Razvan Savaliuc

Savaliuc intervine fulminant: cine se află în SPATELE scandalului Isărescu și ce se vrea

9117
(reînnoit 08:32 18.06.2020)
”Ce ușor ar fi fost pentru PNL să înhațe vreo 20 de miliarde din visteria BNR (…) și cum banii nu s-au dat, căci Isărescu nu e “fiul ploii”, fiind bine proptit internațional, a intrat în operațiunea de demonizare”

 

BUCUREȘTI, 18 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Scandalul legat de presupusa legătură a lui Mugur Isărescu cu fosta Securitate a izbucnit din nou – și capătă accente mai grave – datorită implicării CNSAS și a unor ”scurgeri” de informații în mass media.

Tot contextul acestei ”dezvăluiri” este ciudat și plin de coincidențe – dar și periculos, datorită situației interne și internaționale. Am pregătit mai multe date care dau la iveală implicări interesante – și pe care le vom prezenta în curând.

Deocamdată prezentăm o analiză a unui maestru a presei de investigații, Răzvan Savaliuc, care afirmă tranșant că ”Demonizarea” lui Isărescu este ”opera serviciilor”.

Savaliuc pleacă de la situați actuală, a gestionării ”lamentabile, în detrimentul interesului național, a pandemiei de Coronavirus”. Această proastă gestionare se manifestă și prin ”împrumuturi în neștire, la dobânzi uriașe”.

”Peste 15 miliarde euro au fost împrumutați fără să se știe unde s-au dus banii”, acuză Savaliuc, argumentând prin aceea că, în ciuda acestor sume luate ”de măriri de pensii și alocații nu mai sunt resurse”.

Iar împrumuturile continuă și ”Guvernul Meu” cumpără presa cu zeci de milioane de euro ”ca să nu mai apară nicăieri informații compromițătoare despre el”.

”A pus în fruntea Executivului oameni care au făcut închisoare pentru fapte penale deosebit de grave, a pus pe butuci industrii întregi și tine țara închisă, deși peste tot în Europa s-au ridicat restricțiile, pentru că mai sunt achiziții fără licitație de făcut și îi e teamă ca nu cumva românii să iasă în stradă la mitinguri de protest”, acuză Savaliuc.

Rezultatul acestor acțiuni ar fi acela că liberalii ”sunt nemulțumiți, scad catastrofal în sondaje și nu mai au bani”. Dar, cea mai mare nemulțumire în contextul prezentat este alta, consideră investigatorul:

”Nu reușesc să pună mâna pe rezervele uriașe valutare de la Banca Națională a României, cu ajutorul cărora cursul valutar este ținut în frâu”, arată Savaliuc – ”BNR este un adevărat El Dorado”.

Dar, din nefericire pentru liberali, este și ”un stat în stat păstorit de aproape 30 ani de Mugur Isărescu (fost premier în 2000) care are o independență deplină față de factorul politic”.

”Și asta îi înnebunește pe ministrul Finanțelor Florin Cîțu, pe Ludovic Orban, pe Klaus Iohannis, care pierd voturi masiv, de la o lună la alta, pentru că nu pot să se înfrupte la liber din rezervele BNR și trebuie să facă împrumuturi cu dobânzi de aproape 5%, care au adus România la un rating cu “perspectiva negativă”.

Și, atenție la următoarea afirmație: ”Ce ușor ar fi fost pentru PNL să înhațe vreo 20 de miliarde din visteria BNR (…) Numai că nu se poate - guvernatorul Mugur Isărescu, cu toate păcatele lui, nu a acceptat ca visteria BNR să fie golită pentru a acoperi afacerile “Guvernului Meu”, ba chiar l-a deconspirat pe ministrul Florin Cîțu, începând cu decembrie 2019, că ia credite peste credite, cu dobânzi de peste 4%, cele mai mari practicate în Uniunea Europeană”.

Începe să devină clar – iar urmarea pare logică: ”Isărescu trebuie alungat de la BNR - așa că s-a dat ordin de zi pe unitate”.

CNSAS ”s-a executat rapid”, spune Savaliuc, iar pe 9 iunie 2020 a emis un comunicat de presă în care a anunțat că a sesizat Curtea de Apel București – dar, atenție ”deși legea nu permite oferirea numelor persoanelor împotriva cărora s-au inițiat asemenea acțiuni în instanță, Sistemul a avut grija să se dea alarma generală: Isărescu e colaboratorul Securității” despre care se face vorbire în Comunicat ”cu nume de cod: “Manole””.

Referitor la notele informative date în tinerețe de Isărescu, Savaliuc arată că erau ”obligație legală în timpul regimului comunist, Isărescu fiind în perioada 1971 – 1990 cercetător științific la Institutul de Economie Mondială”, calitate în care era „obligat prin lege să raporteze la comenduire despre întâlnirile pe care le avea cu diverși cetățeni străini”.

Dar, precizează Savaliuc, nu toți cei care au dat note informative la Securitate au făcut poliție politică – faptul fiind certificat și de instanță sau de CNSAS în câteva cazuri celebre de ziariști sau politicieni.

”Nu trebuie confundată zona politică a fostei Securități de aparat de represiune politică, cu cea diplomatică sau comercial”, subliniază Savaliuc, punctând că, datorită muncii lucrătorilor economici conectați la fosta Securitate a fost posibil ca ”în aprilie 1989 Nicolae Ceaușescu să poată declara că România nu mai are nicio datorie externă”.

Un caz unic în istoria modernă a lumii, spune Savaliuc – ”performanță pentru care Ceaușescu a și fost asasinat în simulacrul de proces de la Târgoviște”.

În plus, atrage atenția Savaliuc, ”ce nu spune toată presa cumpărată de Guvern” este condiția pentru constatarea în instanță a calității de colaborator al Securității, ”adică acea activitate de poliție politică prin care s-au încălcat drepturi și libertăți fundamentale ale omului” trebuie să fie dovedite, cu înscrisuri, trei aspecte:

- să fi semnat Angajament de colaborare cu Securitatea;

- să fi întocmit Note informative;

- să fi oferit în cuprinsul Notelor informative date de natura să producă încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Numai în aceste condiții se poate ajunge la demiterea persoanei – și după ce se epuizează calea de atac în instanța superioară. ”Pana atunci Isărescu beneficiază de prezumția de nevinovăție”, subliniază Savaliuc.

Dar cine se află în spatele acestui atac? ”Asistăm la o operațiune securistică de demonizare” a Guvernatorului BNR. Și iată date cu care jurnalistul argumentează:

- CNSAS a dat mai multe adeverințe de “necolaborare cu Securitatea” în cazul lui Mugur Isărescu – ”A fost verificat de mai multe ori și găsit curat de tot atâtea ori - în condițiile în care mulți grei din politică i-au purtat Sâmbetele”.

- brusc, după aproape 30 ani, apare constatarea ”colaborării” și acțiunea la CAB exact când…

- 1. Guvernatorul BNR ”intră în conflict cu “Guvernul Meu” exact pe refuzul de a lăsa PNL să se înfrupte la liber din rezervele BNR”;

- 2. i se anunță deja și posibilii succesori: Lucian Isar – soțul vicepreședintei PNL Alina Gheorghiu - sau Florin Cîțu – ministrul Finanțelor.

- 3. înainte de deznodământ, ”se aude ca Isărescu a avut o întâlnire de taină cu stăpânul “Guvernului Meu”, Iohannis, care probabil i-a transmis mesajul: “Dă-ne banii!””

”Și cum banii nu s-au dat, căci Isărescu nu e “fiul ploii”, fiind bine proptit internațional, a intrat în operațiunea de demonizare - bine cunoscută în România de la Voiculescu și Dragnea încoace”, scrie Savaliuc.

Câteva întrebări se impun, iar apreciatul investigator de presă nu le omite:

- „Cum este posibil ca Isărescu să fi fost verificat de atâtea ori de CNSAS și să nu se depisteze nimic?”

- „Cine oare livrează CNSAS dosarele de Securitate? Serviciile secrete, în frunte cu SRI?”

- „Cine e șeful SRI? Eduard Hellvig, supusul preaplecat al lui Klaus Iohannis. Adică cel care a semnat în 2016 protocol secret de colaborare cu PICCJ, protocol declarat în afara legii de Curtea Constituțională”.

În acest sens, Savaliuc atrage atenția asupra unui caz scandalos recent – al lui Traian Băsescu – ”Petrov”: ”Să nu uităm că SRI poartă păcatul ascunderii dosarelor lui Traian Băsescu, care a putut fi două mandate președinte, mințind public în emisiuni că nu a avut asemenea legături”

Concluzia lui Răzvan Savaliuc: ”Tare îmi e ca în bătălia pe banii BNR, CNSAS a fost folosit ca armă politică, ca și în cazul Băsescu, cu mana serviciilor, care au mai găsit la țanc un dosărel. Exact când trebuie, unde trebuie! Și nu spre binele acestei tari, ci pentru lichidarea din viața publică”.

De precizat un aspect – Răzvan Savaliuc este unul dintre jurnaliștii  care l-au criticat mult pe Isărescu, în timp, și are un merit de excepție în dezvăluirea unor scandaluri bancare majore – BANCOREX, ”Dacia Felix”, Bankcoop și altele. Cu toate acestea, jurnalistul scrie acum că ”măcar sub Isărescu, cursul valutar a fost bine ținut în frâu ani în șir și a existat cât de cât o stabilitate a prețurilor”.

”Cu toate păcatele lui, omul e recunoscut ca un profesionist”, conchide Savaliuc, denunțând alternativa: ”Dar să ajungă unul ca Cîțu să facă politica monetară a României… cu ce am greșit să apucăm asemenea timpuri?!”.

Întreaga analiză semnată de Răzvan Savaliuc o puteți citi în „Lumea justiției”

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9117
Tagurile:
Servicii, Klaus Iohannis, scandal, Mugur Isărescu, Răzvan Savaliuc
Развёртывание оперативно-тактического ракетного комплекса Искандер-М

”Bat în ușa deschisă”: Moscova atenționează SUA asupra unei mari greșeli

191
Rusia pledează pentru păstrarea Tratatului START-III și solicită Statelor Unite să îl prelungească. Negocierile se desfășoară încă din vară. Washingtonul cere revizuirea documentului, Moscova refuză să schimbe ceva.

BUCUREȘTI, 24 sept - Sputnik. În ce constă de fapt problema aflați din materialul scris de Galia Ibraghimova și Sofia Melniciuk pentru RIA Novosti.

"Nu avem nicio reacție"

"Problema prioritară care poate și trebuie rezolvată cu promptitudine este, desigur, prelungirea Tratatului dintre Rusia și Statele Unite privind armele strategice ofensive, care expiră foarte curând, în februarie 2021. Noi purtăm astfel de negocieri cu partenerii noștri americani”, a declarat Vladimir Putin în discursul său la deschidere celei de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Președintele rus a îndemnat Statele Unite să dea dovadă de reținere în privința desfășurării de noi sisteme de rachete. Anul trecut, Statele Unite s-au retras din Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune (Tratatul INF), după care Moscova a declarat un moratoriu pentru desfășurarea lor în Europa. Putin a subliniat: ”Atâta timp cât Statele Unite se abțin de la astfel de măsuri".

”Din păcate, nu avem încă nicio reacție la propunerea noastră, nici de la partenerii noștri americani, nici de la aliații lor", a adăugat el.

Antonio Guterres a recomandat în repetate rânduri prelungirea START-III. Dar secretarul general al ONU a reacționat negativ la cererea SUA de a include China în tratat. Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Rusiei, ia atenționat și pe americani asupra comiterii unei „mari greșeli”.

Pilonii securității strategi

START-3 este un document fundamental în domeniul controlului asupra tehnologiilor nucleare. Prin semnarea acestuia în 2010, Moscova și Washingtonul s-au angajat să-și reducă arsenalele strategice. Procesul a început încă de la începutul anilor șaptezeci, când adversarii Războiului Rece au semnat primul Tratat de limitare a armelor strategice (SALT-1). De atunci, șapte acorduri bilaterale au fost adoptate în acest domeniu.

SUA nu le-au pus niciodată la îndoială, dar odată cu venirea lui Donald Trump s-a schimbat totul. Șeful Casei Albe încearcă să adapteze acordurile la realitățile zilei de astăzi, iar perspectiva unei noi curse de înarmare nu îl sperie.

Decizia de a se retrage din Tratatul INF în august 2019 a fost explicată de SUA prin pretențiile față de Rusiei. Principala este că Moscova ar fi testat racheta SSC-8 (în clasificarea rusă - 9M729) interzisă de document. Americanii nu au oferit dovezi clare.

Cu toate acestea, în conversațiile informale, au recunoscut: problema nu se află în acțiunile Moscovei. Pentagonul a suspectat China de a crea rachete cu rază scurtă și medie de acțiune și a cerut autorităților chineze să se alăture negocierilor privind armele strategice. Beijingul a ignorat aceste dorințe.

În mai 2020, SUA s-au retras din Tratatul Cerului Deschis (DON) și au acuzat din nou Moscova - spun că rușii împiedică zborurile de inspecție. Ministerul rus al Apărării a negat acest lucru. Departamentul consideră că americanii intenționează să exploreze mai activ spațiul, iar DON le ținea mâinile legate.

Paritate nucleară

"SUA și NATO sunt îngrijorate de faptul că programul nuclear al Chinei se dezvoltă rapid. Se pare că chinezii intenționează să obțină paritate cu Washingtonul și Moscova în această cestiune”, a explicat în această vară reprezentantul special al SUA pentru controlul armelor, Marshall Billingsley.

De asemenea, Washingtonul este nemulțumit de faptul că START-III nu limitează creșterea potențialului nuclear tactic al Rusiei. Totodată, Billingsley a criticat mecanismul actual de verificare a armelor strategice.

Discuțiile au început deja, dar americanii au înaintat noi condiții.

”SUA cer să includă cele mai recente arme rusești în conversație, ceea ce înseamnă să bateți la o ușă deschisă”, a spus ministrul rus.

"O propunere binevenită"

Cea de-a doua rundă de întâlniri s-a încheiat în septembrie, fără vreun progres oarecare. SUA are o nouă condiție - să accepte acorduri-cadru suplimentare.

Americanii propun să introducă acolo nu doar arsenale nucleare strategice, ci și tactice. Singura concesie este că Washingtonul a fost de acord să amâne implicarea Chinei în procesul de negociere.

"Am făcut o propunere bună Rusiei", a spus Billingsley.

Ministerul rus de Externe a raportat că Moscova va prelungi acordul doar în forma actuală. Perioada sa de valabilitate expiră în câteva luni și nu există timp pentru a schimba nimic. Departamentul a menționat că procesul de aprobare a fost întârziat chiar de partea americană.

"Dacă SUA sunt gata să dezvolte ceva nou pe baza unui echilibru de interese, atunci acordul va fi posibil. Dar va dura ceva timp", a comentat situația viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov.

"SUA - în goana după preferințe"

”Există puține alternative: fie să fie prelungit START-3 fără modificări, fie să fie abandonat complet”, consideră Evgheni Miasnikov, specialist în controlul armelor.

El consideră că principala valoare a Tratatului constă în sistemul de verificare a armelor strategice. "Pe vremuri, era dificil să ne controlăm acțiunile reciproce. Părțile reieșeau din cele mai rele scenarii, care tensionau situația. Dacă sistemul se prăbușește, riscul de a repeta trecutul va crește”, avertizează expertul.

Directorul de programe al Centrului PIR pentru tehnologii noi și securitate internațională, Vadim Koziulin, nu are nicio îndoială că Acordul va fi prelungit. El consideră cererile SUA ca un joc de creștere a mizelor.

”Trump își joac ca de obicei rolul său: vrea să negocieze pentru mai multe preferințe înainte de încheierea Acordului. Dar practic nu mai este timp, iar americanii vor merge pentru prelungire. Noile condiții fac obiectul unei discuții suplimentare. Mai mult, Rusia are și propuneri pentru un arsenal nuclear tactic și arme americane în Europa”, spune expertul.

El subliniază că Start-III nu include sisteme fără pilot, deși pot fi considerați ca purtători de arme nucleare.

"Rusia are mai multe întrebări față de UAV-uri. De fapt, aceasta este aceeași rachetă de croazieră - datorită posibilității reutilizării sale reprezintă un pericol important. Dar în cadrul reuniunilor privind Start-III, Moscova nu forțează încă acest subiect”, notează Koziulin.

Potrivit acestuia, conservarea sistemului de control depinde acum în principal de SUA. Dacă Washingtonul este de acord cu un dialog, atunci pe termen lung ar putea fi incluse și China, Franța, Marea Britanie, India, Pakistan - statele care dețin arme nucleare.

191
Tagurile:
SUA, Moscova
Tematic
Facebook are un plan în cazul unui haos după alegerile din SUA
SUA vor să distrugă ONU, Rusia vrea salvarea ei
Video: SUA, coaliție anti Nord Stream 2 - Va fi oprit proiectul?

Загрузка...
Cristian Diaconescu

Traseistul Diaconescu, propus lui Iohannis pentru șefia OSCE

387
(reînnoit 07:40 24.09.2020)
Un lobby care vizează repunerea în activitatea de prim rang un traseist politic de pe linia Năstase-Gabi Oprea-(Boc-MRU)-Băsescu, remarcat în ultimii ani prin evoluții isterice la emisiunile lui Rareș Bogdan

BUCUREȘTI, 24 sept – Sputnik. Mai multe publicații au anunțat că fostul ministru și consilier prezidențial Cristian Diaconescu va fi susținut de România pentru șefia OSCE.

Informația vine pe surse ”de la Bruxelles”, afirmă publicații din zona Rareș Bogdan. De fapt, din informațiile noastre, este vorba de un lobby în care controversatul fost realizator TV, actual europarlamentar, are un rol important.

Întrebare: are Rareș Bogdan are interesul sau misiunea de a-l susține pe controversatul Cristian Diaconescu?

Iată de ce îl numesc controversat.

Deși diplomat de carieră, cu școala făcută serios, pe vremea lui Ceaușescu, și cu practică pe vremea lui Adrian Năstase, Diaconescu s-a manifestat de la un moment dat extrem de ciudat, părăsind zona diplomatică și intrând în diverse combinații politico-guvernamentale – candidatură la Primăria Capitalei, ministru al Justiției și consilier al lui Traian Băsescu.

Aventura în politică a fost a fost în mare parte un eșec  - a intrat pe care frumoși în PSD (după PCR, evident), apoi a sărit în barca găurită a generalului Oprea, UNPR, apoi a marșat pe linia dubiosului M.R. Ungureanu, pentru a ajunge la creația Elenei Udrea și a Traian Băsescu. Paranteză: câți ”penali” am menționat până acum, vorba lui Iohannis? Dar ce mai contează!

În ultimi ani, Diaconescu s-a remarcat prin evoluții isterice la emisiunea lui Rareș Bogdan, situație penibilă pentru un diplomat cu cartea sa de vizită. Acolo, spectatorii au putut face diferența între prestația elevată, argumentată, a lui Dan Dungaciu sau Octavian Hoandră - și ieșirile bizare, suspecte psihic, ale lui Cristian Diaconescu. Fostul lider PSD este un vehement acuzator al 10 august și al PSD în general.

Așa cum precizam, informația a venit pe surse apropiate lui Rareș Bogdan, dar ulterior a fost confirmată și de G4Media.ro ”pe surse politice”. Deci, o sursă mult mai calificată, ceea ce înseamnă că lobby-ul are ambiții mari.

Informație este susținută și de experiența lui Diaconescu în relația cu OSCE: între 1990 - 1993 diplomat în Delegația/Misiunea Permanentă a României la OSCE, 1993-1995 coordonator al secției de cooperare în domeniul politico-militar al OSCE din MAE, 1995-1996 adjunct al șefului misiunii pentru domeniile politico-militar și de securitate ale OSCE, 1996-1997 diplomat în Direcția OSCE din MAE, 1997-1998 director al Direcției OSCE din MAE.

Deci, o experiență de mai demult, dar vastă. Deocamdată nu există confirmări oficiale.

G4Media arată că, pentru această funcție, contracandidata lui Cristian Diaconescu este Helga Maria Schmid (Germania), actualul secretar general al Serviciului European de Acțiune Externă din cadrul Comisiei Europene.

387
Tagurile:
OSCE, Cristian Diaconescu

Загрузка...
Pictură

București: Cursuri de desen pentru copii și adulți la Centrul Rus

0
Reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București anunță deschiderea noilor cursuri de atelier de pictură pentru adulți și copii, precum și cursuri de desen.

BUCUREȘTI, 25 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. Copiii și adulții care vor să învețe să picteze se pot înscrie la cursurile organizate în acest scop de Centrul Rus pentru Știință și Cultură de la București.

Este vorba despre deschiderea noilor cursuri de atelier de pictură pentru adulți și copii și a cursurilor de desen.

Cursurile se organizează pentru copii începând cu vârsta de 9 ani.

Atelierul de pictură pentru copii – începând cu vârsta de 9 ani și pentru adulți se va desfășura sub îndrumarea artistului plastic Irina Lavrente, profesor de arte plastice.

În program intră desenul academic, tehnica acuarelei, pictura vitraliilor, secretele picturii rusești populare, arta caligrafiei și pictura pe materiale textile.

Cursurile se organizează miercuri, joi și vineri de la 17.30. Durata unei ședințe, cu excepția caligrafiei, este de două ore pe săptămână.

Costul este de 300 de lei/curs pentru adulți și 200 de lei/curs pentru copii.

Ședințele individuale costă 100 lei/oră.

Pentru detalii, reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București vă invită să îi contactați.

0
Tagurile:
Bucuresti

Загрузка...