceea am reprodus și acest atac al lui Ciutacu – de fapt o revoltă contra unui demnitar, Raed Arafat, pe care valorosul jurnalist l-a susținut în repetate rânduri în situații delicate. Dar, acum, excelentul medic este un simbol al unui fel de absolutism pandemic – iar Ciutacu nu suportă asta.

Scurtul și tăiosul articol postat de Victor Ciutacu pe blogul său se intitulează ”Fie-vă milă, scurtați-i chinul, trimiteți o ambulanță roșie salvatorului!” – dar, așa cum spuneam, ar trebui privit ca fenomen ce se manifestă NU doar la fondatorul SMURD.

”Du-te, bre, Raede și te caută! Auzi voci, simți respirația vrăjmașului în ceafă, te persecută oamenii răi. Vorbești despre tine la persoana a treia. Îți inventezi comploturi care vor să te execute”, scrie Ciutacu.

Iar situația este prelungită prin oamenii de care Arafat se folosește, acuză jurnalistul: ”Te-ai înconjurat preventiv de plutonieri disciplinați care latră la lume și te aprobă slugarnic pentru ceea ce înainte se chema norma de hrană, iar azi se definește, pentru evitarea codului penal, drept consultanță”.

Ciutacu îi dă un sfat ”medical”: ” Întinde-te pe canapea, închide ochii și mărturisește ce gânduri negre te muncesc, poate te decompensezi”.

Dar, jurnalistul atrage atenția asupra unui fapt mult mai grav: ”Îți bați joc de o țară întreagă pe banii ei”.

”Ai un orgoliu exacerbat și o dorință patologică de control. Impui măsuri ieșite din orice logică rațională, îți dau instanțele cu sentințele-n cap”, scrie Ciutacu, bazându-se pe fapte reale – decizii ale instanței constituționale și al Curții Supreme!

Ca atare, reflecția jurnalistului e logică: ”Orice om obișnuit era demult demis și istorie”.

”Tu sari ca ars când te întreabă cineva cum dai de-a dura cu paralele bugetului public”, îi aruncă în față Ciutacu încă un argument, punctând: ”Când o să-ți cada protecția, o să redevii umilul care cerșește sprijin”.

În fine, Ciutacu se referă și la atacul direct comis de Arafat la trei jurnaliști: Victor Ciutacu, Ion Cristoiu și Cătălin Tolontan.

”Nu te îngrijorează deloc faptul că ai menționat trei nume de oameni, chipurile parte a unui complot împotriva ta, care n-au afinități?”, îl întreabă Ciutacu pe Arafat, somându-l: ”Oprește-te odată, ești ridicol!”.

Postând imaginile în care Arafat se plânge că există acea „conspirație” contra lui și îi nominalizează pe cei trei jurnaliști, Ciutacu nu s poate abține să nu comenteze:

””Comandantul acțiunii” e bântuit de închipuiri năprasnice. Oamenii răi organizează comploturi împotriva lui și vor să dărâme castelul de nisip pe care l-a ridicat cu găletușa si lopățica din dotare”.

Iată mai jos și secvența sau ”delirul mistic în direct”, cum scrie Ciutacu, cerând ”o ambulanță roșie pentru salvatorul de la SMURD!”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

236
Tagurile:
coronavirus, Raed Arafat, Victor Ciutacu

Загрузка...
Secretarul de stat Dan Tătaru dă citire mesajului ministrului apărării naţionale

S-a confirmat: manipulare și minciună în cazul senatorului ”ucis de Covid 19”

2373
(reînnoit 22:03 08.08.2020)
Oamenii mor din cauza panicii create! E caz pentru o anchetă serioasă - ar trebui preluată la modul cel mai serios printr-o comisie specială parlamentară – sau chiar printr-o anchetă la nivelul Parlamentului European

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Duminica trecută, o veste șoca România – un fost senator și secretar de stat la Apărare, Dan Tătaru, ”a fost ucis de Covid”, la numai 51 de ani.

Aproape două zile, mass media a antrenat o avalanșă de știri pe tema acestui deces, despre bietul om scriindu-se mai mult decât în întreaga sa viață la un loc! De ce? Pentru a se da un exemplu că necruțătorul virus nu cruță pe nimeni, nici personalitățile chiar ”sănătoase tun”.

Da, pentru că așa era prezentat fostul senator în mass media – în special de propagandistul NATO, Radu Tudor: ”Sănătos tun, cum spune românul, și roșu în obraji, energic și plin de viață”, așa îl descrie pe fostul politician.

”La 51 de ani, un om fără probleme grave de sănătate, un om pe care l-am cunoscut – pleznea de sănătate!”, spunea Radu Tudor.

Mai mult, propagandistul, pentru a crește credibilitatea spuselor, face un fel de relatare de la patul de spital, pe care nici medicii nu au spus-o cuiva:

”De ieri, de la ora 18, starea lui s-a degradat într-un mod absolut violent, a început să aibă dificultăți de respirație pe care nu le avusese, a început să se simtă rău, și  cei de la spitalul Moinești l-au pregătit pentru intubare, în câteva ore situația lui de sănătate s-a prăbușit”.

De unde știe Radu Tudor toate detaliile astea? Apoi povestește cum medicii de la Moinești au dorit să-l trimită la București, dar  ”situația lui de sănătate s-a prăbușit, în câteva ore – și a rămas la Moinești cu o asistență medicală fără reproș”.

În realitate, Tătaru a ”intrat în stop cardio-respirator, înainte de a putea fi transferat cu elicopterul și nu a putut fi resuscitat”, explică însuși Raed Arafat, care menționează că ”s-a dorit transferul pacientului la Spitalul Militar ROL 2, instalat în incinta Institutului „Ana Aslan””. Deci, nu la Matei Balș – sau la Spitalul Militar Central al Armatei, așa cum credea ”Tele” 1 Bacău -  ci la spitalul de corturi de la Otopeni, redeschis chiar în acea zi, duminică, 2 august!

Importantă e și precizarea lui Arafat – fostul senator a ”a intrat în stop cardio-respirator, înainte de a putea fi transferat cu elicopterul și nu a putut fi resuscitat”. Deci nu i s-a degradat stare în câteva ore, ci a făcut, probabil, un infarct miocardic!

Dar de ce, dacă era ”sănătos tun” și „pleznea de sănătate”, după cum spune Radu Tudor? Simplu: pentru că NU era așa! Pentru că Radu Tudor a mințit – iar asta o spune chiar buletinul MAI din data de 2 august, iar ca să fim siguri că nu a fost un decalaj din cauza orei, și de pe 3 august toate decesele din perioada 2-3 august, inclusiv cei doi cu vârste între 50 și 59 de ani, ”sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități”.

Informare COVID -19, Grupul de Comunicare Strategică, 3 august, ora 13.00
Informare COVID -19, Grupul de Comunicare Strategică, 3 august, ora 13.00
Informare COVID -19, Grupul de Comunicare Strategică, 2 august, ora 13.00
Informare COVID -19, Grupul de Comunicare Strategică, 2 august, ora 13.00

De ce s-a dedat Radu Tudor la o asemenea manipulare – și chiar una de negru ”succes”, preluată de toată presa? Citim explicația tot printre vorbele lui:

”Cred că acest caz trebui să fie un foarte puternic semnal de alarmă pentru acei indivizi care răspândesc falsul minciuna, manipularea și vă îndeamnă, într-un mod absolut criminal, să nu credeți în efectele acestui virus periculos”.

La fel, el a înfierat și în postarea de pe Facebook, cu mânie proletară și cuvinte demne de un sergent beat, pe câmpul de instrucție: 

”Mesaj pentru nemernicii care postează mizerii: nici acum nu vă potoliți, hienelor! E omul mort la 51 de ani și tot cu mizerii, minciuni și manipulări”, scrie Radu Tudor, continuând cu minciuna ”omului sănătos” – ”Să vă uitați în ochii familiei lui și să le spuneți lor că n-a murit de COVID19, el fiind sănătos și bine înainte să-l lovească acest virus nenorocit!”.

Dar, oare Radu Tudor și ceilalți manipulatori au curaj să se uite în ochii familiei lui Tătaru, să le spună că omul nu a murit în urma unui infarct sau a unui AVC cauzat tocmai de panica indusă de exagerările lor?!

Și oare nu cumva familia senatorului ar trebui să dea în vileag, chiar ca ”un foarte puternic semnal de alarmă pentru acei indivizi care răspândesc falsul minciuna, manipularea”, că isteria și panica nu fac decât să UCIDĂ oameni cu probleme cardiace sau circulatorii, inerente după o anumită vârstă?

Într-un editorial publicat de analistul Sputnik Dragoș Dumitriu, cu ocazia decesului marelui interpret folcloric Nelu Bălășoiu, se arăta foarte clar:

”Am afirmat în repetate rânduri că tensiunea indusă populației chiar de către autorități și amplificată în panică de mass media mainstream pune în pericol multe persoane – în primul rând pe cei cu afecțiuni cardiace sau care au suferit anterior atacuri vasculare cerebrale”.

Și în acest caz se pune această problemă care, în opinia noastră, ar trebui preluată la modul cel mai serios printr-o anchetă parlamentară – sau chiar printr-o anchetă la nivelul Parlamentului European.

Pentru a înțelege mai exact manipularea din cazul regretatului senator Dan Tătaru, citiți și articolul anterior despre caz – în link pe pagină – pentru a vedea fenomenul: un politician puțin cunoscut este ”umflat” de presa manipulatoare, pentru a fi transformat într-un exemplu!

Ori, în tragica realitate, e posibil ca tocmai această presă manipulatoare și panicardă să fie complice la moartea mult prea timpurie a senatorului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2373
Tagurile:
coronavirus, COVID-19, ucis, Senator

Загрузка...
Olga Buzova

VIDEO: Buzova a arătat cum se odihnește în Sochi și dansează în bikini

0
Cântăreața și prezentatoarea TV Olga Buzova le-a arătat abonaților cum se odihnea la Sochi. Anterior ea anunțase că a zburat în stațiune pentru a sărbători aniversarea relației sale romantice cu bloggerul video David Manukyan (Dava M).

Vedeta a postat multe imagini pe Instagram. La una dintre ele, de exemplu, Buzova a cerut publicului, pe care l-a numit „fetele mele”, săi evalueze noul costum de baie.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava

Cântăreața a făcut o altă poză la spa, lângă un câine. În comentariu, ea și-a amintit de ziua de pomenire a Sfântului Pantelimon, le-a spus abonaților istoria sărbătorii și i-a îndemnat să facă mai multe fapte bune, să trăiască cu inima curată, să aibă grijă de sănătate și să practice sport.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava

Buzova a arătat și un „costum neobișnuit de feminin”, făcând o poză pe fundalul unor bârne și copaci denși. Într-un comentariu la publicație, Manukyan i-a amintit iubitei sale că este „cea mai frumoasă fată”.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova

Interpreta nu a uitat de o altă rețea de socializare - TikTok. Buzova a dansat incendiar în bikini pe melodia grupului „Time and Glass”.

 

​De asemenea, a postat o poză într-un alt costum de baie, îndemnând abonații să privească mai mult în stories - acolo Buzova a filmat cum hrănește un câine, ia masa, „călărește” un iaht și petrece timpul cu Manukyan.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Olga Buzova

Загрузка...