Rebeli

Americanii au descoperit „amprenta rusă” în terorismul mondial

162
(reînnoit 19:31 18.06.2020)
Pe măsură ce alegerile prezidențiale ale SUA se apropie, politicienii americani vin tot mai mult cu inițiative și apeluri împotriva Rusiei și a Chinei.

CHIȘINĂU, 18 iun - SPutnik, Galia Ibraghimova. Republicanii din Congresul SUA au acuzat Rusia că sprijină terorismul. Pentru presupusa sponsorizare a ”Talibanilor”*, a Statului Islamic* și a organizației Hezbollah, parlamentarii au propus înăsprirea sancțiunilor. Dacă președintele SUA, Donald Trump, va sprijini aceste afirmații, lupta comună împotriva terorismului de la Moscova și Washington va fi pusă în pericol. De ce americanii au pus în pericol cea mai fructuoasă sferă de cooperare între cele două țări, aflați din analiza RIA Novisti.

Stăvilirea ambițiilor inamicilor SUA

”Rusia finanțează terorismul, dar creează imaginea unui partener în lupta împotriva acestuia. Comandantul militar american din Afganistan a acuzat Moscova de furnizarea de arme directe către talibani. În timpul războiului din Siria, Rusia a interacționat direct cu Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice și Hezbollah. În Siria, contingentul rus a luptat în principal împotriva rebelilor susținuți de America. În octombrie 2015, Rusia a lansat atacuri aeriene împotriva rebelilor și i-a ajutat pe militanții Statului Islamic*",  este menționat în raportul ”Consolidarea Americii și combaterea amenințărilor globale”.

Documentul a fost elaborat de cele mai mari fracțiuni republicane din Camera Reprezentanților. Acum, membrii de partid ai președintelui sunt în minoritate, dar anume ei sunt considerați agenții politicii Casei Albe. Acesta este cauza interesului sporit pentru acest raport.

Printre principalele amenințări la adresa securității naționale ale SUA, China ocupă primul loc. Rusia se poziționează pe locul doi.

”Legea (pe care o propun republicanii spre aprobare în Congres. n.red.) impune introducerea unei serii de restricții economice împotriva Rusiei, ca sponsor al terorismului. Este important ca sancțiunile să afecteze bunuri cu dublă destinație și să prevadă ridicarea imunității diplomatice a persoanelor care sprijină organizațiile teroriste. Membrii familiilor victime ale teroriștilor ar trebui să li se permită să depună procese în instanțele americane. Acordarea asistenței economice și vânzarea de arme ar trebui interzise”, explică republicanii.

În plus, autorii raportului reiterează reproșurile anterioare pentru implicarea în alegerile americane și dezinformarea americanilor. Desigur, Moscova se face, de asemenea, vinovată pentru instabilitatea politică din Ucraina și Georgia.

Principala concluzie a congresmenilor: Rusia amenință interesele americane în Siria, Libia, Venezuela și Muntenegru. Prin urmare, sunt necesare sancțiuni.

În ceea ce privește Beijingul, strategii republicani consideră creșterea puterii chineze ca o potențială amenințare pe termen lung. Moscova, însă, le stă în cale chiar în acest moment.

”Rusia și China au ca scop restructurarea sistemului internațional și subminarea credinței oamenilor în democrație", concluzionează autorii documentului.

Lupta împotriva terorismului care unește

Acum, îndelungata cooperare ruso-americană în lupta împotriva terorismului ar putea fi amenințată. În ciuda relațiilor interstatale dificile, Moscova și Washingtonul au respectat întotdeauna o abordare comună în acest domeniu.

Recent, președintele rus a spus că la sfârșitul anului trecut, agențiile de informații americane au informat ofițerii FSB despre militanții SI* care au ajuns la Sankt Petersburg.

"Iată această situație americanii au controlat-o. Apoi au contactat Moscova. Teroriștii au fost reținuți. L-am sunat pe Donald pentru a-i aduce cuvinte de recunoștință pentru că ne-au transmis aceste informații”, a explicat Putin.

Și Rusia a ajutat de mai multe ori. După atacurile din 11 septembrie 2001, Moscova și-a exprimat imediat sprijinul față de Washington. În timpul campaniei antiteroriste NATO în Afganistan, jumătate din totalul încărcăturii non-militare a fost transportat prin Ulianovsk la Kabul. Americanii au folosit în mod activ acest traseu până în 2015.

Grupul aerian de luptă rusesc de pe aeroportul Khmeimim din Siria
© Sputnik / Дмитрий Виноградов

În Orientul Mijlociu, Statele Unite și Rusia au coordonat lupta împotriva Al Qaeda* și apoi împotriva Statului Islamic*.

În 2013, serviciile speciale ruse i-au sfătuit pe colegii din FBI să-i monitorizeze mai atent pe frații Țarnaev, originari din CSI, locuitori ai SUA. Dar nu au ascultat sfatul. Și în atacul terorist asupra maratonului din Boston, organizat de frații Țarnaev, trei persoane au fost ucise, iar aproximativ trei sute au fost rănite.

În ajunul Jocurilor Olimpice de la Soci, Moscova și Washingtonul au făcut un schimb intens de informații despre persoane și evenimente suspecte.

Colaborarea nu s-a întrerupt nici în timpul pandemiei coronavirusului. ”Continuăm să facem schimb de date cu privire la viitoarele atacuri teroriste pe linia de comunicare dintre omenii legii și serviciilor speciale”, a declarat Oleg Sîromolotov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei.

Stau rău la capitolul istorie

”Raportul congresmenilor este de natură consultativă, dar inițiativa de a pedepsi Moscova cu sancțiuni este indicativă”, declară directorul programului Consiliului de Relații Internaționale al Rusiei, Ivan Timofeev, într-un interviu acordat pentru RIA Novosti. ”Problemele politice interne - proteste rasiste, campania electorală - au divizat societatea americană. Republicanii caută o agendă unificatoare. Și există întotdeauna un consens în ceea ce privește amenințarea venită din partea Rusiei, Chinei și Iranului”.

Propunerea de a include Rusia pe lista sponsorilor terorismului a existat încă la sfârșitul anului trecut, ca parte a proiectului de lege „Cu privire la protecția securității americane împotriva agresiunii Kremlinului”, își amintește Timofeev. Pachetul de sancțiuni stipulate a fost numit DASKA, dar până la urmă nu a fost acceptat.

"Casa Albă și Departamentul de Stat au criticat DASKA în decembrie. Executivul american este conștient de faptul că aceste sancțiuni sunt o încercare de a pune Rusia la colț. Cu toate acestea, o astfel de Rusie reprezintă un pericol și mai mare pentru americani, astfel încât proiectul a fost respins. Acum, republicanii au repetat, pur și simplu, multe dintre prevederile DASKA în cadrul acestui raport, dar chiar și principalele sale puncte sunt la fel de marginale”, explică Timofeev.

Potrivit expertului, acuzațiile de sponsorizare a terorismului arată necunoașterea istoriei. "Dacă vom scotoci puțin mai adânc în istorie, vom descoperi că talibanii* sau a Hezbollah nu au fost create de către ruși, ci de americani. Republicanii ar trebui să învețe lecția", remarcă el.

Timofeev consideră că interacțiunea dintre Moscova și Washington în lupta împotriva terorismului va continua. Dar cu cât alegerile sunt mai apropiate, cu atât vor exista inițiative populiste și îndemnuri de a-i pedepsi pe toți cei care nu sunt de acord cu americanii.

* Organizații teroriste interzise în Rusia și în alte țări.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

162
Tagurile:
Amprente, Terorism
Militar român pe o stradă din București

Celebru avocat denunță starea de asediu din România: „NU sunt ALEGERI, ci RĂZBOI!”

28
”Sunt pregătite sloganurile, televiziunile, internetul, atacurile la persoană, găștile de postaci și echipele de prin piețe, grupurile din cartiere, armatele din instituțiile publice, corporatiștii, vedetele și liderii ”salvatori”, acum și COVIDUL”

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik. ”Esența democrației este climatul social armonios, singurul care poate garanta libertatea de opțiune pentru orice alegeri - dreptul la vot se circumscrie acestei condiții elementare”, ”, consideră celebrul avocat Aurelian Pavelescu.

Ori, ”dacă societatea este dominată de ură, frică și neputință, cetățenii nu vor vota liber, ci sub imperiul acestora”, atrage atenția Pavelescu, explicând că de aceea, ”în România, de 30 de ani se manifestă doar VOTUL NEGATIV, votul împotriva a ceva, iar nu PENTRU ceva”.

”Liderii politici și partidele și-au construit, tocmai de aceea, strategii de manipulare, de incitare, de șantaj și atacuri la adresa adversarilor, transformați în dușmani - și așa au și câștigat alegeri după alegeri”, arată Pavelescu.

Mai mult, celebrul avocat consideră că ”oamenii nu sunt niciodată puși în situația de A VOTA PROGRAME, profesioniști, oameni educați, ci doar VEDETE și CĂLĂI, pe unii care promit că-i bagă la pușcărie pe ceilalți și care manipulează cel mai perfid”.

Clară expunere a ceea ce trăim de aproape 20 de ani în România – și care tinde să devină un fel de a fi al politicianului, dar și al omul de rând, cel puțin în materie de opțiune politică!

”Vedem azi, din nou, zecile de milioane de euro venite din bugetul public și de la mafiile de partide - abonate tot la banul public - pe toate străzile, șoselele și blocurile din România, care asigură acelorași partide mandate noi”, scrie Pavelescu.

Consecința tragică este clară: ”cetățenii, cei care nu sunt înregimentați, NU AU DE FAPT NICIO ȘANSĂ SĂ FIE ALEȘI și trebuie să se supună acelora care fac parte din aceste confrerii și au confiscat spațiul public și România”.

”Ce este de făcut?”, întreabă retoric Aurelian Pavelescu, propunând și un răspuns: ”E nevoie, înainte de toate, de o solidaritate a elitelor reale, excluse din societate acum, pentru pregătirea poporului pentru o redeșteptare națională, ieșirea din cercul vicios al urii și votului negativ, promovarea adevăratelor valori”.

Pasul doi – ”Cum se poate face asta?”. Avocatul Pavelescu spune ferm: ”Nicio șansă altfel decât de la om la om, puțini la început, din ce în ce mai mulți, în mod organic și organizat”.

Aurelian Pavelescu, care este și președintele PNȚCD, consideră că în aceste momente și pentru a prinde șansa redeșteptării, ”avem nevoie cu toții de simboluri care să ne unească”, iar cel mai important simbol politic, cultural și istoric, în opinia sa, ”este PNȚCD”!

Pentru a închide cercul argumentației privind contrastul între ceea ce se întâmplă și ceea ce ar trebui să însemne o democrație, Aurelian Pavelescu atrage atenția că, la București, ”nu vor fi, din nou, alegeri, ci război”.

”Sunt pregătite sloganurile, televiziunile, internetul, atacurile la persoană, găștile de postaci și echipele de prin piețe, grupurile din cartiere, armatele din instituțiile publice, corporatiștii, vedetele și liderii ”salvatori”, acum și COVIDUL”, arată Pavelescu, încheind cu un mesaj de speranță: ”Poate începem să ne trezim!”

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28

Загрузка...
Vladimir putin și Traian Băsescu

Băsescu, declarație surpriză despre Vaccinul lui Putin: ”Dacă putea, m-aș duce la el!”

210
Băsescu a vrut să sublinieze diferența între opțiunea personală a oricărui cetățean – și impunerea de către autorități a unui vaccin. Întrebarea este… ce știe Băsescu – se va impune vaccinul aprobat de autorități?

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik. Imediat după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia a produs primul vaccin împotriva COVID-19, președintele Iohannis a fost întrebat dacă România l-ar prelua.

Iohannis a dat un răspuns controversat și criticat de mulți români: ”România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE”, a spus Iohannis, completând „nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat”,

Prezent în emisiunea lui Victor Ciutacu, Traian Băsescu a uimit spunând că ar lua vaccinul pentru el personal!

”Dacă aș putea, m-aș duce la el să îi cer unul să mă vaccinez eu”, a spus Băsescu, explicând că ”Nu contează de unde îl iei… Important este ca după 3 luni să nu îl faci și să înnebunești”.

Sigur, în cazul lui Băsescu e greu de imaginat diferența… Pe de altă parte, Băsescu consideră că Iohannis a reacționat bune.

”Klaus Iohannis a făcut bine cum a declarat, ce ar fi putut să zică: ”Români, din respect pentru mine, mi-a dat Putin 20 de milioane de doze, dar vă ordon să vă vaccinați!”?... Iar, după 3 luni, te trezești cu cine știe ce reacții adverse”.

Dar, ca să sublinieze încă o dată ideea, Traian Băsescu a repetat: ”Aș avea curaj să fac acel vaccin, individual”.

Desigur, Băsescu a vrut să sublinieze diferența între opțiunea personală a oricărui cetățean – și impunerea de către autorități a unui vaccin. Întrebarea este… ce știe Băsescu – se va impune vaccinul aprobat de autorități?

Reamintim, în acest context, că președintele Putin a declarat că vaccinul NU este obligatoriu în Rusia – asta spre deosebire de România unde există intenția oficială, parlamentară, de a legifera obligativitatea unor vaccinuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

210
Tagurile:
Putin, vaccin, Traian Băsescu

Загрузка...